Αργεντινή: το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR) για το εκλογικό αποτέλεσμα & την ήττα του κιρχνερισμού (23/11/2015)

H πορεία αλλαγής της Λατινικής Αμερικής επιταχύνεται με την επικράτηση του Μαουρίσιο Μάκρι έναντι του κιρχνεριστή ανθυποψηφίου του, Σιόλι, αποδεικνύοντας όχι μόνο πως οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν φτάσει σε ένα όριο, αλλά και ότι οι δεξιές αντιπολιτεύσεις έχουν ανανεώσει το προφίλ τους και, ειδικά μετά τη δημιουργία της Συμμαχίας του Ειρηνικού, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο εναλλακτικό περιφερειακό μπλοκ. Παρακάτω η ανακοίνωση από το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR) για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Βαριά ήττα της κυβέρνησης “Κ”, ο Μάκρι επικρατεί με πολλές ψήφους δανεισμένες

finalw

Η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ τιμωρήθηκε στις εκλογές με την ήττα των υποψηφίων της, Σιόλι και Ζανίνι. Αυτή η ήττα προστίθεται στην απώλεια της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες και άλλων περιφερειών κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτές οι ήττες υποχρεώνουν τον κιρχνερισμό να προσαρμοστεί στην απώλεια της κύριας πηγής εξουσίας και χρημάτων με τα οποία τροφοδοτούσε την ισχύ του και εγκαινιάζουν μια κρίση στο εσωτερικό του περονισμού. Ταυτόχρονα, ο κιρχνερισμός διατηρεί μια πολύ σημαντική πολιτική και κοινωνική δύναμη, η οποία θα βαραίνει την κυβέρνηση του Μάκρι.

Η κιρχνερική κυβέρνηση πληρώνει τον κορεσμό του λαού με την πολιτική της προσαρμογής και παράδοσης την οποία ασκούσε, και η οποία καταδίκασε το 30% των Αργεντίνων στη φτώχεια, σε 4 χρόνια ύφεσης στη βιομηχανία δίχως δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κρίση των οικονομιών των περιφερειών, στην επέκταση των δηλητηριωδών ιμπεριαλιστικών μεγάλων εξορυκτικών πρότζεκτ, στην αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων όπως και την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αλαζονία της και μια τεράστια διαφθορά.

Υπήρξαν 5 πανεθνικές απεργίες, κατσαρολάδες, ημέρες όπως η 3η Ιούνη για τις γυναίκες ή η Συνάντηση των Γυναικών, ο αγροτικός αγώνας ο οποίος ταρακούνησε όλη τη χώρα, που δημιούργησαν τις συνθήκες για την ήττα της Κιρχνερικής κυβέρνησης.

mauricio-macri-presidente

Ο Μάκρι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος. Νίκησε για λίγο και με πολλές ψήφους δανεισμένες. Στις προκριματικές εκλογές (ΡASO), είχε πάρει το 43% των ψήφων με τις οποίες πήγε στο Ροζ Οίκο (σ.parapoda: την προεδρική κατοικία). Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε τη στήριξη των συμμάχων του, της UCR και της Συμμαχίας Πολιτών (Coalición Cívica), ωστόσο ήταν η δανεική ψήφος 1.600.000 αργεντινών που του επέτρεψε να συμμετάσχει στις εκλογές: ψήφους που ο ίδιος ο Μάκρι αναγνώρισε κατά τη νύχτα της εκλογής του, όταν “ευχαρίστησε” όσους τον ψήφισαν αλλά δεν τον συμπαθούν. Τελικά, έφτασε στην προεδρία με 4.300.000 ψήφους δανεισμένες, χάρη στο σύστημα των δύο γύρων, το οποίο σχεδίασαν οι Μένεμ και Αλφονσίν, για να αναγκάζουν το λαό να επιλέγει μόνο μεταξύ δύο μετώπων που στηρίζουν το σύστημα.

Η εκλογική μάχη απέδειξε τη διαίρεση μεταξύ δύο συσπειρώσεων των άρχουσων τάξεων οι οποίες παλεύουν για την ηγεμόνευση τη εξουσίας: μια διαπάλη η οποία έχει να κάνει με τις σχέσεις με διαφορετικούς ιμπεριαλισμούς και τμήματα της ολιγαρχίας των μεγαλοκτηματιών.

macri-argentina-734

Η κιρχνερική κυβέρνηση αφήνει μια βαριά κοινωνική και οικονομική κληρονομιά, έχοντας αδειάσει την Κεντρική Τράπεζα και τα κρατικά ταμεία. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει την προσαρμογή. Με το Μάκρι, αλλάζουν οι επωφελούμενοι μεταξύ των ισχυρών, όμως τα σχέδιά τους ρίχνουν το βάρος της προσαρμογής στους εργαζόμενους, τους αγρότες και το λαό.

Ο θρίαμβος του Μάκρι αποδεικνύει τη διαίρεση της χώρας. Οι ψήφοι που δόθηκαν στο νικητή, οι 625.435 λευκές και άκυρες ψήφοι (δύσκολο να γνωρίζουμε πόσες μοιράζονται μεταξύ των δύο συστημικών υποψηφίων), και η κατάσταση της εργατικής, αγροτικής και λαϊκής κινητοποίησης δεν του δίνουν μια λευκή επιταγή και οριοθετούν την πορεία στη νέα κυβέρνηση.

Δεδομένων των αλλαγών στην πολιτική κατάσταση, επείγει η ενότητα στην πάλη του εργατικού, αγροτικού και λαϊκού κινήματος, ώστε να φτάσει ως την ενεργητική και διακλαδική πανεθνική απεργία, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της ισχυροποίησης του Λαϊκού Μετώπου.

Ricardo Fierro

Εκπρόσωπος Τύπου του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το κείμενο στα ισπανικά:http://www.pcr.org.ar/nota/pol%C3%ADtica-nacional/dura-derrota-del-gobierno-k-macri-llega-con-muchos-votos-prestados

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: