ΚΚ Περού: Για την 35η επέτειο του Λαϊκού Πολέμου

ΚΚ Περού: Για την 35η επέτειο του Λαϊκού Πολέμου στο Περού

 

Στους κοινωνικούς αγώνες, οι δυνάμεις που εκπροσωπούν την πρωτοπόρα τάξη, ενίοτε σημειώνουν αποτυχίες: όχι όμως επειδή οι ιδέες τους είναι εσφαλμένες, αλλά επειδή στο συσχετισμό των δυνάμεων που παλεύουν, οι πρωτοπόρες δυνάμεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι αντιδραστικοί και έτσι προσωρινά αποτυγχάνουν. Ωστόσο, στο τέλος,  θα πετύχουν ” -Πρόεδρος Μαο Τσε Τουνγκ

images (1)

1. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού, με βαθύ ταξικό συναίσθημα, χαιρετίζει την 35η επέτειο του λαϊκού πολέμου του Περού: του σημαντικότερου, μέχρι σήμερα, επαναστατικού πολιτικού κινήματος στην περουβιανή ιστορία. Αταλάντευτα καθοδηγούμενος από το μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό, τη σκέψη Γκονζάλο, καθοδηγούμενος ορθά και δίκαια από το  υπό την ηγεσία του προέδρου Γκονζάλο Κόμμα, και παλεύοντας υπό το Λαϊκό Αντάρτικο Στρατό, δημιούργησε εκατοντάδες Λαϊκές Επιτροπές στα 3/4 της χώρας που συνέστησαν τη νεοδημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία, η απήχηση της οποίας ξεπέρασε τα σύνορα και αναγνωρίστηκε ως ο φάρος της παγκόσμιας επανάστασης.

Η έναρξή του, διαμορφώθηκε: πρώτον, σε μια διεθνή συγκυρία στην οποία η παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση και ο γεμάτος ζέση αγώνας των μαρξιστών-λενινιστών-μαοϊστών του κόσμου, βρίσκονταν σε φάση άμυνας και διατήρησης: δεύτερον, σε μια εθνική συγκυρία ανάπτυξης των λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια σε μια υπερδεκαετή δικτατορία, η οποία προτιθόταν να διατηρηθεί με εκλογικές και συνταγματικές αυταπάτες: τρίτον, σε μια αναπτυσσόμενη επαναστατική κατάσταση, για την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν προετοιμασμένο, χάρη στο αναγνωρισμένο κύρος του προέδρου Γκονζάλο και μιας δοκιμασμένης ηγετικής ομάδας, με μια γενική πολιτική γραμμή η οποία καθόριζε την πορεία της ταξικής πάλης, με μια αγωνιστικότητα και μια δουλειά στις μάζες βαθιά συνεκτική με την κομματική πολιτική και ιδεολογία: δηλαδή, με ένα κόμμα νέου τύπου έτοιμο, σε μια συγκυρία ευνοϊκή και μια διεθνή κοινή γνώμη υπέρ τόσο του μαρξισμού όσο και της σοσιαλιστικής επανάστασης: η έναρξή του, ένα ξεκίνημα από το μηδέν, η πολιτική της Έναρξης του Ένοπλου Αγώνα το 1980 (ILA 80) ήταν μια σημαντική επιτυχία και ένα μεγάλο ιστορικό δίδαγμα για όλους τους επαναστάτες.

pcp1

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο λαϊκός πόλεμος, με τη στήριξη των μαζών, κυρίως φτωχών αγροτών, αναπτύχθηκε καλύπτοντας το βασικό αγροτικό και αστικό χώρο που περιλαμβάνεται στις τρεις περιοχές της χώρας. Υπήρξε μια ανάπτυξη που, για μια δεκαετία, διατηρούσε πάντοτε την πολιτική και στρατιωτική πρωτοβουλία και έφτασε τη στρατηγική ισορροπία, αφότου έκανε να αποτύχουν όλα τα αντιδραστικά σχέδια αντιεξεγερσιακού πολέμου που επεδίωκαν να πνίξουν στο αίμα την επανάσταση.

Στη φάση αυτή, ο πρόεδρος Γκονζάλο, αναπτύσσοντας την σκέψη του, βάσισε τη θέση του στο ισχυρό θεμέλιο ότι ο μαοϊσμός είναι ένα νέο, τρίτο και ανώτερο στάδιο του μαρξισμού, μια μεγάλη συνεισφορά στους κομμουνιστές του κόσμου, η οποία υιοθετήθηκε από το τότε ενεργό Επαναστατικό Διεθνιστικό Μέτωπο (RIM) συνολικά. Στη φάση αυτή, το ΚΚΠ αύξησε στο μέγιστο το κύρος του, ως ένα στρατιωτικοποιημένο κόμμα που βασίζει την οικοδόμησή του στον Λαϊκό Αντάρτικο Στρατό και στη νέα εξουσία: τη νεοπαγή νεοδημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία, διαμορφούμενο έτσι ως η ελπίδα μετασχηματισμού της υπεραιωνόβιας ταξικής καταπίεσης και καταπίεσης του λαού σε μια σφριγηλή δημοκρατική επανάσταση. Στη φάση αυτή, η πολιτική συνείδηση των μαζών έφτασε τη μέγιστη ανάπτυξή της, καθώς τις οργάνωνε σε αγωνιστές, μαχητές και ακτιβιστές στα τρία εργαλεία της Επανάστασης.

10981925_1440974072884537_6403947248945502002_n

Η φάση αυτή, παρότι ήταν αιματηρή και δραματική, έδωσε πλούσια επαναστατική εμπειρία, πολυάριθμα ένδοξα αρνητικά και θετικά διδάγματα και πολυάριθμους ήρωες και ηρωίδες της τάξης και του λαού, οι οποίοι μας συνοδεύουν με το όμορφο αγωνιστικό παράδειγμά τους για τη μετατροπή της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης σε ένα σύστημα πιο δίκαιο και ίσο για τις πλατιές λαϊκές μάζες, όπως είναι ο σοσιαλισμός.

2. Λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης των νέων δυνάμεων, το ΚΚΠ έζησε μια στρατηγική καμπή: το πρόβλημα της πολιτικής διοίκησης του πολέμου, με τη φυλάκιση της ηγεσίας του. Ο πόλεμος εισήλθε σε ένα αντικειμενικό τέλος και ο Πρόεδρος Γκονζάλο από τη φυλακή πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να ζητήσει την έναρξη συνομιλιών για την επίτευξη μιας Ειρηνευτικής Συμφωνίας που θα έθετε τέλος στον πόλεμο που διεξήχθη μεταξύ 17 Μάη 1980 και Σεπτέμβρη 1992. Δυστυχώς, το αίτημά του δεν καρποφόρησε, λόγω της αντίθεσης της τότε κυβέρνησης και της νέας, δεξιάς οπορτουνιστικής γραμμής που κυριάρχησε στην κομματική ηγεσία, η οποία ισχυριζόταν ότι θα καταλάμβανε την εξουσία. Ποτέ δεν υπήρξε καμία συμφωνία και το κόμμα προχώρησε σε μια νέα μεγάλη στρατηγική, στο πέρασμα από μια ένοπλη πολιτική πάλη σε μια πολιτική πάλη χωρίς όπλα, όπως αυτή προτάθηκε από τον πρόεδρο Γκονζάλο, με την οποία το κόμμα παλεύει να ξεπεράσει την άμυνα και να αναπτυχθεί μέσα στην ταξική πάλη των μαζών.

38-3

3. Στα 35 χρόνια από την έναρξη και τα 23 χρόνια από τον τερματισμό του λαϊκού πολέμου και της σύλληψης του προέδρου Γκονζάλο το Σεπτέμβρη του 1992, η ένοπλη ομάδα της Κοιλάδας των ποταμών Apurimac, Ene και Mantaro (VRAEM) φυτοζωεί στα όρια της πραγματικότητας, απομονωμένη από τις μάζες και παίζει με το όνομα του κόμματος, μετατρέποντας την ιδεολογία σε μια πλήρως αστική τρέλα. Το αντιδραστικό κράτος έχει εξαπολύσει μια κατασταλτική πολιτική, με δολοφονίες, δίκες και ισόβιες φυλακίσεις, απόλυτα αντιτιθέμενο σε μια πολιτική λύση, σε γενική αμνηστία και σε εθνική συμφιλίωση, αφήνοντας ανεπίλυτα τα εκκρεμή προβλήματα του πολέμου: χιλιάδες παιδιά του λαού, αγρότες, εργάτες, φοιτητές, μικρέμποροι, παραμένουν εξαφανισμένοι, χωρίς κανείς να νοιάζεται για αυτούς, ενώ είναι υποχρέωση του κράτους να τους βρει και να τους παραδώσει στους συγγενείς τους: χιλιάδες οικογένειες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται και δεν μπορούν να τους τιμήσουν με μια αξιοπρεπή ταφή: χιλιάδες επαναστάτες και κομμουνιστές έλαβαν δρακόντιες καταδίκες 25 και 30 ετών, ακόμα και ισόβια. Από αυτούς, παραμένουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην ηγετών που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια φυλάκισης, και για τους οποίους το κράτος κατασκευάζει νέες υποθέσεις, ώστε να επιβάλει ισόβια φυλάκιση, όπως στον πρόεδρο Γκονζάλο και τη σ. Μίριαμ. Χιλιάδες που αφέθηκαν ελεύθεροι, παρεμποδίζονται να εργαστούν στην εκπαίδευση και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, ενώ υφίστανται μια εχθρότητα επειδή υπήρξαν φυλακισμένοι, στερούνται το βασικό δικαίωμα της επανένταξης του κρατουμένου στην κοινωνία, αφού δεν τους αναγνωρίζεται καν ο σκοπός της ποινής. Η δίωξη αυτή καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας με ελευθερία της σκέψης που ο νόμος επιτρέπει. Το κράτος φυλακίζει ακόμα και τους δικηγόρους, διώκει τα παιδιά, απαιτώντας την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων σε αγωγές. Απαγορεύει ακόμα και τη δημοκρατική ελευθερία να πουν την αλήθεια, όπως απαιτεί η ιστορική μνήμη των επαναστατών, και όχι μόνο η μνήμη του κράτους και των επίσημων οργανισμών όπως η Επιτροπή Αλήθειας. Επιπλέον, σε δεκάδες εξόριστους, απαγορεύει την επιστροφή. Όλη αυτή η συστηματική πολιτική δίωξη που έχει επιβάλει το κράτος και η περουβιανή αντίδραση σε κομμουνιστές, επαναστάτες και μαρξιστές-λενινιστές-μαοϊστές της σκέψης Γκονζάλο, έχει επεκταθεί σε κάθε προοδευτικό, δημοκράτη και το λαό γενικά που διαφωνεί και παλεύει ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

612x408

Το αντιδημοκρατικό αυτό πλαίσιο που έχει επιβληθεί ώστε να εμποδίσει την πολιτική λύση, τη γενική αμνηστία και την εθνική συμφιλίωση που ο λαός, το έθνος και η περουβιανή κοινωνία χρειάζονται και απαιτούν, προστίθεται στην αντιλαϊκή πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης του Ολάντα Ουμάλα που εκπροσωπεί τη φιλοϊμπεριαλιστική- κυρίως αμερικανόφιλη- περουβιανή μεγαλοαστική τάξη, της οποίας το σχέδιο για νέα πρωταρχική συσσώρευση συναντιέται με μια πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού που προωθεί, προκαλώντας την ένταση της αντίθεσης λαός-καπιταλισμός, σε ένα πλαίσιο γενικών εκλογών και αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για μια νέα αναδιανομή του κόσμου, δημιουργώντας τρία μέτωπα πολέμου: τη Μέση Ανατολή, που είναι το πιο φλέγον σήμερα, την ίδια την Ευρώπη με την Ουκρανία, το οποίο ακόμα δεν έχει επιλυθεί, και το κύριο, στην Ασία. Τα μέτωπα αυτά δείχνουν όλο και πιο ξεκάθαρα το διπολισμό που αναπτύσσεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

4. Η προοπτική του ΚΚΠ σε αυτή την τέταρτη φάση πολιτικού αγώνα χωρίς όπλα, παρουσιάζεται ως ενθαρρυντική, λαμβανομένου υπόψη ότι οι μάζες δεν διστάζουν να παλέψουν και αναζητούν ποιος θα τους εκπροσωπήσει, στρέφοντας τις ελπίδες τους στο κόμμα, το μοναδικό ταξικό οργανισμό που μπορεί να ανοίξει το δρόμο μέχρι την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Αναμφίβολα, το κόμμα πρέπει να επιμείνει στον αγώνα για την απελευθέρωση όλων των ηγετών του, των αγωνιστών του και των μαζών: πρέπει επίσης να ανατρέψει και να ξεπεράσει την ανισορροπία, ώστε να συνεχίσει την ανασυγκρότησή του, αρχίζοντας από το να ομογενοποιείται στην ιδεολογία του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού και της σκέψης Γκονζάλο, σε μια νέα γενική πολιτική γραμμή και στον αγώνα ενάντια στο διασπαστικό ρεβιζιονισμό, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της αντίδρασης, επιθυμώντας να καταστρέψει το κόμμα και επιτιθέμενος στην ηγεσία του. Το κόμμα πρέπει ταυτόχρονα να αναπτύξει τον πολιτικό του αγώνα μέσα στην ταξική πάλη των μαζών και υπηρετώντας τον προλεταριακό διεθνισμό. Μόνο έτσι θα γίνει κόμμα νέου τύπου και θα εκπληρώσει το ρόλο του, αντιπαρατάσσοντας την επανάσταση στον πόλεμο λεηλασίας για τον οποίο προετοιμάζεται ο ιμπεριαλισμός, προκειμένου να επιλύσει την κρίση του και να αναδιανείμει τον κόσμο.

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Περού

 

17 Μάη 2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: