Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Για την κρατική τρομοκρατία στο Κασμίρ και τις ινδοπακιστανικές σχέσεις

Να σταματήσουμε τον πολεμοχαρή σοβινισμό και την επίθεση από το επεκτατικό ινδουιστικό-φασιστικό καθεστώς Μόντι ενάντια στο Πακιστάν! Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαό του Κασμίρ! Να υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα του έθνους του Κασμίρ για λευτεριά!

Η επίθεση τα ξημερώματα της 18 Σεπτέμβρη σε μια βάση του ινδικού στρατού στο Ούρι του Τζάμου και Κασμίρ άφησε 17 στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες, δύο εκ των οποίων εξέπνευσαν αργότερα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια σε μία μόνο επίθεση που έχει υποστεί ο ινδικός στρατός στο Κασμίρ τα τελευταία χρόνια. Μετά από αυτή, μια ασταμάτητη αντιπακιστανική σοβινιστική χωρωδία έχει ξεκινήσει από όλα τα κόμματα της άρχουσας τάξης, με επικεφαλής το ινδουιστικό-φασιστικό BJP (σ.parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα)/Sangh Parivar (σ.parapoda: Ινδουιστικό Εθνικιστικό Κίνημα) ως μια έκφραση του επιθετικού ινδικού επεκτατισμού. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να φανούν πιο “πατριωτικά” από τα υπόλοιπα στις αντιπακιστανικές τους δηλώσεις όπου ζητάνε “αποφασιστική δράση”. Οι κατηγορίες από την αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση Μόντι για τη συνειδητή αποφυγή της να προβεί σε “σκληρές ενέργειες” και “να δώσει στο Πακιστάν ένα μάθημα” ήταν μεγάλες σε αριθμό. Η κυβέρνηση Μόντι και η RSS (σ.parapoda: Εθνική Οργάνωση Εθελοντών), ωστόσο, δεν χρειάζονταν παρότρυνση για να προβούν σε μπαράζ ιερεμιάδας κατηγοριών σε βάρος του Πακιστάν μετά την επίθεση στο Ούρι, χαρακτηρίζοντάς το “υποστηρικτή της τρομοκρατίας”, “κράτος – τρομοκράτη”, “επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας” κ.ο.κ.

srinagar-militants-september-srinagar-attacked-sunday-september_c2dc6216-7e77-11e6-aff8-24833d3d422cΑπό την επίθεση στην ινδική στρατιωτική βάση στο Ούρι (φωτό)

Εν μέσω των αυξανόμενων κραυγών του μεγαλοκρατικού σοβινισμού των ινδικών αρχουσών τάξεων και μια παρόμοια εθνικιστική απάντηση από τους ηγέτες του Πακιστάν, ένας αξιωματούχος του Ινδικού Στρατού (Γενικός Διοικητής Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στο Τζάμου και Κασμίρ) δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, στο Νέο Δελχί, ότι ο στρατός επιτυχώς κατάφερε ένα “χειρουργικό χτύπημα” πέραν της Γραμμής Ελέγχου στις 28 Σεπτέμβρη. Ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε ο στρατός μία “υποδομή τρομοκρατίας” όπως “τρομοκρατικούς εκτοξευτήρες” και σκότωσε αρκετούς “τρομοκράτες”. Μόλις λίγες μέρες προηγουμένως, ο στρατός είχε προβεί στον αμφισβητήσιμο ισχυρισμό ότι είχε σκοτώσει γύρω στους δέκα “τρομοκράτες” που φέρονταν ότι επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Γραμμή Ελέγχου, όμως δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς του. Στην περίπτωση του λεγόμενου “χειρουργικού χτυπήματος” επίσης, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την βασιμότητα του ισχυρισμού αυτού από διάφορους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν τη Γραμμή Ελέγχου στην κατεχόμενη από το Πακιστάν πλευρά και μίλησαν με τους ντόποιους δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για κανένα “χειρουργικό χτύπημα” από τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Η πίεση στην ινδική κυέρνηση για προσκόμιση αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων – ένα αίτημα στο οποίο ως τώρα έχει επίμονα αρνηθεί να ικανοποιήσει – πλέον μεγαλώνει.

Πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση πορεύτηκε, όπου αρχικά διέδιδε τα περί “χειρουργικού χτυπήματος” ενώ αργότερα αγνόησε το κάλεσμα για παροχή συγκεκριμένων ενδείξεων, καθιστά βάσιμη την αμφισβήτηση των ισχυρισμών της. Το “χειρουργικό χτύπημα” έχει πολλές ομοιότητες με το modus operandi της κυβέρνησης Μόντι μετά τις μεγάλες απώλειες σε μια επίθεση στο Μάνιπουρ πέρσι από το (σ.σ.parapoda: χριστιανικό) Εθνικό Σοσιαλιστικό Συμβούλιο της Χώρας των Νάγκα (ΝSCN) με επικεφαλής τον Σ.Σ. Καπλάνγκ. Τότε, επίσης δημοσίως ισχυρίστηκε ότι ο Στρατός είχε διεξάγει μια επίθεση εντός της Μιανμάρ “κυνηγώντας” αντάρτες Νάγκα, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς. Όμως αυτός ο ισχυρισμός παραμένει μη στοιχειωθετημένος και αποφασιστικά είχε διαψευστεί από την οργάνωση εκείνη και την κυβέρνηση της Μιανμάρ. Ο πρόσφατος ισχυρισμός περί “χειρουργικού χτυπήματος” επίσης φαίνεται να έχει κίνητρο περισσότερο πολιτικούς παρά στρατιωτικούς λόγους. Στοχεύει κυρίως στην ικανοποίηση της εγχώριας ινδουιστικής εκλογικής βάσης του BJP/Sangh Parivar και για να βάλει σε θέση άμυνας τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως η ίδια η κίνηση για διατύπωση τέτοιων ισχυρισμών δείχνει ότι, ενώ παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη για την “ενότητα και ακεραιότητα” της “Μητέρας Ινδίας” (Bhārat Mātā, σ. parapoda: Η θεϊκή προσωποποίηση της Ινδίας, ως μητέρα θεά, ένα αμάγαλμα όλων των γυναικών θεών της ινδικής κουλτούρας), η κυβέρνηση Μόντι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών και εθνών, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας, αν αυτό συμφέρει τις άρχουσες τάξεις και τους ιμπεριαλιστές αφέντες τους, ιδίως τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πράγματι, η επίθεση και η στρατιωτική επέμβαση ενάντια σε γείτονές μας ανέκαθεν ήταν η πολιτική των επεκτατιστών ηγετών της Ινδίας και παραμένει συστατικό τμήμα της Βραχμανικής ινδουιστικής φασιστικής ατζέντας για τη δημιουργία μιας ενιαίας “Ινδουιστικής Πολιτείας” (“Hindu Rashtra”) στη Νότια Ασία. Οι αξιωματούχοι του BJP έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το κόμμα δεσμεύεται στην εγκαθίδρυση μιας “Αδιαίρετης Γης των Ινδουιστών” (Akhand Bharat) με ειρηνικά μέσα. Είναι αυτή η επεκτατική πολιτική των ινδικών αρχουσών τάξεων που είναι υπεύθυνση για το ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της σημερινής κρίσης.

4fdd6a7f99c4ed158306d4aac010f548Στρατιώτες του Εθνικό Σοσιαλιστικό Συμβούλιο της χώρας των Νάγκα (ΝSCN) με επικεφαλής τον Σ.Σ. Καπλάνγκ στη βορειοανατολική Ινδία (φωτό)

Όμως ακόμα κι αν το ζήτημα για το κατά πόσον το “χειρουργικό χτύπημα” πράγματι έλαβε χώρα, τεθεί στην άκρη, μπορεί να ειπωθεί με κάποια βεβαιότητα, ότι η απόφαση για τη διατύπωση δημοσίως αυτού του ισχυρισμού ελήφθη από την κυβέρνηση Μόντι με σκοπό τη διάσωση του πληγωμένου κύρους της μετά την αποκάλυψη για τη χρεοκοπία της πολιτικής της για το Κασμίρ διεθνώς και στο εσωτερικό. Όντας ανήμπορη να απαντήσει στην τρέχουσα ιστορική και χωρίς προηγούμενο μαζική εξέγερση στο Κασμίρ με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης (η οποία έχει αφαιρέσει τις ζωές περίπου 100 κατοίκων του Κασμίρ και έχει τραυματίσει πάνω από 20.000 ως τώρα), η κυβέρνηση Μόντι απεγνωσμένα αναζητούσε ένα πρόσχημα για να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τις θηριωδίες στις οποίες προβαίνουν οι ινδικές κατοχικές δυνάμεις στο Κασμίρ. Η κυβέρνηση ήθελε να αντιστράψει την εικόνα της, από αυτόν που ασκεί κρατική τρομοκρατία στο Κασμίρ, σε θύμα “κρατικά προωθούμενης διασυνοριακής τρομοκρατίας”. Βρήκε τέτοιο πρόσχημα με την επίθεση στο Ούρι.

Από την άλλη, αναζητούσε μια ευκαιρία για να εκτρέψει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των μαζών της χώρας αβλαβώς προς καποιον ξένο “εχθρό”. Το Sangh Parivar και το BJP εργάζονται σχεδιασμένα από τις τελευταίες εκλογές και έπειτα για να κερδίσουν τις καθυστερημένες κάστες και τους Νταλίτ προκειμένου να στεριώσουν την κοινωνική τους βάση και να ελαχιστοποιήσουν την αντίσταση στα αντιδραστικά αντιλαϊκά τους βήματα. Χρησιμοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό, το BJP του Μόντι έχει καθιερώσει πομπωδώς διάφορα προγράμματα για εργάτες, αγρότες, καθυστερημένες τάξεις, Νταλίτ, Αντίβασι, γυναίκες και τους πλέον φτωχούς. Όμως η “Οικονομία Μόντι” (“Modinomics”) έχει απόλυτα αποτύχει να περιορίσουν τις αυξανόμενες κοινωνικές κρίσεις και τη συνεπαγόμενη δυσαρέσκεια. Έχει πλήρως αποτύχει να φέρει μια “καλή μέρα” (“acche din”) στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Η “acche din” παρέμεινε προνόμιο μόνο των ιμπεριαλιστών και μιας μικροσκοπικής μειοψηφίας του λαού – τους μεγάλους καπιταλιστές, τους μεγαλογαιοκτήμονες, τους πολιτικούς της άρχουσας τάξεις, τα μεγαλοστελέχη της γραφειοκρατείας και τους κρατικούς αξιωματούχους κλπ. Κατά τα πάνω από δύο χρόνια εξουσίας της, η κυβέρνηση Μόντι έχει αποδείξει την πλήρη ανικανότητά της να επιλύσει οποιοδήποτε φλέγον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα των μαζών και να απαντήσει στη δυσαρέσκειά τους. Αυτή η δυσαρέσκεια εξφράζεται με διάφορα μαζικά κινήματα από εργάτες, αγρότες, καθυστερημένες τάξεις, Νταλίτ, Αντίβασι, φοιτητές, υπαλλήλους, θρησκευτικές μειονότητες, καταπιεζόμενες εθνότητες κλπ, από τα οποία, η σημερινή εξέγερση στο Κασμίρ είναι η πιο μαχητική και εκτεταμένη.

579b33a9e6b4bΑπό πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Κασμίρ (φωτό)

Άλλος ένας λόγος για την επιθετική πόζα της κυβέρνησης Μόντι ενάντια στο Πακιστάν είναι οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Πιο σημαντικές για το BJP είναι οι εκλογές στην πολιτεία του Ουτάρ Πραντές και ακολουθούν η Πάντζαμπ και η Γκουγιαράτ, όπου διακυβεύεται η τύχη των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεών του. Η τύχη τους έχει γίνει ακόμα πιο αβέβαιη μετά την ταπεινωτική ήττα του στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βεγγάλη, την Κεράλα, την Ταμίλ Ναντού και την Πουντουτσέρι (θα μπορούσε να πετύχει μια νίκη – παρηγοριά μόνο στην Ασσάμ κυρίως λόγω της 15χρονης κακοδιοίκησης από το Κογκρέσο). Το BJP/Sangh Parivar, επομένως, απεγνωσμένα επιστρατεύει μια αντιπακιστανική ψευτοπατριωτική ρητορική για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα πριν από τις εκλογές.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει, με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιήσει την επίθεση στο Ούρι κυρίως για να πετύχει αυτούςτους στόχους. Η απάντησή της στην επίθεση στο Ούρι μαζί με τις διπλωματικές της προσπάθειες για διεθνή “απομόνωση” του Πακιστάν συνάδει με την ενιαία πολιτική των ινδικών αρχουσών τάξεων – την εθνική καταπίεση στο Κασμίρ και τον επεκτατισμό σε βάρος των γειτονικών χωρών. Παρότι αυτή η πολιτική ασκείται από κάθε κυβέρνηση από το 1947 και μετά, έχει μια πιο μανιασμένη, σκληρή και θρασεία έκφραση με τη σημερινή κυβέρνηση της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) που βρίσκεται στα χέρια του βραχμανικού ινδουιστικού φασιστικού BJP. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιζιονιστικών ΚΚΙ (Μαρξιστικού) και ΚΚΙ μιλούν με μια φωνή παρόμοια με αυτή του BJP και στοιχίζονται πίσω από την ρατσιστική φασιστική συμμορία των Μόντι – Άμιτ Σαχ – Μοχάν Μπαγκαβάτ – Ράτζναθ – Παρικάρ, οι οποίοι εκπροσωπούν τα ίδια συμφέροντα των ινδικών αρχουσών τάξεων.

Έχοντας τον ισχυρισμό της περί “χειρουργικού χτυπήματος” χωρίς περιεχόμενο, η κυβέρνηση Μόντι συνέχισε με μια επιθετική σειρά δηλώσεων μεγαλοκρατικού σοβινισμού και προσπαθεί να δημιουργήσει πολεμική υστερία στη χώρα. Έχει δημιουργήσει μια πολεμική ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, ανοίγοντας πυρ και βομβαρδίζοντας και πέραν των συνόρων, διατάζοντας τους κατοίκους των συνοριακών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κηρύσσοντας σε κατάσταση “ύψιστου συναγερμού” τις συνοριακές πολιτείες και διατυπώνοντας αμφίβολους ισχυρισμούς περί “παρατήρησης” “τρομοκρατών” στη Βομβάη κλπ. Οδήγησε σε αναβολή τη σύνοδο της Ένωσης για την Περιφερειακή Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC) με την άσκηση πίεσης σε πολλές νοτιοασιατικές χώρες, για να υποβαθμίσουν τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις και να ακυρώσουν τη μακρόχρονη συμφωνία για τη διανομή του νερού με το Πακιστάν, και για άλλα παρόμοια μέτρα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μόντι έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποσπάσει διεθνή υποστήριξη για την κατοχή και καταστολή στο Κασμίρ, για την επίθεσή της ενάντια στο Πακιστάν στο όνομα του “παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας” και για να το “απομονώσει” διεθνώς, με παρασκηνιακές πιέσεις κυρίως προς τις ΗΠΑ.

Head of States from eight countries during the opening ceremony of the 18th Summit of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held at the City Hall, Kathmandu on Wednesday. Photo: Kumar Shrestha/RSSΦωτό από τη 18η σύνοδο της Ένωσης για την Περιφερειακή Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC) το 2014. Η προγραμματιζόμενη για τις 15-16 Νοέμβρη 19η Σύνοδος στο Ισλαμαμπάντ αναβλήθηκε, μετά την επίθεση στο Ούρι και το μποϊκοτάρισμα της Ινδίας, η οποία προφανώς πίεσε και πέτυχε την απόσυρση και του Αφγανιστάν, του Μπουτάν, της Σρι Λάνκα και του Μπανγκλαντές (φωτό)

Από την άλλη, η πακιστανική κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ, έχει εντείνει την αντιινδική ρητορική της και το σοβινισμό της κυρίως ως απάντηση στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα. Οι πακιστανικές άρχουσες τάξεις αντιμετωπίζουν την οργή των μαζών εξαιτίας των οικονομικοπολιτικών κρίσεων που βαθαίνουν και των κοινωνικών αντιθέσεων που εντείνονται στη χώρα. Οι φιλοϊμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατηγικές πολιτικές της κυβέρνησης Ναουάζ Σαρίφ, οι εξελισσόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια σε εθνικές μειονότητες και ισλαμιστικές δυνάμεις, η διστακτικότητά της να υποστηρίξει το απελευθερωτικό κίνημα του Κασμίρ κατά το παρελθόν κλπ, οδηγούν σε μια σοβαρή αναταραχή στις τάξεις των πακιστανικών μαζών. Σε αυτό το φόντο, τα κύρια κόμματα της άρχουσας τάξης της χώρας, τα οποία σπάνια είναι ενωμένα σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, τα βρήκαν για να δώσουν στην Ινδία μια “κατάλληλη απάντηση” και απευθύνουν έκκληση στις μάζες να στοιχηθούν πίσω από την κυβέρνηση. Το Πακιστάν έχει επίσης εντείνει την πολεμική του προετοιμασία και χρησιμοποιοεί εθνικοσοβινιστική ρητορική για να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα.

Ενώ οι ηγέτες του Πακιστάν στέκονται στο ζήτημα του Κασμίρ, δεσμευόμενοι να το υποστηρίξουν και αναδεικνύουν στα διεθνή φόρα τον καταπιεστικό ρόλο της Ινδίας, οι ηγέτες της Ινδίας, σε μια προσπάθεια να περάσουν στην αντεπίθεση, έχουν αρχίσει να θέτουν το ζήτημα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του Βαλουχιστάν. Οι άρχουσες τάξεις κάθε χώρας δηλώνουν την υποστήριξή τους προς τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στο έδαφος του αντιπάλου, ενώ ταυτόχρονα υποτάσσουν τις καταπιεζόμενες εθνότητες και συντρίβουν τα δίκαια εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα εντός των δικών τους συνόρων. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον οπορτουνισμό και τη χρεοκοπία των αρχουσών τάξεων και των δύο χωρών. Αναδεικνύουν το ζήτημα της εθνικής καταπίεσης και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης μόνο για να υπηρετήσουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όχι για λόγους πραγματικής αλληλεγγύης με τα αγωνιζόμενα έθνη και λαούς. Οι άρχουσες τάξεις του Πακιστάν και της Ινδίας δεν είναι και δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι πραγματικοί, φερέγγυοι και αξιόπιστοι σύμμαχοι των λαών του Κασμίρ ή του Βαλουχιστάν στον αγώνα των τελευταίων για εθνική απελευθέρωση.

main-qimg-70365657a7f19be9de4e363afb8e2dd5-c

Το απελευθερωτικό κίνημα του Βαλουχιστάν, από το Καράτσι ως τα Στενά του Ορμούζ, αντικειμενικά αφορά, πέραν του Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, και περιορίζοντας δραματικά την πρόσβαση των δύο πρώτων χωρών στη θάλασσα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ινδία (φωτό)

Στη ρίζα αυτής της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ βρίσκεται η σύγκρουση των οικονομικών και στρατηγικών τους συμφερόντων. Όντας κομπραδόροι του ιμπεριαλισμού, εκπροσωπούν επίσης τα συμφέροντα διαφορετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τις υποστηρίζουν. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν πολλά συμφέροντα οικονομικά και στρατιωτικά και στις δύο νοτιοασιατικές χώρες. Η Ινδία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική αγορά για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία τρεκλίζει λόγω μιας σοβαρής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εξού και η αναγκαιότητα να ανοίξει την ινδική οικονομία περαιτέρω για χωρίς όριο νεοαποικιακή λεηλασία και εκμετάλλευση, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ινδίας. Επιπροσθέτως, θεωρεί την Ινδία σημαντικό προκεχωρημένο φυλάκιο για την ανάσχεση της αυξανόμενης επιρροής των αντιπάλων της, Ρωσίας και Κίνας, στην Ασία και της Κίνας στην περιοχή της ασιατικής πλευράς του Ειρηνικού, ιδιαίτερα καθώς βαθαίνουν οι οικονομικοί – διπλωματικοί – στρατιωτικοί δεσμοί του Πακιστάν με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, από τη μια, και τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, από την άλλη (ο οποίος έχει πιο προφανή παραδείγματα επί του παρόντος στη Συρία και την Ουκρανία), οι ΗΠΑ θέλουν την Ινδία να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί της Κίνας με αυτές αποτελούν άλλη μια αιτία που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Η ινδική κυβέρνηση αποτελεί επίσης έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον “παγκόσμιο πόλεμό” τους “κατά της τρομοκρατίας”. Οι ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους, επομένως, ενθαρρύνουν και αξιοποιούν τη φιλοδοξία των αρχουσών τάξεων της Ινδίας να καταστεί μεγάλη δύναμη και, ως έναν περιορισμένο βαθμό, την ικανοποιούν, για να διασφαλίσουν στενότερη ένωση της ινδικής οικονομίας με την ιμπεριαλιστική παγκόσμια αγορά.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν επίσης το Πακιστάν να είναι μαζί τους για την υπεράσπιση των οικονομικών και στρατηγικών τους συμφερόντων στη νότια, κεντρική και δυτική Ασία, για τον πόλεμό τους στο Αφγανιστάν και για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας. Έτσι, δεν είναι πιθανό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να ικανοποιήσουν το αίτημα της ινδικής κυβέρνησης για διεθνή απομόνωση του Πακιστάν και για διακοπή της οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής “βοήθειας” προς αυτό. Οι προσπάθειες της ινδικής κυβερνησης για τη διεθνή απομόνωση του Πακιστάν προκειμένου αυτό να υποχωρήσει και να σταματήσει να υποστηρίζει το κίνημα στο Κασμίρ δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η στρατηγική υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προς τους ινδούς και τους πακιστανούς κομπραδόρους τους θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σχετικά απαράλλαχτη, παρότι ο βαθμός και το επίπεδο αυτής της υποστήριξης μπορεί να υφίσταται μερικές αλλαγές σε επίπεδο τακτικής, ανάλογα με τις αλλαγές στη διεθνή σκηνή και το συσχετισμό δυνάμεων. Καθώς πίσω από τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους κομπραδόρους ηγέτες των δύο χωρών βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η ένταση και η αμοιβαία εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχιστεί και πιθανά θα ενταθεί παράλληλα με την όξυνση των βασικών αντιθέσεων στον κόσμο.

kashmir-during-protest-movement-11-people-killed-90-injuredΚαθημερινές εικόνες ξυλοδαρμού κατοίκων του Κασμίρ από τις ινδικές δυνάμεις (φωτό)

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι για όσο οι ινδικές άρχουσες τάξεις επιμένουν στην καταστολή των αναφαίρετων δικαιωμάτων του λαού του Κασμίρ, για όσο συνεχίζουν τις ρατσιστικές φασιστικές πολιτικές τους ενάντια στος μουσουλμάνους και συνεχίζουν την ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις των νοτιοασιατικών χωρών, ιδίως του Πακιστάν, είναι αδύνατο για αυτές να σαματήσουν επιθέσεις όπως αυτή στο Ούρι. Ούτε είναι δυνατό για τις πακιστανικές άρχουσες τάξεις να σταματήσουν την ένοπλη αντίσταση των καταπιεσμένων λαών και εθνών ενάντια στην υποταγή και την καταπίεση. Για όσο οι κομπραδόρικες άρχουσες τάξεις των δύο χωρών συνεχίζουν να υποκύπτουν στα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να περιορίσουν την ένοπλη ή άοπλη εξέγερση του λαού.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καλεί το λαό της Ινδίας να μην ξεγελαστεί από τις εθνικιστικές – σοβινιστικές μεθοδεύσεις των ινδικών αρχουσών τάξεων της κυβέρνησης Μόντι και των κοινοβολευτικών κομμάτων ενάντια στο Πακιστάν. Οι λαοί της Ινδίας και του Πακιστάν δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια στρατιωτική κλιμάκωση ή καποιον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, αντίθετα, έχουν πολλά να χάσουν από κάτι τέτοιο. Το τεράστιο οικονομικό βάρος της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής κινητοποίησης στα σύνορα, ανάλογα με την έκταση και την έντασή της, θα πέσει στις πλάτες των λαών των δύο χωρών. Επομένως, καλούμε το λαό να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επεκτατική επέμβαση της ινδικής κυβέρνησης ενάντια στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ και ενάντια στο Πακιστάν, είτε με “χειρουργικά χτυπήματα”, είτε με στρατιωτική επίθεση, είτε με οικονομικά ή διπλωματικά μέσα. Η ΚΕ επαναλαμβάνει την αναμφισβήτητη υποστήριξή της στο δικαίωμα του λαού του Κασμίρ στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος απόσχισης από την Ινδία, και απευθύνει έκκληση στο λαό της Ινδίας αποφασιστικά να υποστηρίξει αυτό το δικαίωμα του αγωνιζόμενου λαού του Κασμίρ. Ας δηλώσουμε στο λαό του Κασμίρ: “Δεν είστε μόνοι!”. Να αντιταχθούμε στην κατοχή του Κασμίρ από την Ινδία και τη συνεχιζόμενη κρατική τρομοκρατία από τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις! Να υποστηρίξουμε τον αγώνα του έθνους του Κασμίρ για λευτεριά (Azadi)! Να απαιτήσουμε να σταματήσει η πολεμοκαπηλία, ο σοβινισμός και η επίθεση ενάντια στο Πακιστάν από την ινδική κυβέρνηση με επικεφαλής τους ινδουιστές φασίστες που προωθούν τον ινδικό επεκτατισμό! Να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι απειλές και ο εκφοβισμός των πακιστανών καλλιτεχνών και πολιτών στην Ινδία! “Όχι” σε κάθε μορφής πόλεμο με το Πακιστάν!

2 Οκτώβρη 2016

Abhay, εκπρόσωπος Τύπου,

Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Η ανακοίνωση στα αγγλικά εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: