Για τον πολιτικό αγώνα που οδήγησε στον Οκτώβρη (Στάλιν: Προς τις εκλογές της Συνταχτικής Συνέλευσης, 27/07/1917)

Στο 16ο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση παρατίθεται ένα ακόμα που έγραψε ο Στάλιν την περίοδο της προσωρινής υποχώρησης του κινήματος, και μάλιστα, την περίοδο της προκήρυξης της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές για τη Συνταχτική συνέλευση που προβλέπονταν για το Σεπτέμβρη του ’17, αλλά όλο και αναβάλλονταν. Στο κείμενο αυτό ο Στάλιν αναδεικνύει κι άλλα ζητήματα που προβληματίζουν ακόμα και σήμερα τους κομμουνιστές. Μεταξύ άλλων, θίγει το ζήτημα των σχέσεων κομματικών και εξωκομματικών, σε επίπεδο όχι ατόμων, αλλά ολόκληρων οργανώσεων. Και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ο Στάλιν θεωρεί “παράλογο και βλαβερό” να απομακρύνουν οι κομμουνιστές ομάδες και οργανώσεις μόνο και μόνο “επειδή δε μπορούν ή δε θέλουν να συγχωνευτούν με το κόμμα μας”.

Ο Στάλιν αναδεικνύει επίσης, έστω και σε σχέση με το χωριό, το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και την ταξική πάλη. Και εξηγεί ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσά τους, αλλά και ότι αυτή η θετική σχέση αποτελεί τη βάση για την καλλιέργεια συμφιλιωτικών πολιτικών. Φυσικά, δεν πρέπει από αυτό να συνάγουμε ότι η ποθούμενη ανάπτυξη του καπιταλισμού αναγκαστικά επέρχεται μέσα από κάποια ταξική συμμαχία με τμήμα των καπιταλιστών. Όχι ότι και αυτό δεν έχει σημασία, καθώς μέσα στους κεφαλαιοκράτες υπάρχουν κάποιοι που εξω-παραγωγικά αντλούν το κέρδος τους. Και σίγουρα αυτοί δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων (η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έλευση του σοσιαλισμού). Και σίγουρα, είναι αυτοί οι καπιταλιστές που, με υπανάπτυκτες παραγωγικές δυνάμεις, έχουν κοντά τον εργαζόμενο με το αφεντικό, το οποίο, μάλιστα, ενίοτε δουλεύει κιόλας δίπλα στον εργαζόμενο. Και αυτός ο καπιταλισμός αποτελεί τη βάση για την καλλιέργεια συμφιλιωτικών πολιτικών, αφού ο εργαζόμενος βλέπει δια ζώσης την αγωνία του μικροαφεντικού του για επιβίωση της επιχείρησής του (από την οποία έχει συμφέρον ο εργαζόμενος), αλλά και την ευκολία μεταπήδησής του στη θέση του αφεντικού.

Τέλος, ο Στάλιν αναδεικνύει τη σημασία της “κοινής γλώσσας” όχι μόνο με τις οργανώσεις με τις οποίες μοιράζονται κοινό πολιτικό πρόγραμμα οι κομμουνιστές, αλλά κυρίως με τις μάζες: γι’ αυτό υποδεικνύει ότι αυτή η κοινή γλώσσα δε θα βρεθεί “βάζοντας σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια όχι “καθηγητές” και “επιστήμονες””, οι οποίοι, όπως έχουμε δει στην Ελλάδα, λειτουργούν, στην καλύτερη, μόνο αναθετικά, με τους εργαζόμενους να “θαυμάζουν” τον “επιστήμονα” και τον “καθηγητή” πώς τα λέει. Είναι αυτή η λέπρα των καθηγητάδων και των επιστημόνων που πλήττει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της αριστεράς, η οποία θεωρεί σχεδόν φυσιολογικό να έχει στα ηγετικά της κλιμάκια τέτοιους τύπους πλειοψηφικά ή να θεωρεί τα λόγια τους σχεδόν σα θεϊκά.

***

Προς τις εκλογές της Συνταχτικής Συνέλευσης (49)

Η προεκλογική καμπάνια για τη Συνταχτική συνέλευση έχει αρχίσει. Τα κόμματα κινητοποιούν τις δυνάμεις τους. Οι μέλλοντες υποψήφιοι των καντέτων άρχισαν κιόλας τις περιοδείες τους σ’ ολόκληρη τη Ρωσία, όπου δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους επιτυχίας. Οι σοσιαλεπαναστάτες κάλεσαν στην Πετρούπολη σύσκεψη αντιπροσώπων των αγροτών από τα κυβερνεία με σκοπό την καλύτερη “οργάνωση” των εκλογών. Άλλη ομάδα των ναρόντνικων συγκαλεί για τον ίδιο σκοπό συνέδριο της Πανρωσικής αγροτικής ένωσης (50) στη Μόσχα. Ταυτόχρονα δημιουργούνται αυτόβουλα “Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών της φρουράς”, από τους εκτός κομμάτων αγρότες, με σκοπό, ανάμεσα στ’ άλλα, να διευθύνουν με επιτυχία την προεκλογική καμπάνια στην ύπαιθρο. Για τον ίδιο σκοπό ιδρύονται διάφοροι σύλλογοι πατριωτών κατά περιφέρεια, που εφοδιάζουν την ύπαιθρο με έντυπο υλικό κι ανθρώπους. Τέλος, οι εργάτες ορισμένων εργοστασίων στέλνουν στην ύπαιθρο ειδικούς απεσταλμένους τους για την προεκλογική ζύμωση. Και δεν αναφέρουμε ακόμα εδώ τους αμέτρητους μεμονωμένους “αντιπρόσωπους”, κυρίως των φαντάρων και ναυτών, που περιοδεύουν σε ολόκληρη τη Ρωσία και μεταδίνουν στους αγρότες τα “νέα από την πόλη”.

Είναι φανερό ότι τα πιο πλατιά στρώματα του πληθυσμού έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της στιγμής που περνάμε και της αποφασιστικής σημασίας που θα έχει η Συνταχτική συνέλευση. Ταυτόχρονα όλοι τους νιώθουν ότι τον αποφασιστικό ρόλο θα τον παίξει η ύπαιθρος, που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού, και ότι αυτό ακριβώς πρέπει να κατευθυνθούν όλες οι ελεύθερες δυνάμεις. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διασπορά και την ανοργανωσιά των εργατών γης, που αποτελούν το βασικό στήριγμα του κόμματός μας στο χωριό, κάνουν πιο πολύπλοκα τα καθήκοντάς μας στην ύπαιθρο. Σε αντίθεση με τους εργάτες της πόλης, που είναι η πιο οργανωμένη δύναμη απ’ όλα τα στρώματα του πληθυσμού της πόλης, οι εργάτες γης αποτελούν την πιο ανοργάνωτη μάζα. Στα Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών είναι οργανωμένα κυρίως τα μεσαία και τα εύπορα στρώματα της αγροτιάς, που τείνουν, κατά ένα φυσιολογικό τρόπο, να έρθουν σε συνεννόηση “με το φιλελεύθερο τσιφλικά και κεφαλαιοκράτη”. Αυτά ακριβώς τα στρώματα τραβάνε μαζί τους τα προλεταριακά και μισοπρολεταριακά στοιχεία του χωριού και τα υποτάσσουν στην επιρροή των συμφιλιωτικών κομμάτων των τρουντοβίκων και των σοσιαλεπαναστατών. Η ανεπαρκής ανάπτυξη του καπιταλισμού στην αγροτική οικονομία και της ταξικής πάλης στο χωριό δημιουργούν ευνοϊκούς όρους για μια τέτοια συμφιλιωτική πολιτική.

Το άμεσο καθήκον του κόμματός μας είναι να απαλλάξει τα πιο φτωχά στρώματα της αγροτιάς από την επιρροή των τρουντοβίκων και των σοσιαλεπαναστατών και να τα ενώσει σε μια αγαπημένη οικογένεια με τους εργάτες της πόλης.

Η ίδια η ζωή δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, και αποκαλύπτει βήμα προς βήμα πόσο εσφαλμένη είναι η πολιτική των συμβιβασμών. Το καθήκον των κομματικών στελεχών είναι να πάρουν ενεργό μέρος στις εκλογές της Συνταχτικής συνέλευσης για να δείξουν πόσο καταστρεπτική είναι αυτή η πολιτική και να βοηθήσουν έτσι τα πιο φτωχά στρώματα της αγροτιάς να συσπειρωθούν γύρω από το προλεταριάτο της πόλης.

Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως στα χωριά κομματικοί πυρήνες και να συνδεθούν στενά με τις κομματικές επιτροπές των πόλεων. Σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε εκλογική περιφέρεια πρέπει να οργανωθούν δικές μας κομματικές ομάδες από τους πιο φτωχούς αγρότες και αγρότισσες. Οι ομάδες αυτές πρέπει να συνδέονται με τις επιτροπές μας στα βιομηχανικά κέντρα του κυβερνείου. Το καθήκον των επιτροπών είναι να εφοδιάσουν τις ομάδες αυτές με το απαραίτητο εκλογικό υλικό, με έντυπα και ανθρώπους.

Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο και μέσα στην πορεία της ίδιας της καμπάνιας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την πραγματική ενότητα των προλετάριων της πόλης και του χωριού.

Είμαστε ενάντια σε μια συμφωνία με τους κεφαλαιοκράτες και τους τσιφλικάδες, γιατί ξέρουμε πως από μια τέτοια συμφωνία θα βγουν ζημιωμένοι μόνο οι εργάτες κι οι αγρότες.

Αυτό όμως δε σημαίνει καθόλου πως είμαστε γενικά ενάντια σε κάθε συμφωνία.

Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας με κείνες τις εκτός κομμάτων ομάδες των φτωχών αγροτών, που η ίδια η ζωή τις σπρώχνει στο δρόμο του επαναστατικού αγώνα ενάντια στον τσιφλικά και τον κεφαλαιοκράτη.

Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας με κείνες τις εκτός κομμάτων οργανώσεις των φαντάρων και των ναυτών, που διαπνέονται από εμπιστοσύνη όχι προς τους πλούσιους, αλλά προς τους φτωχούς, όχι προς την κυβέρνηση της κεφαλαιοκρατίας, αλλά προς το λαό και πρώτ’ απ’ όλα προς την εργατική τάξη. Θα ήτανε παράλογο και βλαβερό να απομακρύνουμε αυτές τις ομάδες και οργανώσεεις επειδή δε μπορούν ή δε θέλουν να συγχωνευτούν με το κόμμα μας.

Γι’ αυτό πρέπει να οργανώσουμε την προεκλογική μας καμπάνια στο χωριό κατά τέτοιον τρόπο ώστε να βρούμε μια κοινή γλώσσα μ’ αυτές τις ομάδες και οργανώσεις, ώστε να επεξεργαστούμε ένα κοινό επαναστατικό πρόγραμμα και να συντάξουμε μαζί τους κοινά ψηφοδέλτια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες, βάζοντας σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια όχι “καθηγητές” και “επιστήμονες”, αλλά αγρότες, φαντάρους και ναύτες, έτοιμους να υπερασπίσουν με τα στήθια τους τα αιτήματα του λαού.

Μόνο έτσι μπορούμε να συσπειρώσουμε τα πλατιά στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού του χωριού γύρω από τον ηγεμόνα της επανάστασής μας, γύρω από το προλεταριάτο.

Δε θα χρειαστεί να ψάξουμε και πολύ για να βρούμε τέτοιες ομάδες εκτός κομμάτων, γιατί εμφανίζονται παντού και καθημερινά. Και θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται πάνω στη βάση της αυξανόμενης δυσπιστίας προς την Προσωρινή κυβέρνηση, που εμποδίζει τις επιτροπές αγροτών να διαθέτουν όπως θέλουν τη γη των τσιφλικάδων. Οι ομάδες αυτές αναπτύσσονται και θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται πάνω στη βάση της δυσαρέσκειας που γεννά η πολιτική της Πανρωσικής εκτελεστικής επιτροπής των αγροτών βουλευτών, που σέρνεται στην ουρά της Προσωρινής κυβέρνησης. Σαν παράδειγμα μπορούμε ν’αναφέρουμε έστω και το “Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών της Πετρούπολης”(51), που σχηματίστηκε τελευταία και συνενώνει όλη τη φρουρά της πόλης και που στα πρώτα βήματα της δράσης του ήρθε κιόλας σε σύγκρουση με την Προσωρινή κυβέρνηση και την Πανρωσική εκτελεστική επιτροπή των αγροτών βουλευτών.

Δίνουμε παρακάτω σε γενικές γραμμές την πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμέψει σα βάση για συμφωνία με παρόμοιες εκτός κομμάτων οργανώσεις αγροτών και φαντάρων.

1.Είμαστε ενάντια στους τσιφλικάδες και τους κεφαλαιοκράτες και ενάντια στο κόμμα τους το “κόμμα της Λαϊκής Ελευθερίας”, γιατί αυτοί και μόνο αυτοί είναι οι κυριότεροι εχθροί του ρωσικού λαού. Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά υποστήριξη στους πλούσιους και στην κυβέρνησή τους!

2.Δίνουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή μας στην εργατική τάξη που είναι αγωνιστής αφοσιωμένος ολόψυχα στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Είμαστε υπέρ της συμμαχίας και της συμφωνίας των αγροτών, των φαντάρων και των ναυτών, με τους εργάτες, ενάντια στους τσιφλικάδες και τους κεφαλαιοκράτες.

3.Είμαστε κατά του πολέμου, γιατί είναι πόλεμος καταχτητικός. Οι συζητήσεις για ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις θα παραμείνουν κούφιες φράσεις, όσο ο πόλεμος θα διεξάγεται με βάση τις μυστικές συμφωνίες που υπόγραψε ο τσάρος με τους αγγλογάλλους κεφαλαιοκράτες.

4.Είμαστε υπέρ του γρήγορου τερματισμού του πολέμου με τον αποφασιστικό αγώνα των λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές τους κυβερνήσεις.

5.Είμαστε κατά της αναρχίας στη βιομηχανία, αναρχία που την επιδεινώνουν οι κεφαλαιοκράτες. Θέλουμε εργατικό έλεγχο στη βιομηχανία, θέλουμε την οργάνωση της βιομηχανίας πάνω σε δημοκρατικές αρχές, με την επέμβαση των ίδιων των εργατών και των οργάνων εξουσίας που θ’ αναγνωρίσουν οι εργάτες.

6.Είμαστε υπέρ της οργάνωσης της κανονικής ανταλλαγής προϊόντων ανάμεσα στην πόλη και το χωριό, ώστε και η πόλη να εφοδιάζεται με αρκετές ποσότητες τροφίμων και το χωριό με ζάχαρη, πετρέλαιο, παπούτσια, υφάσματα, με προϊόντα σιδηρουργίας και άλλα αναγκαία εμπορεύματα.

7.Θέλουμε ολη η γη που ανήκει στην τσαρική οικογένεια, στο δημόσιο, στους κρατικούς οργανισμούς, στους τσιφλικάδες, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες να περάσει χωρίς αποζημίωση στα χέρια όλου του λαού.

8.Θέλουμε όλες οι εγκατελειμμένες εκτάσεις γης των τσιφλικάδων – καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια – να περάσουν αμέσως στη διάθεση των επιτροπών αγροτών που θα εκλέγονται δημοκρατικά.

9.Θέλουμε όλα τα αχρησιμοποίητα αγροτικά εργαλεία και ζώα, που βρίσκονται στα χέρια των τσιφλικάδων και στις αποθήκες, να μπουν αμέσως στη διάθεση των επιτροπών των αγρορών για να καλλιεργηθούν τα χωράφια, να θεριστούν τα λιβάδια και οι εκτάσεις που είναι σπαρμένες με σιτηρά κλπ.

10.Θέλουμε να χορηγηθούν σε όλους τους ανίκανους για εργασία ανάπηρους του πολέμου, καθώς και στις χήρες και τα ορφανά, βοηθήματα τέτοια που να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινη ζωή.

11.Είμαστε υπέρ της λαϊκής δημοκρατίας χωρίς μόνιμο στρατό, χωρίς υπαλληλική γραφειοκρατία και χωρίς αστυνομία.

12.Αντί του μόνιμου στρατού θέλουμε λαϊκό στρατό με αιρετούς διοικητές.

13.Αντί των ανεύθυνων κρατικών υπαλλήλων – γραφειοκρατών θέλουμε αιρετούς και ανακλητούς υπαλλήλους.

14.Αντί της αστυνομίας που την έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, θέλουμε αιρετή και ανακλητή πολιτοφυλακή.

15.Θέλουμε να ακυρωθούν οι “διαταγές” που στρέφονται ενάντια στους φαντάρους και τους ναύτες.

16.Είμαστε κατά της διάλυσης των συνταγμάτων και της υποκίνησης των φαντάρων του ενός ενάντια στον άλλο.

17.Είμαστε κατά των διώξεων του τύπου των εργατών και των φαντάρων· είμαστε κατά των περιορισμών της ελευθερίας του λόγου και των συγκεντρώσεων, τόσο στα μετόπισθεν, όσο και στο μέτωπο· είμαστε κατά των συλλήψεων και ανακρίσεων χωρίς ένταλμα και κατά του αφοπλισμού των εργατών.

18.Είμαστε κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

19.Θέλουμε να δοθεί σε όλους τους λαούς της Ρωσίας το δικαίωμα να οργανώσουν ελεύθερα τη ζωή τους, θέλουμε να μην καταπιέζονται αυτοί οι λαοί.

20.Θέλουμε τέλος να παραδοθεί όλη η εξουσία της χώρας στα χέρια των επαναστατικών Σοβιέτ των εργατών και αγροτών, γιατί μονάχα μια τέτοια εξουσία είναι ικανή να βγάλει τη χώρα παό το αδιέξοδο που την έριξε ο πόλεμος, η καταστροφή, η ακρίβεια και οι κεφαλαιοκράτες και τσιφλικάδες που πλουτίζουν από τη φτώχεια του λαού.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλατφόρμα που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία των κομματικών μας οργανώσεων με τις εκτός κομμάτων επαναστατικές ομάδες των αγροτών και των φαντάρων.

Σύντροφοι! Πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Πάρτε ενεργά μέρος και οργανώστε όσο δεν είναι αργά την προεκλογική καμπάνια.

Συγκροτήστε ευκίνητες ομάδες από διαφωτιστές εργάτες και εργάτριες, από φαντάρους και ναύτες και οργανώστε σύντομες διαλέξεις που θα αναλύουν τις θέσεις μας αυτές.

Εφοδιάστε τις ομάδες αυτές με έντυπο υλικό και στείλτε τις σε όλες τις γωνιές της Ρωσίας.

Η φωνή τους ας ξυπνήσει το χωριό για να το προετοιμάσουμε καλύτερα για τις επικείμενες εκλογές της Συνταχτικής συνέλευσης.

Οργανώστε κομματικές ομάδες στους δήμους και τους νομούς και συνενώστε γύρω από τις ομάδες αυτές τα πλατιά στρώματα της αγροτικής φτωχολογιάς.

Οργανώστε συσκέψεις κατά δήμους, νομούς και κυβερνεία για να δυναμώσει η επαφή μεταξύ των κομματικών μας οργανώσεων και για να προταθούν οι υποψήφιοι για τη Συνταχτική συνέλευση.

Μεγάλη είναι η σημασία της Συνταχτικής συνέλευσης. Αλλά ασύγκριτα μεγαλύτερη είναι η σημασία που έχουν για μας οι μάζες που βρίσκονται έξω από τη Συνταχτική συνέλευση. Η δύναμη δε βρίσκεται στην ίδια τη Συνταχτική συνέλευση, αλλά στους εργάτες και τους αγρότες που δημιουργώντας με την πάλη τους το νέο επαναστατικό δίκαιο, θα κινούν τη Συνταχτική συνέλευση προς τα μπρος.

Να ξέρετε ότι όσο πιο οργανωμένες θα είναι οι επαναστατημένες μάζες, τόσο πιο προσεχτικά θα ακούει τη φωνή τους η Συνταχτική συνέλευση, τόσο πιο εξασφαλισμένη θα είναι η τύχη της ρωσικής επανάστασης.

Γι’ αυτό το κύριο καθήκον μας στις εκλογές είναι να συσπειρώσουμε τις πλατιές μάζες της αγροτιάς γύρω από το κόμμα μας.

Εμπρός λοιπόν στο έργο σύντροφοι!

Ραμπότσι ι Σολντάτ”, αρ. 4,

27 του Ιούλη 1917.

Υπογραφή: Κ.Στάλιν

***

Σημειώσεις

(49)Το άρθρο “Προς τις εκλογές της Συνταχτικής συνέλευσης” γράφτηκε με την ευκαιρία που άρχισε η προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές της Συνταχτικής συνέλευσης που η Προσωρινή κυβέρνηση είχε ορίσει για τις 17 του Σεπτέμβρη 1917. Το πρώτο μέρος του άρθρου δημοσιεύτηκε στην “Πράβντα”, αρ. 99, στις 5 του Ιούλη 1917. Επειδή όμως ύστερ’ από τις μέρες του Ιούλη η “Πράβντα” κλείστηκε, η δημοσίευση του άρθρου διακόπηκε. Μόνο στις 27 του Ιούλη 1917 δημοσιεύτηκε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα “Ραμπότσι ι Σολντάτ”, αρ. 4.

(50)Πανρωσική Αγροτική Ένωση – μικροαστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1905. Η Ένωση αυτή διεκδικούσε πολιτική ελευθερία, σύγκληση της Συνταχτικής συνέλευσης και κατάργηση της ατομικής ιδιοχτησίας της γης. Το 1906 η Αγροτική Ένωση διαλύθηκε. Το 1917 η Ένωση ξανάρχισε τη δράση της και στις 31 του Ιούλη κάλεσε Πανρωσικό συνέδριο στη Μόσχα. Το συνέδριο τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωτικής υποστήριξης της Προσωρινής κυβέρνησης, υπέρ της συνέχισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ενάντια στην κατάληψη της γης των τσιφλικάδων από τους αγρότες. Το φθινόπωρο του 1917 ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Αγροτικής Ένωσης πήραν μέρος στα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στις αγροτικές εξεγέρσεις.

(51)Το Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών της φρουράς της Πετρούπολης, που αργότερα μετονομάστηκε Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών της Πετρούπολης, δημιουργήθηκε στις 14 του Απρίλη 1917 από αντιπροσώπους στρατιωτικών μονάδων και μερικών επιχειρήσεων της Πετρούπολης. Το Σοβιέτ έβαλε σα βασικό σκοπό του την πάλη για να δοθεί όλη η γη στους αγρότες, για να κάνουν χρήση της χωρίς καμιά αποζημίωση. Το Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών της Πετρούπολης πάλευε ενάντια στη συμβιβαστική πολιτική του Πανρωσικού Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών, που βρισκόταν κάτω από την καθοδήγηση δεξιών εσέρων. Ύστερα από τη Σοσιαλιστική Επανάσταση του Οχτώβρη το Σοβιέτ πήρε ενεργό μέρος στην οργάνωση της σοβιετικής εξουσίας στο χωριό και στην εφαρμογή στην πράξη του διατάγματος για τη γη. Το Φλεβάρη του 1918, με την αποστράτευση του παλιού στρατού έπαυσε πια να υπάρχει.

***

Βλ. επίσης

Το 1ο μέρος του αφιερώματος στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Στάλιν: Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών & Σχετικά με τον πόλεμο (14-16/03/1917)

Το 2ο μέρος: Στάλιν: Στο δρόμο για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια & Οι όροι της νίκης της ρωσικής επανάστασης (17-18/03/1917)

Το 3ο μέρος: Στάλιν: Η κατάργηση των εθνικών περιορισμών & Είτε – Είτε (25-26/03/1917)

To 4ο μέρος: Στάλιν: Ενάντια στην ομοσπονδιακή οργάνωση & Αυτοκριτική (28/03/1917)

Το 5ο μέρος: Στάλιν: Δύο Αποφάσεις & Η γη στους αγρότες (11-14/04/1917)

Το 6ο μέρος: Στάλιν: Η προσωρινή κυβέρνηση & Η σύσκεψη στα ανάχτορα της αυτοκράτειρας Μαρίας (18-25/04/1917)

Το 7ο μέρος: Στάλιν: Πάνω στο ζήτημα της σημερινής στιγμής & Εισήγηση και Τελικός λόγος για το εθνικό ζήτημα (24-29/04/1917)

Το 8ο μέρος: Στάλιν: Έμειναν πίσω από την επανάσταση & Τι περιμέναμε από τη συνδιάσκεψη; (04-06/05/1917)

Το 9ο μέρος: Στάλιν: Η καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές & Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Πετρούπολης (21-24-26/05/1917 & 15/06/1917)

Το 10ο μέρος: Στάλιν: Χτες και Σήμερα (Κρίση της επανάστασης) & Ενάντια στις μεμονωμένες διαδηλώσεις (13-14/06/1917)

Το 11ο μέρος: Στάλιν: Προς όλους τους εργαζόμενους – προς όλους τους εργάτες και τους φαντάρους της Πετρούπολης, Η διαδήλωση & Πυκνώστε τις γραμμές σας (17-20/06 & 15/07/1917)

Το 12ο μέρος: Στάλιν: Λόγοι στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Οργάνωσης της Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) (16 –20/07/1917)

Το 13ο μέρος: Στάλιν: Πρωτομαγιά (18/04/1917)

Το 14ο μέρος: Στάλιν: Τι συνέβηκε; – Νίκη της Αντεπανάστασης – Νίκη των Καντέτων (23-24/07/1917)

Το 15ο μέρος: Στάλιν: Προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους εργάτες και φαντάρους της Πετρούπολης – Δυο συνδιασκέψεις – Η καινούργια κυβέρνηση (25 – 26/07/1917)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: