Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία & η αναγκαιότητα πάλης για έναν αντι-πολικό κόσμο

Ας δούμε ψύχραιμα κάποιες παραμέτρους από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Πρώτον, η αντίθεση που εκφράστηκε ήταν η εξής: “μεγάλες vs.περιφερειακές δυνάμεις”(1). Η Τουρκία έχασε από τη συνεννόηση των δύο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων (Ρωσία-ΗΠΑ) που “έριξε” τις περιφερειακές δυνάμεις (Tουρκία, Σ.Αραβία, Κατάρ, Αδ.Μουσουλμάνοι-Αίγυπτος) οι οποίες ήθελαν ως το 2013 να επιβάλλουν τη δική τους λύση. Τώρα, μάλιστα, που δημιουργήθηκε και νομιμοποιήθηκε παγκόσμια συμμαχία υπό τη Ρωσία (όχι υπό τον ΟΗΕ, αλλά, για τα μάτια του -δυτικού- κόσμου, “από όσα μέλη του ΟΗΕ μπορούν”), η Τουρκία βλέπει να μειώνεται εξαιρετικά ο όποιος ρόλος της (2). Έτσι, ξέθαψε τους ..τουρκομάνους που ζουν στη Συρία.

Δεύτερον, την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν επικύρωσε (3) τρία ενεργειακά έργα σχετικά με τη Ρωσία (τώρα βάζουν στο παιχνίδι και τη Ρουμανία, στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, γίνονται εκκαθαρίσεις αμερικανόφιλων πολιτικών από ευρώφιλους). Η ενίσχυση της ευρωρωσικής συνεργασίας (παρά τις κυρώσεις που δεν χαλούν τον Πούτιν, αφού το παίζει “ριγμένος”(4)), η οποία σημαίνει ενίσχυση των τάσεων απόσπασης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και δη της ψυχροπολεμικής πτέρυγας τους, μεταξύ άλλων, αποδυναμώνει περαιτέρω την Τουρκία κατά την όποια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για ανοχή/απόδοση περιφερειακού ρόλου. Περισσότερο απομονωμένη από ποτέ, η Τουρκία εξωθήθηκε να παίξει τα ρέστα της.

Τρίτον, και σε συνέχεια του προηγούμενου: η Τουρκία προσπάθησε να αξιοποιήσει το θεμιτό στην παγκόσμια κοινή γνώμη δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας, μέσω του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να αφυπνίσει την ψυχροπολεμική πτέρυγα των ΗΠΑ και γενικότερα τα ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά των δυτικών. Στο ΝΑΤΟ, όμως, εκφράστηκε η συμπάθεια στον Ερντογάν, αλλά τίποτα παραπάνω (κάτι που, συν τοις άλλοις, δείχνει και τον παρωχημένο χαρακτήρα του οργανισμού αυτού). Μάλλον γιατί, ακόμα και οι ΗΠΑ (παράταξη Ομπάμα) προτιμούν να είναι δεύτερες στην πόλη, παρά, σε περίοδο που καταρρέουν, να δίνουν ρόλο σε wannabe περιφερειακές δυνάμεις και μπλοκ. Ούτε η Γαλλία έχει λόγο να χαλάσει τη σημερινή συμμαχία που μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την αναδεικνύει σε τρίτη δύναμη, ούτε η Αγγλία (που προσπεράστηκε από τη Γαλλία και διεκδικεί “αυτοδίκαια” ρόλο μεγάλου).
Τέταρτον, επεδίωκε πολεμική σύγκρουση με Ρωσία η Τουρκία; Όχι. Ο Ερντογάν, ενισχυμένος στο εσωτερικό μετά τις εκλογές, ήθελε να υπενθυμίσει ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ή έστω να σέβονται την Τουρκία (ας θυμηθούμε ότι επανειλημμένα της παραβιάζουν τον εναέριο χώρο οι Ρώσοι). Και αυτό μόνο δυναμικά μπορούσε να συμβεί. Άλλωστε, πριν ανοίξει πυρ, γνώριζε ότι και η Ρωσία θα βολευόταν από την κατάρριψη αφού, ενώ επεμβαίνει σε μια χώρα και ηγείται παγκόσμιας πολεμικής συμμαχίας, καταφέρνει πάλι να εμφανίζεται ως θύμα. Έτσι, είναι που δίνεται στη Ρωσία το ελευθέρας σε άλλα μέτωπα, όπως στην Ουκρανία, όπου έκοψε -ξανά- μεσ’ στο καταχείμωνο την παροχή φυσικού αερίου (5).

Πέμπτον, έχει νόημα να ρωτάμε “τελικά, ποιος είχε δίκιο”; Η Τουρκία έχει, πράγματι, βεβαρημένο “ποινικό μητρώο” αναφορικά με τις παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας. Επίσης, δεν χρειάζεται να ενθαρρύνει κανείς τις περιφερειακές της φιλοδοξίες. Από την άλλη, όμως, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο να παίρνει κανείς το μέρος της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Επίσης, δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κανενός κράτους. Τέλος, και σημαντικότερο: δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για έναν πολυπολικό κόσμο (που, πρακτικά, ευνοεί τη Ρωσία, και εσχάτως, τη θέτει και επικεφαλής του), αλλά για έναν αντι-πολικό κόσμο. Χωρίς Σουλτάνους, Εμίρηδες, Αγιατολάδες, Γιάνκηδες ή Τσάρους.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Και την οποία αντίθεση ελάχιστα μελετάμε όταν στεκόμαστε μόνο στο “Δύση vs.Ρωσία”, και παρότι αυτή η πρώτη επιδρά αρνητικά πλέον ως και στις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, κάτι που δείχνει άλλωστε και την αυξανόμενη σημασία της “επένδυσης” στις δευτερεύουσες αντιθέσεις στο στρατόπεδο του (όποιου) αντιπάλου: http://www.wsj.com/…/u-s-eyes-russia-iran-split-in-bid-to-e…

2.Η Σ. Αραβία, τουλάχιστον, διαθέτει ένα όπλο. Και απέναντι στην παγκόσμια συμμαχία, αποφάσισε να επιμείνει, στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου http://www.cnbc.com/…/saudi-arabia-will-not-stop-pumping-to…. Έτσι, χρησιμοποιεί αυτό το όπλο που βάλλει σε πολλές κατευθύνσεις: α) τη Ρωσία (από την οποία ζητά πυρηνικά και παρεμβαίνει στις σχέσεις της με την Κίνα http://www.roselandoilandgas.com/…/saudi-arabia-edges-out-…/), β) τον περιφερειακό ανταγωνιστή Ιράν (που βρίσκει ασύμφορη την αξιοποίηση των πετρελαϊκών του αποθεμάτων), γ) τις απομακρυνόμενες σύμμαχες ΗΠΑ (που βρίσκουν ασύμφορη την εμβάθυνση της “σχιστολιθικής επανάστασής” τους), δ) ακόμα και τη Βενεζουέλα (παράδειγμα που αποδεικνύει την αυξανόμενη σημασία που έχουν τα έμμεσα χτυπήματα και την αντανάκλαση, σε άλλα σημεία της Γης, των επιπτώσεων από τη σύγκρουση σε ένα μέρος http://money.cnn.com/…/investing/saudi-arabia-opec-revolt-…/).Βλ. και http://www.marketwatch.com/…/dont-expect-saudi-arabia-to-ba….Ταυτόχρονα, χαρίζει φτηνή ανάπτυξη στον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Κίνα-Γερμανία) http://www.businessinsider.com/saudi-arabia-comments-on-oil…
3. https://ec.europa.eu/…/files/documents/5_2%20PCI%20annex.pdf παρ. 6.24- 6.25. Φυσικά, η λέξη “Ρωσία” δεν αναφέρεται. Επίσης, η ΕΕ υπολογίζει στην εμμονή της Ρωσίας να αχρηστεύσει την Ουκρανία και στο ότι, για αυτό, θα πληρώσει η Γκάζπρομ όλο τον αγωγό. Βλ. κι εδώ: http://rusplt.ru/society/poka-vashington-spal-19810.html
4.http://www.cnbc.com/…/us-sanctions-those-helping-syrian-gov….Εξάλλου,ορθότερος χαρακτηρισμός είναι η “εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία”.

5.http://www.kathimerini.gr/…/h-mosxa-kovei-fysiko-aerio-kai-…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: