ΜΛΚΚ Εκουαδόρ: Το άκυρο στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών – ένας επιφανειακός ριζοσπαστισμός

Η πολιτική του “ούτε – ούτε” έχει μία μεγάλη ιστορία στις τάξεις του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όταν υιοθετήθηκε, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο κίνημα. Δεν είναι πάντοτε απορριπτέα αυτή η στάση. Πρέπει, όμως, να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ο συσχετισμός δύναμης και η δυναμική που προκαλείται είτε από τη μία (υιοθέτηση του “ούτε – ούτε”) είτε από την αντίθετη στάση, αν βέβαια αυτή η στάση συνοδευτεί από ανάληψη πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, αν η απόρριψη του διλήμματος οδηγεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών που αντικειμενικά δημιουργούν ένα νέο δίλημμα στη γενικότερη εικόνα, τότε πρέπει να υιοθετηθεί. Για παράδειγμα, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επαναστάτες διεθνιστές που δεν κράτησαν (με τη μη προσχώρηση είτε στο αγγλογαλλορωσικό είτε στο γερμανικό στρατόπεδο) μία στάση απλώς συνεπή με τις αρχές τους, αλλά όρισαν και καθήκοντα για δημιουργία μίας νέας Διεθνούς και για την επανάσταση, μπόρεσαν να προκαλέσουν μία νέα διαίρεση στον κόσμο, ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό. Αντίθετα, τη δεκαετία του ’70, οι επαναστάτες κομμουνιστές που δεν έκαναν ορθή εκτίμηση των τάσεων στη διεθνή σκηνή και αρκέστηκαν στο “ούτε – ούτε” που αντιστοιχούσε στη δεκαετία του ’60, μη ορίζοντας, όπως και όσοι κινήθηκαν αντίθετα, αντίστοιχα καθήκοντα, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και στη διάλυση.

Τα ίδια ισχύουν και στη στάση στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το άκυρο είναι ένας γλυκός πειρασμός από άποψη διατήρησης της ιδεολογικής αγνότητας, είναι όμως και μία σειρήνα που συχνά οδηγεί στο αντίθετο από το στόχο που υποδείκνυε ο Λένιν: στην αποχώρηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος από το πολιτικό σκηνικό (άσχετα αν πιθανά γίνεται λόγος ως και για την ύπαρξη στόχου για εξουσία, έτσι αποκομμένου από τις πολιτικές εξελίξεις και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτές προσφέρουν στο κίνημα). Η Λαϊκή Ενότητα στο Εκουαδόρ συμμετέχει ενεργά και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εντοπίζοντας τον κύριο εχθρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος (βίντεο ενάντια στο «άκυρο»)

Το Εκουαδόρ, από αυτή την άποψη, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση, όπου το “ούτε – ούτε” ευνοεί τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης τόσο στην πολιτική σκηνή της χώρας, όσο και στο εργατολαϊκό κίνημα, με δεδομένο ότι το κίνημα αρχικά είχε υποστηρίξει την άνοδο του Κορρέα στην προεδρία της χώρας, αργότερα πέρασε σε μία στάση ουδετερότητας και ψυχρότητας, και τώρα, με δεδομένη την απόκτηση καθεστωτικών χαρακτηριστικών από αυτόν, τα οποία πλήττουν το χώρο δράσης του κινήματος, αλλά και την ανεξαρτησία και τη μαχητικότητα του κινήματος, είναι αναγκαστικό να επιλεγεί μία “παράταιρη” κατά πολλούς ρεφορμιστές (που βλέπουν εξελικτικά την έλευση του σοσιαλισμού) ψήφος. Το παρακάτω άρθρο από το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ (στις προεδρικές συμμετείχε στη Λαϊκή Ενότητα με υποψήφιο τον Πάκο Μονκάγιο που βγήκε 4ος), εξηγεί γιατί το “ούτε – ούτε” πρέπει να το κρίνουμε κάθε φορά με βάση την εκάστοτε συγκεκριμένη συγκυρία.

***

ΜΛΚΚ Εκουαδόρ: Το άκυρο στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών – ένας επιφανειακός ριζοσπαστισμός

Η τέχνη της επαναστατικής πολιτικής έγκειται στην ικανότητα να κατανοούμε με απόλυτη αντικειμενικότητα την πραγματικότητα που υπάρχει σε μια συγκεκριμένη στιγμή στην κοινωνία και, μπροστά σε αυτή, να καθορίζουμε μία ορθή στάση – σύμφωνη με τις ιδεολογικόπολιτικές αρχές – η οποία να συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, δηλαδή, στην περίπτωσή μας, στην κατάκτηση της εξουσίας από πλευράς της εργατικής τάξης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Με τη μια ή την άλλη διατύπωση, ανάμεσα σε όσους θεωρούν εαυτόν αριστερό σίγουρα υπάρχει συμφωνία με την παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, κατά την υλοποίησή της, παρουσιάζονται δυσκολίες, γιατί σε διάφορες περιστάσεις ο βολονταρισμός και ο υποκειμενισμός επικρατούν της αντικειμενικής ανάλυσης. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει στις τάξεις κάποιων αριστερών και δημοκρατικών διανοούμενων, οι οποίοι επιδιώκουν να επαναλάβουν την πολιτική στάση που το λαϊκό κίνημα και οι αριστερές οργανώσεις υιοθέτησαν σε προηγούμενες εκλογές, παρότι λάμβαναν χώρα σε διαφορετική συγκυρία.

Με μια επιφανειακή στάση ταξικής ανεξαρτησίας καλούν σε άκυρη ψήφο, γιατί “δεν είναι δυνατό να δώσουμε ψήφο σε έναν τραπεζίτη”. Αν δει κανείς τυπικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, δηλαδή χωρίς να λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, τον συσχετισμό των υπαρχουσών δυνάμεων και τη δυνατότητα της πρόκλησης μίας αλλαγής σε αυτόν, που με κάποιο τρόπο να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για δράση και αγώνα· τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το λαϊκό κίνημα· τις αντιθέσεις στους κόλπους της κυρίαρχης τάξης· την κατάσταση πνευμάτων των μαζών οι οποίες επιδιώκουν μια αλλαγή στη χώρα, τότε είναι εξηγήσιμο το ότι καταλήγουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, επιφανειακά ριζοσπαστικό, όμως εσφαλμένο.

Διαδήλωση που οργάνωσε το ΜΛΚΚ Εκουαδόρ το 2012 (πηγή)

Η άκυρη ψήφος είναι ένα από τα χαρτιά με τα οποία παίζει ο Κορρεϊσμός. Αν δεν του είναι εφικτό να αποσπάσει την ψήφο του εκλογικού σώματος, επιδιώκει αυτή, τουλάχιστον, να μην πάει στον αντίπαλό του, για τον οποίο αναπτύσει έναν πολιτικό λόγο δήθεν αντιολιγαρχικό.

Το σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι τέτοιο που η απόφαση για φραγμό στο δρόμο του Κορρεϊσμού μέσω της ψήφισης του Λάσσο ανταποκρίνεται πλήρως στις πολιτικές ανάγκες του εργατικού και λαϊκού κινήματος και στην πραγματική δυνατότητα της πρόκλησης μιας αλλαγής στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, από την οποία να μπορεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να επωφεληθεί για να προχωρήσει τη διαδικασία ανασύνθεσης των δυνάμεών του, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα για τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα. Είναι μία ψήφος αναγκαστική, όμως αναγκαία.

Το κύριο άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Εn Marcha, οργάνου του Μαρξιστικού – Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Εκουαδόρ, φύλλο 1763,15-21 Μάρτη 2017.

Βλ. επίσης:

ΜΛΚΚ Εκουαδόρ: Γιατί ψήφος στον Λάσσο και όχι στον εκπρόσωπο του Κορρεϊσμού

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για το 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών: «Κάτω ο Κορρέα!Κάτω!»

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: