Εκουαδόρ: Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για το 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών: «Κάτω ο Κορρέα! Κάτω!»

Η λατινοαμερικανική αριστερά, πράγματι, διδάσκει τους ευρωπαίους αριστερούς. Όχι, όμως, με τον τρόπο που νομίζουν κάποιοι που εμπορεύονται τα διδάγματα για να παραμένουν στον αφρό άκοπα (δηλαδή, με το να απορρρίπτουν την κεντρικότητα της εργατικής και της καθημερινής πάλης, τον ένοπλο αγώνα, το μαρξισμό – λενινισμό, την οργανωτική δουλειά). Αλλά με το να κόβει ριζικά με οτιδήποτε μπορεί να νοθεύσει το στίγμα της αριστεράς και να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία όχι λειτουργώντας για λογαριασμό άλλων μεγάλων δυνάμεων (όπως π.χ. στην Ελλάδα, όπου κάποιοι “αντιδυτικοί” αριστεροί – έστω και υβριστές της αριστεράς – λειτουργούν και προτείνουν αποκλειστικά ό,τι βολεύει τη Ρωσία, προφανώς πουλώντας της κι αυτής εκδούλευση, μπας και μείνουν στον αφρό).

Στο Εκουαδόρ, το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν είχε πρόβλημα να αναδείξει κυβερνήσεις και προέδρους τους οποίους, ακολούθως, αντιπάλεψε. Κι αυτό γιατί μπορούσε να είναι ξεκάθαρο το σκεπτικό με το οποίο τους στήριζε, διατηρώντας παράλληλα την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ανεξαρτησία. Δεν έγινε, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με τις προεδρικές φρουρές του Τσίπρα, δεν εξέπεμψε κάτι αντίστοιχο της τσιπρολαγνίας μέχρι και το αντίστιχο 2015 του Εκουαδόρ. Κυρίως, δεν ανέστειλε την καθημερινή ανεξάρτητη πολιτική και οργανωτική δουλειά μέσα στο λαό. Έτσι, δεν χρειαζόταν να γλείφει καμία μεγάλη δύναμη μέσα από τον Τύπο της, μπας και παραμείνει στον αφρό. Ούτε, όταν ήρθε το αντίστοιχο 2015, εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή, επικαλούμενη την ανάγκη για αναζήτηση άλλων – μη πολιτικών – μονοπατιών για να περπατήσει, κάτι που θα ευνοούσε τον Κορρέα.

Έτσι, αν η πρώτη επίθεση από λατινοαμερικάνους μαρξιστές – λενινιστές σε κυβέρνηση – καθεστώς του “σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”, εν προκειμένω, στη Βενεζουέλα, είχε αντιμετωπιστεί με αποστροφή στην Ευρώπη, το ΜΛΚΚ Εκουαδόρ ξεκαθαρίζει, ακόμα και σε όποιον θέλει να κλείνει τα ματια, το τι συμβαίνει στην περιοχή με αυτές τις κυβερνήσεις.

Το πολιτικό μέτωπο του ΜΛΚΚ Εκουαδόρ, η Λαϊκή Ενότητα, η οποία είναι η τυπική συνέχεια του προηγούμενου πολιτικού μετώπου του, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος, το οποίο το καθεστώς Κορρέα έθεσε εκτός των καταγεγραμμένων πολιτικών φορέων της χώρας (πρακτικά, εκτός νόμου), κατέβηκε στις εκλογές στηρίζοντας τον Πάκο Μονκάγιο, στο πιο μεγάλο αριστερό και ιθαγενικό ψηφοδέλτιο, το οποίο κατέλαβε την τέταρτη θέση. Ομοίως, θα εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά.

Παρακάτω η δήλωση της Λαϊκής Ενότητας για το 2ο γύρο.

***

Απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας

Στο δεύτερο γύρο: “Κάτω ο Κορρέα! Κάτω!”

Στις 19 Φλεβάρη, ο λαός του Εκουαδόρ ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής, απορρίπτοντας τον απολυταρχισμό, την οικονομική κρίση και τη διαφθορά. Η ψήφος στην Εθνική Συμφωνία για την Αλλαγή αποτελεί τμήμα της θέλησης του λαού ο οποίος στους δρόμους και στις κάλπες είπε όχι στη συνέχεια αυτής της κατάστασης.

2.Στις 2 Απρίλη, στο δεύτερο γύρο, οι πολίτες του Εκουαδόρ αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα, ένα πραγματικό δημοψήφισμα, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία ο Κορρεϊσμός, αν θα συνεχίσει ή όχι αυτό το απολυταρχικό καθεστώς το οποίο επί 10 χρόνια δίωκε τους δασκάλους, τους αυτόχθονες, τους εργαζόμενους, τους περιβαλλοντιστές, ένα καθεστώς το οποίο έστειλε στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες, το οποίο στέρησε την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο στη νεολαία. Μία κυβέρνηση η οποία υποθήκευσε την εθνική κυριαρχία, η οποία παρέδωσε τις κύριες πηγές πετρελαίου σε ξένες επιχειρήσεις, η οποία χρέωσε τη χώρα με όρους βλαπτικούς προς το εθνικό συμφέρον. Μία κυβέρνηση την οποία θα θυμόμαστε ως την πιο διεφθαρμένη στην ιστορία.

3.Σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία, η Λαϊκή Ενότητα παίρνει θέση στο πλευρό του λαού, για να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον κύριο εχθρό της Πατρίδας και της Δημοκρατίας. Υιοθετούμε το σύνθημα “Κάτω ο Κορρέα! Κάτω!”, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το καταστροφικό πολιτικό σχέδιο. Εδώ δεν χωρούν ημίμετρα, το λευκό ή το άκυρο δεν είναι επιλογή, καθώς ευνοεί, στην τελική, το Λένιν Μορένο. Στις σημερινές συνθήκες, για να ηττηθεί ο Κορρεϊσμός χρειάζεται να ψηφιστεί ο Γκιγιέρμο Λάσσο.

4.Αυτή είναι μία ψήφος για να φύγει ο Κορρεϊσμός και δεν σημαίνει επ’ ουδενί προσχώρηση στην προγραμματική πρόταση του Γκιγιέρμο Λάσσο.

5.Από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας κυβέρνησης, η Λαϊκή Ενότητα μαζί με το λαό θα κινητοποιηθεί για να απαιτήσει:

-Έρευνα και τιμωρία όλων των διεφθαρμένων.

-Τερματισμό στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγωνιστών

-Άμεση σύγκληση μίας Λαϊκής Διαβούλευσης και Συντακτικής Συνέλευσης για να διαλυθεί το εποικοδόμημα του απολυταρχισμού και να τσακιστεί η διαφθορά.

-Αποκατάσταση της νομικής προσωπικότητας της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών (UNE) και την επιστροφή των κονδυλίων για την ανεργία (Fondos de Cesantia), άνοιγμα των σχολείων που έκλεισαν.

H τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας για το 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών (βλ. βίντεο)

-Ελεύθερη πρόσβαση της νεολαίας στα πανεπιστήμια.

-Μορατόριουμ στην εξορυκτική και πετρελαϊκή βιομηχανία, υπεράσπιση των πηγών ύδρευσης.

-Σεβασμό στον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της χώρας και τα συλλογικά δικαιώματα.

-Πλήρη ισχύ στις πολιτικές ελευθερίες, όπως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.

-Ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νεολαίας, των δασκάλων, των γυναικών

-Υπεράσπιση της αυτονομίας της κοινωνικής ασφάλισης και επιστροφή των κονδυλίων της, σεβασμό στην Αγροτική Κοινωνική Ασφάλιση

-Πλήρη κυριαρχία, η οποία προϋποθέτει τον έλεγχο στα συμβόλαια που συνάφθηκαν στην πετρελαϊκή και εξορυκτική βιομηχανία, όπως και το εξωτερικό χρέος, κατά τα 10 τελευταία χρόνια.

5.Ευχαριστούμε τους συμπατριώτες που ψήφισαν τον Πάκο Μονκάγιο και τις λίστες της Εθνικής Συμφωνίας για την Αλλαγή, όπως και τις λίστες “2” της Λαϊκής Ενότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να παλεύουμε για ένα καλύτερο Εκουαδόρ, θα βρισκόμαστε στους δρόμους και τις πλατείες, χέρι – χέρι με το λαό μας.

Geovanni Atarihuana

Πανεθνικός Επικεφαλής

Mery Zamora

Πρώτη Αναπληρώτρια

Sebastián Cevallos

Δεύτερος αναπληρωτής

Ángel Orna

Γραμματέας

βλ. επίσης

Ο Ραφαέλ Κορρέα αποχαιρετά, ξεπουλώντας το πετρέλαιο στη Ρωσία (28/11/2015)

«Κάτω ο Κορρέα! Κυβέρνηση Λαϊκή!» (26/06/2015)

Advertisements

2 thoughts on “Εκουαδόρ: Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για το 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών: «Κάτω ο Κορρέα! Κάτω!»

 1. giorgos Μαρτίου 18, 2017 στο 11:25 πμ Reply

  Πασοκ η δεξια; Δεξιααα!
  Συριζα η δεξια; Δεξιααα!
  Αμερικανοι η ρωσοι ιμπεριαλιστες; Αμερικανοιοιοι!
  Ρωσοιοιοι!

  Μια φορα κοετζης για παντα κοετζης

 2. parapoda Μαρτίου 18, 2017 στο 1:22 μμ Reply

  Γιώργο, το κείμενο είναι της Λαϊκής Ενότητας στο μακρινό Εκουαδόρ. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση. Δεν μπορείς να το συγκρίνεις ούτε με διλήμματα τύπου 1989, γιατί ενώ στο Εκουαδόρ το κομμουνιστικό κίνημα αναπτύσσει την πολιτική συνείδηση όσων συμμετέχουν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και έχει μία ξεκάθαρη γραμμή σε τι διαχωρίζεται από το Λάσσο, ποιος είναι ο κύριος εχθρός σήμερα και ποιος θα είναι αύριο, το 1989 το ελληνικό επίσημο κομμουνιστικό κίνημα νανούριζε το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  Αν θες, εξήγησε τη θέση σου, γιατί, με τα τόσα θαυμαστικά και ψευτοδιλήμματα που θέτεις, ακόμα και σε αυτά είναι διφορούμενη η θέση σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: