Εσωκομματική επιστολή Κ.Ε. Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων): Για τα λάθη κατά την εξέταση των εφέσεων των διαγραμμένων (24/06/1936) (+ ένα σχόλιο για τον «ταλιμπανισμό»)

Ένα από τα μεγάλα διδάγματα του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα είναι το ότι ο έλεγχος της εκτέλεσης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων πρέπει να διεξάγεται τόσο από τα κάτω, όσο όμως και από τα πάνω. Για τον έλεγχο από τα κάτω, ο Στάλιν είχε μιλήσει σε πολλές περιστάσεις (βλ.,π.χ., εδώ). Ωστόσο, υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος από τα πάνω, για τον οποίο, λόγω της αντιδημοφιλούς φύσης του, δεν έχουν γραφτεί πολλά. Κι όμως, αν κανείς έχει να προσάψει λάθη, ως και εγκληματικές ενέργειες (φυσικά, εγκληματικές πάντα με βάση τα σημερινά κριτήρια), που έφτασαν έτσι (με δεδομένα τα διαφορετικά σημερινά κριτήρια) να αποτελούν στίγμα για την υπόθεση του σοσιαλισμού, και αν είναι απολύτως ειλικρινής και αναζητήσει σοβαρά ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτές τις ενέργειες (όχι ο πολιτικά υπεύθυνος), θα διαπιστώσει συνήθως μια διάσταση μεταξύ των αποφάσεων και των οδηγιών “από τα πάνω” και των πράξεων των κατώτερων στελεχών. Δεν είναι τόσο οι ίδιες οι αποφάσεις από τα πάνω που ήταν γραφειοκρατικές, χοντροκομμένες ή απλοϊκές, οι οποίες έβαλλαν αδιακρίτως. Ήταν η ελλειπής κατανόηση των καθηκόντων, το ότι δεν υπήρχε στην πράξη διάκριση μεταξύ κύριου και δευτερεύοντος στόχου, το ότι δεν κατανοούταν η ανάγκη να μη διευρύνεται ο στόχος που προκάλεσε ζημιές, όσον αφορά το έργο π.χ. στις τακτικές εκκαθαρίσεις στις τάξεις ενός κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος. [Παρέκβαση: Αυτές οι εκκαθαρίσεις είναι απαραίτητες, τόσο επειδή το κόμμα αυτό είναι κυβερνών (άρα, όπως σε όλα τα κυβερνώντα κόμματα, παρεισφρύουν άχρηστοι άνθρωποι για να βολευτούν), όσο και επειδή το κόμμα αυτό είναι κομμουνιστικό (και, άρα, αντικειμενικά υπάρχουν εχθροί του, όσοι χάνουν τα άδικα προνόμιά τους, και οι οποίοι, έχοντας αποτύχει με το να το χτυπούν απ’ έξω, έχουν κάθε λόγο να το χτυπούν και από τα μέσα, και να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό και ως ιδέα, γεγονός που μόνο αφελείς ή κακοπροαίρετοι δεν αναγνωρίζουν).]

Ένα ζήτημα, φυσικά, αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για την ίδια τη μη κατανόηση των καθηκόντων από πλευράς “απλών στελεχών”. Είναι σίγουρα η ανώτατη ηγεσία. Όμως, άλλο είναι όταν υπάρχουν και τα καθήκοντα της καθημερινής διακυβέρνησης, όπου αντικειμενικά δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για μια πολύωρη θεωρητική κατάρτιση, και άλλο πράγμα όταν καποιο κόμμα δεν ασκεί εξουσία.

Σε καθε περίπτωση, η ανώτατη ηγεσία των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων, ειδικά σήμερα, όπου υπάρχει η εμπειρία του σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος του 20ού αιώνα, δεν έχει καμία δικαιολογία να επιτρέπει την ύπαρξη χοντροκομμένων ενεργειών, ή, με μια λέξη, “ταλιμπανισμού”, στις γραμμές της. Ο “ταλιμπανισμός” διαστρεβλώνει τη “γραμμή” προς τα έξω, ενώ, ενίοτε, καταστέλλει, μεταξύ άλλων, και την εσωκομματική συζήτηση και, άρα, και την ανάπτυξη και φήμη του κόμματος. Όταν, επομένως, μία ηγεσία δεν βάζει “χαλινάρι” στον φυσιολογικό – λόγω και χαμηλότερου θεωρητικού επιπέδου – μεγαλύτερο “φανατισμό” των μελών, είναι βέβαιο ότι είτε δεν μελετά την εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος, οπότε δεν κάνει για ηγεσία, είτε τον αξιοποιεί συνειδητά. Ειδικά στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα μια τέτοια ανοχή δεν είναι επιτρεπτή, αφού έχουμε την εμπειρία από το επαναστατικό – ζαχαριαδικό ΚΚΕ, το οποίο, στην Απόφαση για την Κατάσταση στην Κ.Ο. Τασκένδης του 1955, (βλ.εδώ, σημείο 14), αναφέρθηκε επικριτικά και στους υποστηρικτές της Κ.Ε. που απάντησαν, παρ’ όλα τα χίλια δίκια, και αυτοί στη βία των πραξικοπηματιών – ρεβιζιονιστών – λικβινταριστών προγόνων του σημερινού ΚΚΕ και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, με βία, και έτσι έδωσαν πάτημα στους δεύτερους να μιλάνε και να κερδίσουν πολλούς “τρίτους” στο ότι επρόκειτο για “εμφύλιο μεταξύ κομμουνιστών”.

Είναι, φυσικά, παράλογο να κατηγορήσει κανείς την πολιτική ηγεσία μίας χώρας υπό πολιορκία, εκ του ασφαλούς και χωρίς να έχει ζήσει τις περιστάσεις από το συγκεκριμένο πόστο (της πολιτικής ηγεσίας), για την ανεπαρκή θεωρητική κατάρτιση των κυβερνητικών (και κομματικών) στελεχών. Το πότε μπορεί αυτή να χαρακτηριστεί “ανεπαρκής”, από ένα σημείο και μετά δεν είναι προσδιορίσιμο. Το αν επίτηδες μπορεί να “αφήσει τα λουριά”, ωστόσο, είναι προσδιορίσιμο, τουλάχιστον αν δεν υπάρχουν ούτε, έστω, υποδείξεις της ανώτατης ηγεσίας προς τα κατώτερα όργανα για μη χοντροκομμένες ενέργειες.

Στην περίπτωση της ΕΣΣΔ της περιόδου 1936-1938, όπως έχουμε ήδη δει (βλ.εδώ και εδώ), η ανώτατη κομματική και κυβερνητική ηγεσία έδινε αυτές τις υποδείξεις. Το παρακάτω κείμενο, γραμμένο τον Ιούνη του 1936, είναι άλλο ένα έγγραφο που αποδεικνύει τη θέληση της ηγεσίας για μη μαζικές διαγραφές, οι οποίες δεν εξετάζουν – άνθρωπο τον άνθρωπο – τους κομμουνιστές και τους φέρονται, όπως χαρακτηριστικά λέει η επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων), “άκαρδα”.

***

Εσωκομματική επιστολή Κ.Ε. Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων): Για τα λάθη κατά την εξέταση των εφέσεων των διαγραμμένων κατά την επαλήθευση και την αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων (24/06/1936)

Πηγή: Ι.Β. Στάλιν, Άπαντα, τ. 18, Τβερ, Ενημερωτικό – Εκδοτικό Κέντρο “Ένωση”, 2006, σ.σ. 601-605 (βλ.εδώ).

Προς όλες τις επιτροπές Όμπλαστ (Περιφερειακές) και Κράι (Εδαφικές), τις Κεντρικές Επιτροπές των Κομμουνιστικών Κομμάτων των Ενωσιακών Δημοκρατιών και τους εξουσιοδοτημένους απεσταλμένους της Κομματικής Επιτροπής Ελέγχου παρά την ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) στα Κράι, τα Όμπλαστ και τις Δημοκρατίες

Κατά την εξέταση και αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων όλες οι κομματικές οργανώσεις έκαναν μια τεράστια δουλειά για την εκκαθάριση του κόμματος από ξένους και εχθρικούς προς αυτό ανθρώπους, οι οποίοι με δόλιο τρόπο παρείσφρυσαν στις τάξεις του ΠΚΚ(μπ.).

Ωστόσο, κατά την πορεία αυτού του μεγάλου έργου για την ενδυνάμωση των τάξεων του κόμματός μας, τοπικές κομματικές οργανώσεις διέπραξαν όχι μικρά λάθη.

Πολλές κομματικές επιτροπές ραγιόν καταπιάστηκαν πολύ απερίσκεπτα με το ζήτημα των διαγραφών από το κόμμα, χωρίς να δώσουν προσοχή σε κάθε έναν κομμουνιστή ξεχωριστά, όπως κατά την εποχή της ένταξης νέων μελών στο ΠΚΚ(μπ.), όταν πλατιά σημειώθηκαν ομαδικές εντάξεις και δεν υπήρξε προσεκτική, ατομική επιλογή του καθενός προς ένταξη στο κόμμα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ρηχής και χοντροκομμένης σχέσης με τους κομμουνιστές σε πολλές κομματικές οργανώσεις, εσφαλμένα εκδιώχτηκαν από το ΠΚΚ(μπ.) κομμουνιστές, οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στο κόμμα, οι οποίοι δεν στιγμάτιζαν τον τίτλο του μέλους του κόμματος, αλλά ήταν αδύναμα καταρτισμένοι πολιτικά ή όχι επαρκώς δραστήριοι, και, όχι σπάνια, μόνο και μόνο επειδή αυτοί ήταν λίγο γνωστοί στην Επιτροπή ραγιόν, λόγω της δικής της μη ικανοποιητικής δουλειάς της με μερικούς κομμουνιστές.

Πολλοί κομματικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι διεξήγαν την επαλήθευση και αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων δεν κατάλαβαν ότι, ούτε στο καταστατικό του κόμματος, ούτε στις παραδόσεις του μπολσεβικισμού δεν υπονοείται καν η αναγκαιότητα ρήξης των ιδεολογικών και οργανωτικών σχέσεων με μέλη και υποψήφια μέλη, τα οποία, λόγω της ελλιπούς εργασίας μαζί τους, φαίνονται μη ικανοποιητικά ενεργά και πολιτικά μη καταρτισμένα.

Είναι ακριβώς εξαιτίας αυτής της μη κατανόησης των καθηκόντων τους από πλευράς πολλών οργανώσεων κατά την επαλήθευση και την αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων που έγιναν δεκτές πολλές περιπτώσεις εσφαλμένων διαγραφών από το Κομμουνιστικό Κόμμα λόγω επίδειξης παθητικότητας, πλατιά χρησιμοποιήθηκε η πρακτική της δημιουργίας καταλόγων με “παθητικούς” κομμουνιστές, με ειδικά ερωτηματολόγια για “παθητικούς”, κ.ο.κ.

Οι επιτροπές Όμπλαστ (Περιφερειακές), Κράι (Εδαφικές), οι Κεντρικές Επιτροπές των Κομμουνιστικών Κομμάτων των Ενωσιακών Δημοκρατιών, αντί να διορθώσουν τις εσφαλμένες αποφάσεις των κομματικών επιτροπών ραγιόν, σε πολλές περιπτώσεις, τυπικά – γραφειοκρατικά στάθηκαν απέναντι σε εφέσεις που έγιναν από διαγραμμένους από το κόμμα κατά την εξέταση και την αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΚΚ(μπ.) για τη διαδικασία της εξέτασης των εφέσεων, με ημερομηνία 14/01/1936.

Η ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) έχει στη διάθεσή της στοιχεία για περιπτώσεις μη σοβαρής, και ενίοτε άκαρδης – γραφειοκρατικής στάσης των κομματικών οργάνων απέναντι στις εφέσεις των διαγραμμένων από το κόμμα. Αντίθετα από τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής, εφέσεις διαγραμμένων εξετάζονταν με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Πολλοί διαγραμμένοι, μετά από μήνες πετύχαιναν την εξέταση των εφέσεών τους. Ένας μεγάλος αριθμός εφέσεων εξετάστηκε ερήμην των ενδιαφερομένων, χωρίς την παραμικρή δήλωσή τους, χωρίς να διασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις για τους λόγους της διαγραφής τους από το κόμμα.

Από πλευράς κομματικών οργανώσεων ραγιόν γινόταν ανεκτή μια απαράδεκτη αυθαίρετη στάση έναντι των διεγραμμένων. Διεγραμμένοι από το κόμμα για λόγους απόκρυψης της κοινωνικής τους καταγωγής ή για παθητικότητα, και όχι για λόγους εχθρικής έναντι του κόμματος και της σοβιετικής εξουσίας δράσης τους, αυτομάτως εκδιώκονταν από δουλειές, στερούνταν διαμερίσματα κλπ.

Με τετοια συμπεριφορά, οι επικεφαλής αυτών των κομματικών οργανώσεων, μη εξοικιωμένοι με τις πραγματικές υποδείξεις του κόμματος περί της μπολσεβικικής επαγρύπνησης, και με την τυπική – γραφειοκρατική στάση τους κατά την εξέταση των εφέσεων των διεγραμμένων κατά τη διάρκεια της εξέτασης των κομματικών ταυτοτήτων, έπαιξαν το παιχνίδι των εχθρών του κόμματος.

Αυτοί οι επικεφαλής, οι οποίοι εσφαλμένα διέγραψαν, κατά την περίοδο της εξέτασης των κομματικών ταυτοτήτων, πολλά μέλη του ΠΚΚ(μπ.) και τα οποία δεν ολοκλήρωσαν με συνέπεια την υπόθεση της αποκάλυψης των πραγματικών εχθρών του κόμματος – τους διπρόσωπους, τους αντεπαναστάτες τροτσκιστές και ζηνοβιεφικούς (Κράι Γκόρκι, Όμπλαστ Μόσχας), επιδεικνύοντας ελαφρότητα, τώρα, κατά την περίοδο της εξέτασης των εφέσεων, προσφεύγουν σε προφανή ψεύτικη επαγρύπνηση, και αδιακρίτως αρνούνται την επανένταξη στις τάξεις του ΠΚΚ(μπ.) αδίκως διεγραμμένων κατά την επαλήθευση και αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων.

Επιδεικνύοντας μεγάλη σημασία στην υπόθεση της κατάλληλης εξέτασης των εφέσεων των διαγραμμένων από το ΠΚΚ(μπ.) κατά την επαλήθευση και αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων μελών του κόμματος και υποψήφιων μελών, η ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) αποφασίζει:

1)Για τη διασφάλιση μιας προσεκτικής ανάλυσης από πλευράς επιτροπών Όμπλαστ, Κράι, των Κεντρικών Επιτροπών των Κ.Κ. των Ενωσιακών Δημοκρατιών και των εξουσιοδοτημένων απεσταλμένων της Κομματικής Επιτροπής Ελέγχου παρά την ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) των εφέσεων των διεγραμμένων από το κόμμα κατά την επαλήθευση και αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων – την παράταση της προθεσμίας για υποβολή εφέσεων μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη 1936.

2)Οι γραμματείς των επιτροπών Όμπλαστ, Κράι, των Κεντρικών Επιτροπών των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών και οι εξουσιοδοτημένοι της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου πρέπει αποφασιστικά να διορθώσουν την αποδοχή, κατά την περίοδο της επαλήθευσης και αλλαγής των κομματικών ταυτοτήτων, ακροτήτων ενάντια στους διεγραμμένους για λόγους παθητικότητας και, εφ’εξής, να μην επιτρέπουν στις κομματικές οργανώσεις να χαρακτηρίζουν οποιοδήποτε μέλος του κόμματος, το οποίο απλώς δεν γνωρίζει ή δεν είναι δυνατό στη θεωρία, ως παθητικό.

Η ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) υπενθυμίζει σε όλες τις κομματικές οργανώσεις ότι η απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) του Δεκέμβρη του 1935 για την παθητικότητα αφορούσε μόνο τα κομματικά εκείνα μέλη, τα οποία δεν αξίζουν τον τιμητικό τίτλο του κομμουνιστή, τα οποία κατά τύχη εισήλθαν στις τάξεις του ΠΚΚ(μπ.) κατά τη διάρκεια των μαζικών στρατολογήσεων στο κόμμα, τα οποία αποτελούν βάρος, με την παραμονή τους στο ΠΚΚ(μπ.), συχνά δεν καταβάλλουν τη συνδρομή τους και αρνούνται την υλοποίηση οποιουδήποτε κομματικού καθηκόντος που τους ανατίθεται από τις κομματικές επιτροπές.

Για την εφαρμογή στη ζωή τις οδηγίες της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) για τη με όλες τις δυνάμεις επίδειξη μπολσεβικικής επαγρύπνησης, ώστε ούτε για ένα λεπτό να μην καθησυχάζουν με τις επιτευχθείσες επιτυχίες, ζητείται από τις κομματικές οργανώσεις, κατά τη διάρκεια της αλλαγής των κομματικών ταυτοτήτων, μέχρι τέλους να αποκαλύπτουν και να παραλύουν τις αντεπαναστατικές δραστηριότητες από διπρόσωπα στοιχεία τροτσκιστών, ζηνοβιεφικών και όλων των άλλων ακόλουθων των λευκοφρουρών, και ταυτόχρονα να επιδεικνύουν μπολσεβικική προσοχή σε όλους τους αφοσιωμένους στο κόμμα κομμουνιστές, των οποίων η παραμονή στο ΠΚΚ(μπ.) επ’ ουδενί δεν δυσφημεί τον τίτλο του μέλους του κόμματος, αλλά οι οποίοι δεν ήταν επαρκώς ενεργοί λόγω της αδύναμης πολιτικής κατάρτισής τους ή επειδή διέπραξαν περιστασιακά ή ασήμαντα αδικήματα.

3)Προκειμένου να διασφαλίζεται η δυνατότητα διατήρησης οργανωτικών και ιδεολογικών δεσμών με το κόμμα για τους κομμουνιστές, οι οποίοι διαγράφτηκαν από το ΠΚΚ(μπ.) όχι για λόγους εχθρικής δράσης απέναντι στο κόμμα, αλλά για λόγους παθητικότητας, μη επαρκούς πολιτικής κατάρτισης ή περιστασιακών αδικημάτων, τα οποία μπορούν να διορθωθούν με μελλοντικές δράσεις υπέρ του κόμματος – να επιτρέπεται στις επιτροπές Όμπλαστ, Κράι, και στις Κεντρικές Επιτροπές των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών, απέναντι σε αυτούς τους κομμουνιστές, να μην προσφεύγουν στη διαγραφή από το κόμμα, αλλά να τα μετατρέπουν από μέλη σε υποψήφια μέλη, και από υποψήφια μέλη σε συμπαθούντες.

Να επιτρέπεται στις Επιτροπές ραγιόν και πόλης του κόμματος, κατά την αλλαγή των κομματικών ταυτοτήτων και κατά την εξέταση μη σοβαρών και περιστασιακών αδικημάτων από μέλη και υποψήφια μέλη, αντί να τα διαγράφουν από το κόμμα, να τα μετατρέπουν, από μέλη του κόμματος σε υποψήφια μέλη, και από υποψήφια μέλη σε συμπαθούντες, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι τέτοιες αποφάσεις εγκρίνονται από τις περιοχές Όμπλαστ, Κράι και τις ΚΕ των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών.

4)Να υποχρεωθούν οι κομματικές οργανώσεις σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με διαγραφή από το ΠΚΚ(μπ.), και είναι απαραίτητη η απαλλαγή του εργαζόμενου από τα καθήκοντα της θέσης του, να προβαίνουν σε αυτή την απαλλαγή, μόνο μετά την εύρεση άλλης δουλειάς η οποία να ανταποκρίνεται στις ικανότητές του και την κατάλληλη κατάρτισή του.

Να υποχρεωθούν οι περιοχές Όμπλαστ, Κράι και οι ΚΕ των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών, όχι αργότερα από έναν μήνα μετά τη λήψη αυτής της επιστολής, να διορθώσουν τα λάθη που διαπράχτηκαν σε σχέση με την εσφαλμένη απομάκρυνση διεγραμμένων από το ΠΚΚ(μπ.) από τις δουλειές τους.

5)Με στόχο την αποτροπή μελλοντικά, κατά την αλλαγή κοματικών ταυτοτήτων, εσφαλμένων διαγραφών από το κόμμα για λόγους επίδειξης παθητικότητας, θεωρείται απαραίτητο, σε κάθε περίπτωση, όταν η επιτροπή ραγιόν κρίνει απαραίτητο να προσφεύγει σε ένα τέτοιο μέτρο απέναντι σε ένα μέλος του κόμματος – να θέτει αυτό το ζήτημα προς συζήτηση με την πρωτοβάθμια κομματική οργάνωση στην οποία είναι γραμμένος ο κομμουνιστής και σε μικρές κομματικές οργανώσεις ραγιόν – στην αχτιδική συνέλευση μελών του κόμματος.

6)Να απαιτήσει από τις περιοχές Όμπλαστ, Κράι, τις ΚΕ των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών και τους εξουσιοδοτημένους απεσταλμένους της ΚΕΕ παρά την ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) να επιβάλλουν αυστηρές κομματικές ποινές σε όλους τους επικεφαλής κομματικών οργανώσεων, οι οποίοι κατά την αλλαγή των κομματικών εγγράφων, όχι σοβαρά, χωρίς μια ενδελεχή εξέταση όλων των υλικών, διαγράφουν από το κόμμα μέλη και υποψήφια μέλη του ΠΚΚ(μπ.) και επιτρέπουν αυθαιρεσίες απέναντι στους διεγραμμένους (εσφαλμένες εκδιώξεις από τις θέσεις εργασίας τους κ.ο.κ.).

7)Να υποχρεώσει τις Επιτροπές Όμπλαστ, Κράι, και τις ΚΕ των ΚΚ των Ενωσιακών Δημοκρατιών, όχι αργότερα από τις 15 Ιούλη 1936 να υποβάλλουν στην ΚΕ του ΠΚΚ(μπ.) έκθεση αναφορικά με τα μέτρα που πήραν σε σχέση με την παρούσα επιστολή, και όχι αργότερα από την 1η Οκτώβρη 1936, να υποβάλλουν μια έκθεση για τα αποτελέσματα της εξέτασης των εφέσεων των διεγραμμένων από το ΠΚΚ(μπ.)

Η Κεντρική Επιτροπή

του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων)

24 Ιούνη 1936

Νο. Π2933

Ρωσικά Κρατικά Αρχεία Κοινωνικο-Πολιτικής Ιστορίας, Ф. 558. Оп. 11. Д. 1085. Л. 19–25.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: