Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας: Για την τακτική στον «Κόκκινο Οκτώβρη της Αστούριας» (06-19/10/1934)

Το παρακάτω κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Ισπανίας δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 1934 μετά τις επαναστατικές μάχες, οι οποίες έμειναν γνωστές ως ο «Κόκκινος Οκτώβρης της Αστούριας». Περιλαμβάνει μια κριτική της τακτικής των ενιαιομετωπικών οργάνων, των “Εργατικών Συμμαχιών”, οι οποίες, σε κάποιες περιοχές, περιλάμβαναν, πέραν των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών, και αναρχικούς.

***

Προς όλους τους εργάτες και τους αγρότες της Ισπανίας, της Καταλονίας, των περιοχών των Βάσκων και της Γαλικίας!

Η προβοκάτσια της εκμεταλλεύτριας τάξης στην Ισπανία, η οποία συγκρότησε την κυβέρνηση φασιστών – Βατικανού, προκάλεσε ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης, το οποίο κλόνισε συθέμελα το καθεστώς της αστικής τάξης και των μεγαλογαιοκτημόνων.

Κουρασμένοι από την πείνα, την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία, οι εργάτες ξεσηκώθηκαν για να εντείνουν τον αγώνα για ψωμί, γη και ελευθερία. Σε πολλές περιοχές, ειδικά στην Αστούριας και τη Βισκάγια, η κόκκινη σημαία της επανάστασης και της Σοβιετικής Εξουσίας υψώθηκε ως σύμβολο μιας νέας, απαλλαγμένης από την εξαθλίωση, Ισπανίας. Ο ηρωισμός των εργατών στη μάχη έφτασε το ανώτερο επίπεδό του την ένδοξη εποχή της κόκκινης Αστούριας, όπου ανακηρύχθηκε η σοσιαλιστική δημοκρατία των εργατών και των αγροτών, η οποία ακόμα διατηρείται σήμερα, καθώς την υπερασπίζονται με τα στήθη και τα όπλα τους οι σκλάβη των ορυχείων, εν μέσω μιας κόλασης από αίμα και φωτιά από τα πυροβόλα της φασιστικής δικτατορικής κυβέρνησης των Λερού – Χιλ Ρόμπλες, οι οποίοι έστειλαν τις ορδές της Ξένης Λεγεώνας και τα αποικιακά στρατεύματα για να δολοφονήσουν τους θαρραλέους ανθρακωρύχους, να σφαγιάσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους με το πυροβολικό, να κάψουν τα σπίτια τους και να βιάσουν τις προλετάριες. fdadfadfadfadf Ζήτω το ατρόμητο προλεταριάτο της Αστούριας!

Ζήτω το ηρωικό προλεταριάτο της Αστούριας!

Εργάτες!

Η μάχη που δόθηκε δεν είναι η αποφασιστική μάχη. Οι εκτελεστές των εργαζομένων δεν πρέπει να επιχαίρουν τόσο πρόωρα για τη νίκη τους. Επιστρέψαμε στη δουλειά, όμως είμαστε έτοιμοι να αναδιοργανώσουμε τις τάξεις μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα σε μια πιο ευνοϊκή στιγμή, και με μεγαλύτερη παρά ποτέ αυτοπεποίθηση για τη νίκη. Ας διδαχτούμε από τα γεγονότα και ας αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία. Αυτό θα μας δυναμώσει στο βέβαιο δρόμο για τη νίκη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο ρίχτηκε με όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα, παρότι δεν συμφωνούσε πλήρως με την τακτική και τις μεθόδους οργάνωσης της μάχης, το οποίο δεν λυπήθηκε καμία προσπάθεια ούτε απέφυγε θυσίες για να τεθεί μπροστάρης των μαχόμενων μαζών, καλεί τώρα όλους τους εργάτες να αντλήσουν διδάγματα από αυτή τη μάχη, όχι μόνο για να διαλύσουν τις αμφιβολίες και να λύσουν τα ζητήματα που σήμερα έχουν χιλιάδες προλετάριοι, αλλά για να εξοπλιστούν με τη θεωρία και με τις ορθές τακτικές που θα μας οδηγήσουν στη νίκη στις επερχόμενες μάχες.

Γιατί δεν πετύχαμε τη νίκη;

Στις τάξεις όλων των εκμεταλλευόμενων δεν υπήρχε έλλειψη θέλησης και θάρρους, αποφασιστικότητας και σταθερότητας, αφοσίωσης και θυσίας. Όμως, τότε, γιατί δεν νικήσαμε; Γιατί, όπως το κόμμα μας επανειλημμένα έχει διακηρύξει, δεν υπήρχε επαρκής πολιτική και οργανωτική προετοιμασία για την επανάσταση, γιατί το πρόγραμμά του δεν έγινε γνωστό σε όλες τις εργαζόμενες μάζες, γιατί τα πλεονεκτήματα που η επανάσταση θα φέρει στους εργάτες, τους αγρότες, τους στρατιώτες και όλους τους εκμεταλλευομένους δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά.

Το γεγονός ότι η επανάσταση δεν μπορεί απλώς να διεξάγεται, αλλά πρέπει να οργανώνεται, ότι η οργάνωση της επανάστασης δεν μπορεί να περιορίζεται σε ομάδες εθελοντών που “είναι έτοιμοι για τα πάντα”, αλλά ότι όλες οι δυνάμεις της εργατικής τάξης και οι άμεσοι σύμμαχοι στην επανάσταση, οι αγρότες, πρέπει να τραβηχτούν στη μάχη – όλα αυτά αγνοήθηκαν.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία είχε δημοσιευτεί στον “Εργατικό Κόσμο” στις 17 Σεπτέμβρη ανέφερε: “Οι Εργατικές Συμμαχίες, όπως υπονοεί το όνομά τους, προκύπτουν ως το όργανο μίας από τις κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, του προλεταριάτου, το οποίο είναι καθοδηγητική δύναμη, όμως δεν αναγνωρίζουν τη δεύτερη βασική κινητήρια δύναμη της επανάστασης, η οποία εκπροσωπείται από την αγροτιά, χωρίς τη συμμαχία με την οποία, δεν μπορεί να υπάρχει καμία εγγύηση για σοσιαλιστική επανάσταση”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στρατός, εκτός από λίγες, μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν προσχώρησε στο πλευρό των εργατών κατά τη διάρκεια των μαζών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών είναι αγρότες, και θα προσχωρήσουν στο πλευρό της επανάστασης μόνο αν αυτή ικανοποιήσει τα αιτήματά της. Αφού δεν γνώριζαν τι θα τους έδινε η επανάσταση, οι τεράστιες δυνάμεις του χωριού, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν προσχώρησαν στον αγώνα.

Το πρόβλημα της εξουσίας, το βασικό αυτό ζήτημα για κάθε επανάσταση, δεν παρουσιάστηκε ξεκάθαρα και πλήρως στο προλεταριάτο και τις μάζες της αγροτιάς. Η μεγάλη τους πλειοψηφία, επομένως, δεν γνώριζε σε τίνος τα χέρια και σε ποια όργανα έπρεπε να αναθέσουν την εξουσία και τι σήμαινε η εξουσία για αυτούς. Υπήρχε έλλειψη προγράμματος, αυτής της δύναμης η οποία, όταν εμποτίζεται στις μάζες, τις κάνει να αψηφούν το θάνατο, προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί.

Στην παραπάνω απόφαση της Κ.Ε. του Κ.Κ. αναφέρεται:

Ο αγώνας για τη συντριβή του καθεστώτος των αστών και των μεγαλογαιοκτημόνων και για την εξουσία των εργατών και των αγροτών προϋποθέτει την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία των μαζών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Επομένως, η προπαγάνδιση του προγράμματος της εργατοαγροτικής κυβέρνησης, η ανάδειξη αυτού που η νικηφόρα επανάσταση θα δώσει στους εργαζομένους, πρέπει να ενταθεί στις τάξεις των εργαζόμενων μαζών στην πόλη και το χωριό”.

dinamiterosvascos-001

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα αυτής της εκτίμησης. Για την προσέλκυση όλης της μάζας των εργαζομένων στον αγώνα, είναι απαραίτητο αυτές προηγουμένως να έχουν διαποτιστεί με το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να καταστεί η σημαία της πρωτοπορίας που τους καλεί στη μάχη. Καθώς αυτό δεν υπήρξε, οι τεράστιες δυνάμεις που εκπροσωπεί το προλεταριάτο σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε ορυχείο και σε κάθε αγρόκτημα, έμειναν αχρησιμοποίητες. Για αυτό το λόγο, ούτε εργοστασιακές επιτροπές, ούτε επιτροπές αγροτών, ούτε οι Συμμαχίες δημιουργήθηκαν σε κάθε χώρο όπου υπάρχει εκμετάλλευση – στις οποίες οι εργάτες, οι αγρότες και οι στρατιώτες να εκπροσωπούνται άμεσα – δηλαδή, όργανα για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερης, εμβρυώδη όργανα εξουσίας της νικηφόρας επανάστασης (Σοβιέτ).

Το γεγονός ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε δεν είναι τυχαίο. Αντιστιχούσε σε μια μη ξεκάθαρη αντίληψη για την τακτική. Υπήρχε έλλειψη τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική της επανάστασης. Υπήρχε έλλειψη ενότητας και σιδηράς πειθαρχίας που πρέπει να χαρακτηρίζουν την πλευρά της επανάστασης. Εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχουν αφοσιωμένοι επαναστάτες μαζί με στοιχεία που δεν κρύβουν την εχθρότητά τους προς οποιαδήποτε επαναστατική ενέργεια. Αυτό το γεγονός ήταν μοιραίο να αντανακλαστεί σε πολλές ταλαντεύσεις αναφορικά με την κατεύθυνση, και σε μερικές συγκεχυμένες και αντιφατικές οδηγίες.

Αυτός ήταν ο λόγος για το τρομερό λάθος που η γενική απεργία δεν έλαβε χώρα πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης δολοφόνων του Λερού. Αυτό σήμαινε ότι η πρωτοβουλία παρέμενε στα χέρια του εχθρού.

Άλλο τρομερό λάθος ήταν η ανάθεση του ζητήματος του αγώνα σε τόσο ταλαντευόμενα πρόσωπα όπως ο Κομπάνς και οι όμοιοί του, οι οποίοι, φοβούμενοι την ανάπτυξη της λαϊκής επανάστασης, συνθηκολόγησαν με τις δυνάμεις του εχθρού, ή τους ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους του στρατού, αντί για τις ενωμένες μάζες των εργατών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η νίκη της επανάστασης, είναι απαραίτητο η ηγεσία της επανάστασης να βρίσκεται, σε όλες τις μορφές της, στα χέρια των εκμεταλλευόμενων. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση για τη νίκη.

Οι ηρωικοί μας σύντροφοι στην Αστούριας και την περιοχή των Βάσκων το απέδειξαν αυτό. “Η χειραφέτηση της εργατικής τάξης μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών” (Μαρξ). Γεγονός είναι πως δεν συνειδητοποιήθηκε πλήρως η σημασία αυτού.

nvn2Σύντροφοι αναρχικοί, λάβετε υπ’όψη ότι:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επεδίωξε έγκαιρα να διορθώσει αυτά τα λάθη και επέμεινε στις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια της μάχης. Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των λαθών, η κατάσταση δεν θα είχε εξελιχθεί υπέρ της μοναρχοφασιστικής κλίκας αν, πάνω από όλα, οι αναρχικοί ηγέτες της Βαρκελόνης και της Σαραγόσα δεν είχαν διαπράξει ντροπιαστική προδοσία σε βάρος της επανάστασης, ακριβώς τη στιγμή που όλοι οι εκμεταλλευόμενοι της Ισπανίας πάλευαν σαν λιοντάρια με τα όπλα στο χέρι.

Δεν είναι απλώς οι Ισπανοί Πολιτοφύλακες και οι δυνάμεις κρούσεις, δεν είναι μόνο οι μοναρχικοί και φασίστες αξιωματικοί, ούτε καν τα πυροβόλα τους, αυτά που, προς στιγμήν, καθόρισαν την έκβαση της μάχης υπέρ της πιο μαύρης αντίδρασης.

Προς αιώνια ντροπή των αναρχικών ηγετών, ήταν τα καλέσματά τους, τα οποία απηύθυναν από την έδρα του φασίστα Μπατέτ στη Βαρκελόνη. Οι ηγέτες της Αναρχικής Ομοσπονδίας απέτρεψαν τη νίκη της επανάστασης. Πούλησαν τους ίδιους τους αναρχικούς συντρόφους τους, οι οποίοι, στην Αστούριας, τη Μαδρίτη και σε άλλα μέρη, συνειδητοποίησαν το ταξικό καθήκον τους και πάλεψαν θαρραλέα μαζί με τους κομμουνιστές και σοσιαλιστές αδερφούς τους.

Είναι αυτοί οι αναρχικοί ηγέτες αυτοί που είναι κύρια υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση. Μην το ξεχνάτε αυτό, σύντροφοι αναρχικοί!

Από ό,τι έχει ήδη ειπωθεί, είναι προφανές γιατί οι αγρότες δεν κατέλαβαν και δεν υπερασπίσηκαν τη γη, ενωνόμενοι με το προλεταριάτο στον αγώνα, και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτών δεν συναδελφώθηκε με τους εργάτες και δεν προσχώρησε στην επανάσταση. Επομένως, η αντεπαναστατική αγέλη ήταν σε θέση να κατεβάσει την κόκκινη σημαία της επανάστασης και να υψώσει τη μαύρη σημαία της θανατικής ποινής, να καταστείλει όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων και να κατασπαράξει σαν τσακάλι τις ηττημένες περιφέρειες στην Καταλονία και την περιοχή των Βάσκων, να αναθέσει την εξουσία στα χέρια των φασιστών μοναρχικών και να επαναφέρει το μοναρχικό – μιλιταριστικό – ιησουίτικο παρελθόν.

Ό,τι πιο αντιδραστικό και οπισθοδρομικό στην κοινωνία, όλες οι ενωμένες δυνάμεις της αντεπανάστασης, σπεύδουν να πανηγυρίσουν για τη νίκη τους. Όμως, βιάζονται υπερβολικά. Μπορεί να δολοφονούν, να φυλακίζουν, να αυξάνουν την εξαθλίωση και την πείνα των εργαζομένων,όμως η πείνα δεν ικανοποιείται με νηστεία, ο πόνος και τα δάκρυα των μανάδων και των συζύγων δεν θα σταματήσει από τα μαστίγια και τα χτυπήματα των Ισπανών Πολιτοφυλακών και των δυνάμεων κρούσης. Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί ο λαός με χτυπήματα από τον υποκόπανο και τα γκλομπ, ή να κρυφτεί πίσω από τις φωνές της διοίκησης των αλαζόνων στρατηγών η καταστροφή στη βιομηχανία και τη γεωργία που το καθεστώς Λερού έχει φέρει.manifestacin1934mieres1

Οι εργάτες θέλουν ψωμί και δουλειά· οι εργαζόμενοι γη· όλος ο λαός θέλει ελευθερία. Στην καρδιά κάθε εργάτη και κάθε αγρότη ζει η θέληση να παλέψει και να εκδικηθεί. Το ταξικό μίσος ενάντια σε αυτό το καθεστώς πείνας, εξαθλίωσης και τρομοκρατίας διευρύνεται – υπόγεια – και το σιωπηλό μίσος σπέρνεται στα βάθη των εργαζόμενων μαζών, οι οποίες θα ξεσπάσουν – και αυτό σύντομα. Έοχντας διδαχτεί από αυτά τα γεγονότα, αυτές οι μάζες σφυρηλατούνται καλύτερα για τη μάχη, οργανώνονται καλύτερα, για να βαδίσουν μπροστά γα τη νίκη, υπό την ηγεσία της πρωτοπορίας της τάξης τους.

Ο αγώνας δεν έχει επ’ουδενί τελειώσει.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η συμμορία των κληρικαλιστών-φασιστών δολοφόνων απέχουν πολύ από το να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Στην Αστούριας, οι προλεταριακές λεγεώνες συνεχίζουν την ηρωική τους μάχη. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη ζώνη ορυχείων της Βισκάγια. Σήμερα, οι προλεταριακές δυνάμεις οπισθοχωρούν, όμως, ταυτόχρονα, προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν νέες μαχητικές τακτικές, βασισμένες σε μια νέα οργάνωση.

Η μεγάλη μάχη για το ψωμί, τη γη και την ελευθερία δεν έχει ακόμα δοθεί. Εργατοαγροτικές Συμμαχίες δημιουργούνται στα εργατικά κέντρα. Πρέπει να μετατρέψουμε κάθε εργοστάσιο σε προπύργιο της επανάστασης. Παλέψαμε ενωμένα και θα βαδίσουμε ενωμένα, σταθερότερα παρά ποτέ. Θα συζητήσουμε με αδερφικό τρόπο τις εμπειρίες, τις θετικές πλευρές και τα λάθη της περασμένης μάχης, όμως τίποτε δεν μπορεί να καταστρέψει την ενότητα δράσης κομμουνιστών και σοσιαλιστών εργατών. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να τραβήξουμε στο πλευρό μας τους αναρχικούς εργάτες οι οποίοι τόσο ξεκάθαρα αντιλήφθηκαν τη ντροπιαστική στάση των ηγετών τους σε αυτό το κίνημα.

Θα συνεχίσουμε ενωμένα να υπερασπιζόμαστε με νύχια και δόντια τους ήρωες της κόκκινης Αστούριας και της περιοχής των Βάσκων, για να αποτρέψουμε αντεκδικήσεις από τους φασίστες εργοδότες. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στη θανατική ποινή και ενάντια στη μοναρχική – κληρικαλιστική – φασιστική αντίδραση· ενωμένοι ώστε να υποστηρίξουμε τους φυλακισμένους, να παλέψουμε για γη για τους αγρότες, για ελευθεροτυπία, για ελευθερία συγκέντρωσης και για τα συνδικάτα, για την ελευθερία του λαού της Καταλονίας και όλων των καταπιεζόμενων εθνών, για τον αφοπλισμό των φασιστικών ορδών και για τον εξοπλισμό των εργατών και των αγροτών· ενωμένοι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αντιφασιστικό μπλοκ και για την εξουσία των εργατών, των αγροτών και των στρατιωτών.

mineros-pozo-nespral-octubre34-lqsΣοσιαλιστές και αναρχικοί εργάτες!

Τα γεγονότα απόδειξαν την ορθότητα της πολιτικής γραμμής μας, της τακτικής μας και των επαναστατικών πολεμικών τακτικών μας. Απόδειξαν ξανά ότι μπορεί να υπάρχει μόνο ένα κόμμα της επανάστασης, και ότι αυτό το κόμμα είναι το κόμμα το οποίο βασίζει τη δράση του στις τρομακτικές εμπειρίες των δύο ένδοξων και νικηφόρων επαναστάσεων, της Ρωσίας και της Σοβιετικής Κίνας. Παντού όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις μας, όπως στην Αστούριας και την περιοχή των Βάσκων, η μορφή οργάνωσης και οι τακτικές έκαναν εφικτά τα ένδοξα επιτεύγματα για τα οποία σήμερα υπερηφανεύονται όλοι οι επαναστάτες της Ισπανίας. Το Κόμμα μας, παρά την επαναστατική θύελλα γύρω του, παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα των καταπιεζόμενων μαζών. Περισσότερο από ποτέ τα σταθερά χέρια τους κρατούν τη σημαία της σοσιαλιστικής επανάστασης, ενάντια στους δειλούς συκοφάντες και εναντια στους λακέδες του κεφαλαίου. Και έτσι, όπως στο παρελθόν, κρατούν ψηλά αυτή τη σημαία, στην οποία έχει γραφτεί το σύνθημα για γη, ψωμί και ελευθερία, το σύνθημα για Σοβιέτ, για θρίαμβο του Σοσιαλισμού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανικής επανάστασης, η σημαία των Σοβιέτ έχει υψωθεί και αποτελέσει αντικείμενο υπεράσπισης στον επαναστατικό αγώνα ενάντια στο καθεστώς αστών και γαιοκτημόνων. Στην Αστούριας η Σοσιαλιστική Δημοκρατία έζησε και ακόμα ζει στη βάση των Σοβιέτ.

Ένα νέο κεφάλαιο έχει αρχίσει στην ιστορία του προλεταριάτου και των αγροτικών μαζών της Ισπανίας. Σήμερα, το προλεταριάτο γνωρίζει, από την ίδια του την εμπειρία, ότι μόνο υπό τη σημαία των Σοβιέτ μπορεί να επικρατήσει. Οι μελλοντικές μάχες θα διεξαχθούν υπό αυτό το σύνθημα, και θα είναι νικηφόρες.

Σύντροφοι, διατηρήστε την καρδιά λιονταριού! Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ας διατηρήσουμε την πίστη στη νίκη! Ας ενωθούμε αποφασιστικότερα, θαραλλέα και ψύχριμα, ας συσπειρώσουμε τις δυνάμεις και ας διατηρήσουμε την πειθαρχία.

Ας διευρύνουμε τα τάγματά μας! Ενισχύστε την εμπροσθοφυλακή του αγώνα, ελάτε στο Κομμουνιστικό Κόμμα! Εργάτες, αγρότες, στρατιώτες, συγκεντρωθείτε κάτω από τη σημαία μας και ας βαδίσουμε σε σταθερό δρόμο προς τη νίκη!

Ζήτω η εργατοαγροτική κυβέρνηση!

Ζήτω τα Σοβιέτ!

Ζήτω το ενωμένο στις Εργατοαγροτικές Συμμαχίες προλεταριάτο!

Ζήτω η παγκόσμια επανάσταση και το γενικό επιτελείο της, η Κομμουνιστική Διεθνής!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας!

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Πηγή: Harry Gannes: Soviets in Spain – The October Armed Uprising Against Fascism, Workers Library Publishers, Νέα Υόρκη, Γενάρης 1935, σ.σ. 40 – 47.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: