Ινδία: Ισόβια ως “Μαοϊστές” στον ανάπηρο καθηγητή G.N. Saibaba και σε άλλους τέσσερις αγωνιστές

Το ανώτατο δικαστήριο της περιφέρειας Γκαντσιρόλι στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας καταδίκασε την Τρίτη τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Δελχί Gokarakakonda Naga Saibaba και τέσσερα άλλα άτομα σε ισόβια κάθειρξη βάσει του “Νόμου περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων” (UAPA), ενώ ένα ακόμα άτομο καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

   Ο καθηγητής Gokarakakonda Naga Saibaba (φωτό)

Σε μια 827 σελίδων απόφαση, το δικαστήριο εκτιμά πως “αποδείχτηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας” ότι οι κατηγορούμενοι είχαν “εξυφάνει εγκληματική συνωμοσία για την εξαπόλυση πολέμου ενάντια στην Κυβέρνηση της Ινδίας και για την στρατολόγηση ανθρώπων με πρόθεση της διεξαγωγής πολέμου ενάντια στην Κυβέρνηση της Ινδίας”. Τους έκρινε ενόχους βάσει του Νόμου περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων (UAPA). Επίσης ισχυρίζεται ότι “το γεγονός και μόνο ότι ο κατηγορούμενος νο. 6 Saibaba είναι 90% επ’ουδενί δεν σημαίνει πως πρέπει να του επιδειχθεί επιείκια”.

Οι κατηγορίες εναντίον του Saibaba βασίζονται σε μια σειρά επιστολών, μπροσούρων και βίντεο που κατέσχεσαν οι αρχές κατά τη διάρκεια εισβολών σε σπίτια, η νομιμότητα των οποίων είχε έντονα αμφισβητηθεί – ο δικαστής αναφέρεται σε αυτές και θεωρεί ότι ήταν δίκαιες. Το δικαστήριο επικαλείται αυτά τα στοιχεία και αποφαίνεται ότι ο Saibaba ήταν ενεργό μέλος του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) και της μετωπικής του οργάνωσης Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο. Κατά το δικαστή, αυτά και μόνο είναι αρκετά για να τον καταστήσουν ένοχο για εγκληματική συνωμοσία.

Αυτή η απόφαση φαίνεται πως αντιβαίνει παλαιότερες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε αποφανθεί ότι “η ιδιότητα και μόνο ενός ατόμου ως μέλους μίας εκτός νόμου οργάνωσης δεν υπέχει ποινική ευθύνη, εκτός και αν αυτό το άτομο προσφύγει στη βία ή παρακινήσει άλλους να ασκήσουν βία ή διασαλεύει τη δημόσια τάξη δια της βίας ή της παρακίνησης σε βία”. Το περιφερειακό δικαστήριο αναφέρεται στην απόφαση αυτή, μόνο για να πει ότι δεν εφαρμόζεται στην υπόθεση αυτή. Πρώτον, γιατί ισχυρίζεται ότι βρήκε επαρκές υλικό που τεκμηριωνει ότι ο Saibaba είχε πρόθεση να παρακινήσει άλλους να ασκήσουν βία. Δεύτερον, ο Νόμος περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων (UAPA) προβλέπει την καταδίκη ανθρώπων για ένταξη ή υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η υπόθεση Saibaba δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα. Αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας δικών, ξεκινώντας από το Binayak Sen, ένα γιατρό ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε παράσχει ιατρική περίθαλψη σε ιθαγενείς Αντίβασι, και είχε χαρακτηριστεί ως Μαοϊστής, ως τον Κόμπαντ Γκάντι, ο οποίος είχε βρεθεί κατηγορούμενος βάσει του UAPΑ, ως μέλος του ΚΚΙ (Μαοϊκού).

O δημοσιογράφος Prashant Rahi στο σπίτι του (φωτό)

Πέραν του Saibaba, οι πέντε που καταδικάστηκαν είναι ο δημοσιογράφος και κοινωνικός αγωνιστής Prashant Rahi, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Τζαβαχαρλάλ Νεχρού Hem Misra, και οι ιθαγενείς Pandu Pora Narote, Mahesh Kareman Tirki και Vijay Tirki, οι πέντε πρώτοι με ισόβια και ο Vijay Tirki με 10 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με το Asian News International.

O καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι ακαδημαϊκός είχε συλληφθεί το Μάη του 2014, καθώς η αστυνομία της Γκατσιρόλι ισχυριζόταν ότι ήταν συνδεόμενος με Μαοϊστές και ήταν “πιθανό να προβεί σε αντεθνικές δραστηριότητες”. Ο Saibaba είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση τον Απρίλη του 2016. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε επικαλεστεί την κατάσταση υγείας του – υφίσταται 90% αναπηρία μετά από πολυομυελίτιδα από την οποία είχε πληγεί κατά την παιδική του ηλικία – και το γεγονός ότι όλοι οι άμεσοι μάρτυρες στη δίκη είχαν εξεταστεί.

Στις 22 Φλεβάρη, ο Saibaba είχε αναφέρει ότι έχει πόνους στο στήθος και είχε μεταφερθεί σε τοπικό νοσοκομείο, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είχε μόλυνση στο πάγκρεας, πέρα από πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Οι γιατροί είχαν προτείνει να χειρουργηθεί εντός τριών εβδομάδων, αφότου θα είχε αναρρώσει από τη μόλυνση.

Μεταξύ Ιούνη και Δεκέμβρη 2015 είχε προσωρινά αποφυλακιστεί για αποθεραπεία.

Η οικογένεια του Saibaba δήλωσε ότι ανέμενε αθώωση. “Είναι σοκαριστικό”, δήλωσε η Vasantha Saibaba, σύζυγός του, στο Scroll.in. “Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του – η δίκη το απέδειξε κάτι τέτοι. Σίγουρα θα ασκήσουμε έφεση”. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είχε ασκηθεί “κρατική πίεση” για την καταδίκη του.

Η δικηγόρος του, Rebecca John, είπε ότι θα ασκήσουν έφεση. “Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του. Αν το κράτος προσπαθεί να εισέρχεται στο νου ενός ανθρώπου, να ψάχνει ποια είναι η ιδεολογία του, τότε θα έχουμε, με βάση τον Νόμο περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων, τέτοιες αποφάσεις”. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι είχε “παίξει οποιοδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε πράξη βίας, ή παρακίνηση σε άσκηση βίας, ή οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή”.

Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Τζαβαχαρλάλ Νεχρού και μουσικός Hem Misra (φωτό

Ο Saibaba είχε συμμετάσχει εντατικά στην καμπάνια ενάντια στις πολιτοφυλακές Σάλβα Τζουντούμ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνόδευαν την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι εναντίον των Μαοϊστών, η οποία είχε εγκαινιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας (UPA).

H δήλωση της Vasantha Saibaba προς τα μέσα ενημέρωσης

Οι συνήγοροί μας θα προσφύγουν σύντομα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η ετυμηγορία είναι σοκαριστική. Σε ολόκληρη την ιστορία της Μαχαράστρα, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση όπου όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για όλες τις παραβιάσεις των άρθρων του ποινικού κώδικα με ισόβια. Ο αδερφός του Saibaba ήταν παρών σε σχεδόν όλες τις αγορεύσεις των συνηγόρων μας ενώπιον του αξιότιμου δικαστή και διαπίστωσε ότι η απόφαση δεν τις είχε λάβει υπόψη. Κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε από τον κατήγορο, ούτε τα ηλεκτρονικά φερόμενα ως τεκμήρια ενοχής αποκαλύφθηκαν. Φαίνεται ότι η κεντρική και η πολιτειακή κυβέρνηση άσκησαν αρκετή πίεση στους δικαστές για να εφαρμόσουν αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ομίλων. Οι κυβερνήσεις επιλεκτικά επέλεξαν να φιμώσουν τη φωνή του λαού, ώστε να λεηλατήσουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος (BJP) επιθυμεί να εφαρμόσει ανοιχτά την ατζέντα της Εθνικής Οργάνωσης Εθελοντών (RSS) με το να έχει ανθρώπους σαν το Saibaba πίσω από τα κάγκελα.

H σύζυγος του Saibaba, Vasantha, σε συγκέντρωση για την απελευθέρωσή του, στο κέντρο του Δελχί το Γενάρη του 2016 (φωτό)

Η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει το δρ. Saibaba στο δικαστήριο για να κάνει τη φωνή του να σιωπήσει. Τιμώντας το δικαστήριο, ο Saibaba παρίστατο στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, και σήμερα ακόμα, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του. Ως σύζυγος, θα παλέψω στα ανώτερα δικαστήρια για την απονομή δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ασκεί ανηλεή πίεση στην οικογένεια μου κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας εισβάλλει στο σπίτι μου στο Δελχί. Απευθύνω έκκληση στους δημοκράτες, τις λαϊκές οργανώσεις, σε διανοούμενους και φοιτητές, να καταδικάσουν τον αντιδημοκρατικό αυτό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, ο δικαστής απέρριψε να δώσει οποιαδήποτε εντολή, μετά από έκκληση των συνηγόρων μας, οι οποίοι είχαν ζητήσει να δοθεί εντολή στις διευθύνσεις των φυλακών να χορηγούν τα απαραίτητα φάρμακα, να υπάρχουν βοηθοί για να μετακινείται ο Saibaba, να γίνει η εγχείρηση για τη χοληδόχο κύστη κλπ. Δεν δόθηκαν ούτε τα ελάχιστα για τα οποία είχε δώσει εντολή το δικαστήριο κατά την περίοδο της εκδίκασης της δίκης.”

Πηγές: https://scroll.in/latest/831119/gadchiroli-court-convicts-du-professor-gn-saibaba-and-five-others-for-having-links-with-maoists και https://scroll.in/article/831192/the-daily-fix-a-chilling-judgment-sentences-delhi-academician-gn-saibaba-to-life-in-prison

Για την ιστορία της δίωξης και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς το Saibaba, βλ. επίσης

«Λευτεριά στον ανάπηρο ακτιβιστή και φυλακισμένο απεργό πείνας δρ. G.N. Saibaba» (18/04/2015)

O G.N. Saibaba απελευθερώνεται για τρεις μήνες (01/07/2015)

Συνέντευξη του προσωρινά αποφυλακισμένου ανάπηρου αγωνιστή G.N. Saibaba (09/07/2015)

Συνέντευξη του δρ. G.N. Saibaba λίγο πριν την εκ νέου φυλάκισή του (24/12/2015)

Επιστολή της Vasantha Kumari A.S., συζύγου του φυλακισμένου για «διασυνδέσεις με το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό)» ανάπηρου αγωνιστή G.N. Saibaba (13/02/2016)

Ελεύθερος με εγγύηση ο ανάπηρος αγωνιστής δρ. G.N. Saibaba (04/04/2016)

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: