Ρωσική Άνοιξη στο Μπαχρέιν (σε βάρος ΗΠΑ και Ιράν)

Στο παρακάτω άρθρο βλέπουμε πώς η Ρωσία έχει αξιοποιήσει την Αραβική Άνοιξη, αφήνοντας μάλιστα τις ΗΠΑ να κάνουν τη βρώμικη δουλειά (και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των αιμοσταγών συμμάχων τους), για να πατήσει πόδι ακόμα και στο Μπαχρέιν, στη χώρα, δηλαδή, που φιλοξενεί το σύμβολο της όλο και μειούμενης αμερικανικής παρουσίας στον Περσικό Κόλπο, τον 5ο στόλο. Η Ρωσία δεν έχει αφήσει τομέα που να μην είναι παρούσα πια σε αυτή τη χώρα. Για την ακρίβεια, ωστόσο, η παρουσία της στο Μπαχρέιν δεν καλύπτει μόνο το χώρο που άφησαν οι ΗΠΑ, αλλά και το χώρο που αντικειμενικά διεκδικεί και ο αποκλίνων σύμμαχός της Μόσχας, το Ιράν, δημιουργώντας έτσι άλλο ένα σημείο αλληλοεπικάλυψης και τριβής ανάμεσα σε Μόσχα και Τεχεράνη.

 Оι επικεφαλής Μπαχρέιν και Ρωσίας κατά την πρώτη περσινή τους συνάντηση (φωτό)

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο, αλλά και αυτονόητο πως η Ρωσία του Πούτιν, αξιοποιεί ακόμα και τα ελάχιστα “δημοκρατικά” σκιρτήματα των δυτικών δημοκρατιών τύπου Αγγλίας και Γαλλίας που προκαλούνται κάτω από την πίεση της πραγματικά δημοκρατικής κοινής γνώμης στη “Δύση”, αδιαφορώντας για την αιμοσταγή φύση αυτών των καθεστώτων.

Το σημείο πίεσης στη Μέση Ανατολή: Γιατί η Ρωσία χρειάζεται το Μπαχρέιν

10 Μάρτη 2017, Νικίτα Σμάγκιν

Σε μιε εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούσαν τον κύριο εγγυητή της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή για μια μεγάλη χρονική περίοδο, χάνουν τη φήμη που είχαν ως ενός αξιόπιστου συμμάχου, η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει το κενό, αυξάνοντας την επιρροή της στην περιοχή. Το Μπαχρέιν μπορεί να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Μόσχας στην περιοχή.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να αξιοποιήσει την αλλαγή της στάσης των χωρών της περιοχής έναντι των ΗΠΑ. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ κατά την Αραβική Άνοιξη, όταν η Ουάσινγκτον υποστήριξε τους διαδηλωτές αντί για το σύμμαχό της Χόσνι Μουμπάρακ, ωθεί τις χώρες της περιοχής να αναζητήσουν έναν πιο σταθερό εγγυητή της ασφάλειας, κάτι που ταιριάζει πλήρως στα συμφέροντα της Μόσχας. Σε μια τέτοια κατάσταση, το μικρό Μπαχρέιν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “σημείο πίεσης” της Ρωσίας έναντι των ανταγωνιστών της στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος

Το Μπαχρέιν είναι η κύρια βάση για τον 5ο ναυτικό στόλο των ΗΠΑ. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει μία μεγάλη επίδραση στη λήψη αποφάσεων σε αυτή την πλούσια χώρα. Στο μεταξύ, οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά τα πρόσφατα χρόνια έχουν αναγκάσει το Μπαχρέιν να αρχίσει μία αναθεώρηση της προηγούμενης προσέγγισής του αναφορικά με τη συνεργασία με αυτές.

Το εναρκτήριο σημείο αυτής της αναθεώρησης ήταν το 2011, όταν, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ουάσινγκτον ανοιχτά υποστήριξε τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο και αρνήθηκε να βοηθήσει το σύμμαχό της, πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Αυτό το γεγονός, το οποίο συνδυάστηκε με την άσκηση κριτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαχρέιν, εγείρει ανησυχίες ότι, σε μια κρίση, η Ουάσινγκτον μπορεί να εγκαταλείψει την υποστήριξη στην τρέχουσα κυβέρνηση του νησιού.

Επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ, κατά τα πρόσφατα χρόνια έχουν αρχίσει να περιορίζουν την ανάμειξή τους στη Μέση Ανατολή. Επομένως, όχι μόνο το Μπαχρέιν, αλλά ακόμα και άλλες αραβικές μοναρχίες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες και τη θέληση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει στην επίλυση του ιρανικού προβλήματος.

Η Ρωσία, από την άλλη, σημαντικά αύξησε την ανάμειξή της στην περιοχή κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Και έκτοτε, αντίθετα με το Λευκό Οίκο, το Κρεμλίνο δεν απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αντάλλαγμα για την παροχή όπλων, γιατί οι σχέσεις του Μπαχρέιν με τη Ρωσία είναι ένας άλλος τρόπος για την επίτευξη της δικής της ασφάλειας.

Ρόλος διαμεσολαβητή

Για τη Ρωσία, το Μπαχρέιν είναι σημαντικό, γιατί η Μανάμα είναι έτοιμη να αποτελέσει το μεσολαβητή για τις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με άλλες αραβικές χώρες, ιδίως με τη Σαουδική Αραβία, για το χειρισμό του ιρανικού προβλήματος.

Η θέληση του Μπαχρέιν να αποτελέσει διαμεσολαβητή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρέσβη του Μπαχρέιν στη Ρωσία, αυτή τη χρονιά η Μανάμα θα φιλοξενήσει μια συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των αραβικών μοναρχιών και της Ρωσίας.

Ο αρχιστράτηγος των Ένοπλων Δυνάμεων του Μπαχρέιν Σάιχ Χαλίφα Ίμπν Άχμαντ Αλ Χαλίφα υπογράφει με τον Αλεξάντρ Φόμιν, Προεδρικό Απεσταλμένο και διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Στρατιωτικο-Τεχνική Συνεργασία της Ρωσίας αμυντικό σύμφωνο (φωτό)

Αυτό επίσης δείχνει ότι τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου πιστεύουν ότι η Ρωσία σήμερα αποτελεί μία δύναμη που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περιοχή.

Αραβική Άνοιξη

Η Ρωσία και το Μπαχρέιν άρχισαν ένα νέο είδος σχέσης με το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Μετά την αιματηρή καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στο βασίλειο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσαν τις άδειές τους για τη χορήγηση οπλισμού στο Μπαχρέιν. Απαντώντας, η Μανάμα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια ΑΚ-103 τουφεκιών, και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του στρατού του Μπαχρέιν.

Το επόμενο βήμα ήταν το 2014, όταν το Μπαχρέιν, παρά τις κυρώσεις από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ενάντια στο Κρεμλίνο, υπέγραψε μια επενδυτική συμφωνία με τη Ρωσία. Την ίδια χρονιά, εγκαινιάστηκαν απευθείας πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Μανάμα. Η Ουάσινγκτον δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της και θεώρησε αυτές τις ενέργειες ως αδιαφορία για τα συμφέροντά της.

Το 2016, όταν η διεθνής κοινότητα κατηγόρησε το Κρεμλίνο για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, ο βασιλιάς Χαμάντ Ιμπν Ισά Αλ Χαλίφα επισκέφτηκε δύο φορές το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, οι δύο πλευρές συζήτησαν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των πολιτικών σχέσεων, και υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία.

Επιπλέον, το Νοέμβρη του 2016, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν προσκάλεσε το Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί το Μπαχρέιν και το Δεκέμβρη του 2016 το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ ανέφερε ότι υπήρχε μία λίστα από εταιρίες από το Μπαχρέιν που είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Κριμαία.

Υπάρχουν επίσης κάποιες θετικές εξελίξεις στις αρχές του 2017. Στο τέλος του Φλεβάρη, η Μανάμα φιλοξένησε την πρώτη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Μπαχρέιν – Ρωσίας για την Εμπορική, Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Στις 6 Μάρτη, ο πρέσβης του Μπαχρέιν στη Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Χάλιντ Ιμπν Άχμαντ Αλ Χαλίφ θα φτάσει στη Μόσχα στις 24 Μάρτη.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι, παρά τις περίπλοκες σχέσεις της Μόσχας με τους συμμάχους της Μανάμα, το Μπαχρέιν και η Ρωσία συνεχίζουν να ενισχύουν τη σχέση τους.

Πρόσβαση στην αγορά όπλων

Παρά την καλά αναπτυγμένη υποδομή, τη πιο φιλελεύθερη νομοθεσία στην περιοχή και το υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, το μικρό μέγεθος του Μπαχρέιν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μεγάλο στόχο για ρωσικές μπίζνες. Ταυτόχρονα, η χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα βολικό σημείο για να ξεκινήσει η οικονομική και πολιτική διείσδυση της Ρωσίας στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Πρώτα από όλα, λόγω των κυρώσεων και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, η Ρωσία αντιμετωπίζει μια έλλειψη επενδύσεων, επομένως, οι χώρες του Κόλπου έχουν άμεσο ενδιαφέρον. Το Μπαχρέιν έχει επενδύσει πάνω από 50 εκ. $ στο λιανικό εμπόριο, σε εμπορικά ακίνητα, στην εξορυκτική βιομηχανία και σε υπηρεσίες logistics στη Ρωσία.

Η συνεργασία με τη Μανάμα αποδεικνύει την επιθυμία της Ρωσίας να εισέλθει στην αγορά όπλων της Αραβικής Χερσονήσου. Σήμερα, πέραν της παροχής μηχανημάτων, η Μόσχα εκτελεί συμβόλεω για την προμήθεια των αντιαρματικών Κόρνετ στο Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κομερσάντ”, ακόμα και ένα μέτριο αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία για τη Ρωσία, καθώς το Μπαχρέιν, όπως και όλες οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, παραδοσιακά επισκεντρώνονται στην προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής Μπαχρέιν – Ρωσίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει η προμήθεια προϊόντων ρωσικού κρέατος, και άρχισαν συνομιλίες για τη δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας.

Η επιτυχής υλοποίηση τέτοιων σχεδίων, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα παράδειγμα για την επωφελή συνεργασία και των άλλων αραβικών μοναρχιών με τη Ρωσία.

Το κείμενο στα αγγλικά: http://rbth.com/international/2017/03/10/middle-east-russia-bahrain-716863

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: