Aργεντινή: Τοποθέτηση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCR) και του Κόμματος Εργασίας & Λαού (ΡΤΡ) για τις εκλογές της 25/10/2015

Στις 25 Οκτώβρη διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, καθώς και σε 8 περιφέρειες για την εκλογή του 1/3 της Γερουσίας, όπως και εκλογές σε όλες τις (23) περιφέρειες και την πόλη του Μπουένος Άιρες για την εκλογή 130 βουλευτών (το 1/2 της Βουλής). Ταυτόχρονα, εκλογές σε 11 από τις 23 περιφέρειες θα διεξαχθούν για εκλογή κυβερνητών, περιφερειακών νομοθετικών όπως και δημοτικών συμβουλίων.

Δεδομένου ότι στη Λατινική Αμερική (όπως και παγκόσμια) κλείνει ένας κύκλος 15ετίας, ενδιαφέρον ίσως έχει η τοποθέτηση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCR), το οποίο συμμετείχε στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, παίρνοντας 106.324 ψήφους και πανεθνικό ποσοστό 0,47%.

acto-del-frente-popular-en-ferro-2015ww

Η τοποθέτηση του Κόμματος της Εργασίας και του Λαού (ΡΤΡ) και του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCR) για τις εκλογές της 25 Οκτώβρη

Δέκα λόγοι για άκυρο/λευκό

1.Είμαστε άσχημα

Στα 12 χρόνια κυβέρνησης Κίρχνερ (σ.parapoda: του Νέστορ και της συζύγου του, Κριστίνα, που τον διαδέχτηκε) υπήρξε μια μακρά περίοδος εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης, σε συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κάνει παραχωρήσεις στο λαϊκό αγώνα και υπήρξαν κατακτήσεις.

Ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκαν αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για να υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές. Το χρέος αποπληρώθηκε ή υπήρξε αναδιαπραγμάτευσή του χωρίς λογιστικό έλεγχο, και οι αγώνες με τους γιάνκηδες ενώθηκαν με τις στρατηγικές συμμαχίες με Κίνα και Ρωσία, ενώ επιδεινώθηκε η κατάσταση με τις εκτάσεις των μεγαλοκτηματιών.

Vladimir_Putin_G20_Leaders_Meet_St_Petersburg_SsjVo0b89q7l

H Κίρχνερ ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Τον Απρίλη υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συμμαχίας (βλ.εδώ)

Με την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, επιδεινώθηκαν οι συνέπειες από την “πολιτική Κ” (σ.parapoda: των Κίρχνερ): πληθωρισμός, αυξημένη φτώχεια, ανεργία, ναρκωτικά, ανασφάλεια και διαφθορά. Με την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και την κρίση στη Βραζιλία, βάθυνε η ύφεση στη βιομηχανία και η κρίση των οικονομιών της περιφέρειας μας. Στην προσπάθειά της να αποκρύψει αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση άρμεγε τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, της Anses (σ.parapoda: της Εθνικής Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης) και άλλων δημόσιων ταμείων.

2.Ο Σιόλι εφάρμοσε επί 12 χρόνια την “πολιτική Κ”

Στα 12 χρόνια της κυβέρνησης Κ, ο Σιόλι (σ.parapoda: Daniel Osvaldo Scioli, 33ος αντιπρόεδρος της Αργεντινής 2003-2007, επιχειρηματίας, και υποψήφιος πρόεδρος, υποστηριζόμενος από την Κίρχνερ και το “Μέτωπο για τη Νίκη”) εφάρμοσε πιστά την πολιτική Κ προσαρμογής και συνθηκολόγησης. Έκανε τα ίδια με το Μένεμ (σ.parapoda: πρόεδρος της Αργεντινής 1989-’99) και το Ντουχάλντε (σ.parapoda:πρόεδρος της Αργεντινής 2002-’03).

Η Κριστίνα, μη ούσα υποψήφια, πρόκρινε το Σιόλι ώστε οι εργάτες, οι αγρότες και ο λαός να πληρώσουν την κληρονομιά που αυτή άφησε, και για να επιστρέψει το 2019 (σ.parapoda: στις επόμενες εκλογές) ως “σωτήρας”. Αυτό που ο Σιόλι κομίζει ως “νέο” είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ιμπεριαλιστικές τράπεζες, χωρίς λογιστικό έλεγχο του χρέους, και η αύξηση του κομματιού της πίτας για το ρώσικο ιμπεριαλισμό, διαμέσου των “φίλων” του, Περελμίτερ (σ.parapoda: Rafael Perelmiter, πρώην λογιστής της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών του Σιόλι), Μοντότο (σ.parapoda: Mario Montoto, πρώην αντάρτης, αλλά και ιδιοκτήτης της εταιρίας Codesur που πουλά αμυντικά συστήματα και υπηρεσίες στον αργεντίνικο στρατό και κάμερες παρακολούθησης) και τον Εουρνεκιάν (σ.parapoda: Eduardo Eurnekian, επιχειρηματίας αρμένικης καταγωγής, ο 2ος πλουσιότερος αργεντινός).

3.Οι παραπάνω επιθυμούν προσαρμογή και υποτίμηση

Όλο το κυρίαρχο μπλοκ επιθυμεί να εφαρμόσει την προσαρμογή ώστε ο λαός να πληρώσει την κληρονομιά της Κ. Όλοι επιθυμούν την υποτίμηση. Όλοι επιθυμούν να ανοίξουν περαιτέρω οι πόρτες στον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλισμό και να ακολουθήσουν μια πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοκτηματίες. Όλοι φοβούνται τη μαχητική λαϊκή απάντηση στην προσαρμογή.

02112014_0936_politica_gastos-de-campaxa-temes.jpg_1853027552

Σιόλι, Μάσσα και Μάκρι (από αριστερά προς δεξιά), οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας

Οι παραπάνω διαφωνούν μόνο στο πώς θα μοιραστούν τα κομμάτια της πίτας. Ξεκινώντας από αυτό, όσοι ποντάρουν στο Σιόλι επιθυμούν μια προσαρμογή σταδιακή: φοβούνται τη λαϊκή εξέγερση αν η προσαρμογή λάβει χώρα μονομιάς. Όσοι προτιμούν το Μάκρι (σ.parapoda: Μαουρίθιο Μάκρι, επιχειρηματίας, κυβερνήτης του Μπούενος Άιρες και κεντροδεξιός αντίπαλος του Σιόλι) θέλουν γρήγορη προσαρμογή: πιστεύουν πως έχουν μόλις τρεις μήνες για να την υλοποιήσουν. Όσοι στηρίζουν το Μάσσα (σ.parapoda: Sergio Massa, έτερος διεκδικητής της προεδρίας, υποστηριζόμενος από ένα συνασπισμό περονιστών και κεντροδεξιών κομμάτων, διάσπαση του “Μετώπου για τη Νίκη”) ποντάρουν στο να μπορούν να διαπραγματευτούν με το Σιόλι και το Μάκρι το Νοέμβρη (σ.parapoda: στο 2ο γύρο).

4.Υποψήφιοι πλούσιοι

Οι Σιόλι, Μάκρι και Μάσσα ομολογούν κατ’ιδίαν ότι καθένας τους δαπάνησε στην προεκλογική του καμπάνια πάνω από 1.000 εκατομμύρια δολάρια (La Nación, 18/10).

Μεγάλοι επιχειρηματίες και μεγαλοκτηματίες, όπως οι Rocca, Bulgheroni, Brito, Cristóbal López, Eurnekián, χρυσώνουν όλα τα “καλάθια”. Η ποσόστωση για κάθε υποψήφιο είναι 70 εκατομμύρια δολάρια. Για άλλους, από 10 ως 30 εκατομμύρια. Υπάρχουν δύο τρόποι: 1) ο υποψήφιος δεσμεύεται να ευνοήσει τον κλάδο του συγκεκριμένου επιχειρηματία και 2) ο υποψήφιος δεσμεύεται για μια μπίζνα ή για έναν διαγωνισμό, λαμβάνει το μισό του ποσού, και το άλλο μισό αφού πάρει σάρκα και οστά η μπίζνα.

Μεγάλωσε η χρηματοδότηση από τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Δεν είναι άσχετο το ότι ο Ανιμπάλ Φερνάντεζ (σ.parapoda: υπουργός επί Κίρχνερ και Ντουχάλντε) συμβούλεψε το Σιόλι να μην αναμειχθεί με την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

image

Οι εκλογές επισκιάστηκαν από τις φήμες για εμπλοκή του Aνιμπάλ Φερνάντεζ (πηγή φωτό) που φέτος έγινε πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίρχνερ, σε μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών (βλ.εδώ)

5.Επειδή η νοθεία είναι οργανωμένη

Η εξέγερση του λαού του Τουκουμάν (σ.parapoda: για τη νοθεία στις περιφερειακές εκλογές του Αυγούστου με νικητή έναν κιρχνεριστή, που τελικά ακυρώθηκαν), η οποία αντιμετωπίστηκε με παγίδες, απάτη και καταστολή, αποτέλεσε ένα πανεθνικό παράδειγμα.

Τμήμα του μαύρου χρήματος που λαμβάνουν οι συστημικοί υποψήφιοι, πάει στην εξαγορά αξιωματούχων, εισαγγελέων, δημοσιογράφων, ψήφων και δημοσκοπικών ερευνών: αυτό είναι που καθιστά το κόστος των προεκλογικών εκστρατειών δυσθεώρητο. Σε αυτό συνοψίζεται και ο χειρισμός της κάλπης, των αρμόδιων αρχών, των διπλών ταυτοτήτων κλπ. Μετά το σκάνδαλο της Τουκουμάν ελήφθησαν κάποια μέτρα, όμως δεν δόθηκε λύση στην έκταση της διαφθοράς και της νοθείας.

6.Επειδή η εκλογική νομοθεσία έχει ιδιοκτήτες

Η κυβέρνηση Κ, με την υποστήριξη του PRO (σ.parapoda: του κόμματος του Μάκρι) και της UCR (σ.parapoda: σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα που στηρίζει το Μάκρι) προώθησε το σύστημα των προκριματικών εκλογών PASO (σ.parapoda:σύμφωνα με το οποίο, σε όποια περιφέρεια ένα κόμμα δεν πάρει πάνω από 1,5% δεν συμμετέχει στις “βασικές” εκλογές) και άλλους τέτοιους εκλογικούς νόμους. Αυτοί οι νόμοι και οι προκριματικές εκλογές επιτελούν δύο ρόλους. Ο ένας είναι να επιβάλλουν αντισυνταγματικά εμπόδια στην εμφάνιση νέων λαϊκών δυνάμεων. Ο άλλος είναι να μειώσουν τους αριθμούς των “εκλόγιμων” σε δύο ή τρεις υποψηφίους που να λαμβάνουν τα 1.000 εκατομμύρια των μονοπωλίων και των μεγαλοκτηματιών. Αυτό το εκλογικό σύστημα συνιστά ανοιχτή επέμβαση του κράτους αυτού στην εσωτερική ζωή των κομμάτων.

anuncio_chispaΣε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων και των μεμονωμένων αριστερών στην Ελλάδα, το PCR καταγγέλει ονομαστικά κάθε ιμπεριαλισμό που παρεμβαίνει στην Αργεντινή, ιδιαίτερα τους ανερχόμενους

7.Κανένας υποψήφιος δεν προτείνει τη ρήξη με την εξάρτηση και τους μεγαλοκτηματίες

Δεν μπορούν να σταματήσουν τα δεινά του λαού και να βελτιωθούν οι προοπτικές της χώρας, χωρίς ρήξη με τα δεσμά της εξάρτησης που μας επιβάλλουν την πληρωμή ενός παράνομου εξωτερικού χρέους, τη λεηλασία των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, την καταστροφή της εθνικής βιομηχανίας και γεωργίας, μας επιβάλλουν ένα άνισο εμπόριο κλπ. Ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο με τα εισοδήματα που τσεπώνει μια χούφτα μεγαλοκτηματιών και ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων.

Κανένας από τους υποψηφίους δε μίλησε για την εξάρτηση και τους μεγαλοκτηματίες, ούτε για την αποικιοκρατία στις Μαλβίνες (σ.parapoda: τα νησιά Φόλκλαντ) ή την κινέζικη στρατιωτική βάση.

fp-repudio-a-la-base-militar-china-en-nqn-1-ok

Από κινητοποίηση ενάντια στην κινεζική στρατιωτική βάση στην Αργεντινή. Το πλακάτ αριστερά γράφει «No queremos ser Argenchina».

8.Για να ενωθούμε σε έναν αγώνα ενάντια στη νέα προσαρμογή και συνθηκολόγηση

Μέχρι τις 10/12 συνεχίζει η προσαρμογή από την Κίρχνερ. Έπειτα, όποια μορφή και να πάρει, σταδιακή ή μονομιάς, αρχίζει η νέα προσαρμογή. Η νέα κατάσταση θα απαιτήσει μια μεγάλη δουλειά για την ένωση σε έναν αγώνα όσων ήταν διασπασμένοι για τις εκλογές. Δεν ήταν εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κ, ούτε θα είναι τώρα.

9.Επειδή υπάρχει ο δρόμος

Είναι ο δρόμος που μας κληροδότησαν οι πατριώτες του Μάη του 1810 και ο πόλεμος για τη χειραφέτηση υπό το σύνθημα “Ούτε παλιά, ούτε νέα αγάπη, καμία αγάπη”, ο αγώνας των μιγάδων και των ντόπιων για τη γη, οι ριζοσπαστικές εξεγέρσης ενάντια στο καθεστώς και τη νοθεία, η εξέγερση των εργατών την Εβδομάδα του Γενάρη του 1919, η λαϊκή εξέγερση της 17 Οκτώβρη 1945, ο αγώνας ενάντια στα πραξικοπήματα και η αντίσταση σε όλες τις δικτατορίες, το Κορδοβάτσο (σ.parapoda: η λαϊκή εξέγερση στις 29 Μάη 1969 που έριξε την κυβέρνηση Ονγκάνια) και όλες οι εξεγέρσεις μέχρι το Αργεντινάτσο. Οι πέντε απεργίες και η εξέγερση των αγροτών και σε επίπεδο περιφερειών ενάντια στην κυβέρνηση των Κίρχνερ.

10.Για να ενισχύσουμε το Λαϊκό Μέτωπο

Το Λαϊκό Μέτωπο έκανε τον απολογισμό του μετά τις προκριματικές εκλογές. Η δημιουργία του ήταν ένα πολιτικό επίτευγμα, παρά το λίγο χρόνο που είχαμε για τη συγκρότησή του και τη γνωστοποίησή του στις μάζες, και υποστήκαμε μια ήττα. Ήταν ένα μέτωπο δημόσιο, προγραμματικό και ισομερές. Υποεκτιμήσαμε το μέγεθος της πάλης ενάντια στον εκλογικό αποκλεισμό και τη νοθεία, καθώς και τις πολλές παγίδες που έθεταν οι παραπάνω.

Το ΡΤΡ έκανε μια τεράστια δουλειά για τις εκλογές. Πήραμε μεταξύ 4 και 5 χιλιάδων υποστηρικτών. Αυτή η δουλειά μάς επέτρεψε να φτάσει σε μεγάλες μάζες η προγραμματική μας πρόταση: δουλειά, γη και στέγη με μέτρα συγκεκριμένα, δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων εκμεταλλεύσεων, δημιουργία 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, τερματισμός της πείνας, αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στα γεράκια και ενάντια στον κινέζικο ιμπεριαλισμό κλπ.

1590-tapa

Ενισχύει το Λαϊκό Μέτωπο η επίτευξη της νομικής αναγνώρισης του κόμματος (σ.parapoda: γιατί απαιτούνται 4.000 υπογραφές) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, και συνεχίζεται ο αγώνας και σε άλλες περιοχές. Αλλά και το PCR ενισχύεται με σημαντική πρόοδο μέσα στο εργατικό κίνημα.

Στις 25/10 παλεύουμε για την ψήφο στους υποψηφίους μας στις περιφέρειες και τους δήμους και στα μέρη εκείνα όπου σπάσαμε το εμπόδιο των προκριματικών εκλογών.

Για τις εκλογές για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, όπως και στις περιφέρειες και τους δήμους όπου το Λαϊκό Μέτωπο αποκλείστηκε στις προκριματικές, το ΡΤΡ και το PCR καλούν σε λευκό ή άκυρο, καταγγέλοντας τον αποκλεισμό αυτό και θέτοντας στους εργάτες, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Λαϊκού Μετώπου.

http://www.pcr.org.ar/nota/pol%C3%ADtica-nacional/diez-razones-para-votar-en-blanco-o-nulo

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: