Κίνα – Ισραήλ: το νέο υπόδειγμα στις διεθνείς σχέσεις;

Οι σχέσεις Κίνας – Ισραήλ, αθόρυβα, αλλά πρακτικά, όπως συνηθίζουν οι δύο πλευρές, αναπτύσσεται ραγδαία. Μάλιστα, φαίνεται να καθιερώνουν και ένα νέο είδος διακρατικών σχέσεων: αυτές που τυπικά αποκλίνουν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά που εντείνονται σε οικονομικό επίπεδο και σε θέματα τυπικά ήσσονος σημασίας. Γιατί πόσο ήσσονος σημασίας είναι αυτά όταν, για παράδειγμα, με την έλευση Τραμπ, οι εμπορικές σχέσεις αναβαθμίζουν την επίδρασή τους στις πολιτικές σχέσεις και, την ίδια περίοδο, Κίνα και Ισραήλ συζητούν σοβαρά για καθιέρωση ελεύθερου εμπορίου; Και δεν είναι μόνο αυτό: Το Ισραήλ προσφέρεται να αποτελέσει μέρος του κινεζόπνευστου Νέου Δρόμου του Μεταξιού (Belt & Road Initiative), τουλάχιστον όσον αφορά το θαλάσσιο σκέλος του (Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού του 21ου αιώνα), μία εμπορική συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Ευρώπης, αλλά και αναβαθμίζει την Κίνα έναντι και της Ρωσίας, ενώ, παράλληλα, αν δεν αδειάζει τη γωνιά στις ΗΠΑ, τουλάχιστον δίνει μια win-win (κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) διέξοδο στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, μειώνοντας την κινεζική πίεση στην αμερικανική ήπειρο. Ταυτόχρονα, αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα μπορεί να πλήξουν ή να θέσουν όριο στις σχέσεις κάποιων μεσανατολικών χωρών με το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, με το οποίο η Κίνα είναι ήδη σε απόκλιση (βλ.και κινεζικό βέτο στην ένταξη του Ιράν στη “Σαγκάη”), ενώ βαθαίνουν τις πολιτικές σχέσεις της Κίνας με άλλες χώρες της περιοχής (βλ.επίσκεψη σαουδάραβα βασιλιά στην Κίνα αμέσως πριν το Νετανιάχου).

Νετανιάχου και Τζιπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στις 21 Μάρτη στο Πεκίνο (πηγή)

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο που παρατηρείται στον τομέα της ενέργειας, όπου δεν ισχύουν τα στρατόπεδα που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν “συνέργειες”, μπορεί σε διακρατικό επίπεδο να απεικονιστεί στις σχέσεις Ισραήλ και Κίνας. Και γι’ αυτό, αξίζει να παρακολουθούνται, αφού δεν έχουμε να κάνουμε με απόσπαση της πολιτικής από την οικονομία (όπως λένε κάποιοι αντιμαρξιστές), αλλά με μία ιδιαίτερη μορφή διαλεκτικής σχέσης μεταξύ και πολιτικής και οικονομίας, σε μια περίοδο που, αφού τα πολιτικά στρατόπεδα σε διεθνές επίπεδο είναι πιο χαλαρά από ποτέ και δεν υπάρχει πια η ταύτιση του προσήμου των οικονομικών και των πολιτικών διακρατικών σχέσεων, η οικονομία αποτελεί τη “συγκολλητική ουσία”.

Ισραήλ και Κίνα: ένας τέλειος γάμος, κατά το Νετανιάχου

Παρότι η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παραμένει περιορισμένη, οι δύο πλευρές προχωρούν σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας

Της Σάνον Τιέτσι

Λίγες μέρες αφότου ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναχώρησε από το Πεκίνο, η κινεζική πρωτεύουσα φιλοξενεί άλλον έναν ηγέτη από τη Μέση Ανατολή: τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη συναντήθηκε με τον κινέζο πρόεδρο Ξι Τζιπίνγκ. Γενικά, η σχέση Κίνας – Ισραήλ είναι περιορισμένη εξαιτίας τόσο της απόστασης, όσο και γεωπολιτικών λόγων. Το Ισραήλ είναι ένας ισχυρός συνεργάτης των ΗΠΑ, ενώ η παραδοσιακή υποστήριξη της Κίνας προς την παλαιστινιακή υπόθεση έχει επίσης καταστήσει πιο σύνθετους τους δεσμούς με την ισραηλινή κυβέρνηση. Μόλις πρόσφατα, το Γενάρη του 2017, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα περιόριζε τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες εκείνες (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) οι οποίες υποστήριξαν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο κατήγγειλε τους ισραηλινούς εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, τόσο η Κίνα όσο και το Ισραήλ επιθυμούν να βαθύνουν τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Για το Πεκίνο, το Ισραήλ αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό συνεργάτη, καθώς η Κίνα επιδιώκει να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Το Ισραήλ αποτελεί επίσης ένας δυνάμει κόμβος για την πρωτοβουλία της Κίνας για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού (Ζώνη & Δρόμος), δεδομένης της γεωγραφικής του θέσης. Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές φαίνεται να ικανοποιούνται με την αποδοχή της αναγκαιότητας για πιο περιορισμένη πολιτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να καρπωθούν τα οφέλη από μια διευρυμένη οικονομική συνεργασία.

Σε αυτή τη διπλωματική προσέγγιση δόθηκε ένα όνομα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νετανιάχου, κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανεβάσουν τη σχέση τους στο επίπεδο μιας “καινοτόμας συνολικής συμφωνίας”. Η λέξη – κλειδί είναι η “καινοτομία”: αναφέρεται στη συνεργασία σε τεχνολογικές καινοτομίες, κάτι που η Κίνα επιδιώκει να κάνει. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ξινχουά, το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες αναφέρει πλήθος τομέων αυξημένης συνεργασίας, ανάμεσα στους οποίους “ο έλεγχος της ρύπανσης του αέρα, η διαχείριση των σκουπιδιών, ο περιβαλλοντικός έλεγχος, η διατήρηση και ο καθαρισμός των υδάτινων πόρων, καθώς και τομείς υψηλής τεχνολογίας”. Η Κίνα και το Ισραήλ επίσης σχεδιάζουν να εγκαθιδρύσουν ένα “παγκόσμιο κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας, πάρκα καινοτομίας και ένα καινοτόμο κέντρο συνεργασίας”, αναφέρει το Ξινχουά.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο υποδέχεται το Νετανιάχου τη Δευτέρα 20 Μάρτη (πηγή)

Ο Νετανιάχου ιδιαίτερα ανέφερε το ενδιαφέρον του Ισραήλ να συμμετάσχει στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού και προσκάλεσε κινεζικές εταιρίες να συμμετάσχουν σε πρότζεκτ υποδομών εντός Ισραήλ. Τόσο αυτός όσο και ο Λι έκαναν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, με τον Λι να υπόσχεται να επιδιώξει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο.

Ο Νετανιάχου, στο μεταξύ, είπε στον Ξι ότι το Ισραήλ αναμένει η Κίνα να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη Μέση Ανατολή, αντηχώντας παρόμοιες δηλώσεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν που έκανε το σαββατοκύριακο. Μιλώντας μπροστά σε πλειάδα επιχειρηματιών και των δύο χωρών, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενθάρρυνε την Κίνα “να αναλάβει τη θέση που της ανήκει δικαιωματικά…στην παγκόσμια σκηνή”.

Ειμαστε ο τέλειος νεαρός σας συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια”, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. “(…) Πιστεύω ότι πρόκειται για τον τέλειο γάμο”.

Πηγή:http://thediplomat.com/2017/03/israel-and-china-a-marriage-made-in-heaven-says-netanyahu/

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: