Νίκου Ζαχαριάδη: Χαιρετισμός στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (25-26/03/1949)

Και τι δεν έχει ακουστεί σε βάρος του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα για την απόφαση της 5ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το Γενάρη του 1949. Φυσικά, όλη αυτή η συκοφαντική εκστρατεία σκόπιμα αφήνει στην άκρη το πλαίσιο μέσα στο οποίο λήφθηκε μια τέτοια απόφαση: 1) το μοναρχοφασιστικό όργιο δολοφονιών και συστηματικού κρατικού και παρακρατικού διωγμού ελλήνων πολιτών σλαβομακεδονικής καταγωγής, 2) η μεγαλοϊδεάτικη πολιτική του Τίτο που οργάνωνε την ιδεολογική-πολιτική και οργανωτική διάσπαση της μειονότητας, αλλά κυρίως, 3) αυτός που τους οργάνωνε, είτε το αγγλικό υποπροξενείο Φλώρινας, είτε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που ήλεγχε την κυβέρνηση αχυρανθρώπων της Αθήνας και ο οποίος λίγους μήνες μετά αποδείχτηκε ότι είχε συνεργάτη του και τον Τίτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου η σλαβομακεδονική μειονότητα στρεφόταν πολιτικά και ψυχικά στην (αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση αχυρανθρώπων της Αθήνας το 1946) ΛΔ Μακεδονίας, αντικειμενικά, αλλά και για όλους τους παραπάνω λόγους, η πολιτική του βασικού πατριωτικού κόμματος στην πολιτική ζωή της χώρας, του ΚΚΕ, δεν μπορούσε παρά να αποσκοπεί στο να αναστρέψει αυτή τη “φυγή” από τον εθνικό κορμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Με στόχο λοιπόν τη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας, χρειαζόταν να ακυρωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών του (Τίτο και κυβέρνησης αχυρανθρώπων στην Αθήνα). Η καλύτερη δυνατή πρόταση δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, με ταυτόχρονη την υπόδειξη ότι είναι απαραίτητη η ενότητα ελληνικού και σλαβομακεδονικού λαού και τίποτε άλλο: ούτε απόσπαση υποδείκνυε το ΚΚΕ, ούτε τίποτα. Θα σεβόταν την απόφαση της μειονότητας που δεν θα είχε κανένα λόγο να αποσπαστεί από την Ελλάδα αν είχαμε λαϊκή δημοκρατία, οπότε θα γίνονταν σεβαστά τα δικαιώματά της.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι η πρόταση αυτή της 5ης Ολομέλειας δεν συνάντησε την αντίδραση μόνο των αχυρανθρώπων της Αθήνας, αλλά και της κλίκας του Τίτο. Όπως έχουμε δει εδώ, λίγες μέρες πριν το 2ο συνέδριο του σλαβομακεδονικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΝΟΦ), η κλίκα του Τίτο, στις επιστολές του προς το ΚΚΕ, δήλωνε ότι η 5η Ολομέλεια στρεφόταν σε βάρος της. Παράλληλα, σε επίπεδο βάσης, έκανε το αντίθετο, οργανώνοντας τη διαστρέβλωση -επί το “αποσχιστικότερο”- της απόφασης της 5ης Ολομέλειας.

ceb6ceb1cf87ceb1cf81ceb9ceacceb4ceb7cf82-cf83cf85cebdceadceb4cf81ceb9cebf-cebdcebfcf86

Στις 25-26 Μάρτη 1949, στο χωριό Ψαράδες Φλώρινας συνήλθε το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ, συνέδριο ανασυγκρότησης, θα’λεγε κανείς. Χωρίς να χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα για τις φράξιες στο εσωτερικό της πολιτικής ζωής της μειονότητας, ο χαιρετισμός του Νίκου Ζαχαριάδη είναι ενδεικτικός των παραπάνω. Ο Ζαχαριάδης φυσικά και δεν στέκεται στο δευτερεύον, στην απόφαση της 5η Ολομέλειας, αλλά στο κύριο: την επιδίωξη ενότητας ελληνικού και σλαβομακεδονικού λαού. Χωρίς περιστροφές μιλά για την υπονομευτική δουλειά που γινόταν εντός της μειονότητας με σκοπό τη διάσπαση της ενότητας Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων, είτε με την οργάνωση λιποταξιών, είτε με τη διάδοση λαϊκιστικών-τοπικιστικών φημών σχετικά με τη δυσανάλογη στρατολόγηση γυναικών στις τάξεις των σλαβομακεδόνων σε σχέση με τις υπόλοιπες Ελληνίδες ή ότι “οι Έλληνες θα μας πουλήσουν”. Και φυσικά, ως αγωνιστής, αναδεικνύει και το ζήτημα του ατομικού θάρρους ή φόβου, που πάντα στην πολιτική παίζει ρόλο, αλλά κρύβεται πίσω από επίκληση πολιτικών λόγων. Περαιτέρω λόγια δεν χρειάζεται να ειπωθούν. Ο χαιρετισμός του Ζαχαριάδη στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ αποστομώνει τους συκοφάντες “υπερασπιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας” και εξηγεί πολλά σε όσους στέκονται στην απόφαση της 5ης Ολομέλειας για να μη στρατευτούν στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

***

Το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ συνέρχεται σε στιγμές δύσκολες, σε στιγμές αποφασιστικές. Χτες το βράδι στην Αθήνα, μίλησε ο Γλύξμπουργκ και είπε πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη στις αρχές του ’49 όσο ποτέ άλλοτε. Αυτή η εκτίμηση δίνει ταυτόχρονα και το μέτρο των δυνατοτήτων που έχει το λαϊκόδημοκρατικό μας κίνημα. Γι’ αυτό, τα μέτρα που θα πάρετε στο Συνέδριό σας αυτό, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι ακόμα μεγαλύτερη η συμβολή του λαού σας στον αγώνα για να κερδίσουμε όλοι μαζί αποφασιστικά την καμπή προς τη νίκη τούτη τη χρονιά.

Απ’ αυτή την άποψη, το Συνέδριό σας είναι: πρώτον, πολεμικό συνέδριο και πρέπει να εκφράσει την απόφαση του λαού σας να μεγαλώσει την πολεμική του επίδοση. Γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιήσετε όλες τις δυνάμεις του Μακεδόνικου λαού, όλες τις πηχές και τις δυνατότητές του, για να τραβήξουμε πιο στέρεα προς τη νίκη.

Δεύτερον, το συνέδριό σας είναι Συνέδριο ενότητας του Μακεδόνικου λαού. Ξέρουμε ότι η οργάνωσή σας τον περασμένο χρόνο πέρασε μια κρίση που είχε τις συνέπειές της στην πολεμική προσπάθεια του Μακεδόνικου λαού.

Σήμερα το ΝΟΦ ξεκαθαρίζει την οργάνωσή του ιδεολογικά και θέτει το βάθρο για μια πιο στέρεη ενότητα. Ο λαός σας προσβλέπει τώρα με εμπιστοσύνη προς το μέλλον, γιατί ξέρει πως, σαν αποτέλεσμα της νίκης, θ’ αποχτήσει τη λευτεριά του και θα καθορίσει όπως αυτός θέλει την παραπέρα ζωή και πορεία του. Πάνω σ’ αυτή τη βάση η ενότητα του λαού σας εδώ τώρα θα ολοκληρωθεί.

Τρίτο: Παραπέρα, το Συνέδριό σας είναι και Συνέδριο ολοκλήρωσης της ενότητας του Ελληνικού με το Μακεδόνικο λαό. Οι παρανοήσεις φεύγουν γιατί το ζήτημα τοποθετείται πάνω στη σωστή του βάση και γιατί και οι δύο λαοί επιδιώκουν κοινούς σκοπούς.

 Nikos Zaxariadis

Έτσι, ιδεολογικά, πολιτικά, ύστερα από τις αποφάσεις της 5ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, το Συνέδριό σας ξεκαθαρίζει ένα από τα βασικά προβλήματα και τσιμεντάρει την ενότητα. Η ενότητα αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη, γιατί παλεύοντας χωριστά, οι δύο λαοί δεν μπορούν να εξουδετερώσουν το μοναρχοφασισμό. Αυτή την ενότητα να την φυλάγουμε σαν τα μάτια μας, γιατί είναι η βάση για τη νίκη και γιατί ένάντια σ’ αυτή στρέφεται ο εχθρός. Αυτή μας εξασφαλίζει τη νίκη. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι η νίκη είναι δύσκολη γιατί έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε όχι μονάχα το μοναρχοφασισμό, αλλά, δίπλα του, ενωμένη, την παγκόσμια ιμπεριαλιστική αντίδραση, που στο πρόσωπο των αμερικάνων και άγγλων, τού προσφέρει κάθε βοήθεια, τον υποστηρίζει ένοπλα, με την αεροπορία της, με την παραμονή στη χώρα μας αγγλικών στρατευμάτων. Και χωριστά απ’ αυτά, ετοιμάζεται τώρα να στείλει και αμερικανικά στρατεύματα. Όμως, παρ’ όλα αυτά, εμείς μπορούμε, με την ενότητα και την παλλαϊκή πάλη, να τους καταστρέψουμε τα σχέδια.

Ξέρουμε όλοι ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κίνημά μας είναι μεγάλες. Και πρέπει να τις βλέπουμε με ανοιχτά τα μάτια, γιατί τότε μονάχα μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Οι δυσκολίες αυτές είναι μεγάλες και κοινές και για τους δύο λαούς μας.

(Εδώ ανοίγει παρένθεση για τις αντιλαϊκές πράξεις και αυθαιρεσίες που έγιναν ενάντια στο λαό και συνεχίζει:) Ο Μακεδόνικος λαός, ιδιαίτερα στην περιοχή Βίτσι, πρόσφερε στον αγώνα ό,τι είχε και δεν είχε, κι έγινε πραγματικό ολοκαύτωμα. Έδωσε τα παιδιά του, τα κορίτσια του, τα υπάρχοντά του. Αυτή η υπεράνθρωπη θυσία γεννά και ορισμένες δυσκολίες που πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Οι δυσκολίες αυτές πηγάζουν από τον πόλεμο, από την υπερένταση των δυνάμεων. Αυτές είναι οι δυσκολίες του πολέμου. Αλλά, δίπλα σ’ αυτές, υπάρχουν και άλλες, υποκειμενικές, που τις μεγαλώνουν, και δημιουργούν πρόσθετα σ’ εμάς εμπόδια. Ο λαός εδώ τα δίνει όλα στον αγώνα. Αλλά όταν ο μαχητής ή ο επιμελητής φτάνει μέχρι τους τραμπουκισμούς σε βάρος του, τότε διασπά την ενότητα. Εμείς τα είδαμε αυτά και πολλά τα χτυπήσατε, δεν μπορέσαμε όμως να τα εξαλείψουμε ολοκληρωτικά. Πρέπει να δούμε τα εμπόδια αυτά πιο προσεχτικά και να τα ξεπεράσουμε. Έτσι μόνο θα πνίξουμε ένα σκουλήκι που συχνά εξεπίτηδες το βάζει ο εχθρός για να υπονομεύει την ενότητά μας.

Ο λαός έχει κι άλλες δυσκολίες. Μία απ’ αυτές είναι η επιστράτευση των κοριτσιών. Όλοι καταλαβαίνετε πως κανένας από μας δεν βλέπει το πράγμα αυτό με καλό μάτι. Δεν είναι σωστό να στέλνουμε τα κορίτσια να ακρωτηριάζονται. Δεν είναι φυσιολογικό, ούτε και ανθρώπινο, αλλ’ όμως είναι ένα μέτρο αναγκαστικό, που μας το επέβαλε το υπέρτατο συμφέρον των δύο λαών μας, το επέβαλε ο αγώνας μας. Το μέτρο αυτό γέννησε πολλές δυσαρέσκειες και ο εχθρός πολύ το εκμεταλλεύτηκε. Μα στον αγώνα για τη λευτεριά πρέπει να τα δίνουμε όλα. Μόνο μ’ αυτό το πρίσμα ο Μακεδόνικος λαός πρέπει να δει το παραπάνω μέτρο. Να αντλήσει νέο έδαφος και να υποτάξει τον πόνο του στο συμφέρον του αγώνα.

Άλλες δυσκολίες είναι η πείνα, οι βομβαρδισμοί, η δυστυχία, το κρύο κλπ. Εδώ η κούραση είναι εκείνη που εισχωρεί σε ορισμένες αδύναμες ψυχές και ο εχθρός προσπαθεί να τις αδυνατίσει πιο πολύ για να μας καταβάλει πιο εύκολα.

Όμως απ’ το βήμα αυτό ο Μακεδόνικος λαός πρέπει να μάθει ορισμένες άλλες αλήθειες που θα τον αναπτερώσουν στον αγώνα του. Ο σύντροφος Βουρνάς σάς μίλησε προηγούμενα από μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕ για το τι τραβά ο λαός του Μωρηά. Ό,τι υποφέρει ο Σλαβομακεδόνικος λαός το υποφέρει όλος ο ελληνικός λαός, αυτό όμως που υποφέρει ο ελληνικός λαός π.χ. στη Ρούμελη, ο Σλαβομακεδόνικος λαός δεν το έζησε. Όλοι σας θυμάστε τα 40 παιδάκια, όλα παιδιά αξιωματικών και μαχητών του ΔΣΕ που οι μανάδες τους τα κουβαλούσαν από βουνό σε βουνο, από ράχη σε ράχη, και που τα ‘πιασαν οι μοναρχοφασίστες και τα ‘σφαξαν όλα. Σήμερα, χιλιάδες παιδάκια της Ρούμελης, της Θεσσαλίας και του Μωρηά ζουν μέσα σε σπηλιές, μεσα σε αφάνταστες στερήσεις. Τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να γίνει εδώ σήμερα. Εδώ ο λαός δεν περνά τέτοιες δυσκολίες. Χιλιάδες παιδιά του σώθηκαν και εξασφαλίστηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Έτσι, ο Σλαβομακεδόνικος λαός είναι ήσυχος, απ’ αυτή την πλευρά.

Geografiya_na_Gurtsiya_Kochev1Έκδοση της Επιτροπής Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) από το εκδοτικό του ΚΚΕ «Νέα Ελλάδα» για τα εκπατρισμένα στις ευρωπαϊκές λαϊκές δημοκρατίες Σλαβομακεδονόπουλα. Το βιβλίο αφορά στη Γεωγραφία της Ελλάδας (από την οποία το ΚΚΕ … «επεδίωκε» – κατά τους «μακεδονομάχους» μας – την πολιτική και ψυχική απόσπαση των παιδιών και των γονέων τους) και, όπως και άλλα βιβλία για τη μειονότητα, δεν είναι γραμμένη στην επίσημη γλώσσα του γειτονικού ομόσπονδου κράτους, αλλά στη διάλεκτο της μειονότητας.

Σχετικά με τα κορίτσια. Πρέπει να ξέρετε ότι χιλιάδες Ρουμελιώτισσες και Θεσσαλές πολεμούν όπως και εδώ τα κορίτσια σας. Το 40% του ΔΣ στη Ρούμελη, όπως ακούσατε στη Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ είναι γυναίκες που δεν έχουν όπως εδώ την εκλογή να φάνε στα σπίτια τους. Και προκειμένου να βρουν το θάνατο ή την ατίμωση, παίρνουν τ’ άρματα και πολεμούν. Έτσι, σύντροφοι, όταν όλα αυτά τα βάλουμε κάτω, θα δούμε ότι όπως υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα ανάμεσα στους δυο λαούς μας, υπάρχει το ίδιο και ισότητα στις θυσίες σ’ όλη την Ελλάδα. Εμείς, πρέπει να τοποθετήσουμε το ζήτημα συνετά και να το εξηγήσουμε, για να αποστομώσουμε και να απομονώσουμε τους πανικόβλητους διασπαστές και προδότες.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα αυτών που υποθάλπτουν τη διάσπαση της ενότητας.

Εκείνος που φεύγει και λιποτακτεί απ’ τον αγώνα και διαδίδει ότι οι Έλληνες θα μας πουλήσουν, προδίδει το λαό του γιατί μόνο με το ντουφέκι του μπορούσε να τον υπερασπίσει. Εκείνος που τα λέει αυτά είναι ψεύτης και φοβιτσιάρης, κρύβεται σαν ποντικός και πάει να εξασφαλίσει το τομάρι του. Έτσι πρέπει να δούμε αυτούς που εγκαταλείπουν το λαό τους, γιατί απ’ την πλευρά τους αυτοί λένε: τσιμέντο να γίνουν οι άλλοι. Αυτούς τους θρασύδειλους και υπονομευτές της ενότητας που ενισχύουν το μοναρχοφασισμό, το Συνέδριό σας πρέπει να τους καταδικάσει σαν προδότες, λιποτάχτες και φυγάδες.

Μόνο με μια παλλαϊκή κινητοποίηση των λαών μας θα μπορέσουμε τις ευνοϊκές δυνατότητες να τις κάνουμε αποφασιστικό παράγοντα για τη νίκη.

Η κατάσταση για το μοναρχοφασισμό είναι κρίσιμη. Αυτός που τρία χρόνια, με όλα τα μέσα, δεν μπόρεσε να μας εξοντώσει, δεν μπορεί να καταβάλλει αυτό που έγινε σήμερα ένα απροσπέλαστο τείχος. Αυτός περνά πολλές δυσκολίες. Προχτές ακόμα, στην αγγλική βουλή, ο πρώην υπουργός του Τσώρτσιλ για τη Μεσόγειο, Μακμίλλαν, είπε ότι αν δεν βοηθήσουν το μοναρχοφασισμό, αυτός θα καταρρεύσει το καλοκαίρι. Ο Σοφούλης δήλωσε πως θα ‘ταν ευγνώμων αν έρχονταν στην Ελλάδα αμερικάνικα στρατεύματα. Μέσα απ’ αυτόν τον κυκεώνα, οι μοναρχοφασίστες προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους. Πάνω σ’ αυτή την εκτίμηση που την κάνουν οι εχθροί μας πρέπει να στηρίξουμε την παραπέρα συμβολή σας για την κοινή νίκη. Υπάρχει νίκη, σύντροφοι. Τα τρία χρόνια που πέρασαν, έδειξαν ότι ο μοναρχοφασισμός δεν μπόρεσε να μας νικήσει. Τα τρία αυτά χρόνια το ‘δειξαν ολοκάθαρα ότι εμείς μπορούμε να νικήσουμε, αρκεί να το θελήσουμε.

Όταν αρχίσαμε τη νέα αντίστασή μας, μερικοί φίλοι μας, ιδιαίτερα στη Δύση, μας θεωρούσαν για καταδικασμένους. Δεν βλέπαν προοπτική στον αγώνα μας. Εμείς ξέραμε τις δυσκολίες που θα συναντούσαμε στο δρόμο που διαλέξαμε. Μα δε μπορούσαμε ν’ ακολουθήσουμε άλλο. Αυτές τις δυσκολίες, που στην αρχή ήταν πιο μεγάλες, μπορούμε και σήμερα να τις υπερνικήσουμε, αρκεί να έχουμε απόφαση, πείσμα και με τα δόντια ακόμα ν’ αποσπάσουμε τη νίκη απ’ τον εχθρό. Το συνέδριό σας αυτή τη σφραγίδα πρέπει να βάλει στις αποφάσεις που θα πάρει και να’στε βέβαιοι ότι το 1949 θα γίνει ο αποφασιστικός χρόνος για τη νίκη.

Ένας ακόμα αποφασιστικός παράγοντας για την κατάκτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας, που είναι με το μέρος μας, είναι και ο πιο κάτω: Κι άλλοι σύντροφοι τόνισαν ότι το λαϊκοδημοκρατικό στρατόπεδο στερεώνεται όλο και πιο πολύ, ενώ η αντίδραση σ’ όλο τον κόσμο βλέπει τις δυσκολίες της να μεγαλώνουν και ζητά να βρει διέξοδο στον καινούργιο πόλεμο. Εμείς έχουμε με το μέρος μας όλη την προοδευτική ανθρωπότητα. Χειροπιαστή είναι η ηθική και υλική βοήθεια που μας δίνουν οι δημοκρατικοί λαοί.

Οι αμερικανοί λογαριάζουν να φέρουν στην Ελλάδα στρατό. Αυτό δεν μας φοβίζει, γιατί ένας λαός όταν πολεμά για τη λευτεριά του, δεν λογαριάζει τίποτε, και γιατί όταν ξέρει ότι στο πλευρό του έχει όλους τους δημοκράτες του κόσμου, είναι βέβαιος για τη νίκη.

Πολεμώντας εμείς στο προχωρημένο φυλάκιο της παγκόσμιας δημοκρατίας σαν ακροβολιστές και ελεύθεροι σκοπευτές, έχουμε μια μεγάλη αποστολή, να εξαρθρώσουμε το μοναρχοφασισμό. Όταν σα βάση της προσπάθειάς μας βάλουμε την ενότητά μας που είναι προϋπόθεση γα την επιτυχία, τότε δε μπορεί παρά να νικήσουμε. Ζήτω η ενότητα των δύο λαών.

Πηγή: “Προς τη Νίκη”, καθημερινή εφημερίδα, χρονιά 1, αριθ.φύλ.43, Τετάρτη 30 του Μάρτη 1949. Το φύλλο υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

Παύλου Κούφη: Για την απόφαση του ΕΑΜ για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε Φλώρινα-Καστοριά το Σεπτέμβρη του 1944

ΚΚΕ-ΕΑΜ Έδεσσας: “Σλαβομακεδόνες, στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενάντια στους διασπαστές” (09/08/1945)

Η 1η Ολομέλεια του ΚΣ του ΝΟΦ (08/08/1948)

Γκεόργκι Δημητρώφ: Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα (19/12/1948)

Η αλληλογραφία ΚΚΕ – ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες και η τιτοϊκή κατηγορία περί “απόσπασης γιουγκοσλαβικών εδαφών”(1949)

Μιλτιάδη Πορφυρογένη: Απάντηση στους σοσιαλιστές προδότες (Μάρτης 1949)

Μιχάλη Μάλιου: Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1η Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μακεδονίας του Αιγαίου – Κ.Ο.Ε.Μ. (Αύγουστος 1949)

Π. Μαυρομάτη (Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.): Η καπηλεία του μακεδονικού ζητήματος απ’ την προδοτική κλίκα του Τίτο (1949)

Σταύρου Κωτσόπουλου: Μακεδόνικες Εκδόσεις (1951)

Συμπεράσματα της σύσκεψης των σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (1951)

Σταύρου Κωτσόπουλου – Τάκη Γουσόπουλου: Προς το συνέδριο των σλαβομακεδόνων(Γενάρης 1952)

Αλέκου Ψηλορείτη: Πού οδηγεί η τιτομοναρχοφασιστική συνεργασία (Γενάρης 1952)

Οι αγώνες του σλαβομακεδόνικου λαού για απελευθέρωση (Εισήγηση-αποφάσεις-διακήρυξη του 1ου συνεδρίου της οργάνωσης «Ήλιντεν») (Απρίλης 1952)

Για το βιβλίο του εδεσσαίου Βάνγκελ Αγιάνοβσκι – Ότσε, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες” και για τα αντιΚΚΕ “φιλομειονοτικά” επιχειρήματα

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: