Μιανμάρ (Βιρμανία): Ανακοίνωση του Κ.Κ. Βιρμανίας για τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη

Εκλογές ανακοίνωσε για τις 8 Νοέμβρη η στρατιωτική κλίκα της Βιρμανίας (Μιανμάρ), στη χώρα όπου αποτελεί το κοντινότερο χερσαίο σημείο για την εισαγωγή του 80% του πετρελαίου της Κίνας, ώστε να αποφεύγει τα πολιτικά επικίνδυνα για αυτή στενά της Μαλάκκα.

burma map

Μετά από δεκαετίες «κλεισίματος» της χώρας, και στον απόηχο της εξέγερσης του 2007 στην οποία ηγήθηκαν οι μοναχοί, το καθεστώς προβαίνει σε επιφανειακές κινήσεις «φιλελευθεροποίησης» και οι ΗΠΑ κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το «χαμένο έδαφος», ευρισκόμενες πίσω από την Κίνα. Οι εκλογές, ωστόσο, γίνονται στη σκιά μαζικών συλλήψεων για το νόμο για την Παιδεία και ενός εκλογικού νόμου που κόβει ό,τι εξέχει. Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση για τις εκλογές που εξέδωσε το Κ.Κ. Βιρμανίας, ένα κόμμα που επί 40 χρόνια διεξήγε έναν ένοπλο αγώνα, και το οποίο παραμένει εκτός νόμου. Για την κατάσταση στη χώρα, δείτε επίσης τη συνέντευξη το 2012 που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», ο Po Than Joung, γ.γ. του Κ.Κ. Βιρμανίας.

 

Γενικές εκλογές 2015: τι να αναμένεται

buddhist-monks-burma

Όπως ο Μαρξ είχε ορθά επισημάνει, στους καταπιεσμένους δεν θα επιτραπεί το Νοέμβρη «να αποφασίσουν ποιοι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της εκμεταλλεύτριας τάξης θα τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και  θα τους καταπιέζουν». Οι περισσότεροι θα ψηφίσουν με την ελπίδα να απελευθερωθούν από τα μακρόχρονα κοινωνικά και οικονομικά δεινά. Ωστόσο, οι εκλογές υπό το Σύνταγμα του 2008 είναι το όπιο του λαού που απλώς παγιώνει μια κουλτούρα ψεύτικων ελπίδων στους καταπιεσμένους.

464_monks_reportback

Κατά τα λίγα τελευταία χρόνια, οι εκμετάλλευση από τη ντόπια οικογενειοκρατική κεφαλαιοκρατία και τους ξένους συνεταίρους της έχει πολλαπλασιαστεί. Οι αγρότες και οι εργάτες, οι πλέον φτωχοποιημένοι στη χώρα έχουν γίνει και οι πιο καταπιεσμένοι. Οι άκληροι αγρότες, στην πάλη τους ενάντια στις παράνομες απαλλοτριώσεις γης, αντιμετωπίζουν το θάνατο και τη φυλάκιση, ενώ οι εργάτες που παλεύουν για λογικούς και δίκαιους μισθούς υφίστανται τις ίδιες συνέπειες. Οι φοιτητές που πάντοτε βρίσκονταν στην πρωτοπορία των καταπιεσμένων επίσης υφίστανται στυγνά βασανιστήρια και διώξεις από τα όργανα του Κράτους.

201411ompama-thain-sein-mianmar

Ο Ομπάμα στη συνάντησή του με τον δικτάτορα της Βιρμανίας Θάιν Σέιν στις 13 Νοέμβρη 2014

Μερικές δεκάδες φοιτητές ακτιβιστές και υποστηρικτές κρατούνται επί σχεδόν 6 μήνες, εμφανιζόμενοι κάθε εβδομάδα σε τοπικό δικαστήριο, λόγω της ειρηνικής τους διαμαρτυρίας ενάντια στον αντιδραστικό νόμο για την Παιδεία. Αυτό αποκαλύπτει την πραγματική φύση της στρατιωτικής κλίκας, της δικτατορίας της και του γραφειοκρατικού της μηχανισμού. Από την άλλη, όντας είτε αδύναμη είτε αφελής, η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο απαξιώνεται από τέτοια γεγονότα. Για τον τερματισμό του φαύλου αυτού κύκλου καταστολής και όλων των άλλων αμέτρητων θηριωδιών σε όλη τη χώρα, οι καταπιεσμένοι χρειάζεται να ενωθούν και να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ενάντια στην άρχουσα στρατιωτική δικτατορία.

2007_Myanmar_protests_7

Ωστόσο, μερικοί φαντάστηκαν ότι έρχονται κολοσσιαίες αλλαγές μετά τις εκλογές. Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης ασχολούνται με τη συμμετοχή στις εκλογές, πιστεύοντας ότι μπορούν να τροποποιήσουν το αντιδραστικό σύνταγμα, αν κερδίσουν μερικές έδρες. Αυτή η ρεφορμιστική τάση είναι κυρίαρχη στους αστούς φιλελεύθερους και έτσι, κάποιοι κωφεύουν σε επαναστατικές ιδέες. Τέτοια στοιχεία στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτική κλίκα είναι ακόμα και αντίθετα και επιτέθηκαν σε εναλλακτικές απόψεις!

burma

Στην πραγματικότητα, τα νομιμοποιημένα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του NLD (σ.parapoda: National League for Democracy της κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης το 1991 πρώην πρωθυπουργού και άρτι επαναπατρισθείσας Aung San Suu Kyi) βρίσκονται σε χαώδη κατάσταση σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή. Ως αποτέλεσμα της εσωτερικής τους γραφειοκρατίας και της αδυναμίας στην επιλογή των υποψηφίων, η ηγεσία του NLD αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες στο εσωτερικό του. Επιπροσθέτως, η αγωνία κορυφώνεται από την Εκλογική Επιτροπή του καθεστώτος, καθώς μερικοί υποψήφιοί του απορρίπτονται, με πρόσχημα του ότι δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να αναγορεύονται υποψήφιοι. Όλα τα άλλα κόμματα εκτός από το υποστηριζόμενο από το στρατό Κόμμα Ένωσης, Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (σ. parapoda:Union Solidarity and Development Party) αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, καθώς ο αριθμός των απορριφθέντων υποψηφίων έχει φτάσει τους 88 (1).

01FD35A9484BA7243904BC36C6AF7BE4

Η Aung San Suu Kyi

Όχι μόνο το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά και όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί σχετικά με τις εκλογές είναι καλά διατυπωμένοι ώστε να διασφαλίσουν ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα συνάδουν με τις αυστηρές και αυταρχικές προδιαγραφές. Είναι το παιχνίδι της στρατιωτικής γραφειοκρατίας. Πρόκειται για το παιχνίδι τους, με τους κανονισμούς του. Είτε παίζεις βάσει αυτών, είτε εγκαταλείπεις το παιχνίδι. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας στο κοινοβούλιο απλώς θα διαιωνίσει την κυριαρχία του στρατού αν δεν συνδυαστεί με εξωκοινοβουλευτικές δράσεις. Και πάλι, εξαρτάται από το αν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο κοινοβούλιο είναι οπορτουνιστικά και υποτάσσονται στη στρατιωτική κλίκα ή εργάζονται υπέρ του λαού.

1741604

Καθώς η νομοθεσία που δημιουργήθηκε βάσει του αντιδραστικού Συντάγματος του 2008 είναι εγγενώς ελαττωματική και κατασταλτική, αφήνει λίγο χώρο σε αντιπολιτευόμενα κόμματα στο κοινοβούλιο, ώστε αυτά να παλέψουν για συγκεκριμένες αλλαγές. Λαμβανομένων υπόψη των ιστορικών διδαγμάτων, οι εξωκοινοβουλευτικές ενέργειες, όπως οι μαζικές απεργίες, είναι που θα ανοίξουν το δρόμο.

Scenes-on-the-streets-of-Rangoon-as-the-regimes-brutal-crackdown-begins-September-26th-2007_medium

Οι επερχόμενες εκλογές θα ανοίξουν τα μάτια των καταπιεσμένων μαζών, ώστε αυτές να δουν ότι πρέπει να σπάσουν τις αλυσίδες από μόνες τους. Μετά τις εκλογές, η ρεφορμιστική τάση θα χάσει τη βάση της και αυτό θα αφήσει χώρο σε ριζοσπαστικές και προοδευτικές ιδέες. Οι μάζες θα υψώσουν τις γροθιές τους και θα δείξουν το θάρρος τους στους δρόμους. Τελικά, η ένδοξη επανάσταση του μεγάλου προλεταριάτου, έρχεται.

cpb 1985

Αντάρτης του Κ.Κ. Βιρμανίας το 1985 (πηγή)

(1) http://www.irrawaddy.org/election/news/uec-defers-on-candidate-disqualifications

 

Πηγή: www.cp-burma.org/english/general-election-2015-what-to-expect

 

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: