Υπόμνημα Αντιφασιστικής Επιτροπής Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1947)

Ο πρόσφατος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision κατέστησε γνωστή σε πλατιά ακροατήρια πανευρωπαϊκά – και δη στη νέα γενιά – την απομάκρυνση από τη συνοριακή περιοχή της Κριμαίας της ΕΣΣΔ των σοβιετικών πολιτών ταταρικής καταγωγής το 1944. Αναζωπυρώθηκε έτσι, και παρότι το όλο θέμα σχετίζεται με τη σημερινή ρωσική κατάληψη της Κριμαίας, μια αντισταλινική-αντικομμουνιστική εκστρατεία, από τους ίδιους, όμως, ανθρώπους που δικαιολογούν, όχι απλώς παρόμοια μεταχείριση μειονότητας (ή αλλοδαπών), αλλά παράτυπη απέλαση πολιτών μετά των απαραίτητων ωμοτήτων (στα πλαίσια δικαιολογημένων κατ’ αυτούς μαζικών αντεκδικήσεων, στις οποίες, βέβαια, μόνο “δικοί μας” δικαιούνται να προβαίνουν).

Το παρακάτω κείμενο αφορά στην αλβανική μουσουλμανική μειονότητα -τους Τσάμηδες- της Ηπείρου (που οι αλβανοί ονομάζουν Τσαμουριά). Η μειονότητα αυτή, που αριθμούσε προπολεμικά γύρω στα 20.000 άτομα, εγκατεστημένη κυρίως στους σημερινούς νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, εκδιώχτηκε σχεδόν πλήρως από δυνάμεις του ΕΔΕΣ το 1944 μετά από σειρά ακραία βίαιων πογκρόμ. Η απογραφή του 1951 (η τελευταία στην οποία καταγράφεται και η γλώσσα ως στοιχείο) βρήκε μόλις 59 αλβανόφωνους μουσουλμάνους σε όλη την Ήπειρο, ενώ βιβλίο που βγήκε το 1991 ανέφερε ότι υπήρχαν 44 άτομα σε τρία χωριά. Οι δε χριστιανοί αλβανόφωνοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν προσμετρώνταν στη μειονότητα, “απορροφήθηκαν”. Παρότι ελληνικό δικαστήριο το 1945-46 καταδίκασε μόλις 1.930+179 μειονοτικούς, την πλήρωσαν όλοι.

Το κείμενο που γράφτηκε το 1947 από την Αντιφασιστική Επιτροπή Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία, είναι προφανές ότι υπερτονίζει την αντιφασιστική δράση κάποιων τσάμηδων, ενώ δεν πραγματεύεται τις επιπτώσεις στη δυνατότητα μεταπολεμικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων που προέκυψαν λόγω της εκτεταμένης τρομοκρατίας ένοπλων τμημάτων των δεύτερων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Παρ’ όλα αυτά, περιγράφει συνοπτικά τη διαδικασία “κάθαρσης” της περιοχής από το μουσουλμανικό στοιχείο στην οποία προέβησαν δυνάμεις του ΕΔΕΣ, αλλά και το προπολεμικό και μεταπολεμικό“ελληνικό” κράτος, καθώς και τα αιτήματα των Τσάμηδων.

Για τη νομική μεταχείριση της μειονότητας από το ελληνικό κράτος και το βάσιμο ή μη του ζητήματος σήμερα (από επίσημη ελληνική σκοπιά) βλ. εδώ: Γ. Κτιστάκης: Περιουσίες Τσάμηδων και Αλβανών στην Ελλάδα (Άρση του εμπολέμου και διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου).

Όσον αφορά την ίδια την Αντιφασιστική Επιτροπή Τσάμηδων, μετά το 1947, μάλλον ατονεί η δράση της, καθώς τα μεγάλα διεθνή συνέδρια ειρήνης έχουν τελειώσει, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας δεν επιθυμεί να θέτει άλλο ένα ζήτημα, το οποίο να βαρύνει τις σχέσεις της με το μοναρχοφασιστικό αμερικανόδουλο κράτος της Αθήνας. Το δε 1951 αποδίδει αλβανική υπηκοότητα στα μέλη της εκδιωγμένης μειονότητας.

Προφανώς, το ζήτημα πλέον δεν είναι απλώς ανθρωπιστικό ή οικονομικής φύσης. (Ανθρωπιστικό είναι και από την άλλη πλευρά πλέον: τρεις γενιές έχουν περάσει από τις τότε ιδιοκτησίες των Τσάμηδων. Εξάλλου, δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό η αλβανική μειονότητα Ελλάδας στην αλβανική κοινωνία). Επίσης, όπως κάθε εθνικό ζήτημα, δεν πρέπει να κρίνεται μόνο με βάση “την ελευθερία των εθνών”, όπως θεωρούν καποιοι αστοί εθνικιστές (φυσικά, μόνο για τους “δικούς τους” “αλύτρωτους αδελφούς”), αλλά το βαθμό που η ηγεσία του έθνους ή της μειονότητας δεν έχει προσανατολιστεί προς ιμπεριαλιστές (πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει για την ηγεσία του γειτονικού αλβανικού λαού τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες). Στο βαθμό, ωστόσο, που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν από τότε, είναι εφικτό να λυθεί το ζήτημα, χωρίς πολλές φανφάρες. Και αν χρειάζεται το πρόσθετο κριτήριο της “αντιφασιστικής δράσης” κατά την κατοχή, για να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ή η εκ νέου απόδοση ιθαγένειας, τότε μπορεί να εφαρμοστούν οι διεθνείς πρακτικές.

Update (21/05/2016): Συμπτωματικά, ταυτόχρονα με την ανάρτηση, οι εξελίξεις στο ζήτημα τρέχουν. Την εβδομάδα που τελείωσε, το Δικαστήριο της Χάγης αποδέχτηκε φάκελο που υπέβαλε η Δημοκρατική Ένωση Τσάμηδων στην Ολλανδία (Shoqata Demokratike Shqiptare Çamëria – Holandë) και τη Δευτέρα αναμένεται ο φάκελος να λάβει αριθμό πρωτοκόλου. Το Δικαστήριο δέχτηκε ως κατηγορούμενο το Ελληνικό κράτος. Η…Χρυσή Αυγή έσπευσε να βγάλει τα μάτια του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται, διεθνοποιώντας το ζήτημα, με την υποβολή επερώτησης από τον Ελευθέριο Συναδινό στην Ευρωβουλή.

Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τον διωγμό και τις πράξεις βίας (τουλάχιστον για τις διώξεις του 1944). Το ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο μόνο για την άρση της υπηκοότητας από όλους τους Τσάμηδες παρότι μόνο καποιοι είχαν καταδικαστεί, ή, για το ότι έδωσε σε άλλους την αξιοποίηση των περιουσιών των Τσάμηδων (που δεν είναι βέβαιο σε ποιο τμήμα από αυτές δόθηκαν και νέοι τίτλοι ιδιοκτησίας και σε ποιο δόθηκαν απλώς δικαιώματα χρήσης). Συνεπώς, το πρώτο αίτημα που αναγράφεται στο λινκ περί «αναγνώρισης γενοκτονίας» μάλλον δεν θα γίνει δεκτό. Για τα άλλα, όμως, ζητήματα, το ελληνικό κράτος μάλλον θα κριθεί ένοχο, αφού, όπως γράφει και άρθρο του Βήματος από το 2002, οι Τσάμηδες (πρώτης γενιάς πρόσφυγες) είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των δήμων της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Ένα πρώτο βήμα, λοιπόν, για τους Τσάμηδες, είναι η ανάκτηση της ιθαγένειας σε ατομικό επίπεδο, το επόμενο είναι οι αποζημιώσεις (πάλι σε ατομικό επίπεδο), και έπεται η διεκδίκηση για ανασύστασή τους ως μειονότητα.

****

Υπόμνημα Αντιφασιστικής Επιτροπής Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Εμείς, η Αντιφασιστική Επιτροπή Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία, έχοντας πίστη στις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αρχές του ΟΗΕ, και δρώντας εξ ονόματος των Τσάμηδων προσφύγων στην Αλβανία, με το παρόν κείμενο απευθυνόμαστε στη Διερευνητική Επιτροπή αναφορικά με τα χαμένα δικαιώματά μας, την καταπίεση, τις διώξεις και τις σφαγές που διαπράχτηκαν από τους Έλληνες Φασίστες προκειμένου να εξολοθρεύσουν την αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια των διαμαρτυριών και των εκκλήσεών μας προς τους Μεγάλους Συμμάχους και τα Ηνωμένα Έθνη, σας ζητάμε απονομή δικαιοσύνης αναφορικά με τα ακόλουθα:

  19923166Εγκαταλελειμμένο τζαμί στην Κώτσικα (πηγή)

Επί 32 συνεχόμενα χρόνια, οι ελληνικές σωβινιστικές και αντιδραστικές κλίκες, κατά βάρβαρη παραβίαση κάθε ανθρωπιστικής αρχής, και απαξιώνοντας πλήρως τις διεθνείς συνθήκες, διεξάγουν μια πολιτική εξολόθρευσης έναντι της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Αρχίζοντας με την ελληνική κατοχή της Τσαμουριάς (σ.parapoda: υποκειμενικός χαρακτηρισμός βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων) στις 23 Φεβρουαρίου 1913, η συμμορία του Δεληγιαννάκη (σ.parapoda: Μάρκος Δεληγιαννάκης, επικεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών), υποκινούμενη και υποβοηθούμενη από τις τοπικές αρχές, κατέσφαξαν χωρίς καμία αιτία 72 άνδρες, στο ρέμα της Σέλιανης (σ.parapoda: σημερινή Κρυσταλλοπηγή), στην περιοχή της Παραμυθιάςi.

Αυτή η σφαγή σηματοδότησε την απαρχή της κίνησης για εξολόθρευση της αλβανικής μειονότητας και κατέστησε ξεκάθαρο τον προσανατολισμό της ελληνικής πολιτικής έναντι του πληθυσμού μας.

Oι καταδιώξεις, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι λεηλασίες υπό το πρόσχημα του αφοπλισμού [του πληθυσμού] μεταξύ 1914-1921, οι τρομοκρατικές δραστηριότητες των λήσταρχων και οι προβοκάτσιες του Στρατηγού Μπαΐρα (σ.parapoda: διοικητή του Ε’ Σώματος Στρατού στην Ήπειρο) το 1921, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα των δεινών τα οποία υπέστη ο πληθυσμός μας κατά τη διάρκεια της ελληνικής κατοχής.

Η Κόσκα (σ.parapoda: σήμερα Κώτσικα), το Λιόπσι (σ.parapoda: χωριό κοντά στους Φιλιάτες), η Βάρφανη (σ.parapoda: σημερινός Παραπόταμος), η Καρβουνάρα (σ.parapoda: Καρβουνάρι), το Καρντίκ (σ.parapoda: Γαρδίκι), η Παραμυθιά, το Margëllëç (σ.parapoda: Μαργαρίτι), η Αρπίτσα (σ.parapoda: Πέρδικα), το Γκρικοχώρι (σ.parapoda: Γραικοχώρι) κ.α. είναι μερικά από τα χωριά που κατέβαλαν ένα αρκετά υψηλό τίμημα ως συνέπεια της τρομοκρατίας.

DSC_0134Ένα ακόμα τζαμί στην Κώτσικα. Το ελληνικό κράτος μόνο στα σχολεία δεν ήταν γαλαντόμο έναντι της μειονότητας (πηγή)

Το 1922-1923, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εκτοπίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο της Τσαμουριάς, ως ανταλλάξιμο με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, υπό το πρόσχημα ότι δήθεν επρόκειτο για Τούρκους. Αυτή η ξεδιάντροπη κίνηση των αρχών της Αθήνας προκάλεσε την αντίδρασή μας και την επέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών η οποία, επαληθεύοντας την αλβανική εθνικότητα του λαού μας, απόρριψε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως παρά την παρέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών και τις πομπώδεις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Λωζάννη στις 16 Ιανουαρίου του 1923, οι αρχές των Αθηνών συνέχισαν την πολιτική εξολόθρευσης. Κατέφυγαν σε κάθε είδους επινόηση για να καταστήσουν δύσκολη την παραμονή του αλβανικού στοιχείου στην Τσαμουριά, και δήμευσαν 6.000 εκτάρια γης που ανήκαν σε εκατοντάδες οικογένειες στο Ντούσκο (σ.parapoda: σημερινή Νέα Σελεύκεια), την Ηγουμενίτσα, το Καρντίκ (σ.parapoda: Γαρδίκι), την Καρβουνάρα (σ.parapoda: Καρβουνάρι) κ.α, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση.

Η κυβέρνηση των Αθηνών εγκατέστησε τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στην Τσαμουριά, προκειμένου να την εποικίσει με έλληνες και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα οδηγούσαν στη μετανάστευση του αυτόχθονος αλβανικού πληθυσμού.

Ολόκληρες οικογένειες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γενέθλιό τους τόπο και να μεταναστεύσουν στην Τουρκία, την Αλβανία, την Αμερική και αλλού, και χωριά όπως η Πετροβίτσα και η Σενεντιέλα (σ.parapoda: σημερινή Αγία Κυριακή επαρχίας Πάργας), εγκαταλείφθηκαν πλήρως από τους αλβανούς κατοίκους τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χαίραμε οποιουδήποτε εθνικού δικαιώματος, ούτε καν της χρήσης της μητρικής γλώσσας μας. Στο φανατισμό και την αμάθεια δόθηκε υποστήριξη, αντί να δοθεί στην ανάπτυξη της εθνικής κουλτούρας μας και την πρόοδο. Αντί να ανοίγουν σχολεία, επιδοτούσαν θρησκευτικούς ομίλους στην Αραβική γλώσσα. Το 95% του πληθυσμού μας ήταν αναλφάβητο. Η επαρχία της Τσαμουριάς, μια εύφορη και ευημερούσα γη, παρέμεινε καθυστερημένη, χωρίς οικονομική ανάπτυξη, χωρίς μέσα επικοινωνίας, και στα χέρια δανειστών και μονοπωλιστών όπως: ο Κοτσώνης, οι Πιτουλαίοι (σ.parapoda: Βλάχοι), ο Κουφάλας, ο Ζούλας, ο Ρίγκας και άλλοι που φτώχυναν και σκλάβωσαν ολόκληρη την περιοχή.

Κατά τον πόλεμο ενάντια στο Φασισμό, και ειδικότερα κατά το τέλος του, οι αντιδραστικές μοναρχοφασιστικές δυνάμεις στη Λάκκα Σουλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την αντίδραση για να εξυπηρετήσουν τον κατακτητή, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, στράφηκαν ενάντια και δόλια έσφαξαν τους μουσουλμάνους αλβανούς κατοίκους της Τσαμουριάς.

Εκείνη την εποχή, κατά την οποία τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ και τα στρατεύματά μας ήταν αφοσιωμένα στην καταπολέμηση των Γερμανών, η ηγεσία των ΕΟΕΑ, σε συνεργασία με τους Γερμανούς, κινήθηκαν για να κερδίσουν θέσεις προκειμένου να διεξάγουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Και όταν οι δυνάμεις μας, προσηλωμένες στο πνεύμα και τις αποφάσεις του Πρωτοκόλου της Καζέρτας (Σαράφη-Ζέρβα), τον Αύγουστο του 1944, εφάρμοσαν τις διαταγές της Κοινής Διοίκησης για την εκδίωξη των Γερμανών, ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, διοικητής των αντιστασιακών δυνάμεων της Ηπείρου (ΕΛΑΣ-ΕΟΕΑ), έδωσε εντολή για σφαγιασμό του αθώου πληθυσμού της Τσαμουριάς.

Οι σφαγές στην Τσαμουριά ήταν μια ωμή παραβίαση των ανθρωπιστικών αρχών και μια ξεδιάντροπη αγνόηση των αρχών και της φύσης του αντιφασιστικού αγώνα. Οι σφαγές στην Τσαμουριά ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας και των συμφωνιών με τους Γερμανούς, οι οποίοι, αποσυρόμενοι, άφησαν τις δυνάμεις του Ζέρβα να πάρουν τις θέσεις τους. Να ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της συνεργασίας των δυνάμεων του Ζέρβα και των Γερμανών. Ο Θεόδωρος Βήττος, διοικητής των δυνάμεων του Ζέρβα στην περιοχή των Φιλιατών (σ.parapoda: πέθανε ως μοναρχοφασίστας στη Μάχη της Κόνιτσας το 1947), συνάντησε τον διοικητή των αποσυρόμενων γερμανικών δυνάμεων στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Παναρομέν (σ.parapoda: Φανερωμένη), 3 χλμ. έξω από τους Φιλιάτες, μόλις μία μέρα πριν από την είσοδο των δυνάμεων του Ζέρβα στους Φιλιάτες. Ακριβώς μετά τη συνάντηση αυτή, και πριν καν οι γερμανικές δυνάμεις φύγουν πλήρως από τους Φιλιάτες, οι δυνάμεις του Θεόδωρου Βήττου μπήκαν στους Φιλιάτες. Αυτή η στενή συνεργασία ενίσχυσε τη θέση των δυνάμεων του Ζέρβα και τους επέτρεψε να αρχίσουν την τορμοκρατία και τις ευρείας κλίμακας σφαγές σε όλες τις περιοχές της Τσαμουριάς.

Οι δυνάμεις της 10ης Μεραρχίας των ΕΟΕΑ, υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Βασίλη Καμάρα, και ειδικά το 16ο Σύνταγμα αυτής της μεραρχίας, η οποία είχε επικεφαλής τον Κρανιά (σ.parapoda: Λευτέρης Κρανιάς) και τους βοηθούς του Λευτέρη Στρουγγάρηii, το δικηγόρο Σταυρόπουλο, το Μπαλούμη, το Ζώτο, τους διαβόητους εγκληματίες Πανταζαίους (σ.parapoda: τρία αδέρφια από τη Λαμπανίτσα, λήσταρχοι που κρύφτηκαν στον ΕΔΕΣ) κ.α., εισήλθαν στην πόλη της Παραμυθιάς στις 27 Ιούνη 1944. Αντίθετα από τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του μουφτή Χασάν Αμπντουλάχου, από τη μια, και του Σαπέρα και του μητροπολίτη Παραμυθιάς, από την άλλη, οι οποίοι δρούσαν σαν πράκτορες του Ζέρβα, οι πλέον πρόστυχες σφαγές άρχισαν να λαμβάνουν χώρα. Ανυπεράσπιστοι άντρες, γυναίκες και παιδιά έγιναν στόχος για τους έλληνες μοναρχοφασίστες. Ο αριθμός όσων σφαγιάστηκαν στην πόλη της Παραμυθιάς και τα περίχωρά της άγγιξε τις 600 ψυχές.

mqdefault

Η εφημερίδα της 8ης μεραρχίας του ΕΔΕΣ ανακοινώνει την είσοδό της στην Παραμυθιά

Στις 28 Ιουλίου 1944, οι δυνάμεις του 40ού Συντάγματος (σ.parapoda: Ευζώνων Άρτας) υπό τον (σ.parapoda: Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο) Αγόρο εισήλθαν στην Πάργα και έσφαξαν 52 άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Οι δυνάμεις των ΕΟΕΑ, υπό τη διοίκηση του Θεόδωρου Βήττου, του Ηλία Κάτσιουiii, του Χρήστου Μαυρουδή, του Χρήστου Κάτσιου (σ.parapoda: παιδί του Ηλία), του Χάρη Διαμάντη (σ.parapoda: από τη Λαμπανίτσα) και άλλων, πρώτα περικύκλωσαν την πόλη των Φιλιατών, έπειτα, το πρωί του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 1944 εισήλθαν στην πόλη. Την ίδια μέρα εισήλθαν στο Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο). Λεηλάτησαν και κατέσχεσαν από όλες τις οικογένειες ό,τι βρήκαν. Την παραμονή της 23 και το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου 1944, μπήκαν επίσης οι δυνάμεις υπό τους Κρανιά, Στρουγγάρη κ.α. Με το που έφτασαν οι δυνάμεις αυτές, άρχισαν οι σφαγές. 47 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφάχτηκαν στους Φιλιάτες, ενώ 157 δολοφονήθηκαν ή αγνοούνται στο Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο), πολλοί εκ των οποίων είχαν προσφύγει εκεί από άλλα χωριά. Όλες οι νέες γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν και βιάστηκαν από τους εγκληματίες του Ζέρβα. Λίγες μέρες αργότερα, οι μοναρχοφασίστες περικύκλωσαν όλους τους άντρες που παρέμειναν και, μετά από απόφαση σε ένα δικαστήριο-παρωδία, που αποτελούταν από τον Κωτσίνια-πρόεδρο, το Σταυρόπουλο ως δημόσιο κατήγορο, και 4 άλλα μέλη, 47 αθώοι αλβανοί σφαγιάστηκαν. Στη Γρανίτσα, κοντά στους Φιλιάτες, είναι θαμμένα τα πτώματα 46 ανθρώπων που κατακρεουργήθηκαν με μαχαίρια, και άλλα 45 στο λιβάδι που συνορεύει με την περιοχή του Τζέλο Μέτο.

Άλλες οικογένειες δολοφονήθηκαν, γονείς, παιδιά και μωρά, στα κρεβάτια τους. Γυναίκες και νέες κοπέλες βιάστηκαν. Εκατοντάδες δηλώσεις όσων επιβίωσαν, περιγράφουν τις δολοφονίες και τα ατελείωτα δεινά. Καθιστούν ξεκάθαρα τα εγκλήματα και τους στόχους των Μοναρχο-Φασιστών στην Τσαμουριά.

Να μερικά παραδείγματα:

Η Σανιγιέ Μπολλάτι από την Παραμυθιά κάηκε ζωντανή με βενζίνη, αφού πρώτα της έκοψαν τους μαστούς και της έβγαλαν τα μάτια. Ο Ουμέρ Μουράτι δολοφονήθηκε, έκοψαν το σώμα του σε κομμάτια και τα περιέφεραν στην Παραμυθιά

Στο σπίτι του Σούλο Τάρι είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 40 γυναίκες. Ο Τσίλης Πόποβας από το Πόποβο (σ.parapoda:σημερινή Αγία Κυριακή), φορώντας στρατιωτική περιβολή, και μια ομάδα στρατιωτών, εισήλθαν στο σπίτι, πήραν τις ομορφότερες γυναίκες και κορίτσια και άρχισαν να τις βιάζουν σε διπλανό δωμάτιο. Οι φωνές των κοριτσιών και των γυναικών ήταν εκκωφαντικές. Αυτή η ακολασία διήρκεσε όλη τη νύχτα. Οι Σέρι Φέιζο, Φιζρέτ Σούλο Τάρι κ.α. ήταν θύματα αυτής της χυδαιότητας.

Ο Χιλμί Μπεκίρι από τους Φιλιάτες τραυματίστηκε μπροστά στην οικογένειά του και αφέθηκε εκεί, καθώς οι επιτιθέμενοι έφυγαν. Θέλοντας να τον φροντίσουν, η οικογένειά του τον πήγε στον οδοντίατρο Μαυρουδή. Τον κράτησε για λίγες ώρες, όμως αργότερα έστειλε μήνυμα να τον πάρουν από εκεί. Η οικογένεια τον πήγε τότε στο Σταύρο Μουχατζίρη, μετά τον πήγαν στον Σουάιπ Μέτια, όπου πολλές οικογένειες είχαν συγκεντρωθεί. Οι αντάρτες έμαθαν για αυτό και πήγαν εκεί και τον άρπαξαν, του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με τανάλιες και τον σκότωσαν. Ο Μάλο Μούχο, ένας 80χρονος που ήταν επί 4 χρόνια ασθενής, σφαγιάστηκε με μπαλτά μπροστά στη γυναίκα του. Τα κομμάτια του εγκεφάλου του έπεσαν ως την αγκαλιά της γυναίκας του που τα μάζεψε και η οποία, αφού τον τύλιξε σε μια κουβέρτα, έφυγε τρέχοντας.

Ο Αμπντούλ Νούρκε απήχθη στο Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο) και τον πήγαν ξυπόλητο ως τους Φιλιάτες, όπου τον περιέφεραν στους δρόμους της πόλεις και τελικά τον σκότωσαν μπροστά από το σπίτι του Νιντ Ταφόκι.

Η οικογένεια του Λίλε Ρουστέμη από το Σουλάσι, η οποία αριθμούσε 16 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδιά, εξολοθρεύτηκε πλήρως, χωρίς κανένας να επιβιώσει.

katsios-001Ο Ηλίας Κάτσιος

Ο Τζελάλ Μινίτι από την Παραμυθιά αποκεφαλίστηκε με ένα σπαθί πάνω από το πτώμα του μουφτή Χασάν Αμπντουλάχου.

Στους Σαλί Μουχεντίνι, Αμπεντίν Μπάκος, Μουχάμετ Πρόνια και Μάλο Σεϊντίου έκοψαν τα δάχτυλα, τη μύτη, τη γλώσσα και τα πόδια και ενώ αυτοί ούρλιαζαν από τον πόνο, οι αντάρτες του Ζέρβα τραγουδούσαν το τραγούδι του διοικητή τους, έμπλεοι χαράς καθώς έβλεπαν αυτή τη σκηνή τρόμου. Στο τέλος, τους κρέμασαν σε τσιγκέλια.

Παρακάτω είναι η κατάθεση του Εσρέφ Χιμί, κατοίκου της Παραμυθιάς, αναφορικά με τις σφαγές στην Παραμυθιάiv:

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 1944, στις 7 το πρωί, οι έλληνες μοναρχοφασίστες εισήλθαν στην Παραμυθιά, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καμάρα, τον αντισυνταγματάρχη Κρανιά, τον καπετάνιο Χρίστο Σταυρόπουλο, δικηγόρο, τον καπετάνιο Λευτέρη Στρουγγάρη, δικηγόρο, τον ανθυπολοχαγό Νικόλαο Ξένο και άλλους. Μόλις μπήκαν στην πόλη, έδωσαν εντολή να μη φύγει κανείς, αφού κανενός η τιμή, η ελευθερία ή η ιδιοκτησία δεν θα απειληθεί με κανέναν τρόπο. Αμέσως όμως το μεσημέρι, άρχισαν οι συλλήψεις ανδρών, γυναικών και παιδιών και οι κλοπές. Μέχρι το επόμενο πρωί όλοι οι άνδρες είχαν δολοφονηθεί.

Αφού με φυλάκισαν για τέσσερις ημέρες, με άφησαν να φύγω, ώστε να θάψω τους νεκρούς. Στην τοποθεσία της Εκκλησίας του Αϊ Γιώργη μπόρεσα να ταυτοποιήσω πέντε από τα πτώματα. Τα άλλα δεν ήταν δυνατό να τα αναγνωρίσω, λόγω των βασανιστηρίων. Τα πέντε θύματα που μπόρεσα να ταυτοποιήσω ήταν οι: Μέτ Κέρε, Σάμι Ασίμι, Μαχμούτ Κούπι, Αντέμ Μπεκίρι, Χάκι Μίλε. Δύο ημέρες αργότερα με έστειλαν στο Γκολατάι, κοντά στο σπίτι του Ντιμίτερ Νικόλα, όπου είχαν δολοφονήσει οχτώ ανθρώπους. Δεν μπόρεσα να τους αναγνωρίσω, γιατί τους είχαν κόψει σε κομμάτια. Γύρω υπήρχαν πτώματα ανθρώπων. Μια γυναίκα ονόματι Σανιγιέ Μπολάτι υπέστη φρικτά βασανιστήρια και την έκαψαν ζωντανή με βενζίνη. Αυτή η τραγωδία έλαβε χώρα την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή το πρωί, το σώμα της περισυνελέχθη, καλύφτηκε με κουβέρτα από τη μητέρα της και δύο πολίτες και κατ’εντολή των μοναρχοφασιστών τοποθετήθηκε σε κελί, όπου δεν άφηναν κανένα να τη δει. Αυτή η δόλια γυναίκα πέθανε εκεί πέντε ημέρες αργότερα. Έκτοτε, το πτώμα της ήταν γεμάτο σκουλήκια.

Όλα όσα καταθέτω εδώ, τα είδα με τα μάτια μου. Αρχικά, κρύφτηκα για πέντε μέρες στο κελάρι, όμως με συνέλαβαν οι μοναρχοφασίστες και με πήγαν στον αντισυνταγματάρχη Κρανιά ο οποίος, αφού με ανέκρινε για λίγο, διέταξε να φυλακιστώ. Στη φυλακή βρήκα άλλα 380 άτομα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. 120 εξ αυτών πέθαναν από την πείνα. Τέσσερα άτομα και εγώ μείναμε στη φυλακή για 15 ημέρες, μετά τις οποίες μας μετήγαγαν στην Πρέβεζα και από κει στα Γιάννενα, όπου μείναμε επί 40 ημέρες. Εκεί υποστήκαμε απερίγραπτα βασανιστήρια. Απελευθερωθήκαμε μετά την άφιξη στρατευμάτων του ΕΑΜ στην πόλη”.

Ο Ντερβίς Σούλο από το Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο) των Φιλιατών, περιγράφει τις σφαγές στο Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο) ως εξής:

Το πρωί ενός Σαββάτου το Σεπτέμβριο του 1944, ολόκληρος ο πληθυσμός συγκεντρώθηκε στο τζαμί του χωριού. Οι στρατιώτες άρχισαν να αρπάζουν και να βιάζουν γυναίκες, κορίτσια ακόμα και γριές. Η Πάτσε Τσουλάνι βιάστηκε, της έκοψαν τα μαλλιά αλλά και τα αυτιά και τελικά τη σκότωσαν στο δεντρόκηπό της, στη γειτονιά του Μούτσο. Στο σπίτι μας είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του Σάκο Μπανούσι από τη Σκορπιώνα, η οποία αριθμούσε οχτώ γυναίκες, άντρες και παιδιά. Αφού βίασαν τις γυναίκες, των οποίων τα στήθη έκοψαν με μαχαίρια, τους σκότωσαν όλους…

Στο σπίτι του Νταμίν Μουχαμέτι, 5 γυναίκες και 3 παιδιά σκοτώθηκαν…Στο σπίτι του Φετίν Μουχαμέτι, βασάνισαν και βίασαν τη Χανέ Ισούφι και άλλη μια γυναίκα..Στο σπίτι του Ντέλο Σερίφι, έκοψαν τα κεφάλια του 80χρονου Σουλειμάν Ντιμίτσε και της γυναίκας του. Στο σπίτι του Μέτο Μπράχο, 20 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κάηκαν ζωντανά…Tον 70χρονο Κίτσε Νουρτσία τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου. Στον αμπελώνα του Ζούλε και την αυλή του Αβδούλ Νούρτσε, είδα 20 ανθρώπους σφαγμένους. Στο σπίτι του Χάτζι Λατίφι, η κόρη του Χάτζι Γκουλάνι βιάστηκε, ενώ στην κατοικία του Μέιντι Μέτο, η Χάβα Αϊσια βιάστηκε, ενώ η Νάνω Αράπη βιάστηκε και δολοφονήθηκε”.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συγκεντρωμένα στοιχεία, τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα κατά τις σφαγές του 1944-45 αριθμούν τα 2.877 άτομα, που κατανέμονται κατά επαρχία ως ακολούθως: Φιλιάτες και περίχωρα 1.286 άτομα, Ηγουμενίτσα και περίχωρα 192, Παραμυθιά και περίχωρα 673 και Μαργαρίτι και Πάργα 626. Αυτή ήταν η μοίρα όσων δεν ήταν σε θέση να εγκαταλείψουν την Τσαμουριά, με την εξαίρεση λίγων γυναικών που σήμερα είναι μάρτυρες των ωμοτήτων που έλαβαν χώρα στην Παραμυθιά, την Πάργα, το Σπάταρ (σ.parapoda: Τρικόρυφο) και τους Φιλιάτες. Τα λόγια που βγαίνουν από τα στόματά τους καθιστούν ξεκάθαρα τα εγκλήματα και τις βαρβαρότητες που οργανώθηκαν από την ελληνική μοναρχοφασιστική αντίδραση στην Τσαμουριά.

margariti3Απομεινάρι μιναρέ στο Μαργαρίτι

Αυτή η σφαγή, που είναι εμπνευσμένη από τα καλύτερα αισθήματα σωβινιστικού και θρησκευτικού μίσους, προκάλεσε την εκτόπιση σχεδόν 23.000 Τσάμηδων, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία υπό τις πιο άθλιες συνθήκες.

Συνολικά 60 χωριά με πάνω από 5.800 σπίτια καταλήφθηκαν, καταστράφηκαν και κάηκαν.

Ένας απολογισμός των καταστροφών αποκαλύπτει ότι οι μοναρχοφασιστικές δυνάμεις του Ζέρβα ιδιοποιήθηκαν τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία που έμειναν πίσω [από τους Τσάμηδες] στην Τσαμουριά: 17.000 αιγοπρόβατα, 1.200 βοοειδή, 1.050.000 κιλά δημητριακών, 4.000.000 κιλά ελαιόλαδο, συν η παραγωγή της χρονιάς 1944-45 που αριθμούσε σε 11.000.000 κιλά δημητριακών και 3.000.000 κιλά ελαιόλαδου. Κατά την φυγή, 110.000 αιγοπρόβατα και 2.400 βοοηθεί ψόφησαν ή χάθηκαν.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την οικονομική καταστροφή που έπληξε το λαό μας που αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς έχοντας μαζί του μόνο τα ρούχα του.

Αυτή η καταστροφή συνέβη επειδή ο λαός μας, μαζί με τον ελληνικό λαό, πάλεψαν στο πλευρό του ΕΑΜ, αντί να προσχωρήσει στο στρατόπεδο των συνεργατών που συμμάχησαν με τους κατακτητές.

Η Τσαμουριά συνέβαλε υλικά και ηθικά στο μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο. Εκατοντάδες νέοι Τσάμηδες εντάχθηκαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ, όταν το ΕΑΜ σάλπισε το σήμα για την ελευθερία. Με τη διεύρυνση του αντιφασιστικού πολέμου εναντίον των γερμανών κατακτητών, ο πληθυσμός της Τσαμουριά ανεπιφύλαχτα ρίχτηκε στον πόλεμο εναντίον του κατακτητή και σχημάτισε τo 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Από το μικρό πληθυσμό της Τσαμουριάς προέκυψαν πάνω από 500 άντρες οι οποίοι πολέμησαν με αποφασιστικότητα εναντίον των ναζιφασιστών κατακτητών και των προδοτών που βρίσκονταν στο στρατόπεδο του Ζέρβα.

Το αίμα του εθνικού ήρωα Αλί Ντέμη, και του μάρτυρα Μπίντο Σέικο, και το αίμα των μαρτύρων Μουχαρέμ Μουρτεζάι, Ιμπραήμ Χαλούμι, Χουσέν Βεϊσέλη και άλλων, που χύθηκε μαζί με εκείνο των ελλήνων παρτιζάνων στο Πέρασμα της Κεραμίτσας, αποδεικνύει αυτο το γεγονός.

Στην Τσαμουριά, στο τέλος του πολέμου, τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα έδρασαν στις περιοχές και τα χωριά μας όχι σαν απελευθερωτές, αλλά σαν εκτελεστές και ορκισμένη εχθροί του αλβανικού στοιχείου.

25305707

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Λιόπσι

Βάσει της συμφωνίας της Καζέρτας (Σαράφη-Ζέρβα), τον Αύγουστο του 1944 τα στρατεύματα της αντίστασης έφτιαξαν κοινό μέτωπο εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων, υπό κοινή διοίκηση, σε καθορισμένες επιχειρησιακές ζώνες. Αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε στην Τσαμουριά. Τα στρατεύματα του Ζέρβα ήρθαν σε συμφωνία με τους Γερμανούς και επιτέθηκαν στα στρατεύματά μας και παρεμπόδιζαν τις κινήσεις του 4ου Τάγματος του 15ου Συντάγματος στη ζώνη των Φιλιατών. Οι επιχειρήσεις και οι σφαγές στην επαρχία Φιλιατών σχετίζονται άμεσα με αυτή την κατάσταση, και σε πλήρη παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος της συνεργασίας που προνοούσε η Καζέρτα. Το τελευταίο χωριό της Τσαμουριάς, η Κώτσικα, η οποία ήταν μια από τις βάσεις οργάνωσης των αντιστασιακών δυνάμεων του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου στην Τσαμουριά καταστράφηκε και κάηκε. Ήταν η τελική πράξη της καταστροφής της Τσαμουριάς.

Μια Επιτροπή του Τσάμικου Αντιφασιστικού Συμβουλίου στάλθηκε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1944 για να συναντήσει την Ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου και διαμαρτυρήθηκε για τις σφαγές στην Τσαμουριά, ζητώντας παράλληλα αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ή να δεσμευτεί καθ’οιονδήποτε τρόπο επί του ζητήματος αυτού.

Μετά τις επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου του 1944 και την απελευθέρωση της Τσαμουριάς από τη Ζερβική κατοχή, ένα τμήμα του πληθυσμού μας επαναπατρίστηκε και παρέμεινε στην επαρχία Φιλιατών. Έπειτα, στις 12 Μαρτίου 1945, κυβερνητικές δυνάμεις από τη φρουρά της Κέρκυρας, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουαρίου 1945) οργάνωσαν και πρόστυχα προέβησαν σε ωμές σφαγές στη Βάναρη Φιλιατών. Αυτό αποκάλυψε εκ νέου τη στάση και την πολιτική των αρμόδιων αρχών της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την εξολόθρευση του αλβανικού πληθυσμού της Τσαμουριάς.

194503 Cham refugees Kavaja

Τσάμηδες πρόσφυγες στην Καβάγια της Αλβανίας το Μάρτη του 1945, μετά τη δεύτερη εκδίωξη (πηγή)

Την επαύριο της μετανάστευσής μας στην Αλβανία, η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας έδωσε στις μάζες μας απεριόριστη υλική και ηθική βοήθεια. Ένα κονδύλι 240.000 φράγκων δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση για το λαό μας και ολόπλευρες προσπάθειες έγιναν για την απάλυνση των αξιοθρήνητων συνθηκών διαβίωσής μας.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή την κατάσταση, η αποστολή της ΟΥΝΡΑ στην Αλβανία απέσπασε την έγκριση από την έδρα της στην Ουάσινγκτον, για τη χορήγηση 1.450.000 δολαρίων ως άμεση ανακούφιση των προσφύγων, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμασταν.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, οι Τσάμηδες πρόσφυγες συνέχισαν να συμβάλλουν όλο και πιο πολύ στο μέτωπο. Στη Συνδιάσκεψη του Σάλεσι (Κονίσπολη), η οποία διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου 1944, η φωνή των εξόριστων Τσάμηδων υψώθηκε έντονα υπέρ της συνεργασίας εναντίον του κατακτητή και των αδικιών που διέπραξαν οι έλληνες μοναρχοφασίστες.

Στο συνέδριο της Αυλώνας στις 23 Σεπτεμβρίου 1945, οι αντιπρόσωποι των Τσάμηδων που εκπροσωπούσαν όλοι ομάδες Τσάμηδων προσφύγων στην Αλβανία, τοποθετήθηκαν ενάντια στις σφαγές που διέπραξαν εναντίον τους οι έλληνες μοναρχοφασίστες, και απαίτησαν με τη μορφή υπομνημάτων προς τη Διάσκεψη του Λονδίνου, να υπάρξει μια διερεύνηση για το πρόβλημά τους, και αποζημίωση εκ μέρους όσων είναι υπεύθυνοι για αυτή την αβάσιμη αιματοχυσία και τα αμέτρητα δεινά στην Τσαμουριά. Το Συνέδριο κατέληξε με ένα ψήφισμα που συνόψιζε τα παραπάνω.

Όντας στην εξορία, επανειλημμένα έχουμε απευθύνει εκκλήσεις προς τον κόσμο, αναφορικά με τα δικαιώματά μας που στερηθήκαμε, και ζητήσαμε τον επαναπατρισμό μας.

Στις 30 Οκτωβρίου 1944, το Τσάμικο Αντιφασιστικό Συμβούλιο απηύθυνε κείμενο διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, το [Συμμαχικό] Ανώτατο Επιτελείο Μεσογείου, τις Συμμαχικές κυβερνήσεις και την Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, όπου πραγματευόταν τις βάρβαρες πράξεις των ελλήνων φασιστών στην Τσαμουριά.

Στις 9 Μαΐου 1945, το Τσάμικο Αντιφασιστικό Συμβούλιο απέστειλε στις Στρατιωτικές Αποστολές [των Συμμάχων] αντίγραφο του τηλεγραφήματος που είχε παραλήπτη τον Πρόεδρο της Διάσκεψης του Αγίου Φραγκίσκου, αναφορικά με τα δικαιώματα των Τσάμηδων, βάσει του Χάρτη του Ατλαντικού.

Στις 27 Ιουνίου 1945, τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας από το Τσάμικο Αντιφασιστικό Συμβούλιο ενάντια στις σφαγές στην Τσαμουριά, στάλθηκαν στη δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, τις Συμμαχικές Στρατιωτικές Αποστολές, τη Σοβιετική, την Αγγλική, την Αμερικανική, τη Γαλλική και την Τσεχοσλοβακική, καθώς επίσης και στη Γιουγκοσλαβική πρεσβεία, και τους αλβανούς της Αμερικής, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Ένα υπόμνημα προς τον [Εργατικό] βουλευτή κ. Hutchinson στη Μεγάλη Βρετανία απεστάλη επίσης, στις 26 Νοέμβρη 1945.

Τηλεγραφήματα απεστάλησαν επίσης προς τη Γενική Διεύθυνση της ΟΥΝΡΑ από την Τσάμικη Αντιφασιστική Επιτροπή (25 Σεπτεμβρίου 1945), ζητώντας βοήθεια.

Ένα υπόμνημα επίσης στάλθηκε στην Προεδρία της Διάσκεψης των Συμμαχικών Υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο από τους αντιπροσώπους του Τσάμικου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο του 1945.

Επίσης, ένα υπόμνημα προς τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, στάλθηκε από την Τσάμικη Αντιφασιστική Επιτροπή στις 11 Ιανουαρίου 1946, θέτοντας ξανά το ζήτημα των σφαγών και ζητώντας τα οφειλόμενα δικαιώματα [των Τσάμηδων].

Τέλος, ένα υπόμνημα προς τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από την Τσάμικη Αντιφασιστική Επιτροπή στάλθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1945 και αργότερα.

Είμαστε θύματα του μοναρχικού καθεστώτος που κυριαρχεί στην Ελλάδα σήμερα. Μαζί με τον αδελφικό ελληνικό λαό, βιώνουμε τις συνέπειες της τρομοκρατίας που έχει εξαπλωθεί πάνω του σε όλη την Ελλάδα.

Επί 2,5 χρόνια τώρα, περιφερόμαστε στην Αλβανία στην εξαθλίωση, μακριά από την Πατρίδα, ενώ τις εύφορες εκτάσεις μας τις εκμεταλλεύονται άδικα πράκτορες των μοναρχοφασιστών στην Τσαμουριά.

Οι ωδίνες μας στην εξορία δεν είχαν και δεν έχουν όρια. Χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει προκύψει.

Παρά τις διαμαρτυρίες μας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, συνεχίζουμε να ζούμε στην εξορία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς καμία δικαιολογία, απασχολείται με τον εποικισμό ξένων κατοίκων στην Τσαμουριά, ώστε να αποτρέψει την επιστροφή μας.

Εξ ονόματος του λαού μας, διαμαρτυρόμαστε άλλη μια φορά εναντίον όλων αυτών των γεγονότων και παρουσιάζουμε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την τραγωδία που έχει λάβει χώρα στην Τσαμουριά, εφιστώντας την προσοχή στις βάρβαρες πράξεις που έχουν γίνει με πρόθεση την εξάλειψη του τσάμικου πληθυσμού.

19450923 Vlora Cham Congress 2

Από το αντιφασιστικό συνέδριο των Τσάμηδων προσφύγων. Διακρίνονται στη μέση από δεξιά προς αριστερά ο σοβιετικός, ο άγλλος και ο αμερικανός αντιπρόσωπος.

Τονίζουμε την ανάγκη γρήγορης επίλυσης του τσάμικου προβλήματος, και όντας πεπεισμένοι ότι τα αιτήματά μας θα υλοποιηθούν, τα θέτουμε ενώπιόν σας:

 1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή εγκατάστασης ξένων στοιχείων στα σπίτια μας.

 2. Να επαναπατριστούν όλοι οι Τσάμηδες.

 3. Να επιστραφούν όλες οι περιουσίες μας και να αποζημιωθούμε για όλες τις ζημιές στην κινητή και ακίνητη περιουσία μας

 4. Να δοθεί βοήθεια για την ανοικοδόμηση των σπιτιών μας και την επανεγκατάστασή μας

 5. Να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση των προνοιών των διεθνών συνθηκών και εντολών όπως η διασφάλιση των νομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων και η ασφάλεια του προσώπου

 6. Να δικαστούν και να τιμωριστούν όλοι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα.

Με τους πλέον διακεκριμένους χαιρετισμούς μας:

Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τάχο Σέικο, Κασέμ Ντέμη, Ρετζέπ Τσάμη, Ταχήρ Ντέμη, Βεχήπ Ντέμι, Ντερβίς Ντογιάκα, Χιλμί Σέιτι

Τίρανα, 1947

Πηγή: Agron Fico, Diaspora e Rilindur (Tirana: Albin, 2006), σ.σ. 46-61. Μετάφραση από τα αλβανικά στα αγγλικά Peter R. Prifti (εδώ)

Σημειώσεις parapoda:

i Η σφαγή επαληθεύεται στο βιβλίο του Σταύρου Παπαμώκου «Η Σέλλιανη χθες και σήμερα» (Αθήνα, 1997): «Ο οπλαρχηγός Μάρκος Δεληγιαννάκης επί κεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών, αλλά και άλλων ενόπλων από τα γύρω χριστιανικά χωριά, κατέβηκαν στα τουρκοχώρια της Τσιαμουριάς και συνέλαβαν 72 Τουρκαλβανούς, τους οποίους μετέφεραν δεμένους στο απόμερο και ολοσκότεινο ρέμα ‘Μπιντούρια και Κατσικιά’ της Σέλλιανης και τους εκτέλεσαν»(σ.160)

ii Αρχικά ήταν με τον ΕΛΑΣ αυτός, τοπικά, πάνω από την Παραμυθιά, Σέλιανη- Σαλονίκη- Πόποβο

iii Ταγματάρχης αρχικά του ΕΛΑΣ, στο 15ο Σύνταγμα, που τον κέρδισε ο συνάδελφός του Βήττος στον ΕΔΕΣ. Αργότερα, κάτοχος των εκτάσεων του τσάμικου χωριού Μουζάκα (νοτίως του Παλαιοχωρίου και πριν τον Κυπάρισσο), όταν οι κάτοικοί του εκδιώχθηκαν

iv Ο διοικητής του 16ου Συντάγματος του ΕΔΕΣ, αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Κρανιάς, που έφτασε στην Παραμυθιά, έγραψε ότι «αυτό που επακολούθησε δεν περιγράφεται»

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

28 thoughts on “Υπόμνημα Αντιφασιστικής Επιτροπής Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1947)

 1. Sid gid Μαΐου 19, 2016 στο 12:42 μμ Reply

  Εύγε στον μέγιστο Ναπολέων Ζερβα. Το μόνο του λάθος που άφησε μερικούς να φύγουν.

  Εύγε στο ναζιστικο χαρακτήρα παραποδα…

  Γιατί τους ξεκωλιασε ο Ζερβας;; Ρώτα παλιούς τσαμηδες να σου πούνε. Όσοι έμεναν στο Μαργκαλιτς (Μαργαριτι) ξέρουν.

 2. parapoda Μαΐου 19, 2016 στο 2:15 μμ Reply

  Ο πρόλογος είναι σαφής. Ένα ποσοστό Τσάμηδων (κυρίως αργόσχολα πλουσιόπαιδα) πήρε τα όπλα στο πλευρό των ναζί και αυτό δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα μεταπολεμικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων στην περιοχή (αφού πολλοί εποφθαλμιούσαν τα κτήματα των τσάμηδων και ψάχνονταν για την παραμικρή αφορμή). Προφανώς, έπρεπε όσοι -είτε ελληνόφωνοι, είτε αλβανόφωνοι- συνεργάστηκαν με τους ναζί, να υποστούν τις συνέπειες. Είναι ευνόητο, επίσης, ότι δεν μπορούσαν να αποτραπούν πλήρως φαινόμενα αντεκδίκησης (σε ατομικό επίπεδο) σε βάρος καποιων τσάμηδων.
  Εδώ όμως έχουμε τα εξής αντιφατικά. Άτομα σαν κι εσένα, τα οποία υποστηρίζουν τα όσα έπαθαν οι αλβανόφωνοι συνεργάτες των ναζί (και οι αλβανοί γενικώς) από μη κρατική δύναμη, κραυγάζουν, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, ή σιωπούν για τους ελληνόφωνους συνεργάτες των ναζί. Επίσης, τα ίδια άτομα (σαν κι εσένα), αναγνωρίζουν μόνο στους «δικούς μας» μη κρατικούς παράγοντες (τύπου ΕΔΕΣ) το δικαίωμα να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες συλλογικής ευθύνης.
  Δυστυχώς, ο ΕΔΕΣ δεν λειτούργησε αυθόρμητα, αλλά, μάλλον με σχέδιο και όχι ανιδιοτελώς. Έτσι, ο ΕΔΕΣ άφησε στίγμα σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος.
  Τέλος, για την ιστορία με τους Τσάμηδες, ευθύνη έχει και το ελληνικό κράτος καθ’όλη την περίοδο πριν από την κατοχή, καθώς μόνο φιλικό-αφομοιωτικό δεν στάθηκε απέναντι σε αυτό το «κατάλοιπο της οθωμανικής περιόδου», αντί να προβαίνει σε θετικές διακρίσεις π.χ. στο θέμα της εκπαίδευσης (για να μειωθεί ο δυσανάλογος αναλφαβητισμός).
  Αυτά θέλει να αναδείξει η ανάρτηση και όχι να ψέξει τη «συλλογική ευθύνη» αυτή καθ’εαυτή και μάλιστα σε μια άλλη περίοδο(και δη πολεμική) με διαφορετικά κριτήρια για την ανθρώπινη ζωή από αυτά που έχουμε σήμερα (περισσότερα, για το θέμα της συλλογικής ευθύνης, σε επόμενες αναρτήσεις).
  Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρουμε πώς βλέπει καποια πράγματα ο γειτονικός αλβανικός λαός και τι θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιεί και να θέτει στις διμερείς μας σχέσεις, πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι μόνο ο γειτονικός λαός που μπορεί να αξιοποιεί, αλλά και οι διάφοροι ιμπεριαλιστές που έχουν μαζευτεί στη γειτονιά.

 3. θεσπρωτια Οκτώβριος 19, 2016 στο 3:07 μμ Reply

  Παιδια.
  Καταρχήν ας διευκρινησουμε μερικα πραγματα.

  Οι ντοπιοι κατοικοιτης Θεσπρωτιας αποκαλουνε τους μουσουλμάνους αυτους ειτε ως τουρκοτσαμηδες [δηλαδή εξισλαμισθεντες τσαμηδες , τουρκοι στη θεση των τουρκων με λιγα λογια ] ειτε ως αλβανοτσαμηδες [ δηλαδή τσαμηδες με αλβανικη εθνικη συνειδηση ] .

  Δευτερον όταν καποιος μιλαει για »’ρατσιστικη-εθνικοθρησκευτικη εθνοκαθαρση »» από μερους του ΕΔΕΣ , καλο είναι να αναρωτηθει γιατι δεν παθανε τα ιδια και οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι της Θράκης [ αλλοεθνεις και αλλοφυλοι και αυτοι όπως οι τουρκοτσαμηδες ] η οι Πομακοι μουσουλμάνοι.
  Μηπως απλα γιατι δεν κανανε τα ιδια με τους τουρκοτσαμηδες;;;;;
  Πραγμα αποδεδειγμενο αλλωστε.
  Ουτε προς αυτους ηταν φιλικο το μεσοπολεμικο κρατος οπως γραφεις. Όμως αυτοι ειχανε αντιθετη πορεια από αυτή που ειχανε οι τουρκοτσαμηδες.
  Και ξερεις τελικα πιο ηταν το κυριο πρόβλημα .Η φασιστικη Ιταλια και η προπαγανδα που αυτή εκανε στους αλβανοτσαμηδες κατά το μεσοπολεμο .
  .Πραγμα που δεν συνεβη με τους τουρκογενιες και τους Πομακους.
  Αρα ο Φασισμος και η προπαγανδα του , ηταν ακομα πιο σοβαρο πρόβλημα από την οποια κακη συμπεριφορα του ελλαδικου κρατους.
  Κακως λοιπον δεν τονιζεται.
  Γιατι ετσι αντι να φουντωσει το μισος για το φασισμο , από οπου και αν προερχετε , φουντωνει το μισος για την Ελλαδα.
  Πραγμα που σιγουρα δεν προκειται να μας βγει σε καλο .

  Επισης αναφέρεις ότι θα επρεπε να υποστουν τα ιδια ελληνόφωνοι και αλβανόφωνοι συνεργατες των ναζι.
  Πολύ σωστο αυτό , όμως η περιοχη εκεινη ειχε μια ιδιαιτεροτητα σε σχεση με τις υπολοιπες της Ελλαδος.
  Δεν ειχε ελληνοφωνους ενοπλους συνεργατες των Ναζι.

  Δεν υπήρχανε ουτε τα επισημά ευζωνικα ταγματα ασφαλειας [ όπως στην Αθηνα η τη Πελοπονησο ] …
  ουτε ανεπίσημα ταγματα ασφαλειας [ όπως οι ναζιστικες και αλητικες συμμοριες του Πουλου στη Μακεδονια ] .
  Γιατι το ρολο αυτό στη Θεσρωτια τον ειχανε αναλαβει αποκλειστικα οι τουρκοτσαμηδες .

  Ιδου τι λενε οι ιδιοι οι Γερμανοι διοικητες στις εκθεσεις τους.

  »»’Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον αναφερει ότι ….
  στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι»’…
  Και αλλου αναφερει ….
  »Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν απώλειες καθολη τη διαρκεια των επιχειρησεων»».

 4. θεσπρωτια Οκτώβριος 19, 2016 στο 4:04 μμ Reply

  Το 1922-1923, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εκτοπίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο της Τσαμουριάς, ως ανταλλάξιμο με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, υπό το πρόσχημα ότι δήθεν επρόκειτο για Τούρκους. Αυτή η ξεδιάντροπη κίνηση των αρχών της Αθήνας ….
  ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ΄»’ΠΡΟΣΧΗΜΑ΄»».
  Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΕΛΕΓΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ , ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  . ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΗΣ. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ .
  ΕΤΣΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΑΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ .
  ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ [ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΝΑΖΙΣΤΩΝ ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ] .
  ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥ ΗΘΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.

  Η κυβέρνηση των Αθηνών εγκατέστησε τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στην Τσαμουριά, προκειμένου να την εποικίσει με έλληνες και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα οδηγούσαν στη μετανάστευση του αυτόχθονος αλβανικού πληθυσμού
  KΑΡΑΡΧΗΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ.
  ΕΠΙΛΥΔΕΣ ΗΤΑΝ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΥΣΑΝ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΡΑ ΣΩΣΤΑ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ ΜΕΡΗ . ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΩΣΤΕ .
  ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΑΘΗΚΑΝΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ.

  Κατέφυγαν σε κάθε είδους επινόηση για να καταστήσουν δύσκολη την παραμονή του αλβανικού στοιχείου στην Τσαμουριά, και δήμευσαν 6.000 εκτάρια γης που ανήκαν σε εκατοντάδες οικογένειες στο Ντούσκο (σ.parapoda: σημερινή Νέα Σελεύκεια), την Ηγουμενίτσα, το Καρντίκ (σ.parapoda: Γαρδίκι), την Καρβουνάρα (σ.parapoda: Καρβουνάρι) κ.α, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση.
  ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ.
  ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ.
  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΝ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ;;;;;;

  Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τον διωγμό και τις πράξεις βίας (τουλάχιστον για τις διώξεις του 1944).
  ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ.
  ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥΣ ΤΟ 1944 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΠΙΘΕΣΩΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ- ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
  ΑΡΑ ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.

  Κατά τον πόλεμο ενάντια στο Φασισμό, και ειδικότερα κατά το τέλος του, οι αντιδραστικές μοναρχοφασιστικές δυνάμεις στη Λάκκα Σουλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την αντίδραση για να εξυπηρετήσουν τον κατακτητή
  ΠΑΝΤΩΣ Ο ΕΔΕΣ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.
  ΤΑ ΣΥΦΩΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ.
  ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ . ΠΧ ΚΑΙ Ο ΕΛΑΣ ΑΚΟΜΑ.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΧ ΟΙ 1900 ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΔΕΝ ΡΙΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ . ΕΙΧΑΝΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ .

  ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
  Γερμανικές αναφορές κατά τα μέσα του 1943 τόνιζαν την ιδιαιτερότητα της τσάμικης μειονότητας ως τη μόνη πληθυσμιακή ομάδα της Θεσπρωτίας που δεν διακατεχόταν από αντιγερμανικά αισθήματα όπως αναφερει ο Μαγερ .
  Για αυτό αλλωστε τα τοπικα »’ταγματα ασφαλειας» ηταν από τη συγκεκριμενη πληθυσμιακη ομαδα .

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ
  .

  »»ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.
  ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ , ΤΣΟΠΑΝΟΣ ΝΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ »».
  »’ΟΤΑΝ ΦΥΓΑΝΕ ΡΙΞΑΝΕ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟΣ»»
  »’ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙΝΑ , ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑ»»

  ΑΥΤΕΣ Η ΚΟΥΒΑΝΤΕΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ »’ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ»’.
  ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΕΙΝΑ .
  ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  [ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΕΙΝΩΝ Η ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ ΕΝΘΕΝ ΚΙ ΕΝΘΕΝ ] .

 5. θεσπρωτια Οκτώβριος 27, 2016 στο 11:23 μμ Reply

  Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του LNC (το αλβανικό ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2. Ακολούθως, τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.

  Ενδεικτικό είναι μάλιστα περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Λιόψη (ένα από τα παραδοσιακά σκληροπυρηνικά χωριά της μειονότητας, το οποίο μάλιστα κατά την Κατοχή ανέδειξε δραστήριους συνεργάτες των ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων) όπου οι τοπικοί παράγοντες απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ελληνική αντίσταση4.

  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.

  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7. Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ (με μοναδικό επίτευγμα την σύναψη ανακωχής τον Ιούλιο του ίδιου έτους για την περιοχή της Παραμυθιάς) και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.

  Ας επανέλθουμε λίγο στο απόσπασμα της αντιφασιστικής επιτροπής σχετικά με τους προαναφερθέντες νεκρούς της τσάμικης μειονότητας στον αγώνα κατά του φασισμού. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι χωρίς αμφιβολία ο, γεννημένος το 1918 στις Φιλιάτες, Αλί Ντέμι. Βέβαια, μια ματιά στο βιογραφικό του μας δείχνει πως ο ίδιος είχε ελάχιστη έως μηδενική σχέση με τις εξελίξεις στην αλβανική κοινότητα της Θεσπρωτίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς το όνομά του συνδέθηκε με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας, χώρα στην οποία άλλωστε ο ίδιος ανατράφηκε, έδρασε και εν τέλει σκοτώθηκε το 1943 πολεμώντας τις δυνάμεις του Άξονα9.

  Σε ότι αφορά τους προαναφερθέντες Μουρτεζάι, Χαλούμι και Βέσελι, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες του μικτού ελληνοαλβανικού τάγματος του ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1944 στη μάχη του Μαλουνίου. Βέβαια, η συγκεκριμένη μάχη δεν δόθηκε εναντίον γερμανικού αποσπάσματος ή Τσάμηδων πολιτοφυλάκων αλλά κατά του ΕΔΕΣ10, τμήματα του οποίου είχαν προωθηθεί, μετά από άδεια των Βρετανών αξιωματικών που επικυρώθηκε και από τον αρχιστράτηγο Σκόμπυ11, βόρεια του ποταμού Καλαμά …

  Φοβερο κειμενο από τη σελιδα
  http://istorika-ethnika.pblogs.gr/2016/09/tsamhdes-kai-katohh-mythoi-kai-pragmatikothta-3o-meros.html

 6. θεσπρωτια Οκτώβριος 27, 2016 στο 11:25 μμ Reply

  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20. Υπολογίζεται πως είχε δύναμη τριακοσίων έως 460 ανδρών ενώ διχογνωμία επικρατεί και όσον αφορά τον αριθμό των Τσάμηδων που συμμετείχαν σε αυτό.

  Κατά τη Μαντά δεν ξεπέρασαν τους εξήντα23, ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24, στην Ιστορία της Αντίστασης των εκδόσεων Αυλός αναφέρονται 150 αντάρτες25, ο Κραψίτης (κατά τον οποίο η συνολική δύναμη του 5/14 ήταν 300 αντάρτες) τους αναφέρει ως την πλειοψηφία του τάγματος26 ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μαρτυρία Τσάμη πρόσφυγα που αμφισβητεί την ύπαρξη υπολογίσιμου αριθμού Τσάμηδων στον ΕΛΑΣ με κύριο επιχείρημα το ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν ελληνική και οι Έλληνες δεν επιθυμούσαν τον εξοπλισμό της τσάμικης μειονότητας28.

  Παράλληλα υπήρχαν και αρκετά μέλη της τσάμικης μειονότητας που συμμετείχαν στην αλβανική εθνική αντίσταση μέσα από τις τάξεις του LNC, όπως οι Αλί Ντέμι και Ταχήρ Ντέμι31 από τις Φιλιάτες, ο Μπράχο Καρασάνι από την Έλαια, ο Τέμε Σέικο κλπ32 με την επισήμανση όμως πως οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γεννημένοι ή μεγαλωμένοι στην Αλβανία και ως εκ τούτου δεν είχαν κάποιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις εντός των κόλπων των εν Ελλάδι Τσάμηδων. Άλλωστε, ούτε το μικτό τάγμα του ΕΛΑΣ ασκούσε κάποια, άξια αναφοράς, επιρροή στην μειονότητα33.

 7. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 10:53 πμ Reply

  Δυο πολύ βασικα θεματα για τα επιχειρηματα των αλβανοτσαμηδων περι μεγαλης συμμετοχης τους στην αντισταση εναντιων των Γερμανων .

  Ας δουμε μερικα στοιχεια που αποδυκνυουν τα ακριβως αντίθετα από αυτά που υποστηριζουν οι αλβανοτσαμηδες .

  ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 1941 ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ [ ΜΕΡΙΚΗ Η ΟΛΙΚΗ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙΤΑΛΟΥΣ .
  ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΔΡΑΣΕ Η ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2500 ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ KAI AΛΛΟΥΣ 900 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣΩΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΨΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΧΩΡΙΟ .

  ΕΤΣΙ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ [ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ] ΤΩΝ ΑΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ] ,
  ΕΙΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ-ΙΤΑΛΩΝ [ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ] .

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΟΠΛΟΙ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ [ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΟΥΝΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ]

  ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ , ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΛΕΗΑΤΟΥΝΤΑΝ [ Η ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΟΥΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ] ΟΤΑΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕ [ ΠΧ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ] ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΕΝΘΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

  Β] ΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ , »ΟΜΟΕΘΝΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ , ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

  ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ »ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ , ΧΩΡΙΚΟΥΣ ,
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »ΟΥΔΕΤΕΡΟ»’ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ .

  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ….

  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ
  ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ ,
  ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ
  ΟΥΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ »ΟΜΟΕΘΝΗ» ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑ.

  Ήδη από το 1942, του αλβανικόυΕΑΜ ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθως, τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

  ΑΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟ 1942 ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Η ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΤΑΝ ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΙΜΗ ΑΦΟΥ ΕΝΕΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ .

  ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1944 ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ [ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΕΡΙ ΜΑΖΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ]
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΙΚΤΟ ΤΑΓΜΑ , ΠΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ , ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ , ΠΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΛΗΝ ΤΩΝ 25 ΗΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .

 8. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 11:04 πμ Reply

  Ας δουμε άλλη μια μαρτυρια.

  40 αλβανοτσαμηδες μεταφέρανε τους αιχμαλωτους από το Φαναρι για τα Γιάννενα .
  Στο δρομο σκοτωσανε και δυο ατομα .
  Στο Γαρδικι ηθελαν να μας σκοτωσουν έναν έναν [ οι κατοικοι του αλβανοτσαμικου χωριου ]
  Το βραδυ το σκασε ενας και οι αλβανοτσαμηδες επιμενανε να μας σκοτωσουν ολους ,
  οι γερμανοι διοικητες δεν δεχθηκαν να σκοτωθουν ολοι . Οι τσαμηδες τελικα σκοτωσαεν 2 νεαρους από τους αιχμαλωτους
  ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΑ

  • parapoda Οκτώβριος 28, 2016 στο 12:07 μμ Reply

   Το να μειώνεις -έστω και με αγνές προθέσεις, για να τη θέσεις στις σωστές της διαστάσεις – τη συμμετοχή των Τσάμηδων στην αντίσταση κατά των Ναζί, ή να επικαλείσαι τη (γνωστή) συμμετοχή καποιων ελλήνων πολιτών (τσάμικης καταγωγής) στη ναζιστική διοίκηση, είναι δύο πράγματα τα οποία, πρώτον, δεν αποτελούν επιχειρήματα για την εκδίωξη ολόκληρης της μειονότητας από την ελληνική επικράτεια (και μάλιστα, με απόφαση καποιου μη κρατικού θεσμού), παρά το γεγονός ότι (όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό κείμενο) οι σχέσεις με όλη τη μειονότητα ήταν λογικό να είναι -για ένα διάστημα τουλάχιστον – τεταμένες (λόγω και της υπόθαλψης της διαμάχης και από όσους ενδιαφέρονταν να εκδιώξουν τους τσάμηδες για να ιδιοποιηθούν τις περιουσίες). Δεύτερον, ακόμα κι αν τη δικαιολογούσαν, τότε, θα έπρεπε να εφαρμοστούν και σε «καθαρούς» Έλληνες, και μάλιστα, ακόμα και σήμερα (αφού για το τώρα είναι που «καιγόμαστε»). Τρίτον, δεν αναιρούν το γεγονός της απόσπασης οικονομικών οφελών από τις «πατριωτικές υπηρεσίες» που προσέφεραν όσοι εκδίωξαν τους Τσάμηδες. Εν κατακλείδι, δεν ενισχύεις την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για μια λογική και δίκαιη διέξοδο. Αντίθετα, με τέτοια επιχειρηματολογία, θα υποστούμε ψυχρολουσία. Παρακαλείσαι να θέσεις το ζήτημα στο σήμερα (και να σταματήσεις να μεταφέρεις εδώ ό,τι κάθε τρεις και λίγο βρίσκεις στο διαδίκτυο).

 9. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 11:58 πμ Reply

  Παμε να δουμε τι ουσιαστικα ομολογει ο ηγέτης των τσαμηδων σε επιστολή που εστειλε το 1943 στον Μουσολινι …..
  »»Η αφοσίωσή μου και οι από πλέον των 40 ετών παρασχεθείσες υπηρεσίες στην Ιταλία με υποχρεώνουν να σας αναφέρω όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τσαμουριά, Ελλάδα και Νότια Αλβανία»»…
  παρενθεση…..
  Εδώ ομολογει τι πραγματικα ισχυε το 1941-44 …
  Αλλο η Ελλαδα άλλο η νοτια Αλβανια και άλλο η »Αυτονομη»-ημιαυτονομη Τσαμουρια η οποια και ειχε περασει υπο τον απολυτο ελεγχο των τουρκοτσαμηδων με την αδεια των φ ασιστων συμαχων τους…
  Επισης ομολογει κατι ακομα…. ότι 40 χρονια τωρα τα αδερφια Ντινο δουλεύανε για την Ιταλια [ και αρα και για την μετα το 1923 Φασιστικη Ιταλια , και τις βλεψεις της επι των παραλιων της Ηπειρου και γενοκοτερα της ανασύστασης της ρωμαικης αυτοκρατοριας όπως προπαγανδιζε το φασιστικο καθεστως] για αυτό και οι Ιταλοι τους ανταμείψανε με αυτά τα αξιωματα όταν κατελαβαν την Ελλαδα……..τους ηγετες [στρατιωτικοι και πολιτικοι] των τουρκοτσαμηδων της θεσπρωτιας που ηταν »πρακτορες του αξονα » και μαλιστα πολλα χρονια τωρα , εχει αποδειχθεί ότι οι απλοι τσαμηδες επηρεαζονταν αμεσα από αυτους – τους ακολουθούσανε στα βιαια-αυτομιστικα-ανθελληνικα κελευσματα τους [ κυριως λογω της κοινωνικης δομης της τουρκοτσαμικης κοινοτητας-της νοοτροπίας τους -την ταση υπακοής στον ισχυροτερο της περιοχης ,δηλαδη λογω του τροπου κοινωνικης λειτουργιας της φυλης αυτης κλπ]..
  Την φιλοαξονικη [και ανθελληνικη] συμπεροφορα τους απεδειξε τοσο το συμφωνο των φιλιατων μεταξυ ΕΑΜ και Τουρκοτσαμηδων [ τοοποιο θα αναλυσουμε παρακατω ] οσο και το γεγονος οτι εντος της τουρκοτσαμικης κοινοτητας κατά τα ταραγμενα χρονια της κατοχης δεν παρατηρηθηκε καμια [σοβαρη] αντιδραση [ενοπλη η αοπλη] εναντιον οσων συνεβαιναν ,αλλα στη καλυτερη περιπτωση παρατηρηθηκε μια απλη προσαρμογή στη νεα ταξη πραγματων το 1940-44, η στη χειροτερη περιπτωση , τυφλη υπακοή στους ηγετες τους και συνακολουθα ενοπλη δραση εναντιον των ελληνων ηπειρωτων] [με εξαιτρεση βεβαια τους λιγοστους φιλιατιωτες τουρκοτσαμηδες που ενεταχθησαν στον ΕΛΑΣ ΤΟ 1944,
  συνεχιζουμε με την αναλυση της επιστολης που αποδυκνυει οτι η αντιανταρτικη δραση των τουρκοτσαμηδων δεν περιοριστηκε μονο εντος Θεσπρωτιας -Ελλαδας αλλα ακομα και εντος νοτιου Αλβανιας…..και για αυτό ακριβως το ανταρτικο [εαμ αλβανιας] της νοτιου αλβανιας [εναντιον αυτου δηλαδή ] μιλαει ο ηγέτης των τουρκοτσαμηδων της ημιαυτόνομης Θεσπρωτιας..ιδου..
  »»Στη Νότια Αλβανία η κατάσταση έχει καταντήσει ανησυχητική. Η έλλειψη συνετών οδηγιών και η αδυναμία των αρχών επέτρεψε την διείσδυση της εχθρικής προπαγάνδας με την δημιουργία ανταρτικών ομάδων»’…..»’είναι αναρχικά όργανα παρακινούμενα από πράκτορες και οδηγίες, που έχουν διεισδύσει από την Ελλάδα»’….
  Δηλαδη ακομα και για την νοτια αλβανια και το εκει αλβανικο ανταρτικο ο Ντινο κανει λογο για »’ελληνες πρακτορες»’..αυτό δειχνει και τη νοοτροπια των ηγετων τους ,και μεγαλου μερους του λαου που τους ακολουθησε…δηλαδή ανθελληνικη νοοτροπια…..Δηλαδη δεν κανει λογο ουτε καν για »’κομμουνιστες πρακτορες»'[ πραγμα που και αληθες ισως ηταν , και που θα ερεθιζε τα αυτια των Ιταλων φασιστων-αντικομουνιστων ] αλλα αντιθετα μιλαει για »’ελληνικη» προπαγανδα..που;;;..μεσα στην ιδια την αλβανια…..πραγμα που δειχνει ότι ο βασικοτερος εχθρος στα ματια των ηγετων των τουρκοτσαμηδων ηταν οι ελληνες [ανεξαρτήτως ιδεολογικων πιστευω ]..δηλαδή φυλετικη [ και θρησκευτικη βεβαίως] η εχθρα [από τα πολύ παλια χρονια]…αυτό αποδυκνυεται και απο το ότι οι τουρκοτσαμηδες κυνηγησαν ανταρτες ανεξαρτήτως πολιτικης τοποθέτησης [ ΕΛΑΣ η ΕΔΕΣ αν και με τον καιρο ειχανε βαλει στοματικυριως τους τελευταιους]] .. το ιδιο ισχυε και για τους απλους ηπειρώτες χωρικους…..αυτό δηλαδή δειχνει η ολη δραση των ενοπλων τσαμηδων το 1940-44…..αφου ειχαμε λεηλασιες τοσο σε μερη που ειχε αναπτυξη το ανταρτικο του ΕΔΕΣ [ ΠΧ Παραμυθια προς Σουλι ] οσο και σε περιοχες που ειχε αναπτυξη το ανταρτικο του ΕΛΑΣ [πχ Ορεινη Μουργκανα]
  συνεχιζει….
  »»Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση.»»
  δηλαδή οι »καλοι πατριωτες» στους οποιους αναφέρεται ηταν οι ενοπλοι που οδιος ανεφερε [και οι οποιοι αργοτερα συγκροτησαν τα 14 ενοπλα τουρκοτσαμικα ταγματα της KSILA στο πλευρο των γερμανων] ηλεγχε ο ιδιος και ο αδερφος του και που συμμετείχανε σε κοινες , με τους Ιταλους, αντιανταρτικες επιχειρήσεις εναντιον των Ελλήνων ανταρτων…και αργοτερα κοινες επιχειρησεις με την γερμανικη ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ ….»’αναρχικοι και προδοτες»’ είναι οι ανταρτες της νοτιου αλβανιας [ ΕΑΜ Αλβανιας]….
  επισης ομολογει ότι οι τουρκοτσαμηδες
  ’ασπασθηκαν την ιταλικη υποθεση»…. αυτό δειχνει ποιανου το μερος πηραν οι Θεσπρωτοι τουρκοΤσαμηδες [ στη μεγαλη τους πλειοψηφεια ] της ιδιαίτερης πατριδας του , τους οποιους και διοικουσε τα χρονια εκεινα …

  βλέπουμε μεχρι τωρα την πληρη ανατροπη της αλβανικης ανθελληνικης προπαγάνδας για τα γεγονοτα εκεινα ..μεχρι τωρα οι ιδιες οι ομολογιες των τουρκοτσαμηδων διαψευδουν την μεγαλοαλβανικη προπαγανδα..

  Και συνεχιζει ο Ντινο για το ανταρτικο της Νοτιου Αλβανιας…….»»Σήμερα θα χρειαζόταν να διαλέξουμε κατάλληλα άτομα που μπορούν να αναλάβουν την αποστολή και την ευθύνη της απόλυτης καταστολής αυτών των σκοτεινών κινημάτων»’…….»»Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, από πατριωτισμό και όχι από χρηματισμό,με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των να καταστρέψουν και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi»»’
  Δηλαδη ο ηγέτης των τουρκοτσαμηδων αναφέρεται σε΄»’ανηλεες κυνηγητο» αλλα και σε καταστροφες ακομα και των χωριων που στηριζουν τους ανταρτες όχι απλα στην Ελλαδα αλλα ακομα και στη νοτια Αλβανια στο Κουρβαλεσι της Λαμπεριας [αλβανοι μουσουλμανοι οι κατοικοι του] του οποιου οι κατοικοι βοηθουσανε το ΕΑΜ Αλβανιας [δηλαδή τους συμπατριώτες του] …..δηλαδή μπορούμε να φανταστούμε τι ειχανε περασει τα ελληνικα χωρια που συνορευαν αμεσα με την Τσαμουρια , ειτε τα χωρια της ορεινης μουργκανας ειτε της παραμυθιας ειτε του καμπου του φαναριου [ καταστροφή ,μερικη η ολικη, 24 χωριων κατα τις επιδρομες του 1943 απο 600 τουρκοτσαμηδες ] από τους τουρκοτσαμηδες όταν αναφερουν »με ελαφρα τη καρδια» την αναγκη για καταστροφη ακομα και αλβανικων χωριων εντος της Αλβανιας……αρα η καταστρφη χωριων ηταν κατι που ειχανε επαναλαβει ξανα και ξανα [στην ελληνικη φυσικα ηπειρο]
  »»Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν αυτή τους εγκαταλείψει»’
  Δηλαδη ξεκάθαρα λεει ότι αυτό το ρολο των εκαθαριστικων επιχειρήσεων εις βαρος »’φιλοανταρτικων» χωριων [ ακομα και αλβανικων χωριων εντος της Αλβανιας ] θα τον αναλαβουν ακομα και οι ιδιοι [ τουρκοτσαμηδες και κοσσοβαροι και μαλιστα με σχηματισμο σωματος 6000 ανδρων »ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ» οπως λεει …. αριθμος που δειχνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για τον ρολο της πλειψηφιας των τουρκοτσαμηδων το 1940-44 ]…επισης το»» γνωριζουν τι τους περιμενει αν τους εγκαταλειψει η ιταλια»’ δειχνει ότι υπηρχε διαχυτος »φοβος΄» για το τι θα ακολουθουσε…. φοβος που οφειλότανε σε βεβαιη αντεκδίκηση-αντιποινα [από μεριας ελληνων ανταρτων] που θα ακολουθούσανε εξαιτιας οσων ειχανε προηγηθεί την προηγουμενη τριετια….ειδαλως δε θα επρεπε να φοβόντουσαν τιποτα τετοιο όπως για παραδειγμα δεν φοβόντουσαν [ και δεν επαθαν κατι ] οι μουσουλμάνοι της θρακης, ειτε τουρκοι μουσουλμάνοι [ αλλοεθνεις και αλλόθρησκοι και αυτοι ] ειτε Πομακοι [ αλλόθρησκοι και αυτοι οπως οι ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ]..και αυτοι δεν φοβόντουσαν τιποτα ,και δεν παθανε και τιποτα ακριβως γιατι δεν ειχανε πειραξει κανενα στην κατοχη ..αρα ο φοβος τους [των μουσουλμάνων αλβανων της θεσπρωτιας] ηταν φοβος αντιποινων-εκδικησεως εναντιων τους όταν θα τους εγκατελειπαν οι ιταλοι προστατες τους [ και αργοτερα οι γερμανοι] ..πραγμα που σωστα προεβλεψε στο γραμμα του και που συνεβη το 1944 μετα [η και κατά] την αποχωρηση των γερμανικων στρατευματων από τη θεσπρωτια…και που δεν συνεβη με τους τουρκους μουσουλμάνους της θρακης η τους Πομακους για παράδειγμα….αυτό δειχνει πολλα και θα επρεπε να βαζει σε σκεψη τους αλβανους που πιστευουν αυτά που τους μαθαινουν στο σχολεια της Αλβανιας και τους φυτευουν εθνικιστικο μισος περι »ρατσιστων»ελληνων ανταρτων η ρατσιστικη Ελλαδας γενικοτερα κλπ…
  Και συνεχιζει στην επιστολη του …..
  »’Οι Τσαμουριώτες εν τω μεταξύ μου έχουν συχνά απευθύνει την ερώτηση: «Η Ιταλία πολέμησε την Ελλάδα για την Τσαμουριά, γιατί τώρα δεν υπολογίζει την πίστη μας και μας αφήνει στο έλεος των κοινών μας εχθρών»…αυτό που λεγανε οι απλοι τουρκοτσαμηδες στους ηγετες τους ,ότι »» η ιταλια πολεμησε για την τσαμουρια»» …
  δηλαδή ένα φασιστικο κρατος όπως το ιταλικο »’θυμηθηκε» να πολεμησει ένα γειτονικο της αλβανιας κρατος λογω της καταπιεσης μιας [ μη ιταλικης μαλιστα] μειονότητας [ δηλαδή οι φασιστες που κυνηγάγανε τις μειονότητες της δικιας τους πατριδας επεμβαίνανε στα αλλα κρατη για να υπερσπιστουν τις εκει μειονότητες πραγμα τελειως αστειο ] θυμιζει τους πολεμους αμερικης και νατο που επεμβαινουν σε κρατη στην αλλη μερια της υφηλιου για να υπερασπιστουν καποια πραγματικη η »’φανταστικη» ,καταπιεζομενη η μη, μειονοτητα…..τελικα η ιστορια επαναλαμβάνετε….ιδια αφεντικα,ιδια »συνθηματα» [πχ μεγαλη αλβανια] ιδιοι σκοποι [ εντελως ασχετοι με αυτους που λενε-λεγανε δημοσια πχ απελευθερωση καταπιεσμένων τουρκοτσαμηδων πραγμα που ανεφερε και το ιταλικο τελεσιγραφο [την 28 οκτωβριου των ιταλων] ως μια απο τις αιτιες επιθεσεως των ιταλων εναντια στην Ελλαδα κλπ ]
  Επισης αυτό το»’κοινο μας εχθρο»[δηλαδή ιταλων και τουρκοτσαμηδων] που απευθυναν οι τσαμηδες προς τους ηγετες τους δειχνει προς ποια ομαδα ανθρωπων αισθανονταν-ηταν συμμαχοι οι τουρκοτσαμηδες [ ιταλικα στρατεύματα κατοχης] και ποια αισθανονταν-αντιμετωπιζαν ως εχθρο οι τουρκοτσαμηδες [ ομαδα εθνοτικα ελληνικη ,θρησκευτικα ορθοδοξη ασχετως πολιτικης ιδεολογιας αλλα ακομα και ταξικης θεσης μιας και όπως ξερουμε αρκετοι από τους εκτελεσθεντες-δολοφονηθεντες ηπειρώτες ηταν μετριας η και κακης οικονομικης κατάστασης μεροκαματιάρηδες και βοσκοι ακομα και παιδια] ..προς αυτή την ομαδα [ελληνες ηπειρώτες] στραφήκανε με κάθε μεσο το 1940-44…
  Συνεχιζει…»»’Αυτός ο κόσμος οπλισμένος δυνατός και γενναιόδωρος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη γη του, και να πεθάνει για την αφοσίωσή του στην Ιταλία»»’..εδω φαινεται ότι αυτοι οι ανθρωποι [ενοπλοι τουρκοτσαμηδες υπερ των κατοχικων στρατευμάτων] τους οποιους περιγραφει ηταν ένα [πολύ] μεγαλο μερος του πληθυσμου για αυτό και το γενικευσε ο Ντινο [ για ολους τους τουρκοτσαμηδες]…όπως δηλαδή ξανααποδειχθηκε η συντριπτικη πλειοψηφεια των ανδρων ειχε ταχθει ενοπλα υπερ των γερμανιταλων…

 10. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 2:08 μμ Reply

  Δεύτερον, ακόμα κι αν τη δικαιολογούσαν, τότε, θα έπρεπε να εφαρμοστούν και σε «καθαρούς» Έλληνες,
  »ΚΑΘΑΡΟΙ»’ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ.
  ΤΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΛΗΘΗΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.

  αποτελούν επιχειρήματα για την εκδίωξη ολόκληρης της μειονότητας από την ελληνική επικράτεια (και μάλιστα, με απόφαση καποιου μη κρατικού θεσμού
  ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥΣ.
  ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΒΓΑΛΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

  δεν ενισχύεις την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς
  ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΟΠΟ .
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΙΕΤΕ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΩΣ »’ΜΕΣΗ»’- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ . ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ .

  συμμετοχή καποιων ελλήνων πολιτών (τσάμικης καταγωγής) στη ναζιστική διοίκηση
  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΟΠΤΙΚΗ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

  Παρακαλείσαι να θέσεις το ζήτημα στο σήμερα
  ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΩ ΕΝΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
  ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
  ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ , ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ.
  ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΑΝΤΑ.

  και να σταματήσεις να μεταφέρεις εδώ ό,τι κάθε τρεις και λίγο βρίσκεις στο διαδίκτυο).
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ Η ΟΧΙ.
  ΑΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΦΟΡΙΖΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

 11. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 2:14 μμ Reply

  Εν κατακλείδι, δεν ενισχύεις την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για μια λογική και δίκαιη διέξοδο
  ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ;

  Αντίθετα, με τέτοια επιχειρηματολογία, θα υποστούμε ψυχρολουσία.
  ΤΟ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ Η ΟΤΙ ΟΣΑ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1944 ΤΑ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ.
  ΙΣΑ ΙΣΑ »»ΜΑΛΑΚΩΝΕΙ»- ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ [ ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ] ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ- ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.
  ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΕΙΣ ΕΔΑΔΦΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΜΙΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ] ΚΑΙ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΑΡΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΛΠ ]ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

 12. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 3:10 μμ Reply

  Το να μειώνεις -έστω και με αγνές προθέσεις, για να τη θέσεις στις σωστές της διαστάσεις –
  ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗ »»ΜΕΙΩΝΩ»’
  ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΣ ΤΗ ΦΕΡΝΩ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ.

  ΠΩΣ ΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΕΑΜ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΗ – ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ…

  ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία
  [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ]
  επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής συγκροτήθηκε αρχικά μία Αντιφασιστική Επιτροπή Τσαμουριάς, αποτελούμενη από Τσάμηδες της περιοχής Φιλιατών .), η οποία και ήρθε σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ηπείρου και το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλβανίας…

  ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΑΜΙΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ AΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ »ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ’ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο »ΑΠΛΟΣ» ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΤΕ [ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ] ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ [ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ] ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ »ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΕΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ »’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΠΟΛΕΜΑΓΑΝΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ …

  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ »ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ » ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΜ ΕΛΑΣ [ ΛΙΓΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1944 ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ] ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ [ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ [ΟΡΕΙΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ] ΕΛΕΓΧΕ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑ ΤΟ 1944 ,ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΑΜ [ ΘΕΛΟΝΑΣ Η ΜΗ] ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ,]..

  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ 14 ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΝΤΕΜΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ…ΟΙ ΕΝΤΑΞΗ »ΑΡΚΕΤΩΝ » ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΣΩΖΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ…ΕΤΣΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ…..

  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 [ 2 ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , υπογράφτηκε στη Φοινίκη [ χωριο ελληνικο της Θεσπρωτιας] των Φιλιατών συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων…
  -την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, –
  την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις, να ενισχύσουν τις τάξεις του ΕΛΑΣ σε περίπτωση σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και ΚΛΠ.
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή. Το μικτό τάγμα για την περιφέρεια της Τσαμουριάς είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 1944, με πρωτοβουλία του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και με τη σύμφωνη γνώμη του αλβανικού FNC130. Συνδιοικητές του είχαν οριστεί αρχικά οι Μουχαρέμ Ντέμι και Σπύρος Σκεύης, αργότερα όμως, έγινε ο Ιωάννης Σαράφης.

  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, [ΜΟΛΙΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑΓΜΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1944] ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΙΓΕΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΙΚΤΟ [ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ]
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΗΤΑΝ 14 ΑΜΙΓΟΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ..

  ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΡΑ-ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΟΘΕΤΗΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ]

  ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΤΑΝΕ Η ΗΤΤΑ-ΑΠΟΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙΚΗ [ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ]..ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ [ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΑΜ]…

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…
  Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ »’ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ » [ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ….. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ »’ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ» ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΟΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ »’ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ» ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ] ……ΑΡΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ…ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΥΤΕ ΕΔΕΣ ΥΟΗΡΧΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ…

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΕΑΜ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ »ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ….
  ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ »’Ο ΚΑΝΟΝΑΣ»»…..
  ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ »ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ »ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΚΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ]…..

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΘΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΑΜ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ[ΕΣΤΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΦΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΤΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ [ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ] ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ..

  ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ [ΜΑΤΑΙΑ-ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ] ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ] ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ -ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΔΥΣΚΟΛΟ]…

 13. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 3:47 μμ Reply

  Εν κατακλείδι, δεν ενισχύεις την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για μια λογική και δίκαιη διέξοδο.

  ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΚΩΦΕΥΠΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ [ΡΑΜΑ ] , ΔΕΞΙΑ [ ΜΠΕΡΙΣΑ ] Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ [ ΕΡΥΘΡΟΜΑΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ] ΚΟΜΜΑΤΑ
  ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΚΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
  ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ [ ΒΛΕΠΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ] ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΜΗ .
  ΟΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΟΤΖΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΧΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ »»ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»’ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΤΟ 1946 ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΙΣ ΚΑΛΠΕΣ . ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΡΩΣΑΝΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ .
  ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΧΟΤΖΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΘΣΤΩΣ ΤΟΥ ΖΟΓΚΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ]

  • parapoda Οκτώβριος 28, 2016 στο 5:24 μμ Reply

   Καποιες παρατηρήσεις. Πρώτον. Για την ελληνική πλευρά τσάμικο ζήτημα υφίσταται. Όχι όμως όπως το θέτει η αλβανική. Δηλαδή, όχι ως διμερές – διακρατικό, αλλά ως ζήτημα μεμονωμένων ανθρώπων, τους οποίους παραπέμπει στους δήμους να αναζητήσουν την εγγραφή τους στα δημοτολόγια, αυτοί δεν τα δίνουν κ.ο.κ.
   Δεύτερον. Δεν ήταν «το χοτζικό καθεστώς» που «δεν τους αναγνώρισε σαν έλληνες». Οι ίδιοι οι Χειμαρριώτες ήταν όμοιοι με τους μειονοτικούς που κατηγορείς. Ευτυχώς όμως, το «χοτζικό καθεστώς» δεν ήταν σαν το μεταπολεμικό κράτος ταγματαλητών-μοναρχοφασιστών της Αθήνας και δεν έκανε αυτό που εσύ δικαιολογείς, δεν τους έδιωξε. Οι Χειμαρριώτες μεταπολεμικά βρέθηκαν με την ουρά στα σκέλια, και μόνο παθητική αντίσταση μπορούσαν να επιδείξουν. Ήταν αυτοί που δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την καθιέρωση λαϊκής δημοκρατίας στη χώρα τους. Ήταν αυτοί που ήξεραν πως ένα ελληνόφωνο σχολείο θα ήταν λαϊκοδημοκρατικό, πάνω από όλα. Στα γύρω χωριά της Χειμάρρας τα πράγματα ήταν ακόμα πιο σύνθετα και από γλωσσολογικής άποψης (Δρυμάδες, Παλάσσα ελληνόφωνα, αλλά δεν δήλωναν, όπως ούτε στην ίδια τη Χειμάρρα, όλοι οι κάτοικοι έλληνες, Βούνο κλπ αλβανόφωνα). Εξάλλου, την προσφυγή στην ΚτΕ την περίοδο Ζώγου δεν την έκαναν όλα τα ελληνόφωνα χωριά. Κι αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν ήταν μόνο τα εθνικά ζητήματα στη μέση. Το «χοτζικό καθεστώς» ήταν πολύ φιλικό προς την ελληνική μειονότητα και από πλευράς συμμετοχής μειονοτικών (Ελλήνων) στην ανώτατη διοίκηση (πολιτική και στρατιωτική) δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα στην Ελλάδα και ίσως και πανευρωπαϊκά (απλώς, «κομμένες» οι χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό και οι χρηματοδοτήσεις αλλόφωνων σχολείων, π.χ. σε αλβανόφωνο ή βλαχόφωνο χωριό δεν θα υπήρχε ελληνικό). Τέλος, για το αν «κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν αλβανό να μιλάει αλβανικά ή να δηλώνει αλβανός επίσημα ή μη», μπορείς να πας στα λίγα αρβανιτόφωνα χωριά της Θεσπρωτίας να δεις πώς πέρασαν (κι ας ήταν Έλληνες οι άνθρωποι).

 14. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 5:32 μμ Reply

  ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑσιΜΣΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ ΟΠΩΣ ΠΧ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΙΑ
  »»ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ»»

  Ως γνωστον , στην Αλβανια , το αλβανικο εθνικιστικο καθεστως πιπιλαει απο τα σχολικα χρονια τα μυαλα των αλβανων μαθητων για την »’αλυτρωτη και παλαι ποτε αλβανικη Ηπειρο»’ , η οποια υποτιθετε ηταν παντα »’Ιλλυρικη» δηλαδη αλβανικη κατα αυτους.Αρχικα , λεει το αλβανικο αφηγημα , οι ηπειρωτες ηταν Ιλλυριοι που εξελληνιστηκανε [ χωρις να δινουνε και πολυ περαιτερο πληροφοριες μονο κατι αναφορες ημιμαθων περιηγητων του 19 ου αιωνα και κατι »’παραποιημενα» κειμενα του Θουκιδιδη ] . Στη πορεια ,λενε , κατεβηκανε και αλλοι Ιλλυριοι οι οποιοι και κρατησανε τη γλωσσα τους , οι »Τσαμηδες»’.
  Αυτο ειναι εν ολιγοις το αφηγημα των αλβανων .

  Αρα με βαση το παραπανω εθνικιστικο παραμυθι , η Ηπειρος ηταν παντα Ιλλυρικη , εξελληνισμενη η μη, παντως ,Ιλλυρικη αρα καλα κανουμε και την »»διεκδηκουμε»» .

  Ας αφησουμε τα αρχαια χρονια για τα οποια αλλωστε οσο εξελησεται κυριως η επιστημη της αρχαιολογιας αποδυκνυει οτι οι Ηπειρωτες πολυ πριν τη κατακτηση του μεγαλου Αλεξανδρου μιλουσαν [ οπως και ολη η δυτικη Ελλαδα ] μια διαλεκτος πολυ κοντα στην Δωρικη.

  Ας παμε στα νεοτερα χρονια πχ της τουρκοκρατιας . Να δουμε ποιες γλωσσες ομιλουνταν στη περιοχη της Ηπειρου.

  Ας αναφερουμε τα γραφομενα ενος αμιγως ελληνοφωνου Ηπειρωτη [ Κοσμας Θεσπρωτος ] και ενος διγλωσσου Ηπειρωτη , του Σουλιωτη Κουτσονικα .

  Αυτοι γραψανε βιβλια πριν 150 χρονια , επι τουρκοκρατιας-αλβανοκρατιας ουσιαστικα , ακομα στην Ηπειρο και αναφερουν αναλυτικα ποιες γλωσσες ομιλουνταν στην πατριδα τους την Ηπειρο .

  Ο Κουτσονικας αναφερει οτι ολα τα χωρια Αρτας , Πρεβεζας , Ιωαννιων, Κονιτσας και Πωγωνιου ομιλουν την ελληνικη .

  Ενω στις περιοχες Σουλιου [ νοτια ορια νομου Θεσπρωτιας ] και Φαναριου – Αχεροντας ποταμος ομιλουντε και οι δυο γλωσσες .
  Αντιθετα στη Τσαμουρια-Θεσπρωτια μουσουλμμανοι και χριστιανοι ομιλουν κυριως την αλβανικη .

  Αρα βλεπουμε οτι η »»Τσαμουρια»» , δηλαδη οι περιοχες απο το Μαργαριτι νοτια ως τη Παραμυθια ανατολικα και το Φιλιατι βορεια δηλαδη τα δυο τριτα του σημερινου νομου Θεσπρωτιας [ πλην του βορειου τμηματος ,Τσαμαντα και Μουργκανας ] ομιλουνταν κυριως τα αλβανικα αρα ειναι η μονη περιοχη που μπορει να χαρακτηριστει ως καποτε »’αλβανικη»’.

  Βεβαια το »»ομιλουνταν κυριως αλβανικα»»’ υποδηλωνει αυτο που παρατηρηρσανε και αλλοι ερευνητες.Οτι στη περιοχη ομιλουνταν και η ελληνικη εστω ως δευτερη γλωσσα [ απο ανδρες και γυναικες οπως εχει μαρτυρηθει απο Ελληνες και ξενους ερευνητες πραγμα που δειχνει οτι οι αλβανοτσαμηδες ειχανε μεικτη καταγωγη αλλου λιγοτερο πχ Μαργαριτι , αλλου περισσοτερο πχ Παραμυθια που ειχαμε αμιγη διγλωσσια και απο τους Μουσουλμανους ακομα ] .

  Σε οτι αφορα το Ιωαννινα το Πωγωνι και τη Κονιτσα αλλα και στο νοτο , την Αρτα και τη Πρεβεζα παντου μιλαγανε μονο ελληνικα και μονο εντος των πολεων υπηχανε Αλβανοι [εγτατεστημενοι απο την τουρκικη εξουσια για να ελεγχουνε την περιοχη ] και αυτοι ηταν επιλυδες και μαλιστα λιγοτεροι των Ελληνων ντοπιων των πολεων [ εκτος της πολεως της Κονιτσας τη μοναδικη πολη της Ηπειρου οπου οι Αλβανοι ηταν περισσοτεροι αν και τα περιχωρα της ηταν ελληνικα ] .

  Παμε στο Κοσμα το Θεσπρωτο . Aυτος αναφερομενος μονο στους αμιγως ελληνοφωνους και οχι σους διγλωσσους αναφερει αρχικα μερικα χωρια της Τσαμουριας [ πχ Σαγιαδα , Παργα κλπ ] τα οποια ειναι αμιγως ελληνοφωνα.

  Μετα αναφερει οτι »’τα Ιωαννινα και ολα τα χωρια των ειναι Ελληνες οπως και στη Πωγωνιανη τη Κονιτσα ως τα βουνα της Κολωνειας [ σημερινα ελληνοαλβανικα συνορα ] , »’ ο Παρακαλαμος και νοτιοτερα σε Αρτα και Πρεβεζα ολα τα χωρια ειναι χριστιανοι και Ελληνες.»’

  Δηλαδη και αυτος αναφερει οτι τα Ιωαννινα η Κονιτσα η Πωγωνιανη και ο Παρακαλμος ειναι ελληνικα οπως και Αρτα και Πρεβεζα . [πλην των πολεων παντα , που κατοικουσανε επιλυδες Αλβανοι μουσουλμανοι ολιγοτεροι των Ελληνων , ] .

  Αρα οι τρεις νομοι της Ηπειρου και σημαντινο μερος της Θεσπρωτιας ηταν παντα ελληνικα μερη – κατοικούνταν από Ελληνες.

  Αρα η μονη περιοχη της Ηπειρου που μπορει να θεωρηθεί αλβανικη ηταν περιπου το 60 τα εκατο του νομου Θεσπρωτιας και μονο αυτος .

  Αξιζει να αναφερθει οτι τα παραπανω επιβεβεωνει τοσο ο περαιβος αναφερει οτι »’οι τσαμηδες μιλανε την αλβανικη αλλα και με την απλοελληνικη εκφραζοντε ορθως , ανδρες και γυναικες »’ οσο και ο Βολντκαμφ που αναφερει οτι »» οι τσαμηδες εκτος απο τα αλβανικα μιλανε και τα ελληνικα , ανδρες και γυναικες»’. Πραγμα που δειχνει οτι επροκειτο αλλου λιγοτερο αλλου περισσοτερο για μεικτη φυλη επιλυδων αλβανοφωνων και εντοπιων ελληνοφωνων εξισλαμισμένων .

  Αυτα γιατι ο εχθρος καθε εθνικισμου ειναι η αληθεια. Και ειδικα του σκιπεταρικου εθνικισμου , οργανο των ιμπεριαλιστων σημερα , των φασιστων πριν 75 χρονια .

  Ενας εθνικισμος που οσο ειμαστε αμαθεις και τον αφηνουμε αναπαντητο τοσο αυτος θα θεριευει.

 15. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 5:48 μμ Reply

  Δεύτερον. Δεν ήταν «το χοτζικό καθεστώς» που «δεν τους αναγνώρισε σαν έλληνες».
  ΤΟ ΧΟΤΖΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ
  [ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ] ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΖΟΓΚΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ .

  Ευτυχώς όμως, το «χοτζικό καθεστώς» δεν ήταν σαν το μεταπολεμικό κράτος ταγματαλητών-μοναρχοφασιστών της Αθήνας και δεν έκανε αυτό που εσύ δικαιολογείς, δεν τους έδιωξε.
  ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ .
  ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΟΥ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ 1944.
  ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΝΕ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ .
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΘΩΟΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ .

  Οι Χειμαρριώτες μεταπολεμικά βρέθηκαν με την ουρά στα σκέλια, και μόνο παθητική αντίσταση μπορούσαν να επιδείξουν.
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΟΤΣΙΑ.
  Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ.
  3 Η 4 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΗΡΟΣ , ΤΟΥΣ ΣΤΗΣΑΝΕ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ

  Ήταν αυτοί που δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την καθιέρωση λαϊκής δημοκρατίας στη χώρα τους. Ήταν αυτοί που ήξεραν πως ένα ελληνόφωνο σχολείο θα ήταν λαϊκοδημοκρατικό, πάνω από όλα. Στα γύρω χωριά της Χειμάρρας τα πράγματα ήταν ακόμα πιο σύνθετα και από γλωσσολογικής άποψης (Δρυμάδες, Παλάσσα ελληνόφωνα, αλλά δεν δήλωναν, όπως ούτε στην ίδια τη Χειμάρρα, όλοι οι κάτοικοι έλληνες, Βούνο κλπ αλβανόφωνα).

  Εξάλλου, την προσφυγή στην ΚτΕ την περίοδο Ζώγου δεν την έκαναν όλα τα ελληνόφωνα χωριά.
  ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ ;;;

  Το «χοτζικό καθεστώς» ήταν πολύ φιλικό προς την ελληνική μειονότητα
  ΣΥΜΦΩΝΩ .
  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ -ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΔΡΟΠΟΛΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΑΡΟΤΙ ΔΓΛΩΣΣΑ , ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ »ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»’ ,
  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΖΩΝΗ .

  Οι ίδιοι οι Χειμαρριώτες ήταν όμοιοι με τους μειονοτικούς που κατηγορείς.
  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ;;;
  ΚΑΨΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΒΑΝΩΝ;;;
  ΕΚΤΕΛΕΣΑΝΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ;;;
  ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΩ Ο ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΣ ΝΤΙΝΟ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ
  ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ.

  • parapoda Οκτώβριος 28, 2016 στο 6:10 μμ Reply

   Μάντεψε (γιατί μόνο 70 προσέφυγαν) ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι δεν προσέφυγαν…
   Λοιπόν, παρακαλείσαι να μην ξαναγράψεις. Έχεις εξαντλήσει το θέμα. Σεβαστή η άποψή σου. Ούτως ή άλλως, η δημοσίευση του κειμένου δεν είχε στόχο να δικαιολογήσει κανένα εθνικισμό, καμία αλλαγή συνόρων (και μόνο να’χει διαβάσει κανείς τον πρόλογο θα’χε καταλάβει).

 16. θεσπρωτια Οκτώβριος 28, 2016 στο 8:07 μμ Reply

  ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

  KAI H ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ

  Έτσι, γράφει ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή)…..

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  Απο τον απελευθερωτικο λογο του ενβερ χοτζα το 1944 στα Τιρανα….
  »Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. »’

  Αναφέρεται στους ελληνες της Ηπειρου και σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι βορειου ηπειρου ] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εαμ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ορεινη περιοχη ] αρα με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ με αυτους ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα εναντια στουσ γερμανους …..

  επισης λεει παρακατω για τους ελληνες της νοτιου αλβανιας…..
  »» Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης»’
  αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας….τα γραφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε »αντιποινα»’ οι αλβανοι στους βορειοηπειρωτες…τι αντιποινα βρε παμε καλα;;;;
  ποιοι είναι αυτοι οι »’ιστορικοι» που εξισωνουν δυο περιπτώσεις[αλβανοτσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και »’παρομοια αντιμετωπιση»» ;;; απολυτως τιποτα….
  οι μεν εχανε 1900 ατομα ενοπλα στο πλευρο των γερμανων και οι δε 1500 στο πλευρο των κομουνιστων της αλβανιας εναντιων των Γερμανων….

  τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων τουρκοτσαμηδων και βορειοηπειρωτων] …
  οι τουρκοτσαμηδες φτιαξανε δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης με σκοπο την ενωση με την αλβανια [πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες στη βορεια ηπειρο] , και οι τουρκοτσαμηδες οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας , [αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους τουρκοτσαμηδες]..
  Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..
  δηλαδή εδωθη από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή-ανταλλαγμα για την ενοπλη συμμαχια των τουρκοτσαμηδων , και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους ένα ειδος αυτομιας στη Θεσπρωτια….πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες….
  ….επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας. Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες…..

 17. θεσπρωτια Οκτώβριος 29, 2016 στο 9:47 πμ Reply


  ΚΑΛΑ ΟΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΑΧΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ .
  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΑΛΙ [ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ] ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΦΑΣΙΣΤΟΦΙΛΟΙ;;;;;


  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΛΣΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

  ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΦΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΥΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

 18. ΜΠΙΤΖΑΚΑ Οκτώβριος 29, 2016 στο 9:30 μμ Reply

  Ουτε η Ελλαδα μπορει να κατηγορηθει ουτε φυσικα το ελλαδικο κρατος της εποχης εκεινης [ [ποσο μαλλον της σημερινης] μιας και ειδικα στη περιοχη εκεινη δεν υπηρχε καν απο ενα σημειο και μετα ,
  ουτε καν το κατοχικο ελλαδικο καθεστως αλλα αντιθετα υπηρχε αλβανικη αυτοδιοικηση στη περιοχη.

  Κατα τα τελη του 1944 τοσο στη Παραμυθια [ εκει συμμετείχανε και οι κατοικοι της πολης στο λιντσάρισμα των αλβανοτσαμηδων της Πολης πραγμα που δε συνεβη σε άλλες περιοχες ] οσο και στους Φιλιατες ,
  ο ΕΔΕΣ κατελαβε τις κομοπωλεις μετα από ενοπλη αντισταση των »ταγματασφαλητων»’ της περιοχης και συνέβησαν πραγματα τα οποια γινανε και σε άλλες περιοχες της Ελλαδος την ιδια περιοδο [ πχ Κιλκις , Μελιγαλας κλπ ] από τους εκει ανταρτες εναντιων των εκει ταγματων ασφαλειας . Αρα το να μιλανε για τα γεγονοτα του 1944 για γενοκτονίες η ακομα και εθνοκαθάρσεις είναι αστειο.

  Και οσα γινανε γινανε με εντολη των Βρετανων »συμμαχων»και όχι του ελληνικου κρατους .
  Ας μην ξεχναμε ότι στις Φιλιατες τα ιδια θα ειχε κανει ο ΕΛΑΣ στους αλβανοτσαμηδες αν δεν υπογραφε το πρωτοκολο τον Μαιο του 1944 με τους αλβανοτσαμηδες της πολης περι αμνήστευσης των εγκληματων τους με ανταλλαγμα την ειρηνικη παραδοση της πολης στον ΕΛΑΣ κατά την επερχομενη απελευθερωση .
  Αρα σε αντιθετη περιπτωση θα είχαμε »’μη ειρηνικη»’ καταληψη της πολης από τον ΕΛΑΣ με οτι αυτό συνεπάγεται.
  Και θα λεγανε σημερα ότι και ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ »’εθνοκαθαρησαν» η περιοχη .

  Μερα την πληρη επικρατηση του ΕΑΜ στην Ηπειρο το 1944 και την εκδιωξη του ΕΔΕΣ στη Κερκυρα ,
  λιγοστοι σε σχεση με το συνολικο τους αριθμο [ περιπου 3000-4000] αλβανοτσαμηδες ακριβως γιατι ηταν από ουδέτεροι ως φιλοεαμιτες και δεν αισθανονταν ενοχοι για οσα ειχανε γινει , επέστρεψαν κυριως στο Φιλιατι στην μοναδικη αλβανοτσαμικη περιοχη με φιλοεαμικα – φιλοανταρτικα αισθηματα , οπου προυπηρχε και δρουσε το μεικτο ταγμα του ΕΛΑΣ .

  Μετα τη συμφωνια της Βαρκιζας το 1945 επετρεψαν από τη Κερκυρα ΕΔΕΣιτες οι οποιοι και κυηγησαν τους εναπομείναντες αυτους αλβανοτσαμαηδες

  Αρα μονο οι ανταρτες του ΕΔΕΣ , οσοι εξ αυτων συμμετειχανε το 1945 στις επιθεσεις εναντιων των Φιλιατων , μπορουν να κατηγορηθουν για αθλια και δολοφονικη συμπεριφορα του κοινου ποινικου δικαιου .
  Αφου τοτε πραγματι επιτεθηκαν στους επιστρεψαντες και εν πολλοις αοπλους αλβανοτσαμηδες στους Φιλιατες τους οποιους και εκδιωξαν κακειν κακως παροτι για να γυρισουν πισω στα μερη τους , με την αδεια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σιγουρα δεν ηταν γερμανοφιλοι .

  Αυτό βεβαια συνεβη και στην άλλη πλευρα των συνορων , στην Αλβανια , στη σφαγη της Γλυνας από Αλβανούς εθνικιστες της Μπαλι Κομπεταρ .

  Το να ζητάμε και εμεις σημερα , τα ρεστα για αυτό που εγινε το 1943 στη Γλυνα δεν θα οδηγησει καπου καλυτερα .

  Μαλλον χειροτερα .

 19. KOYS Νοέμβριος 7, 2016 στο 8:06 πμ Reply

  Oι καταδιώξεις, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι λεηλασίες υπό το πρόσχημα του αφοπλισμού [του πληθυσμού] μεταξύ 1914-1921

  Ε ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ .
  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΝΑΜΕ ΕΝΟΠΛΗ ΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ 1917 ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.
  ΚΑΙ ΤΟ 1913 ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΟΠΛΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΠΛΙΣΟΥΜΕ;;;
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ….ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ;;;

  • parapoda Νοέμβριος 7, 2016 στο 9:09 μμ Reply

   Για το 1913 υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ότι υποδέχτηκαν θερμά την απελευθέρωση της περιοχής. Όμως, ένα πράγμα η ανάγκη αφοπλισμού και εντελώς άλλο πράγμα η διαφορετική νομική μεταχείριση «υπό το πρόσχημα» του αφοπλισμού. Όταν νομιμοποιείται για τμήμα του πληθυσμού, τότε είναι αυτονόητο ότι θα εφαρμοστεί η διαφορετική νομική μεταχείριση και στο υπόλοιπο του πληθυσμού, με άλλες αφορμές.

 20. περεστροικα[νοί] Δεκέμβριος 5, 2016 στο 7:09 πμ Reply

  TΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ ΜΕΝ ΜΕ ΤΑ ΑΞΟΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΑΤΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΗΣ »»ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ»’ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔΕΣΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ [ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ]
  ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1943.
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΤΟ 1942 ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  Ιδου μια από αυτές από τη χωροφυλακή Ηγουμενιτσης λιγο καιρο πριν αναγκαστεί να αποσυρθεί από τη περιοχη .

  Διοίκησις Χωροφυλακής Θεσπρωτίας

  Προς
  Ανωτέραν Διοίκησιν Χωροφυλακής Ηπείρου
  Γραφείον Εμπιστευτικού
  Εις Ιωάννινα

  «Περί της εν Θεσπρωτία καταστάσεως και των ληπτέων μέτρων»

  Ο Ελληνικός πληθυσμός της περιφερείας μας ευρίσκεται υπό το Κράτος τρομοκρατίας δεδικαιολογημένης κατόπιν και της εσχάτως δολοφονίας εντός της Ηγουμενίτσης του Νομαρχούντος. Κατά τας πληροφορίας της υπηρεσίας μου απολύτως εξακριβωμένας οι διάφοροι κακοποιοί, οι εκτελεσταί καταρτισθέντων σχεδίων τόσον εν Θεσπρωτία όσον και εν Αλβανία θα συνεχίσωσιν το βδελυρόν έργον των δολοφονιών και εγκλημάτων εν γένει μέχρις επιτεύξεως ορισμένου επιδιωκομένου σκοπού, της προσαρτήσεως της Τσαμουρίας.
  […] Ο υποφαινόμενος ως και οι λοιποί διοικούντες Αξιωματικοί συνεργάται του, κατέβαλλον σοβαράς προσπαθείας μέχρι σήμερον προς επιβολήν της τάξεως και γεφύρωσιν του μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων χάσματος και μίσους όπερ εδημιούργησαν τα πολεμικά γεγονότα.

  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1940 ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΗΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΝΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΑΑΜΗΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ
  ΝΑ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
  στην Ηγουμενίτσα, συγγενείς θυμάτων των Τσάμηδων εισέβαλαν στη φυλακή της κωμόπολης και λύντσαραν επί τόπου τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενα για αυτούς τους φόνους3. [Robert Elsie ] .

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΑΝΕ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ »ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΙΠΗΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1939 ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ . ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ . ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΩΣΤΕ .

  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Προς την Γενικήν Δ/σιν Ηπείρου
  Ιωάννινα

  Εν Ηγουμενίτση τη 14/12/1942

  »»»….. ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των.
  ….
  , έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί.»»’
  ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΝΟΙ . ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ .

  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΒΕΝΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 49 ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΕΣ ΤΟΥ 1943 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΟΠΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟ 1941 – 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡ ΤΑ ΟΠΟΙ ΑΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΕΣ.

  12.2.1942. Γεώργιος Βασιλάκος. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στο Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
  20.3.1942. Φώτιος Σπυρίδης και Ηλίας Γεωργίου Τσιάβος, σκοτώθηκαν με μαχαίρι στη θέση Μπούριμε από τον Λιάζε Ντίκα και άλλους Μουσουλμάνους από τη Βάρφανη.
  18.6.1942. Πέτρος Αντώνης. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στη θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι του χωραφιού του.
  20.6.1942. Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης. Ληστεύθηκαν και σκοτώθηκαν στη θέση «Παλιάρεζα» από Μουσουλμάνους.
  10.2.1942. Ελευθερία Π. Κίτσου, 10 χρονών. Σκοτώθηκε από Μου­σουλμάνους στη θέση «Κρόνια».
  10.11.1941. Πήλιο Αντώνης (Σπύρος Μώκας), σκοτώθηκε από τους Μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  8.8.1942. Ευάγγελος Πολιώνης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα, από Μεζάν & Τζιαμαλί Χαρούν (αδέρφια), Σαλ Μπιμπίτο και άλλοι στο δρόμο Κουσοβίτσας Γραικοχωρίου, θέση Τσούκα.
  23.9.1942. Ηλίας Δ. Μίχου. Σκοτώθηκε στη θέση «Βούρκο» από τον Χάμζο και Ναζίφ Ρετζέπ.
  6.10.1942. Πολιώνης Πέτρος, 12 χρονών, και Μίχου Ευάγγελος 16 χρονών καθώς έβοσκαν τα πρόβατα τους . Σκοτώθηκαν στη θέση «Φράσερι» από τον Αλήτη , Αγά & Ντουλ Ταχίρι φίλοι από (το Τζανάρι-Μαζαρακιά-28-30 ετών) .
  14.6.1942. Αθανάσιος Θεοδωρίδης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα από Μουσουλμάνους της Νύστας στην θέση Μουλτσάθι.
  10.11.1941. Θωμάς Νίνος, με την αδελφή του Σάνα Δημητρίου.
  Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο Ηγουμενίτσας Πέστανης, από τους
  συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ενέδρα
  αυτή τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.
  7.4.1942. Ανδρέας Βρύσης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Αμπεντί Ιντρίζ, Ισούφ Μάζε.
  22.4.1942. Σπύρος Ν. Ράφτης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Ιλιάζ Νέλιο και Ισούφ Μάζε.
  6.10.1942. Θεόδωρος Κανάκης. Τραυματίστηκε στην αυλή του σπιτιού
  του, από συγχωριανούς του Μουσουλμάνους.
  31.10.1942. Νικόλαος Αναστασίου. Σκοτώθηκε και Κώτσο Λιάκος,
  τραυματίστηκε, όπως το περιγράφω σε προηγούμενη στήλη, από τους
  συγχωριανούς του Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ και Ταχήρ Μητηλή.
  20.9.1941. Βασίλειος Κομίνης και Κωνσταντίνος Λώλης. Σκοτώθηκαν
  από Γραικοχωρίτες της οικογένειας των Φεταχαίων.
  3.4.1942. Μουσουλμάνοι Γραικοχωρίτες. Πυροβόλησαν από μακριά στην πλατεία του χωριού που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, χωρίς ευτυχώς θύματα.
  9.10.1942. Ο Φαγκρή Αλή Μούχο από το Γραικοχώρι τραυμάτισε με
  τσεκούρι τον Ανδρέα Σπύρου Δήμα, 1 2 χρονών, ο οποίος γλίτωσε, γιατί του
  πρόσφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο τους στο Φιλιάτι οι Ιταλοί.
  24.10.1942. Δονάτος Αλεξίου από τη Ντράγανη, που είχε παντρευτεί και έμεινε μόνιμα στο Λαδοχώρι, τον σκότωσαν ο Λιούτ Γκάνες από το Βροχωνά και ο Νταλιάν Φερχάτ από το Κούρτεσι.
  15.7.1942. Παναγιώτης Αν. Δήμας, 9 χρονών, καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά στην παραλία της Πλαταριάς, ο Κιαζήμ Βεήπ από την Φασκομηλιά, τον έβαλε σημάδι και τον σκότωσε. Συγκινητική περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Μάρτη 1985.
  10.8.1942. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Σπυρίδων Κωνσταντίνου. Τους σκότωσαν ο Μουρτεζάν Μουσά από το συνοικισμό Βρύση μαζί με άλλους Μουσουλμάνους από τη Φασκομηλιά. Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Γενάρη 1985.
  18.8.1942. Τάκης Καράλης. Τον σκότωσε ο Νταλιάνης στο βουνό που έβοσκε τα πρόβατα του.
  20.8.1942. *Παναγιώτης Μίχου. Σκοτώθηκε στην Κουσιοβίτσα που ήταν γαμπρός μαζί με τον Πήλιο Αντώνη (Σπύρο Μώκα). Από τους: Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  6.2.1942. Θωμάς Ν. Στεργίου και Σωτήριος Ντίνης, καθώς γύριζαν από το Φιλιάτι, σκοτώθηκαν από Μουσουλμάνους και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στον Καλαμά. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν μετά από εξάμηνο στις εκβολές του.
  26.7.42: Έμποροι από το Πωγώνι που μετέβησαν στην περιοχή Γκρόπας για την αγορά τροφίμων. Αφού πρώτα εληστεύθηκαν, ρίχτηκαν κατόπιν ζωντανοί σ’ ένα πηγάδι μεταξύ Κουτσίου και Πέρδικας. Δράστες ήταν Τουρκοτσάμηδες.
  22.12.42: Ευθύμιος Περώνης, Τηλέμαχος Περώνης, Θεόδωρος Περώ­νης, Κούλα Χήρα Ανδρέα Πέτσινη από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, που ήλθαν για την αγορά λαδιού και άλλων τροφίμων ληστεύθηκαν και κατόπιν σκοτώθηκαν στη Λάκκα Ηγουμενίτσας.

  ΟΛ ΑΥΤΑ ΤΟ 1941-42
  Ο ΕΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ .

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

  »»»»Κατά το διάστημα 10-13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300 Τσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους τσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.»»»’

  Αυτό αναφέρεται και απο τους ιδιους του κουμουνιστες-εαμιες της Ηπειρου….

  »»’Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος

  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
  Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.»»’

  Τα ιδια αναφερει στο ημερολογιο του ο παραμυθιωτης Κραψιτης ……
  »»’14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων (Ελλήνων χριστιανών) μέσα στα σπίτια τους κ.α. ποια πέννα μπορεί να περιγράψη αυτή την κόλαση; »»»
  »»»Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»’

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι.
  Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

  18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς χωρια Λαμπανιτσα ,Πλακωτη ,Ποποβο ,Ουζδινα , συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς [μια εξ αυτων γυναικα ]
  Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .

  24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα
  «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

  Δηλαδη 150 αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ όπως μαρτυρουν οι γερμανικες μαρτυριες , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους .

  Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος … η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια. Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι .

  Άλλη μια μαρτυρια από τον ευθρο σταυρο αυτή τη φορα η οποια επιβεβαιωνει τα οσα αναφερε ο Κραψιτης για τη περιοχη της Παραμυθιας .

  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση
  «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».

  Σε ολες τις παραπανω περιπτώσεις οι παραμυθιωτες αλβανοτσαμηδες ειχαν πρωταγωνιστικο ρολο ενώ στα γεγονοτα του Φαναριου ειχανε και οι Μαργαριτιωτες .

  Ας μην ξαχναμε και τον διωγμο που υπεστησανν οι ισραηλιτες της Παραμυθιας από τους αλβανοτσαμηδες συμμαχους των Ναζι.

  Φεβρουάριος 1942: Από του τέλους του ΙΘ’ αιώνα είναι εγκατεστημένες στην Παραμυθιά Εβραϊκές Οικογένειες. Όλοι τους είναι οι καλύτεροι έμποροι υφασμάτων της πόλεως. Πρόσθετα ο Νισήμ Μπακόλας ασχολείται σε έκταση με το χονδρεμπόριο ξηρών καρπών, οι δε Ηλίας και Γιουσέφ Κοέν, πρόσθετα έχουν το Πρακτορείο του Αθηναϊκού τύπου και ένα μικρό Βιβλιοπωλείο.Συνειδητοποιούν τους κινδύνους με τους διάφορους εκβιασμούς που τους γίνονται από τους μωαμεθανούς κλπ. και κατορθώνουν σιγά σιγά να μεταφέρουν με φορτηγά αυτοκίνητα στα Ιωάννινα, όλα τα εμπορεύματά τους. Τελικά, αυτές τις μέρες, έφυγαν (τμηματικά) όλοι τους για τα Ιωάννινα, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

  ΔΗΛΑΔΗ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ/.
  ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ [1943]

  Αν όλα τα παραπανω δεν αποτελουν εθνοκάθαρσης τοτε τι ακριβως αποτελουν ;;;;

  Τι διαφορα εχουν από τα οσα υπέστησαν οι αλβανοτσαμηδες το 1944;;;
  Καμια .

  Αρα ας ζητησουν πρωτα αυτοι συγνωμη και μετα θα ζητήσουμε και εμεις .

 21. tatsi mitsi kotsi Δεκέμβριος 5, 2016 στο 11:29 μμ Reply

  ΠΟΛΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

  Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

  Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών. Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.

  Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

  ΕΝΩ ΑΛΛΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

  ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ….

  Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), Τσάμηδες ταγματασφαλίτες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

  Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ

  Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς ελασίτες.

 22. tatsi mitsi kotsi Δεκέμβριος 10, 2016 στο 8:02 μμ Reply

  ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ….
  Μιχάλης Μυριδάκης, Αγώνες της Φυλής, Α΄, σ. 165 – 166, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 131 – 132. Εκείνη την εποχή, όπως αναφέρει και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΔΕΣ, Μιχάλης Μυριδάκης, δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οργανωμένοι αντάρτες στη Δυτική Ήπειρο. Αντάρτικες ομάδες πρώτα του ΕΛΑΣ και έπειτα του ΕΔΕΣ εμφανίστηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1943.

  ΕΝΩ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΝΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΔΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943
  Στις 20 ή 21 Μαΐου του 1943, στη τοποθεσία Σκάλα Παραμυθιάς κοντά στο χωριό Αγία Κυριακή διεξήχθη συμπλοκή μικτού ιταλοαλβανικού σώματος με εδεσίτες3. Η συγκεκριμένη σύγκρουση θεωρείται χρονικά η πρώτη ανάμεσα στους Τσάμηδες δοσίλογους και τον ΕΔΕΣ4.
  ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΤΕΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΕΘΝΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ »»’ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΔΕΣ»»’ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1943 ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΩΝ.

  ΕΧΟΥΜΕ 2 ΕΠΙΣΗΣΜΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1942 , ΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ

  »»Διοίκησις Χωροφυλακής Θεσπρωτίας

  Προς Ανωτέραν Διοίκησιν Χωροφυλακής Ηπείρου Γραφείον Εμπιστευτικού Εις Ιωάννινα

  «Περί της εν Θεσπρωτία καταστάσεως και των ληπτέων μέτρων»

  Ο Ελληνικός πληθυσμός της περιφερείας μας ευρίσκεται υπό το Κράτος τρομοκρατίας δεδικαιολογημένης κατόπιν και της εσχάτως δολοφονίας εντός της Ηγουμενίτσης του Νομαρχούντος. Κατά τας πληροφορίας της υπηρεσίας μου απολύτως εξακριβωμένας οι διάφοροι κακοποιοί, οι εκτελεσταί καταρτισθέντων σχεδίων τόσον εν Θεσπρωτία όσον και εν Αλβανία θα συνεχίσωσιν το βδελυρόν έργον των δολοφονιών και εγκλημάτων εν γένει μέχρις επιτεύξεως ορισμένου επιδιωκομένου σκοπού, της προσαρτήσεως της Τσαμουρίας. […] Ο υποφαινόμενος ως και οι λοιποί διοικούντες Αξιωματικοί συνεργάται του, κατέβαλλον σοβαράς προσπαθείας μέχρι σήμερον προς επιβολήν της τάξεως και γεφύρωσιν του μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων χάσματος και μίσους όπερ εδημιούργησαν τα πολεμικά γεγονότα.

  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1940 ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ , ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΗΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΝΤΙΠΟΝΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ .
  ΝΑ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ στην Ηγουμενίτσα, συγγενείς θυμάτων των Τσάμηδων εισέβαλαν στη φυλακή της κωμόπολης και λύντσαραν επί τόπου τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενα για αυτούς τους φόνους3. [Robert Elsie ] .
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΜΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΦΟΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ »ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΙΠΗΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1939 ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ . ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Προς την Γενικήν Δ/σιν Ηπείρου Ιωάννινα

  Εν Ηγουμενίτση τη 14/12/1942

  ….. ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των. …. , έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί. ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΝΟΙ . ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ . ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ. Ο ΓΙΑΣΙΝ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1940. Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ….

  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ , ΗΔΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-42 , ΣΥΝΕΒΕΝΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ 1943 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΟΠΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΧΕΣ .

  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  12.2.1942. Γεώργιος Βασιλάκος. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στο Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
  20.3.1942. Φώτιος Σπυρίδης και Ηλίας Γεωργίου Τσιάβος, σκοτώθηκαν με μαχαίρι στη θέση Μπούριμε από τον Λιάζε Ντίκα και άλλους Μουσουλμάνους από τη Βάρφανη.
  18.6.1942. Πέτρος Αντώνης. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στη θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι του χωραφιού του.
  20.6.1942. Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης. Ληστεύθηκαν και σκοτώθηκαν στη θέση «Παλιάρεζα» από Μουσουλμάνους.
  10.2.1942. Ελευθερία Π. Κίτσου, 10 χρονών. Σκοτώθηκε από Μου­σουλμάνους στη θέση «Κρόνια».
  10.11.1941. Πήλιο Αντώνης (Σπύρος Μώκας), σκοτώθηκε από τους Μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  8.8.1942. Ευάγγελος Πολιώνης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα, από Μεζάν & Τζιαμαλί Χαρούν (αδέρφια), Σαλ Μπιμπίτο και άλλοι στο δρόμο Κουσοβίτσας Γραικοχωρίου, θέση Τσούκα.
  23.9.1942. Ηλίας Δ. Μίχου. Σκοτώθηκε στη θέση «Βούρκο» από τον Χάμζο και Ναζίφ Ρετζέπ.
  6.10.1942. Πολιώνης Πέτρος, 12 χρονών, και Μίχου Ευάγγελος 16 χρονών καθώς έβοσκαν τα πρόβατα τους . Σκοτώθηκαν στη θέση «Φράσερι» από τον Αλήτη , Αγά & Ντουλ Ταχίρι φίλοι από (το Τζανάρι-Μαζαρακιά-28-30 ετών) .
  14.6.1942. Αθανάσιος Θεοδωρίδης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα από Μουσουλμάνους της Νύστας στην θέση Μουλτσάθι.
  10.11.1941. Θωμάς Νίνος, με την αδελφή του Σάνα Δημητρίου.
  Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο Ηγουμενίτσας Πέστανης, από τους
  συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ενέδρα
  αυτή τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.
  7.4.1942. Ανδρέας Βρύσης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Αμπεντί Ιντρίζ, Ισούφ Μάζε.
  22.4.1942. Σπύρος Ν. Ράφτης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Ιλιάζ Νέλιο και Ισούφ Μάζε.
  6.10.1942. Θεόδωρος Κανάκης. Τραυματίστηκε στην αυλή του σπιτιού
  του, από συγχωριανούς του Μουσουλμάνους.
  31.10.1942. Νικόλαος Αναστασίου. Σκοτώθηκε και Κώτσο Λιάκος,
  τραυματίστηκε, όπως το περιγράφω σε προηγούμενη στήλη, από τους
  συγχωριανούς του Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ και Ταχήρ Μητηλή.
  20.9.1941. Βασίλειος Κομίνης και Κωνσταντίνος Λώλης. Σκοτώθηκαν
  από Γραικοχωρίτες της οικογένειας των Φεταχαίων.
  3.4.1942. Μουσουλμάνοι Γραικοχωρίτες. Πυροβόλησαν από μακριά στην πλατεία του χωριού που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, χωρίς ευτυχώς θύματα.
  9.10.1942. Ο Φαγκρή Αλή Μούχο από το Γραικοχώρι τραυμάτισε με
  τσεκούρι τον Ανδρέα Σπύρου Δήμα, 1 2 χρονών, ο οποίος γλίτωσε, γιατί του
  πρόσφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο τους στο Φιλιάτι οι Ιταλοί.
  24.10.1942. Δονάτος Αλεξίου από τη Ντράγανη, που είχε παντρευτεί και έμεινε μόνιμα στο Λαδοχώρι, τον σκότωσαν ο Λιούτ Γκάνες από το Βροχωνά και ο Νταλιάν Φερχάτ από το Κούρτεσι.
  15.7.1942. Παναγιώτης Αν. Δήμας, 9 χρονών, καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά στην παραλία της Πλαταριάς, ο Κιαζήμ Βεήπ από την Φασκομηλιά, τον έβαλε σημάδι και τον σκότωσε. Συγκινητική περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Μάρτη 1985.
  10.8.1942. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Σπυρίδων Κωνσταντίνου. Τους σκότωσαν ο Μουρτεζάν Μουσά από το συνοικισμό Βρύση μαζί με άλλους Μουσουλμάνους από τη Φασκομηλιά. Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Γενάρη 1985.
  18.8.1942. Τάκης Καράλης. Τον σκότωσε ο Νταλιάνης στο βουνό που έβοσκε τα πρόβατα του.
  20.8.1942. *Παναγιώτης Μίχου. Σκοτώθηκε στην Κουσιοβίτσα που ήταν γαμπρός μαζί με τον Πήλιο Αντώνη (Σπύρο Μώκα). Από τους: Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  6.2.1942. Θωμάς Ν. Στεργίου και Σωτήριος Ντίνης, καθώς γύριζαν από το Φιλιάτι, σκοτώθηκαν από Μουσουλμάνους και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στον Καλαμά. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν μετά από εξάμηνο στις εκβολές του.
  26.7.42: Έμποροι από το Πωγώνι που μετέβησαν στην περιοχή Γκρόπας για την αγορά τροφίμων. Αφού πρώτα εληστεύθηκαν, ρίχτηκαν κατόπιν ζωντανοί σ’ ένα πηγάδι μεταξύ Κουτσίου και Πέρδικας. Δράστες ήταν Τουρκοτσάμηδες.
  22.12.42: Ευθύμιος Περώνης, Τηλέμαχος Περώνης, Θεόδωρος Περώ­νης, Κούλα Χήρα Ανδρέα Πέτσινη από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, που ήλθαν για την αγορά λαδιού και άλλων τροφίμων ληστεύθηκαν και κατόπιν σκοτώθηκαν στη Λάκκα Ηγουμενίτσας.

  OΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 1941-42.
  Ο ΕΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΥΤΕ Ο ΕΛΑΣ .
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΤΑΝ ΑΟΠΛΟΙ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

  Κατά το διάστημα 10-13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300 Τσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους τσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

  18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .

  24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

  Δηλαδη 150 αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ όπως μαρτυρουν οι γερμανικες μαρτυριες , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους

  Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος … η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια. Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι .

  Άλλη μια μαρτυρια από τον ερυθρο σταυρο αυτή τη φορα η οποια επιβεβαιωνει τα οσα αναφερε ο Κραψιτης για τη περιοχη της Παραμυθιας .

  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».

  Σε ολες τις παραπανω περιπτώσεις οι παραμυθιωτες αλβανοτσαμηδες ειχαν πρωταγωνιστικο ρολο ενώ στα γεγονοτα του Φαναριου ειχανε και οι Μαργαριτιωες .

  Αν όλα τα παραπανω δεν αποτελουν εθνοκάθαρσης τοτε τι ακριβως αποτελουν ;;;; Τι διαφορα εχουν από τα οσα υπέστησαν οι αλβανοτσαμηδες το 1944;;; Καμια .

  AYTA ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ENΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΧ ΣΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ΤΗΣ ΛΙΑΠΟΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  .ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ AΠΟ ΤΟ ΧΟΤΖΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ .
  ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα και όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή του δοσιλογισμού των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας είναι και η δράση τους εντός αλβανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη (η σημαντικότερη κωμόπολη της αλβανικής πλευράς της Τσαμουριάς) την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες. Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και – σε αντίθεση με τη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς – την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Τσάμηδες51.

  Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.

  52]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 115.

  [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου 2016.

 23. parapoda Δεκέμβριος 12, 2016 στο 2:40 μμ Reply

  Μηνύματα που βάζουν εντός εισαγωγικών το «έλληνας» διαγράφονται αυτομάτως.

  • parapoda Δεκέμβριος 13, 2016 στο 2:27 μμ Reply

   Μηνύματα που μιλάνε για «ομόφυλους» όταν αναφέρονται σε γειτονικό λαό, όποιος κι αν είναι αυτός, ακόμα και αν έχει εχθρική εξωτερική πολιτική το κράτος του, δεν έχουν θέση εδώ. Μη στέλνεις άλλα μηνύματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: