Εκουαδόρ: Ο Ραφαέλ Κορρέα αποχαιρετά, ξεπουλώντας το πετρέλαιο στη Ρωσία

Η ήττα της “προοδευτικής” κιρχνερικής υποψηφιότητας στην Αργεντινή έκανε επιτέλους ακόμα και όσους στην Ελλάδα αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα (γιατί συριζολογούσαν), να συνειδητοποιήσουν ότι κλείνει ένας κύκλος 15ετίας στη Λ. Αμερική (και στα λαϊκά κινήματα παγκοσμίως), ο οποίος βασιζόταν στην αμφισβήτηση της μονοκρατορίας των ΗΠΑ, την απομάκρυνση από τον εφιάλτη της αιμοσταγούς Δεξιάς, και την εθνική αξιοποίηση των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Όμως και οι τρεις παράγοντες δεν υπάρχουν πια. Συγκεκριμένα, πρώτον, αντί για παγκόσμια μονοκρατορία, έχουμε πια έναν πολυπολικό (και διόλου πιο ειρηνικό) κόσμο. Δεύτερον, όχι μόνο η αιμοσταγής λατινοαμερικανική δεξιά έχει “εξανθρωπιστεί” σε λόγο, προφίλ και πρόγραμμα, αλλά και έχει να αντιτάξει πλέον μια αξιόπιστη περιφερειακή συμμαχία των δεξιών κυβερνήσεων της περιοχής (Συμμαχία του Ειρηνικού). Αντίθετα, η συμμαχία των “προοδευτικών” κυβερνήσεων της περιοχής δεν προχωρά. Μάλιστα οι συνιστώσες της είτε καταρρέουν (Βενεζουέλα), λόγω κυρίως των εσφαλμένων διεθνών τους συμμαχιών, είτε σοσιαλφιλελευθερίζουν, υιοθετώντας πραγματιστικά παραγωγικά μοντέλα που άλλοτε καταδικάζονταν (όπως την εμμονή στην εξορυκτική βιομηχανία και μεγάλες μονοκαλλιέργειες). Ακόμα, παρά τις φλυαρίες περί δημοκρατικού “σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”, ο οποίος βασιζόταν στην κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα (αντί για την χωρίς ψυχροπολεμικά στερεότυπα μελέτη του και άντληση διδαγμάτων από αυτόν), σε καμία χώρα δεν υπήρχε προχώρημα στην υπόθεση της ανώτερης βαθμίδας οργάνωσης του κόσμου, ήτοι, σε κόμμα δημοκρατικό (δηλ.με διαδικασίες και όχι προσωποκεντρικό, δηλ.όχι ο “ηγέτης”, οι “φίλοι” και οι υπάλληλοί του) και επαναστατικό (όχι “έχουμε το στρατό μαζί μας”). Έτσι, και με δεδομένο ότι η παγκόσμια κρίση επιδρά και στη Λ. Αμερική, τόσο λόγω του καλύτερου πελάτη της (Κίνα) όσο και λόγω του ακήρυχτου “πετρελαϊκού πολέμου”, πρακτικά, οι “προοδευτικές” κυβερνήσεις έχουν πια μειώσει σημαντικά τις διαφορές με την παραδοσιακή Δεξιά, την οποία οι νέες γενιές πλέον δεν γνωρίζουν, και ξεπουλάνε τον πλούτο της χώρας τους απλώς σε άλλους ιμπεριαλιστές (Ρωσία-Κίνα), με γερές δόσεις κρατικοποίησης-διάσπασης των κινημάτων και αυταρχικοποίησης (ακόμα και στη Βολιβία).  Ecuador-manifestaciones-Rafael_Correa_LNCIMA20150616_0181_5

Η Δεξιά έγινε κινηματική και στο Εκουαδόρ… (φωτό)

Στο Εκουαδόρ, ο Ραφαέλ Κορρέα, παρά την αυταρχικότητα και το σοσιαλφιλελευθερισμό του με περιβαλλοντικό προφίλ (είχε δώσει συνταγματικά νομική υπόσταση στη Φύση), δεν κατάφερε να καταστείλει ιδεολογικά το λαϊκό κίνημα, παρότι αυτό είχε να αντιμετωπίσει και μια κινηματική Δεξιά που θόλωνε τα νερά. Έτσι, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα συνεχίζει το έργο του. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συμφωνία του, εν μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων, με τη Ρωσία, η οποία πλέον, βάζει χέρι και στο πετρέλαιο του Εκουαδόρ, μετά το πετρέλαιο της Βενεζουέλας (βλ.εδώ), στην οποία η εκλογική ήττα του Μαδούρο το Δεκέμβρη δείχνει ότι είναι προ των θυρών.

20151127040000_nuevas-protestas-contra-enmiendas_tn1

Παρακάτω υπάρχει το κύριο άρθρο από το τρέχον φύλλο της βδομαδιάτικης εφημερίδας, En Marcha, οργάνου του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της χώρας, του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Εκουαδόρ (PCMLE), καθώς και ένα άρθρο από το προπερασμένο φύλλο της εφημερίδας.

Ο Κορρέα υποχωρεί

Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015

Πίσω από την απόφαση της “Συμμαχίας για τη Χώρα” να υιοθετήσει μια μεταβατική συνταγματική τροποποίηση σχετικά με το ζήτημα της προεδρικής επανεκλογής, υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: ο Ραφαέλ Κορρέα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του 2017 και προετοιμάζει την απόσυρσή του. Βιώνουμε την αρχή του τέλους του κορρεϊσμού: και ο ισχυρισμός ότι οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα κερδίσει τις εκλογές δεν είναι παρά μια αναγκαστική δήλωση με σκοπούς προπαγανδιστικούς, για το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να υποστηριχτούν οι δυνάμεις του και να αποτραπεί μια άμεση διάλυση.

0011849182

Από περσινές διαμαρτυρίες εναντίον του Κορρέα (φωτό)

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κορρεισμός έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα της καταρράκωσης του προεδρικού προφίλ, ένα αποτέλεσμα στο οποίο επέδρασε αποφασιστικά η πάλη των μαζών που ήταν εξαιρετικά έντονη αυτό το χρόνο. Ο λαός στους δρόμους στρίμωξε τον κορρεϊσμό, ο οποίος τώρα αναζητεί μια νομική προσφυγή για να αποφύγει την προσωπική ήττα του Κορρέα το 2017. Η αρχική φιλοδοξία των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν να κρατήσουν τον Κορρέα ως υποψήφιό τους και με το προφίλ του να “ψαρέψουν” εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες εκλογές.

0011849238

(φωτό)

Η αναγκαστική αποχώρηση του Κορρέα από την εκλογική μάχη προκαλεί ένα νέο πολιτικό σενάριο, αναπόφευκτα θα προκαλέσει διακριτές δυνάμεις – ειδικά της αστικής αντιπολίτευσης – να επανεκκινήσουν τα στελέχη τους και τα εκλογικά τους σχέδια, κάτι που θα προκαλέσει μια μεγαλύτερη διάχυση αυτού του πολιτικού χώρου. Στην τάση της αριστεράς, ανεξαρτήτως της παρουσίας ή μη του Κορρέα ως προεδρικού υποψηφίου, κερδίζει έδαφος η άποψη της κατάθεσης μιας ενωτικής πρότασης η οποία πλήρως θα εκπροσωπεί τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις αυτού του χώρου: πράγματι, μόνο η αριστερά είναι ικανή να παρουσιάσει ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που προτείνει η παραδοσιακή δεξιά ή η κορρεΐστικη δεξιά.

Ο λαός έχει πετύχει μια σημαντική νίκη με τον αγώνα του, ωστόσο δεν πρέπει και δεν μπορεί να περιοριστεί στο να επιτρέψει ή όχι την υποψηφιότητα του Κορρέα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στον κορρεϊσμό και την πολιτική του, όπως είναι η παρεμπόδιση της έγκρισης των αναθεωρήσεων του Συντάγματος και η παρεμπόδιση, εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τη χώρα, να υιοθετηθούν μέτρα που επηρεάζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τον λαών, όπως προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει.

http://www.pcmle.org/EM/spip.php?article7106

0011849175

(φωτό)

Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Ρωσίας παίρνει το πετρέλαιο του Εκουαδόρ

Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2015

Ο Κορρεϊσμός προχωρά εφαρμόζοντας πολιτική ξεπουλήματος, και τώρα επιτίθεται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, πλήττοντας, παράλληλα, το περιβάλλον.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ συνήψε συμφωνία με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Ρωσίας ώστε το τελευταίο να πραγματοποιήσει έρευνες και να καθορίσει τις ποσότητες πετρελαίου που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Εκουαδόρ. Αυτή η είδηση παρουσιάστηκε ως ένα μεγάλο κυβερνητικό επίτευγμα, όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι.

Μια τέτοια συμφωνία σημαίνει απαξίωση των εθνικών δυνατοτήτων, για τις οποίες η χώρα έχει επενδύσει αρκετούς πόρους για να τις διαθέτει, με διάφορες κρατικες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν για να διαχειριστούν τον πετρελαϊκό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας. Αυτή, τώρα, παραδίδεται σε μια ξένη οντότητα, με τους συνήθεις όρους. Δηλαδή, αυτή η συμφωνία συνεπάγεται ότι μια ρώσικη εταιρία δύναται να αναλάβει την επιχείρηση της εκμετάλλευσης με τεράστια οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

KOC16 MOSCÚ (RUSIA) 29/10/2013.- El presidente ecuatoriano, Rafael Correa (i), y su homólogo ruso, Vladimir Putin, se estrechan la mano durante una reunión que celebraron en el Kremlin en Moscú (Rusia), hoy, martes 29 de octubre de 2013. El encuentro se celebró con el propósito de impulsar la cooperación entre ambos país mediante la firma de varios acuerdos bilaterales. EFE/YURI KOCHETKOV

Η έλλειψη πόρων θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου και η χρηματοδότηση θα έρθει από τη Ρωσία, κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομική και τεχνολογική εξάρτηση. Τα περί κυριαρχίας που σε κάποια στιγμή προπαγάνδισε η κυβέρνηση, ήταν απλώς για εξαπάτηση των πολιτών του Εκουαδόρ και είναι μια προδοσία από πλευράς κορρεϊσμού.

Εξάλλου, σε μια στιγμή όπου επηρεάζεται η φύση και τίθεται σε κίνδυνο κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ακριβώς λόγω της συνέχισης της εξάρτησης από καύσιμα που αποκτώνται κυρίως από το πετρέλαιο, ακούγεται ασυνεπές το να συνεχίζεται η έρευνα και εκμετάλλευσή του, αφού πρόκειται για δραστηριότητες που συνεχίζουν να βλάπτουν τη φύση. Η ζώνη, μάλιστα, στην οποία θα γίνουν οι έρευνες και η εκμετάλλευση είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα των οποίων η ύπαρξη θα τεθεί σε κίνδυνο, όπως είναι γνωστό, από τις εργασίες για το πετρέλαιο, χωρίς να αμελείται η επίδραση στους ανθρώπους που διαμένουν εκεί, και οι οποιοι επίσης θα γίνουν θύματα.

2f3bd_protestas_guayaquil_miercoles

(φωτό)

Επιπρόσθετα, είναι παράξενο σε εποχές όπου η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή και θεωρείται ότι θα παραμείνει χαμηλή για κάμποσα ακόμα χρόνια, η κυβέρνηση να συνεχίζει να σπεύδει να αναζητεί πηγές από υδρογονάνθρακες, γνωρίζοντας ότι όταν θα εξορυχτούν θα έχει μειωμένα έσοδα από τις πωλήσεις. Αναμφίβολα, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, ο κορρεϊσμός δεν προσπάθησε να αυξήσει τις παραγωγικές ούτε τις εξαγωγικές δυνατότητες.

http://pcmle.org/EM/spip.php?article7071

βλ.επίσης και εδώ: http://radiohuancavilca.com.ec/politica/2015/11/05/instituto-ruso-realizara-estudio-de-potencial-petrolero-en-sureste-de-ecuador/

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: