Ο Χοσέ Μαρία Σισόν για την επεμβατικότητα Κίνας-ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία (06/06/2015)

 

phil1

 

O Χοσέ Μαρία Σισόν είναι ο ιδρυτικός πρόεδρος του ΚΚ Φιλιππίνων

Συνέντευξη στον Jan Victor Ayson

6 Ιούνη 2015

Έχω μερικές δύσκολες ερωτήσεις να σας κάνω σχετικά με την κινεζική επεκτατικότητα και τη στροφή των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία.

1.Ο κόσμος αναρωτιέται για τη στάση του μαζικού κινήματος και του επαναστατικού κινήματος, όπως και τη δική σας, αναφορικά με το ζήτημα της κινεζικής επίθεσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα Καλαγιάαν και στο Μπάχο Ντε Μασίνλοκ στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα. Παρακαλώ, αναφέρετέ μας την προσωπική σας ανάλυση για το ζήτημα και την προσωπική σας στάση.

Κατηγορηματικά και έντονα διάκειμαι ενάντια στις επιθετικές κινήσεις της Κίνας, ειδικά στην κατάληψη του Μπάχο Ντε Μασίνλοκ και τις τρέχουσες διεκδικήσεις του νησιωτικού συμπλέγματος Καλαγιάαν. Έχω δημοσιεύσει την άποψή μου αυτή σε διάφορα άρθρα και συνεντεύξεις.

Συμφωνώ με τις επαναστατικές εκτός νόμου δυνάμεις και τις νόμιμες δυνάμεις του εθνικού δημοκρατικού μετώπου που έχουν εκφράσει την άποψή τους ενάντια στις κινεζικές επιθετικές κινήσεις που αποσκοπούν στην απόσπαση του 100% της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας και του 80% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων.

Υπάρχει μια νέα πλατιά συμμαχία που ονομάζεται P1NAS (σ.parapoda:Pilipinong Nagkakaisa para sa Soberanya – Φιλιππινέζοι Ενωμένοι για την Κυριαρχία) και αντιτίθεται στις ΗΠΑ και την Κίνα γιατί παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των Φιλιππίνων. Η P1NAS θα ξεκινήσει στις 8 Ιούνη και θα ηγηθεί των μαζικών δράσεων εναντίον των ΗΠΑ και της Κίνας για τη διάπραξη αυτών των παραβιάσεων.

south-china-sea-philippines-vietnam

Νέα διαδήλωση έξω από την Κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα προγραμματίζεται για τις 12 Ιούνη, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων (πηγή)

2.Το καθεστώς Ακίνο και οι πολιτικοί και στρατιωτικοί υποτακτικοί του επανειλημμένα εκλιπαρούν για αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για τις εδαφικές διεκδικήσεις του φιλιππινέζικου έθνους. Είναι δυνατό η αμερικανική επεμβατικότητα να ανεχτεί αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις;

Οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει μια ουδέτερη θέση στη θαλάσσια αντιδικία μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας και μιλά μόνο για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ωστόσο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις ιαπωνικές αβάσιμες διεκδικήσεις στα νησιά Νταογιού (σ. parapoda: ονομάζονται επίσης και νησιά Σενκάκου) στη βάση των προηγούμενων ιμπεριαλιστικών επιθέσεων της Ιαπωνίας.

Έχουν τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους τους πάντοτε σε λειτουργία. Γνώριζαν εξαρχής για τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα. Όμως, δεν αντιτάχθηκαν έγκαιρα σε αυτές.

Ενδιαφέρονται βασικά και ουσιαστικά για να κάνουν τις δικές τους παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των Φιλιππίνων, σε συνεργασία με τις φιλιππινέζικες μαριονέτες τους. Επιτρέπουν τις κινεζικές επιθετικές κινήσεις, όμως, τις επισημαίνουν, ώστε να τυλίξουν περαιτέρω τις Φιλιππίνες και να επανιδρύσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις υπό τη Βελτιωμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA).

10685539_10206301723772645_5462621208924948087_n

Ο Χοσέ Μαρία Σισόν στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε διάλεξη για το Πώς Να Οργανώνουμε Επαναστατικά Κινήματα στο Κέντρο Μελετών Συγκρούσεων στις 6/12/2010 (πηγή:jonb)

3.Η αυξανόμενη κινεζική οικονομική δύναμη είναι ο υποτιθέμενος στόχος της αμερικανικής στροφής από τη Μέση Ανατολή στην Ανατολική Ασία. Παρακαλώ, αναφέρετέ μας τις όποιες παρατηρήσεις σας για αυτή την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την ανατολική Ασία ως πολιτικού επιστήμονα και παρατηρητή της διεθνούς κατάστασης.

Η αμερικανική στροφή στην ανατολική Ασία ή η αναδιάταξη προς την ανάπτυξη του 60% των ναυτικών δυνάμεών τους και του 50% των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεών τους γίνεται για να επιδράσει στις κινεζικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές πολιτικές και ζητήματα, προκειμένου να ευνοηθεί μια αμερικανόφιλη μεγαλοαστική τάξη εντός Κίνας και να ανασχεθεί η τάση για κινεζορωσική συνεργασία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ, άθελά τους, ωθούν την Κίνα να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ιαπωνία ως πιόνι για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα.

4.Τι μπορεί να κάνει ο φιλιππινέζικος λαός, παρά την οικονομική υποανάπτυξη ή στρεβλή ανάπτυξη της χώρας, την απουσία εκσυγχρονισμένης άμυνας για την υπεράσπιση των φιλιππινέζικων υδάτων (έλλειψη αεροπλάνων, πλοίων και πυραύλων), την ξεδιάντροπη προδοσία των ανώτερων αξιωματούχων της φιλιππινέζικης κυβέρνησης και την κινεζική επέκταση, την αμερικανική στροφή στην ανατολική Ασία και τις διεθνείς εξελίξεις;

Ο φιλιππινέζικος λαός μπορεί να σταθεί πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά με το να διεξάγει τη λαϊκή επανάσταση και να κατακτήσει την πλήρη εθνική κυριαρχία, υλοποιώντας την εθνικοποίηση της οικονομίας, την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της εθνικής εκβιομηχάνισης και της αγροτικής μεταρρύθμισης, το μποϊκοτάζ εναντίον των εχθρικών δυνάμεων και την αχρήστευση ή διάλυση των επιχειρήσεών τους στο φιλιππινέζικο έδαφος.

jsm asynechia

Yπάρχουν  πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται πως ήδη οι μαζικές οργανώσεις και ο λαϊκός στρατός μπορούν να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες εναντίον των επιχειρήσεων των εχθρικών δυνάμεων. Λένε πως μπορούν αν αχρηστεύσουν ή και να διαλύσουν τέτοιες επιχειρήσεις όπως ορυχεία, φυτείες, υλοτομικές επιχειρήσεις, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αποθήκες, επιχειρήσεις real estate, πύργους, εμπορικές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κλπ.

Πολλοί λένε πως το μόνο που χρειάζεται είναι πατριωτική θέληση, ένας αναπτήρας ή ένα σπιρτόκουτο και μερικά μπουκάλια με πετρέλαιο για την αχρήστευση ή και την καταστροφή τέτοιων ανεπιθύμητων επιχειρήσεων. Είναι αγανακτισμένοι με τις κινεζικές ανακτήσεις και με την κατά βάση υποστήριξή τους από τις ΗΠΑ. Αντιτίθενται στις ΗΠΑ και την Κίνα που προσπαθούν να διχάσουν και να κυριαρχήσουν επί των Φιλιππίνων για τα ξεχωριστά ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους ο καθένας.

Εξαιτίας της ολοένα και επιδεινούμενης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα συνεχίσουν να εντείνονται και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για επαναστατικά προχωρήματα. Η παγκόσμια κρίση, ύφεση και οι ιμπεριαλιστικοί επιθετικοί πόλεμοι προκαλούν τρομερά δεινά στους λαούς. Έτσι, οι λαοί είναι μοιραίο να ξεσηκωθούν και να πάρουν τη ζωή στα δικά τους χέρια. Τα κινήματα για εθνική απελευθέρωση, δημοκρατία, και σοσιαλισμό θα ανεβούν σε ένα νέο και ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Η συνέντευξη στα αγγλικά εδώ: http://josemariasison.org/interview-on-china-and-the-us-with-prof-jose-maria-sison/ εδώ και εδώ

 

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: