Βενεζουέλα: γιατί ο Ομπάμα την ανακήρυξε τώρα “απειλή για την ασφάλεια” των ΗΠΑ; Μια απόπειρα εξήγησης

10984145_10153214967503203_4832472948718863137_n

Ως εσωτερικό λόγο μπορεί να δει κανείς τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι εστιάζουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο κυρίως στην εξωτερική πολιτική του Ομπάμα που διαχειρίζεται τη στρατηγική εξασθένιση των ΗΠΑ. Σε τι συνίσταται όμως η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα;

Αυτή δείχνει σχετικά υφεσιακή έναντι της Ρωσίας και του Ιράν και, αντιθέτως, σχετικά ψυχρή έναντι του Ισραήλ (σε αντίθεση με ό,τι θα ήθελαν όσοι απαντούν στην αμερικανική εξασθένιση με τις παραδοσιακές και ψυχροπολεμικές συμμαχίες και προπαγάνδες περί “άξονα του κακού” κλπ). Πράγματι, και παρά τα παχιά -όχι όμως ψυχροπολεμικά- λόγια, σε πολλά μέτωπα, Ομπάμα (όχι γενικώς ΗΠΑ)-Ρωσία, εν τέλει και ως ένα βαθμό φυσικά (αφού πρόκειται για ιμπεριαλιστές με αντιθέσεις), συνέπεσαν: στο Ουκρανικό (για να αποτρέψουν αυτόνομη παρέμβαση της Γερμανίας), στο Συριακό (για να αποτρέψουν αυτόνομη παρέμβαση περιφερειακών δυνάμεων: Σ.Αραβία-Τουρκία-Κατάρ-Αδελφοί Μουσουλμάνοι), στο Ιρανικό.

Βέβαια, στο Ιρανικό έχουμε και μια άλλη προέκταση: η περιφερειακή αναβάθμιση του Ιράν (με τη σημερινή άμεση ή έμμεση παρουσία του σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη) δεν θα ευχαριστούσε και τόσο πολύ, από ένα σημείο και μετά, τη Ρωσία που βλέπει ακόμα και τη Συρία πια ατύπως να συνεννοείται χωρίς τη βοήθειά της με τις ΗΠΑ (για την καταπολέμηση του ΙΚ). Έτσι, η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει πυρηνικά στον “αιώνιο εχθρό” του Ιράν, τη Σαουδική Αραβία (σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να την “τυλίξει”).

maduro1(πηγή)

Από την πλευρά της, η Σ. Αραβία βρέθηκε εσχάτως περιφερειακά απομονωμένη. “Ριγμένη” από τον Ομπάμα, ακολουθεί πλέον μια πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική: ανοίχτηκε κι αυτή στη Ρωσία, ενώ επιχειρεί ανασύνταξη του τριγώνου Καΐρου-Άγκυρας-Ριάντ, ως απάντηση στο “σιιτικό άξονα” (Ιράν-Ιράκ-Συρία-Λίβανος και εσχάτως Υεμένη), έστω και υπό την αιγίδα πλέον της Ρωσίας (που τα’χει βρει με Κάιρο-Άγκυρα). Ταυτόχρονα, η παγκοσμίως μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός δεν παρακαλάει κανέναν, ούτε τη Ρωσία, και ως “όπλο μαζικής καταστροφής” χρησιμοποιεί τη διατήρηση υψηλής παραγωγής πετρελαίου που ρίχνει την τιμή του. Αυτή, ωστόσο, δεν έθιξε τόσο τη Ρωσία, όσο το Ιράν (που, συν τοις άλλοις, δεν έχει κίνητρο να αναπτύξει την παραγωγή πετρελαίου) αλλά και τις ΗΠΑ (λόγω αναβολής της “σχιστολιθικής ενεργειακής επανάστασης”). Από την άλλη, βοήθησε βραχυπρόθεσμα τη Γερμανία (για να κάνει τη σκληρή στην κάθε Ελλάδα και να αναπτύσσει αυτόνομη από τις ΗΠΑ εξωτερική πολιτική, βλ. Βαλκάνια και Ουκρανία), αλλά μακροπρόθεσμα τη “ρίχνει” κι αυτή (αφού της πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται, την -συνοχή της- ΕΕ, χωρίς την οποία η Γερμανία παραμένει πολιτικός νάνος). Φυσικά, “έριξε” και τη Βενεζουέλα, η οποία μαστίζεται τώρα από κρίση. Για να βελτιώσει την κατάσταση, η Βενεζουέλα προσπαθεί να μειώσει την εκροή συναλλάγματος.rian_02213165.hr.en.si

 (πηγή)

Στο σημείο αυτό ακριβώς είναι που τελειώνει και η ρωσική φιλία προς τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα αγοράζει (όλο και πιο πολύ, βλ. διάγραμμα) το 75% των όπλων που στέλνει στη Λ. Αμερική και οι βασικές εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία είναι η αγορά όπλων. Από την άλλη, όμως, και παρά τις προσδοκίες, η Βενεζουέλα δεν επωφελήθηκε από το ρωσικό εμπάργκο, όσο άλλες δυνάμεις στις οποίες ανοίχτηκε (και εμπορικά, λόγω εμπάργκο) η Ρωσία (Τουρκία, Αίγυπτος).

Venezuela-sector-99-e1420146447274(πηγή)

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει πατήσει πόδι στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας (βλ. εδώ)και ετοιμάζεται να πατήσει ακόμα πιο γερά (βλ.εδώ). Το εμπόριο της, άλλωστε, είναι μικρό και δεν προορίζεται να ξεπεράσει αυτό με την Κίνα.(βλ.εδώ)

venezuela-russia-trade-e1420146332625

(πηγή)

Έτσι, η Βενεζουέλα κατέληξε να προσδοκά ρωσική βοήθεια, εκλιπαρώντας για επίσκεψη του ρωσικού στόλου (βλ.εδώ), ή δηλώνοντας ότι “η Βενεζουέλα θα είναι πάντα φίλη της Ρωσίας”, ενώ η Ρωσία μόνο να κερδίζει έχει (στρατιωτικές βάσεις, πετρέλαιο) από μια εκλιπαρούσα Βενεζουέλα (βλ.εδώ).

Η σκλήρυνση, λοιπόν, του Ομπάμα έναντι της -κατά τα λοιπά- φιλικής προς τη Ρωσία Βενεζουέλας έχει τις λιγότερες επιπτώσεις για τη Ρωσία: μάλλον περισσότερο θίγεται η Κίνα (στη Λ. Αμερική, η Κίνα έχει ιδιαίτερη παρουσία, και οι γενικά δευτερεύουσας σημασίας ρωσοκινεζικές αντιθέσεις είναι πιο σημαντικές εκεί, βλ.εδώ), και έχει ο Ομπάμα να δείχνει προς τους Ρεπουμπλικανούς ότι δεν τα έχει “ξεπουλήσει όλα”, και μάλιστα ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο την οποία σνόμπαραν οι Ομπάμα-Κέρι-Μπάιντεν και στην οποία επιδεικτικά χασμουριόντουσαν Δημοκρατικοί γερουσιαστές. pelosi2

(πηγή)

Παράπλευρη “απώλεια”, βέβαια, είναι ότι βοηθά τη Ρωσία να κάνει τη “θιγμένη” (βλ.ανακοίνωση ρωσικού υπ.εξ.) έναντι όσων δυτικών επιθυμούν ψυχροπολεμική αντιμετώπισή της αλλά και έναντι της Σαουδικής Αραβίας, ώστε αυτή να νομίζει ότι έχει προκαλέσει “κακό” στη Ρωσία και άρα να έχει αυτό το άνευ αξίας “χαρτί” ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

http://www.standupamericaus.org/world-events/venezuela-crisis-russia-friend-china/

http://www.themoscowtimes.com/business/article/oil-price-fall-threatens-russian-arms-export-growth/517163.html

http://www.focus-economics.com/news/venezuela/exchange-rate/government-launches-new-exchange-rate-allows-legal-trading-bolivar

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: