Νεπάλ: σε ισχύ ..δύο Συντάγματα  

 

nepal-647_092215031711Στην καλά φυλασσόμενη αίθουσα της Συντακτικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος του Νεπάλ Ράμ Μπαράν Γιαντάβ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο εκπονήθηκε μετά από έναν 10ετή Λαϊκό Πόλεμο του οποίου ηγήθηκαν οι μαοϊστές κομμουνιστές (οι οποίοι, ωστόσο, από πρόπερσι βρίσκονταν εκτός Συνέλευσης), τίθεται σε ισχύ.IMG_3086-1024x682

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, ωστόσο, ένα κύμα διαμαρτυριών για το Σύνταγμα αυτό που από πολλές πλευρές χαρακτηρίζεται οπισθοδρομικό. Μόνο την Κυριακή, 20 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί στη γενική απεργία με ταυτόχρονη απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.parapoda: ένα είδος κινητοποίησης στη ΝΑ Ασία γνωστή ως “bandh”) που κύρηξαν το ΚΚΝ Μαοϊκό του Netra Bikram Chand (Biplav), το ΚΚΝ-Μαοϊκό του Mohan Baidya (Κιράν) και το Ομοσπονδιακό Σοσιαλιστικό Φόρουμ Νεπάλ.

IMG_3063

Το ΚΚΝ Μαοϊκό απάντησε στο «επίσημο» Σύνταγμα με την ανακοίνωση Λαϊκού Συντάγματος με 82 άρθρα. Σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων, όπου ανακοινώθηκε το Λαϊκό Σύνταγμα, ο πρώην υπουργός και νυν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΝ Μαοϊκού Khadga Bahadur Bishwokarma ‘Prakanda’, δήλωσε ότι τα κυρίαρχα κόμματα πρόδωσαν τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί για τη λήξη του Λαϊκού Πολέμου. Κατήγγειλε ότι το «επίσημο» Σύνταγμα «αμελεί τα λαϊκά δικαιώματα και διατηρεί τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, των αυτοχθόνων, της εργατικής τάξης και των περιθωριοποιημένων γενικά. Αυτό το Σύνταγμα είναι πιο οπισθοδρομικό ακόμα και από το προσωρινό Σύνταγμα. Αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένης τάξης του λαού την οποία υπηρετούν τα τρία βασικά κόμματα».

IMG_32991Η συγκέντρωση τελείωσε με ομιλία του μέλους του ΠΓ του κόμματος Anil Sharma “Birahi”, ο οποίος ανέφερε ότι «Είχαμε ήδη μια κυβέρνηση και ένα σύνταγμα κατά τη διάρκεια του Λαϊκού Πολέμου, επομένως δεν μας είναι κάτι το νέο η εφαρμογή ενός λαϊκού συντάγματος», και κατέληξε: «Αύριο θα είναι η μέρα που, επίσημα, η συμφωνία 12 σημείων θα έχει ακυρωθεί από τα κύρια κόμματα. Επομένως, αυτό ανοίγει το δρόμο για να ξαναρχίσουμε το λαϊκό πόλεμο»(3).

IMG_31891

Το Σύνταγμα καθιστά το πρόσφατα σεισμόπληκτο Νεπάλ ομοσπονδιακή χώρα με 7 κρατίδια, έναν αριθμό πολύ πιο κάτω από τον επιδιωκόμενο από τις καταπιεσμένες μειονότητες. Οι Μάντεζι και οι Τάρου, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι τα προτεινόμενα σύνορα των κρατιδίων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν εντός έτους, έχουν χαραχτεί έτσι ώστε υπάρχει κίνδυνος πολιτικής περιθωριοποίησής τους. Έτσι, στην περιοχή Τεράι, που συνορεύει με την Ινδία, έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με δολοφονική βία, με έναν νεκρό.

IMG_31581

Η Ινδία, με πρόσχημα την εθνική συγγένεια με τους Μάντεζι, και με παραδοσιακά μεγάλη (μεγαλοκρατική) επιρροή στην πολιτική και οικονομική ζωή του Νεπάλ, εκφράζει την ανησυχία της για τη βία, στην περιοχή που συνορεύει με το δικό της κρατίδιο Μπίχαρ, στο οποίο διεξάγονται τον επόμενο μήνα εκλογές (4).

_85660552_madeshisuppafpΣτην ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το «επίσημο» νεπαλέζικο Σύνταγμα, το Ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών απλώς «σημείωσε» την εκπόνηση Συντάγματος, χωρίς να συγχαρεί το Νεπάλ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη βία στην Τεράι(5), ενώ με νεότερη ανακοίνωσή του, σε μια εμφανή κίνηση υποτίμησης του Συντάγματος, εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τις δυσκολίες μετακίνησης των ινδών..φορτηγατζήδων στη συνοριακή περιοχή εξαιτίας της βίας που προκλήθηκε με την «ανακοίνωση Συντάγματος» (και όχι «του Συντάγματος»)(6).

IMG_31452

Αντίθετα, η Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει υποσκελίσει σε οικονομική επιρροή την Ινδία, αλλά τελευταία παρεμβαίνει και στην πολιτική ζωή του Νεπάλ, στηρίζοντας δημόσια τον πρόεδρο του «ΚΚΝ-ΕΜΛ» Όλι για την πρωθυπουργία,  «θερμά συγχαίρει το Νεπάλ για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος», «με την ελπίδα ότι το Νεπάλ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να επιτύχει εθνική ενότητα, σταθερότητα και ανάπτυξη»(7).

IMG_30951

Οι φόβοι για τον οπισθοδρομικό χαρακτήρα του Συντάγματος δεν είναι αβάσιμοι, αν σταθεί κανείς έστω στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Παρότι το Σύνταγμα κάνει λόγο για «θρησκευτική και πολιτιστική ελευθερία», εντούτοις, συμπληρώνει «με την προστασία της θρησκείας και της κουλτούρας που υπάρχει από την αρχαιότητα», εννοώντας τον Ινδουισμό. Επίσης, καθιστά τον προσηλυτισμό παράνομο, κάτι που ικανοποιεί το αίτημα των Ινδουιστών οι οποίοι φοβούνταν την αύξηση των ανθρώπων από τις κατώτερες κάστες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες που προσχωρούσαν στο Χριστιανισμό.

IMG_30071

Ακόμα, το Σύνταγμα έχει περιοριστικούς όρους στην απόδοση υπηκοότητας στις γυναίκες, ενώ, κατά τα λοιπά, καθιστά το Νεπάλ την πρώτη ασιατική χώρα που προστατεύει τα δικαιώματα των κοινοτήτων LGBT(8).

IMG_31641

Όσον αφορά στο Ενοποιημένο ΚΚ Νεπάλ – Μαοϊκό (ΕΚΚΝ(Μ)), το οποίο είχε ηγηθεί του 10ετούς ένοπλου αγώνα (1996-2006), 14 στελέχη του με καταγωγή τους Μαντέζι, ζήτησαν από τον Μπαμπουράμ Μπαταράι, ηγετικό στέλεχος, που όμως είχε παραδώσει άνευ εξουσιοδότησης τα όπλα των ανταρτών χρόνια πριν την εκπόνηση Συντάγματος μαζί με τον Πούσπα Καμάλ Νταχάλ (Πρατσάντα), να αποσπάσει από τον τελευταίο την ηγεσία του κόμματος (9). Από την πλευρά του, ο Νταχάλ συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταρού, εκφράζοντας την άποψη ότι τα πολιτικά ζητήματά τους πρέπει να λυθούν εντός του πλαισίου του νέου Συντάγματος (10).

IMG_30611

Σε κάθε περίπτωση, η θέση των μαοϊστών κομμουνιστών του Κιράν και του Biplav, οι οποίοι το 2012 είχαν διαχωριστεί οργανωτικά από το ΕΚΚΝ(Μ), είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη την περσινή οργανωτική διάσπαση μεταξύ τους, αλλά και ότι πρέπει να αντισταθούν ταυτόχρονα στην ντόπια ινδόφιλη μεταπρατική και τσιφλικάδικη τάξη που καλοβλέπει την Κίνα και υποστηρίζει το αντιδραστικό Σύνταγμα και στην Ινδική παρεμβατικότητα που επίσης αντιδρά στο «επίσημο» Σύνταγμα.

 

(1)http://kathmandupost.ekantipur.com/news/2015-09-21/bomb-found-at-industrialists-home.html

(2) http://thehimalayantimes.com/nepal/30-bandh-enforcers-held/

(3) http://ignitesouthasia.com/cpn-maoist-declared-peoples-constitution-of-nepal/

(4) http://www.bbc.com/news/world-asia-india-34313280http://www.bbc.com/news/world-asia-india-34313280

(5)http://www.mea.gov.in/press -releases.htm?dtl/25821/Statement_on_the_situation_in_Nepal

(6)http://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl/25825/Statement_on_the_situation_in_Nepal

(7) http://www.ibnlive.com/news/world/china-undercuts-india-in-nepal-plays-an-active-role-1108631.html . Επίσης, http://indiatoday.intoday.in/story/china-backs-nepal-on-constitution-amid-india-concern/1/479658.html

(8) http://www.firstpost.com/world/nepal-gets-a-new-constitution-but-heres-why-it-has-got-india-worried-2440308.html

(9) http://thehimalayantimes.com/nepal/bhattarai-asked-to-take-over-ucpn-maoist/

(10) http://thehimalayantimes.com/kathmandu/efforts-on-to-address-tharus-demands-ucpn-m-chair-dahal/

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: