Για τον πολιτικό αγώνα που οδήγησε στον Οκτώβρη (Στάλιν: Δύο Αποφάσεις & Η γη στους αγρότες, 11-14/04/1917)

Στο πέμπτο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το οποίο επικεντρώνεται στον πολιτικό αγώνα που προηγήθηκε αυτής, με την ανάδειξη και εκμετάλλευση των λαθών των αντιπάλων και τη διατύπωση (ή και απόσυρση) των κατάλληλων κάθε φορά συνθημάτων, υπάρχουν άλλα δύο διδακτικά για το σήμερα άρθρα του Στάλιν από τον 3ο τόμο των “Άπαντών” του, ο οποίος θα δημοσιευτεί ολόκληρος. Το πρώτο άρθρο αφορά τη δημόσια κριτική των μπολσεβίκων στα σοβιέτ, στα οποία όμως ολόψυχα συμμετείχαν, παρότι δεν είχαν την πλειοψηφία, διατηρώντας φυσικά την πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική τους ανεξαρτησία. Το δεύτερο, εξίσου διδακτικό, άρθρο, αφορά την κατάληψη γης από τους αγρότες. Οι μπολσεβίκοι, επειδή δεν έλεγαν άλλα στη θεωρία και άλλα στην πράξη, αλλά διέπονταν από πρακτικότητα, σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα, στο ζήτημα της σίτισης του πληθυσμού, έπαιρναν τη θέση υπέρ της κατάληψης της τσιφλικάδικης γης από τους φτωχούς και άκληρους αγρότες. Έτσι μπορούσαν να συνδέσουν το σήμερα με την προοπτική.

Το α’ μέρος: Στάλιν: Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών & Σχετικά με τον πόλεμο (14-16/03/1917)

Το β’ μέρος: Στάλιν: Στο δρόμο για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια & Οι όροι της νίκης της ρωσικής επανάστασης (17-18/03/1917)

Το γ’ μέρος: Στάλιν: Η κατάργηση των εθνικών περιορισμών & Είτε – Είτε (25-26/03/1917)

To δ’ μέρος: Στάλιν: Ενάντια στην ομοσπονδιακή οργάνωση & Αυτοκριτική (28/03/1917)

***

Δύο αποφάσεις

Δύο αποφάσεις. Η πρώτη είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Η δεύτερη είναι η απόφαση των εργατών (400 πρόσωπα) του μηχανουργικού τμήματος του ρωσο-βαλτικού εργοστασίου βαγονιών.

Η πρώτη απόφαση λέει ότι πρέπει να υποστηριχτεί το λεγόμενο “δάνειο ελευθερίας”.

Η δεύτερη απόφαση είναι ενάντια στο δάνειο.

Η πρώτη απόφαση είναι σύμφωνη χωρίς καμιά κριτική να υποστηριχθεί το “δάνειο ελευθερίας” σαν τέτοιο – δηλαδή σα δάνειο υπέρ της ελευθερίας.

Η δεύτερη δίνει τον ορισμό του “δανείου ελευθερίας”, που το ονομάζει δάνειο κατά της ελευθερίας γιατί “συνάπτεται με σκοπό να συνεχιστεί το αδελφοκτόνο μακελιό, που συμφέρει μονάχα στην ιμπεριαλιστική κεφαλαιοκρατία”.

Η πρώτη απόφαση είναι γεμάτη από αμφιβολίες ανθρώπων που τα ‘χουν χαμένα: και τι θα γίνει με τον εφοδιασμό του στρατού, μήπως η άρνησή μας να υποστηρίξουμε το δάνειο θα έχει σα συνέπεια να ζημιώσει το έργο του εφοδιασμού του στρατού;

Η δεύτερη απόφαση δεν έχει τέτοιες αμφιβολίες, γιατί βλέπει μια διέξοδο, την παρακάω: “αναγνωρίζει πως το έργο του εφοδιασμού του στρατού με όλα τα απαραίτητα απαιτεί χρηματικά μέσα και κάνει στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών την υπόδειξη τα χρήματα αυτά να παρθούν από τους κεφαλαιοκράτες, που άρχισαν και συνεχίζουν το μακελειό και αποκομίζουν εκατομμύρια κέρδη από το αιματηρό αυτό όργιο”.

Οι συντάχτες της πρώτης απόφασης πρέπει να είναι ικανοποιημένοι γιατί “εκτέλεσαν” δα “το χρέος τους”.

Οι συντάχτες της δεύτερης απόφασης διαμαρτύρονται, γιατί έχουν τη γνώμη ότι οι πρώτη με τη στάση τους απέναντι στην υπόθεση του προλεταριάτου “προδίνουν τη Διεθνή”.

Πέτυχαν διάνα!

Υπέρ και κατά του “δανείου ελευθερίας”, που στρέφεται ενάντια στην ελευθερία.

Ποιος έχει δίκιο; – κρίνετε μονάχοι σας, σύντροφοι εργάτες.

Πράβντα”, αρ. 29, 11 του Απρίλη 1917.

Υπογραφή: Κ. Στάλιν.

***

Η γη στους αγρότες

Οι αγρότες του Κυβερνείου Ριαζάν δήλωσαν στον υπουργό Σινγκαριόφ ότι θα καλλιεργήσουν τις εκτάσεις γης που άφησαν εγκαταλειμμένες οι τσιφλικάδες, ακόμα κι αν δε θα υπάρχει η σχετική συγκατάθεση των τσιφλικάδων. Οι αγρότες δηλώνουν πως η άρνηση των τσιφλικάδων να σπείρουν αυτές τις εκτάσεις είναι ενέργεια καταστρεπτική και ότι το μοναδικό μέσο για να εξασφαλιστεί ψωμί, όχι μόνο για τον πληθυσμό των μετόπισθεν, αλλά και για το μέτωπο, είναι να καλλιεργηθούν αμέσως οι εγκατελειμμένες εκτάσεις.

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Σινγκαριόφ (βλ. το τηλεγράφημά του (12)) απαγορεύει κατηγορηματικά να καλλιεργηθεί η γη αυτόβουλα, χαραχτηρίζει μια τέτοια ενέργεια “αυθαίρετη” και προτείνει στους αγρότες να περιμένουν ως τη σύγκληση της Συνταχτικής συνέλευσης που θα αποφασίσει, όπως είπε, για όλα τα ζητήματα.

Και επειδή είναι άγνωστο πότε θα συγκληθεί η Συνταχτική συνέλευση, επειδή η Προσωρινή κυβέρνηση, που μέλος της είναι ο κ. Σινγκαριόφ, αναβάλλει συνεχώς τη σύγκληση της Συνταχτικής συνέλευσης, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η γη πρέπει να μείνει στην πράξη ακαλλιέργητη, ότι οι τσιφλικάδες θα μείνουν με τη γη τους κι οι αγρότες χωρίς γη, και η Ρωσία, οι εργάτες, οι αγρότες κι οι φαντάροι χωρίς ψωμί.

Κι όλα αυτά για να μη θιχτούν οι τσιφλικάδες, ακόμα κι αν πρόκειται η Ρωσία να πέσει στα νύχια της πείνας.

Αυτή είναι η απάντηση της Προσωρινής κυβέρνησης, που μέλος της είναι ο υπουργός Σινγκαριόφ.

Δε μας κάνει εντύπωση αυτή η απάντηση του κ. Σινγκαριόφ. Η κυβέρνηση των εργοστασιαρχών και των τσιφλικάδων δε θα μπορούσε να πάρει διαφορετική θέση απέναντι στους αγρότες: τι τη νοιάζει τι θα κάνουν οι αγρότες, φτάνει να ‘ναι καλά οι τσιφλικάδες!

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στους αγρότες, σε όλη την αγροτική φτωχολογιά της Ρωσίας και τους καλούμε να πάρουν την υπόθεση στα δικάσ τους χέρια και να την προωθήσουν.

Τους καλούμε να οργανωθούν σε επαναστατικές επιτροπές αγροτών (κατά δήμο, επαρχία κλπ) και, αφού πάρουν μέσω των επιτροπών αυτών τη γη των τσιφλικάδων στα χέρια τους, ν’ αρχίσουν να την καλλιεργούν αυτόβουλα κι οργανωμένα.

Τους καλούμε να το κάνουν αυτό χωρίς καθυστέρηση, χωρίς να περιμένουν τη Συνταχτική συνέλευση και χωρίς να δίνουν προσοχή στα αντιδραστικά απαγορευτικά μέτρα της κυβέρνησης, που βάζουν τροχοπέδη στο έργο της επανάστασης.

Ισχυρίζονται πως η άμεση κατάληψη της γης των τσιφλικάδων θα υποσκάψει την “ενότητα” της επανάστασης και θα κάνει να αποχωριστούν απ’ αυτήν τα “προοδευτικά στρώματα” της κοινωνίας.

Θα ‘ταν όμως αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να σπρώξουμε την επανάσταση προς τα μπρος χωρίς να τα χαλάσουμε με τους εργοστασιάρχες και τους τσιφλικάδες.

Μήπως οι εργάτες, όταν εφάρμοσαν το οχτάωρο, δεν απομάκρυναν από την επανάσταση τους εργοστασιάρχες και όσους ήταν μαζί τους; Ποιος θα τολμήσει να ισχυριστεί ότι η επανάσταση έχασε ανακουφίζοντας τους εργάτες και περιορίζοντας τις ώρες δουλειάς;

Δε χωρεί αμφιβολία ότι η αυτόβουλη καλλιέργεια της γης των τσιφλικάδων και η κατάληψή της από τους αγρότες θα κάνει “να αποχωριστούν” από την επανάσταση οι τσιφλικάδες και όσοι είναι μαζί τους. Ποιος όμως θα τολμήσει να πει ότι, συσπειρώνοντας γύρω από την επανάσταση τα πολλά εκατομμύρια της αγροτικής φτωχολογιάς, εξασθενούμε τις δυνάμεις της επανάστασης;

Οι άνθρωποι που επιθυμούν να επιδράσουν πάνω στην πορεία της επανάστασης πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα μέσα τους τα παρακάτω:

1)ότι κύριες δυνάμεις της επανάστασής μας είναι οι εργάτες κι η αγροτική φτωχολογιά, που εξαιτίας του πολέμου είναι ντυμένη στο χακί.

2)ότι όσο η επανάσταση αναπτύσσεται σε βάθος και πλάτος, “θα αποχωριστούν” αναπόφευχτα απ’ αυτήν τα λεγόμενα “προοδευτικά στοιχεία” – προοδευτικά στα λόγια και αντιδραστικά στα έργα.

Θα ήταν αντιδραστική ουτοπία να προσπαθούμε να συγκρατήσουμε το σωτήριο αυτό προτσές του ξεκαθαρίσματος της επανάστασης από τα άχρηστα “στοιχεία”.

Η πολιτική της αναμονής και της αναβολής ως τη Συνταχτική συνέλευση, η πολιτική της “προσωρινής” παραίτησης από τη δήμευση, πολιτική που τη συστήνουν οι ναρόντνικοι, οι τρουντοβίκοι κι οι μενσεβίκοι, η πολιτική των ελιγμών ανάμεσα στις τάξεις (μη τυχόν και θιχτεί κανείς!), η πολιτική που κάνει επαίσχυντα βήμα σημειωτόν – η πολιτική αυτή δεν είναι πολιτική του επαναστατικού προλεταριάτου.

Η νικηφόρα πορεία της ρωσικής επανάστασης θα τη σαρώσει σαν περιττή σαβούρα, που χρειάζεται και συμφέρει μόνο στους εχθρούς της επανάστασης.

Πράβντα”, αρ. 32, 14 του Απρίλη 1917. Κύριο άρθρο.

Υπογραφή: Κ. Στάλιν

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: