Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα (14/07/1927)

Για τα γεγονότα στην Κίνα το 1927, στο χώρο της αριστεράς, πολύ έχουν επενδύσει διάφοροι οπαδοί της ακινησίας και του “εμείς τα λέγαμε”. Όποιος βλέπει μόνο την αντίθεση “εργασία-κεφάλαιο”, στην ουσία δεν έχει πίστη στις δυνάμεις της εργατικής τάξης, αφού δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της εργατικής τάξης στην πολιτική σκηνή, ένα από τα μέσα για να σύρει από πίσω της πλειάδα τάξεων και υποστρωμάτων άλλων τάξεων. Έτσι, σπαταλά και δυνάμεις που μπορεί η εργατική τάξη να τις εκμεταλλευτεί, όπως τη θετική πλευρά που μπορεί να έχουν, έστω και για ένα διάστημα, κάποιοι βασικά εχθροί. Περιορίζεται, λοιπόν, αποκλειστικά στη δουλειά οργάνωσης της εργατικής τάξης με οικονομίστικο τρόπο. Για το θέμα της Κίνας και του 1927 θα ξαναϋπάρξουν και άλλες δημοσιεύσεις, μιας και πολλά πράγματα επίκαιρα για σήμερα, όπως τη γρήγορη προσαρμογή στις ταχύτατες εξελίξεις, μπορεί να διδαχθεί κανείς.

***

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα (14/07/1927)  

Ο αγώνας των κινέζων εργατών και αγροτών είναι ένας αγώνας που διεξάγεται στις προκεχωρημένες θέσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η επανάσταση στην Κίνα συνεχίζει να είναι στο κέντρο της προσοχής της Διεθνούς.

  Από το πογκρόμ εναντίον των κομμουνιστών στη Σανγκάη το 1927 (φωτό)

Λαμβάνοντας υπόψη:

1)Το γρήγορο, πυρετώδη ρυθμό εξέλιξης των γεγονότων στην Κίνα, ο οποίος αλλάζει ακατάπαυστα την πολιτική κατάσταση και το συσχετισμό των ταξικών κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα.

2)τις εξαιρετικές δυσκολίες που περνά η κινεζική επανάσταση εξαιτίας της προδοσίας των στρατηγών και των μισθοφορικών στρατευμάτων, εξαιτίας της εδραίωσης των αντεπαναστατικών δυνάμεων, εξαιτίας των μερικών ηττών που υπέστη η κινεζική επανάσταση κατά την τελευταία περίοδο,

3)τα σοβαρά σφάλματα που διέπραξε τον τελευταίο καιρό η καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας,

η Κομμουνιστική Διεθνής θεωρεί απαραίτητο να απευθύνει σε όλα τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στην Κεντρική του Επιτροπή, και σε όλα τα άλλα τμήματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία ακολουθεί όλες τις οδηγίες που κατά καιρούς είχε στείλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ:

1.Η σημαντικότερη και απόλυτη προϋπόθεση για μια ορθή τακτική είναι η πιο αυστηρή, με τη μέγιστη ψυχραιμία, μαρξιστική-λενινιστική εκτίμηση κάθε πράγματος που είναι ιδιαίτερο στην εκάστοτε τρέχουσα κπερίοδο της επαναστατικής κατάστασης, όπως και στην ακριβή εκτίμηση της φάσης στην οποία βρίσκεται η επανάσταση. Μόνο αν καταλαβαίνουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε στιγμής είναι που μπορούμε να καθορίσουμε επακριβώς τα ιδιαίτερα καθήκοντα του ΚΚ στον αγώνα, είναι που μπορούμε να διατυπώσουμε τα πιο ζωντανά επαναστατικά συνθήματα και να ανιχνεύσουμε την ορθή τακτική για την προλεταριακή πρωτοπορία. Πρέπει να καθορίσουμε με απόλυτη σαφήνεια και με τρόπο απόλυτα συγκεκριμένο το περιεχόμενο της σημερινής φάσης της επανάστασης στην Κίνα και, προς τούτο, να αναφερθούμε με κριτικό τρόπο σε όλη την πορεία της επαναστατικής διαδικασίας.

2.Η 7η ευρεία ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Δεκέμβρης 1926) καθόρισε τον χαρακτήρα της κινεζικης επανάστασης ως εξής: ότι στο δεδομένο στάδιο ανάπτυξής της επρόκειτο για μια επανάσταση αστικοδημοκρατική η οποία, ταυτόχρονα, στρεφόταν με όλη της τη δύναμη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ζυγό. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ είχε επισημάνει ότι η αστικοδημοκρατική αυτή επανάσταση δείχνει την τάση να εξελιχθεί ως και σε σοσιαλιστική επανάσταση. Η 7η ευρεία ολομέλεια, καθορίζοντας τη θέση και το κέντρο βάρους των αγωνιζόμενων κοινωνικών δυνάμεων στην Κίνα, επεσήμαινε ταυτόχρονα το αναπόφευκτο μίας επιδείνωσης της ταξικής πάλης και της διαφοροποίησης των τάξεων, και την αυξανόμενη αποσύνθεση του ενιαίου επαναστατικού εθνικού μετώπου, προβλέποντας σε πρώτη γραμμή την αναπόφευκτη προδοσία της μεγάλης αστικής τάξης. Ξεκινώντας από αυτό, η ευρεία ολομέλεια έδινε οδηγίες αναφορικά με την προετοιμασία των εργατών και των αγροτών ενάντια στην αστική τάξη και τις ένοπλές της δυνάμεις.

Δολοφονίες από αντικομμουνιστές το 1927 στην Κίνα (φωτό)

Αυτό έγινε μερικούς μήνες πριν το πραξικόπημα του Τσανγκ Κάι Σεκ. Τα ακόλουθα γεγονότα που είχαν αιματηρό αποκορύφωμα τις εκτελέσεις εργατών στη Σανγκάη στις 12 Απρίλη, επιβεβαίωσαν αυτή την πρόβλεψη της ΚΔ. Η θεμελιώδης μετατόπιση των δυνάμεων έλαβε χώρα, η αστική τάξη πρόδωσε και πέρασε στο στρατόπεδο των εχθρών: η επανάσταση που υπέστη μια μερική ήττα, προχώρησε σε ανώτερο επίπεδο.

3.Η τελευταία ολομέλεια της ΕΕ της ΚΔ, η οποία συνήλθε το Μάη, πήρε μια απόφαση πολύ μελετημένη για το κινεζικό ζήτημα. Ξεκινώντας από την προδοσία της αστικής τάξης, ως ένα τετελεσμένο γεγονός, η ολομέλεια του Μάη της ΕΕ της ΚΔ, καθόρισε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κατάστασης που δημιούργησε το πραξικόπημα του Τσανγκ Κάι Σεκ και καθόρισε τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το Κ.Κ. Κίνας. Οι κύριες οδηγίες της ολομέλειας ήταν: προσανατολισμός προς τις μάζες και προς την με κάθε μέσο ανάπτυξη της αγροτικής επανάστασης, εξοπλισμός των εργατών και των φτωχών αγροτών, καθάρισμα των δρόμων για την ηγεμονία του προλεταριάτου προς την επανάσταση, απόλυτος προσανατολισμός προς τον εκδημοκρατισμό του Κουομιντάνγκ.

Η ολομέλεια χάραξε με τρόπο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τις απαραίτητες προϋποθέσεις που επέτρεπαν την κοινή δουλειά του ανεξάρτητου Κ.Κ. Κίνας με το αριστερό Κουομιντάνγκ στην κυβέρνηση του Βουχάν. Η ολομέλεια διείδε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κατάστασης στην ύπαρξη τριών στρατοπέδων: το φεουδαρχικό στρατόπεδο του Τσανγκ Τσο Λιν, το στρατόπεδο του Τσανγκ Κάι Σεκ, το οποίο παλεύει ακόμα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους στρατοκράτες, το οποίο όμως ήδη εκτελεί τους εργάτες και τους αγρότες και, τέλος, το επαναστατικό στρατόπεδο του Βουχάν. Η ΕΕ της ΚΔ, στην απόφασή της, θεώρησε εξαιρετικά σημαντικό να υπογραμμίσει τον αβέβαιο χαρακτήρα των στρατηγών και των στρατευμάτων και, σε σχέση με αυτό το γεγονός, σημείωσε ότι “σήμερα το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του στρατού, η δημιουργία στρατευμάτων απόλυτα αφοσιωμένων στην επανάσταση, η σύνδεση ανάμεσα στο στρατό και τις οργανώσεις των εργατών και των αγροτών, η ενδυνάμωση των στελεχών μέσα στο στρατό, ο μετασχηματισμός του μισθοφορικού στρατού σε έναν τακτικό στρατό της επανάστασης κλπ, καθίστανται ιδιαίτερα επιτακτικά.

4.Τις τελευταίες εβδομάδες, τα γεγονότα έχουν εξελιχθεί με εξαιρετική ταχύτητα. Σε αυτές τις εξελίξεις, η Διεθνής εκτιμά ως σημαντικά και χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Οι ταξικές αντιθέσεις συνεχίζουν να οξύνονται με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Το μαζικό κίνημα του κινεζικού προλεταριάτου έχει πλατιά ξεδιπλωθεί, όπως και το μαζικό αγροτιικό κίνημα. Για όλες τις πολιτικές ομαδοποιήσεις της χώρας, χωρίς εξαίρεση, το ζήτημα της στάσης απέναντι στην αγροτική επανάσταση τίθεται με όλη του την πλατύτητα.

Οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί περνούν ανοιχτά στο στρατόπεδο της αντεπανάστασης και δηλώνουν εχθροί των αγροτών. Οι στασιαστές αξιωματικοί του Τσανγκσά εκδικούνται τους αγρότες, και ούτε η εθνική κυβέρνηση του Βουχάν, ούτε οι ηγέτες του Κουομιντάνγκ κάνουν κάτι για να τους αντιταχθούν. Ο Φενγκ Γιου Χσιάνγκ πρόδωσε και σχημάτισε μέτωπο με τον Τσάνγκ Κάι Σεκ (βλ.συνάντηση του Σουτσεού) και απαιτεί από την εθνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει. Ο στρατηγός Τανγκ Σεν Σι, διοικητής των ένοπλων δυνάμεων του Βουχάν, εκτελεί τους αγρότες, εκτελεί τους κομμουνιστές και τους εκδιώκει από το στρατό. Πρόκειται για μια συνωμοσία των αντεπαναστατών στρατηγών, από τον Τσανγκ Κάι Σεκ ως τον Τανγκ Σεν Σι.

Ταυτόχρονα, τα ηγετικά στοιχεία του Βουχάν καλύπτουν τις ενέργειες των αντεπαναστατών στρατηγών, τους βοηθούν, αφοπλίζουν τους εργάτες, επιτιθέμενα στις επαναστατικές οργανώσεις, φρενάροντας την αγροτική επανάσταση και μαχόμενα τους κομμουνιστές. Οι ηγέτες του Κουομιντάνγκ προετοιμάζονται να αποκλείσουν τους κομμουνιστές. Αυτός ο τρόπος κίνησης του Βουχάν το καθιστά επίσης μια αντεπαναστατική δύναμη.

Δολοφονίες κομμουνιστών στη μέση του δρόμου κατά το αντικομμουνιστικό πογκρόμ στην Κίνα το 1927 (φωτό)

Τέτοια είναι η εξέλιξη των γεγονότων, αυτά είναι τα κύρια σημάδια και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παρούσας κατάστασης του αγώνα στην Κίνα. Όμως αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση υπαγορεύει στους κινέζους συντρόφους έναν τακτικό προσανατολισμό αναφορικά με τα ζητήματα της εξουσίας, τη στάση που πρέπει να πάρει απέναντι στην κυβέρνηση του Βουχάν, τα μπλοκ, την περαιτέρω πορεία του αγώνα κλπ.

5.Βασιζόμενη στο λενινιστικό δόγμα, η ΚΔ θεώρησε, σε συγκεκριμένες εποχές, τα μπλοκ και τις συμμαχίες με την αποικιακή εθνική αστική τάξη, ως εύλογα και απαραίτητα, για όσο η τελευταία διεξάγει έναν επαναστατικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στις δεδομένες φάσεις της επαναστατικής διαδικασίας, η βοήθεια στις στρατιωτικές εκστρατείες της αστικής τάξης ενάντια στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού ή ενάντια στους στρατοκράτες κομπραδόρους του ιμπεριαλισμού επιτρέπεται και καθίσταται, μάλιστα, και υποχρέωση, γιατί αυτός ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό έχει μια θετική πλευρά για την υπόθεση της επανάστασης.

Ξεκινώντας από αυτή την αντίληψη του Λένιν, έπρεπε επίσης και πράγματι απορρίψαμε το να γίνονται αναλογίες με την αστικοδημοκρατική ρωσική επανάσταση όπου ο μπολσεβικισμός δίκαια απόρριψε κάθε συμφωνία με τον αντεπαναστατικό φιλελευθερισμό. Όμως τα μπλοκ με τις αστικές ομάδες και η βοήθεια στις στρατιωτικές τους δυνάμεις επιτρέπονται μόνο, και στο βαθμό, και μέχρις ότου αυτή δεν εμποδίζει την ανεξάρτητη δουλειά του κινεζικού Κ.Κ. Για όσο η φιλελεύθερη αστική ταξη δεν επεμβαίνει ενάντια στους εργάτες και τους αγρότες, και για όσο η αστική τάξη είναι ακόμα σε θέση να επιλύει τα ιστορικά προβλήματα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης.

Η βοήθεια στην εκστρατεία προς το Βορρά ήταν εντελώς δίκαιη καθώς ξεδίπλωσε ένα μαζικό επαναστατικό κίνημα. Η βοήθεια στο Βουχάν ήταν απόλυτα δίκαιη καθώς αυτό ήταν εχθρός του Νανκίν και του Τσανγκ Κάι Σεκ. Όμως η ίδια τακτική καθίσταται βαθιά λαθεμένη από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Βουχάν συνθηκολογεί έναντι των εχθρών της επανάστασης. Η βοήθεια είχε αξία στην προηγούμενη φάση της επανάστασης, δεν συμβαίνει όμως καθόλου το ίδιο επί του παρόντος.

Είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν είναι χωρίς μια κάποια δυσκολία για την καθοδήγηση του κόμματος, πολλώ δε μάλλον για μια καθοδήγηση ενός κόμματος τόσο νέου και τόσο άπειρου όσο του Κ.Κ. Κίνας. Αυτή η δυσκολία αυξάνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η αρχική και αδιάκοπη εξέλιξη των γεγονότων συντομεύει σήμερα τις φάσεις του αγώνα, αναπτύσσει γρήγορα τη διαδικασία από στάδιο σε στάδιο, μειώνει τα διαστήματα κατά τα οποία ο ένας ή ο άλλος τακτικός προσανατολισμός που έχει υιοθετηθεί διατηρεί την αξία του. Σε μια έντονη επαναστατική κατάσταση, είναι αναγκαίο να καταλάβουμε το συντομότερο δυνατό τα βασικά χαρακτηριστικά της στιγμής· είναι απαραίτητο να ελισσόμαστε με ευκολία και έγκαιρα· είναι απαραίτητο να αλλάζουμε γρήγορα και έγκαιρα τα συνθήματα, είναι απαραίτητο να αλλάζουμε έγκαιρα τη θέση της προλεταριακής πρωτοπορίας, να αντιδρούμε ενεργητικά στην τροποποιημένη κατάσταση, να διαλύουμε με αποφασιστικό τρόπο τα μέτωπα που από παράγοντες επαναστατικού αγώνα καθίστανται εμπόδια σε αυτό τον αγώνα.

6.Ενώ σε μια συγκεκριμένη φάση της ανάπτυξης της επανάστασης η βοήθεια προς την κυβέρνηση του Βουχάν από το Κ.Κ. Κίνας ήταν απαραίτητη, η βοήθεια προς την κυβέρνηση του Βουχάν θα ήταν ολέθρια για το Κ.Κ. Κίνας και θα το έριχνε στο βάλτο του οπορτουνισμού. Παρά τις συμβουλές της ΚΔ, οι ηγέτες του Κουομιντάνγκ, όχι μόνο δεν βοήθησαν την αγροτική επανάσταση, αλλά έλυσαν τα χέρια των εχθρών της. Επικύρωσαν τον αφοπλισμό των εργατών, την τιμωρητική εκστρατεία ενάντια στους αγρότες, τα αντίποινα του Τανγκ Σεν Σι και σία. Υπό διάφορα προσχήματα τρέναραν και σαμπόταραν την εκστρατεία ενάντια στο Νανκίν.

Ο επαναστατικός ρόλος της κυβέρνησης του Βουχάν τελείωσε· αυτή καθίσταται τώρα μια αντεπαναστατική δύναμη. Οι κύκλοι διανοουμένων της ριζοσπαστικής αστικής τάξης του Βουχάν αποπειράθηκαν μέχρι και κινήσεις “ηρωικές”, “εξτρεμιστικές” και ψευτοεπαναστατικές, όπως να κηρύξουν μια εκστρατεία ενάντια στο Νανκίν (εκστρατεία που δεν είχε καμία επαναστατική σημασία τη στιγμή που αφοπλίζονται οι εργάτες και καταπνίγεται η αγροτική επανάσταση). Όμως αυτές οι χειρονομίες δεν αλλάζουν σε τίποτα την κοινωνική φύση του πράγματος. Η κυβέρνηση του Βουχάν έγινε ένας πράκτορας της αντεπανάστασης.

Οι πρόγονοι των σημερινών αντικομμουνιστών επί τω έργω στην Κίνα το 1927 (φωτό)

Να τι είναι νέο και πρωτότυπο και τι πρέπει να λάβει πολύ καλά υπόψη ο καθοδηγητικός πυρήνας του Κ.Κ. Κίνας και όλοι οι κινέζοι σύντροφοι.

7.Η σημερινή καθοδήγηση του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος διέπραξε, τον τελευταίο καιρό, πολύ σοβαρά πολιτικά λάθη. Το κόμμα έπρεπε, σύμφωνα με της οδηγίες της Διεθνούς, να αναπτύξει την αγροτική επανάσταση, να τεθεί επικεφαλής του, να επικρίνει ανοιχτά, να αποκαλύψει τη δειλή, αναποφάσιστη θέση των “ριζοσπαστών” ηγετών της κυβέρνησης του Βουχάν. Η Κεντρική Επιτροπή του Κουομιντάνγκ έπρεπε να προειδοποιήσει τις μάζες για την πιθανότητα προδοσίας από πλευράς στρατηγών, να εξοπλίσει τις όσο το δυνατό πιο μεγάλες εργατικές μάζες, να πιέσει αποφασιστικά το Κουομιντάνγκ και το εθνικό κίνημα στον πραγματικά επαναστατικό δρόμο. Η Κεντρική Επιτροπή του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος και το Πολιτικό του Γραφείο δεν συμμορφώθηκαν προς αυτές τις οδηγίες. Αντί να τεθεί επικεφαλής της αγροτικής επανάστασης, η Κεντρική Επιτροπή τη φρέναρε σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιοι ηγέτες διατύπωσαν συνθήματα καθαρά οπορτουνιστικά όπως “εμβάθυνση της επανάστασης, μόνο μετά την επέκτασή της” ή “πρώτα το Πεκίνο, μετά η αγροτική επανάσταση”. Αυτά τα συνθήματα είχαν απορριφθεί δικαίως από το συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι η έκφραση του πνεύματος των κομμουνιστικών μαζών.

Ενώ οι μεγάλες μάζες των κινέζων κομμουνιστών απαιτούσαν μια αφοσιωμένη, πραγματικά επαναστατική στις λαϊκές μάζες, ανάμεσα στους αγρότες, τους εργάτες και το φτωχό πληθυσμό των πόλεων, η καθοδήγηση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος προσπάθησε να ανακόψει τη φόρα των μαζών. Οι επαναστατικές οδηγίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ απορρίφθηκαν από το κομμουνιστικό κόμμα. Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος έφτασε στο σημείο να “συγκατατεθεί” ως και στον αφοπλισμό των εργατών. Παρά την έκδηλα αντεπαναστατική συμπεριφορά των ηγετών της κυβέρνησης του Βουχάν, ο Τανγκ Πιν Σαν δεν είχε το κουράγιο να δηλώσει ότι φεύγει από την εθνικιστική κυβέρνηση. Αρκέστηκε να ζητήσει “άδεια”. Αυτή είναι μια δειλή στάση η οποία δηλώνει μια πλήρη έλλειψη αρχών.

Η Κ.Δ. επέκρινε πολλές φορές, με οδηγίες μη δημοσιευμένες και με τον πιο ενεργητικό τρόπο, την καθοδήγηση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Η Διεθνής είχε προειδοποιήσει ότι, αν η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας δεν διόρθωνε τα λάθη της, η Διεθνής θα την επέκρινε ανοιχτά. Τώρα, μπροστά στο γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ. απορρίπτει τις οδηγίες της Κ.Δ., η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς θεωρεί επαναστατικό καθήκον της να προσκαλέσει τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σε πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό της Κεντρικής Επιτροπής.

8.Η Διεθνής θεωρεί απαραίτητο να διορθώσει άμεσα τα λάθη της καθοδήγησης του κινεζικού ΚΚ και φέρει την απόφασή της σε γνώση όλων των μελών του κινεζικού Κ.Κ.

Η Διεθνής θεωρεί πως πρέπει:

1.Οι κομμουνιστές να φύγουν επιδεικτικά, χωρίς να χάσουν ούτε μια στιγμή, από την κυβέρνηση του Βουχάν.

2.Να συνοδεύσουν την αποχώρησή τους αυτή από μια πολιτική δήλωση αρχών, αιτιολογώντας αυτή την ενέργεια από την εχθρική συμπεριφορά της κυβέρνησης του Βουχάν απέναντι στην αγροτική επανάσταση και το αγροτικό κίνημα, απαιτώντας μια αυστηρή καταδίκη όλων των υπεύθυνων για την καταστολή ενάντια στους εργάτες και τους αγρότες, και αποκαλύπτοντας πλήρως την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης του Βουχάν.

Αντικομμουνιστικό πογκρόμ στην Κίνα το 1927 (φωτό)

3.Δεν πρέπει να φύγουν από το Κουομιντάνγκ, αλλά, το αντίθετο, να παραμείνουν, παρά την εκστρατεία αποκλεισμών στην οποία προβαίνει η ηγεσία του Κουομιντάνγκ. Πρέπει να συνδεθούν ακόμα πιο στενά με τις μάζες του Κουομιντάνγκ, να τις κάνουν να ψηφίζουν υπέρ τους στα ψηφίσματα ενάντια στις ενέργειες της Κεντρικής Επιτροπής του Κουομιντάνγκ, απαιτώντας την αντικατάσταση των σημερινών ηγετών του Κουομιντάνγκ σε αυτή τη βάση, να προετοιμάζουν το Συνέδριο του Κουομιντάνγκ.

4.Να ενισχύσουν με όλα τα μέσα τη δουλειά στις προλεταριακές μάζες, να δημιουργήσουν μαζικές εργατικές οργανώσεις, να ενισχύσουν τα συνδικάτα, να προετοιμάσουν τις εργατικές μάζες για αποφασιστικές ενέργειες, να καθοδηγήσουν την καθημερινή πάλη του προλεταριάτου.

5.Να αναπτύξουν την αγροτική επανάσταση, να συνεχίσουν την πάλη για την ολοκλήρωση της αστικοδημοκρατικής επανάστασης με το “λαϊκό” δρόμο, ιδίως με την επαναστατική επίθεση του μετώπου των εργατών, των αγροτών και του φτωχού πληθυσμού των πόλεων, υπό την καθοδήγηση του προλεταριάτου· να εξοπλίζουν συστηματικά τους εργάτες και τους αγρότες.

6.Σε απάντηση στην καταστολή και τις εκτελέσεις, να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό παράνομης πάλης του κόμματος.

7.Να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τα οπορτουνιστικά λάθη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, για να εξυγιάνουν πολιτικά τα καθοδηγητικά στελέχη του κόμματος. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ εκτιμά πως το πολιτικό ζήτημα του κόμματος, γενικά, και αυτό της καθοδήγησης του κόμματος, ειδικότερα, αποκτούν μια εξαιρετική σημασία. Να γιατί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ καλεί όλα τα μέλη του κόμματος να ενωθούν στη βάση των αποφάσεων της Διεθνούς. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ τα καλεί σε έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στις οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις της καθοδήγησης του κόμματος. Διαπιστώνοντας με ικανοποίηση την ορθή θέση της Κομμουνιστικής Νεολαίας και τον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστικών μαζών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ εκφράζει την πεποίθησή της ότι το Κ.Κ. Κίνας θα σταθεί αρκετά δυνατό για να αλλάξει την ίδια του την καθοδήγηση, να αποδοκιμάσει τους ηγέτες εκείνους που παραβιάζουν την διεθνή πειθαρχία της ΚΔ. Πρέπει οι ηγέτες των εργατικών και αγροτικών οργανώσεων, τα μέλη του κόμματος που ωρίμασαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο, να έχουν επίσης μια αποφασιστική επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο, διατηρώντας στενούς δεσμούς με όλη τη μάζα του κόμματος, μπορούν να νικήσουν τον οπορτουνισμό της καθοδήγησης του κόμματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ πιστεύει ότι η πορεία της μεγάλης κινεζικής επανάστασης αφυπνίζει τη ζωή, την πολιτική δράση τόσο μεγάλων μαζών εργατών και αγροτών που το κίνημά τους δεν μπορεί πια να ανακοπεί από καμία δύναμη. Με μια σωστή καθοδήγηση, η νίκη θα είναι των εργατών και των αγροτών.

Πηγή: La Correspondance Internationale, γαλλική έκδοση, ν.78, 27 Ιούλη 1927 σ.10401042

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: