Φοιτητικές εκλογές 1981, 1983, 2015

Φοιτητικές εκλογές σήμερα, με το φοιτητικό και, γενικά, το νεολαιΐστικο κίνημα να αποτελεί τον προφανή απόντα από το μεγάλο αγώνα επιβίωσης που δίνει ο ελληνικός λαός εδώ και 5 χρόνια.

Ξεφεύγει από τα όρια της ανάρτησης μια ενδελεχής ανάλυση των αιτιών για αυτή τη θλιβερή κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχρονική αδυναμία της ελληνικής αριστεράς τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια να προσαρμοστεί κατάλληλα στα εκάστοτε νέα δεδομένα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες.

Οι δύο επισυναπτόμενες προκηρύξεις αποτελούν ένα ενιαίο παράδειγμα αυτής της κατάστασης.

ppsp 1981

Η πρώτη είναι της ΠΠΣΠ ενόψει των φοιτητικών εκλογών του 1981, λίγο πριν ανέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Διαβάζοντάς την μετά από 34 χρόνια, μπορεί να δει κανείς πόσα λίγα άλλαξαν σε σχέση με την αντίστοιχη σημερινή κατάσταση και το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η τότε ΠΠΣΠ, με όλο το σεβασμό που μπορεί να της δείχνει κανείς για τη συμμετοχή στη νικηφόρα κινητοποίηση του 1979-1980, όπου για πρώτη φορά καταργήθηκε νόμος, και μάλιστα από τον πολύ Καραμανλή, δείχνει πως δεν λαμβάνει τα μηνύματα από την επερχόμενη αλλαγή-ανατροπή των δεδομένων, της θέσης της χώρας, του ρόλου του πανεπιστημίου στη νέα “παραγωγή” της χώρας (ουσιαστικά, στην αποβιομηχάνιση και απο-γεωργιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της ένταξής της στην ΕΟΚ). Τα δε bullet φαίνεται πως είναι ένα κουσούρι που από τότε το “κληρονόμησε” η σημερινή φοιτητική αριστερά και η σημερινή εξωκοινοβουλευτική αριστερά: Είναι εκπληκτική η ομοιότητα της προκήρυξης με αντίστοιχες σημερινές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έστω και στη μορφή: ο στόχος “για ένα φοιτητικό κίνημα που δε θα χαρίζεται σε κανένα επίδοξο “προστάτη των λαών”(ούτε Δύση, ούτε Ανατολή” είναι ένα από τα τελευταία στη σειρά των bullets, πάνω από το οποίο βρίσκεται π.χ. η…”ελεύθερη μεταφορά μαθημάτων”.

Όπως και τώρα, ούτε τότε η “ανεπίσημη” αριστερά δεν ήταν σε θέση να καταλάβει το ρόλο που της επεφύλασσε το σύστημα: στη γωνία, “καθαρή”, και ουδόλως εμπράκτως αντισυστημική, αφού ούτε αιχμές είχε, ούτε προτεραιότητες, ούτε πολιτικοποιούσε (μάλλον ιδεολογικοποιούσε), παρά την έκκληση για “πολιτικοποιημένους ψηφοφόρους”.

IMG_20150512_0002

Η δεύτερη προκήρυξη είναι από τις φοιτητικές εκλογές του 1983, γραμμένη από τη Νεολαία του ΕΚΚΕ, το οποίο ειχε διαλύσει το 1981 την ιστορική ΑΑΣΠΕ, ευρισκόμενο πια σε σημαντική συρρίκνωση. Αν και σαφώς πιο πολιτικοποιημένο το κείμενο (σε σχέση με αυτό της ΠΠΣΠ), κάτι που είχε ανάγκη η αριστερά, στη συγκεκριμένη προκήρυξη το σίδερο έχει λυγίσει από την άλλη πλευρά. Και ενώ έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ, το κείμενο αυτό διατηρεί ακόμα κάποιες αυταπάτες.

IMG_20150512_0003

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να ψέγει το ΕΚΚΕ για το ότι άργησε να επιστρέψει σε θέσεις…ΠΠΣΠ, αγνές, καθαρές και αμόλυντες. Άλλωστε, η ΠΠΣΠ δεν άντεξε στις αλλαγές που επήλθαν και διαλύθηκε και τυπικά.

Αυτή η διάλυση είναι ενδεικτική και δίδαγμα για το σήμερα, όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά και γενικά της αριστεράς που δεν θέλει να συμβιβάζεται με τις “σειρήνες”. Θα πρέπει, την ύστατη, έστω ώρα, να γίνει αντιληπτό πως οι «σειρήνες» αυτές  δεν είναι μόνο της εξαγοράς ή της “δημιουργικής κριτικής” (η οποία πάλι απορροφάται από το σύστημα, ακόμα και οργανωτικά), αλλά και της εξίσου βολικής- για το σύστημα-“καθαρότητας” (σε όρους, μεθόδους, αντιλήψεις) και περιθωριοποίησης, μέσω της “φύλαξης Θερμοπύλων”, από τις οποίες έχει περάσει προ πολλού ο εχθρός, ή καλύτερα, δεν ενδιαφέρεται να περάσει..

Όσο για τις σημερινές φοιτητικές εκλογές, αξίζει να διαβαστεί ένα άρθρο από τον τρέχοντα “Δρόμο της Αριστεράς”, όσο κι αν λέει πικρές αλήθειες που προσγειώνουν:

Φοιτητικές εκλογές: Ε, και τι έγινε;

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: