Ρωσία: Από τον πλανήτη Άρη μέχρι τη Μαδαγασκάρη

r09-29911 senat.fr

Γαλλία vs. Μαδαγασκάρη, σημειώσατε…Ρωσία. Για άλλη μια φορά, η σημερινή (ιμπεριαλιστική) Ρωσία εκμεταλλεύεται έναν δίκαιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για να εκδιώξει τους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της από – κάθε φορά και διαφορετικά – τμήματα της υφηλίου. Βρίσκοντας “πάτημα” στην πρόσφατη αναφορά του γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς στο γεγονός ότι η Ρωσία, προσαρτώντας την Κριμαία, παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, η διευθύντρια του γραφείου τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έθεσε εν αμφιβόλω τη γαλλική κυριαρχία στις “Διάσπαρτες Νήσους” του Ινδικού Ωκεανού και στο 1.000.000 τ.χλμ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που συνεπάγεται αυτή η κυριαρχία στα νησιά (μαζί με τα γειτονικά νησιά Ρεϋνιόν και Μαγιότ) των οποίων η στρατηγική σημασία φαίνεται με μια απλή ματιά στο χάρτη: πρόσβαση στην ανατολικη Αφρική και το μισό νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Canal-Mozambique-2 eelv.frΟι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της περιοχές (πηγή:eelv.fr)

Με το ψήφισμα 34/91 της 12/12/1979, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε καλέσει τη Γαλλία να αρχίσει με τη Μαδαγασκάρη διαπραγματεύσεις για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών, κάτι που, όπως ήταν αναμενόμενο, παραπέμφθηκε από τη Γαλλία στις ελληνικές καλένδες.

45141

Το ζήτημα, ωστόσο, αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, μετά τη δήλωση του Γάλλου πρέσβη στη Μαδαγασκάρη ότι “οι Διάσπαρτες Νήσοι ανήκουν στη Γαλλία”(1) και την αδειοδότηση της νιγηριανής εταιρίας Sapetro και της αμερικανικής Marex Petrolium από τη γαλλίδα Υπουργό Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο νησί Χουάν ντε Νόβα που ανήκει στις Διάσπαρτες Νήσους (2).

Canal-Mozambique-3 eelv.frΤα κοιτάσματα πετρελαίου & φυσικού αερίου στην περιοχή (πηγή:senat.fr)

Και παρά τη σιωπή της κυβέρνησης της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει της συνόδου των Χωρών της Γαλλοφωνίας, αφού επιδιώκει να δανειστεί και από τη Γαλλία, την υπόθεση ανέλαβε ο λαός της χώρας, με συλλογές υπογραφών, σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας προς τη γαλλική Πρεσβεία, καθώς και μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρωσία, όπως πάντα, παρενέβη την κατάλληλη στιγμή στο ζήτημα: δεν “ξεπλένει” απλώς τη δική της παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επικαλούμενη τις γαλλικές παραβιάσεις (αν και τα ψηφίσματα- συστάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν θεωρείται ότι παράγουν Διεθνές Δίκαιο), σε μια στιγμή που επιδιώκει (και έχει ήδη πετύχει) την ηθική νομιμοποίηση της επέμβασής της και στη Συρία. Λαμβάνοντας υπ’όψη ότι ο Μαυρίκιος, οι Κομόρες, οι Σεϋχέλλες και η Μαδαγασκάρη διεκδικούν διάφορες από τις Διάσπαρτες Νήσους (3) και ότι όλες αυτές οι χώρες είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, η Ρωσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα (γαλλικές αποικίες) που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια ενός οργανισμού που συμβολίζει τη μειούμενη ισχύ του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η επόμενη σύνοδός του Οργανισμού το 2016 θα συγκληθεί στο Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης(4), η Ρωσία πετυχαίνει να κάνει φιλορωσικό το ανερχόμενο εθνικοαπελευθερωτικό μαζικό κίνημα και να ακυρώσει την όποια γαλλική προσπάθεια να επαληθεύσει την επιρροή της στη χώρα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η εντεινόμενη παρεμβατικότητα των ΗΠΑ στη χώρα, οι οποίες πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας λόγω της φετινής ξηρασίας (5), αλλά και για την καταπολέμηση της πολυομυελίτιδας (6).

Indian-Prime-Minister-Narendra-Modi-centre-with-the-African-leaders-during-a-dinner-hosted-on-the-sidelines-of-the-3rd-India-Africa-Forum-Summit-in-New-Delhi.-660x330Φωτό από δείπνο στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Ινδίας – Αφρικής, στο οποίο οι αφρικάνοι ηγέτες (πλην Μουγκάμπε) ντύθηκαν Ινδοί  (πηγή: cameroononline.org)

Τέλος, η ρωσική παρέμβαση έρχεται την επαύριο της 3ης συνόδου Αφρικής – Ινδίας (26-29/10/2015) (7), η οποία σηματοδότησε την ενδυνάμωση μιας σχέσης από την οποία η Μαδαγασκάρη ελπίζει να αποσπάσει τμήμα των 10 δις δολαρίων όγκου επενδύσεων που ως το 2016 θα έχει επενδύσει αυτόνομα η ανερχόμενη Ινδία. Η Ινδία σύμφωνα με στοιχεία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD) έχει 14πλασιάσει τις επενδύσεις της σε σχέση με το 2013, και είναι βέβαιο πως, παρά τη συμμαχία στις BRICS, η Ρωσία, ήδη πίσω από την Κίνα σε επιρροή στην Αφρική, σε μια εποχή όπου αυξάνεται η σημασία των δευτερευουσών αντιθέσεων, επιθυμεί να ανακόψει την αυτονόμηση της Ινδίας, ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την ανανέωση των σχέσεων με ΗΠΑ-Γαλλία που επιδιώκει ο ινδός πρωθυπουργός Μόντι (7).

1bqFaoP

Σε κάθε περίπτωση, με τη ρωσική παρέμβαση σε μια ακόμα περιοχή της υφηλίου, αποδεικνύεται πως οι χάρτες που διακινεί ο ίδιος ο Πούτιν (8) και δείχνουν τη Ρωσία να έχει περικυκλωθεί από αμερικανικές βάσεις, δεν απεικονίζουν παρά μεμονωμένα -ενίοτε, μάλιστα, ήδη ριγμένα- τείχη που περνά από πάνω κι από δίπλα τους ένας χείμαρρος (9).

(1)http://www.madagascar-tribune.com/Les-iles-eparses-appartiennent-a,21559.html

(2)http://www.madagascar-tribune.com/Les-revendications-se-radicalisent,21595.html

(3)https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%9D%CE%AE%CF%83%CE%BF%CE%B9_%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%A9%CE%BA%CE%B5%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D_%28%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%95%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%B7%29

(4)http://www.francophonie.org/Le-Sommet.html

(5)http://www.madagascar-tribune.com/4-5-millions-USD-de-l-USAID-pour,21589.html

(6)http://www.madagascar-tribune.com/Vers-un-tournant-dans-la,21592.html

(7)βλ.Ajith (ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό)): Ανάλυση για την εξωτερική πολιτική της Ινδίας

(8)http://www.mintpressnews.com/putin-publish-a-world-map-and-mark-al-the-u-s-military-bases-on-it-you-will-see-the-difference-between-russia-and-the-us/206343/

(9) Όσο για τον πλανήτη Άρη, μετά τη ρωσοκινέζικη αποτυχία του 2011, η απάντηση στο αμερικανικό προσπέρασμα είναι αυτή: http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-rosia-stelni-teseris-pi8ikous-ston-planiti-ari

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: