Ο Ν. Ζαχαριάδης για τις αιτίες που επέβαλαν τη 2η μοναρχοφασιστική επίθεση στο Βίτσι (05/06/1949)

Άρθρο με τίτλο: «Στο Βίτσι ο εχθρός δεν θα περάσει!»

Πλησιάζει η επέτειος του Γράμμου. Η εποποιία των 70 μερών που ύστερα απ’ τον ελιγμό μας κατέληξε στην ήττα του μοναρχοφασισμού στο Βίτσι. Στο Βίτσι έχασε ο εχθρός τη μάχη του 1948. Και στο Βίτσι θα θελήσει τώρα να πετύχει εκεί όπου απότυχε πέρυσι.

nz

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι σύντομα ο εχθρός θ’ αρχίσει τη μεγάλη του επίθεση του 1949 στο Βίτσι. Ο εχθρός βιάζεται. Θέλει να’χει στη διάθεσή του πολύ καιρό στο Βίτσι γιατί καταλαβαίνει ότι ο πόλεμος εδώ θα’ναι πολύ σκληρός. Γι’ αυτό σταμάτησε χωρίς αποτέλεσμα τις επιχειρήσεις του στη Ρούμελη και στη Θεσσαλία και τώρα συγκεντρώνει τις κύριες του δυνάμεις προς το Βίτσι. Προς τα δω κινεί τις μεραρχίες του του πεζικού. Προς τα δω τραβά τις πυροβολαρχίες του. Για δω προορίζει τον κύριο όγκο της αεροπορίας του που την ανασυντάσσει τώρα και την εφοδιάζει και με άλλα αεροπλάνα που του’δωσαν οι εγγλέζοι και οι αμερικάνοι. Εδώ φέρνει ξανά τον Τσακαλώτο, εδώ όπου πέρσιε έσπασε τα μούτρα. Και ο αρχιδολοφόνος αυτός, μιλώντας προχτές στη Λάρισα και για να σκεπάσει την καινούργια αποτυχία του στη Ρούμελη – Θεσσαλία έδωσε στους μελλοθάνατους φαντάρους καινούργια αποστολή. Τους κουβαλά πάλι στο Βίτσι για να τους σφάξει.

Η τελική απόφαση για την επίθεση στο Βίτσι πάρθηκε στο τελευταίο κυβερνητικό συντονιστικό συμβούλιο με εισήγηση του Παπάγου ύστερα από πρόταση που του έκανε ο Φον Φλιτ. Ο μοναρχοφασισμός είναι υποχρεωμένος να χτυπήσει το Βίτσι γιατί αλλιώς καταρρέουν όλες οι ελπίδες και τα όνειρά του, χρεωκοπεί και ξεσκεπάζεται. Πάνω από δύο χρόνια, εικοσιπέντε μήνες το Βίτσι είναι λεύτερο και στέκει σαν κόκκαλο στο λαιμό του μοναρχοφασισμού και του κόβει την ανάσα.

Ο μοναρχοφασισμός είναι υποχρεωμένος να χτυπήσει το Βίτσι γιατί αλλιώς βλέπει να πλησιάζει η κατάρρευσή του. Ο εργαζόμενος Λαός σηκώνει κεφάλι. Ύστερα απ’ τις 40 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους και τις 30 χιλιάδες υπάλληλους απ’ τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου, τώρα απεργούν οι καπνεργάτες, οι εργάτες στο φωταέριο της Αθήνας και οι υπάλληλοι των υπέγγυων προσόδων. Φουντώνει στη σκλάβα Ελλάδα ο λαϊκός λαίλαπας. Και όσο το Βίτσι θα μένει απόρθητο, τόσο πιο ορμητικά θα κυλά ο λαϊκός χείμαρρος ενάντια στο μοναρχοφασισμό.

Ο μοναρχοφασισμός είναι υποχρεωμένος να χτυπήσει στο Βίτσι γιατί για να συγκρατήσει τους κουρασμένους φαντάρους του τους κοπανά τώρα άλλα παραμύθια. Δεν έμεινε παρά ένα τσουγκάρι, το Βίτσι. Όταν το πάρουμε αυτό θα πάτε στα σπίτια σας.

Ο μοναρχοφασισμός είναι ακόμα υποχρεωμένος να δώσει τη μάχη στο Βίτσι, γιατί αλλιώς ξαίρει ότι το Σεπτέμβρη – Οχτώβρη θα χάσει οριστικά τη μάχη της ειρήνης. Τώρα έπεισε τους αμερικανοάγγλους αφέντες του, που τονε βλέπουν ύποπτα να τρεκλίζει και έτοιμο να καταρρεύσει, ότι πρέπει να περιμένουν και τη θερινή του προσπάθεια, γιατί ελπίζει το Σεπτέμβρη – Οχτώβρη να μπορεί να παρουσιάσει καλλίτερα αποτελέσματα και ν’ αποβλέπει σε περισσότερα.

Έτσι, λοιπόν, έχουν τα πράγματα. Ο μοναρχοφασισμός είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει στο Βίτσι. Πώς θα ενεργήσει; Επειδή δεν μπορεί να κινήσει επιθετικά το μεγάλο όγκο των φαντάρων, ετοίμασε δύο Ταξιαρχίες ορεινών καταδρομών από 3 μοίρες στην κάθε μια. Μ’ αυτές, δηλαδή με τις αιφνιδιαστικές κυρίως ενέργειες και παράλληλα με τον όγκο του πυροβολικού και της αεροπορίας του ελπίζει να πετύχει αποτέλεσμα.

Ώστε τα πράγματα είναι καθαρά. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Βίτσι. Στο Βίτσι θα κριθεί η μάχη του 1949. Η υπόθεση του πολέμου και της ειρήνης. Όταν ο μοναρχοφασισμός σπάσει τα μούτρα του στο Βίτσι, τώρα που κρατάμε γερά το Γράμμο και με την πρώτη και δεύτερη Μεραρχίες, την 24ης και την 159 Ταξιαρχίες μας στα νώτα του, τότε βασικά θα’χει χάσει και το 1949 το χρόνο που είναι αποφασιστικός και για τον πόλεμο και για την ειρήνη.

Αυτή η αλήθεια πρέπει να γίνει χτήμα σ’ όλο το Λαό μας, στη Λεύτερη και στη σκλάβα Ελλάδα, σ’ όλο το ΔΣΕ, απ’τον τελευταίο μαχητή ως τους ανώτερους διοικητές, στο Βίτσι, στο Γράμμο, στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Νησιά. Και όλοι, δίχως καμμιά εξαίρεση, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, όλοι οι εργαζόμενοι στις πόλεις και στα χωριά με όλα τα μέσα πρέπει να βοηθήσουμε για να κερδισουμε τη μάχη στο Βίτσι, τη μάχη του 1949. Όλοι οι μαχητές και οι διοικητές του ΔΣΕ, όλοι οι Π.Ε. Πόλεων και Υπαίθρου πρέπει κι αυτοί να κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά για να κερδίσουμε τη μάχη στο Βίτσι.

Μα η πρώτη τιμή πέφτει στους υπερασπιστές του Βίτσι, μαχητές, μαχήτριες, πολιτικούς επιτρόπους και διοικητές και σ’ όλο τον πληθυσμό που κι αυτός πολεμά, άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Σταθείτε άγρυπνοι, ακλόνητοι, αποφασιστικοί. Μη σταματάτε ούτε λεφτό τον μικροπόλεμο, έτοιμοι πάντα ν’ αντιμετωπίστε την εχθρική επίθεση. Ο αιφνιδιασμός στη Γκλάβατα ας μας γίνει μάθημα.

Πρέπει να ξαίρουμε ότι όταν ματώσουμε και εξαντλήσουμε τους λοκατζήδες, ο απλός φαντάρος δεν θ’ αντέξει στην τρομαχτική αιμορραγία που τον περιμένει. Θα καταρρεύσει. Απ’ την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε τον εχθρό εξαρτάται η νίκη.

Το σύνθημά μας είναι:

ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ.

ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ 1949 ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!

5/6/1949

Προς τη Νίκη, Καθημερινή εφημερίδα, Χρονιά 1, αρ.φύλ.110, Δευτέρα 6 Ιούνη 1949, σ.1

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: