Για τον πολιτικό αγώνα που οδήγησε στον Οκτώβρη (Στάλιν: Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών & Σχετικά με τον πόλεμο, 14-16/03/1917)

Το “αφιέρωμα” του parapoda για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα επικεντρωθεί σε μία σχετικά υποτιμημένη στις μέρες μας παράμετρο της επανάστασης, η οποία όμως, για την ακρίβεια, αποτελεί προϋπόθεσή της: τον πολιτικό αγώνα που προηγήθηκε αυτής, όπως και κάθε επανάστασης. Είναι πάντοτε επίκαιρο να μελετά κανείς την καθημερινή πάλη των μπολσεβίκων όχι μόνο σε οργανωτικό επίπεδο (άλλο στοιχείο υποτιμημένο), αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, όπως αυτό φαίνεται π.χ. με την αποκάλυψη αλλά και την εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας που έδινε με τα λάθη του ο αντίπαλος, τη διατύπωση των κατάλληλων κάθε φορά συνθημάτων δράσης, αλλά και την προσωρινή “απόσυρσή” τους σε συνθήματα ζύμωσης, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Στη μελέτη αυτή βοηθάνε τα άρθρα (τις περισσότερες φορές, τα κεντρικά άρθρα) στον μπολσεβίκικο Τύπο, τα οποία έγραψε ο Στάλιν και υπάρχουν στον 3ο τόμο των Άπαντών του (Μάρτης – Οκτώβρης 1917), ο οποίος και θα δημοσιευτεί κείμενο το κείμενο στο parapoda.

Στα δύο πρώτα άρθρα, τα οποία παρατίθενται παρακάτω, ο Στάλιν πραγματεύεται ένα σύνθημα άμεσης δράσης, στη βάση του περάσματος σε νέα φάση, μετά την ανατροπή του τσαρισμού, και το περιεχόμενό του (“Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών”), ενώ επίσης αναδεικνύει και την ανεπάρκεια προπαγανδιστικών συνθημάτων (εν προκειμένω, το “κάτω ο πόλεμος”) όταν δεν συνδέονται με πραχτικούς τρόπους για την αλλαγή της κατάστασης (να κάνουμε αδύνατη τη συνέχιση του σημερινού πολέμου)

   tdih-march08-hd_720x406-16x9

(πηγή)

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι στο ζήτημα της “άσκησης πίεσης πάνω στην Προσωρινή κυβέρνηση απαιτώντας απ’ αυτή να δηλώσει ότι είναι σύμφωνη ν’ αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις ειρήνης” ο ίδιος ο Στάλιν αναγνώρισε πως ήταν λάθος του αυτή η πρόταση, καθώς δεν ανταποκρινόταν στη νέα φάση. Ο ίδιος ο Λένιν, άλλωστε, τις ίδιες ημέρες (12/25 Μάρτη) από τη Ζυρίχη έγραφε πως “το να απευθύνεται κανείς στην κυβέρνηση των Γκουτσκόφ-Μιλιουκόφ με την πρόταση να κλείσει το γρηγορότερο μια έντιμη, δημοκρατική ειρήνη καλής γειτονίας είναι το ίδιο, σαν να απευθύνεται ένας αγαθός “παππούλης” του χωριού σε τσιφλικάδες και εμπόρους με την πρόταση να ζουν “θεοφοβούμενα”, να αγαπούν τον πλησίον τους και να στρέφουν τη δεξιά τους, αν κανείς ραπίσει την αριστερά. Οι τσιφλικάδες και οι έμποροι ακούνε το κήρυγμα, εξακολουθούν να καταπιέζουν και να ληστεύουν το λαό και ενθουσιάζονται με τον “παππούλη”, που ξέρει τόσο ωραία να παρηγορεί και να καθησυχάζει τους “μουζίκους””(Γράμματα από Μακριά, Γράμμα 4, Πώς να πετύχουμε την ειρήνη, Άπαντα, τ. 31, σ.51, 5η έκδοση). Είναι κι αυτή η αντίφαση μία ένδειξη όχι τόσο της ανθρωπίνως αδύνατης πλήρους ενότητας ανάμεσα στο Λένιν από τη Ζυρίχη και το Ρωσικό γραφείο της ΚΕ και τη Συντακτική Επιτροπή της “Πράβντα”, όσο της δυσκολίας άμεσης προσαρμογής στις νέες συνθήκες που πάντοτε υπάρχει σε επαναστατικούς καιρούς, όταν ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται.

Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών

Το άρμα της ρωσικής επανάστασης προελαύνει με ταχύτητα αστραπής. Παντού μεγαλώνουν και ογκώνονται οι φάλαγγες των αγωνιστών της επανάστασης. Τραντάζονται συθέμελα και γκρεμίζονται τα βάθρα της παλιάς εξουσίας. Σήμερα, όπως και πάντα, βαδίζει μπροστά η Πετρούπολη και πίσω της ακολουθεί, σκοντάφτοντας κάθε τόσο, η απέραντη επαρχία.

Οι δυνάμεις της παλιάς εξουσίας καταρρέουν, όμως δεν έχουν ακόμα συντριβεί οριστικά. Απλώς καιροφυλαχτούν τη στιγμή για να σηκώσουν κεφάλι και να χυμήξουν πάνω στην ελεύθερη Ρωσία. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα δείτε ότι η σκοτεινή δράση των μαύρων δυνάμεων συνεχίζεται αδιάκοπα…

Το άμεσο καθήκον του προλεταριάτου της πρωτεύουσας είναι να διατηρήσει τα καταχτημένα δικαιώματα για να συντρίψει οριστικά τις παλιές δυνάμεις και μαζί με την επαρχία να προωθήσει παραπέρα τη ρωσική επανάσταση.

Μα πώς θα γίνει αυτό;

Τι χρειάζεται για να γίνει αυτό;

Για να συντριβεί η παλιά εξουσία, ήταν αρκετή η προσωρινή συμμαχία των εξεγερμένων εργατών και φαντάρων. Γιατί είναι αυτονόητο ότι η δύναμη της ρωσικής επανάστασης βρίσκεται στη συμμαχία των εργατών και των χακοφορεμένων αγροτών.

Για να διατηρήσουμε όμως τα καταχτημένα δικαιώματα και να αναπτύξουμε παραπέρα την επανάσταση δεν αρκεί μόνο η προσωρινή συμμαχία των εργατών και των φαντάρων.

Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε τη συμμαχία των εργατών και των φαντάρων συνειδητή και γερή, μακρόχρονη και σταθερή, αρκετά σταθερή, ώστε να αντισταθεί στις προκλητικές επιθέσεις της αντεπανάστασης. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι η εγγύηση για την τελική νίκη της ρωσικής επανάστασης βρίσκεται στη στερέωση της συμμαχίας του επαναστάτη εργάτη με τον επαναστάτη φαντάρο.

Και όργανα αυτής της συμμαχίας είναι ακριβώς τα Σοβιέτ των εργατών και φαντάρων βουλευτών.

Κι όσο πιο σφιχτοδεμένα θα ‘ναι αυτά τα Σοβιέτ, όσο πιο γερά θα ‘ναι οργανωμένα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η επαναστατική εξουσία του επαναστατημένου λαού, που εκπροσωπείται σ’ αυτά, τόσο πιο πραγματικές θα ‘ναι οι εγγύησεις ενάντια στην αντεπανάσταση.

Οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες πρέπει να προσανατολίζουν έτσι τη δουλειά τους ώστε να στερώσουν τα Σοβιέτ, ώστε να ιδρύσουν παντού Σοβιέτ και να τα συνδέσουν μεταξύ τους με επικεφαλής το κεντρικό Σοβιέτ των εργατών και φαντάρων βουλευτών, σαν όργανο της επαναστατικής εξουσίας του λαού.

feb_1917

(πηγή)

Εργάτες! Πυκνώστε πιο πολύ τις γραμμές σας και συσπειρωθείτε γύρω από το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας!

Αγρότες! Οργανωθείτε σε αγροτικές ενώσεις και συσπειρωθείτε γύρω από το επαναστατικό προλεταριάτο, τον αρχηγό της ρωσικής επανάστασης!

Φαντάροι! Οργανωθείτε στις ενώσεις σας και συγκεντρωθείτε γύρω από το ρωσικό λαό, το μοναδικό πιστό σύμμαχο του επαναστατικού στρατού της Ρωσίας!

Εργάτες, αγρότες, φαντάροι! Ενωθείτε παντού στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλετών, στα όργανα της συμμαχίας και της εξουσίας των επαναστατικών δυνάμεων της Ρωσίας!

Αυτού βρίσκεται η εγγύηση για την ολοκληρωτική νίκη πάνω στις σκοτεινές δυνάμεις της παλιάς Ρωσίας!

Αυτού βρίσκεται επίσης η εγγύηση ότι θα πραγματοποιηθούν στην πράξη τα βασικά αιτήματα του ρωσικού λαού: γη στους αγρότες, προστασία της δουλειάς για τους εργάτες, λαοκρατική δημοκρατία για όλους τους πολίτες της Ρωσίας!

Πράβντα”, αρ. 8, 14 του Μάρτη 1917. Υπογραφή: Κ. Στάλιν

Άπαντα, 3ος τόμος, σ.σ. 1 – 3.

***

Σχετικά με τον πόλεμο

Πριν από λίγες μέρες ο στρατηγός Κορνίλοφ έκανε έκθεση στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης σχετικά με την επίθεση που ετοιμάζουν οι γερμανοί κατά της Ρωσίας.

Ο Ροντζιάνκο και ο Γκουτσκόφ κάλεσαν με την ευκαιρία αυτή το στρατό και τον πληθυσμό να ετοιμαστούν για πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Κι ο αστικός τύπος βάρεσε επίσης συναγερμό με τα παρακάτω λόγια: “Η ελευθερία σε κίνδυνο, ζήτω ο πόλεμος!”. Στο συναγερμό αυτόν πήρε μέρος και μια μερίδα της επαναστατικής δημοκρατίας της Ρωσίας…

Ακούγοντας κανείς όλους αυτούς να σημαίνουν συναγερμό θα μπορούσε να νομίσει ότι στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που θυμίζουν τη Γαλλία του 1792, τότε που οι αντιδραστικοί βασιλιάδες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης είχαν συνάψει συμμαχία ενάντια στη δημοκρατική Γαλλία με σκοπό να παλινορθώσουν εκεί το παλιό καθεστώς.

Αν η σημερινή κατάσταση της Ρωσίας από διεθνή άποψη αντιστοιχούσε πραγματικά στην κατάσταση της Γαλλίας του 1792, αν είχαμε απέναντί μας έναν ειδικό συνασπισμό των αντεπαναστατών βασιλιάδων με ειδικό σκοπό την παλινόρθωση της παλιάς εξουσίας στη Ρωσία, τότε χωρίς αμφιβολία η σοσιαλδημοκρατία θα ορθωνόταν σαν ένας άνθρωπος για να υπερασπίσει την ελευθερία, όπως έκαναν κι οι επαναστάτες της Γαλλίας κείνου του καιρού. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι την ελευθερία που έχει κερδηθεί με αίμα πρέπει να την προασπίσουμε με το όπλο στο χέρι από τις κάθε λογής αντεπαναστατικές επιβουλές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Αυτό όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Ο πόλεμος του 1792 ήταν πόλεμος δυναστικός που διεξήγαγαν οι απόλυτοι μονάρχες – φεουδάρχες ενάντια στη δημοκρατική Γαλλία, πόλεμος των βασιλιάδων που τρόμαξαν απ’ την επαναστατική πυρκαγιά αυτής της χώρας. Σκοπός του πολέμου ήταν να παλινορθώσει το παλιό καθεστώς στη Γαλλία και να εξασφαλίσει έτσι τους κατατρομαγμένους βασιλιάδες από τη μετάδοση του επαναστατικού μολύσματος και στα δικά τους κράτη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι επαναστάτες της Γαλλίας μάχονταν με τόση αυταπάρνηση ενάντια στα στρατεύματα των βασιλιάδων.

%d1%84%d0%b5%d0%b2%d1%80-%d1%80%d0%b5%d0%b2

(πηγή)

Δε συμβαίνει το ίδιο και με το σημερινό πόλεμο. Ο σημερινός πόλεμος είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός. Ο βασικός σκοπός του είναι η κατάχτηση (προσάρτηση) ξένων περιοχών, κυρίως αγροτικών, από μέρους των καπιταλιστικά αναπτυγμένων κρατών. Τα κράτη αυτά χρειάζονται νέες αγορές κατανάλωσης, κατάλληλους δρόμους γι’ αυτές τις αγορές, πρώτες ύλες, ορυχτό πλούτο και όλα αυτά προσπαθούν να τα αρπάξουν από παντού, όποιο και να ‘ναι το εσωτερικό καθεστώς της χώρας που καταχτούν.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο σημερινός πόλεμος δεν έχει και δε μπορεί να έχει γενικά σαν επακόλουθο την αναπόφευχτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των καταχτημένων εδαφών με την έννοια της παλινόρθωσης εκεί του παλιού καθεστώτος.

Και γι’ αυτό ακριβώς με τη σημερινή κατάσταση της Ρωσίας δε δικαιολογείται να σημαίνει κανείς τον κώδωνα του κινδύνου και να διακηρύχνει: “Η ελευθερία σε κίνδυνο, ζήτω ο πόλεμος!”.

Η σημερινή κατάσταση της Ρωσίας θυμίζει μάλλον τη Γαλλία του 1914, τη Γαλλία στις παραμονές του πόλεμου, τότε που είχε φανεί πως ήταν αναπόφευχτος ο πόλεμος ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Όπως τώρα στον αστικό τύπο της Ρωσίας, έτσι και τότε στο αστικό στρατόπεδο της Γαλλίας βαρούσαν συναγερμό: “Η δημοκρατία σε κίνδυνο, χτυπάτε τους γερμανούς!”.

Και όπως τότε στη Γαλλία, ο συναγερμός αυτός παράσυρε και πολλούς σοσιαλιστές (το Γκεντ, το Σαμπά κλπ), έτσι και σήμερα στη Ρωσία δεν είναι λίγοι οι σοσιαλιστές που ακολούθησαν τ’ αχνάρια των αστών διαλαλητών της “επαναστατικής άμυνας”.

Η παραπέρα εξέλιξη των γεγονότων στη Γαλλία έδειξε ότι ο συναγερμός αυτός ήταν απατηλός και ότι με τις κραυγές τους για ελευθερία και δημοκρατία επιδίωκαν να κρύψουν τις πραγματικές ορέξεις των γάλλων ιμπεριαλιστών, που έβαζαν για σκοπό τους να καταλάβουν την Αλσατία, τη Λωραίνη και τη Βεστφαλία.

Πιστεύουμε βαθιά ότι η πορεία των γεγονότων στη Ρωσία θα δείξει όλη την απάτη που κρύβεται κάτω από τις ατελείωτες κραυγές ότι “η ελευθερια βρίσκεται σε κίνδυνο”· ο “πατριωτικός” καπνός θα διαλυθεί και οι άνθρωποι θα δούνε με τα δικά τους μάτια ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις των ρώσων ιμπεριαλιστών σχετικά με… τα στενά και την Περσία…

Η στάση του Γκεντ, του Σαμπά και των άλλων κρίθηκε όπως της αξίζει και με όλο το απαιτούμενο κύρος στις συγκεκριμένες αποφάσεις των σοσιαλιστικών συνεδρίων του Τσίμερβαλντ και του Κίνταλ(1) (1915 – 1916) ενάντια στον πόλεμο.

Τα κατοπινά γεγονότα επιβεβαίωσαν πόσο σωστες και γόνιμες ήταν οι θέσεις των συνεδρίων του Τσίμερβαλντ και του Κίνταλ.

Θα ήταν λυπηρό αν η επαναστατική δημοκρατία της Ρωσίας, που κατόρθωσε να ανατρέψει το μισητό τσαρικό καθεστώς, τα δίπλωνε μπροστά στον απατηλό συναγερμό της ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας, επαναλαβαίνοντας τα λάθη του Γκεντ και του Σαμπά…

Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η στάση μας σαν κόμμα απέναντι στο σημερινό πόλεμο;

Και ποιοι είναι οι πραχτικοί δρόμοι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο γρήγορο τερματισμό του πολέμου;

Πρώτ’ απ’ όλα, δε χωρεί αμφιβολία ότι μόνο του το σύνθημα “κάτω ο πόλεμος!” είναι εντελώς ακατάλληλο σαν πραχτικός τρόπος για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί το σύνθημα αυτό δε βγαίνει γενικά έξω από τα πλαίσια της προπαγάνδισης των ιδεών της ειρήνης και έτσι δεν ασκεί και δε μπορεί να ασκήσει καμιά πραχτική επίδραση στις εμπόλεμες δυνάμεις με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος.

20141124_fevrrev4(πηγή)

Παρακάτω. Δε μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε τη χτεσινή έκκληση του Σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης προς τους λαούς όλου του κόσμου, που τους καλεί να εξαναγκάσουν τις κυβερνήσεις του να σταματήσουν το μακελείο. Αν η έκκληση αυτή φτάσει ως τις πλατιές μάζες, δε χωρεί αμφιβολία ότι θα κάνει εκατοντάδες και χιλιάδες εργάτες να γυρίσουν πίσω στο λησμονημένο σύνθημα – “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!”. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έκκληση αυτή δεν οδηγεί άμεσα στο σκοπό. Γιατί κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι θα γίνει πλατιά γνωστή στους λαούς των εμπόλεμων δυνάμεων, είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι οι λαοί αυτοί θα είναι σε θέση σήμερα να την ακολουθήσουν, εφόσον δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι ίδιοι ότι ο σημερινός πόλεμος έχει χαραχτήρα αρπαχτικό και σκοπούς καταχτητικούς. Και παραλείπουμε να αναφέρουμε εδώ ότι εφόσον η έκκληση εξαρτά “το σταματημα της φοβερής ανθρωποσφαγής” από την προκαταρχτική ανατροπή του “μισοαπολυταρχικού καθεστώτος” της Γερμανίας, ουσιαστικά αναβάλλει επ’ αόριστον “το σταμάτημα της τρομερής ανθρωποσφαγής”, κατρακυλώντας έτσι στην άποψη του “πολέμου μέχρις εσχάτων”, γιατί είναι άγνωστο πότε ακριβώς ο γερμανικός λαός θα κατορθώσει να γκρεμίσει το “μισοαπολυταρχικό καθεστώς” και αν γενικά θα το πετύχει στο πιο κοντινό μέλλον…

Πού λοιπόν βρίσκεται η διέξοδος;

Η διέξοδος είναι να ασκήσουμε πίεση πάνω στην Προσωρινή κυβέρνηση απαιτώντας απ’ αυτή να δηλώσει ότι είναι σύμφωνη ν’ αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις ειρήνης.

Οι εργάτες, οι φαντάροι και οι αγρότες πρέπει να οργανώσουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, πρέπει να ζητήσουν από την Προσωρινή κυβέρνηση να επιχειρήσει φανερά και δημόσια να πείσει όλες τις εμπόλεμες δυνάμεις να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις ειρήνης, με βάση τις αρχές της αναγνώρισης του δικαιώματος των εθνών για αυτοδιάθεση.

Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση το σύνθημα “κάτω ο πόλεμος!” δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε πασιφισμό χωρίς περιεχόμενο και νόημα, μόνο στην περίπτωση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια ισχυρή πολιτική καμπάνια που θα αφαιρέσει τη μάσκα από τους ιμπεριαλιστές και θα αποκαλύψει τις πραγματικές βαθύτερες αιτίες του σημερινού πολέμου.

Γιατί, κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι μια από τις δυο πλευρές αρνηθεί να κάνει διαπραγματεύσεις με βάση τις γνωστές αρχές, και αυτή ακόμα η άρνηση, δηλ. η απροθυμία να παραιτηθεί από τις καταχτητικές της βλέψεις, θα χρησιμέψει αντικειμενικά σαν όπλο για την επιτάχυνση του αγώνα για να μπει τέρμα στη “φοβερή ανθρωποσφαγή”, γιατί στην περίπτωση αυτή οι λαοί θα δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον καταχτητικό χαραχτήρα του πολέμου και το ματοβαμμένο πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών ομάδων, που θυσιάζουν τη ζωή των παιδιών του λαού στα αχόρταγα συμφέροντά τους.

Αλλά βγάζω τη μάσκα των ιμπεριαλιστών, παρουσιάζω στα μάτια της μάζας τις πραγματικές αιτίες του σημερινού πολέμου – σημαίνει ακριβώς ότι κηρύχνω πραγματικό πόλεμο στον πόλεμο, σημαίνει ότι κάνω αδύνατη τη συνέχιση του σημερινού πολέμου.

Πράβντα”, αρ. 10, 16 του Μάρτη 1917. Υπογραφή: Κ. Στάλιν

Άπαντα, 3ος τόμος, σ.σ. 4 – 9.

Σημείωση: (1) Η διεθνής συνδιάσκεψη των διεθνιστών συνήλθε στο Τσίμερβαλντ στις 5-8 του Σεπτέμβρη (23-26 του Αυγούστου) 1915. Στη διακήρυξή της η συνδιάσκεψη χαραχτήρισε τον παγκόσμιο πόλεμο μπεριαλιστικό. Καταδίκασε τη στάση των “σοσιαλιστών” που ψήφισαν υπέρ των πολεμικών πιστώσεων και πήραν μέρος στις αστικές κυβερνήσεις. Κάλεσε τους εργάτες της Ευρωπης να οργανώσουν την πάλη ενάντια στον πόλεμο, για ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις και επανορθώσεις. Η δεύτερη συνδιάσκεψη των διεθνιστών συνήλθε στις 24-30 (11-17) του Απρίλη 1916 στο Κίνταλ. Η διακήρυξη και οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν στο Κίνταλ αποτελούν ένα βήμα παραπέρα στην ανάπτυξη του διεθνιστικού επαναστατικού κινήματος ενάντια στον πόλεμο. Η συνδιάσκεψη όμως του Κίνταλ, όπως κι η συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, δεν ψήφισε τα μπολσεβίκικα συνθήματα: μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο, ήττα της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης της κάθε μιας χώρας στον πόλεμο, οργάνωση της Γ’ Διεθνούς.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: