Νεπάλ: κοινή ανακοίνωση Κιράν – Biplav – Sudarshan «για την ενοποίηση των λεγόμενων μαοϊστών υπό τον Πρατσάντα» (19/05/2016)

Δέκα μαοϊκής καταγωγής κόμματα ανακοίνωσαν χτες Τετάρτη τη συμφωνία τους να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη, με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη του νεπαλέζικου αντάρτικου των μαοϊστών Pushpa Kamal Dahal (Πρατσάντα), η οποία θα ονομάζεται “Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ – Μαοϊκό Κέντρο”.

Το νέο κόμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) του Νταχάλ (Πρατσάντα), το ΚΚΝ-Επαναστατικό Μαοϊκό του Ram Bahadur Thapa (Μπαντάλ), το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Mani Τhapa, το κόμμα του Μatrika Yadav και μερικά στελέχη από το ΚΚΝ Μαοϊκό του Netra Bikram Chand (Biplav) και του Naya Shakti του Μπαμπουράμ Μπαταράι, το Κόμμα Νepal Gauravshali, και την Αριστερή Ενότητα.

Σε μια κίνηση-ματ που έστρεψε τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ram Bahadur Thapa φέρεται να εκδίωξε τον Μοχάν Μπαϊντία (Κιράν) από το ΚΚΝ – Επαναστατικό Μαοϊκό (που μόλις είχε ενοποιηθεί με άλλα κόμματα) και ανέλαβε τη διεύθυνσή του (update 22/05/2016: Με τον Thapa πήγαν 125 από τα 199 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος).

resize_image.php

Ο Νταχάλ δήλωσε ότι αυτή η ενοποίηση “σηματοδοτεί το τέλος των κακών ημερών για τους μαοϊστές”, ότι “οι μέρες της λαϊκής νίκης έχουν αρχίσει”, και ότι “η ενοποίηση των 10 μαοϊκών κομμάτων ήταν απαραίτητη για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων”. Ακόμα, δήλωσε ότι “δεν πρόκειται απλώς για ενότητα των μαοϊστών, αλλά για ένα νέο είδος εθνικής ενότητας”. “Σηματοδοτεί την ενότητα των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων τάξεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι, παρόλο που οι μαοϊστές είχαν πετύχει να κάνουν πολιτική επανάσταση ενάντια στον απολυταρχισμό, υπήρχαν ακόμα μερικά υπολείμματά του. Ανακοίνωσε την απόφαση του νέου κόμματος να προετοιμάσει το έδαφος για σοσιαλιστική επανάσταση μέσω μιας φιλολαϊκής καπιταλιστικής επανάστασης. Το κόμμα, επεσήμανε ο Νταχάλ, θα παλέψει ενάντια στην τυρρανική αλαζονία των ανώτερων καστών και τις αποικιακές τάσεις που ακόμα υπάρχουν στην άρχουσα τάξη.

Η αποτελούμενη από 699 μέλη αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο.

Εκτός του νέου κόμματος παραμένουν τα κόμματα του Κιράν, του Netra Bikram Chand (Biplav), του Χεμάντα Πρακάς Όλι και, τέλος, του Μπαταράι (από δεξιά σκοπιά, το τελευταίο). Ο Μπαταράι απέφυγε να σχολιάσει την επανένωση, όμως την προηγούμενη εβδομάδα είχε σχολιάσει δηκτικά την ενοποιητική διαδικασία, με κλασικό για αποστάτες τρόπο, δηλώνοντας: “Μερικοί μαοϊστές σύντροφοι πουλάνε το όνειρο του να φτάσουμε στο διάστημα συλλέγοντας μερικά παλιά δίκυκλα”.

Από την πλευρά τους, κοινή ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσαν οι Κιράν, Netra Bikram Chand (Biplav) και Hemanta Prakash Oli (Sudarshan), η οποία παρατίθεται παρακάτω:

13226988_1057175741047693_7529878387764079606_n

Διαδήλωση – «απάντηση» του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ Μαοϊκού την επομένη της ανακοίνωσης ενοποίησης κομμάτων υπό τον Πρατσάντα

Κοινή Ανακοίνωση για την ενοποίηση των λεγόμενων Μαοϊστών

Σήμερα, η ηγεσία του ΕΚΚΝ (Μ) καποιες οπορτουνιστικές ομάδες λεγόμενων μαοϊστών ξεσήκωσαν θόρυβο και κλαψούρισαν περί κομματικής ενότητας, περί αυτού που είναι στην πραγματικότητα ένας μολυσμένος αέρας. Αυτή η ενότητα μεταξύ δεξιών ομάδων έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους καταπιεσμένους ανθρώπους και είναι επίσης επικίνδυνη για τον αγώνα για την εθνική κυριαρχία, τη λαϊκή ευημερία, τη λαϊκή δημοκρατία και το επαναστατικό κίνημα. Δεν πρόκειται για κομματική ενότητα, αλλά για έναν συνασπισμό μεταξύ δεξιών ομάδων. Πρέπει να προχωρήσουμε στην όξυνση της ιδεολογικής διαπάλης ενάντια σε αυτό το συνασπισμό. Υπό το φως του Μαρξισμού – Λενινισμού – Μαοϊσμού, είμαστε αφοσιωμένοι στη Νεοδημοκρατική Επανάσταση και στο να προχωρήσουμε μπροστά, στο δρόμο του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας πόλος και μια ενοποίηση των πραγματικών επαναστατών.

Επομένως, απευθύνουμε έκκληση στους επαναστάτες, στους καλοπροαίρετους ανθρώπους, τους πραγματικούς κομμουνιστές, να μην κυριαρχήσει η σύγχυση στις τάξεις τους εξαιτίας αυτής της ψεύτικης ενότητας, και του θορύβου και του μολυσμένου αέρα της ενοποίησης των λεγόμενων μαοϊκών, και, ιδιαίτερα, να σταθούν σταθερά στο πλευρό της επαναστατικής τάσης του νεπαλέζικου κομμουνιστικού κινήματος.

19 Μάη 2016

Κιράν, (Πρόεδρος, Επαναστατικό Μαοϊστικό)

Biplav, (Γενικός Γραμματέας, ΚΚΝ Μαοϊκό)

Hemanta Prakash Oli, Sudarshan (Κομμουνιστικός Πυρήνας Νεπάλ)

Πηγές:

http://kathmandupost.ekantipur.com/news/2016-05-20/maoists-unite-to-form-cpn-maoist-centre.html

http://www.telegraphnepal.com/headline/2016-05-20/finally-nepal-maoists-parties-unite-claim-big

http://www.badalnepal.us/videos/54186#sthash.yTEA0XEl.dpbs

http://kathmandupost.ekantipur.com/news/2016-05-19/ten-maoist-parties-merge-to-form-cpn-maoist-centre.html

http://setopati.net/politics/14145/

Η ανακοίνωση των επικεφαλής των τριών κομμάτων στα αγγλικά:

http://thenextfront.com/?p=5173

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: