Εκουαδόρ: «Κάτω ο Κορρέα! Κυβέρνηση Λαϊκή!»

Τηρουμένων των αναλογιών (π.χ. χωρίς τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους), υπάρχουν καποιες ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στη χώρα μας και στο Εκουαδόρ. Η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορρέα, που αναδείχτηκε από ένα ριζοσπαστικό κίνημα (όχι-κυρίως- ριζοσπαστική διάθεση όπως εδώ), προβαίνει σε αντιλαϊκά μέτρα και εκποιεί τη χώρα (βλ.εδώ ή εδώ), ενώ την πολυετή- αλλά εκ νέου οξυμένη- λαϊκή αγανάκτηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το «μαύρο μέτωπο».. Σε τέτοιες συνθήκες διπλών κινητοποιήσεων (λαϊκών στρωμάτων και ιμπεριαλισμών), που για κάποιους συλλήβδην συνιστούν απόπειρα πραξικοπήματος, τίθεται το καθήκον δημιουργίας μιας νέας πανεθνικής δύναμης αλλαγής..
Παρακάτω υπάρχει το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Εn Marcha» της περασμένης εβδομάδας και συνέντευξη με τον επικεφαλής του ΜΛΚΚ Εκουαδόρ (βασικής αριστερής δύναμης στη χώρα).
201506 ecuador
 
Κάτω ο Κορρέα, Κυβέρνηση Λαϊκή
 
Μια κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, η οποία δρα ευρισκόμενη σε άμυνα, και ένα κοινωνικό κίνημα, το οποίο παλεύει στους δρόμους και έχει υψώσει ως πολεμική σημαία το σύνθημα «Κάτω ο Κορρέα», διαμορφώνουν την πολιτική κρίση που υπάρχει στη χώρα αυτές τις μέρες. Αυτή η κατάσταση είναι το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων και του λαού που αναπτύσσεται εδώ και μήνες, και η οποία τώρα κορυφώνεται, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, την προσχώρηση νέων κοινωνικών τομέων στην πάλη και τη γενίκευσή της σε διάφορες περιφέρειες.
Τη δυσαρέσκεια των μαζών αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι σε θέση με πρωτοβουλίες τους να προκαλούν διάφορες κινήσεις διαμαρτυρίας αυτές τις μέρες και επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως οι βασικοί αντιτιθέμενοι στην κυβέρνηση. Κάποια τμήματα του λαού έχουν προσχωρήσει σε αυτά τα καλέσματα, γιατί αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Κορρέα και την ομάδα του.
Η λαϊκή αντιπολίτευση, που καθοδηγείται από μια πολιτική ταξικής ανεξαρτησίας, παλεύει εδώ και καιρό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του καθεστώτος και πρέπει να διατηρήσει ψηλά την πολιτική της ανεξαρτησία και τις μαχητικές της σημαίες. Το λαϊκό κίνημα καλείται να παλέψει εναντίον όλης της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, που επιβάλλεται με διάφορα μέσα: να διαμαρτυρηθεί για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και το πάγωμα μισθών· να απορρίψει την επίθεση της κυβέρνησης στο 40% των συντάξεων· για τους πάνω από μισό εκατομμύριο νέους που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια: για την επίθεση στο ταμείο ανεργίας των καθηγητών· για την αντεργατική, κατασταλτική, εγκληματική πολιτική της λαϊκής κυβέρνησης.
Μέσα στη φωτιά των διαμαρτυριών του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος αναδεικνύεται η κραυγή «Κάτω ο Κορρέα!»: Τώρα, με αυτό το αίτημα, τίθεται και το ζήτημα για μια Λαϊκή Κυβερνηση αποτελούμενη από όσους τώρα διαμαρτύρονται στους δρόμους, η οποία να διασφαλίζει την πλήρη δημοκρατία για το λαό, να εγγυάται μια ανάπτυξη της χώρας με εθνική κυριαρχία, να καταργεί όλα τα αντιλαϊκά και αντεθνικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από το σημερινό καθεστώς. Μια κυβέρνηση χωρίς διαφθορά, χωρίς τραπεζίτες, χωρίς Κορρέα.
 
 201506 ecuador2
Συνέντευξη με τον Οσβάλντο Παλασιος, Πανεθνικό Εκπρόσωπο του ΜΛΚΚ Εκουαδόρ
 
Υπάρχουν διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης αυτές τις ημέρες, όπως η υπόθεση FCME (σ.σ.την κατάσχεση του κονδυλίου αλληλεγγύης των καθηγητών), που μαρτυρούν μια όξυνση του αυταρχικού της χαρακτήρα. Τι πιστεύετε για αυτό;
 
Ο κορρεϊσμός είναι ένα καθεστώς που επιδεικνύει κατάχρηση εξουσίας, αλαζονεία και καταστολή λόγω ενός εκσυγχρονιστικού σχεδίου που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πλουσίων, τους οποίους στην πραγματικότητα υπηρετεί και εκπροσωπεί.
Αυτές οι αυταρχικές πτυχές του τώρα εντατικοποιούνται, λαμβάνουν τη μορφή απελπισμένων, παράνομων και εξοργιστικών κινήσεων, και οι οποίες όλο και πιο πολύ απειλούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του λαού.
 
Προς τι τέτοια κυβερνητική συμπεριφορά;
 
Επειδή σε ευρεία στρώματα του πληθυσμού του Εκουαδόρ ο Κορρέα και η κυβέρνησή του, το κίνημά του «Συμμαχία Χώρα», η πολιτική του χάνουν δημοτικότητα, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Πέρα από μια πομπώδη και πανάκριβη προπαγάνδα και δημαγωγία καθώς και τις μανούβρες που συνοδεύουν μια παράλογη διακυβέρνηση, υπάρχει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για την επιδίωξη της επανεκλογής του· η κατάργηση της εισφοράς 40% βάσει νόμου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του συνταξιοδοτικού ταμείου IESS· η παράνομη, παραπλανητική και καταχρηστική κατάσχεση του ταμείου ανεργίας των δασκάλων (FCME), όλα αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν μια επιθετική απόπειρα διατήρησης της εξουσίας πάση θυσία, ακόμα και σε βάρος της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών και γενικά των λαών του Εκουαδόρ.
 
Ποιοι είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί τομείς που αποτελούν στόχο της επίθεσης της κυβέρνησης;
 
Πιστεύω πως, σε πρώτη φάση, είναι το συνδικαλιστικό, ιθαγενικό, αγροτικό, νεολαιϊστικο, διδασκαλικό και λαϊκό κίνημα που έχει μεγαλώσει και κινητοποιείται σε πανεθνική κλίμακα· η επαναστατική αριστερά την οποία  ο Κορρέα στιγματίζει, όπως εμάς, καθώς αποκαλεί τα μέλη του «διαλυμένου MPD» (σ.σ. το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα, μέτωπο του ΜΛΚΚ Εκουαδόρ, το οποίο διέγραψε ο Κορρέα από τη λίστα των νόμιμων κομμάτων) «λιθοβόλους», και τα οποία «προσπαθούν τώρα να οργανωθούν με το όνομα Λαϊκή Ενότητα»· οι φέροντες «χρυσή προβιά»(σ.σ. δεξιός υποτιμητικός όρος εναντίον του κινήματος των ιθαγενών)· οι «αφελείς περιβαλλοντιστές», η «δογματική αριστερά» κλπ. Ο Κορρέα γνωρίζει πολύ καλά ότι το σχέδιο της λεγόμενης «επανάστασης των πολιτών» υπηρετεί τα ξένα μονοπώλια, της τράπεζες, τμήματα της αστικής τάξης· δεν είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους, τους τίμιους και πατριώτες άντρες και γυναίκες που ορθά συνειδητοποιούν τα πραγματικά συμφέροντα και τις δεξιές και οπισθοδρομικές προτάσεις που διατυπώνονται υπό τον τίτλο της «αλλαγής». Κλάδοι των εργαζομένων, οι δάσκαλοι, οι συνταξιούχοι, οι ιθαγενείς και οι αγρότες, η νεολαία, έχουν το μεγάλο καθήκον της ενίσχυσης των οργανώσεών τους και έντασης της πάλης· της ανάκτησης των δρόμων και των πλατειών για την αντιμετώπιση της αλαζονείας του κορρεϊσμού.
 
Τι μπορούν και πρέπει να κάνουν για να απαντήσουν οι λαϊκές και αριστερές οργανώσεις απέναντι σε αυτή την επίθεση;
 
Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν τα ζητιανεύει κανείς. Ένας λαός αξιοπρεπής και περήφανος, όπως ο λαός του Εκουαδόρ, μαθαίνει να κατακτά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη με οργάνωση και πάλη, όπως το μαρτυρούν οι σελίδες της ιστορίας της πατρίδας από την εποχή της αποικιοκρατίας, τους πολέμους εναντίον του ισπανικού μονοπωλίου και κατά την εποχή της ανεξαρτησίας. Κανένα αυταρχικό και άδικο καθεστώς που καταχραζόταν την εξουσία δεν το ανέχτηκαν οι εργαζόμενοι και οι λαοί του Εκουαδόρ. Κανένας τύραννος ή επίδοξος τύραννος δεν ενθρονίστηκε στη ζωή της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι που βλέπουμε και συμμετέχουμε στην αξιοσημείωτη άνοδο του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος, που έχει καλέσει σε μια απεργία του λαού, στην οποία οι κομμουνιστές μαρξιστές-λενινιστές θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό μας οδηγεί να σφίγγουμε τις γροθιές μας, να ενωνόμαστε σε μια ισχυρή απόρριψη του κορρεϊστικού αυταρχισμού, να εφιστούμε την προσοχή για τις μανούβρες της δεξιάς που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, να διαδηλώνουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα, και επιδιώκοντας μια πραγματική κοινωνική αλλαγή που θα κατακτηθεί μόνο από τα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι είναι σε θέση να νικήσουν τους τυράννους και να παλέψουν για την δημιουργία μιας νέας ζωής η οποία πλάθεται στις μάχες για την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, για την επανάσταση των εργαζομένων.
 
Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: