Γουατεμάλα: ανακοίνωση του Κόμματος Εργασίας (PGT) για την ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και στην περιοχή (09/07/2015)

10608584_754561527995022_4377834635903424106_o(πηγή)

Ενάντια στην ανάμειξη και την κατοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η ιστορία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα και την Αμερική μας είναι σημαδεμένη από εισβολές, υποκινήσεις και σχεδιασμούς πραξικοπημάτων, χρηματική και στρατιωτική υποστήριξη για την ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και στήριξη σε στρατιωτικές δικτατορίες και αυταρχικές κυβερνήσεις. Ας μην ξεχνάμε την επέμβαση της CIA στη Γουατεμάλα για την ανατροπή του Γιάκομπο Άρμπενζ και την υπεράσπιση των συμφερόντων της United Fruit Company, συνέπεια της οποίας ήταν η αντιεξεγερσιακή πολιτική που, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, άφησε 245 χιλιάδες νεκρούς και πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η συμμετοχή του κράτους της Γουατεμάλας στα σχέδια, τα έργα και τις συνθήκες που εξυφάνθηκαν και επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων, και η όλη ιδέα του περί εθνικής και ημισφαιρικής ασφαλείας, όπως η Πρωτοβουλία των Αμερικών, η Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Κεντρικής Αμερικής, Ηνωμένων Πολιτειών και Δομινικανής Δημοκρατίας (DR-CAFTA, τα αρχικά της στα αγγλικά), το Σχέδιο Μέριδα, το Σχέδιο της Μέσης Αμερικής και, πιο πρόσφατα, το Σχέδιο της Συμμαχίας για την Ευημερία του Βόρειου Τριγώνου, έγιναν εφικτά λόγω της ύπαρξης μιας υποταγμένης κυρίαρχης τάξης, ενός προδοτικού στρατού και μιας κάστας διεφθαρμένων, μαφιόζων και τυχοδιωκτών πολιτικών.

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ, ως μια αυτοκρατορία που επιδιώκει τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ηγεμονίας της σε παγκόσμιο επίπεδο, έστρεψαν έντονα το βλέμμα στον κεντροαμερικάνικο ισθμό, και βρήκαν έναν άνευ όρων σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην στρατηγού Όττο Πέρεζ Μολίνα, έναν επιφανή αξιωματούχο της αντιεξεγερσιακής πολιτικής, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, και πρόεδρο της Γουατεμάλας από το 2012. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τα ακόλουθα:   marcha_16_mayo_03

1)      Την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της Γουατεμάλας και της περιοχής, μέσω των τριών μόνιμων στρατιωτικών βάσεων, τη λειτουργία κινητών μονάδων ταχείας επέμβασης και την εκθετική αύξηση στη στρατιωτική βοήθεια, εκπαίδευση και συμβουλές και την κατασκοπία, που στην περίπτωση της Γουατεμάλας οδήγησε στον επανεξοπλισμό του κράτους, εντός της επικράτειας και στα σύνορα, σε αντίθεση με τις Συμφωνίες Ειρήνευσης.

2)      Την άμεση ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής, όπως αυτή αποδεικνύεται από τη στήριξη στο πραξικόπημα στην Ονδούρα το 2009 και στην κυβέρνηση του Όττο Πέρεζ Μολίνα, παρά την εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς, γεγονότα που γνωστοποιήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Ενάντια στην Ατιμωρησία στη Γουατεμάλα (CICIG) και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην περίπτωση της «Λα Λίνεα» (σ.parapoda: δίκτυο εγκλήματος). Μέσω των πρεσβειών και των υπηρεσιών τους (όπως USAID, NSA, FBI, ή DEA), οι ΗΠΑ υπαγορεύουν πολλές από τις εσωτερικές πολιτικές στους τομείς της άμυνας, της διακυβέρνησης, της εκπαίδευσης και της στρατηγικής των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτή η κηδεμονία, στην περίπτωση της Γουατεμάλας, φτάνει ως την Επιθεώρηση Διοικητικών Υποθέσεων Ασφαλείας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και, με την τρέχουσα πολιτική κρίση, ως τα Υπουργεία Δημοσίων Οικονομικών, Οικονομίας και Επιθεώρησης Φορολογικής Διοίκησης (SAT).

3)      Τη συμμαχία μεταξύ των περιφερειακών-εθνικών κεφαλαίων νόμιμης και παράνομης προέλευσης, των κρατών της περιοχής και των ΗΠΑ, όπως μαρτυρά το Σχέδιο Συμμαχίας για την Ευημερία του Βόρειου Τριγώνου. Αυτό το σχέδιο, ταυτόχρονο με την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως και η Συμμαχία για την Ευημερία και την Ασφάλεια του Βορρά (ASPAN) μεταξύ Μεξικού, Καναδά και ΗΠΑ, στοχεύει στη διασφάλιση του γεωοικονομικού και γεωστρατηγικού ελέγχου των ΗΠΑ στην περιοχή: εμπορικές οδούς, ιδιοποίηση και λεηλασία των φυσικών πόρων και δημοσίων αγαθών, ανάσχεση της αντίθεσης των κοινοτήτων και των λαών στις επενδύσεις του υπερεθνικού κεφαλαίου, μέσω της καταστολής και ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων.

landivarianos(πηγή)

Σκοπός των ΗΠΑ είναι η συνέχιση της προώθησης του Σχεδίου Μέριδα, για τη διατήρηση ενός ανεπιτυχούς πολέμου εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και των κοινοτήτων και των λαών που αντιτίθενται στα επενδυτικά σχέδια και τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχει στρατιωτικοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα: την ενίσχυση των καρτέλ ναρκωτικών, την αύξηση της διακίνησης όπλων και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους βίαια δολοφονημένους, απαγωγές και βίαιες εξαφανίσεις, βιαιότητες εναντίον γυναικών και παιδιών και εκτοπίσεις κοινοτήτων, όπως στην περίπτωση του Μεξικού και της Κολομβίας.

Ο επανεξοπλισμός της περιοχής, η κατοχή και η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών μας, έχουν σκοπό την εδραίωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή και την ανάσχεση της αυξανόμενης παρουσίας άλλων κεφαλαίων, όπως του ρώσικου και του κινέζικου, για τη διασφάλιση του εμπορικού μονοπωλίου και την ανάπτυξη μεγάλων πρότζεκτ.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής και θεσμικής κρίσης στη χώρα μας, η επέμβαση και ανάμειξη των ΗΠΑ εκδηλώνεται με την επιβολή μιας «ελεγχόμενης διεξόδου» από την κρίση, η οποία δεν θέτει σε αμφισβήτηση το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, την επέκταση του υπερεθνικού κεφαλαίου και τις νέες μορφές συσσώρευσης κεφαλαίου μέσω της απόσπασης, της εξόρυξης και των μονοκαλλιεργειών: με τη συνενοχή της CACIF(σ.parapoda: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών, Εμπορικών, Βιομηχανικών και Χρηματοπιστωτικών Ενώσεων), επιχειρηματικών ομίλων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και των πολιτικών κομμάτων της Δεξιάς.

Στο πλαίσιο της «ελεγχόμενης διεξόδου» από την κρίση εντάσσεται και ο πρόσφατος ορισμός από το Κογκρέσο της Δημοκρατίας του Αλεχάντρο Μαλντονάντο Αγκίρε στη θέση του αντιπροέδρου, σε αντικατάσταση της Ροξάνα Μπαλντέτι, και η στήριξη στον πρόεδρο Όττο Πέρεζ Μολίνα, φρενάροντας και παρεμποδίζοντας τις κινήσεις που επεδίωκαν να του άρουν την αμνηστία και να τον δικάσουν για την ευθύνη που έχει στις υποθέσεις της «Λα Λίνεα» και του IGSS(σ.parapoda: Γουατεμαλέζικου Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης). Προς τούτο, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε μια έντονη εκστρατεία «λόμπινγκ» που επέτρεψε την επιβολή πολιτικών αποφάσεων που στόχο έχουν την αποτροπή μιας λύσης που θα προσανατολιζόταν στο βαθύ μετασχηματισμό του κράτους και των θεσμών του, τον οποίο ζητούν διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μέσα από πλατιές κινητοποιήσεις πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, η ανάμειξη των ΗΠΑ συνέβαλε μονάχα στο βάθεμα και την παράταση της σημερινής πολιτικής κρίσης.

Απέναντι σε αυτά, ξεδιπλώνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό μας αγώνα και απαιτούμε:

-τον τερματισμό της ανάμειξης των ΗΠΑ στην πολιτική και θεσμική ζωή της χώρας μας και της περιοχής, μέσω της πρεσβείας τους και των οργανισμών «συνεργασίας». Αποκλειστικά στο λαό της Γουατεμάλας, με την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος αυτοκαθορισμού του και της κυριαρχίας του, εναπόκειται η απόφαση για την κατεύθυνση και την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης του κράτους.

Τον άμεσο τερματισμό της χρηματοδότησης και των συμβουλών για θέματα άμυνας και ασφάλειας προς τη σημερινή κυβέρνηση, της οποίας ο πρόεδρος είναι αναμεμειγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Τον τερματισμό των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων και την άμεση απόσυρση  όλων των βάσεων και δυνάμεων των ΗΠΑ: τις στρατιωτικές βάσεις «Σότο Κάνο» ή Παλμερόλα και της Μοσκιτία στην Ονδούρα, τη στρατιωτική βάση της Κομαλάπα στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νότια Διοίκηση (U.S. Southern Command – USSOUTHCOM) και τη Δύναμη Κρούσης Ειδικού Σκοπού Ξηράς-Αέρος-Θαλάσσης του Νότου, η οποία άρχισε στις 9 Ιούνη, από τη βάση της Παλμερόλα στην Κομαγιάγκουα στην Ονδούρα.

Τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την απόσυρση των δυνάμεων κρούσης “Τεκούν Ουμάν”, στο Σαν Μάρκος και “Μάγια Τσορτί”, στη Ζακάπα: την εγκατάλειψη του σχεδίου εγκατάλειψης δυνάμεων κρούσης στη Χίνκα, στο Χουτιάπα, και το Μπάλαμ, στο Πετέν: όπως και τη διακοπή της λειτουργίας της διεθνικής δύναμης ΓουατεμάλαςΟνδούρας, τη Δύναμη Κρούσης Ασφαλείας Συνόρων.

Τέλος, λόγω του ρόλου που έχει παίξει ο Πρέσβης Todd D. Robinson στην τρέχουσα κρίση της χώρας, τον θεωρούμε ανεπιθύμητο.

Ενάντια στην ανάμειξη των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα και την Κεντρική Αμερική, αντιτάσσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα!

Για τη Γουατεμάλα, την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό!

Γουατεμαλέζικο Κόμμα Εργασίας

9 Ιούλη 2015

logo

Η ανακοίνωση στα ισπανικά:

http://partidocomunistadeguatemala.blogspot.gr/2015/07/contra-la-injerencia-y-ocupacion-de.html

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: