Οι wannabe περιφερειακές δυνάμεις σήκωνουν το γάντι…

Η ελάχιστα μελετημένη (ως και ανύπαρκτη για καποιους) αντίθεση “μεγάλες δυνάμεις vs.wannabe περιφερειακές δυνάμεις” οξύνεται. Ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας, επισκέφτηκε την Αίγυπτο και ακολούθως την Τουρκία. Το τετράγωνο “Κάιρο-Άγκυρα-Κατάρ-Ριάντ” επιχειρείται να ανασυνταχθεί μετά τη διάλυσή του από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) οι οποίες προτίμησαν τη συνεννόηση το 2013 στο Συριακό (με αφορμή τα χημικά), φυλάκισαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, καθαίρεσαν τον εμίρη του Κατάρ σε μια νύχτα και απομόνωσαν τη Σ.Αραβία, τον “τζαμπατζή που κάνει εξωτερική πολιτική στις πλάτες των ΗΠΑ” (δήλωση Ομπάμα).

Σαλμάν-Σίσι-735x400

Η Αίγυπτος δίνει δύο νησιά στη Σ.Αραβία, όπου βρίσκονται πλοία της Αμερικής του Ομπάμα. Η Τουρκία, επίκεντρο των εξελίξεων, μετά την απαίτηση του Πούτιν για πλήρη υποταγή και ταπείνωση (με τη συστηματική παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας από ρωσικά αεροπλάνα), στράφηκε στο ΝΑΤΟ, για την εκπλήρωση των καταστατικών του υποχρεώσεων, και για την αναβίωση του ψυχροπολεμικού αντιρωσικού μετώπου, αλλά συνάντησε τη…συμπάθεια των συμμάχων της. Στράφηκε στην ΕΕ, για τη διατήρηση του αντιρωσικού μετώπου, αλλά είδε ακόμα περισσότερες χώρες να προστίθενται στη λίστα εκείνων που θέλουν άρση των κυρώσεων. Στράφηκε στον Καύκασο (αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου), όπου και εκεί συνάντησε κοινό αμερικανορωσικό τείχος που την κάλεσαν να μην ανακατεύεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στράφηκε και στην Κριμαία, όπου προσπάθησε να δημιουργήσει, σε συνεννόηση με τους Ουκρανούς, τατάρικο αυτόνομο κρατίδιο, αλλά και εκεί συνάντησε την πόρτα των Αμερικάνων (που πρόσφατα “αποχώρησαν” τον ουκρανό πρωθυπουργό Γιάτσενιουκ). Τώρα αναλαμβάνει την προεδρία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (των 57 χωρών-μελών) και θα παίξει και το “πανισλαμικό” – και όχι μόνο το σουνιτικό, “νεοθωμανικό” ή ισλαμοδημοκρατικό – χαρτί.

Η περιφερειακά απομονωμένη το 2013-15 Σ. Αραβία, μετά την πανστρατιά 9 σουνιτικών χωρών στην Υεμένη, την “αντιτρομοκρατική” πανστρατιά 34 μουσουλμανικών χωρών, την αναγνωριστική προσέγγιση με τη Ρωσία (που δεν θέλει εντελώς αυτόνομο τον περιφερειακό ανταγωνιστή του Ριάντ, Ιράν), την προσπάθεια για απομόνωση των στηριγμάτων της Ρωσίας (αποπομπή Άσαντ και χαρακτηρισμός ως “τρομοκρατικής οργάνωσης” της Χεζμπολάχ από τον Αραβικό Σύνδεσμο), προχωρά τώρα στην ανασύσταση του περιφερειακού τετραγώνου που επιθυμούσε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Συριακό (σε βάρος, τότε, ως το 2013, μόνο της Ρωσίας), το οποίο, μάλιστα, μπορεί να είναι ενισχυμένο από μια πιθανή τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση, για την οποία έκανε επίσης προσπάθειες ο Ερντογάν, και στην οποία προσβλέπει και ο Νετανιάχου, τον οποίο δεν θέλει να βλέπει ο Ομπάμα.

epa05255574 A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) welcoming Saudi King Salman bin Abdulaziz Al Saud (L) at Presidential palace in Ankara, Turkey, 12 April 2016. The Saudi King is on an official visit to Turkey and scheduled to attend the summit of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) in Istanbul on 14 and 15 April. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ένα ερώτημα από όλες αυτές τις κινήσεις είναι η Αίγυπτος του Σίσι που έχει ανοιχτεί στη Ρωσία. Γιατί να ενδιαφέρεται για την αναβίωση του περιφερειακού μετώπου σε βαθμό που να παραχωρεί και έδαφός της; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, πιο βάσιμες από το “αντεπιχείρημα” του ότι ο Ερντογάν είχε κάποτε δακρύσει για το φυλακισμένο “αδελφό μουσουλμάνο” Μόρσι. Πρώτον, μπορεί να είναι μια προσπάθεια του Σίσι να αντιρροπήσει την επιρροή της Ρωσίας, αφού υπάρχει το κακό “προηγούμενο” της Ρωσίας να ζητά την πλήρη υποταγή ακόμα και πιο ισχυρών υποψήφιων συνεταίρων της. Δεύτερον, μπορεί να είναι μια κίνηση του Σίσι για να επισπεύσει τις υποσχέσεις της Ρωσίας για οικονομική και εμπορική συνεργασία (σε βαθμό ζώνης ελεύθερων συναλλαγών). Τρίτον, μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα ενθάρρυνσης της Ρωσίας, η οποία, έχοντας “στο τσεπάκι” την Αίγυπτο, έχοντας τη Σ. Αραβία σε τροχιά απόκλισης από τις ΗΠΑ και ζητώντας από τη Ρωσία πυρηνικά, ίσως επιθυμεί να θέσει υπό τη δική της επιρροή ολόκληρο το εκ νέου υπό εκκόλαψη περιφερειακό τετράγωνο.

Όλα αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα όσων επιζητούν μια διέξοδο για τη χώρα να αφήσουν οριστικά πίσω την απλοϊκή ανάλυση που ολόκληρη τη διεθνή κατάσταση την εντάσσει στην αντίθεση “Δύση vs. BRICS”, να διαπιστώσουν επιτέλους ότι οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ δεν διέπονται μόνο από πάλη αλλά και ενότητα (έναντι των wannabe περιφερειακών δυνάμεων), και να σταματήσουν να παίρνουν το μέρος ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην αντίθεση “μεγάλες δυνάμεις vs.wannabe περιφερειακές δυνάμεις”, κι αυτό ασχέτως αν οι wannabe περιφερειακές δυνάμεις έναντι των γειτόνων τους δεν έχουν διαφορετική στάση έναντι των γειτόνων τους (έναντι όμως των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενίοτε υποστηρίζουν ως και το διεθνές δίκαιο, και τον πολυπολικό κόσμο που μας δίνει περισσότερες εναλλακτικές). Όσοι επιζητούν μια διέξοδο για τη χώρα, πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε απλοϊκά αντιτουρκικά (φιλορωσικά) τρίγωνα τύπου “Κάιρο-Λευκωσία-Αθήνα” που εύκολα μπορούν να καταρρεύσουν, αν οι μεγάλες δυνάμεις (εν προκειμένω Ρωσία) θέλουν να εμπλέξουν κι άλλους στα δίχτυα τους. Το προηγούμενο με την αγνόηση της προσέγγισης που επιχείρησε η τότε περιφερειακά απομονωμένη Σ. Αραβία στην Ελλάδα το 2014-15 (επιδίωξη ανοίγματος πρεσβείας στη Λευκωσία, μπλοκάρισμα αναβάθμισης της “ΤΔΒ Κύπρου” στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας), ακριβώς, δηλαδή, την περίοδο που η Ελλάδα έδειχνε ότι έψαχνε απεγνωσμένα στηρίγματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: