Γουατεμάλα: Ανακοινώσεις του Κόμματος Εργασίας (PGT) για την τρέχουσα πολιτική κρίση και τις λαϊκές κινητοποιήσεις

 

guatemala-manifestaciones-renuncia-otto-perez

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις για την παραίτηση του Προέδρου της Γουατεμάλας Όττο Πέρεζ Μολίνα (πηγή)

Να εντείνουμε τον αγώνα για το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους (15/06/2015)

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε από τις ενέργειες της CICIG (σ.parapoda: Διεθνούς Επιτροπής Ενάντια στην Ατιμωρησία στη Γουατεμάλα) και του Κρατικού Ανώτατου Εισαγγελέα για τη διάλυση της εγκληματικής δομής που είναι γνωστή με το όνομα Λα Λίνεα και, αργότερα, του δικτύου που παρείσφρυσε στο IGSS (σ.parapoda: Γουατεμαλέζιοκυ Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης), αποκαλύπτει ότι το Κράτος είναι όμηρος μαφιόζικων οργανώσεων, μέχρι τα ανώτερά του κλιμάκια. Η κρίση αυτή είναι έκφραση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δομές του νεοφιλελεύθερου-μαφιόζικου γουατεμαλέζικου κράτους.

Η πρεσβεία των γιάνκηδων και η CACIF (σ.parapoda: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών, Εμπορικών, Βιομηχανικών και Χρηματοπιστωτικών Ενώσεων) προωθούν μια «ελεγχόμενη διέξοδο» από την κρίση, προκειμένου να διασφαλίσουν τη νεοφιλελεύθερη αστική κυριαρχία. Μια άλλη πρόταση διεξόδου από την κρίση έγκειται στην εξυγίανση των διεφθαρμένων κρατικών θεσμών, τη δίωξη των διεφθαρμένων, τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τη σύγκληση μιας Πανεθνικής Συντακτικής Συνέλευσης.

Το κόμμα μας εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή του στις κινητοποιήσεις. Εφιστούμε την ανάγκη για εμβάθυνση του λαϊκού τους χαρακτήρα, μέσω της συντονισμένης συμμετοχής των εργαζόμενων τάξεων, των αυτόχθονων λαών, των γυναικών, των νεολαίων, των φοιτητών, των επαγγελματιών και των δημοκρατών και επαναστατών διανοουμένων.

Το Γουατεμαλέζικο Κόμμα Εργασίας προτείνει να κάνουμε αυτή την κρίση ένα σημείο καμπής για το βαθύ μετασχηματισμό του κράτους και την προώθηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που ευνοεί τον αποκλεισμένο, εκμεταλλευόμενο και καταπιεζόμενο πληθυσμό. Από αυτή την άποψη καλούμε σε αγώνα για:

 • Την αποστρατιωτικοποίηση του κράτους και την πλήρη διάλυση όλων των εγκληματικών δομών που υπάρχουν εντός αυτού.
 • Τον τερματισμό της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και την καταστολή εναντίον του λαού και των ηγετών του.
 • Τον τερματισμό των επιθέσεων και του εκφοβισμού που στρέφονται κατά του κινήματος των πολιτών.
 • Την αναστολή των γενικών εκλογών και την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου και νόμου περί πολιτικών κομμάτων.
 • Την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης η οποία να προκύπτει από μια συμφωνία όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
 • Την άρση όλης της επιβλαβούς για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτόχθονων λαών νομοθεσίας.
 • Τη διάλυση του σημερινού Κογκρέσου της Δημοκρατίας και την εξυγίανση της Δικαιοσύνης.
 • Τη σύγκληση μιας Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που να ωθήσει τη διαδικασία επαναθεμελίωσης του κράτους, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα πολυεθνικό, δημοκρατικό, λαϊκό και αντιπατριαρχικό κράτος που θα σέβεται τη φύση και θα διασφαλίζει τον ελεύθερο αυτοκαθορισμό των λαών.
 • Τον τερματισμό της παρεμβατικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της πρεσβείας, των στρατιωτικών δυνάμεων και των πρακτόρων τους.

Το ΓΚΕ επαναλαμβάνει το κάλεσμά του να εντείνουμε τον πολιτικό αγώνα για το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους και την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, λαϊκού και επαναστατικού προγράμματος που χρειάζεται η Γουατεμάλα.

Για τη Γουατεμάλα, την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό!

Γουατεμαλέζικο Κόμμα Εργασίας

Ιούνης 2015

Logo

Ανακοίνωση του Γουατεμαλέζικου Κόμματος Εργασίας σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κρίση (29/05/2015)

Η πολιτική κρίση από τις ενέργειες του CICIG και του ΜΡ για τη διάλυση της εγκληματικής δομής γνωστής με το όνομα Λα Λίνεα και, έπειτα, του δικτύου που παρείσφρυσε στο IGSS, αποκαλύπτει ότι στο κράτος έχει διεισδύσει και το κρατά όμηρο αυτό το είδος μαφιόζικων οργανώσεων που φτάνουν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας. Και τα δύο εμφανίζονται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν, ως μέρος της αντιεξεγερσιακής συμμαχίας της ολιγαρχίας και της ηγεσίας του στρατού, με την αποφασιστική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατιωτική ηγεσία και οι μεσαίοι αξιωματικοί του στρατού δημιούργησαν εγκληματικές δομές διακίνησης ναρκωτικών, φοροδιαφυγής, εμπορίου όπλων και προσώπων και λαθρεμπορίου. Ο στρατός, σιγά-σιγά, εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό παράγοντα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, μέσω της συσσώρευσης παράνομου κεφαλαίου. Αυτά είναι τα θεμέλια του αστικού αντιεξεγερσιακού και στρατιωτικοποιημένου κράτους το οποίο ελέγχεται από την ολιγαρχία, την ηγεσία του στρατού και τις μαφίες τους του οργανωμένου εγκλήματος.

Η πολιτική μετάβαση που ξεκίνησε το 1985 αναδιαμόρφωσε το κράτος: το αντιεξεγερσιακό- μαφιόζικο κράτος μετατράπηκε σε ένα νεοφιλελεύθερο-μαφιόζικο και κατασταλτικό κράτος, για τον έλεγχο του οποίου αντιμάχονταν η ολιγαρχία και η «εκσυγχρονιστική αστική τάξη» με την αντιεξεγερσιακή στρατιωτική ηγεσία και ιεραρχία και με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι ενέργειες του Αρζού ενάντια στο «Δίκτυο Μορένο»[1] και την «Ομάδα Διασωστών»[2] το 1996 αποτελούσαν έκφραση αυτής της διαμάχης, και διακόπηκαν μόλις επαληθεύτηκε ότι οι βασικοί επωφελούμενοι από αυτό το δίκτυο ήταν χρηματοδότες του Εθνικού Κόμματος Προόδου (ΡΑΝ), μέσω του οποίου ο Αρζού έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η λειτουργία αυτού του αναδιαμορφωμένου κράτους ήταν να εγγυάται την ανάπτυξη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και την επέκταση του πολυεθνικού κεφαλαίου στη χώρα. Προς τούτο, διατηρήθηκαν οι αντιεξεγερσιακές δομές (ειδικά οι υπηρεσίες πληροφοριών) που αποσκοπούσαν, σε συμμαχία με επιχειρήσεις και ιδιωτικούς μηχανισμούς πληροφοριών και ασφαλείας, στην καταστολή των αγωνιστικών εκδηλώσεων κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, της λεηλασίας και της οικειοποίησης των δημοσίων αγαθών και πλούτου από τις πολυεθνικές.

Η πολιτική κρίση μετά τη διάλυση ενός τμήματος αυτών των εγκληματικών δικτύων αποτελεί έκφραση της βαθιάς δομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται βυθισμένο το νεοφιλελεύθερο-μαφιόζικο κράτος, το οποίο ελέγχεται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το οργανωμένο έγκλημα: είναι μια εκδήλωση πάλης μεταξύ των ομάδων εξουσίας που το ελέγχουν. Βαθαίνει την κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στη Γουατεμάλα, η οποία προέκυψε από τα καταστροφικά αποτελέσματά του και τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό το αρπακτικό μοντέλο, οι οποίες αυξάνουν καθημερινά.

piñata-del-presidente-de-Guatemala-Otto-Pérez-Molina (πηγή)

Το κλειδί βρίσκεται στο πώς επιλύεται αυτή η κρίση. Μέχρι στιγμής, δύο προτάσεις έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια: μια που προκρίνει μια «ελεγχόμενη διέξοδο», ελεγχόμενη από την άρχουσα τάξη σε συμμαχία με την ΕΕ, και μια διέξοδο που επιτρέπει τουλάχιστον την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό του κράτους και των θεσμών του. Ωστόσο, στον ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται το αίτημα για μια ριζική επαναθεμελίωση του κράτους, το οποίο εκφράζεται από ένα διεθνικό και διαταξικό κοινωνικό υποκείμενο που ενοποιεί τις τάξεις του στην παρούσα συγκυρία.

Με την παραίτηση της αντιπροέδρου Μπαλντέτι και τον ακόλουθο ορισμό του Αλεχάντρο Μαλντονάντο στο αξίωμα αυτό (μια προσωπικότητα με σκοτεινό, δεξιό παρελθόν, συμμετοχής στο MLN (σ.parapoda: Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης, ακροδεξιό κόμμα), το οποίο συνδέεται με τα τάγματα θανάτου κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70), επιδιώκεται η επιβολή μιας «διεξόδου ελεγχόμενης» από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την CACIF. Σε αυτή τη διέξοδο από την κρίση η CICIG έπαιξε ένα ζωτικό ρόλο ήδη από την αποκάλυψη της Λα Λίνεα. Αυτή η μανούβρα έχει βασικό στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και της ηγεμονίας και κυριαρχίας της αστικής τάξης, της ηγεσίας του στρατού και των ΗΠΑ.

Η άλλη πρόταση υποδεικνύει την εξυγίανση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, από κοινού με την απαίτηση για παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές τις εγκληματικές δομές: στοχεύει στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων καθώς και τη σύγκληση μιας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, εντός των σημερινών παραμέτρων. Μεταξύ αυτών των δύο προτάσεων, υπάρχει μια πληθώρα προσεγγίσεων προς και μακριά από το αίτημα για ριζικό μετασχηματισμό του κράτους.

Από τη σκοπιά μας, καμία από τις δύο παραπάνω διεξόδους από την κρίση δεν συνιστούν λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Από τη μια, η «ελεγχόμενη διέξοδος» διασφαλίζει μόνο τη συνέχιση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου των μεγάλων ομίλων, της λεηλασίας των δημοσίων αγαθών και του πλούτου του δημοσίου και των κοινοτήτων: διασφαλίζει τον έλεγχο του κράτους από την παραδοσιακή οικονομική εξουσία, την αναδυόμενη και τις μαφίες. Από την άλλη, η δεύτερη πρόταση περιορίζεται στην θεσμική εξυγίανση, στη μεταρρύθμιση των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού και του Συντάγματος.

Το Γουατεμαλέζικο Κόμμα Εργασίας εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή του στις μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι μεσαίες τάξεις της πόλης, της πρωτεύουσας της χώρας και των διαφόρων διαμερισμάτων, και τις σημαντικές κινητοποιήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν από κοινού το αγροτικό κίνημα, το κίνημα των αυτοχθόνων και το λαϊκό κίνημα: στα αιτήματα που επιζητούν την εξυγίανση των θεσμών, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων όσων εμπλέκονται στις εγκληματικές δομές που σχηματίστηκαν από επιχειρηματίες, πολιτικούς, δημοσίους λειτουργούς, αξιωματούχους και πρώην αξιωματούχους του στρατού που επανεντάχθηκαν σε όλο το πολιτικό θεσμικό πλαίσιο του κράτους υπό τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία αποτελεί τη σύγχρονη πολιτική έκφραση της στρατοκρατίας.

images-cms-image-000018143 (πηγή)

Ταυτόχρονα, το ΓΚΕ θέτει την ανάγκη εμβάθυνσης αυτών των κινητοποιήσεων: μετατροπής τους σε μια πλατιά λαϊκή κινητοποίηση στην πόλη και στο χωριό, εργαζομένων, κοινοτήτων, αυτόχθονων λαών, υπαλλήλων, σπουδαστών όλων των επιπέδων και ανθρώπων της μεσαίας τάξης. Αυτή η συγκυρία καθιστά εφικτή την προώθηση, παραλλήλως, μιας βαθιάς μεταρρύθμισης και ξεριζώματος των διεφθαρμένων και ανώμαλων πρακτικών που μόλυναν μερικώς το συνδικαλιστικό, αγροτικό και λαϊκό κίνημα, καθώς και την ίδια την εκλογική αριστερά.

Επίσης, προτείνει να κάνουμε αυτή την κρίση ένα σημείο καμπής και να παλέψουμε ώστε να υιοθετηθούν μέτρα που θα οδηγήσουν τη χώρα προς ένα βαθύ μετασχηματισμό του κράτους, και για την προώθηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο να ευνοεί τον πληθυσμό που ως τώρα βρίσκεται αποκλεισμένος. Από αυτή την άποψη, τα αιτήματά μας θα πρέπει να κατευθυνθούν προς:

 1. Την αποστρατιωτικοποίηση του Κράτους, τη διάλυση όλων των εγκληματικών δομών που υπάρχουν εντός αυτού, από πανεθνικό ως δημοτικό και τοπικό επίπεδο, τη δικαστική δίωξη των μελών τους (επιχειρηματιών, πολιτικών, στρατιωτικών και πρώην στρατιωτικών, δημοσίων λειτουργών και δικηγόρων) και τη διάλυση των δομικών μηχανισμών της διαφθοράς.
 2. Τον τερματισμό της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της καταστολής εναντίον του λαού, των ηγετών των κοινωνικών κινημάτων, των υπερασπιστών και των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αυτόχθονων ηγετών του αγώνα αντίστασης και υπεράσπισης της γης.
 3. Την αναστολή των γενικών εκλογών και την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου και νόμου περί πολιτικών κομμάτων που να εγγυώνται: α) τη συμμετοχή σε συνθήκες ισότητας των γυναικών και των λαών Μάγιας, Χίνκα και Γαριφούνα με υποψηφιότητες που θα ορίζονται σύμφωνα με το φύλο και με τους δικούς τους, ανεξάρτητους από τα πολιτικά κόμματα, κανόνες, β) την αλλαγή της διάρθρωσης των σημερινών εκλογικών περιφερειών με άλλες που θα λαμβάνουν υπόψη την εδαφικότητα των Μάγιας, των Γαριφούνα και των Χίνκα, ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπησή τους, γ) την απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών χρηματοδότησης, δ) την ενίσχυση της κατασταλτικής δυνατότητας του TSE (σ.parapoda: Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου) σε σχέση με εγκλήματα και παραβιάσεις αναφορικά με εκλογικά ζητήματα.
 4. Την καθαίρεση όλης της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που να προκύπτει από τη συγκατάθεση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
 5. Τη σύγκληση μιας Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που να προωθήσει τη διαδικασία επαναθεμελίωσης του κράτους, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό και πολυεθνικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό, αντιπατριαρχικό κράτος, το οποίο θα σέβεται τη φύση και θα διασφαλίζει τον ελεύθερο αυτοκαθορισμό των λαών που το αποτελούν.
 6. Την ακύρωση όλης της επιβλαβούς νομοθεσίας που καθιστά εφικτή τη λεηλασία των δημοσίων αγαθών και πλούτου, καθώς και των αυτόχθονων κοινοτήτων, και η οποία βλάπτει τα συμφέροντα της εργαζόμενης τάξης, των κοινοτήτων, των αυτόχθονων λαών και των μεστίζος. Επίσης, την κατάργηση του Κογκρέσου της Δημοκρατίας.
 7. Τέλος, το ΓΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, τους αγρότες, τους υπαλλήλους, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες, τα μεσαία στρώματα της πόλης και το λαό γενικά, να διπλασιάσουν και να εντείνουν την πάλη για τα συγκεκριμένα αιτήματά τους, να συσπειρωθούν και να προωθήσουν τον πολιτικό αγώνα απέναντι σε αυτή την κρίση.

 

Για τη Γουατεμάλα, για την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό

 

Γουατεμαλέζικο Κόμμα Εργασίας

 

Μάης 2015

http://partidocomunistadeguatemala.blogspot.gr/

 

[1] Σημ.parapoda: η υπόθεση Μορένο ή υπόθεση του Ηγέτη του Λαθρεμπορίου ήταν μια δικαστική διαδικασία επί διακυβέρνησης Αλβάρο Αρζού Ιριγκόκιεν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο υπήκοος Ελ Σαλβαδόρ Αλφρέντο Μορένο Μολίνα ηγούταν μιας συμμορίας που επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο, με το ύψος της φοροδιαφυγής να ανέρχεται σε περίπου 70 εκατομμύρια κουετζάλες, και στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι του στρατού και στελέχη των τελωνείων.

[2] Στους κόλπους του Δικτύου Μορένο σχηματίστηκε το 1989 η «Ομάδα Διασωστών» (Grupo Salvavidas). Για περισσότερα βλ. εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: