Yεμένη: κύλησε ο τέντζερης (Ομπάμα) και βρήκε το καπάκι (Ρωσία);

Οι επιδρομές της Σ.Αραβίας και πολλών άλλων αραβικών χωρών στην Υεμένη επιβεβαιώνουν, κατ’αρχάς, την περιφερειακή αναβάθμιση του Ιράν τον τελευταίο καιρό. Το Ιράν, τείνοντας να συμφωνήσει ως και με τον Ομπάμα για το πυρηνικό προγράμμά του, είχε επεκταθεί άμεσα ή έμμεσα και σε Ιράκ-Συρία-Λίβανο και τελευταία και στην Υεμένη, με τους προσκείμενους σε αυτό σιίτες Χούθι να έχουν εδώ και μήνες καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας, Σανάα. Είναι φυσικό, η αναβάθμισή του Ιράν να μην ενοχλεί μόνο κάποια ρεπουμπλικανικά γεράκια που αρνούνται να χωνέψουν τη στρατηγική εξασθένιση των ΗΠΑ και την ανάδυση πολλών νέων παραγόντων. Ενόχλησε και περιφερειακούς παράγοντες: πρώτα από όλα, τη Σαουδική Αραβία, η οποία προσφάτως διεκδίκησε ευθέως και εκ των προτέρων νομιμοποίηση της κατοχής πυρηνικών εκ μέρους της, δηλώνοντας πως θα δικαιούται να κατέχει “ό,τι και το Ιράν”. Ρητά εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών των (όλο και πιο εξοπλιζόμενων) Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τουίταρε πως “η στρατηγική αλλαγή στην περιοχή ευνοεί το Ιράν και δεν μπορούμε να σιωπούμε για το γεγονός ότι οι Χούθι υψώνουν τη σημαία του”.(http://rt.com/news/244373-iran-yemen-saudi-airstrikes/)

rtr482hl

Από την πλευρά της, ωστόσο, η “στρατηγική σύμμαχος” του Ιράν, Ρωσία, διόλου άσχημα δεν αισθάνεται με την εισβολή. Αντιθέτως, βρήκε την ευκαιρία να κόψει τη φόρα στο Ιράν -που συνδιαλέγεται πια με τη Δύση και χωρίς το Κρεμλίνο- και να αναμειχθεί και στην Υεμένη, υποδεικνύοντας “by the way”, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπ.Εξ. Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την Ειρηνική Διευθέτηση Διαφορών από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.(http://www.presstv.ir/Detail/2015/03/26/403465/Russia-slams-Saudi-invasion-of-Yemen). Με άλλα λόγια, προνομοποιεί το παραδοσιακό όργανο της ρωσικής παρέμβασης τις τελευταίες δεκαετίες: τη “διεθνοποίηση” των ζητημάτων.

aff6af9c-e576-49c0-9971-f9944bdf6b6b

Το δε σχόλιο του Ρωσικού Υπ.Εξ. (http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/20CA325C9EBFF5D943257E140048CD74), ουσιαστικά νομιμοποιεί τις επιδρομές, αφού αν και “δεν είναι ο σωστός τρόπος” (διόλου καταγγελτική διατύπωση), “το Ριάντ δρα κατόπιν αίτησης του Προέδρου της Υεμένης” που οι Χούθι έδιωξαν από τη χώρα, γιατί θεωρούν πως ευνοεί την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους. Καλεί δε “όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Υεμένη” (άρα και τους ιρανόφιλους Χούθι) αλλά “και τους εξωτερικούς τους συμμάχους” (άρα και το Ιράν), “να σταματήσουν τις προσπάθειές τους να επιτύχουν τους σκοπούς τους με τη χρήση στρατιωτικής βίας”.

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/20CA325C9EBFF5D943257E140048CD74

Είχε επικροτήσει, άλλωστε, η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Μάρτη τις προσπάθειες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του (Αραβικού) Κόλπου που τώρα βομβαρδίζουν την Υεμένη, και ρητά καταδίκαζε τους Χούθι. (http://www.unmultimedia.org/tv/unifeed/2015/03/un-yemen-statement/).

bca08b6cb4390271d8500aa28b6562d3c3e93654

Εξάλλου, στο συνασπισμό εναντίον των Χούθι συμμετέχει και η Αίγυπτος (http://www.nytimes.com/2015/03/27/world/middleeast/saudi-arabia-houthis-yemen.html), η οποία είχε εσχάτως κάνει στροφή προς τη Ρωσία, από την οποία αγόρασε (με σαουδαραβικά χρήματα) οπλισμό και έκανε και εμπορικές συμφωνίες. Ακόμα, τις σαουδαραβικές πολεμικές επιχειρήσεις στηρίζει και η Τουρκία, που και αυτή ενοχλείται από την περιφερειακή αναβάθμιση του Ιράν. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν κατονόμασε την Τεχεράνη ως υπεύθυνη, δηλώνοντας “Το Ιράν και οι άλλες τρομοκρατικές ομάδες πρέπει να φύγουν” (http://news.yahoo.com/turkeys-erdogan-says-iran-terrorist-groups-must-leave-160041539.html).

Yemen_-Houthi-Shii_3246238b

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ωστόσο, το “τρίγωνο” των περιφερειακών δυνάμεων Αιγύπτου-Σ.Αραβίας-Τουρκίας επιχειρείται να ανασυσταθεί (πρόσφατες ήταν και οι συνομιλίες Ριάντ-Άγκυρας), μετά το “στραπάτσο” που έφαγαν αυτές οι χώρες από τις δύο υπερδυνάμεις στο συριακό (καθώς οι τελευταίες πήραν απ’΄τα χέρια των πρώτων την “επίλυσή” του), αν και υπό ρωσική αιγίδα αυτή τη φορά. Έτσι, το “τρίγωνο” αυτό προστίθεται στον σιιτικό άξονα που ήδη διαθέτει στην περιοχή η Ρωσία (με διαφορετική χρήση φυσικά).

Αυτές τις εξελίξεις σπεύδουν να προλάβουν οι ΗΠΑ και αξιοποιούν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις σχέσεις με το Ριάντ, στηρίζοντας ρητά και εμπράκτως τις σαουδαραβικές επιδρομές (αν και αποφεύγουν-σε αντίθεση με τον Ερντογάν ή τα ΗΑΕ-να κατονομάσουν το Ιράν. Update: τελικά, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλείου Ασφαλείας-το κατονόμασε, αλλά όχι με τους ψυχροπολεμικούς τόνους του παρελθόντος, και πάντως, όχι με τον υστερικό τόνο του Ερντογάν http://yalibnan.com/…/erdogan-calls-iran-insincere-accuses…/).

yemen-air-strikes

ΥΓ1.Εξάλλου, πάνω από 6% αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου από την έναρξη της σαουδαραβικής επίθεσης, κάτι που βοηθά και τη Ρωσία (http://rt.com/business/244205-oil-surge-yemen-airstrikes/).

ΥΓ2. Η Σ.Αραβία το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όντας περιφερειακά απομονωμένη, είχε ανοιχτεί στην Ελλάδα και την Κύπρο, μπλοκάροντας την υποψηφιότητα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και ψήφισμα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης που μιλούσε για “Βόρεια Κύπρο”. Μάλιστα, δημοσίευμα ανέφερε την πρόθεση του Ριάντ να ανοίξει πρεσβεία στη Λευκωσία (http://www.livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=62660&-V=news ). Κατάλαβαίνει κανείς τι θα σημαίνει η αναβίωση αυτού του “τριγώνου” σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Όχι μόνο γιατί θα έχει χαθεί ένας δυνάμει φίλος με συναλλαγματικά αποθέματα, που την κατάλληλη για την Ελλάδα στιγμή είχε μείνει μόνος, αλλά και επειδή η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον ούτε από την ύπαρξη υπερδυνάμεων, ούτε όμως από την ύπαρξη συμμαχιών ισχυρών περιφερειακών παραγόντων.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: