Μιχάλη Μάλιου: Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1η Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μακεδονίας του Αιγαίου – Κ.Ο.Ε.Μ. (Αύγουστος 1949)

Η Κομμουνιστική Οργάνωση της Μακεδονίας του Αιγαίου (KOEM) είχε ιδρυθεί στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΝΟΦ) της σλαβομακεδονικής μειονότητας της Ελλάδας το Μάρτη του 1949, από κομμουνιστές που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Παρακάτω υπάρχει η ανακοίνωση της ίδρυσής της:

koem

Κομμουνιστική Οργάνωση των Μακεδόνων Αιγαίου

Ανακοίνωση

Στις 27/3/1949 συνήλθαν σε ιδρυτική συνέλευση 163 κομμουνιστές αντιπρόσωποι του 2ου Συνεδρίου του ΝΟΦ και αποφάσισαν την ίδρυση δικιάς τους Κομμουνιστικής Οργάνωσης με πολιτική, κομματική και οργανωτική αυτοτέλεια, τμήμα του ΚΚΕ.

Απ’ όλους τους παρευρισκόμενους, η ίδρυση της ΚΟΜΑ χαιρετίστηκε ενθουσιώδικα σα μεγάλη και αποφασιστική κατάχτηση των μακεδόνων κομμουνιστών και ολόκληρου του Μακεδόνικου λ αού που αποφασιστικά δίνει βάση και θα προωθήσει τους αγώνες του για τη λύση όλων των κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων του, για την εθνική του απελευθέρωση και αποκατάσταση, για τη Λαϊκή Δημοκρατία, για τον κομμουνισμό.

Στο τέλος, η συνέλευση έβγαλε μια Οργανωτική Επιτροπή απ’ τους συντρόφους: 1) Μιχάλη Μάλιοφ, 2) Βαγγέλη Κόιτσεφ, 3) Πασχάλ Μητρόφσκι, 4) Σταύρο Κώτσεφ, 5) Βέρα Νικολάγιεφσκα, 6) Βαγγέλη Μίτσεφ 7) Χρήστο Κολέντσεφ, 8) Ουρανία Πιρόβσκα και 9) Τάσκο Χατζηγιάννωφ, στην οποία ανέθεσε τη συγκρότηση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης και την καθοδήγησή της ως την Παμμακεδόνικη Συνδιάσκεψη, απ’ όπου θα εκλέξει και την ταχτική κεντρική καθοδήγηση.

28/3/1949

Η Οργανωτική Επιτροπή

Πηγή: “Προς τη Νίκη”, καθημερινή εφημερίδα, Κυριακή 3 Απρίλη 1949, Χρονιά 1, αρ.φύλ.47, σ. 3.

***

Η δημιουργία της ήταν το προφανές αντίβαρο στην ίδρυση τοπικών οργανώσεων του ΚΚ Μακεδονίας από πλευράς Τίτο, ο οποίος τα είχε βρει με τη Δύση, και εντασσόταν στα πλαίσια της συνολικότερης προσπάθειας του ΚΚΕ να διατηρήσει την ενότητα του σλαβομακεδονικού λαού με τον ελληνικό, η οποία είχε πληγεί από τη σοβινιστική πολιτική του κράτους της Αθήνας, αλλά και από το αντικειμενικό γεγονός του ότι για πρώτη φορά ο λαός των Μακεδόνων Σλάβων είχε το δικό του σύγχρονο κράτος, στην -αναγνωρισμένη από το κράτος της Αθήνας – Λ.Δ. Μακεδονίας, όπου μπορούσε γενικά ανεμπόδιστος να αναπτυχθεί (παρά τη μεγαλοσερβική πολιτική του Τίτο).

Μεταξύ Μάρτη και Αυγούστου 1949 πολλά είχαν αλλάξει και στον αγώνα για ανεξαρτησία και δημοκρατία, με το ΔΣΕ επικεφαλής, αλλά και στις τάξεις των σλαβομακεδόνων, όπου οι λιποταξίες που οργάνωνε ο Τίτο είχαν πλήξει σοβαρά το στελεχιακό δυναμικό της μειονότητας. Ακόμα και ο Μιχάλης Μάλιος που κάνει την εισήγηση στην Α’ Συνδιάσκεψη ένα μήνα μετά αποκαλύφθηκε ως τιτοϊκός (παρότι, σύμφωνα με τη μαρτυρία της εξίσου τιτοϊκής Βέρα Φώτεβα, προέδρου του σλαβομακεδονικού Αντιφασιστικού Μετώπου Γυναικών – ΑΦΖ – , ο ίδιος δήλωσε πως δεν γνώριζε τις υπονομευτικές και ελεγχόμενες από τον Τίτο κινήσεις πολλών επιφανών στελεχών των Σλαβομακεδόνων).

malios exofilo

Η ΚΟΕΜ διαλύθηκε το 1952, όπως όλες οι οργανώσεις των σλαβομακεδόνων της Ελλάδας (ΝΟΦ-ΑΦΖ-ΝΟΜΣ), αφού απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες για τη διάλυση των τιτοϊκών φραξιονιστικών πυρήνων σε αυτές. Οι κομμουνιστές σλαβομακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες προσχώρησαν είτε στις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ (σε ΕΣΣΔ και Τσεχοσλοβακία) είτε στα εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα των χωρών φιλοξενίας τους στις ευρωπαϊκές λαϊκές δημοκρατίες.

Στη θέση των υπόλοιπων σλαβομακεδονικών δημιουργήθηκε η οργάνωση Ήλιντεν (στην οποία φέρεται ως εκπρόσωπος των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης ο Μάλιος). Η Ήλιντεν διαλύθηκε από τους πραξικοπηματίες της “6ης Ολομέλειας” του ΚΚΕ (οι οποίοι, μιας και ο σύγχρονος ρεβιζιονισμός είχε συμφιλιωθεί με τον Τίτο, έστειλαν τους περισσότερους σλαβομακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες στη ΛΔ Μακεδονίας και τους έθεσαν υπό τιτοϊκή επιρροή).

Απόδειξη της ενωτικής τακτικής του ΚΚΕ έναντι των Σλαβομακεδόνων, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (οι οποίες έτσι έθεταν τη Μακεδονία υπό αμφισβήτηση) είναι ότι, παρά την κορύφωση της υπονομευτικής δράσης του Τίτο με κύριο όχημα τις οργανώσεις των Σλαβομακεδόνων, ακόμα και τον Αύγουστο του 1949, η ΚΟΕΜ εξακολουθούσε να θεωρεί εθνικοαπελευθερωτικές τις οργανώσεις αυτές, προσπαθώντας κυριολεκτικά ως το τέλος (Αύγουστο 1949) να διατηρήσει την οργανωτική ενότητα των Σλαβομακεδόνων.

Κατεβάστε την Εισήγηση (βρέθηκε στο ηλεκτρονικό αρχείο των ΑΣΚΙ σε μεμονωμένες σελίδες) από τη βιβλιοθήκη του parapoda εδώ

Βλ. επίσης

ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

Παύλου Κούφη: Για την απόφαση του ΕΑΜ για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε Φλώρινα-Καστοριά το Σεπτέμβρη του 1944

ΚΚΕ-ΕΑΜ Έδεσσας: “Σλαβομακεδόνες, στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενάντια στους διασπαστές” (09/08/1945)

Η 1η Ολομέλεια του ΚΣ του ΝΟΦ (08/08/1948)

Γκεόργκι Δημητρώφ: Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα (19/12/1948)

Η αλληλογραφία ΚΚΕ – ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες και η τιτοϊκή κατηγορία περί “απόσπασης γιουγκοσλαβικών εδαφών”(1949)

Χαιρετισμός Ν. Ζαχαριάδη στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (25-26/03/1949)

Μιλτιάδη Πορφυρογένη: Απάντηση στους σοσιαλιστές προδότες (Μάρτης 1949)

Π. Μαυρομάτη (Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.): Η καπηλεία του μακεδονικού ζητήματος απ’ την προδοτική κλίκα του Τίτο (1949)

Σταύρος Κωτσόπουλος: Μακεδόνικες Εκδόσεις (1951)

Συμπεράσματα της σύσκεψης των σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (1951)

Σταύρου Κωτσόπουλου – Τάκη Γουσόπουλου: Προς το συνέδριο των σλαβομακεδόνων(Γενάρης 1952)

Αλέκου Ψηλορείτη: Πού οδηγεί η τιτομοναρχοφασιστική συνεργασία (Γενάρης 1952)

Οι αγώνες του σλαβομακεδόνικου λαού για απελευθέρωση (Εισήγηση-αποφάσεις-διακήρυξη του 1ου συνεδρίου της οργάνωσης «Ήλιντεν») (Απρίλης 1952)

Για το βιβλίο του εδεσσαίου Βάνγκελ Αγιάνοβσκι – Ότσε, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες” και για τα αντιΚΚΕ “φιλομειονοτικά” επιχειρήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: