Συνέντευξη Ramchandra Reddy – Chalapati (ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό)): «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα αναπτύξουμε το κόμμα» (07/12/2015)

Συνέντευξη Ramchandra Reddy Chalapati, γραμματέα Επιτροπής Ειδικής Συνοριακής Ζώνης Andhra-Odisha του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού)

Λέγεται ότι οι μαοϊστές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού λόγω της δικτατορικής τους στάσης. Συμφωνείτε;

Το μαοϊκό κόμμα δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αν είχε χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Η εμπιστοσύνη του λαού βοηθά το ΚΚΙ (Μαοϊκό) να προχωρήσει το κίνημα. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, χωρίς να φοβόμαστε τις δυνάμεις ασφαλείας, αποδεικνύει ότι ο λαός μάς υποστηρίζει. Σαφώς, η πρόσβαση του ΚΚΙ (Μαοϊκού) στο λαό δεν είναι όση και η αναμενόμενη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μας καταστέλλουν ήδη από το 2006. Ωστόσο, παρότι το κόμμα υπέστη πολλές υποχωρήσεις και συνεχή καταπίεση από το κράτος, επιβιώνει, γιατί είμαστε με το λαό και παλεύουμε για αυτόν.

17c19-janakeeyapatha-newrtr_copy12345

Πιστεύετε ότι η καταστολή είναι τώρα περισσότερη σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90;

Ναι, βέβαια. Η καταστολή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν πολύ μεγάλη. Είναι, όμως, τώρα μεγαλύτερη. Εξάλλου, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη σημερινή καταστολή με εκείνη της δεκαετίας του ’90 ή των αρχών της περασμένης. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κρατιδίου επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες στον πόλεμο εναντίον των μαοϊστών.

Το ναξαλίτικο κίνημα έχει χάσει την ισχύ του σε περιοχές που θεωρούνται προπύργιά σας όπως και στη συνοριακή περιοχή Άντρα-Οντίσα. Συμφωνείτε;

Το σημερινό κίνημα έχει υποστεί πολλές μεγάλες υποχωρήσεις. Όλο το κίνημα στο Άντρα-Πραντές επλήγη και οι ένοπλες ομάδες εξαφανίστηκαν. Το κίνημα στριμώχτηκε στη γωνία. Όμως, η νίκη θα εξαρτηθεί από τη δύναμη και τις αδυναμίες και των δύο μερών. Αν έχεις τη λαϊκή στήριξη και παλέψεις πραγματικά, μπορεί να χάσεις κάποιες μάχες, ενίοτε. Έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση στο Άντρα-Πραντές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι στρατηγικές μας είναι εσφαλένες ή ότι δεν έχουμε αρκετή δύναμη. Μετά το επεισόδιο στη Μπαλιμέλα, όπου βυθίστηκε μια βάρκα που μετέφερε αστυνομία εναντίον των Ναξαλιτών και κομάντο Greyhound, με αποτέλεσμα το θάνατο 38 ανδρών, η αστυνομία δεν μπήκε στην περιοχή επί σχεδόν 6 μήνες. Μέχρι σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας φοβούνται να επιβιβαστούν σε βάρκα και να χρησιμοποιήσουν τη θαλάσια δίοδο.

Γιατί έχασε την ισχύ του το κόμμα στην περιοχή;

Υπήρχαν σημεία καμπής και επιτυχίες κατά το παρελθόν και θα υπάρξουν και μελλοντικά, επίσης. Ακόμα και στη Νταντακαράνια υπήρχαν επιθέσεις μέχρι το επεισόδιο στο Μουκάραμ. Μετά από αυτό δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα τέτοιες επιθέσεις, εκτός από μερικά ήσσονος σημασίας γεγονότα. Η συνοριακή περιοχή Άντρα-Οντίσα θα έχει τις δικές της επιτυχίες.

Έχουν οι μαοϊστές ένα “ανηφορικό” καθήκον όχι μόνο στο Άντρα Πραντές αλλά και στην Οντίσα;

Μεταξύ 2006-2010 είχαμε διάφορες νίκες στο Τελαράι, στο Παλούρου και τη Τζαντιγκούντα στην Οντίσα. Έπειτα, ακόμα και η συμπεριφορά και η στάση των δυνάμεων ασφαλείας στην Οντίσα έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση άλλαξε το στόχο της, όπως στο Άντρα Πραντές, και ενισχύθηκε. Το κόμμα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί και να εδραιώσει τη θέση του, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πώς το κόμμα άντεξε την έντονη καταστολή και πώς προσεγγίζει τον κόσμο;

Το κεντρικό γραφείο του κόμματος στην περιφέρεια έχει εκδώσει ένα κείμενο. Σε αυτό λέγεται ότι η επανάσταση στην Ινδία αντιμετωπίζει ένα “ανηφορικό” καθήκον. Κάνει λόγο για την ανασυγκρότηση του κόμματος, την πολιτική κατάσταση και πώς να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Βάσει αυτών, αναπλάθουμε το στελεχικό δυναμικό για να ενισχύσουμε το κόμμα. Το κόμμα μας παλεύει για το λαό κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και τώρα υπάρχουν περιθώρια για διεύρυνση και νέες επιτυχίες.

Πιστεύετε ότι το ναξαλίτικο κίνημα θα επιβιώσει;

Το κόμμα έχει τη δύναμη να καλύψει το χαμένο έδαφος και η Κεντρική Επιτροπή θα πετύχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες καταστολής του κόμματος, οι Μαοϊστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν ισχύ, μέχρι τα λαϊκά προβλήματα να επιλυθούν. Θα μάθουμε από τα λάθη μας και θα αναπτύξουμε το κόμμα. Αν είσαι με το λαό, αυτός θα σε προστατεύσει. Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για εμάς. Όμως πιστεύουμε ότι, αν ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τότε θα γίνουμε μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη.

india-maoist-reading

Πιστεύετε ότι τα σημερινά πολιτικά ακατάρτιστα στελέχη της ένοπλης πάλης είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προχωρήσουν το κίνημα;

Δεν υπάρχουν εμπόδια στη στρατολόγηση. Αυτή προχωρά. Οι προσπάθειές μας έχουν μειωθεί σε κάποια μέρη όπου έχουμε ήδη ισχυρή παρουσία. Όμως, εργαζόμαστε επ’ αυτού. Στρατολόγηση φοιτητών πραγματοποιείται στο κίνημα της Τελανγκάνα και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Πολλά στελέχη λειτουργούν στην παρανομία.

Γιατί το κόμμα δεν έχει πετύχει να δημιουργήσει μια πραγματική ηγεσία από τη δεύτερη γενιά; Γιατί εξαρτάται από τις παλιές γενιές ηγετών που είναι πια γύρω στα 60 ή τα 70;

Αυτό δεν είναι σωστό. Το κόμμα μας καταρτίζει στελέχη για να γίνουν ηγέτες. Ο δρόμος από το επίπεδο του Πυρήνα χωριού ως εκείνο της Κεντρικής Επιτροπής δεν έχει διακοπεί. Υπάρχουν κινήσεις και προς τις δύο πλευρές και νέα άτομα έχουν προστεθεί στην Κεντρική Επιτροπή πρόσφατα. Πρέπει, ωστόσο, πράγματι, να αναλάβουμε δράση για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Τι γίνεται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη βωξίτη και για τα δικαιώματα στις καλλιέργειες καφέ; Το κόμμα είχε αρχίσει τις κινητοποιήσεις για τον καφέ και τώρα φαίνεται να έχει σταματήσει;

Δεν έχουμε κάνει πίσω στο θέμα των κινητοποιήσεων για τον καφέ. Το κόμμα συνεχίζει να δουλεύει στο θέμα αυτό και οι αρχές της Εταιρίας Δασικής Ανάπτυξης του Άντρα Πραντές (APFDC) φοβούνται να βγουν στις εκτάσεις της. Ο πρωθυπουργός N Chandrababu Naidu εξαπατά το λαό στο θέμα της εξόρυξης βωξίτη. Όλοι το γνωρίζουν. Ο ίδιος ο λαός κινητοποιείται. Θα υποστηρίξουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα πλάνα μας, όμως έχουμε τη δική μας στρατηγική για να υποστηρίξουμε το λαό στο θέμα του βωξίτη.

http://timesofindia.indiatimes.com/city/visakhapatnam/Maoists-will-continue-to-fight-against-bauxite-mining/articleshow/50070730.cms

http://www.signalfire.org/2015/12/07/peoples-war-in-india-clippings-7122015/

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: