Για τον πολιτικό αγώνα που οδήγησε στον Οκτώβρη (Στάλιν: Τι συνέβηκε; – Νίκη της Αντεπανάστασης – Νίκη των Καντέτων, 23-24/07/1917)

Στο 14ο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπάρχουν τρία κείμενα του Στάλιν γραμμένα τον Ιούλη του 1917. Εν μέσω κλίματος επιδρομής των αντεπαναστατικών δυνάμεων μετά τα γεγονότα της 3 – 4 Ιούλη, όπου απαιτούσε “όλη την εξουσία στα Σοβιέτ” ένα μη ελεγχόμενο από τους μπολσεβίκους κίνημα (το οποίο όμως οι μπολσεβίκοι δεν απαξίωσαν, όπως αντιθέτως κάνουν κάποιοι σήμερα στην Ελλάδα), ο Στάλιν αναδεικνύει με τα κείμενά του την αναγκαιότητα της διατήρησης της ψυχραιμίας και της σύνδεσης με τις μάζες ακόμα και τον καιρό της υποχώρησης. Εξάλλου, σε τέτοιες εποχές, για να ξεχωρίσει στα μυαλά των ανθρώπων το προδοτικό “κόκκινο” από το πραγματικό κόκκινο, πρέπει το κόκκινο να είναι συγκροτημένο. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, με αφορμή τα κείμενα αυτά, πόσο θα “πληρώσουμε” την ασυνέχεια στη σύνδεση με τις λαϊκές μάζες, που παρατηρείται σε πολλούς αγωνιστές από το 2015 και μετά (έστω κι αν αυτοί οι αγωνιστές τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν καθοδηγούμενοι από ρεφορμιστικές ή οπορτουνιστικές πολιτικές).

Τι συνέβηκε;

Αυτό έγινε στις 3 – 4 Ιούλη. Οι εργάτες και οι φαντάροι διαδήλωναν μαζί στους δρόμους της Πετρούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα: “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών!”.

Τι ήθελαν τότε οι εργάτες κι οι φαντάροι, τι επιδίωκαν;

Μήπως να ανατρέψουν τα Σοβιέτ;

Όχι, βέβαια!

Τμήμα διαδηλωτών στην Πετρούπολη. Το πανό γράφει: “Κάτω οι καπιταλιστές υπουργοί. Όλη η εξουσία στο Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών” (πηγή)

Οι εργάτες κι οι φαντάροι επιδίωκαν κείνες τις μέρες να πάρουν τα Σοβιέτ όλη την εξουσία στα χέρια τους και να βελτιώσουν τη δύσκολη ζωή των εργατών, των αγροτών, των φαντάρων και των ναυτών.

Οι εργάτες κι οι φαντάροι επιδίωκαν την ενίσχυση των Σοβιέτ και όχι την εξασθένιση και την εξαφάνισή τους.

Οι εργάτες κι οι φαντάροι ήθελαν τα Σοβιέτ, παίρνοντας την εξουσία, να ξεκόψουν από τους τσιφλικάδες και να δώσουν αμέσως τη γη στους αγρότες, χωρίς να βάλουν την υπόθεση στα χρονοντούλαπα.

Οι εργάτες κι οι φαντάροι ήθελαν τα Σοβιέτ, παίρνοντας την εξουσία, να ξεκόψουν από τους κεφαλαιοκράτες και να δημιουργήσουν καλύτερους όρους δουλιάς και να καθιερώσουν τον εργατικό έλεγχο στις φάμπρικες και τα εργοστάσια.

Οι εργάτες κι οι φαντάροι ήθελαν τα Σοβιέτ να διακηρύξουν δίκαιους όρους ειρήνης και να βάλουν επιτέλους τέρμα στο σκληρότατο πόλεμο, που θερίζει εκατομμύρια νεαρές υπάρξεις.

Αυτά επιδίωκαν κείνες τις μέρες οι εργάτες κι οι φαντάροι.

Οι αρχηγοί όμως της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι μενσεβίκοι κι οι εσέροι δεν ήθελαν να ακολουθήσουν το δρόμο της επανάστασης.

Αντί τη συμμαχία με την επαναστατημένη αγροτιά προτίμησαν το συμβιβασμό με τους τσιφλικάδες.

Αντί τη συμμαχία με τους επαναστάτες εργάτες προτίμησαν το συμβιβασμό με τους κεφαλαιοκράτες.

Αντί τη συμμαχία με τους επαναστάτες φαντάρους και ναύτες προτίμησαν τη συμμαχία με τους γιούνκερς και τους κοζάκους.

Διακήρυξαν με τον πιο ύπουλο τρόπο ότι οι μπολσεβίκοι εργάτες και φαντάροι είναι εχθροί της επανάστασης κι έστρεψαν τα όπλα εναντίον τους προς όφελος της αντεπανάστασης.

Τυφλοί που είναι! Δεν αντιλήφθηκαν ότι ανοίγοντας πυρά ενάντια στους μπολσεβίκους, άνοιγαν πυρά ενάντια στην επανάσταση και ετοίμαζαν το θρίαμβο της αντεπανάστασης.

Και γι’ αυτό ακριβώς βγήκαν τότε στο φως της ημέρας οι αντεπαναστάτες που ως εκείνη τη στιγμή ήταν κρυμμένοι στα σκοτεινά.

Και το ρήγμα που άρχισε κείνο τον καιρό να δημιουργείται στο μέτωπο πάλης και που έδειξε πόσο ολέθρια είναι η πολιτική των οπαδών της άμυνας, αναπτέρωσε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες της αντεπανάστασης.

Κι η αντεπανάσταση δεν παρέλειψε να εκμεταλλευτεί τα “λάθη” των μενσεβίκων και των εσέρων.

Εκφοβίζοντάς τους και μπλέκοντάς τους στα δίχτυα τους, τιθασσεύοντάς τους και συνενώνοντάς τους γύρω τους, οι αρχηγοί της αντεπανάστασης κ. Μιλιουκόφ άρχισαν την εκστρατεία τους ενάντια στην επανάσταση. Τρομοκρατικές επιδρομές και κλείσιμο των εφημερίδων, αφοπλισμός των εργατών και των φαντάρων, συλλήψεις και κακοποιήσεις, ψευτιά και συκοφαντία, αισχρή και σιχαμερή συκοφαντία των πουλημένων χαφιέδων ενάντια στους αρχηγούς του κόμματός μας – να ποιοι είναι οι καρποί της πολιτικής του συμβιβασμού με τους κεφαλαιοκράτες και τσιφλικάδες.

Τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που οι αποθρασυμένοι καντέτοι στέλνουν τελεσίγραφα, απειλούν και τρομοκρατούν, ενώ παράλληλα διασύρουν και βρίζουν τα Σοβιέτ, και από το άλλο μέρος οι κατατρομαγμένοι μενσεβίκοι κι οι εσέροι παραδίνουν τη μια θέση ύστρα από την άλλη. Κι εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι οι γενναίοι υπουργοί κάτω από τα χτυπήματα των καντέτων αλλάζουν ο ένας πίσω από τον άλλο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα τσιράκια του Μιλιουκόφ χάριν… της “σωτηρίας”… της επανάστασης.

Διαδήλωση στη Λεωφόρο Νιέφσκι της Πετρούπολης, 3 Ιούλη 1917 (πηγή)

Μήπως ύστερα απ’ όλα αυτά πρέπει ν’ απορούμε που η αντεπανάσταση πανηγυρίζει για τη νίκη;

Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση.

Αυτό όμως δε μπορεί να βαστάξει πολύ.

Η νίκη της αντεπανάστασης είναι νίκη των τσιφλικάδων. Οι αγρότες όμως δε μπορούν πια να ζήσουν χωρίς γη. Γι’ αυτό είναι αναπόφευχτος ο αποφασιστικός αγώνας ενάντια στους τσιφλικάδες.

Η νίκη της αντεπανάστασης είναι νίκη των κεφαλαιοκρατών. Οι εργάτες όμως δε μπορούν να ησυχάσουν χωρίς ριζική καλυτέρευση της ζωής τους. Γι’ αυτό είναι αναπόφευχτος ο αποφασιστικός αγώνας ενάντια στους κεφαλαιοκράτες.

Η νίκη της αντεπανάστασης σημαίνει παράταση του πολέμου. Ο πόλεμος όμως δε μπορεί να συνεχιστεί πολύ, γιατί όλη η χώρα πνίγεται κυριολεχτικά κάτω από το βάρος του.

Γι’ αυτό η νίκη της αντεπανάστασης είναι ασταθής και εφήμερη.

Το μέλλον ανήκει σε μια νέα επανάσταση.

Μόνο η πραγματοποίηση της απόλυτης κυριαρχίας του λαού μπορεί να δώσει γη στους αγρότες, να βάλει σε τάξη την οικονομική ζωή της χώρας και να εξασφαλίσει την ειρήνη, που είναι τόσο απαραίτητη για τους πολυβασανισμένους λαούς της Ευρώπης.

Ραμπότσι ι Σολντάτ”, αρ. 1, 23 του Ιούλη 1917.

Ανυπόγραφο άρθρο.

***

Νίκη της αντεπανάστασης (42)

Η αντεπανάσταση έχει οργανωθεί. Αναπτύσσεται κι επιτίθεται σ’ όλο το μέτωπο. Οι ηγέτες της αντεπανάστασης, οι κύριοι καντέτοι, που χτες ακόμα μποϋκόταραν την κυβέρνηση, είναι σήμερα έτοιμοι να ξαναγυρίσουν στην εξουσία για να γίνουν οι νοικοκύρηδες του τόπου.

Τα “ιθύνοντα” κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων με την κυβέρνησή τους “της σωτηρίας της επανάστασης” υποχωρούν εντελώς άταχτα. Είναι έτοιμα να κάνουν κάθε υποχώρηση, είναι έτοιμα να δεχτούν το καθετί, αρκεί να τους διατάξουν.

Να παραδώσουν τους μπολσεβίκους και τους οπαδούς τους;

– Ορίστε, κύριοι καντέτοι, σας παραδίνουμε τους μπολσεβίκους.

Να παραδώσουν την αντιπροσωπεία της Βαλτικής και τους μπολσεβίκους της Κρονστάνδης;

– Στις διαταγές σας, κύριοι του 2ου Γραφείου, σας παραδίνουμε την αντιπροσωπεία.

Να κλείσουν τις μπολσεβίκικες εργατικές και στρατιωτικές εφημερίδες που είναι ανεπιθύμητες στους καντέτους;

-Όπως αγαπάτε, κύριοι καντέτοι, θα απαγορεύσουμε την έκδοσή τους.

Να αφοπλίσουν την επανάσταση, να αφοπλίσουν τους εργάτες και τους φαντάρους;

-Ευχαρίστως, κύριοι τσιφλικάδες και κεφαλαιοκράτες. Θα αφοπλίσουμε όχι μονάχα τους εργάτες της Πετρούπολης, μα και του Σεστρορέτσκ κι ας μην έχουν πάρει μέρος στα γεγονότα της 3 και 4 του Ιούλη.

Να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και της συγκέντρωσης, το απαραβίαστο του ατόμου και της κατοικίας, να καθιερώσουν τη λογοκρισία και να ανασυστήσουν την Ασφάλεια;

-Όλα θα γίνουν, κύριοι αντεπαναστάτες, όλα χωρίς εξαίρεση.

Να επαναφέρουν τη θανατική ποινή στο μέτωπο;

-Ευχαρίστως, κύριοι αχόρταγοι…

Να διαλύσουν τη φιλανδική βουλή που ακολουθεί την πολιτική πλατφόρμα που ψήφισαν τα Σοβιέτ;

-Θα εκτελεστεί η διαταγή σας, κύριοι τσιφλικάδες και κεφαλαιοκράτες.

Να τροποποιήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα;

-Μετά χαράς, κύριοι καντέτοι.

Κι οι μενσεβίκοι με τους εσέρους είναι πρόθυμοι να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις, μόνο και μόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία με τους καντέτους, μόνο και μόνο για να συμφωνήσουν στην τιμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο..

Παρ’ όλα αυτά όμως η αντεπανάσταση όλο και αποθρασσύνεται, ζητά όλο και καινούργιες θυσίες και φέρνει την Προσωρινή κυβέρνηση και την Εκτελεστική Επιτροπή ως το σημείο να απαρνηθούν επαίσχυντα τον εαυτό τους. Η Προσωρινή κυβέρνηση και η Εκτελεστική Επιτροπή, προτείνουν για το χατίρι των καντέτων να συγκληθεί στη Μόσχα “έκτακτη συνέλευση” από τα μέλη της διαλυμένης κρατικής Δούμας κι άλλα προνομιούχα πρόσωπα όπου μέσα στη γενική αυτή συγχορδία η ΚΕΕ θα αποτελεί την πιο αξιοθρήνητη μειοψηφία. Οι υπουργοί που τα ΄χουν χαμένα καταθέτουν τα χαρτοφυλάκιά τους στα πόδια του Κερένσκι. Οι καντέτοι υπαγορεύουν τα ονόματα και με βάση τις επιθυμίες τους συντάσσεται ο κατάλογος των μελών της κυβέρνησης.

Αιματηρή διάλυση της διαδήλωσης της 4 Ιούλη 1917 στην Πετρούπολη, γωνία Λεωφόρου Νιέφσκι και οδού Σαντόβαγια (πηγή)

Οι άνθρωποι που κρατάν σήμερα στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας θέλουν με τη βοήθεια της τσαρικής Δούμας και των προδοτών καντέτων να πνίξουν στο αίμα την ελευθερία που κερδήθηκε με τόσες θυσίες. Να σε τι αίσχος μάς οδηγούν..

Από τό άλλο μέρος ο πόλεμος όλο και συνεχίζεται, η κακοδαιμονία στο μέτωπο μεγαλώνει και κείνο που τους απασχολεί είναι να επαναφέρουν τη θανατική ποινή για να καλυτερέψουν την κατάσταση. Τυφλοί που είναι! Δε βλέπουν πως η επίθεση τότε μόνο μπορεί να υπολογίζει στις συμπάθειες των μαζών όταν οι σκοποί του πολέμου είναι ξεκάθαροι και προσφιλείς στο στρατό, όταν ο στρατός έχει συνείδηση πως χύνει το αίμα του για δική του υπόθεση· δε βλέπουν πως στη δημοκρατική Ρωσία, όπου γίνονται ελεύθερα συνελεύσεις και συγκεντρώσεις των φαντάρων δε μπορεί να διεξαχθεί μαζική επίθεση αν ο στρατός δεν έχει συνείδηση αυτού του πράγματος.

Και η καταστροφή όλο και συνεχίζεται, απειλώντας με την πείνα, την ανεργία και το γενικό αφανισμό. Και σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση με αστυνομικά μέτρα ενάντια στην επανάσταση. Αυτή είναι η θέληση της αντεπανάστασης. Τυφλοί που είναι! Δε βλέπουν πως χωρίς επαναστατικά μέτρα ενάντια στην κεφαλαιοκρατία δεν είναι δυνατό να σωθεί η χώρα από την αποσύνθεση.

Οι εργάτες βρίσκονται σε διωγμό, οι οργανώσεις διαλύονται, οι αγρότες αντιμετωπίζουν την κοροϊδία, συλλαμβάνονται οι φαντάροι και οι ναύτες, συκοφαντούνται και δυσφημούνται οι αρχηγοί του προλεταριακού κόμματος, ενώ παράλληλα πανηγυρίζουν και συκοφαντούν οι αποθρασσυμένοι αντεπαναστάτες – κι όλα αυτά κάτω από το σύνθημα της “σωτηρίας” της επανάστασης. Να πού μας έχουν καταντήσει τα κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων.

Και υπάρχουν ακόμα στον κόσμο άνθρωποι (βλ. “Νόβαγια Ζιζν”), που ύστερα απ’ όλα αυτά μάς προτείνουν να ενωθούμε μ’ αυτούς τους κυρίους, που “σώζουν” την επανάσταση στραγγαλίζοντάς την.

Για ποιους μας περνάνε;!

Όχι, κύριοι, δε μπορούμε να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο με τους προδότες της επανάστασης!

Οι εργάτες ποτέ δε θα ξεχάσουν ότι στις δύσκολες στιγμές τις μέρες του Ιούλη, όταν η αντεπανάσταση λυσσασμένη άνοιξε πυρ ενάντια στην επανάσταση, το κόμμα των μπολσεβίκων ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν εγκατέλειψε τις εργατικές συνοικίες.

Οι εργάτες ποτέ δε θα ξεχάσουν ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές τα “ιθύνοντα” κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων βρίσκονταν στο στρατόπεδο εκείνων που ρίχνονταν απάνω στους εργάτες, τους φαντάρους και τους ναύτες και τους αφόπλιζαν.

Οι εργάτες θα τα θυμούνται όλα αυτά και θα βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Ραμπότσι ι Σολντάτ”, αρ. 1, 23 του Ιούλη 1917.

Υπογραφή: Κ. Στ.

***

Νίκη των καντέτων

Ο χορός των υπουργικών μεταβολών δε φαίνεται να έχει πάρει ακόμα τέλος. Το μαγείρεμα στα παρασκήνια ανάμεσα στους καντέτους και τον Κερένσκι συνεχίζεται ακόμα. Οι “κομπίνες” ακολουθούν η μια την άλλη.

Οι καντέτοι, φυσικά, θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση, γιατί όλα γίνονται με υπόδειξή τους. Ο Τσερνόφ πολύ πιθανόν να παραμείνει. Τον Τσερετέλι, όπως φαίνεται, “δεν τον θέλουν” πια. Ο Τσερετέλι “χρειάστηκε” για να αφοπλίσει τους εργάτες. Με τον αφοπλισμό των εργατών τέλειωσε κι ο ρόλος του. “Ο Μαύρος έκανε ό,τι έπρεπε, ο Μαύρος μπορεί να φύγει τώρα”(43). Θα τον αντικαταστήσει ο Αυξέντιεφ.

Εδώ όμως δεν πρόκειται βέβαια για πρόσωπα. Δεν πρόκειται για τον Τσερνόφ, τον Τσερετέλι ή οποιονδήποτε άλλον την ίδιας πάσταση. Γιατί όλοι τους είναι το ίδιο πράγμα. Ποιος δεν ξέρει ότι αυτοί οι τσιμερβαλντικοί της κακιάς ώρας εξυπηρέτησαν εξίσου καλά όπως κι ο Χέντερσον κι ο Τομά (44) το έργο του ιμπεριαλισμού;!

Το ξαναλέμε ότι εδώ δεν πρόκειται για πρόσωπα.

Η καταστροφή των γραφείων της “Πράβντα” από γιούνκερς τον Ιούλη του 1917 (πηγή)

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι σ’ όλη αυτή την ανακατωσούρα, στο κυνηγητό αυτό για υπουργικά χαρτοφυλάκια κλπ, που στη βάση τους βρίσκεται ο αγώνας για την εξουσία, επικράτησε στην εσωτερική πολιτική η γραμμή των καντέτων, η γραμμή της αντεπανάστασης και στην εξωτερική πολιτική η γραμμή του “πολέμου μέχρις εσχάτων”.

Γιατί το ζήτημα έμπαινε έτσι:

Είτε συνέχιση του πολέμου και στην περίπτωση αυτή ολοκληρωτική εξάρτηση από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, κυριαρχία των καντέτων και χαλιναγώγηση της επανάστασης, γιατί ούτε οι καντέτοι, ούτε το “συμμαχικό” κεφάλαιο δε μπορούν να έχουν καμιά συμπάθεια για τη ρωσική επανάσταση.

Είτε μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια της επαναστατικής τάξης, σπάσιμο των οικονομικών δεσμών που μας πέρασε το συμμαχικό κεφάλαιο και που δένουν χειροπόδαρα τη Ρωσία, διακήρυξη των όρων ειρήνης και εξυγίανση της ξεχαρβαλωμένης λαϊκής οικονομίας σε βάρος των κερδών των τσιφλικάδων και των κεφαλαιοκρατών.

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, και οι μενσεβίκοι κι οι εσέροι που ζητούσαν τρίτο δρόμο ήταν αναπόφευχτο να χρεωκοπήσουν.

Αποδείχτηκε ότι οι καντέτοι απ’ αυτή την άποψη ενεργούνε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Είναι απαραίτητο – γράφει η “Ρετς” – “η εξουσία να ξεκόψει αποφασιστικά από τις ολέθριες τάσεις του τσιμερβαλντισμού και του “ουτοπικού” σοσιαλισμού”.

Μ’ άλλα λόγια: πόλεμος χωρίς επιφυλάξεις, πόλεμος μέχρις εσχάτων.

Πρέπει να καταλήξουμε οριστικά κάπου”- λέει ο Νεκράσοφ – στη γνωστή σύσκεψη: είτε πάρτε την εξουσία (αποτείνεται στα Σοβιέτ), είτε δώστε στους άλλους τη δυνατότητα να πάρουν την εξουσία.”.

Μ’ άλλα λόγια: ή επανάσταση ή αντεπανάσταση.

Οι μενσεβίκοι κι οι εσέροι απαρνήθηκαν τον επαναστατικό δρόμο, συνεπώς, ήταν αναπόφευχτο να πέσουν κάτω από την κυριαρχία των καντέτων, την κυριαρχία της αντεπανάστασης.

Γιατί καντέτοι θα πει εξασφαλισμένο εσωτερικό δάνειο.

Γιατί καντέτοι θα πει φιλία με το συμμαχικό κεφάλαιο, δηλαδή εξασφαλισμένο εξωτερικό δάνειο.

Και τα λεφτά χρειάζονται τόσο πολύ λόγω της καταστροφής στα μετόπισθεν και ιδιαίτερα στο μέτωπο…

Αυτού βρίσκεται όλη η ουσία της “κρίσης”.

Αυτού βρίσκεται όλο το νόημα της νίκης των καντέτων.

Πόσον καιρό θα βαστάξει αυτή η νίκη, αυτό θα το δείξει το κοντινό μέλλον

Ραμπότσι ι Σολντάτ”, αρ. 2,

24 του Ιούλη 1917.

Κύριο άρθρο.

Σημειώσεις

(42)Το άρθρο “Νίκη της αντεπανάστασης” δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κρονστάνδης “Προλετάρσκογιε Ντιέλο” (προφέρεται “Προλετάρσκαγιε Τζιέλα”), αρ. 5, στις 19 του Ιούλη 1917, με τον τίτλο “Θρίαμβος της αντεπανάστασης”.

(43)Λόγια του Μουλέι Χασάν, του μαύρου της Τύνιδας, ενός από τους ήρωες της τραγωδίας του Φ. Σίλλερ, “Η συνωμοσία του Φιέσκο στη Γένοβα” (Φ. Σίλλερ, Άπαντα, τόμος 2ο, έκδοση της “Ακαδημίας”, 1936, σελ. 260)

(44)Α. Χέντερσον – ένας από τους ηγέτες του αγγλικού Εργατικού Κόμματος (λεϊμποριστές). Στην περίοδο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου ο Χέντερσον ήταν σοσιαλσωβινιστής και μέλος της κυβέρνησης του Λόυντ Τζορτζ.

Ο Α. Τομά ήταν ένας από τους ηγέτες του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην περίοδο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου έγινε σοσιαλσωβινιστής και μπήκε στη γαλλική κυβέρνηση.

Βλ. επίσης

Το 1ο μέρος του αφιερώματος στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Στάλιν: Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών & Σχετικά με τον πόλεμο (14-16/03/1917)

Το 2ο μέρος: Στάλιν: Στο δρόμο για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια & Οι όροι της νίκης της ρωσικής επανάστασης (17-18/03/1917)

Το 3ο μέρος: Στάλιν: Η κατάργηση των εθνικών περιορισμών & Είτε – Είτε (25-26/03/1917)

To 4ο μέρος: Στάλιν: Ενάντια στην ομοσπονδιακή οργάνωση & Αυτοκριτική (28/03/1917)

Το 5ο μέρος: Στάλιν: Δύο Αποφάσεις & Η γη στους αγρότες (11-14/04/1917)

Το 6ο μέρος: Στάλιν: Η προσωρινή κυβέρνηση & Η σύσκεψη στα ανάχτορα της αυτοκράτειρας Μαρίας (18-25/04/1917)

Το 7ο μέρος: Στάλιν: Πάνω στο ζήτημα της σημερινής στιγμής & Εισήγηση και Τελικός λόγος για το εθνικό ζήτημα (24-29/04/1917)

Το 8ο μέρος: Στάλιν: Έμειναν πίσω από την επανάσταση & Τι περιμέναμε από τη συνδιάσκεψη; (04-06/05/1917)

Το 9ο μέρος: Στάλιν: Η καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές & Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Πετρούπολης (21-24-26/05/1917 & 15/06/1917)

Το 10ο μέρος: Στάλιν: Χτες και Σήμερα (Κρίση της επανάστασης) & Ενάντια στις μεμονωμένες διαδηλώσεις (13-14/06/1917)

Το 11ο μέρος: Στάλιν: Προς όλους τους εργαζόμενους – προς όλους τους εργάτες και τους φαντάρους της Πετρούπολης, Η διαδήλωση & Πυκνώστε τις γραμμές σας (17-20/06 & 15/07/1917)

Το 12ο μέρος: Στάλιν: Λόγοι στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Οργάνωσης της Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) (16 –20/07/1917)

Το 13ο μέρος: Στάλιν: Πρωτομαγιά (18/04/1917)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: