Μιανμάρ: Το Κ.Κ. Βιρμανίας για τη μετεκλογική περίοδο (16/01/2016)

Στη χώρα που αποτελεί το κοντινότερο χερσαίο σημείο για μια πιθανή εισαγωγή του 80% του πετρελαίου της Κίνας, ώστε αυτή να αποφεύγει τα πολιτικά επικίνδυνα για αυτή στενά της Μαλάκκα και την αμφισβητήσιμη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Νοέμβρη από τη στρατιωτική κλίκα της Βιρμανίας (Μιανμάρ), μετά από δεκαετίες «κλεισίματος» της χώρας, σε μια προσπάθεια «φιλελευθεροποίησης» και ανοίγματος προς τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να φτάσουν την Κίνα σε επιρροή, ανέδειξαν νικητή με 60% το κόμμα της κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης το 1991 πρώην πρωθυπουργού Aung San Suu Kyi. Ωστόσο, η εξουσία ακόμα να παραδοθεί από τον ηττημένο πρόεδρο Thein Sein και το στρατό, ο οποιος, σε κάθε περίπτωση, και όχι μόνο με το 25% των βουλευτών που απ’ευθείας διόρισε, παραμένει ο κυρίαρχος στο παιχνίδι. Παρακάτω παρατίθεται μια ανάλυση από το Κ.Κ. Βιρμανίας, ένα κόμμα που επί 40 χρόνια διεξήγε έναν ένοπλο αγώνα, και το οποίο παραμένει εκτός νόμου. Για την κατάσταση στη χώρα, δείτε επίσης την προεκλογική τοποθέτηση και τη συνέντευξη το 2012 που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», ο Po Than Joung, γ.γ. του Κ.Κ. Βιρμανίας.

map

Τίποτε δεν τελείωσε ακόμη

Αναμφίβολα, αν υπήρχε καποιος που δεν θα επιθυμούσε ομαλή και ειρηνική μετάβαση στη Βιρμανία δεν θα έστεκε καλά. Όμως είναι προφανές πως μια τέτοια μετάβαση αποτελεί το καλύτερό δυνατό σενάριο, όταν όλες οι βιτρίνες και φανφάρες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη λεγόμενη πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία και τη μεταβίβαση της εξουσίας στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του NLD (σ.parapoda: National League for Democracy της Aung San Suu Kyi), το οποίο έχει μια ξεκάθαρη εκλογική εντολή.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση του Κέντρου Ειρήνευσης Μυανμάρ και είναι δήθεν το βραβευμένο σχέδιο του απερχόμενου προέδρου, με διεθνή, μάλιστα, βοήθεια, έχουν βαλτώσει επί τρία χρόνια χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος. Από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θεωρείται ότι λαμβάνουν χώρα με αποκλεισμούς, λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε ουσιαστικής συμμετοχής από ομάδες κοινοτήτων, καθώς και της πλήρους απουσίας των ένοπλων ομάδων που δεν υπέγραψαν τη λεγόμενη Πανεθνική Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός (NCA).

Ακόμα και οι πρόσφατες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν αποδειχτεί ότι δύσκολα είναι δεσμευτικές και ότι, στην πράξη, υπόκεινται στους στρατηγικούς στόχους και ιδιοτροπίες του στρατού, ο οποίος δεν έχει δείξει κανέναν ενδοιασμό να τις παραβιάζει κατά βούληση. Στο μεταξύ, σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις διεξάγονται στο βορρά, στα ανατολικά και στα δυτικά της χώρας, με ολόκληρες κοινότητες να έχουν καταστραφεί και εκτοπιστεί.

Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τον Απρίλη και υποτίθεται πως γνωρίζει πλήρως τα όρια άσκησης εκτελεστικής εξουσίας, όπως αυτά προβλέπονται στο Σύνταγμα, το οποίο θα επιδιώξει να τροποποιήσει με ρητό στόχο να ορίζεται ο επικεφαλής της δικαίως ως πρόεδρος. Πέρα από συναντήσεις ανώτατου επιπέδου πίσω από κλειστές πόρτες, ο διαμοιρασμός της εξουσίας με το στρατό, το οποίο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης, σημαίνει ότι η Λαίδη (σ.parapoda: εννοεί την Aung San Suu Kyi) θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα, ώστε να μην ανατρέψει τη βάρκα. Ο όρος “σαρωτική νίκη” έχει αποκτήσει ένα εντελώς νέο νόημα στο βιρμανέζικο πλαίσιο.

p1a3j7n62dul11n9i1shvl5qf34r_900

(φωτό)

Ο λαϊκός αγώνας των αγροτών, των εργατών και των φοιτητών, από την άλλη, στην εξωκοινοβουλευτική αρένα, συνεχίζεται ακάθεκτος, με την κρατική καταστολή να χαρακτηρίζεται “ισχύς του νόμου”, όπως συνεχίζονται και οι ληστρικές-βαρώνικες κατασχέσεις γης, οι συνθήκες χαμηλών αμοιβών και οι κακές συνθήκες εργασίας, και ένας οπισθοδρομικός ζουρλομανδύας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτό που διαμορφώνεται παρομοιάζεται με την παλιά διαρχική εξουσία, η οποία είχε προταθεί από τους αποικιοκράτες και είχε πλήρως απορριφτεί από το λαό τότε. Μόνο το στοιχείο της συνεχούς ξένης εξουσίας έχει αντικατασταθεί τώρα από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εξουσία, επομένως, δεν είναι πια “μαύρο” και “άσπρο”, όπως επί αποικιοκρατίας, αλλά έχει την ίδια φύση, από πολλές απόψεις. Η εγκαθίδρυση, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, της κλικαδόρικης επιχειρηματικής τάξης και των στρατιωτικών μπίζνες, με επικεφαλής την Union of Myanmar Economic Holdings Limited (με έτος ίδρυσης το 1990) και τη Myanmar Economic Corporation (με έτος ίδρυσης το 1997), και όχι απλώς οι ατομικές οικογενειακές επιχειρήσεις των στρατηγών και των πρώην στρατηγών, είναι που υποστηρίζει την ανάδυση της νέας αυτής διακυβέρνησης.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, ως πραγματικοί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου, καλωσορίζουν το άνοιγμα της οικονομίας, και λειτούργησαν με τρόπο ώστε να κάνουν τόσο τους στρατηγούς όσο και τη Λαίδη να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο “οδικό χάρτη”, προφανώς γιατί η “εθνική συμφιλίωση” βολεύει τους σκοπούς τους. Έπρεπε να περιμένουν υπομονετικά και να εργαστούν με αυτό το σκοπό επί δεκαετίες, σε αντίθεση με αστικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, καθώς τα εγκλήματα της βιρμανέζικης στρατιωτικής χούντας εναντίον της ανθρωπότητας, όχι απαραίτητα αυταρχική εξουσία ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν η Κίνα αποτελούσε καποιο είδος πήχυ, έλαβαν χώρα τόσο δημόσια και ήταν εξαιρετικά τρομακτικά ώστε να αγνοηθούν και να συνεχιστεί η δουλειά ωσάν να μην είχε τίποτε συμβεί.

resize(φωτό)

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ο συμβιβασμός η τέχνη της κυβέρνησης, στην επερχόμενη σκηνή του πολέμου, όπου το ένα μέρος κυριαρχεί πλήρως και ελέγχει όχι μόνο ολόκληρο το μηχανισμό ασφαλείας, αλλά και το γραφειοκρατικό μηχανισμό της πολιτικής διοίκησης, η πλευρά που θα υποχρεωθεί να προβεί στους περισσότερους συμβιβασμούς δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά συζητήσιμο σε αυτό το σενάριο αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πάει τη χώρα μπροστά και να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση περί μιας ριζικής αλλαγής που της έδωσε τη λαϊκή εντολή. Υπό το στρατιωτικό ζυγό έχει εντελώς ανατραπεί η λαϊκή εξουσία και ακόμα κι αν τελικά ο στρατός επιστρέψει στους στρατώνες, η τεράστια πλειοψηφία του λαού της Βιρμανίας θα μείνει μάλλον με το να δρέπει τους καρπούς αυτού του γάμου συμφέροντος μεταξύ των ελίτ.

Παραπομπές:

[1]Myanmar’s Aung San Suu Kyi avoids ‘rocking boat’ with military ahead of handover
[2]The Lady and the Generals
[3]Suu Kyi’s surprise attendance seen as boost for Myanmar peace talks

Το κείμενο στα αγγλικά: http://www.cp-burma.org/english/it-aint-over-till-its-over/

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: