Φιλιππίνες: Για την απόφαση – με ελληνικό ενδιαφέρον – του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Η ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξε την Τρίτη το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης δικαιώνει πλήρως τις Φιλιππίνες που είχαν προσφύγει σε αυτό το Γενάρη του 2013 μονομερώς, υποστηρίζοντας ότι οι κινεζικές αξιώσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα παραβιάζουν τη Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία είχαν υπογράψει οι δύο χώρες. Το ζήτημα της κυριαρχίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έχει εμπλέξει έξι χώρες της περιοχής – Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέι –, αφορά μια θαλάσσια δίοδο εμπορευμάτων 5 τρις € και τεράστιο ενεργειακό και αλιευτικό πλούτο, και έχει δώσει “πάτημα” στις ΗΠΑ να εντείνουν την περιβόητη “στροφή στην Ασία” που είχε αποφασίσει ο Ομπάμα το 2012. Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμα σημείο του πλανήτη στο οποίο η μεταμαοϊκή – αντιμαοϊκή Κίνα επιδεικνύει, μετά το Τζιμπουτί, τη στρατιωτική της ισχύ, με πρόσχημα κι αυτή την “περικύκλωσή της” από τις ΗΠΑ. 600x450xPanatag_jpg_pagespeed_ic__l2MZlJ0gJ5_wmgr0t       

Η ατάκα περί “περικύκλωσης”, ωστόσο, με την παράλληλη επίδειξη χαρτών με βάσεις του αντιπάλου που τάχα την αποδεικνύουν (χάρτες που ο ίδιος ο Πούτιν επιδεικνύει και “τεκμηριώνει” την “περικύκλωση της Ρωσίας”), είναι μια καλή δικαιολογία για να αποσπά κανείς συμπάθειες στις τάξεις των φιλειρηνικών ανθρώπων. Ωστόσο, δεν συμβαδίζει με τις τάσεις στις διεθνείς εξελίξεις, αφού σε αυτές πλέον ισχύει το εξής, εκ πρώτης όψεως, παράδοξο: η στρατηγική επέκταση (με βάσεις, πολέμους κλπ) να συνδυάζεται με τη στρατηγική εξασθένιση. Η πορεία των ΗΠΑ την τελευταία 15ετία πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Επίσης, αγνοεί τις άλλες μορφές άμεσης – απτής περικύκλωσης (και όχι δυνάμει, όπως είναι ο στρατιωτικός αποκλεισμός), όπως την εμπορική διείσδυση, τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και την συνακόλουθη διάσπαση των πολιτικοικονομικών ελίτ των χωρών του αντιπάλου στρατοπέδου αναφορικά με την αντιμετώπιση αυτής της πιο “ύπουλης” περικύκλωσης.

JRZtxtu

Ο κλασικός χάρτης που ζητά ο Πούτιν να δούμε (βλ.εδώ) και περιφέρουν στο διαδίκτυο διάφοροι αντικαπιταλιστές. Ο ίδιος λέει: «Εμείς έχουμε διαλύσει τις βάσεις μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, Κούβα, Βιετνάμ κλπ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η πολιτική μας δεν είναι παγκόσμια ή επιθετική». Όσοι, δηλαδή, θέτουν ως μόνο κριτήριο τη δημιουργία βάσεων, υιοθετούν το σκεπτικό Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έχει ενδιαφέρον και για τη χώρα μας και τα δικά της δικαιώματα στη θάλασσα που εμμέσως ο τουρκικός επεκτατισμός (και όχι γενικώς η Τουρκία όπως ισχυρίζονται καποιοι έμμισθοι ή άμισθοι τουρκοφάγοι). Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνει ότι κυριαρχικά δικαιώματα μπορεί να δημιουργούνται και χάρη σε οποιαδήποτε φυσικά σχηματισμένα τμήματα ξηράς που περιβάλλονται από θάλασσα. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αξιοποιήσει την απόφαση, έστω κι αν έρχεται σε αντίφαση με το εν εξελίξει άνοιγμα (και με όρους ξεπουλήματος) στην Κίνα, το οποίο, συν τοις άλλοις, είναι άγαρμπο, αφού “στήνει” απέναντι την ΕΕ, την ευρωπαϊκή εργατική τάξη, αλλά και “παίζει” με τις δευτερεύουσες ρωσοκινεζικές αντιθέσεις.

Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση του Κ.Κ. Φιλιππίνων επί της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, καθώς και ένα άρθρο του προέδρου του, Χοσέ Μαρία Σισόν.

***

О Ντουτέρτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαστική απόφαση για να προωθήσει την αποστρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας

Ο φιλιππινέζικος λαός και οι επαναστατικές δυνάμεις του χαιρετίζουν την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, η οποία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Φιλιππίνων επί τμημάτων ξηράς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που αποτελούν μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

Παρότι η διαδικασία δεν αναγνωρίστηκε από την Κίνα(σ.parapoda: η οποία επικαλέστηκε το μονομερές της προσφυγής των Φιλιππίνων), η απόφαση του δικαστηρίου βοηθά στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους και της πολιτικοδιπλωματικής θέσης των Φιλιππίνων αναφορικά με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στο Μπάχο ντε Μασίνλοκ (σ.parapoda: ύφαλος Scarborough, στα κινέζικα: Νήσος Huangyan), στα νησιά Καλαγιάαν, και σε άλλα εντός των υδάτων τους τμήματα ξηράς περιβαλλόμενα από θάλασσα.

south-china-sea-protest-nikon-celis-abs-cbn-news-071216

Μετά από αυτή τη δικαστική απόφαση, οι Φιλιππίνες πρέπει πιο αποφασιστικά να κατοχυρώσουν την κυριαρχία των Φιλιππίνων. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει εξαιρετική πολιτική και διπλωματική επιδεξιότητα ώστε να αντιτάξει μη ανταγωνιστικά μέσα στην Κίνα και τις άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί στην αντιδικία.

Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση και ο λαός πρέπει αποφασιστικά να αντιταχθούν στις παραβιάσεις της Κίνας και να της απευθύνουν έκκληση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την απόφαση, και ιδίως να τερματίσει την πρακτική της να παρεμποδίζει τους Φιλιππινέζους μικρούς ψαράδες να έχουν πρόσβαση σε περιοχές εντός της Φιλιππινέζικης ΑΟΖ καθώς και το διεθνή ενάλιο πλούτο.

24oras_041812_05Φιλππινέζοι στρατιώτες τοποθετούν – με συνοδεία κάμερας, σε σκηνικό Ιμίων – σημαίες επί οριζοντίων βράχων (που και αυτοί κατοχυρώνουν κυριαρχικά δικαιώματα)

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευνοϊκή απόφαση για να ηγηθεί μιας διεθνούς εκστρατείας για την αποστρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινέζικης Θάλασσας, ειδικά του τμήματός της στο οποίο οι Φιλιππίνες έχουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι Φιλιππίνες μπορούν να αξιοποιήσουν το διπλωματικό αυτό πλεονέκτημα για να προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να κάνουν πίσω και να προβούν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι Φιλιππίνες πρέπει να απαιτήσουν η Κίνα να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της και να απέχει από την περαιτέρω βυθοκόρηση και κατασκευή εγκαταστάσεων για στρατιωτική χρήση εντός των φιλιππινέζικων εγχώριων υδάτων. Ταυτόχρονα, η χώρα μπορεί να αναγνωρίσει την στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας κυρίως ως προσπάθεια ανάσχεσης της στρατιωτικής περικύκλωσής της από τις ΗΠΑ από τότε που οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία τους και ενέτειναν το σχεδιασμό τους για “στροφή στην Ασία” το 2012 (σ.parapoda: εδώ, το ΚΚΦ εσφαλμένα δεν αναδεικνύει και την ανεξάρτητη από την αμερικανική προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας προσπάθεια του Πεκίνου για επίδειξη – και – στρατιωτικής ισχύος, κατά την ανερχόμενη πορεία του στην παγκόσμια σκακιέρα).

Προκειμένου να πειστεί η Κίνα να αποστρατιωτικοποιήσει την περιοχή, οι Φιλιππίνες πρέπει επίσης να ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τη στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ να αποσύρουν όλα τα πολεμικά πλοία και στρατεύματά τους από τα φιλιππινέζικα εγχώρια ύδατα. Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί να χρησιμεύει η χώρα ως στρατιωτικό προπύργιο και βατήρας των ΗΠΑ για επέμβαση.

39072528_-_14_07_2016_-_china_hong_kong_protest

Το φόβητρο του υπαρκτού για χώρες όπως η Ελλάδα Θείου Σαμ εκμεταλλεύονται οι ιμπεριαλιστικές ανταγωνίστριες δυνάμεις. Στη φωτό, διαδηλωτές στο Χονγκ Κόνγκ διαμαρτύρονται για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου (πηγή)

Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS John Stennis από τα φιλιππινέζικα εγχώρια ύδατα. Τέτοιες ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν τη φιλιππινέζικη κυριαρχία. Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει ότι η αρμοδιότητα της διασφάλισης της ελεύθερης διέλευσης εμπορευμάτων δεν θα είναι αποκλειστικά στα χέρια του στρατού των ΗΠΑ.

Η Φιλιππινέζικη κυβέρνηση μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή φιλίας με τον αμερικανικό λαό, η οποία δεν θα την καθιστά στρατιωτικό πιόνι των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μπορεί να προωθήσει και να βαθύνει τις αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

sam-galope-philippines-china-big-stick-diplomacy

Η απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ δίνει στον πρόεδρο Ντουτέρτε την ιστορική ευκαιρία να επιδείξει παγκόσμιας κλάσης ηγετικές δυνατότητες με τις οποίες θα πετύχει να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων

13 Ιούλη 2016

Η ανακοίνωση στα αγγλικά εδώ

***

Οι συνέπειες της ευνοϊκής για τις Φιλιππίνες απόφασης ενάντια στις αβάσιμες διεκδικήσεις της Κίνας επί μιας αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας

του καθηγητή Χοσέ Μαρία Σισόν, προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων και ανώτατου πολιτικού συμβούλου του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου Φιλιππίνων

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται τώρα σε μια εξαιρετικά ανώτερη ή σαφέστατα πιο ευνοϊκή θέση παρά ποτέ, σε νομικό, πολιτικό και υλικό επίπεδο, μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ των Φιλιππίνων και ενάντια στις αβάσιμες διεκδικήσεις της Κίνας σε ένα ποσοστό πάνω από 90% της Νότιας Κινέζικης Θάλασσας και ιδίως σε ένα ποσοστό πάνω από 80% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στο 100% της εκτεταμένης ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας των Φιλιππίνων στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα.

Sedimentary basins with prospective petroleum reserves, as identified by the US Energy Information

Περιοχές με αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με το US Energy Information

Σε νομικό επίπεδο, η Κίνα είναι κατηγορηματικά η χαμένη της υπόθεσης χάρη στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Δεν μπορεί πια να θέτει προ τετελεσμένων και να τερματίζει οποιαδήποτε διμερή διαπραγμάτευση με τις Φιλιππίνες με το να προβαίνει στον παράλογο ισχυρισμό περί αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Επιπροσθέτως, η Κίνα σχεδόν αυτοϋπονομεύεται με το να βρίσκεται σε αντίθεση με το πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) την οποία έχει υπογράψει. Επικαλέστηκε πτυχές της Σύμβασης για να επιχειρηματολογήσει ενάντια στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου επί της υπόθεσης για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες. Όμως η ίδια Σύμβαση δίνει στο Διαιτητικό Δικαστήριο την εξουσία να αποφαίνεται ότι η υπόθεση για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες είναι στη δικαιοδοσία του. Η Κίνα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άκυρη και μη γενόμενη, καθώς αντιφάσκει με την υπογραφή που έβαλε στη Σύμβαση.

13620111_10208782853062323_7588452669947403572_n

Η Κίνα παρενοχλεί Φιλιππινέζους ψαράδες εντός των φιλιππινέζικων υδάτων και εντός περιοχής που οι Φιλιππίνες έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Στη φωτό, διαμαρτυρόμενοι ψαράδες (πηγή)

Σε πολιτικό επίπεδο, η Κίνα μπορεί να αγνοήσει ή να αντιταχθεί στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, όμως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για περαιτέρω υπονόμευση του κύρους της και για απομόνωση έναντι των υπόλοιπων καπιταλιστικών δυνάμεων που έχουν υπογράψει την UNCLOS, των υπολοίπων χωρών – μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς και των χωρών της ASEAN. Η Κίνα δεν μπορεί αποτελεσματικά να πιέζει τις Φιλιππίνες με απειλές ή προσφυγή σε πόλεμο ή οποιαδήποτε χρήση βίας απέναντι στα δικαιώματα τους που προκύπτουν βάσει της UNCLOS· εκτός και αν η Κίνα επιθυμεί να εμφανιστεί ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να δικαιολογήσει τις άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις για την παροχή βοήθειας στις Φιλιππίνες ή την αποστολή πολεμικών δυνάμεων και την επίδειξη δύναμης. Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να έχουν στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες υπό το πρόσχημα της προστασίας των Φιλιππίνων. Μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε μια ισχυρη νομική και πολιτική θέση ώστε μπορούν να διαπραγματευτούν για καθιέρωση ικανοποιητικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ακόμα και με την Κίνα, εν ευθέτω χρόνω.

Mischief-Reef2

Μία από τις εγκαταστάσεις της Κίνας στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα, οι οποίες όμως δεν κατοχυρώνουν κυριαρχικά δικαιώματα

Σε υλικό επίπεδο, οι Φιλιππίνες βρίσκονται τώρα σε μια νομικά και πολιτικά ισχυρή θέση και μπορούν να συνάψουν συμβόλαια με εταιρίες διαφόρων χωρών με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την εκτεταμένη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των Φιλιππίνων. Η πολιτική των Φιλιππίνων θα πρέπει να συνίσταται στη διατήρηση του ελέγχου των συμφωνιών έρευνας και παραγωγής και στη σύναψη συμβολαίων με χώρες που έχουν την απαραίτητη τεχνολογία αλλά είναι λιγότερο επιθετικές και επεκτατικές από άλλες. Καθώς, επίσης, οι τεχνητές εγκαταστάσεις που κατασκεύασε η Κίνα είναι παράνομες και προκαλούν σοβαρή ζημιά στη θαλάσσια ζωή και περιβάλλον, οι Φιλιππίνες μπορούν να αποφασίσουν να ζητήσουν αποζημίωση και να καταστρέψουν τις τεχνητές νήσους ή να τις διατηρήσουν για επωφελείς σκοπούς, όπως θέρετρα, βάσεις για ναυτιλιακή βοήθεια ή πλατφόρμες για έρευνα και εκμετάλλευση ενέργειας από εταιρίες όχι κινέζικες.

Για όσο η Κίνα θα επιμένει στο ότι της ανήκει η Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των Φιλιππίνων, οι Φιλιππίνες θα πρέπει να αποδίδουν προσοχή πρώτα από όλα στην εδραίωση της κυριαρχίας και της εξουσίας τους βάσει των δικαιωμάτων που απορρέουν από την UNCLOS και να δημιουργήσουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες πέραν της Κίνας επί του θέματος αυτού. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις και σχέσεις με την Κίνα θα καταστούν ευνοϊκές μόνο όταν αυτή σταματήσει να διατυπώνει παράνομες διεκδικήσεις και να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και της ναυσιπλοΐας στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα.

Το άρθρο στα αγγλικά εδώ

Το δελτίο τύπου του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την απόφαση εδώ

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: