Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής (Μαρξιστικό – Λενινιστικό): Για το πανεθνικό κίνημα στα πανεπιστήμια

Για το πανεθνικό κίνημα στα πανεπιστήμια

Students from different universities joined together and march to the Union Building in Pretoria against the fees increment. The mood was calm at first but things went sour and hell broke loose. 23/10/15 Photo: Oupa NkosiΑπό τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Παρασκευής στην Πρετόρια. Φωτό: Oupa Nkosi

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής (Μαρξιστικό – Λενινιστικό) πλήρως υποστηρίζει και στέκεται αλληλέγγυο με τους φοιτητές που υποφέρουν πολύ από το εκπαιδευτικό σύστημα της νεοαποικιακής κυβέρνησης του νέου απαρτχάιντ, το οποίο είναι υπέρ του συστήματος της κερδοφορίας, δηλαδή, του ιμπεριαλιστικού συστήματος το οποίο ζει από την ακραία εκμετάλλευση των φτωχών μαζών. Τώρα, η πλειοψηφία των φοιτητών που ανήκουν στην εργατική τάξη και τους αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μη προσβασιμότητα στην ανώτερη εκπαίδευση, σε αντίθεση με τα παιδιά των πλουσίων που έχουν πρόσβαση στην ανώτερη και στην ποιοτική εκπαίδευση.

Οι αυξήσεις 10% και πλέον που προβλέπονται στα δίδακτρα στοχεύουν στην παρεμπόδιση των φοιτητών να επεκτείνουν την εκπαίδευσή τους, ενώ υπάρχουν και άλλα βάρη για τους φοιτητές, όπως τα υψηλά ενοίκια που κυμαίνονται σε πάνω από 26.000 ράντ ετησίως (σ.parapoda: περίπου 1.710 ευρώ). Ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, δηλαδή, τα δάνεια που δίνονταν στους φοιτητές που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το σύνολο των διδάκτρων, τώρα δεν επιτρεπόταν στους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις σε κάποια πανεπιστήμια.

20151023 Pretoria Siphiwe Sibeko Reuters

Από τη διαδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής στην Πρετόρια. Φωτό: Siphiwe Sibeko Reuters

Ο ρατσισμός είναι ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τους μαύρους φοιτητές σε αυτά τα πανεπιστήμια, καθώς τα άλλοτε απελευθερωτικά κινήματα απέτυχαν να εξαλείψουν το ρατσισμό στη Νότια Αφρική ή να απελευθερώσουν το λαό της Νότιας Αφρικής από την ιμπεριαλιστική καταπίεση και εκμετάλλευση. Επομένως, ο ρατσισμός μεταρρυθμίστηκε αντί να εξαλειφθεί. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες μαζί με την νεοαποικιακή κυβέρνηση του νέου απαρτχάιντ ασχολούνται έντονα με την ακραία εκμετάλλευση και καταστολή των φτωχών μαζών.

Η κυβέρνηση και οι πανεπιστημιακές αρχές δεν νοιάζονται για την εξαθλίωση των φτωχών μαζών: νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. Δεν νοιάζονται ούτε για τη μεγάλη ανεργία που σοβαρά επιδρά στην εργατική τάξη και τους φτωχούς αγρότες και η οποία τους καθιστά ανήμπορους να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Το ΚΚΝΑ(Μ-Λ) καλεί την εργατική τάξη, τους αγρότες και όλα τα καταπιεσμένα τμήματα του λαού να δώσουν τα χέρια με τους φοιτητές και τους αγώνες τους. Μόνο οι ενωτικοί αγώνες των μαζών θα τις απελευθερώσουν από την εκμετάλλευση από τη νεοαποικιακή κυβέρνηση του νέου απαρτχάιντ και τον ιμπεριαλισμό.

20151023 A student joins the demonstration at Pretoria  Union Buildings on Friday. Photo Kim Ludbrook-EPA

Φοιτητής στη διαδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής στην Πρετόρια. Φωτό: Kim Ludbrook-EPA

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να παλέψει για μια νέα, λαοκρατούμενη δημοκρατία, η οποία θα τον απαλλάξει από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και θα παρέχει στους φοιτητές καλύτερη και προσβάσιμη εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα ενώνει θεωρία με πράξη ήδη από τις κατώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ας παλέψουμε όλοι για καλύτερη και προσβάσιμη παιδεία που να ελέγχεται από μια λαϊκή κυβέρνηση και όχι για μια ιδιωτική εκπαίδευση.

Κάτω το κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό σύστημα!

Κάτω η νεοαποικιακή κυβέρνηση του νέου απαρτχάιντ!

Κάτω η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στη Νότια Αφρική!

Εμπρός για μια προσβάσιμη σε όλους τους φοιτητές Παιδεία!

Εμπρός για μια λαϊκή κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει στο σοσιαλισμό!

Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής (Μαρξιστικό – Λενινιστικό)

27/10/2015

Διαβάστε επίσης τις συνεντεύξεις στο “Δρόμο της Αριστεράς” που έδωσε πρόσφατα ο Karl Cloete, Αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων της Νότιας Αφρικής (National Union of Metalworkers of South Africa, NUMSA) και το 2012, μετά την τρομακτική επίθεση στους απεργούς μεταλλωρύχους που μεταδόθηκε ζωντανά στις τηλεοράσεις, ο D. Sidwell από το τμήμα διεθνών σχέσεων του ΚΚΝΑ(Μ-Λ).

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: