Τσάρου Μαζουμντάρ: Να καταπιαστούμε με το έργο της οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος

 

Ο Πρόεδρος Μαο μάς δίδαξε ότι, για να κάνουμε επανάσταση, πρέπει να έχουμε ένα επαναστατικό κόμμα, ένα κόμμα βασισμένο στην επαναστατική θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού και με επαναστατικό μαρξιστικό-λενινιστικό στυλ δουλειάς. Χωρίς ένα τέτοιο κόμμα είναι αδύνατο να καθοδηγήσουμε το προλεταριάτο και τις πλατιές λαϊκές μάζες στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του.

Στη σημερινή εποχή, η σκέψη του προέδρου Μαο είναι η ανώτερη ανάπτυξη του μαρξισμού-λενινισμού. Ο πρόεδρος Μαο όχι μόνο δημιουργικά ανάπτυξε το μαρξισμό-λενινισμό, αλλά τον εμπλούτισε και τον ανέπτυξε σε ένα νέο στάδιο. Η σκέψη του Μαο Τσε Τουνγκ μπορεί να αποκαλείται ο μαρξισμός-λενινισμός της εποχής στην οποία ο ιμπεριαλισμός οδεύει προς πλήρη κατάρρευση και ο σοσιαλισμός βαδίζει προς τη νίκη σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο πρόεδρος Μαο μάς δίδαξε ότι σε μια μισοφεοδαρχική, μισοαποικιακή χώρα, οι αγρότες συνιστούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και ότι η αγροτιά αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και εξουσίας από τρία βουνά, τον ιμπεριαλισμό, τη φεουδαρχία και το γραφειοκρατικό καπιταλισμό. Να γιατί οι αγρότες είναι εξαιρετικά ανυπόμονοι να κάνουν την επανάσταση. Επομένως, το προλεταριάτο πρέπει να βασίζεται στους αγρότες για να πετύχει τη νίκη μέσω του Λαϊκού Πολέμου.

Ο πρόεδρος Μαο μάς δίδαξε ότι οι αγρότες είναι η κύρια δύναμη της επανάστασης και η νίκη στην επανάσταση εξαρτάται από το αν ξεσηκώσουμε και εξοπλίσουμε τις αγροτικές μάζες. Είναι καθήκον του επαναστατικού κόμματος του προλεταριάτου να πάει στις αγροτικές μάζες και επίμονα να δουλέψει μαζί τους για μια παρατεταμένη περίοδο, με σκοπό να δημιουργήσει περιοχές ένοπλου αγώνα στην επαρχία. Η μη συνειδητοποίηση της σημασίας του αγροτικού ζητήματος γεννά “αριστερές” και δεξιές παρεκκλίσεις εντός του κόμματος. Και η δημοκρατική επανάσταση είναι κύρια μια αγροτική επανάσταση. Επομένως, είναι ευθύνη του προλεταριάτου να ηγηθεί αυτής της αγροτικής επανάστασης.

Ο πρόεδρος Μαο μάς δίδαξε ότι το μαρξιστικό-λενινιστικό στυλ δουλειάς είναι αυτό που βασικά απαιτεί τη συγχώνευση της θεωρίας με την πράξη, τη δημιουργία στενών δεσμών με τις μάζες και την άσκηση αυτοκριτικής. Για την υιοθέτηση αυτού του στυλ δουλειάς, πρέπει να οικοδομήσουμε το κόμμα μας βασικά στις αγροτικές μάζες.

Πρέπει, επίσης, να οικοδομήσουμε το κόμμα εντός της εργατικής τάξης στη βάση ενός προγράμματος δράσης της εργατικής τάξης το οποίο να βασίζεται στην πολιτική μιας αγροτικής επανάστασης.

Στο παρελθόν, επίσης, εμείς στρατολογούσαμε μέλη τόσο από τους εργάτες όσο και από τους αγρότες. Υπήρχαν μάλιστα και λίγες περιφερειακές επιτροπές όπου τα μέλη που ήταν εργάτες και αγρότες ήταν εξαιρετικά περισσότερα από τους μικροαστούς. Παρ’όλα αυτά, το κόμμα μας δεν μπόρεσε να γίνει επαναστατικό κόμμα. Γιατί; Ο λόγος ήταν ότι οι εργάτες μέλη του κόμματος δεν είχαν επαναστατική πολιτική, δεν είχαν επαναστατικό πρόγραμμα δράσης μπροστά τους. Τους είχαν κάνει να δουλεύουν ως συμπληρωματική προς το συνδικαλιστικό κίνημα δύναμη. Αυτό εμπόδιζε την ελεύθερη ανάπτυξή τους και αναγκάζονταν να δρουν υπό την καθοδήγηση των μικροαστών ηγετών του συνδικαλιστικού κινήματος. Καμία ταξική ανάλυση των αγροτών μελών του κόμματος δεν είχε γίνει, και εξαιτίας της απουσίας επαναστατικής πολιτικής, δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη που αναλογούσε στην αγροτιά. Το Kisan Sabha (σ.parapoda: Πανινδική Αγροτική Ένωση, παναγροτικό μέτωπο με επικεφαλής τον Sahajanand Saraswati που δημιουργήθηκε το 1936) ήταν ρεφορμιστικό στη φύση και καθοδηγούταν από τους πλούσιους και μεσαίους αγρότες. Καθώς τα αγροτικά κινήματα κρατήθηκαν εντός των ορίων των υπάρχοντων νόμων, η πλειοψηφία των κομματικών μελών προερχόταν από πλούσιους και μεσαίους αγρότες και η κύρια δουλειά τους συνίστατο στην υλοποίηση των εντολών των μικροαστών κομματικών ηγετών. Ως αποτέλεσμα τούτου, το κόμμα βασικά μετατράπηκε σε μικροαστικό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εργάτες και αγρότες ως μέλη. Να γιατί το κόμμα μετατράπηκε σε ρεβιζιονιστικό από κάθε πλευρά. Ως ένα πραγματικά ρεβιζιονιστικό κόμμα, το κόμμα μας δημιουργούσε μαζικά κινήματα, από τη μια περίοδο στην άλλη, με σκοπό την εξασφάλιση περισσότερων εδρών στις επόμενες εκλογές.

Όλα τα κύρια κέντρα του κόμματος βρίσκονταν στις πόλεις και τις κωμοπόλεις και η δημιουργία κινημάτων με έδρα τις πόλεις έγινε η βασική έγνοια του κόμματος. Ακόμα και οι αγρότες έρχονταν στις πόλεις με σκοπό να προωθήσουν τους αγώνες με έδρα τις πόλεις. Τα τραγικά διδάγματα του 1959 ήταν επίσης αποτέλεσμα αυτού του τύπου αγώνων με έδρα τις πόλεις. Το αντικείμενο όλων των μαζικών αγώνων ήταν απαράλλαχτα να περικυκλώνουν την Εθνοσυνέλευση. Τίποτε δεν μπορούσε να κρατηθεί μυστικό εντός του κόμματος και ακόμα και οι προσπάθειες να κρατηθεί κάτι μυστικό σταδιακά σταμάτησαν. Ακόμα και οι τοποθετήσεις για τις διαφορές εντός της Κεντρικής Επιτροπής έβρισκαν το δρόμο τους στον αστικό Τύπο. Η επαγρύπνηση από πλευράς μελών είχε αμβλυνθεί. Επιπροσθέτως, συνεχής ήταν η προσπάθεια και η έγνοια των ανώτατων στελεχών να κάνουν όλους τους αγώνες να βρίσκονται εντός των ορίων του νόμου. Τα ανώτατα στελέχη όχι μόνο πρόδωσαν την υπόθεση της ένοπλης εξέγερσης στην Τελανγκάνα, αλλά και την έκαναν λόγο επέμβασης και απόσυρσης από κάθε αγροτικό αγώνα μόλις αυτός παρουσίαζε σημάδια επίδειξης αντίστασης στην αστυνομική καταστολή. Για παράδειγμα, ο αγροτικός αγώνας στο Πουντζάμπ ενάντια στην “εισφορά βελτιώσεων”. Η κεντρική ηγεσία του κόμματος αποσύρθηκε από τον αγώνα χωρίς καν να διαβουλευτεί με τα κομματικά στελέχη του Πουντζάμπ. Επίσης αρνήθηκε να καθοδηγήσει τους αγροτικούς αγώνες στο Μπιχάρ και το Ουτάρ Πραντές. Μάλιστα, συκοφάντησε την τοπική κομματική ηγεσία του Νταρτζίλινγκ ως αριστερίστικη, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την κατάληψη των εκτάσεων benami [σ.σ.εκτάσεις που κατείχαν οι τσιφιλικάδες με ψεύτικα ονόματα για να αποφεύγουν τους υπάρχοντες νόμους] το 1959. Γιατί τα ανώτατα κομματικά στελέχη δρούσαν κατ’ αυτό τον τρόπο; Ο λόγος είναι ότι οι αγρότες ήθελαν να ξεσηκωθούν με αποφασιστικότητα για να αντιταχθούν στην αστυνομική καταστολή. Η κομματική ηγεσία ανάγκαζε κάθε αγώνα να είναι ανοιχτός και τον περιόριζε εντός των ορίων του νόμου.

Η έκδοση κομματικών εφημερίδων και περιοδικών έγινε η μόνη ενασχόληση των ανώτατων στελεχών του κόμματος. Και τι καλό μπορούσε να προκύψει από αυτές τις κομματικές εκδόσεις στη χώρα μας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν ήταν σε θέση να διαβάζει ή να γράφει; Αυτές χρησίμευαν μόνο στους μικροαστούς διανοούμενους. Δεν είναι με κανένα τρόπο εφικτό να εκπαιδεύουμε πολιτικά τους εργάτες και τους αγρότες μας μέσα από τα κομματικά έντυπα. Να γιατί το 7ο συνέδριο του κόμματος γέννησε ένα ρεβιζιονιστικό και όχι ένα επαναστατικό κόμμα.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου καταπιανόμαστε με το καθήκον της οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος, ο λαϊκός επαναστατικός αγώνας σε κάθε χώρα της ΝΑ Ασίας, εμπνεόμενος από τη σκέψη του προέδρου Μαο, έχει φτάσει σε ένα νέο στάδιο. Ο αγώνας του βιετναμέζικου λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές επιθετιστές των ΗΠΑ έχει γεμίσει τη σκέψη των καταπιεσμένων λαών με μια νέα ελπίδα. Ακόμα και στη χώρα μας, οι αγροτικοί αγώνες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις εξαιρετικές δυσκολίες και να προχωρήσουν, σε διάφορα μέρη, όπως, για παράδειγμα, στο Ναξαλμπάρι, το Ουτάρ Πραντές, την Άντρα Πραντές. Και στην Ινδία επίσης, οι αγρότες, έχουν καταπιαστεί με το καθήκον της δημιουργίας απελευθερωμένων περιοχών, σε αντιστοιχία με τα διδάγματα του προέδρου Μαο. Η οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος στην παρούσα φάση δεν γίνεται μόνο με τη διάδοση και προπαγάνδιση της σκέψης του προέδρου Μαο. Ένα επαναστατικό κόμμα πρέπει επίσης να υιοθετεί το στυλ δουλειάς του προέδρου Μαο. Μόνο τότε μπορούμε να αποκαλούμε ένα τέτοιο κόμμα πραγματικά επαναστατικό.

Στην Ινδία, σήμερα, πρέπει να συνδυάσουμε την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη. Το Κόμμα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει περιοχές αγροτικού ένοπλου αγώνα στην επαρχία. Επίσης, προκειμένου να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πράξη, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε ταξική ανάλυση των αγροτών και να ριζώσουμε το κόμμα στις τάξεις των φτωχών αγροτών και των άκληρων αγροτών, οι οποίοι συνιστούν την κύρια δύναμη της αγροτικής επανάστασης. Για τη δημιουργία στενών και φιλικών δεσμών με το λαό, οι κομματικές οργανώσεις που αποτελούνται από φτωχούς και άκληρους αγρότες πρέπει να οργανώνουν ταξικούς αγώνες των πλατιών αγροτικών μαζών, διαδίδοντας και προπαγανδίζοντας μια επαναστατική πολιτική, η οποία βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη σκέψη του προέδρου Μαο. Όταν τέτοιοι ταξικοί αγώνες θα οργανώνονται, αυτές οι κομματικές οργανώσεις θα μετατραπούν σε αντάρτικες μονάδες. Αυτές οι αντάρτικες μονάδες πρέπει τότε να πλατύνουν και να ενισχύσουν την μαζική βάση του κόμματος, διαδίδοντας και προπαγανδίζοντας μια επαναστατική πολιτική και μέσω του ένοπλου αγώνα. Μόνο κατ’αυτό τον τρόπο και με τον παρατεταμένο αγώνα μπορεί μια τακτική ένοπλη λαϊκή δύναμη να δημιουργηθεί και ο αγώνας να εξελιχθεί σε Λαϊκό Πόλεμο.

Είναι ένα υπέροχο καθήκον και μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με την ορθή εφαρμογή του όπλου της κριτικής και της αυτοκριτικής. Έχουμε ενωθεί με σκοπό να υπηρετούμε την επανάσταση. Επομένως, δεν πρέπει να φοβούμαστε την κριτική. Από την άλλη, αν δεν είμαστε πρόθυμοι να ασκήσουμε αυτοκριτική, δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον εαυτό μας ποιοτικά, και επομένως, θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας ως κομμουνιστές επαναστάτες. Ένα επαναστατικό κόμμα θα γεννηθεί όταν θα έχουμε υιοθετήσει αυτό το στυλ δουλειάς. Ένα τέτοιο κόμμα σίγουρα δεν θα είναι εξαρτώμενο από τους επαναστάτες διανοούμενους.

Πρέπει ασταμάτητα να προπαγανδίζουμε την πολιτική μιας αγροτικής επανάστασης και τη σκέψη του προέδρου Μαο στην εργατική τάξη. Το πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης, το οποίο καταλαβαίνει και αφομοιώνει τη σκέψη και το στυλ δουλειάς του προέδρου Μαο ως αποτέλεσμα αυτής της προπαγάνδας, θα πρέπει να στέλνεται στις αγροτικές περιοχές για να συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της αγροτικής επανάστασης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η καθοδήγηση της αγροτικής επανάστασης από το προλεταριάτο θα λαμβάνει χώρα με μια αποτελεσματική μορφή. Να γιατί ο πρόεδρος Μαο έχει πει ότι το επαναστατικό κόμμα αποτελείται από το πρωτοπόρο και ενεργό τμήμα του προλεταριάτου. Ένα τέτοιο επαναστατικό κόμμα δεν θα είναι ένα κόμμα που παλεύει για τις προεκλογικές εκστρατείες, ούτε θα βασίζεται στις πόλεις. Ένα επαναστατικό κόμμα δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα ανοιχτό κόμμα, ούτε μπορεί η κύρια έγνοιά του να είναι η έκδοση κομματικών εφημερίδων κλπ, ούτε μπορεί να εξαρτάται από επαναστάτες διανοούμενους. Το επαναστατικό κόμμα πρέπει να εξαρτάται από τους εργάτες και τους φτωχούς και άκληρους αγρότες. Αγροτικοί αγώνες και μυστικές οργανώσεις πρέπει να δημιουργηθούν με τα χωριά να αποτελούν τις βάσεις τους. Χωρίς αυτό, το κόμμα θα είναι ανυπεράσπιστο απέναντι στις επιθέσεις των αντεπαναστατών. Μόνο ένα κόμμα που μπορεί να δημιουργήσει αγροτικούς ένοπλους αγώνες στις αγροτικές περιοχές μπορεί να αποκαλείται επαναστατικό. Όλοι οι επαναστάτες πρέπει σήμερα να συμμετέχουν ενεργά στην οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος τέτοιου τύπου. Οι επαναστάτες διανοούμενοι μπορούν, φυσικά, να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός τέτοιου επαναστατικού κόμματος. Είναι πολύ διαβασμένοι και μπορούν επίσης να μιλήσουν στους εργάτες και τους αγρότες για την εμπειρία από επαναστατικούς αγώνες σε άλλες χώρες. Μπορούν επίσης να βοηθούν προπαγανδίζοντας στους εργάτες και τους αγρότες τη σκέψη του προέδρου Μαο στο βαθμό που την έχουν κατανοήσει. Όμως η εμπειρία μας είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επαναστάτες διανοούμενοι αποδεικνύονται εμπόδιο στην ελεύθερη ανάπτυξη των κομματικών οργανώσεων με μέλη εργάτες και αγρότες και δεν προσπαθούν να βελτιώσουν το πρωτοβουλιακό πνεύμα αυτών των οργανώσεων. Επομένως, οι επαναστάτες διανοούμενοι πρέπει επίσης να διατηρούν κατά νου το δίδαγμα του συντρόφου Μαο: “Οι μάζες είναι οι πραγματικοί ήρωες, ενώ εμείς συχνά φερόμαστε παιδικά και με άγνοια, και αν δεν το κατανοούμε αυτό, είναι αδύνατο να αποκτήσουμε ακόμα και την πιο στοιχειώδη γνώση”.

Σύντροφοι, τα γεγονότα στην Τσεχοσλοβακία έχουν πλήρως αποδείξει την καθαρή φασιστική φύση του σοβιετικού ρεβιζιονισμού. Αυτά τα γεγονότα επίσης απέδειξαν ότι η προδοτική κλίκα του Dange και η νεορεβιζιονιστική κλίκα είναι πιστά όργανα των σοβιετικών ρεβιζιονιστών. Συνεπώς, η ρεβιζιονιστική προπαγάνδα σε αυτή τη χώρα σίγουρα θα καταρρεύσει. Η Ινδία έχει γίνει σήμερα μια αμερικανοσοβιετική νεοαποικία. Με τη βοήθεια των ινδών αντιδραστικών, έχουν μετατρέψει την Ινδία σε μια βάση της αντεπανάστασης στη ΝΑ Ασία. Υπ’αυτές τις συνθήκες, όσο το συντομότερο αποκαλυφθούν οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ξέσπασμα του επαναστατικού ταξικού αγώνα και της αντίστασης σε όλη την Ινδία και τόσο περισσότερο οι αγροτικές εξεγέρσεις θα αναπτύσσονται. Το μέλλον της επανάστασης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπορούμε να οικοδομήσουμε κομματικές οργανώσεις στις τάξεις μας σε αυτή την περίοδο. Από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα είμαστε σε θέση να ηγηθούμε του επαναστατικού ξεσπάσματος ή όχι. Μπορεί αυτό το επαναστατικό ξέσπασμα να λάβει χώρα κατά τον επερχόμενο αγώνα για τη σοδιά. Ας βγουν μπροστά οι επαναστάτες διανοούμενοι και ας βοηθήσουν στην οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος με τη διάδοση και προπαγάνδιση της σκέψης Μαο στους εργάτες και τους αγρότες.

Σημείωση: Στις 31 Αυγούστου 1959, χιλιάδες αγρότες έφτασαν στην Καλκούτα για να βοηθήσουν το κίνημα για την τροφή στην πόλη, το οποίο καθοδηγούταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μετά από μια μαζική συγκέντρωση, μια διαδήλωση, στην οποία οι αγρότες συμμετείχαν ενεργά, δέχτηκε τη βίαιη επίθεση από την αντιδραστική αστυνομία της κυβέρνησης του Ινδικού Κογκρέσου του Μπίντχαν Τσάντρα Ρόι. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Περιοδικό Liberation, Δεκέμβρης 1968

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: