Ουγγαρία: Ομιλία Ματίας Ράκοσι για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ιούνη του 1953 (11/07/1953) (+κάποια περαιτέρω σχόλια για την αυτοκριτική)

 

Ένα βασικό ζήτημα με την αυτοκριτική, η οποία για τους κομμουνιστές είναι όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει να κάνει με το χρόνο διεξαγωγής της. Αν αυτή αργήσει να γίνει, τότε αναπόφευκτα μαζεύεται πολλή “σκουριά”. Και όταν η αυτοκριτική πράγματι υπάρξει, ενίοτε μπορεί να μην είναι πια δυνατό αυτή να αρκεί, να έχει ραγίσει το γυαλί, ακόμα και όσον αφορά διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ κομμουνιστών ή στις σχέσεις μεταξύ (κυβερνητικού) κόμματος και λαού, και το πράγμα να μην είναι δυνατό να συμμαζευτεί ούτε καν με αλλαγές προσώπων, αφού τα θύματα από την έλλειψη αυτοκριτικής (συνήθως, λαός ή τα απλά μέλη του κόμματος), έχουν πια φτάσει στο επίπεδο εκείνο να θεωρούν υπεύθυνο για την κατάστασή τους το ίδιο το κόμμα ή την ίδια την ιδεολογία του κόμματος.

Εξάλλου, το ίδιο το εξωτερικό (ακόμα και διεθνές) πλαίσιο μπορεί να έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και αποτέλεσμα οι ίδιες οι αποφάσεις για τη διόρθωση των λαθών που θα είχαν ληφθεί υπό διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό ισχύει, φυσικά, επίσης αναφορικά με το συσχετισμό δύναμης με τον εχθρό: ενίοτε μπορεί να χρειάζεται να γίνει η αυτοκριτική, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά το αποτέλεσμά τους να είναι εντελώς διαφορετικό αν π.χ. ο συσχετισμός είναι χειρότερος, εξαιτίας της καθυστέρησης της αυτοκριτικής, και ο εχθρός αξιοποιήσει τα μέτρα για να περάσει στην αντεπίθεση.

Θα υπάρξει επίκληση ενός ιστορικού παραδείγματος πάλι. Αυτό της λαϊκοδημοκρατικής Ουγγαρίας. Το 1953, η μετασταλινική σοβιετική ηγεσία επιβάλλει στην ουγγρική να κοιτάξει κάποια πράγματα και αριστερίστικα λάθη (βλ.εδώ) που, στην τελική, έπλητταν την ίδια την απήχηση και τη φήμη του κομμουνισμού στην Ουγγαρία και διεθνώς. Μαζί με αυτό, ωστόσο, αφού ο συσχετισμός και μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα άλλαζε δυσμενώς για αυτό, απαξιώνονταν και θετικά στοιχεία. Και αυτό ήταν σχετικά λογικό. Τα θύματα των αριστερίστικων πολιτικών, όταν αυτά δεν ήταν μέλη του κόμματος, θα ήθελαν μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις, “προαπαιτούμενα” για να θεωρήσουν αξιόπιστη τη νέα πορεία, και να τη θεωρήσουν διαφορετική από την παλιά που αυτό που έκανε είναι να οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ένοπλη εξέγερση. Φυσικά, αυτή η νέα πορεία (βλ.εδώ) έγινε “Νέα Πορεία”, δηλαδή, έγινε ολόκληρη “θεωρία”. Και μπορεί να χρειαζόταν και να γίνει, αφού το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει πάντοτε να αφομοιώνει τις εμπειρίες του. Το βλέπουμε, δυστυχώς, με τους νεόκοπους“σταλινικούς” που δεν αφομοιώνουν τα θετικά από την αυτοκριτική- την έστω και σκόπιμη και αναγκαστική- του κομμουνιστικού κινήματος της περιόδου 1953-1956. Το ότι η “Νέα Πορεία” μετατράπηκε σε παρέκκλιση και όχημα για παλινόρθωση του καπιταλισμού δεν θα πρέπει ποτέ να μας κάνει να ταυτίζουμε την αυτοκριτική και τα πορίσματά της με την παλινόρθωση του καπιταλισμού ή με την αμφισβήτηση συνολικά του κόμματος, ακόμα κι αν τα πορίσματά της είναι στην κατεύθυνση π.χ. της μείωσης του ρυθμού της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ή της χαλάρωσης της πίεσης στην ιδιωτική οικονομία, ή, αν πρόκειται για μη κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις, π.χ. για την όποια “φιλελευθεροποίηση” όσον αφορά τη διακίνηση εσωκομματικά διαφορετικών απόψεων (πρότυπο εδώ μπορούμε να έχουμε την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, όπου παρατέθηκαν αυτούσιες στον κομματικό τύπο οι διαφορετικές απόψεις και πλατφόρμες). Στην τελική, ούτε η σοσιαλιστική οικοδόμηση πρέπει να γίνεται μονίμως με αυξανόμενους ρυθμούς (ειδικά τώρα πια, όπου η οικονομία-ακόμα και των πιο κλειστών χωρών- είναι πιο διεθνοποιημένη και επηρεάζεται από τις μεταπτώσεις στη διεθνή οικονομία περισσότερο από ποτέ), ούτε η ενότητα ενός κόμματος διασφαλίζεται με την καταστολή της διάδοσης των απόψεων, ή τις βεβιασμένα αποσπασμένες “ομόφωνες” αποφάσεις (που παραβιάζουν την οργανωτική αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που συνίσταται στην ελεύθερη έκφραση της άποψης και την πειθώ).

Άλλωστε, τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις από την αυτοκριτική και τη “Νέα Πορεία” κλόνισαν, αλλά δεν ανέτρεψαν τη σοσιαλιστική εξουσία και οικοδόμηση. Π.χ. αναφορικά με το ποσοστό κολλεκτιβοποίησης της γης (22% +16% κρατικά αγροκτήματα), όταν επιτράπηκε, με τη Νέα Πορεία, η απόσυρση από τους συνεταιρισμούς ή και η διάλυσή τους στο τέλος του έτους και όχι σε βάθος 3ετίας, είχαμε τα εξής αποτελέσματα: από τους πάνω από 5.000 αγροτικούς συνεταιρισμούς, μόλις 688 διαλύθηκαν (12%) στο τέλος του 1953, ο αριθμός των μελών τους έπεσε από 376.000 σε 250.000 (μείωση 33%) και η συνεταιριστικά καλλιεργούμενη γη έπεσε κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι, παρά και την εχθρική προπαγάνδα που παρέσυρε ορισμένους να αποσυρθούν, δεν υπήρξε διάλυση του συνεταιριστικού συστήματος, και μπορεί, μάλιστα, να τέθηκε και σε καλύτερες, υγιέστερες βάσεις, αφού τώρα μέλη του ήταν όσοι πραγματικά εθελοντικά είχαν προσχωρήσει. Είναι εύκολο να συνάγει κανείς ότι, αν δεν υπήρχαν αυτά τα αριστερίστικα λάθη, αν είχε γίνει έγκαιρα αυτοκριτική, το ποσοστό συνεταιριστικά καλλιεργούμενης γης μπορεί να ήταν μικρότερο (όσο με αυτό μετά τις αλλαγές του 1953), αλλά θα ήταν σε μια κοινωνία με λιγότερο δυσαρεστημένους (π.χ. τα θύματα από την αναγκαστική προσχώρηση, που, προφανώς, μετά την αποχώρηση, δεν σημαίνει ότι θα έβλεπαν θετικά το σοσιαλιστικό σύστημα). Να ποια είναι τα υλικά οφέλη από την αυτοκριτική και ποια, αντίστοιχα, είναι η ζημιά (οι τόσοι δυσαρεστημένοι) από την καθυστέρηση στην αυτοκριτική και τη διόρθωση των λαθών.

Σημείωση: όλα αυτά δεν λέγονται για να δικαιολογήσουν όλα τα μέτρα της “Νέας Πορείας” ή την παρέμβαση της μετασταλινικής ηγεσίας ή δεν γίνονται με πρόθεση να πλήξουν τη φήμη του Ματίας Ράκοσι, που και ο ίδιος προσπάθησε κάποια αρνητικά μέτρα της “Νέας Πορείας” να μην υιοθετηθούν άμεσα, αφού έβλεπε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν στην ενθάρρυνση εχθρικών στοιχείων. Όμως, όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις, η Ουγγαρία έφτασε το καλοκαίρι του 1956 σε τέτοιο σημείο, ώστε ο Ράκοσι να χρεώνεται κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων διορθώσεων. Έτσι, μετά από ένα σημείο, είχε και ο ίδιος αχρηστευτεί και το πλαίσιο είχε επιδεινωθεί στο έπακρο (κατάρρευση της κομματικής πειθαρχίας και ενίσχυση των επιχειρημάτων του εχθρού). Και ακολούθησε ένα γερό πλήγμα στη φήμη του κομμουνισμού..

ΥΓ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το διεθνές πλαίσιο εντός του οποίου θα εφαρμόζονταν τα μέτρα είχε πια αλλάξει δραματικά για το κομμουνιστικό κίνημα: οι συζητήσεις με τη μετασταλινική ηγεσία τελείωσαν κυριολεκτικά την παραμονή των γεγονότων στο ανατολικό Βερολίνο (βλ.εδώ, εδώ και εδώ), τα μέτρα αυτά ελήφθησαν λίγο πριν τη σύλληψη-δίκη-εκτέλεση του Λαβρέντι Μπέρια στη Σοβιετική Ένωση, και η παρακάτω ομιλία έγινε την επαύριο της δημοσίευσης της είδησης αυτής.

Ομιλία Ματίας Ράκοσι στο Αχτίφ της Οργάνωσης Βουδαπέστης του Κόμματος Ούγγρων Εργαζομένων για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΕ του Ιούνη του 1953 (11/07/1953)

Σύντροφοι,

Συγκαλέσαμε αυτό το αχτίφ της οργάνωσης Βουδαπέστης του Κόμματος Ούγγρων Εργαζομένων ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα σχετικά με τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής της 27ης-28ης Ιούνη. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Κόμμα μας και η Λαϊκή Δημοκρατία μας, ασχολούμενες ιδιαίτερα και αναλυτικά με τα λάθη που έχουν εμφανιστεί στο έργο του Κόμματός μας και στην οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή επίσης εκπόνησε μέτρα τα οποία προορίζονται για να διορθώσουν αυτά τα λάθη.

Το Κόμμα μας, το Κόμμα Ούγγρων Εργαζομένων έχει πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και επιτυχίες μετά την Απελευθέρωση. Το κόμμα μας έβγαλε το ουγγρικό έθνος από τη σχεδόν απελπιστική κατάσταση στην οποία το έφεραν οι καταστροφές του πολέμου. Το Κόμμα μας ηγήθηκε του έργου της ανασυγκρότησης και οδήγησε στο θρίαμβο τον αγώνα ενάντια στο παλιό καθεστώς, ενάντια στους καπιταλιστές και τους μεγαλοκτηματίες. Ήταν με την ηγεσία του Κόμματός μας που οι εργαζόμενοί μας άρχισαν να θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο σοσιαλιστικό μέλλον στην πόλη και το χωριό. Και, το σημαντικότερο, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των εργατών και των αγροτών, έφτασε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε φτάσει υπό το καθεστώς του Χόρτι. Κάθε κομματικό μέλος και όλοι μας οι σύντροφοι, όλοι οι Ούγγροι εργαζόμενοι έχουν λόγο να είναι περήφανοι για τα αποτελέσματα που πετύχαμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και, μπορώ να προσθέσω, ήμασταν σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί ο απελευθερωτής και φίλος μας, η ισχυρή Σοβιετική Ένωση, βοήθησε και μας υποστήριξε σε κάθε τομέα.

Η Κεντρική μας Επιτροπή, ωστόσο, βρήκε ότι το Κόμμα μας, και ιδιαίτερα η κομματική ηγεσία, κατά την πορεία του έργου τους, διέπραξαν, επίσης, σοβαρά λάθη. Κάποια από αυτά τα λάθη ήταν αποτέλεσμα των ακατάλληλων μεθόδων της κομματικής ηγεσίας. Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής εκπόνησε μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν μια πραγματικά συλλογική ηγεσία στο μέλλον και θα ενδυναμώσουν την εσωκομματική δημοκρατία, αυτή τη βασική εγγύηση της ισχυρής μας ανάπτυξης, όπως και το πνεύμα της κομμουνιστικής κριτικής και αυτοκριτικής. Τώρα πρέπει να κάνουμε βήματα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η εσωκομματική δημοκρατία, η υγιής κριτική και αυτοκριτική θα κυριαρχήσουν σε όλα τα πεδία της κομματικής δουλειάς, από τα πάνω, στην ηγεσία, ως τα κάτω, στις τοπικές οργανώσεις, βοηθώντας έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε και να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς του Κόμματός μας με τις εργαζόμενες μάζες. Έχουμε έκτοτε παρουσιάσει τα μέτρα που εκπονήθηκαν για τη βελτίωση της κομματικής δουλειάς στα μέλη του κόμματός μας, και οι Σύντροφοι μπορούν έτσι να δουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τάχιστα και να εξαλείψουμε τα λάθη.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα ήθελα να ασχοληθώ, πρώτα από όλα, με τα μέτρα που υποδείχτηκαν από την Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία ο Σύντροφος Ίμρε Νάγκι παρουσίασε στην Εθνοσυνέλευση και με τα οποία, φυσικά, πλήρως συμφωνήσαμε, καθότι αυτή είναι η πολιτική του Κόμματός μας. Θα αρχίσω με το πρόβλημα της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης. Αφότου απομακρύναμε τα συντρίμμια του πολέμου, ολοκληρώσαμε το έργο της ανασυγκρότησης, νικήσαμε τις πρώην εκμεταλλεύτριες τάξεις στον πολιτικό αγώνα, και αρχίσαμε την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού, η αφοσίωση, ο πατριωτισμός και η επιμέλεια των εργαζόμενών μας έχουν δημιουργήσει σχέδια και έχουν επιδείξει επιτεύγματα που κανείς δεν μπορούσε να ονειρευτεί επί καπιταλισμού. Όλοι οι εργάτες, οι διανοούμενοι, κάθε μέλος του Κόμματός μας, και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λόγους να είναι περήφανοι για επιτεύγματα όπως το Σταλινβάρος, το Ινότα, το Κομλό και πολλά άλλα. Κατά τα χρόνια αυτά, η εργατική μας τάξη πέτυχε μεγάλα πράγματα, και έχει το δικαίωμα να μιλά για μεγάλες επιτυχίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε αυτό τον τομέα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πάνω στο μόχθο της δημιουργικής δουλειάς, διαπράξαμε επίσης σοβαρά λάθη. Πρώτα από όλα, ήταν λάθος που επιβάλλαμε έναν αυξημένο ρυθμό στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας και τους τομείς της βιομηχανίας που κατασκευάζουν μέσα παραγωγής. Στο έργο του σχεδιασμού, συχνά αποτυγχάναμε να λαμβάνουμε υπόψη τους οικονομικούς πόρους και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας. Πάνω από μια φορά, αποτύχαμε να δώσουμε προσοχή στις μεγάλες δυνατότητες που έδινε η στενότερη συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το σοβαρότερο λάθος, ωστόσο, διαπράχτηκε όταν, το Φλεβάρη του 1951, αυξήσαμε τους στόχους για τη Βιομηχανία στο πρώτο Πενταετές Πλάνο εξαιρετικά υψηλότερα. Εκείνη την εποχή, στη βάση των αποτελεσμάτων του Τριετούς Πλάνου και των επιτευγμάτων του πρώτου έτους του Πενταετούς Πλάνου, βρήκαμε ότι οι οικονομικοί μας πόροι ήταν περισσότεροι από όσους είχαμε αρχικά πιστέψει και ότι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε περισσότερες Επενδύσεις στο πλάνο. Αντίστοιχα, αυξήσαμε το σύνολο των Επενδύσεων από 51.000 σε 80.000 εκατομμύρια φιορίνια. Και εκεί ήταν που έγινε το λάθος. Ήταν εφικτό και αναγκαίο να αυξήσουμε τους στόχους του πλάνου, αλλά η αύξηση κατά 30.000 εκατομμύρια φιορίνια ήταν υπερβολική. Έπρεπε να την αυξήσουμε, αλλά λιγότερο.

Φυσικά, παράλληλα με την αύξηση, αποφασίσαμε επίσης να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αντίστοιχα. Σύμφωνα με το πλάνο, το βιοτικό επίπεδο έπρεπε να ανέβει κατά 50% σε πέντε χρόνια: και θέλαμε να χτίσουμε 220.000 κατοικίες σε εκείνη την περίοδο. Όμως, επαναλαμβάνω, λάθη, που απέκλειαν την πιθανότητα μιας τέτοιας αύξησης στο βιοτικό επίπεδο, τρύπωσαν στο αναθεωρημένο προς τα πάνω πλάνο μας εξαρχής. Το γεγονός ήταν ότι το αυξημένο πλάνο μας απέδιδε στις Επενδύσεις για τη Βαριά βιομηχανία και τη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων δέκα φορές περισσότερα από όσο στην Ελαφριά βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων. Το σύνολο των προοριζόμενων πόρων για επένδυση στη γεωργία ήταν εξίσου πάρα πολύ μικρό. Και, φυσικά, η παραγωγή της ελαφριάς βιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων σε μεγάλο βαθμό έπρεπε να εξασφαλίζει την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης.

Ακόμα και όταν κατέστη εμφανές ότι εξαιτίας του υπεραυξημένου προγράμματος για τη βιομηχανία δεν θα είχαμε επαρκείς πόρους για να αυξήσουμε τη βαριά βιομηχανία και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ταυτόχρονα, εξακολουθούσαμε να διατηρούμε τον υπερβολικό ρυθμό εκβιομηχάνισης. Από αυτό προέκυπτε ότι μικρότερα ποσά έμεναν για Επενδύσεις για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων μαζών και ιδιαίτερα εκείνου των βιομηχανικών εργατών. Εξαιτίας της οικοδόμησης εργοστασίων, η οικοδόμηση κατοικιών έμενε πίσω, και, όπως θα δούμε, οι επενδύσεις για τη γεωργία ήταν επίσης σχετικά μειωμένες ως αποτέλεσμα της υπερβολικής εκβιομηχάνισης.

Αυτά τα λάθη κορυφώθηκαν με την περσινή φτωχή σοδιά. Τα δύο πράγματα μαζί έφεραν μια πτώση αντί για αύξηση στο βιοτικό επίπεδο των βιομηχανικών εργατών κατά την τελευταία χρονιά. Παραβιάσαμε το βασικό νόμο του Σοσιαλισμού, δηλαδή, ότι παράλληλα με το έργο της Οικοδόμησης, το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων μαζών, και ιδιαίτερα των βιομηχανικών εργατών, πρέπει σταθερά να αυξάνεται. Τα οικονομικά μέτρα που τώρα συντάχθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας έχουν την πρόθεση να διορθώσουν αυτό το σοβαρό λάθος. Κάθε σύντροφος, όλοι οι εργαζόμενοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι προτάσεις μας έχουν σκοπό την απαράλλαχτη συνέχιση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, αλλά με τέτοιο τρόπο, που να διορθώνουμε τα λάθη που έγιναν κατά την ανάπτυξη της βιομηχανίας λόγω της αποτυχίας μας να εξασφαλίσουμε μια αντίστοιχη αύξηση στην ευημερία των εργαζομένων. Αν κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η αύξηση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των βιομηχανικών εργατών, έμεινε πίσω, αυτό θα αλλάξει τώρα. Διδασκόμενοι από τα λάθη μας, επιθυμούμε τώρα να συνεχίσουμε την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού χωρίς ποτέ να χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο την αναγκαιότητα συνεχούς αύξησης του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των εργαζομένων μας και, πρώτα από όλα, της εργατικής μας τάξης, και της ικανοποίησης των πολιτιστικών και κοινωνικών τους αναγκών. Αυτή είναι η ουσία των οικονομικών αποφάσεων της Κεντρικής μας Επιτροπής.

Στην Εθνοσυνέλευση, ο Σύντροφος Ίμρε Νάγκι έχει ήδη αναφερθεί στα περισσότερα από τα μέτρα τα οποία προορίζονται να εξασφαλίσουν μια σταθερή βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων μαζών και, συνεπώς, δεν θα μιλήσω για αυτά. Η ουσία τους είναι ότι θα επανεξετάσουμε όλες τις μελλοντικές μας επενδύσεις και πλάνα, και θα τα αλλάξουμε με σκοπό ώστε να δαπανούμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των βιομηχανικών εργατών και, ταυτόχρονα, να συνεχίζουμε- αν και με μειωμένο ρυθμό- τη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της επέκτασης της βαριάς μας βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, θα δαπανήσουμε περισσότερα για την κοινωνική ευημερία της εργατικής τάξης, για την προστασία των εργαζομένων, θα μειώσουμε τις υπερωρίες στο ελάχιστο, εξασφαλίζοντας μια ημέρα ρεπό, θα καταργήσουμε τα αξιοκατάκριτα πρόστιμα κ.ο.κ.

Θα ήθελα τώρα να αναφέρω ότι, δημοσιοποιώντας τα μέτρα αυτά, δεν ακολουθήσαμε την παλαιότερη συνήθεια να ανακοινώνουμε τις προτάσεις μας πρώτα εξ ονόματος του Κόμματός μας. Οι εμπειρίες των τελευταίων λίγων ημερών μάς έχουν πείσει ότι θα ήταν καλύτερο και σε αυτή την περίσταση, να παρουσιάσουμε τα προς εκπλήρωση καθήκοντα στο όνομα του Κόμματός μας, γιατί πολλοί σύντροφοι δεν είδαν καθαρά ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Σύντροφο Νάγκι στην Εθνοσυνέλευση βασίζονταν στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Μπορώ να επισημάνω ότι οι εργαζόμενοί μας και ειδικά οι βιομηχανικοί εργάτες καλωσόρισαν αυτές τις προτάσεις ενθουσιωδώς. Οι Ούγγροι εργαζόμενοι ήταν σε θέση να δουν μόνοι τους άλλη μια φορά ότι το Κόμμα μας μπορεί να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή: ότι όταν συνειδητοποιεί ότι έχουν γίνει λάθη, χωρίς δισταγμό τα αποκαλύπτει και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για τη διόρθωσή τους. Αυτό είναι ό,τι συμβαίνει τώρα, επίσης. Είμαστε σίγουροι ότι η διόρθωση αυτών των λαθών θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της Λαϊκής μας Δημοκρατίας και μια περαιτέρω άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μας.

Ο εχθρός επίσης έχει γνώση του γεγονότος αυτού και γι’ αυτό αποπειράται να αναμειγνύεται σε αυτά τα μέτρα. Διαδίδει τη φήμη ότι το πλάνο δεν ισχύει πια, ότι οι νόρμες δεν χρειάζεται να πιάνονται και ότι δεν απαιτείται πια πειθαρχία στη δουλειά. Από την κατάργηση του προστίμου ο εχθρός συμπεραίνει ότι τώρα καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο εργοστάσιο.

Έχουμε να καταπολεμήσουμε και να νικήσουμε τις δημαγωγικές απόπειρες του εχθρού να παρεμποδίσει την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την ευημερία των εργαζομένων και των βιομηχανικών εργατών. Είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολιτικά συνειδητοποιημένο εργάτη και διανοούμενο ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο αν η παραγωγή μας ελαττώνεται. Θα τροποποιήσουμε και θα αναδιοργανώσουμε τη βιομηχανία μας με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί η μεγαλύτερη δυνατή άνοδος στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων παράλληλα με τη συνέχιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αλλά είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο αν η παραγωγή- και πρέπει να το προσθέσω: η παραγωγικότητα- δεν αυξάνεται, αν το κόστος παραγωγής δεν μειώνεται. Προκειμένου να έχουμε ένα μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών, διαμερισμάτων, δικύκλων, περισσότερο ρουχισμό, παπούτσια, ζάχαρη και τρόφιμα, χρειαζόμαστε περισσότερο άνθρακα που αποτελεί το καύσιμο για ολόκληρη τη βιομηχανία μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο σίδηρο και χάλυβα, χωρίς τους οποίους καμία μηχανή δεν μπορεί να κατασκευαστεί, και μια αύξηση στην ευημερία των εργαζομένων δεν είναι έφικτη. Έτσι, θέλουμε ξανά να παράγουμε του χρόνου περισσότερο χάλυβα και περισσότερο άνθρακα από όσο φέτος, και πρέπει να παράγουμε περισσότερο, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Η μόνη διαφορά από την παρούσα κατάσταση θα είναι ότι θα αυξήσουμε την παραγωγή σιδήρου, χάλυβα και άνθρακα με χαμηλότερο ρυθμό από όσο κάναμε ως τώρα και, ταυτόχρονα, θα επιταχύνουμε την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.

Προκύπτει από αυτό ότι κάθε συνειδητός εργάτης θα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει το παρόν του πλάνο, να τηρεί την πειθαρχία, να εξοικονομεί υλικά, να προσέχει την ποιότητα του προϊόντος του και να μην ανέχεται να αυξάνονται τα προς απόρριψη προϊόντα. Είναι προφανές πως όλοι αυτοί οι παράγοντες συνιστούν την πραγματική βάση, και είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δική του αυξημένη ευημερία και το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων. Όποιος προτείνει σε αυτές τις συνθήκες ότι τώρα μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα της εργασίας μας, να αδιαφορούμε για τις νόρμες ή ότι τώρα η εκπλήρωση του πλάνου δεν είναι πια σημαντική: όποιος προτείνει ότι τώρα μπορούμε να σπαταλάμε υλικά, να αδιαφορούμε για την αύξηση των προς απόρριψη προϊόντων, στην πραγματικότητα πέφτει τα χέρια του εχθρού. Το παλιό μας σύνθημα: «παράγουμε περισσότερα, για να ζούμε καλύτερα» εξακολουθεί να ισχύει και, στην πραγματικότητα, περισσότερο από ποτέ. Και το σύνθημα ότι στη χώρα μας «η δουλειά είναι ζήτημα τιμής και δόξας» παραμένει απαράλλαχτο.

Αντίστοιχα, πρέπει να επιμείνουμε σταθερά στην αντιμετώπιση όσων συκοφαντούν την πειθαρχία, και ειδικότερα όσων παραβιάζουν την πειθαρχία του πλάνου, ενάντια σε όλους όσους ενέχονται για χαλαρότητα, προωθούν τις αδικαιολόγητες απουσίες από τη δουλειά, και όσους παράγουν συνεχώς αγαθά προς απόρριψη και χαμηλής ποιότητας. Αυτό είναι το πιο αναγκαίο, καθώς ήδη υπάρχουν φωνές- και αναμφίβολα, οι φωνές του εχθρού- που σχολιάζουν ότι τώρα, αφού το σύστημα των προστίμων έχει καταργηθεί, κανένας δεν θα μπορεί να τιμωρείται, ότι ένα πρόσωπο που, από αμέλεια ή με συνειδητή πρόθεση, παράγει αγαθά προς απόρριψη, δεν μπορεί να του ζητηθούν ευθύνες για καταστροφές, ή ότι κάποιος που, από έλλειψη πειθαρχίας, από συνειδητές αδικαιολόγητες απουσίες, παρακωλύει τη σοσιαλιστική παραγωγή, προκαλεί ζημιές και βλάπτει τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων μας, δεν μπορεί να λογοδοτεί.

Τέτοιες απόψεις πρέπει ενεργητικά να καταπολεμηθούν. Όσοι είναι καλοπροαίρετοι πρέπει να πληροφορηθούν πως, ακριβώς επειδή η παραγωγή μας στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου των βιομηχανικών μας εργατών και των εργαζομένων μας συνολικά, η πειθαρχία θα πρέπει πιο προσεχτικά να τηρείται και πιο συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν εναντίον όσων παρακωλύουν και αποδιοργανώνουν τη σοσιαλιστική μας παραγωγή με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Η αναδιανομή των επενδύσεών μας, η στροφή στα πλάνα μας για τη γρηγορότερη και μεγαλύτερη βελτίωση στην ευημερία του λαού μας, γίνεται από το Γραφείο Εθνικού Σχεδιασμού και τα αρμόδια υπουργεία. Δεν είναι αλήθεια πως κατά κανόνα τα πλάνα μας έχουν ανέβει πολύ υψηλά. Αυτό αποδεικνύεται από αριθμούς που δείχνουν ότι έχουμε υπερεκπληρώσει το πλάνο μας για το πρώτο εξάμηνο, παρότι βρισκόμασταν πολύ πίσω το Γενάρη και το Φλεβάρη. Το πρόβλημα είναι ότι, σε αυτά τα εφικτά πλάνα, οι επενδύσεις για βαριά βιομηχανία εμφανίζονται πολύ υψηλές, και τα μέσα για την άμεση αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων εμφανίζονται πολύ χαμηλά. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που θέλουμε τώρα να εξαλείψουμε. Αν, ωστόσο, αποτύχουμε στην εκπλήρωση των πλάνων που ήδη εκτελούνται, ή παραβλέψουμε τα συμφέροντα ολόκληρης της εθνικής μας οικονομίας και τον απαραίτητο συντονισμό της παραγωγής, αυθαίρετα αλλάξουμε το πλάνο- ή μεμονωμένα εργοστάσια αλλάξουν το πλάνο- σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι, όχι μεγαλύτερη ευημερία για το λαό, αλλά χάος και αποδιοργάνωση. Ας το κατανοήσει αυτό κάθε σύντροφος, κάθε ταξικά συνειδητοποιημένος εργάτης, κάθε διοικητής εργοστασίου και κάθε υπουργείο, και ας πάρουμε όλοι μαζί μέτρα για να κάνουμε να σιωπήσουν αυτές οι βλαβερές και, στην πραγματικότητα, εχθρικές φωνές. Πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ενισχύσουμε το πλάνο και την εργατική πειθαρχία, να αυξήσουμε το μομέντουμ της εργασίας και της άμιλλας της σοσαλιστικής δουλειάς, προκειμένου να επιταχύνουμε τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων μας. Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος μας έχει την υποστήριξη των ταξικά συνειδητοποιημένων βιομηχανικών εργατών, της διανόησής μας και όλων των εργαζομένων μας.

Επαναλαμβάνω, πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο ενάντια στις εχθρικές μεθοδεύσεις που, με την έλλειψη πειθαρχίας, με την παρακώλυση, με την υπερβολή ή τη συνειδητή στρέβλωση στην ερμηνεία των σωστών μέτρων μας, στοχεύουν στην παρεμπόδιση της εκτέλεσης των μέτρων μας που υπηρετούν το καλό των εργαζομένων.

Σε σχέση με αυτό, επιθυμώ να μιλήσω άμεσα στους άξιους ανθρακωρύχους μας, οι οποίοι τόσο συχνά από την Απελευθέρωση κι έπειτα έχουν δείξει ότι συνειδητοποιούν το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην οικονομία μας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής μας πατρίδας και, αντίστοιχα, χωρίς να φείδονται θυσιών, πάντοτε παρείχαν το βασικό υλικό της οικονομίας μας, το ψωμί της βιομηχανίας μας- τον άνθρακα. Επίσης, θέλω να μιλήσω άμεσα στους ανθρώπους μας στα χυτήρια του Ózd, Diósgyŏr, της Βιομηχανίας Σιδήρου και Μετάλλου RM (σ.σ. «Ματίας Ράκοσι», στο Τσέπελ), των οποίων η συνεχής καλή, πειθαρχημένη εργασία και εκπλήρωση του πλάνου θα καθορίσει εν πολλοίς το βαθμό στον οποίο θα μπορούμε να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μας, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των βιομηχανικών εργατών. Ας ηγηθούν οι ανθρακωρύχοι μας και οι εργάτες στα χυτήρια και ας θέσουν το παράδειγμα στην πειθαρχία και την εκπλήρωση του πλάνου σε όλους τους βιομηχανικούς εργάτες, σε όλους τους εργαζομένους, και ας τους εξασφαλίσουν τα βασικά υλικά για την εθνική οικονομία που είναι απαραίτητα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ευρέων μαζών.

Είμαστε σίγουροι ότι, στα σχέδια για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των εργαζομένων μας, έχουμε την υποστήριξη και την έγκριση και της πατριωτικής διανόησης, που έχει αποδείξει, σε έναν όσο ποτέ άλλοτε αυξημένο βαθμό από την Απελευθέρωση κι έπειτα, ότι μπορούμε με εμπιστοσύνη να βασιζόμαστε στη συνεργασία τους, στις αφοσιωμένες τους προσπάθειες και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες για την επίλυση κάθε σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Κάθε βιομηχανικός εργάτης, κάθε διανοούμενος που εργάζεται στην παραγωγή ας έχει υπόψη του το γεγονός ότι εξαρτάται κυρίως από τη συνειδητή και πειθαρχημένη καλή του εργασία το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ευημερία των εργαζομένων μας. Κάθε κομμουνιστής, κάθε μέλος του κόμματός μας, οι προπαγανδιστές μας, οι διαφωτιστές μας και οι εκατοντάδες χιλιάδες των νεολαίων μας της Ένωσης Εργαζόμενης Νεολαίας, το 1,5 εκατομμύριο εργαζομένων που ανήκουν σε συνδικάτα πρέπει να συσπειρωθούν και να κάνουν καλή διαπαιδαγωγητική δουλειά. Ας αποκαλύψουν και ας απομονώσουν τον εχθρό και, με την παραδειγματική τους συμπεριφορά, ας εξασφαλίσουν την πλήρη επιτυχία για τις νέες επιτυχίες.

Κατά τις λίγες τελευταίες ημέρες, καθένας μπορούσε να δει ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, η πλειοψηφία της τεχνικής διανόησης χαιρέτισαν ενθουσιωδώς τα μέτρα που εκπόνησε το κόμμα μας για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Πολλοί εργάτες απάντησαν στις προτάσεις μας δίνοντας περισσότερη παραγωγή. Πρέπει να κάνουμε βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι τώρα, που προσπαθούμε να αυξήσουμε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, η σοσιαλιστική άμιλλα και όλες οι άλλες μέθοδοι σοσιαλιστικής οικοδόμησης θα πρέπει να λάβουν μια νέα ώθηση και πρέπει να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού μας. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη απάντηση στις μηχανορραφίες του εχθρού ο οποίος επιδιώκει να υπονομεύσει την εργατική πειθαρχία και την εκπλήρωση του πλάνου, και όλα τα μέτρα για τη συνέχιση της σοσιαλιστικής μας οικοδόμησης και της προόδου των εργαζομένων μας.

Πρέπει να επισημάνω εδώ τις απόψεις που συχνά ακούγονται από τον εχθρό και ενίοτε από καλοπροαίρετους ανθρώπους, και πιο συγκεκριμένα, ότι τα μέτρα μας θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Πρέπει προσεκτικά να μη δίνουμε τροφή σε τέτοιου είδους προσδοκίες. H σωστή εργασία απαιτεί χρόνο, και αυτό ισχύει και για την αύξηση της ευημερίας του λαού. Η καλή σοδειά θα κάνει την παροχή πλήθους τροφίμων, ειδικά λαχανικών, φρούτων και πατάτας, πιο άφθονη και, πρέπει να το προσθέσω, φθηνότερη. Αναφορικά με αυτό υπάρχει αξιοσημείωτη βελτίωση κατά τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει επίσης μια αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές, όπως έχουν δει από μόνοι τους οι Σύντροφοι. Αν οι παραδόσεις αγροτικών προϊόντων λάβουν χώρα με έναν πειθαρχημένο και οργανωμένο τρόπο, θα πωλείται το ένα κιλό αλεύρι στα 4,60 φιορίνια σε όλη τη χώρα εντός λίγων εβδομάδων. Η συγκομιδή ζάχαρης φαίνεται πως θα είναι καλή και όλα δείχνουν ότι, κατά τον Οκτώβρη, άφθονη έτοιμη ζάχαρη θα είναι διαθέσιμη σε όλη τη χώρα. Οι τιμές έχουν σημαντικά μειωθεί σε πλήθος υφαντουργικών προϊόντων και σε πολλούς τύπους υποδημάτων. Άλλα μέτρα θα καταστήσουν εφικτή την απόδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων καλύτερης ποιότητας υφαντουργικών προϊόντων και υπόδησης προς πώληση για τους εργαζόμενους εντός λίγων μηνών. Ταυτόχρονα όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, για παράδειγμα, το καλαμπόκι τον Οκτώβρη δεν θα έχουν αρκετό χοιρινό κρέας ήδη από το φθινόπωρο και ότι η ολόπλευρη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου θα πάρει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αναδιανομή των επενδύσεών μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ανακατευθύνουμε κάποιες από τη βαριά στην ελαφριά βιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία θα χρειαστεί πιο μακρά και προσεκτική δουλειά. Ένα μεγάλο τμήμα πρώτων υλών που συνδέεται με τη βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο- όπως βαμβάκι, μαλλί και δέρμα- εισάγονται, και αυτό καθιστά δυσκολότερη μια γρήγορη ή ξαφνική βελτίωση σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να προσθέσω, ωστόσο, ότι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά τα μέτρα που υλοποιούνται κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν πρέπει να υποεκτιμούνται. Οι μειώσεις ως τώρα στο κόστος συγκεκριμένων ειδών ένδυσης, υποδημάτων και εποχικών αγαθών φτάνουν σε μια ετήσια εξοικονόμηση 1.200 εκατομμυρίων φιορινιών για τους καταναλωτές. Η ανακαίνιση των κατοικιών στη Βουδαπέστη, για παράδειγμα, θα ξεκινήσει σε μεγάλη κλίμακα το φθινόπωρο. Το επόμενο έτος θα δαπανήσουμε 800 εκατομμύρια φιορίνια παραπάνω από ό,τι φέτος για ανέγερση κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης διαμερισμάτων στη Βουδαπέστη. Οι μεταφορές στη Βουδαπέστη, επίσης, σύντομα θα βελτιωθούν. Το βασικό γεγονός πως η οικονομική μας πολιτική τώρα κατευθύνεται προς τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και ειδικότερα των βιομηχανικών εργατών είναι μια δέσμευση που αργά, αλλά σίγουρα, θα επιτευχθεί.

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στα προβλήματα της γεωργίας. Ανέφερα το γεγονός ότι, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής εκβιομηχάνισης, η αναλογία των επενδύσεων που αποδίδονταν στη γεωργία έπεσε τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν λάθος από μόνο του, γιατί η γεωργία παράγει τα τρόφιμα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Επιπροσθέτως, κάναμε το σφάλμα να αμελήσουμε τα συμφέροντα των ατομικά καλλιεργούντων γεωργών- δηλαδή, της πλειοψηφίας όσων εργάζονται στη γεωργία- προκειμένου να αναπτύξουμε τα συνεταιριστικά και τα κρατικά αγροκτήματα τάχιστα. Λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα έγιναν διαθέσιμα σχεδόν αποκλειστικά για τα κρατικά και συνεταιριστικά αγροκτήματα και οι μηχανοτρακτερικοί σταθμοί έδιναν σε αυτά προτεραιότητα. Ένα ταυτόχρονο φαινόμενο με τη γοργή ανάπτυξη των συνεταιριστικών και κρατικών αγροκτημάτων ήταν η ανακατανομή γης, κάτι που αποτελούσε συχνή πηγή παρενόχλησης των αγροτών που καλλιεργούσαν ατομικά. Η αρχή της εθελοντικότητας συχνά παραβιαζόταν στην ανακατανομή γης. Υπάρχουν χωριά στα οποία η ανακατανομή γης έγινε δύο ή και τρεις φορές κατά τα λίγα τελευταία χρόνια και έτσι, τα κτήματα των αγροτών που καλλιεργούσαν ατομικά ανταλλάχτηκαν δύο ή τρεις φορές, τους αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλες εκτάσεις γης. Πολλοί τέτοιοι αγρότες ήταν δυσαρεστημένοι με το θέμα. Δεν ένιωθαν νομική ασφάλεια, την ασφάλεια της ιδιοκτησίας, και δεν γνώρισαν αν η παραγωγική τους δραστηριότητα θα διακοπτόταν εκ νέου με μια νέα ανακατανομή. Το σύστημά μας της διανομής άλλαζε κάθε χρόνο, καθιστώντας δύσκολο στους εργαζόμενους αγρότες να γνωρίζουν αρκετά χρόνια εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Τα συμβόλαια παραγωγής συχνά συνάπτονταν κατά παράβαση της αρχής της εθελοντικότητας, και συχνά πίεση και διοικητικά μέτρα υιοθετούνταν ενάντια σε όσους δεν ήθελαν να συνάψουν τέτοια συμβόλαια, γενικά μιλώντας, διοικητικά και όχι διαπαιδαγωγητικά μέτρα συχνά χρησιμοποιούνταν για να πειστούν οι αγρότες που καλλιεργούσαν ατομικά. Οι ατομικά καλλιεργούντες αγρότες που δεν έχουν ακόμα προσχωρήσει στο σύστημα της συνεταιριστικής καλλιέργειας μονίμως ανησυχούσαν αν, αργά ή γρήγορα και οι ίδιοι θα υποχρεούνταν να μπουν σε συνεταιρισμούς. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων, συνολικά, είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός των εργαζόμενων αγροτών μας αισθάνονταν ανασφαλείς, συχνά παρατούσαν τα κτήματά τους και πήγαιναν να εργαστούν στη βιομηχανία ή σε κρατικά αγροκτήματα.

Συνειδητοποιώντας τα γεγονότα αυτά το κόμμα μας αποφάσισε να διορθώσει τα λάθη που διαπράχτηκαν στον τομέα αυτόν, επίσης. Έχουμε ήδη πάρει μια σειρά από σημαντικά μέτρα. Ας αναφέρω μόνο ένα: μέχρι σήμερα, έχουμε μειώσει τις υποχρεώσεις της αγροτιάς κατά 600 εκατομμύρια φιορίνια. Ένας από τους σκοπούς της επανεπεξεργασίας των πλάνων μας είναι για να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στη γεωργία. Πρέπει να πάρουμε ειδικά μέτρα για να καθησυχάσουμε τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες, σε κάθε θέμα. Οικονομικά, πρέπει ενεργητικά να τους υποστηρίξουμε, να χορηγούμε λιπάσματα και τη βοήθεια των μηχανοτρακτερικών σταθμών, και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να πωλούν την παραγωγή τους ελεύθερα, μετά την εκπλήρωση των ποσοστών παράδοσης. Γρήγορα, συγκεκριμένα και απτά μέτρα θα τους επιτρέψουν να καλλιεργήσουν τη γη τους με ασφάλεια και, ως αποτέλεσμα των νέων μας μέτρων, όχι μόνο η θέλησή τους να παράγουν αλλά και το εισόδμά τους και, μαζί με αυτό, το βιοτικό τους επίπεδο θα αυξηθεί επίσης, όπως και αυτό των βιομηχανικών εργατών.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας, μακροπρόθεσμα, όχι μόνο θα καθησυχάσουν τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες, αλλά θα αυξήσουν και το βιοτικό τους επίπεδο και, ταυτόχρονα, θα ενισχύσουν τη συμμαχία της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, επίσης. Οι ατομικά καλλιεργούντες αγρότες, οι οποίοι συνιστούν την πλειοψηφία του αγροτικού μας πληθυσμού, θα καταλάβουν, από τα μέτρα που προτείνουμε, ότι το κόμμα μας και το κράτος έχουν αναγνωρίσει τους μπελάδες και τις ανησυχίες που τους έχουν αναστατώσει και ότι θέλουν να τους βοηθήσουν γρήγορα και ενεργητικά.

Οι προτάσεις να μειώσουμε την αριθμητική αύξηση των συνεταριστικών αγροκτημάτων και να επιτρέψουμε στους συνεταιριστές να μπορούν να αποχωρούν από το συνεταιρισμό στο τέλος του οικονομικού έτους και, πιο σημαντικό, να επιτρέπεται στα συνεταιριστικά αγροκτήματα να διαλύονται στο τέλος του οικονομικού έτους, αν η πλειοψηφία των μελών τους το αποφασίσει, έχουν στόχο επίσης να καθησυχάσουν τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες. Τα καταστατικά των συνεταιριστικών αγροκτημάτων αναφέρουν ότι ένα μέλος δεν μπορεί να αποσυρθεί από το συνεταιρισμό νωρίτερα από τρία έτη από την ημερομηνία προσχώρησης σε αυτόν. Προκειμένου να δώσουμε έμφαση στην αρχή της εθελοντικότητας, προτείναμε αυτός ο κανόνας να καταργηθεί, ώστε κάθε μέλος να παραιτείται στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι καλύτερα εκτός του συνεταιρισμού.

Έχουμε εντοπίσει ότι, επί του παρόντος, υπάρχουν μέλη συνεταιρισμών που προσχώρησαν σε αυτούς όχι επειδή είχαν πειστεί για την ανωτερότητα της συνεταιριστικής, μεγάλης κλίμακας αγροτικής παραγωγής, αλλά γιατί, ίσως, φοβήθηκαν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτάσεις τους θα ανταλλάσσονταν ή επειδή η πλειοψηφία των συγχωριανών είχαν μπει στο συνεταιρισμό, ή επειδή ήλπιζαν ότι θα απαλλαγούν, με αυτό τον τρόπο, από τα φορολογικά τους βάρη. Πολλοί μπορεί να εντάχθηκαν στους συνεταιρισμούς ακόμα και επειδή πιέστηκαν να το κάνουν. Υπάρχουν και άλλα μέλη συνεταιρισμών που είναι δυσαρεστημένα με τη χαμηλή εργατική πειθαρχία, την κακοδιαχείριση ή την κακή οργάνωση των συνεταιριστικών αγροκτημάτων τους και, για αυτό το λόγο, θα ήθελαν να αποσυρθούν. Όμως αυτός που θα ήθελε πρώτα να αποσυρθούν είναι οι τεμπέληδες, οι φυγόπονοι, “μέλη” που μερικές φορές είχαν μόνο πέντε ή έξι εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Αυτά τα μέλη μόνο εμποδίζουν την ανάπτυξη της συνεταιριστικής αγροτιάς και το συνεταιριστικό κίνημα, όχι μόνο δεν θα αποδυνωμωθεί, αλλά θα ενισχυθεί όταν οι συνεταιρισμοί απαλλαγούν από τέτοιου είδους μέλη.

Έτσι, καθένας θα καταλάβει ότι αυτές οι προτάσεις μας, όπως αυτή που αφορά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των συνεταιριστικών αγροκτημάτων, δεν στοχεύουν στην αποδυνάμωση, αλλά στην ενίσχυση των συνεταιρισμών. Το γεγονός ότι βοηθούμε τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες δεν αλλάζει με κανένα τρόπο την πολιτική μας χορήγησης μεγαλύτερης βοήθειας στα συνεταιριστικά αγροκτήματα.

Πρέπει να κάνουμε εντελώς ξεκάθαρο ότι το κόμμα μας και η Λαϊκή μας Δημοκρατία επιμένουν στην άποψή τους ότι τα συνεταιριστικά αγροκτήματα είναι ο δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού του χωριού και ότι, αντίστοιχα, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε μέσο για την ενίσχυση και ανάπτυξη των συνεταιριστικών αγροκτημάτων. Τίποτε δεν έχει αλλάξει επ’ αυτού. Τα μέτρα που πήραμε αναφορικά με τα συνεταιριστικά αγροκτήματα ακολουθούν τον ίδιο στόχο του να κάνουμε τους συνεταιρισμούς να μπορέσουν να εδραιώσουν τις ως τώρα επιτυχίες τους, να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να αφομοιώσουν τις καλύτερες παραγωγικές μεθόδους και να αυξήσουν την παραγωγή τους, αυξάνοντας έτσι το εισόδημα, την ευημερία και το βιοτικό επίπεδο των συνεταιριστικών μελών.

Σε αντιστοιχία με αυτό, η Λαϊκή Δημοκρατία επιμένει στη διατήρηση και ακόμα και την αύξηση των πλεονεκτημάτων που δίνονται για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών αγροκτημάτων. Όμως πρέπει να πάμε ακόμα πιο μακριά. Δεδομένου του γεγονότος ότι, για παράδειγμα, τα μέλη των πρόσφατα δημιουργημένων συνεταιριστικών αγροκτημάτων πρέπει να ξεπεράσουν πλήθος δυσκολιών και πρέπει να καταβάλουν μεγάλο τίμημα για την αφομοίωση της τέχνης της μεγάλης κλίμακας αγροτικής παραγωγής, προτείναμε στην κυβέρνηση αυτό το χρόνο να παράσχει στα συνεταιριστικά αγροκτήματα μια περαιτέρω μείωση 10% σε όλες τις παραδόσεις σε είδος- όχι μόνο στους συνεταιρισμούς Τύπου 3, αλλά και σε εκείνους Τύπου 2 ή 1- αν συνεχίσουν να εργάζονται συναιτεριστικά μετά το τέλος του παραγωγικού έτους. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε αυτή την πρόταση και θα τη δημοσιοποιήσει αύριο. Αυτό θα καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους ότι δίνουμε απαράλλαχτη υποστήριξη στα συνεταιριστικά αγροκτήματα.

Οι προτάσεις μας στοχεύουν στη διόρθωση των λαθών που έχουν ως τώρα διαπραχθεί σε σχέση με την ανάπτυξη της συνεταιριστικής καλλιέργειας. Συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε ότι τα συνεταιριστικά αγροκτήματα είναι ο μόνος δυνατός δρόμος για την οικονομική και πολιτιστική πρόοδο της εργαζόμενης αγροτιάς. Για αυτό το λόγο, καλούμε τους προσχωρήσαντες στη συνεταιριστική καλλιέργεια, τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη συνεταιρισμών, τα οποία, κατά τα τελευταία χρόνια, έκαναν τόσες πολλές θησίες και, μπορούμε να προσθέσουμε, πέτυχαν τόσες πολλές επιτυχίες στην οικοδόμηση των συνεταιρισμών τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαφυλάξουν τους συνεταιρισμούς τους. Ειδικά απευθυνόμαστε στους κομμουνιστές, τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη και τις οργανώσεις της Ένωσης Εργαζόμενης Νεολαίας, στους συνεταιρισμούς, στους οδηγούς τρακτέρ και κομπάιν, να τεθούν επικεφαλής του αγώνα για την υπεράσπιση και ενίσχυση των συνεταιρισμών. Ας βρεθούν στην πρώτη γραμμή παντού, σταθερά αποκαλύπτοντας και με πυγμή απορρίπτοντας όλες τις κινήσεις και τις επιθέσεις του εχθρού! Ας μην υποκύψει κανείς στη δειλία, στην εχθρική προπαγάνδα, η οποία σχεδιάζεται, μετατρέποντας τα σωστά μας μέτρα σε υπερβολές, σε επίθεση ενάντια στο συνεταιριστικό κίνημα συνολικά. Ας είναι βέβαια τα μέλη και οι προσχωρήσαντες στους συνεταιρισμούς ότι έχουν την υποστήριξη του Κόμματός μας, και υποστηρίζονται από την όλη ισχύ της Λαϊκής μας Δημοκρατίας. Δεν θα σταθούμε ακίνητοι ενώ ο εχθρός προσπαθεί να υπονομεύσει τα σημερινά επιτεύγματα στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό του χωριού. Δεν θα ανεχθούμε καμία αντισυνεταιριστική ζύμωση, όπως και δεν θα ανεχθούμε καμία ζύμωση ενάντια στη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση.

Σε σχέση με αυτό, πρέπει να σταθούμε ενάντια σε όσους, στη μέση της σοδειάς, τώρα παρακωλύουν το έργο των συνεταιριστικών αγροκτημάτων επιθυμώντας να αποσυρθούν από μέλη τώρα ή απαιτώντας την άμεση διάλυση του συνεταιρισμού. Η πρόταση που διαβάστηκε στην Εθνοσυνέλευση αναφορικά με την απόσυρση από τα συνεταιριστικά αγροκτήματα καθιστά ξεκάθαρο ότι οι αποσύρσεις μπορούν να επιτρέπονται μόνο στο τέλος της παραγωγικής χρονιάς, δηλαδή, τον ερχόμενο Οκτώβρη. Πρέπει να εξηγηθεί μέσω επίμονης διαπαιδαγωγητικής δουλειάς σε όλα τα καλοπροαίρετα μέλη συνεταιρισμών που επιθυμούν να αποσυρθούν ή απαιτούν την άμεση διάλυση των συνεταιρισμών, στην κορύφωση της δουλειάς, ότι ακόμα κι αν δεν δρουν βάσει συμβουλών του εχθρού, επιμένοντας στα αιτήματά τους, στην πράξη, παρακωλύουν ή αποσυντονίζουν το έργο των συνεταιριστικών αγροκτημάτων και το κάνουν αυτό κατά τις αποφασιστικές ημέρες και εβδομάδες όταν είμαστε σε φάση να βγάλουμε τη σοδειά όλης της χρονιάς. Σε αυτούς τους ανυπόμονους ανθρώπους πρέπει να τους δοθεί να καταλάβουν ότι, αντί να παρακωλύουν τη σοδειά, τη διανομή, θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι το τέλος του παραγωγικού έτους: και αν επιθυμούν να παραιτηθούν από μέλη, θα μπορούν να το κάνουν με τον τρόπο που προτείνεται από εμάς κατά το τέλος του παραγωγικού έτους, κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτώβρη, δηλαδή, εντός τριών μηνών.

Αυτό πρέπει να τονιστεί ακόμα περισσότερο αφ’ης στιγμής, όπως έχουμε δει, εχθρικά στοιχεία που έχουν αποβληθεί από τους συνεταιρισμούς, ειδικά κουλάκοι, προετοιμάζονται τώρα να εξαπολύσουν μια ολόπλευρη επίθεση ενάντια στους συνεταιρισμούς. Οι κομματικές οργανώσεις μας, τα τοπικά συμβούλια και κυρίως τα παλιά μέλη και οι ίδιοι οι προσχωρήσαντες σε συνεταιρισμούς πρέπει, με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο, να αποκρούσουν αυτή την επίθεση. Δεν πρέπει, αν αυτά τα μέλη που επιθυμούν να αποσυρθούν από τους συνεταιρισμούς να έχουμε αντίρρηση στο να το κάνουν στο τέλος της χρονιάς. Όμως, καθώς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης, της προόδου και της ευημερίας των συνεταιρισμών, δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα μέτρα να στραφούν ενάντια στους συνεταιρισμούς, είτε εξαιτίας ανυπομονησίας είτε εξαιτίας εχθρικής προπαγάνδας. Η καλή σοδειά θα καταστήσει εφικτό στους συνεταιρισμούς να αποδείξουν, επιτέλους, την ανωτερότητά τους αυτή τη χρονιά. Επομένως, κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να συνεχίσουν με τη σοδειά με οργανωμένο, αδιατάραχτο τρόπο, ότι μπορούν να μαζέψουν με ασφάλεια τις σοδειές τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις παράδοσης σε είδος, αντίστοιχα. Ομοίως, επαναλαμβάνω, σε κανέναν δεν πρέπει να επιτραπεί να παρακωλύσει, είτε εξαιτίας ανυπομονησίας, είτε εξαιτίας εχθρικών προθέσεων τη συγκομιση και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεταιριστικής καλλιέργειας.

Πρέπει να αναληφθεί ειδικά δράση εναντίον όσων κουλάκων ερμηνεύουν ως σημάδι αδυναμίας τα μέτρα που πήραμε για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μας. Από το γεγονός ότι έχουμε προτείνει την ακύρωση της λίστας με τους κουλάκους, αυτοί οι εκμεταλλευτές του χωριού έχουν συμπεράνει ότι έφτασε η δική τους ώρα τώρα. Πρέπει να δούμε σε αυτό ότι γρήγορα παραπλανιούνται.

Έχουμε προτείνει την ακύρωση των λιστών κουλάκων γιατί αυτό αποτέλεσε βάση για πολλές υπερβάσεις και αχρείαστες παρενοχλήσεις. Βρήκαμε ότι πολλοί κουλάκοι κατάφεραν να βγάλουν το όνομά τους από τη λίστα, ενώ πολλοί μεσαίοι αγρότες είχαν μπει στη λίστα και, συνεπώς, υποβάλλονταν στους ίδιους περιορισμούς και ακόμα και παρενοχλήσεις με τους κουλάκους. Να γιατί καταργήσαμε τις λίστες κουλάκων. Παρ’όλα αυτά, είτε με λίστα είτε χωρίς, ο κουλάκος παραμένει κουλάκος. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει αμφιβολία για αυτό ήταν σε θέση να δει τις λίγες τελευταίες ημέρες πόσο αέρα πήραν τα μυαλά των κουλάκων. Εναπόκειται σε εμάς να τους τα ξεφουσκώσουμε.

Επαναλαμβάνω, το γεγονός ότι εξαλείπτουμε και διορθώνουμε τα λάθη της πολιτικής μας έναντι των κουλάκων που, αντί να περιορίζει τους κουλάκους, συχνά εκφυλιζόταν σε ολόπλευρη παρενόχληση και απαλλοτρίωση των κουλάκων, δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί το πράσινο φως στους κουλάκους, ότι έχει αλλάξει η πολιτική μας περιορισμού τους.

Οι αρχές μας, επομένως, έκαναν το σωστό πράγμα με το να συλλαμβάνουν εκείνους τους κουλάκους που πήγαιναν στις συνεταιριστικές εκτάσεις και άρχιζαν να παίρνουν τη σοδειά, ή εκείνους τους κουλάκους που παραβίαζαν τους νόμους της Λαϊκής Δημοκρατίας, πιστεύοντας ότι ήρθε τώρα η ώρα τους. Οι εμπειρίες των λίγων τελευταίων ημερών έχουν αποδείξει πάλι ότι δεν μπορείς να βγάλεις μετάξι από ένα αυτί γουρουνιού. Έτσι, όταν σε αντιστοιχία με τα μέτρα που πήραμε, αυστηρά ενισχύουμε τους κανονισμούς για τον περιορισμό των κουλάκων, δεν θα ανεχτούμε οι κουλάκοι να παρενοχλούν τη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση στο χωριό, να ζητούν πίσω τις εκτάσεις που αναδιανεμήθηκαν από τα συνεταιριστικά ή τα κρατικά αγροκτήματα, να καταπατούν τους συνεταιρισμούς και να τους προκαλούν ζημιές, ή ακόμα και να διεξάγουν ζύμωση ενάντια στη Λαϊκή μας Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Τα μέλη του κόμματός μας, οι κομματικές μας οργανώσεις, τα τοπικά συμβούλια και αρχές πρέπει να δράσουν αντίστοιχα. Είμαι σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι του χωριού, και ιδιαίτερα η πλειοψηφία των μελών των συνεταιριστικών αγροκτημάτων, με ενθουσιασμό θα εγκρίνουν και θα υποστηρίξουν αυτή την πολιτική μας.

Μεταξύ των προτάσεών μας για τη γεωργία υπάρχει μία σύμφωνα με την οποία όσοι πρόσφεραν τις εκτάσεις τους στο κράτος ή τις εγκατέλειψαν, μπορούν, αν το ζητήσουν, να τους δοθεί γη από τα Κρατικά Αποθέματα Εκτάσεων- επαναλαμβάνω, από τα Κρατικά Αποθέματα Εκτάσεων, και να τους υποστηρίξουμε με σπορά και με άλλους τρόπους, ώστε να είναι έτοιμοι να καλλιεργήσουν το επόμενο φθινόπωρο. Όμως ισχύει και εδώ πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος του παραγωγικού έτους. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτές οι καλλιεργημένες εκτάσεις δεν μπορούν να διανεμηθούν από τώρα, στη μέση της συγκομιδής, και ότι η διανομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφότου έχει τελειώσει η συγκομιδή. Έτσι, όσοι επιθυμούν να ζητήσουν τέτοιες εκτάσεις, θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά, γιατί είναι προφανές πως το αίτημά τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί τώρα, μεσούσης της συγκομιδης.

Θέλω να επιστήσω ιδιαίτερη προσοχή στο γεογνός ότι το κεντρικό, αποφασιστικό καθήκον στη γεωργία, στο οποίο πρέπει όλοι να συγκεντρώσουμε την προσοχή και τις δυνάμεις μας, είναι να τελειώσουμε την ωρίμανση και τη συγκομιδή αποτελεσματικά, χωρίς καμία απώλεια σιτηρών κ.α. Αυτής της χρονιάς η παραγωγή είναι η καλύτερη στην περίοδο μετά την Απελευθέρωση. Αν γίνει η συγκομιδή με κατάλληλα οργανωμένο τρόπο, μπορεί να βελτιώσει, δια μιας, τους περισσότερους τομείς των προμηθειών μας σε τρόφιμα. Επομένως, πρέπει τώρα να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τη μικρότερη ενόχληση στην ολοκλήρωση της συγκομιδής.

Σε αντιστοιχία με την απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, παλεύουμε ώστε η κρατική διοίκηση, τα τοπικά συμβούλια και η αστυνομία, αυστηρά να τηρήσουν τους κανονισμούς, να σέβονται τους νόμους, να μην παρενοχλούν τον πληθυσμό και να μην είναι αυθαίρετοι και ωμοί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Έχουμε επίσης προτείνει μια αμνηστία και την κατάργηση του θεσμού των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αυτά τα μέτρα, ωστόσο, δεν μπορούν να ερμηνευτούν ότι έχουμε ξεχάσει πως ο εχθρός δεν κοιμάται. Έχουμε δει τις τελευταίες λίγες ημέρες, σε σχέση με τη διόρθωση των λαθών μας, ότι ο τεξικός εχθρός, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έχει γίνει πιο δραστήριος και προσπαθεί να ανατρέψει τα σωστά μέτρα που πήραμε για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των εργαζομένων. Έχουμε επίσης δει, σε σχέση με αυτό, ότι ο εχθρός επιτίθεται με κάθε τρόπο στη Λαϊκής μας Δημοκρατία, στη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση. Για αυτό το λόγο, καλούνται σε αυξημένη προσοχη και αγωνιστικότητα το κόμμα, η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι. Κατά τη διόρθωση των λαθών που διαπράχτηκαν σε αυτό τον τομέα, προσοχή πρέπει να δοθεί, ταυτόχρονα, στο γεγονός ότι χρειάζεται επαγρύπνηση περισσότερο από ποτέ και ότι το κόμμα μας θα πρέπει να καταπολεμήσει κάθε απόπειρα λυγίσματος στην ηττοπάθεια, στην μείωση της επαγρύπνησης, και πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε κάθε απόπειρα του εχθρού να εκτρέψει τα μέτρα μας για τους δικούς του σκοπούς.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνουμε υπάρχει ένα σχετικά με το οποίο οι αρχές μας θα πρέπει να εκδίδουν άδειες εμπορίου στους μικρούς βιοτέχνες, οπουδήποτε αυτό είναι απαραίτητο. Πρέπει αμέσως να προσθέσω ότι αυτό το μέτρο δεν είναι νέο, αυτή η δυνατότητα πάντοτε υπήρχε, όμως οι αρχές μας την αξιοποιούσαν πολύ δυστακτικά. Μερικοί σύντροφοί μας τώρα φοβούνται ότι αυτό το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική άνθιση του μικρου εμπορίου, σε αναγέννηση του καπιταλισμού.

Θα πρέπει να διαβεβαιώσω τους συντρόφους ότι κάτι τέτοιοι δεν έχει βάση. Ως αποτέλεσμα της απορρόφησης στη σοσιαλιστική βιομηχανία, και συχνά από δικά μας λάθη, πολλοί βιοτέχνες άφησαν τα χωριά και έγιναν βιομηχανικοί εργάτες. Έτσι, έχει προκύψει μια κατάσταση όπου, σε πολλά χωριά, δεν υπάρχουν κουρείς, σιδεράδες, τσαγκάρηδες και, προκειμένου να πεταλωθεί ένα άλογο ή να φτιαχτεί ένα παπούτσι, κάποιος συχνά χρειάζεται να πάει τρία χωριά πιο μακριά ή και την πρωτεύουσα της επαρχίας. Είναι εντελώς φυσιολογικό ο πληθυσμός των χωριών να είναι θυμωμένος από μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων. Δυστυχώς, η ίδια κατάσταση πραγμάτων συχνά ισχύει στις πόλεις, επίσης.

Αν τώρα επιτρέψουμε στους χειροτέχνες- το σιδερά, τον κουρέα, το τζαμά, το μάστορα, ή τον τσαγκάρη- να ξανανοίξουν τα καταστήματά τους στα χωριά ή, όταν είναι αναγκαίο, στις πόλεις, αυτό δεν συνιστά απειλή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού μας, και δεν φοβόμαστε αυτό το είδος καπιταλισμού που αυτό θα αναπαράγει. Από την άλλη, το γεγονός ότι αυτοί οι τεχνίτες μπορούν να ικανοποιούν βασικές ανάγκες του πληθυσμού άμεσα, χωρίς οποιαδήποτε δυσκολία, επίσης συμβάλλει στο βιοτικό επίπεδο και αποδεικνύει, ταυτόχρονα, ότι η Λαϊκή μας Δημοκρατία απασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πληθυσμό, όσο μικρά κι αν αυτά φαίνονται, και βοηθά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Υπουργών ή τα αντίστοιχα υπουργεία θα υιοθετήσουν τις κατάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις εντός του μήνα, αναφορικά με τα περισσότερα μέτρα που προτάθηκαν από το κόμμα και κατατέθηκαν από το σύντροφο Νάγκι στην Εθνοσυνέλευση.

Θέλω επίσης να πραγματευτώ ένα ζήτημα που συχνά τίθεται από μέλη του κόμματος έπειτα από την τελευταία ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροποής, αναφορικά με την αιτία της αναδιοργάνωσης στην ηγεσία του κόμματος και του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πολιτική ηγεσία του κόμματός μας ήταν μάλλον πολύ σύνθετη. Πέρα από την Κεντρική Επιτροπή, υπήρχε ένα Πολιτικό Γραφείο, μια Γραμματεία και μια Οργανωτική Επιτροπή, που ασχολούνταν ταυτόχρονα με πολιτικά ζητήματα. Αυτό έχει τώρα απλοποιηθεί. Στην περίοδο μεταξύ ολομέλειών της Κεντρικής Επιτροπής, οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται τώρα μόνο από το Πολιτικό Γραφείο. Η τριμελής Γραμματεία έχει το καθήκον, πάνω από όλα, να βλέπει ότι οι αποφάσεις εφαρμόζονται. Χάρη σε αυτή την αναδιοργάνωση, η πολιτική δουλειά του κόμματος θα γίνεται πιο ενιαία και γρήγορα. Νέες και νεότερες ηλικιακά δυνάμεις θα τραβηχτούν στην ηγεσία, βοηθώντας τη να γίνει πραγματικά συλλογική και ενοποιημένη.

Αναφορικά με το Υπουργικό Συμβούλιο, βρήκαμε ότι ο μεγάλος αριθμός υπουργών, με το προεδρείο από αναπληρωτές προέδρους του Υπουργικού Συμβουλίου πάνω από αυτούς, αντί να επιταχύνει, μάλλον μείωνε την ταχύτητα της διοίκησης. Ήταν στη βάση αυτής της εμεπιρίας που αποφασίσαμε να συγχωνεύσουμε κάποια υπουργεία. Αναφορικά με την απόφαση να ανατεθεί το πόστο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από τη μια, και εκείνο του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου, από την άλλη, σε δύο διαφορετικούς συντρόφους, αυτό έγινε λόγω του γεγονότος ότι οι δύο αυτές σφαίρες δράσης είναι τόσο μεγάλες που απαιτούν την πλήρη ενέργεια ενός συντρόφου ξεχωριστά η κάθε μια.

Φυσικά, ο εχθρός επιδιώκει να χρησιμοποιήσει όλα τα σωστά μέτρα για να διαδίδει φήμες και να σπέρνει σύγχυση. Σε σχέση με αυτό, μπορώ να σας πω ότι όλα τα μέλη του προηγούμενου Πολιτικού Γραφείου που δεν συμπεριλαμβάνονται τώρα στο καινούργιο, καθώς και όλα τα μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου που δεν είναι τώρα υπουργοί, απασχολούνται όλοι, χωρίς εξαίρεση, σε κατάλληλους τομείς δραστηριότητας, σε διάφορους τομείς του κόμματος και της Λαϊκής Δημοκρατίας. Όποιος σε αυτό το ζητημα έχει επιτρέψει να ξεγελαστεί από ψεύτικές φήμες του εχθρού, μπορεί τώρα να δει μια και καλή, όπως και τόσες φορές στο παρελθόν, ότι έχει ξεγελαστεί.

Συνοψίζοντας: θα έχετε καταλάβει από ό,τι σας έχει ειπωθεί ότι τα μέτρα που προτάθηκαν από το κόμμα μας ακολουθούν τον ίδιο απαράλλαχτο στόχο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Όμως στη βάση των συμπερασμάτων από τα λάθη που διαπράξαμε, θα συνεχίσουμε τώρα την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αποδίδοντας περισσότερη προσοχή στις πραγματικές δυνατότητες και στην πολλαπλάσια βελτίωση των αναγκών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε μερικώς ξεχάσει τη σημαντική Κομμουνιστική αρχή ότι η μεγαλύτερη αξία είναι ο άνθρωπος. Τώρα διορθώνουμε αυτό και συνεχίζουμε τη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση σταθερά και ταυτόχρονα αυξάνοντας με αυτή το βιοτικό επίπεδο, την ευημερία και το πολιτιστικό επίπεδο των εργαζομένων μας, και ειδικά των βιομηχανικών μας εργατών. Αυτή είναι η ουσία των αλλαγών που προτάθηκαν από εμάς.

Το κόμμα μας τώρα θέτει στόχο την αποτελεσματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Ο εχθρός, επίσης, το γνωρίζει καλά αυτό. Γνωρίζει επίσης ότι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ενισχύει και εδραιώνει τη συμμαχία εργατικής τάξης και αγροτιάς, ότι ενισχύει και εδραιώνει τη Λαϊκή μας Δημοκρατία. Επομένως, θα κάνει τα πάντα για να διαταρράξει και να ανατρέψει το σχέδιό μας.

Ο εχθρός στο εσωτερικό της χώρας απολαμβάνει την ολόπλευρη υποστήριξη από τους ιμπεριαλιστές πολεμοκάπηλους. Το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο καθίσταται αυξανόμενα νευρικό με τις επιτυχίες της Σοβιετικής Ένωσης στην οικοδόμηση του κομμουνισμού, και με τις πολιτιστικές και οικονομικές προόδους των Λαϊκών Δημοκρατιών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ανησυχούν έντονα από τη σφριγηλή πρόοδο του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες και των απελευθερωτικών αγώνων στις αποικιακές και εξαρτώμενες χώρες. Σε αντίθετση με τα επιτεύγματα του στρατοπέδου της ειρήνης, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, οι ανταγωνισμοί οξύνονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους.

Σε αυτή την κατάσταση οι ιμπεριαλιστές εργάζονται πυρετωδώς, επιδιώκοντας να αυξήσουν την πίεσή τους στο στρατόπεδο της ειρήνης και παλεύοντας να οργανώσουν προβοκάτσιες όπως αυτές που είδαμε στο Βερολίνο ή την Κορέα. Δαπανούν εκατοντάδες εκταομμύρια δολάρια για την οργάνωση προβοκατσιών και ενεργειών σαμποτάζ και κινητοποιούν τους πράκτορες, κατασκόπους και προβοκάτορές τους. Ένας τέτοιος πράκτορας του διεθνούς ιμπεριαλισμού έχει τώρα αποκαλυφτεί στη Σοβιετική Ένωση, στο πρόσωπο του Μπέρια. Το κόμμα μας εγκρίνει αυτή την ενεργητική δράση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα που επιδείχτηκε σε σχέση με το ζήτημα αυτό από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Από αυτό συνάγαμε το συμπέρασμα ότι πρέπει σταθερά να επαγρυπνούμε, να φυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα, τη συλλογική ηγεσία και τα σταθερά μαρξιστικά-λενινιστικά ιδεολογικά θεμέλια του κόμματός μας.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ιμπεριαλιστές και οι πράκτορές τους στη χώρα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παρενοχλήσουν τη σοσιαλιστική μας οικοδόμηση, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μας. Σε αυτή την κατάσταση είναι σημαντικότερο όσο ποτέ να είναι ξεκάθαρο σε κάθε έναν ότι το κόμμα μας και η ηγεσια του είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Η σταθερή και ακίνητη βάση αυτής της ενότητας, αυτής της συνοχής, βρίσκεται στις ιδέες και τα διδάγματα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν που, όπως στο παρελθόν, έτσι και μελλοντικά, θα συνεχίσουν να ρίχνουν φως στο δρόμο που μας οδηγεί στο σοσιαλισμό.

Η ισχύς και η ενότητά μας θα βελτιωνονται από τις όλο και πιο βαθιές φιλικές σχέσης με τις Λαϊκές Δημοκρατίες και τον απελευθερωτή μας, την ισχυρή Σοβιετική Ένωση, καθώς και με το στρατόπεδο της ειρήνης, που είναι ισχυρό καθώς αποτελείται από εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το ισχυρό και ενωμένο μας Κόμμα, από την εποχή της Απελευθέρωσης κι έπειτα, έχει εκπληρώσει κάθε καθήκον που του έχει τεθεί από την ιστορία. Για την πρόοδο και την ευημερία των εργαζομένων μας, θα εκπληρώσει και τα νέα καθήκοντα που θέτουμε τώρα. Όμως για να το πετύχουμε αυτό, κάθε μέλος του κόμματος, κάθε κομμουνιστής, κάθε ειλικρινής υποστηρικτής της Λαϊκής μας Δημοκρατίας πρέπει να μπει στον αγώνα και να περάσει στην αντεπίθεση. Πρέπει άλλη μια φορά να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα εκείνα που μας βοήθησαν να έχουμε τόσες πολλές επιτυχίες: υπομονετική πειθώ καθώς και θαρραλέα αποφασιστικότητα, αφοσίωση και ανιδιοτελή υπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Ας δει ολόκληρη η χώρα ότι το κόμμα μας είναι ενωμένο και με ισχυρή συνοχή, ότι όλα τα μέλη του, οι οργανώσεις του, οι αγκιτάτορες και οι προπαγανδιστές του εγκρίνουν τους στόχους μας και είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν, να αποκρούσουν και να κάνουν να ηττηθεί κάθε επίθεση του εχθρού για να παρεμποδίσει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της ευημερίας των εργαζομένων. Ας εργαστούμε με θάρρος και σιγουριά, πεπεισμένοι για το δίκαιο και την ορθότητα της υπόθεσής μας, και, όπως τόσο συχνά έχει γίνει στο παρελθόν, η επιτυχία, η νίκη θα είναι δική μας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: