Η ρώσικη σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή στην κινεζική επικράτεια (02/03/1969)

Είναι γεγονός ότι στη ρωσική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 200 χρόνων (πάντα με τη φωτεινή φιλειρηνική εξαίρεση της περιόδου Λένιν – Στάλιν που δεν έχει κοινά σημεία με την τσαρική ή μετασταλινική ρωσική εξωτερική πολιτική), η μέθοδος των άμεσων ένοπλων επιθέσεων δεν είναι τόσο συχνό “χαρτί”, όσο σε άλλους ιμπεριαλιστές. Η Ρωσία προτιμά 1) την αξιοποίηση των κινήσεων του αντιπάλου, ενίοτε αφήνοντάς του χώρο, 2) τη διπλωματική (ενίοτε τραμπούκικη) γλώσσα (όπως τα περσινά «ελπίζω να μην παγώσετε» του Ραγκόζιν στους Μολδαβούς), 3) τη «διεθνοποίηση» των ζητημάτων, δηλαδή, τη νομιμοποίηση της παρέμβασής της με το να εκμεταλλεύεται τους στοιχειώδεις – και, βασικά, κοινά αποδεκτούς – θεσμούς που έχει αποκτήσει η διεθνής κοινότητα, 4) την επένδυση σε πρόσωπα (αυτό το είχαν καταγγείλει ήδη οι Μαρξ – Ένγκελς και όχι καποιοι συνωμοσιολόγοι).

Στα τέλη, ωστόσο, της δεκαετίας του ’60, ο χαρακτήρας της Σοβιετικής Ένωσης, υπό το Μπρέζνιεφ πια, είχε αλλάξει: λίγους μήνες μετά την ένοπλη επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία για την κατάπνιξη άλλου ρεβιζιονιστικού καθεστώτος, σειρά είχε η επίθεση στην απομονωμένη διεθνώς Λ.Δ. Κίνας. Λίγο πριν το 9ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας και εν μέσω Πολιτιστικής Επανάστασης, η μπρεζνιεφική ηγεσία ξέφευγε σε τέτοιο βαθμό που, δεν έπαιρνε απλώς το μέρος του αντιπάλου (Ινδία) σε μια ένοπλη αντιπαράθεση με αδελφό σοσιαλιστικό κράτος (Κίνα), όπως είχε κάνει 7 χρόνια πριν, αλλά έκρινε σκόπιμο να προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας, εισβάλλοντας στο έδαφός της. Η μπρεζνιεφική ηγεσία μπορεί να μην κατάφερε να κάνει την κινεζική ηγεσία να “τσιμπήσει”, προκάλεσε όμως μια οριστική ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των χωρών που δήλωναν σοσιαλιστικές, και συνολικά ένα πλήγμα στην εικόνα του σοσιαλισμού (και) ως συστήματος ειρηνικών διακρατικών σχέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που το δυτικό μπλοκ εισερχόταν σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

***

   chenpao map

Ο χάρτης της περιοχής

Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σοβιετική Πρεσβεία στην Κίνα

2 Μάρτη 1969

Το πρωί της 2ας Μάρτη 1969, σοβιετικοί συνοριακοί φρουροί παρείσφρυσαν στην περιοχή του νησιού Τσενπάο, στην επαρχία Χεϊλουνγκιάνγκ της Κίνας, και σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς κινέζους συνοριακούς φρουρούς, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους και δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα εξαιρετικά σοβαρό ένοπλο συνοριακό επεισόδιο. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει δεχτεί τις οδηγίες να διατυπώσει την εντονότατη διαμαρτυρία του προς τη Σοβιετική Κυβέρνηση.

Στις 9:17 π.μ.στις 2 Μάρτη, μεγάλος αριθμός πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών, μαζί με τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκίνητα, τα οποία στάλθηκαν από τις σοβιετικές συνοριακές αρχές, ξεδιάντροπα εισήλθαν στην περιοχή του νησιού Τσενπάο, το οποίο είναι αναμφισβήτητα κινεζικό έδαφος, προέβησαν σε κραυγαλέες προκλήσεις ενάντια στους κινέζους συνοριακούς φρουρούς που βρίσκονταν σε τακτική περιπολία και ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν πυρ με όπλα και πυροβολικό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς κινέζους συνοριακούς φρουρούς. Οι κινέζοι συνοριακοί φρουροί υποχρεώθηκαν να ανταποδώσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα όταν έφτασαν στο τέλος της υπομονής τους μετά από επανειλλημένες προειδοποιήσεις προς τους σοβιετικούς συνοριακούς φρουρούς, οι οποίες δεν είχαν δώσει αποτέλεσμα. Αυτό το σοβαρό επεισόδιο αιματοχυσίας δημιουργήθηκε πλήρως και αποκλειστικά από τις σοβιετικές αρχές. Πρόκειται για ένα νέο σοβαρό έγκλημα που διέπραξαν οι σοβιετικές αρχές, οι οποίες εδώ και καιρό εσκεμμένα καταπατούν την κινεζική επικράτεια, προβαίνοντας σε ένοπλες προκλήσεις και δημιουργώντας αμέτρητα περιστατικά αιματοχυσίας.

Η Κινεζική Κυβέρνηση απαιτεί με έντονο τρόπο η Σοβιετική Κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους για αυτό το επεισόδιο και άμεσα να σταματήσει την καταπάτηση του κινεζικού εδάφους και τις ένοπλες προκλήσεις της, και διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση από τη σοβιετική πλευρά για όλες τις απώλειες που υπέστη η κινεζική πλευρά. Η Κινεζική Κυβέρνηση άλλη μια φορά άτεγκτα προειδοποιεί τη Σοβιετική Κυβέρνηση: το ιερό έδαφος της Κίνας δεν επιδέχεται παραβίασης· αν παραμείνετε οικειοθελώς προσκολλημένοι στην απερίσκεπτη πορεία σας και συνεχίσετε να προκαλείτε ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος των σινοσοβιετικών συνόρων, σίγουρα θα λάβετε αποφασιστικά χτυπήματα – απαντήσεις από τον κινεζικό λαό· και είναι η Σοβιετική Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για όλες τις σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από αυτό.

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.10, 7 Μάρτη 1969, σ.σ. 5-7

***

chenpao photo 1

Η κινεζική περίπολος προειδοποιεί τα Σοβιετικά στρατεύματα

Διάβημα της Κινεζικής Πρεσβείας στη Σοβιετική Ένωση

Προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ

7 Μάρτη 1969

Αφότου δημιούργησαν το σοβαρό επεισόδιο της ένοπλης προβοκάτσιας στο νησί Τσενπάο της Κινεζικής επικράτειας, οι σοβιετικές αρχές προχώρησαν περαιτέρω και οργάνωσαν μια ειδεχθή αντικινεζική διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις 13:30 στις 7 Μάρτη. Οι σοβιετικές αρχές συγκέντρωσαν μια ομάδα κακοποιών στοιχείων τα οποία ωμά προσέβαλαν και καθίβρυσαν το μεγάλο ηγέτη του κινεζικού λαού Πρόεδρο Μαο Τσε Τουνγκ και τον κινεζικό λαό, βάρβαρα προκάλεσαν ζημιές στα κτίρια της Κινεζικής Πρεσβείας, διέλυσαν τις προθήκες με τις φωτογραφίες και τις ειδήσεις και εκτόξευσαν σιδερένια αντικείμενα και πυρά από αεροβόλο στο προσωπικό της πρεσβείας, με αποτέλεσμα σοβαρά να βλάψουν την ομαλή λειτουργία της Πρεσβείας και σοβαρά να απειλήσουν την ασφάλεια του προσωπικού της. Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με αυτό το κείμενο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της ενάντια στη νέα αντικινεζική πρόκληση στην οποία προέβησαν οι σοβιετικές αρχές κατά της Κινεζικής Πρεσβείας και απαιτεί άμεσα να σταματήσουν αυτή την αντικινεζική φάρσα που έχουν σκαρώσει αποκλειστικά αυτές, όπως και να αποζημιώσει την κινεζική πρεσβεία για όλες τις ζημιές που υπέστη από τις υπονομευτικές ενέργειες των κακοποιών στοιχείων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η παραπάνω νέα σοβαρή αντικινεζική πρόκληση από τις σοβιετικές αρχές αποτελεί συνέχιση της ένοπλης προβοκάτσιας ενάντια στην Κίνα στα σινοσοβιετικά σύνορα που μονόπλευρα σχεδίασαν. Οι σοβιετικές αρχές πρέπει να θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες για το νέο αντικινεζικό έγκλημα που επέτεινε περαιτέρω τις σινοσοβιετικές σχέσεις.

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σοβιετική Ένωση

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.11, 14 Μάρτη 1969, σ.5

***

chenpao photo 2

Κινέζοι συνοριοφύλακες και μπρεζνιεφικοί εισβολείς πρόσωπο με πρόσωπο

Διάβημα της Κινεζικής Πρεσβείας στη Σοβιετική Ένωση προς το Σοβιετικό Υπουργείο Εξωτερικών

Προς το Σοβιετικό Υπουργείο Εξωτερικών

Μόσχα, 11 Μάρτη 1969

Στις 15:00 στις 10 Μάρτη 1969, όταν ένας οδηγός της Κινεζικής Πρεσβείας ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή κατευθύνθηκε προς το κτίριο νο.93 στην οδό Λένιν, μια ομάδα σοβιετικών κακοποιών στοιχείων δια της βίας άνοιξαν την πόρτα του οχήματος, την έσπασαν και πήραν 20 πακέτα επιστολών και υλικών τα οποία η Πρεσβεία ήθελε να δώσει σε ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα. Αυτό το πειρατικό περιστατικό ωμής ληστείας είναι άλλη μια νέα και σοβαρή αντικινεζική πρόκληση, η οποία είναι πλήρως έργο των Σοβιετικών αρχών.

Στο μεταξύ, οι Σοβιετικές αρχές, από τις 7 Μάρτη έχουν οργανώσει ειδεχθείς αντικινεζικές διαδηλώσεις έξω από την Κινεζική Πρεσβεία, στις οποίες ξεδιάντροπα έδωσαν εντολή σε κακοποιά στοιχεία να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο και στο χώρο στάθμευσης της πρεσβείας, να διαλύσουν αρκετές εκατοντάδες υαλοπίνακες της πόρτας και των παραθύρων όλης της Πρεσβείας όπως και αυτούς των προθηκών με τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες και να λερώσουν μεγάλα τμήματα των τοίχων της έδρας της Πρεσβείας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πρεσβεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σοβιετικά αυτά κακοποιά στοιχεία συνεχίζουν αυτές τις καταστροφικές ενέργειες.

Μετά τις ένοπλες προκλήσεις στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας, οι Σοβιετικές αρχές έχουν ξεσαλώσει με το να φουντώνουν μια αντικινεζική υστερία σε όλη τη χώρα. Ωμά καταπατώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι Σοβιετικές αρχές έχουν φτάσει να δίνουν εντολή σε κακοποιά στοιχεία να παραβιάζουν ένα διπλωματικό όχιημα της Κινεζικής Πρεσβείας, ωμά να παίρνουν δια της βίας επιστολές και υλικά και να επιδράμουν και να καταστρέφουν τη διπλωματική αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η Κινεζική Πρεσβεία με αυτό το κείμενο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς τις Σοβιετικές αρχές για αυτές τις ανοιχτές φασιστικές αγριότητες και απαιτεί να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι, να επιστραφούν τα αρπαγμένα έγγραφα, να αποζημιωθεί για όλες τις ζημιές που υπέστη η Κινεζική Πρεσβεία, άμεσα να σταματήσουν τις αχαλίνωτες αντικινεζικές εγκληματικές δραστηριότητές τους και να εγγυηθούν για τη μη επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.

Οι Σοβιετικές αρχές πρέπει να θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες για αυτό το νέο έγκλημα ενάντια στην Κίνα. Αντιπαρατιθέμενες ξεδιάντροπα στην Κίνα, οι Σοβιετικές αρχές σηκώνουν μια πέτρα μόνο για να τη ρίξουν στα δικά τους τα πόδια. Όλοι οι αντικινεζικοί σχεδιασμοί τους είναι καταδικασμένες στην απόλυτη χρεοκοπία.

Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σοβιετική Ένωση

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.12, 21 Μάρτη 1969, σ.σ.9-10

***

1281578547

Κινέζοι και μπρεζνιεφικοί εισβολείς σε μάχη σώμα με σώμα

Διάβημα της Κινεζικής Πρεσβείας για τον ξυλοδαρμό μελών του προσωπικού της

Προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ

Μόσχα, 12 Μάρτη 1969

Προκειμένου να υποστηρίξει τη λυσσασμένη αντικινεζική υστερία που έχουν εξαπολύσει στο εσωτερικό της χώρας τους, οι Σοβιετικές αρχές προσφεύγουν σε κάθε δυνατό μέσο, επανειλημμένα δίνοντας οδηγίες σε κακοποιά στοιχεία για να ασκήσουν φασιστική βία ενάντια στο προσωπικό της Κινεζικής Πρεσβείας που βγαίνει έξω από αυτή για επίσημες αποστολές. Αγνοώντας την έντονη διαμαρτυρία της Κινεζικής Πρεσβείας ενάντια στα Σοβιετικά κακοποιά στοιχεία που επιτέθηκαν και λεηλάτησαν ένα διπλωματικό όχημα της Πρεσβείας στις 10 Μάρτη, οι Σοβιετικές αρχές οργάνωσαν ξανά κακοποιά στοιχεία ώστε αυτά ωμά να βρίσουν και να χτυπήσουν εργαζόμενους της Πρεσβείας.

Στις 12 Μάρτη, όταν εργαζόμενοι της Κινεζικής Πρεσβείας πήγαν στην κατοικία ξένων ανταποκριτών στην οδό Κουτούζωφ 7 σε μια επίσημη αποστολή, μια ομάδα Σοβιετικών κακοποιών στοιχείων που περίμενε εκεί εκ των προτέρων, εντελώς ξαφνικά, αυθαίρετα και απροειδοποίητα παρενέβησαν στο επίσημο έργο των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και, υπό την καθοδήγηση ειδικών πρακτόρων, τα έδειραν με γροθιές και χρησιμοποιώντας βία για να τα πετάξουν από τον 5ο όροφο. Αυτά τα κακοποιά στοιχεία, καποια εκ των οποίων κρατούσαν σιδερέια ρόπαλα και καποια άλλα γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας, εκφόβισαν και τραμπούκισαν το προσωπικό της πρεσβείας με κάθε δυνατό τρόπο, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και βλάποντας και διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία της κινεζικής πρεσβείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα κακοποιά στοιχεία δήλωσαν ευθέως ότι δρουν εξ οόματος της Σοβιετικής Κυβέρνησης και ότι οι Σοβιετικοί αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη λύσσα των Σοβιετικών κακοποιών στοιχείων, αλλά πήραν και ενεργό μέρος σε αυτή την αντικινεζική πρόκληση. Η Κινεζική πρεσβεία με αυτό το κείμενο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς τις Σοβιετικές αρχές ενάντια σε αυτές τις αχαλίνωτες φασιστικές αγριότητες και απαιτεί την τιμωρία των ενόχων και τον άμεσο τερματισμό αυτών των σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Οι Σοβιετικές αρχές δεν θα πετύχουν ποτέ στην προσπάθειά τους να σωθούν με το να εξυφαίνουν αντικινεζικές φασιστικές αγριότητες. Αντιθέτως, αυτό, μονάχα θα επιταχύνει την πλήρη καταστροφή τους.

Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σοβιετική Ένωση

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.12, 21 Μάρτη 1969, σ.σ.10-11

***

a30aa203ff9a1e600ec7f3d2ca8cf032Παρακμιακές καταστάσεις, με ευθύνη του Μπρέζνιεφ, οι οποίες συκοφάντησαν την έννοια του σοσιαλισμού

Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προς τη Σοβιετική Πρεσβεία στην Κίνα

Προς την Πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Κίνα

Πεκίνο, 13 Μάρτη 1969

Μεταξύ 11:50 και 15:19 η ώρα στις 4 Μάρτη, 8 τεθωρακισμένα οχήματα, τρία φορτηγά πλήρως φορτωμένα με ένοπλο προσωπικό και δύο οχήματα διοικητών των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας. Μεταξύ 12:17 και 12:20 η ώρα την ίδια ημέρα, ένα σοβιετικό ελικόπτερο εισήλθε στον εναέριο χώρο πάνω από το νησί Τσενπάο και προγειώθηκε σε κινεζικό έδαφος ανατολικά του νησιού.

Μεταξύ 11:40 και 14:55 η ώρα στις 5 Μάρτη, έξι τεθωρακισμένα οχήματα, δύο φορτηγά πλήρως φορτωμένα με ένοπλο προσωπικό και ένα όχημα διοικητή των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας.

Μεταξύ 9:55 και 10:02 η ώρα στις 7 Μάρτη, έξι ένοπλα οχήματα των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας, τρία εκ των οποίων διείσδυσαν βαθιά στο θαλάσσιο δρόμο δυτικά του Τσενπάο πριν σταματήσουν στο νησί. Στις 9:04, 9:25 και 11:27 η ώρα την ίδια ημέρα, σοβιετικά ελικόπτερα εισήλθαν τρεις φορές στον εναέριο χώρο πάνω από το νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας.

Μεταξύ 5:27 και 6:55 η ώρα στις 10 Μάρτη, ένα τεθωρακισμένο όχημα και τρείς ένοπλοι από το προσωπικό των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας.

Μεταξύ 15:14 και 18:45 η ώρα στις 11 Μάρτη, ένα τεθωρακισμένο όχημα και 14 ένοπλοι από το προσωπικό των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας.

Μεταξύ 14:40 και 14:57 η ώρα στις 12 Μάρτη, τρία τεθωρακισμένα οχήματα των σοβιετικών μεθοριακών στρατευμάτων εισήλθαν στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας και στον κινεζικό θαλάσσιο δρόμο στα δυτικά του νησιού.

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν ότι μετά την πρόκληση του ένοπλου μεθοριακού επεισοδίου στις 2 Μάρτη, τα σοβιετικά συνοριακά στρατεύματα επανέλαβαν τις σοβαρές καταπατήσεις της κινεζικής επικράτειας και προέβησαν σε μια σειρά ένοπλων προκλήσεων, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν νέες ένοπλες συγκρούσεις. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κινεζική κυβέρνηση με αυτό το κείμενο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς τη σοβιετική κυβέρνηση, απαιτεί έντονα άμεσα να σταματήσετε όλες τις ενέργειες εισβολής και προβοκάτσιας και με αποφασιστικότητα σας προειδοποιεί: είναι απολύτως απαράδεκτο για οποιονδήποτε να καταπατά την κινεζική επικράτεια: αν συνεχίσετε στην απερίσκεπτη πορεία σας, η σοβιετική κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνη για όλες τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν.

Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.12, 21 Μάρτη 1969, σ.7

***

2333818_c48f0158535cfc41e2c63a8260143789

Από αντικινεζική διαμαρτυρία οπαδών του Μπρέζνιεφ που μιλούν για «ντροπή» της «χυδαίας κλίκας του Μαο»

Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προς την Πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Κίνα

Προς την Πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Κίνα

Πεκίνο, 15 Μάρτη 1969

Ξεκινώντας νωρίς το πρωί της 15 Μάρτη, η σοβιετική κυβέρνηση έστειλε μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, τανκς και ένοπλων στρατευμάτων για να εισβάλλουν άλλη μια φορά στο νησί Τσενπάο της κινεζικής επικράτειας και στον κινεζικό θαλάσσιο δρόμο δυτικά του νησιού. Τα εισβάλλοντα στρατεύματα ήταν αυτά που πρώτα άνοιξαν πυρ στους κινέζους συνοριακούς φρουρούς που περιπολούσαν στο νησί. Οι κινέζοι συνοριακοί φρουροί υποχρεώθηκαν να ανταποδώσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Η σοβιετική πλευρά συνέχισε να στέλνει όλο και περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και ένοπλα στρατεύματα και το πυροβολικό της άνοιξε πυρ σε περιοχές βαθιά μέσα στην κινεζική επικράτεια. Το περιστατικό λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μετά την πρόκληση του σοβαρού αιματηρού επεισοδίου της 2ας Μάρτη, η σοβιετική κυβέρνηση, περιφρονώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ασταμάτητα στέλνει στρατεύματα για να εισβάλλουν στο κινεζικό έδαφος και να προβούν σε ένοπλες προβοκάτσιες, και τώρα πάλι δημιούργησε μονόπλευρα ένα νέο αιματηρό περιστατικό. Η σοβιετική κυβέρνηση πρέπει να θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνη για όλες τις σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό.

Η κινεζική κυβέρνηση με αυτό το κείμενο εκφράζει μια επείγουσα και έντονη διαμαρτυρία ενάντια στη σοβιετική κυβέρνηση. Η σοβιετική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σταματήσει τις ένοπλες προκλήσεις της ενάντια στην Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να θέσει περαιτέρω απαιτήσεις.

Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.12, 21 Μάρτη 1969, σ.8

Σημείωση: για τη σοβιετική εκδοχή των γεγονότων βλ. εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: