Συνέντευξη Πολ Ποτ σε απεσταλμένους των εφημερίδων του Χονγκ Κονγκ Wen Wei Po και Ta Kun Pao (21/09/1978)

Σαν σήμερα, στις 17 Απρίλη 1975, απελευθερωνόταν η Πνομ Πενχ, πρωτεύουσα της Καμπότζης, από τις Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης, εν συντομία Ερυθρούς Χμερ. 42 χρόνια μετά, η αντίληψη που έχει σε μεγάλο βαθμό η παγκόσμια κοινή γνώμη για τη διακυβέρνηση της Καμπότζης τα χρόνια 1975 – 1978 από τους Ερυθρούς Χμερ είναι η χειρότερη. Σε αυτό, φυσικά, παίζει ρόλο, πέραν των ίδιων των ευθυνών του καθεστώτος (βλ. εισαγωγικά κείμενα στους παρακάτω συνδέσμους), και το γεγονός ότι το καθεστώς εκείνο δεχόταν τη συκοφαντική εκστρατεία και από τη Δύση και από το μπρεζνιεφικό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του πιο δημοφιλούς στην παγκόσμια κοινή γνώμη Βιετνάμ, το οποίο συστηματικά επιδείκνυε μεγαλοκρατική πολιτική σε όλη την Ινδοκίνα. Ακόμα και σήμερα, ετοιμάζεται χολιγουντιανή υπερπαραγωγή καταδίκης ενός εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος που επεδίωξε την ανεξαρτησία από κάθε ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

Το 1978 ήταν μια χρονιά που το καθεστώς έδειχνε να ξεπερνά τα προβλήματα ανοικοδόμησης μετά τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς που δεν είχαν αφήσει τίποτε όρθιο. Παράλληλα, όμως, κορυφωνόταν και η αυξανόμενη επιθετικότητα του Βιετνάμ, η οποία κατέληξε στα τέλη του έτους σε ευρείας κλίμακας εισβολή που οδήγησε ξανά τους Ερυθρούς Χμερ στη ζούγκλα, μέχρι την παράδοση των όπλων στη δεκαετία του ’90. Η κυβέρνηση της Καμπότζης προχώρησε το 1978 σε σειρά συνεντεύξεων με δημοσιογράφους από χώρες όλου του κόσμου και μία από αυτές είναι και η παρακάτω, στην οποία έμφαση δίνεται στη γεωπολιτική διάσταση της επιθετικότητας του Βιετνάμ και στις εξελίξεις στη ΝΑ Ασία.

***

Δημοκρατική Καμπότζη

Υπουργείο Εξωτερικών

Τμήμα Τύπου & Πληροφόρησης

Πολ Ποτ

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καμπότζης

Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Δημοκρατικής Καμπότζης

Συνέντευξη σε εκπροσώπους των εφημερίδων του Χονγκ Κονγκ Wen Wei Po και Ta Kun Pao

Πνομ Πενχ, 21 Σεπτέμβρη 1978

Πρώτη ερώτηση. Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ, από τα τέλη του 1977, τα ΜΜΕ παγκοσμίως αναφέρουν συχνά για τον πόλεμο στα σύνορα Καμπότζης-Βιετνάμ. Η παγκόσμια κοινή γνώμη ενδιαφέρεται για αυτό το γεγονός. Γιατί έχει ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος; Ποια είναι η κατάσταση συγκεκριμένα;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Δημοκρατική Καμπότζη, είδατε ότι ο λαός παλεύει προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή και να βελτιώσει το βιετικό του επίπεδο. Πήγατε στο μέτωπο και γίνατε αυτόπτες μάρτυρες του αγώνα του λαού μας για να υπερασπιστεί το ιερό του έδαφος εναντίον του επιθετιστή, επεκτατιστή, προσαρτιστή εδαφών που είναι το Βιετνάμ. Επομένως, γνωρίζετε την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στη Δημοκρατική Καμπότζη.

Βιετναμέζοι εισβολείς στρατιωτικοί και αξιωματικοί που είχαν συλληφθεί σε καμποτζιανό έδαφος  (πηγή: Μαύρη Βίβλος των ενεργειών επίθεσης και προσάρτησης του Βιετνάμ σε βάρος της Καμπότζης, Σεπτέμβρης 1978)

Δράττομαι της ευκαιρίας της συνάντησής μας σήμερα προκειμένου να σας δώσω επιπρόσθετες πληροφορίες για την κατάσταση στη Δημοκρατική Καμπότζη.

Διεξήγαμε διαδοχικούς επαναστατικούς αγώνες προκειμένου να απελευθερώσουμε τη χώρα και το λαό μας από τη σκλαβιά και να ζήσουμε ανεξάρτητα στο έδαφός μας. Επομένως, έχουμε αναγράψει στο Σύνταγμά μας ότι η Καμπότζη είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ουδέτερη, ειρηνική και αδέσμευτη, ώστε οι άνθρωποι να ζουν εν ειρήνη και να αφοσιώνονται στην ανοικοδόμηση της χώρας εν πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Συνεπώς, αμέσως μετά την απελευθέρωση, ξεκινήσαμε να ανοικοδομούμε την οικονομία, να χτίζουμε τη χώρα και να επιλύουμε το επισιτιστικό πρόβλημα βασιζόμενοι στις θέσεις της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της αυτάρκειας.

Εξάλλου, κάναμε επισκέψεις σε γειτονικές χώρες για να εγκαθιδρύσουμε φιλικές σχέσεις με αυτές. Έτσι, τον ιούνη του 1975, μια αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματούχων πήγε στο Ανόι. Τον Οκτώβρη του 1975 πήγαμε στο Λάος και την Ταϊλάνδη. Όλα αυτά προκειμένου να έχουμε φιλικές σχέσεις και να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τις γειτονικές χώρες.

Όμως συναντήσαμε εμπόδια εξαιτίας μίας γειτονικής χώρας η οποία απέρριπτε την καλή θέληση της Δημοκρατικής Καμπότζης. Αυτή η χώρα επίμονα επιτίθεται στη Δημοκρατική Καμπότζη. Είναι το Βιετνάμ, το οποίο από πολύ καιρό έχει τη στρατηγική της κατάκτησης της Καμπότζης και της προσάρτησής της στο Βιετνάμε μέσω της πολιτικής του της “Ομοσπονδίας της Ινδοκίνας”.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καμπότζης, το Βιετνάμε επιτέθηκε και κατέλαβε τα νησιά Koh Way της Καμπότζης. Ασταμάτητα προβαίνει σε προκλήσεις κατά μήκος της συνοριακής γραμμής προκειμένου να μας επιβάλει τους όρους του. Όμως εμείς δεν έχουμε υποταχτεί γιατί θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι. Επομένως, όντας τρελαμένο από οργή, το Βιετνάμ έχει προβεί σε ευρείας κλίμακας επιθέσεις εναντίον μας από τα τέλη του 1977. Οι Βιετναμέζοι επιθετιστές, οι Σοβιετικοί επεκτατιστές και όσοι τους ακολουθούν έχουν σχηματίσει μια συμμαχία για να μας επιτεθού. Θέλουν να κατακτήσουν την Καμπότζη δια μιάς, σύμφωνα με τη στρατηγική τους “αστραπιαία επίθεση, αστραπιαία νίκη”. Πιστεύουν ότι αν αυτή η στρατηγική πετύχει, τότε όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα θα επιλυθούν, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και θα μπορούσαν να αφομοιώσουν τον Καμποτζιανό λαό.

Έχουν ενωθεί γιατί, από τη μια, για πολύ καιρό οι Βιετναμέζοι θέλουν να κατακτήσουν την Καμπότζη και να την προσαρτήσουν στα εδάφη τους βάσει της πολιτικής τους “μόνο μια χώρα, μόνο ένας λαός υπό την ηγεσία ενός μόνο κόμματος”. Από την άλλη, το Βιετνάμ θέλει να είναι μεγάλη δύναμη στην “Ινδοκίνα” και έπειτα να συνεχίσει την επέκτασή του στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αναφορικά με τους Σοβιετικούς επεκτατιστές, έχουν την παγκόσμια στρατηγική τους η οποία περιλαμβάνει και τη Νοτιοανατολική Ασία. Προς τούτο, χρειάζεται να επιλύσουν το πρόβλημα της Καμπότζης που είναι το κύριο εμπόδιο για τους Βιετναμέζους και για τους ίδιους.

Επομένως, έχουν ενωθεί προκειμένου να επιτίθενται στην Καμπότζη. Σχεδίασαν να καταλάβουν την Καμπότζη με τη μία. Προς τούτο, έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις οι οποίες αποτελούνται από 14 μεραρχίες, συμπεριλαμβανομένων 5 ταξιαρχιών γρήγορης ανάπτυξης. Χρησιμοποιούν έναν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων, συμπεριλαμβανομένων Σοβιετικών τεθωρακισμένων, και ένα μεγάλο αριθμό πυροβόλων όπλων. Όμως άμεσα ανακόψαμε αυτές τις επιθέσεις.

Στην Ανατολική περιοχή, εισήλθαν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο έδαφός μας. Κατά μήκος του δρόμου ν.7 προχώρησαν ως τα ανατολικά της πόλης Suong. Στη Νοτιοδυτική περιοχή, διείσδυσαν κατά μήκος του δρόμου ν.2 από την Pnom Den στο Takeo περίπου 25 χιλιόμετρα εντός των συνόρων μας. Σταματήσαμε την προέλασή τους αυτή. Αποκόψαμε τις δυνάμεις τους σε πολλά κομμάτια και έπειτα, τις εξολοθρεύσαμε μία μία. Σε κάποια σημεία, εξολοθρεύσαμε ολόκληρα τάγματα. Έχοντας κοπεί σε κομμάτια, οι δυνάμεις τους δεν μπορέσαν να αντισταθούν και εκδιώχθηκαν στις 6 Γενάρη 1978. Σοβιετικοί σύμβουλοι και τεχνικοί συμμετείχαν σε αυτές τις μάχες, ως διοικητές και οδηγοί τεθωρακισμένων. Ο Στρατός μας σκότωσε δύο τέτοιους που επέβαιναν σε ένα τεθωρακισμένο.

Επομένως, στις 6 Γενάρη νικήσαμε τη Βιετναμέζικη στρατηγική της “Ομοσπονδίας της Ινδοκίνας”. Τσακίσαμε τη Βιετναμέζικη στρατηγική “Μόνο ένας λαός, μία χώρα, ένα κόμμα”. Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Ωστόσο, από το Φλεβάρη και έκτοτε, οι Βιετναμέζοι συνεχίζουν την επίθεσή τους. Όμως, οι δυνάμεις τους είναι λιγότερες από το μισό των 14 μεραρχιών που έχουν αναπύξει εναντίον μας κατά τα τέλη του 1977 και από το Φλεβάρη έχουν υποστεί βαριές ήττες. Επί του παρόντος, οι Βιετναμέζοι συναντούν πολλές δυσκολίες σε όλους του τομείς. Σε στρατιωτικό επίπεδο, συναντούν μεγάλες δυσκολίες. Οι δυνάμεις τους που μας επιτίθενται κατά μήκος των συνόρων είναι λιγότερες από 2 μεραρχίες. Όταν κάνουμε λόγο για μεραρχίες, θέλουμε να πούμε μεραρχίες με όλο τους τον εξοπλισμό. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τώρα οι Βιετναμέζοι χρησιμοποιούν πολλές μεραρχίες που υπάρχουν μόνο κατ’ όνομα. Καθώς στερούνται εξοπλισμό, χρησιμοποίησαν αεροπλάνα. Η χρήση αεροπλάνων σημαίνει ότι το πεζικό τους έχει συντριβεί. Από τον Ιούλη ώς τις αρχές αυτού του Σεπτέμβρη, έχουμε καταρρίψει 8 ελικόπτερα και βομβαρδιστικά. Το Βιετνάμ έχει πολύ λίγες πιθανότητες χρησιμοποιώντας αεροπλάνα καθώς δεν είναι βιομηχανική χώρα. Είναι μια καθυστερημένη αγροτική χώρα. Οι δυνάμεις του δεν μπορούν να παίξουν στρατηγικό ρόλο. Η χρήση αεροπλάνων δημιουργεί περισσότερα πολιτικες, οικονομικές και χρηματοδοτικές δυσκολίες σε αυτό.

Ο Στρατός μας ήδη έχει αντιμετωπίσει τους αεροπορικούς βομβαρισμούς των ΗΠΑ που διήρκεσαν 200 μέρες και 200 νύχτες. Οι Βιετναμέζικες αεροπορικές δυνάμεις δεν συνιστούν ούτε το ένα χιλιοστό των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που μας επιτέθηκαν το 1973.

Δεύτερη ερώτηση. Τώρα, πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση του Πολέμου Καμπότζης-Βιετνάμ. Μπορεί να κλιμακωθεί αυτός ο πόλεμος περαιτέρω;

Τώρα πια η κατάσταση από πλευράς Βιετνάμ εξελίσσεται πολύ γρήγορα, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, αφού έχει επιτεθεί στην Καμπότζη.

Πριν από την επίθεσή του εναντίον της Καμπότζης, το πραγματικό πρόσωπο του Βιετνάμ δεν ήταν γνωστό. Όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο είναι σοσιαλιστικό και επαναστατικό. Τώρα, όλοι μπορούν να δουν ότι το Βιετνάμ έχει επιτεθεί στην Καμπότζη. Δεν είναι επαναστατική, ούτε σοσιαλιστική, ούτε Αδέσμευτη χώρα. Το Βιετνάμ ανήκει σε μία συμμαχία: είναι μέλος της Σοβιετικής οικονομικής συμμαχίας και έχει προσχωρήσει στο Σοβιετικό πολιτικό μπλοκ. Έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις σε ξένη χώρα. Κατά τους 8 τελευταίους μήνες, δηλαδή, από την αρχή της επίθεσης εναντίον της Καμπότζης, το Βιετνάμ έχει αποκαλυφτεί.

Επιπροσθέτως, το Βιετνάμ αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και χρηματοδοτικές δυσκολίες. Του λείπει ρύζι και τρόφιμα, και η πείνα επιδεινώνεται.

Σε πολιτικό επίπεδο, εσωτερικά, το Βιετνάμ συναντά δυσκολίες. Σε πολλές περιοχές ο Βιετναμέζικος λαός εξεγείρεται.

Με όλες αυτές τις δυσκολίες, το Βιετνάμ έχει συστηματικά προκαλέσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Πράττοντας έτσι, έχει εμπλακεί σε μια περαιτέρω αδιέξοδη κατάσταση.

Επομένως, το Βιετνάμ είναι σε μια σδύσκολη κατάσταση, τόσο εσωτερικά όσο και διαθνώς, στο στρατιωτικό και τον πολιτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της οικονομίας, το χρηματοδοτικό και τον επισιτιστικό. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αποτύχει να κατακτήσει την Καμπότζη. Αν το είχε πετύχει, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική και θα ήταν ακόμα πιο φιλόδοξο και αλαζονικό.

Θα συνεχίσει την επέκτασή του το Βιετνάμ προς το Νότο; Το Βιετνάμ και οι Σοβιετικοί απειλούν να συνεχίσουν την επέκτασή τους στο νότο.

Το πρόβλημα αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό είναι που κάνουν. Απειλούν με τον ίδιο τρόπο που οι φασίστες και οι ιμπεριαλιστές απειλούσαν κατά το παρελθόν, αξιοποιώντας τις βάρβαρες δυνάμεις τους.

Αν πετύχουν να ελέγχουν τη Νοτιοανατολική Ασία τι αλλαγές θα επέλθουν στον κόσμο;

Θα χρησιμοποιούν τις χερσαίες και ναυτικές τους δυνάμεις για να επεκτείνουν την επέκτασή τους, να ελέγχουν τα στενά της Μαλάκκα και να αποκτήσουν τους οικονομικούς πόρους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη.

Θα είναι σε θέση να προβούν σε επέκταση και έλεγχο της Νοτιοανατολικής Ασίας;

Το πρόβλημα έχει ως εξής: αν δεν παλέψουμε εναντίον τους, θα είναι σε θέση να καταλάβουν τη Νοτιοανατολική Ασία. Όμως αν παλέψουμε σθεναρά εναντίον τους, δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν. Είμστε πεπεισμένοι ότι οι χώρες και οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως και οι λαοί όλου του κόσμου κατηγορηματικά δεν θα επιτρέψουν στους Βιετναμέζους ή τους διεθνείς επεκτατιστές να διεξάγουν τις επεκτατικές τους μανούβρες που στοχεύουν στην κατάκτηση άλλων περιοχών.

Όμως αν η Νοτιοανατολική Ασία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και οι μεγάλες δυνάμεις παρέμβουν και τη βοηθήσουν, τότε πόσο πολύ θα κλιμακωθεί ο πόλεμος;

Σήμερα, θέλω να υπογραμμίσω, και το γνωρίζετε αρκετά καλά το τμήμα της Δημοκρατικής Καμπότζης που αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του Βιετνάμ και του Σοβιετικού επεκτατισμού, δηλαδή γνωρίζετε το μερίδιό της στην εθνική άμυνα και τη συμβολή της στη γενική κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο κόσμος θέλει να είναι η Καμπότζη ανεξάρτητη και κυρίαρχη με εδαφική ακεραιότητα, ή να είναι μια μαριονέτα των Βιετναμέζων ή μια Βιετναμέζικη και Σοβιετική βάση;

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και πολλές ασιατικές χώρες έχουν καταλάβει αυτό το πρόβλημα και θα το κατανοούν περαιτέρω. Και παγκοσμίως, όλο και περισσότερες χώρες κατανοούν αυτό το πρόβλημα. Όμως ακόμα υπάρχουν χώρες που δεν το έχουν κατανοήσει. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν μεγάλες χώρες που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην αξιοποίηση των Στενών της Μαλάκκα και στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν ακόμα μια σωστή πολιτική στάση απέναντι στη Δημοκρατική Καμπότζη και δεν γνωρίζουν ακόμα ότι η Δημοκρατική Καμπότζη αντιμετωπίζει την επίθεση των Βιετναμέζων και των διεθνών επεκτατιστών. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι βαθμιαία θα καταλάβουν καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.

Γνωρίζετε σκάκι. Όταν οι Βιετναμέζοι προωθούν ένα πιονι, ήδη έχουν δει από πριν το δεύτερο βήμα που θα κάνουν. Όσοι προωθούν ένα πιονι χωρίς να δουν από πριν το επόμενο βήμα δεν είναι σε θέση να ξέρουν το δεύτερο βήμα των Βιετναμέζων. Οι Βιετναμέζοι συνεχίζουν τις μανούβρες τους στοχεύοντας να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ανοιχτά επιτιθέμενοι στην Καμπότζη. Οι διπλωματικές μανούβρες εναντίον της Καμπότζης στοχεύουν επίσης στην εξυπηρέτηση της επιθετικής έναντι της Καμπότζης στρατηγικής τους. Και η επίθεση στην Καμπότζη συνιστά τμήμα της επιθετικής στρατηγικής τους εναντίον της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θέλουμε να σας πούμε ποια θα ήταν η κατάστση αν οι Βιετναμέζοι και οι Σοβιετικοί επεκτατιστές πετύχουν να κατακτήσουν την Καμπότζη.

Οι Βιετναμέζοι προβαίνουν σε διπλωματικές κινήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία αποσκοπώντας να υπηρετήσουν αυτή τη στρατηγική. Παλεύουν να αντισταθμίσουν την κατάσταση της ήττας τους στο μέτωπο της Καμπότζης ώστε να κερδίσουν χρόνο για να απομονώσουν την Καμπότζη και να προετοιμάσουν τις δυνάμεις τους για νέες επιθέσεις εναντίον της Καμπότζης. Όταν η Καμπότζη θα κατακτηθεί, τότε θα συνεχίσουν και θα επιτεθούν σε άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία. Όμως θεωρούμε πως οι Βιετναμέζοι δεν θα επιτύχουν.

Το Βιετνάμ και οι οπαδοί τους δεν θα είναι σε θέση να κατακτήσουν την Καμπότζη. Θέλουμε να δηλώσουμε ότι αν συνεχίσουν να μας επιτίθενται θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διεξάγουν πόλεμο για 100 χρόνια και ακόμα και μετά από 100 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να κατακτήσουν την Καμπότζη. Αντιθέτως, θα συντριβούν. Το λέω αυτό γιατί είμαι θυμωμένoς και συνειδητοποιημένος. Βασιζόμστε στις δικές μας δυνάμεις.

Πρώτον, έχουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Καμπότζης, του οποίου η ηγεσία είναι σταθερή. Δεύτερον, έχουμε το λαό στο πλευρό μας. Είναι ικανοποιημένος με το κολεκτιβίστικο καθεστώς από το οποίο απολαμβάνουν όλα τα οφέλη, ειδικά οι εργαζόμενοι που συνιστούν πάνω από το 90% όλου του λαού. Το εναπομείναν 10% είναι επίσης με την επανάσταση, συμμετέχει σε αυτή και είναι πατριωτικό. Κανένας δεν θέλει το Βιετνάμ να προσαρτήσει την Καμπότζη. Τρίτον, έχουμε τον ένδοξο Επαναστατικό Στρατό της Καμπότζης. Τέταρτον, σε οικονομικό επίπεδο, μπορούμε να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Κατά τον 5ετή πόλεμο εναντίον των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, όταν η κατάσταση ήταν δύσκολη και σύνθετη, μπορούσαμε να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες και να δίνουμε και βοήθεια και στο Βιετνάμ. Επομένως, τώρα, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψουμε τις επισιτιστικές μας ανάγκες. Πέμπτον, έχουμε ένα σφριγηλό κολεκτιβιστικό σοσιαλιστικό καθεστώς που βασίζεται σε όλο και πιο ισχυρά θεμάλια.

Όσον αφορά το Βιετνάμ, το κόμμα του δεν είναι ένα πραγματικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, είναι στην πραγματικότητα ένα βαθιά ρεβιζιονιστικό κόμμα που έχει προδώσει την επανάσταση. Το καθεστώς του δεν είναι ένα πραγματικό σοσιαλιστικό καθεστώς, είναι ένα μεταμφιεσμένο σε σοσιαλιστικό καθεστώς που καταπιέζει το λαό του. Ο φτωχός λαός παραμένει ακόμα αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η Βιετναμέζικη κρατική εξουσία είναι πολιτικά και οικονομικά διεφθαρμένη και καταπιέζει και εκμεταλλεύεται το λαό της. Να γιατί ο λαός δεν την υποστηρίζει. Αντιθέτως, της αντιτίθεται. Ο Βιετναμέζικος στρατός δεν είναι ένας πραγματικός επαναστατικός στρατός. Είναι ένας διεφθαρμένος στρατός που εκμεταλλεύεται και καταστέλει το λαό. Ο λαός δεν τον υποστηρίζει. Επομένως, δεν μπορεί να στρατολογήσει στρατιώτες για τους σκοπούς τους.

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση του Βιετνάμ είναι πραγματικά κρίσιμη. Η πείνα έχει αυξηθεί. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινώνεται αν το Βιετνάμ επιμείνει να συνεχίζει να την επίθεσή του εναντίον της Καμπότζης.

Στη διεθνή αρένα, το Βιετνάμ, έχει αποκαλυφτεί ως επιθετιστής, επεκτατιστής, μισθοφόρος των Σοβιετικών επεκτατιστών, ως χώρα που ανήκει στο Σοβιετικό μπλοκ. Επομένως, όλο και πιο πολύ αποκαλύπτεται και απομονώνεται, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο απομακρύνονται καθώς βλέπουν ξεκάθαρα ότι το Βιετνάμ επιτίθεται στην Καμπότζη και ότι η Καμπότζη υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της εναντίον του επιτιθέμενου Βιετνάμ.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε επιτυχώς να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας από μόνοι μας. Υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία μας, λαμβάνουμε συμπάθεια, υποστήριξη και ενθάρρυνση από όλο και πιο πολλούς φίλους στον κόσμο.

Τρίτη ερώτηση. Πρόσφατα, τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο επεσήμαναν κάποια προβλήματα στην Καμπότζη. Ποια είναι η άποψη της Κυβέρνησης της Καμπότζης;

Οι ιμπεριαλιστές και οι διεθνείς επεκτατιστές διεξάγουν παγκόσμιες προπαγανδιστικές εκστρατείες ότι ο λαός αντιτίθεται στο κράτος της Δημοκρατικής Καμπότζης, ότι υπάρχει ανασφάλεια σε όλη την Καμπότζη, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονατι και ότι η Κυβέρνηση της Δημοκρατικής Καμπότζης έχει μόλις λίγα μέλη. Κάθε άνθρωπος που έχει τις αισθήσεις του μπορεί να κρίνει.

Πρώτον, ποιος αντιπολιτεύεται την επανάσταση της Καμπότζης και τη Δημοκρατική Καμπότζη; Είναι οι ιμπεριαλιστές, οι αντιδραστικοί και οι διεθνείς επεκτατιστές που είναι εξοργισμένοι επειδή η Δημοκρατική Καμπότζη είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, επειδή έχουν χάσει όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντά τους και δεν μπορούν πλέον να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατικής Καμπότζης. Είναι επομένως κάτι το φυσιολογικό.

Δεύτερον, πήγατε και επισκεφτήκατε πολλές επαρχίες. Είδατε ανασφάλεια; Είδατε εξεγέρσει; Μπορείτε να δώσετε στοιχεία.

Τρίτον, σίγουρα συμφωνείτε μαζί μας. Χωρίς τη συμμετοχή του λαού της, η Καμποτζιανή επανάσταση δεν θα είχε επιτύχει. Δεν θα υπήρχε η 17η Απρίλη 1975 (σ. parapoda: ημέρα κατάληψης της Πνομ Πενχ από τις Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης). Σήμερα, η επανάσταση της Καμπότζης έχει επιτυχώς υπερασπιστεί τη χώρα και καλύπτει τις επισιτιστικές της ανάγκες όταν πλήρως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Αν ολόκληρος ο λαός δεν συμμετείχε στην επανάσταση, δεν θα ήμασταν σε θέση επιτυχώς να υπερασπιστούμε ή να ανοικοδομήσουμε τη χώρα και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, το Βιετνάμ θα είχε κατακτήσει την Καμπότζη και θα υπήρχε πείνα και η Καμπότζη θα ήταν υποχρεωμένη να ζητιανεύει για βοήθεια παντού.

Όλα αυτά ξεκάθαρα αποδεικύουν ότι ο Καμποτζιανός λαός διεξάγει την επανάσταση και είναι ο αφέντης στη Δημοκρατική Καμπότζη.

Από τη μια, όλος ο λαός είναι υπέρ της επανάστασης. Από την άλλη, αποτελείται από δύο κατηγορίες. Τους εργαζόμενους που συνιστούν το 90% του πληθυσμού, και οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι με το κολεκτιβίστικο καθεστώς που τους διασφαλίζει την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Στο παρελθόν δεν είχαν τίποτα να φάνε, ήταν υποχρεωμένοι να πουλάνε τους γιους, τις κόρες, τους ή τις συζύγους τους και οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες. Σήμερα, τρώνε και υπερασπίζονται αυτό το κολεκτιβίστικο καθεστώς. Όσον αφορά το εναπομείναν 10%, οι συνθήκες διαβίωσής τους ειναι κατά τι χαμηλότερες από όσο στο παρελθόν. Ωστόσο, τρώνε όπως όλοι οι άλλοι, τους παρέχεται στέγαση, ρουχισμός και ιατρική περίθαλψη.

Όλος ο λαός έχει δει ότι αυτή η κοινωνία είναι δίκαιη, είναι μια κοινωνία που όλοι επιθυμούσαν επί μακρόν να έχουν. Στο παρελθόν όλοι ήθελαν να απολαμβάνουν δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτές οι δημοκρατικές ελευθερίες καταγράφονταν στα βιβλία, αλλά στην πραγματικότητα τις είχαν μόνο οι εκμεταλλεύτριες τάξεις οι οποίες, αξιοποιώντας αυτές τις ελευθερίες, λεηλατούσαν και εκμεταλλεύονταν το λαό στο στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε κοινωνικό και πολιτιστικό. Το 90% του λαού δεν είχε κανένα άλλο πέρα από το “δικαίωμα” να το εκμεταλλεύονται και να το καταπιέζουν.

Τώρα γνωρίζουν καλά τι είναι δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί είναι οι κύριοι των μέσων παραγωγής, των εκτάσεων, των ζώων και των εργοστασίων. Έχουν όλοι το δικαίωμα να σπουδάζουν και το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας. Επομένως, αυτές οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι πραγματικές δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτή είναι η κατάσταση των δυνάμεων του λαού μας.

Επομένως, με τη συκοφαντική προπαγάνδα εναντίον της Δημοκρατικής Καμπότζης, ο εχθρός βλέπει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, ο λαός της Καμπότζης διάκειται υπέρ της επανάστασης και υπερασπίζεται το κολεκτιβίστικο καθεστώς του.

To κείμενο στα αγγλικά εδώ.

***

Βλ. επίσης

Δελτίο Τύπου του Έκτακτου Εθνικού Συνεδρίου της Καμπότζης (28/4/1975)

George C. Hildebrand & Gareth Porter: Η εκκένωση της Πνομ Πενχ

Για την απέλαση των ξένων υπηκόων από την Καμπότζη (1975)

περιλαμβάνεται: 1) εισαγωγικό κείμενο της Αντιπροσωπείας της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης στο Παρίσι προς το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών (12/05/1975)

2) Ανακοίνωση του Υπουργού Πληροφόρησης & Προπαγάνδας της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης Hu Nim (10/05/1975)

3) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πληροφόρησης για την απέλαση των ξένων από την Καμπότζη (10/05/1975)

4) Δήλωση Βασιλιά Norodom Sihanouk για τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων Καμπότζης και Ιαπωνίας και χωρών του ASEAN (11/05/1975)

Για τις αντιλήψεις των Ερυθρών Χμερ για την ταξική πάλη στην Καμπότζη μετά τη νίκη τους

Συνέντευξη Khieu Samphan (12/08/1975)

Ομιλία Ieng Sary στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (30/08/1975)

Συνέντευξη Ieng Sary στο περιοδικό Newsweek (04/09/1975)

Για τις πολιτικές & κοινωνικές συμμαχίες των Ερυθρών Χμερ μετά τη νίκη τους (22/09/1975)

Σαμίρ Αμίν: Διδάγματα από την Καμπότζη (1976)

Συνέντευξη Ieng Sary στο περιοδικό Der Spiegel (09/05/1977)

Νoam Chomsky & Edward Herman: Τεταρτογενείς Διαστρεβλώσεις (των γεγονότων της Καμπότζης) (25/06/1977)

Συνέντευξη Πολ Ποτ σε Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους (Μάρτης 1978)

Alain Badiou: «Η Καμπότζη θα νικήσει!» (17/01/1979)

Συνέντευξη Khieu Samphan (27/07/2007)

Ανατροπές στην απόφαση του εφετείου για τους «Ερυθρούς Χμερ» (23/11/2016)

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: