Η στάση των μεγάλων δυνάμεων κατά το βρώμικο ισραηλινό “Πόλεμο των Έξι Ημερών” (05-10/06/1967)

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του βρώμικου ισραηλινού πολέμου “των έξι ημερών” ενάντια στις αραβικές χώρες. Με αυτό τον πόλεμο, οι ορδές του Ισραηλινού στρατού όχι απλώς παραβίασαν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός (τα λεγόμενα σήμερα “σύνορα πριν από το 1967”) του πολέμου του 1948, αλλά κατέλαβαν όλα τα εδάφη στα οποία το ψήφισμα του ΟΗΕ το 1947 (με το οποίο ιδρύθηκε και το Ισραήλ) προέβλεπε να δημιουργηθεί το αραβικό κράτος. Επίσης, κατέλαβαν την ανατολική Ιερουσαλήμ, τμήμα της Συρίας και τη Χερσόνησο του Σινά.

 Ο χάρτης της Παλαιστίνης το 1967. Με μαύρο τα εδάφη (33% της Παλαιστίνης) στα οποία, βάσει του ψηφίσματος του ΟΗΕ, προοριζόταν να ιδρυθεί αραβικό κράτος (από το 66% του πληθυσμού). Στο υπόλοιπο τμήμα, θα ιδρυόταν εβραϊκό κράτος με 45% αραβική μειονότητα. Επίσης, τα δύο κράτη θα είχαν οικονομική ενότητα. Το Ισραήλ δεν σεβάστηκε τίποτα από αυτά και κατέλαβε τα πάντα.

Ένας πραγματικός τραμπούκος που καταπατά καθημερινά το Διεθνές Δίκαιο προφανώς και δεν δρα μόνος του. Στη συγκεκριμένη περίοδο, το Ισραήλ, δεν ήταν μόνο μαντρόσκυλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Εκείνη την περίοδο η μπρεζνιεφική ρεβιζιονιστική κλίκα που είχε σφετεριστεί την εξουσία της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχε ακόμα περάσει στο ανώτατο στάδιό της, στο να λειτουργεί κυρίως ανεξάρτητα και σε βάρος της άλλης υπερδύναμης, δεν είχε ακόμα καταστεί ιμπεριαλιστική. Φρόντιζε ακόμα, τότε, να συνυπάρχει ειρηνικά με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, καταστέλλοντας από κοινού τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, φυσικά με τον ιδιαίτερο τρόπο ενός ρεβιζιονιστή που άλλα λέει και άλλα κάνει, λερώνοντας, σε κάθε περίπτωση, τον όρο “σοβιετικός” στη συνείδηση δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Παρακάτω παρατίθενται επίσημα κείμενα από τη ΛΔ Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα τότε δεν συμμετείχε στον ΟΗΕ (εξαιτίας της αμερικανικής εμμονής να δίνει τη θέση της Κίνας στην… Ταϊβάν) και τα περιθώριά της για αντίδραση ενάντια στην ισραηλινή επίθεση δεν ήταν όσα της Σοβιετικής Ένωσης.

(Για τη στάση της ΕΣΣΔ & του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στο Παλαιστινιακό & την αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ το 1947 – ’48 βλ. εδώ, εδώ και εδώ)

***

Δήλωση της κινεζικής κυβέρνησης

27 Μάη 1967

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εξυφαίνει αυτή την περίοδο μία μεγάλη συνωμοσία επίθεσης ενάντια στη Συρία, την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία (σ.parapoda: εκείνη την εποχή διατηρούσε αυτή την ονομασία μόνο η Αίγυπτος) και άλλα αραβικά κράτη, χρησιμοποιώντας το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο υπουργός του των εξωτερικών έχουν επανειλημμένα προαναγγείλει την έναρξη εχθροπραξιών με τη Συρία και την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Το Ισραήλ συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με τη Συρία και την ΗΑΔ, προετοιμαζόμενο για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική περιπέτεια ανά πάσα στιγμή. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει τον 6ο τους Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο για να κάνει μια μεγάλη επίδειξη δύναμης και να προβεί σε στρατιωτικές απειλές. Η ανεξαρτησία και η ασφάλεια των αραβικών κρατών απειλείται σοβαρά. Τα γεγονότα άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο αρχι-εγκληματίας που υποστηρίζει την ισραηλινή επίθεση ενάντια στα αραβικά κράτη και ότι είναι ο πιο λυσσαλέος εχθρος των αραβικών λαών.

Αντιμέτωποι με την επίθεση και την πολεμική απειλή από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το Ισραήλ, οι λαοί των αραβικών κρατών έχουν ξεσηκωθεί ενωμένοι για να διεξάγουν έναν αποφασιστικό αγώνα ενάνια στον κοινό τους εχθρό. Η Συρία, η ΗΑΔ και άλλα αραβικά κράτη έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση συναγερμού και είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να πλήξουν κατακέφαλα τους επιτιθέμενους. Η ΗΑΔ έχει ζητήσει την αποχώρηση της Δύναμης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών από τη Λωρίδα της Γάζας και από το έδαφος της ΗΑΔ, και ανακοίνωσε το κλείσιμο του Κόλπου της Άκαμπα και απαγόρευσε το διάπλου ισραηλινών πλήρων. Το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο δηλώνει ότι μια επίθεση ενάντια σε οποιοδήποτε αραβικό έδαφος θα θεωρηθεί επίθεση ενάντια σε όλα τα αραβικά κράτη. Το Ιράκ, η Υεμένη, η Αλγερία και άλλα αραβικά κράτη έχουν υιοθετήσει έκτακτα μέτρα προς υποστήριξη του αγώνα των λαών της Συρίας και της ΗΑΔ. Αυτές οι κινήσεις των αραβικών κρατών είναι δίκαιες πράξεις αυτοάμυνας ενάντια στην επίθεση και την καταστολή και συνάδουν πλήρως με τα συμφέροντα των αραβικών λαών.

Ο αγώνας των αραβικών λαών ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στον ιμπεριαλισμό, τον αποικισμό και το νεοαποικισμό και έχει δώσει μεγάλη υποστήριξη στους λαούς του κόσμου στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τα 700 εκατομύρια του κινέζικου λαού, εξοπλισμένα με τη σκέψη Μαο Τσε Τουνγκ αποφασιστικά στέκονται στο πλευρό των αραβικών λαών και σθεναρά υποστηρίζουν όλους τους δίκαιους αγώνες τους. Ο κινεζικός λαός θα παραμείνει για πάντα ο σταθερός και αξιόπιστος συμμαχητής των αραβικών λαών στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αποκαλύπτοντας πλήρως τα κτηνώδη χαρακτηριστικά του, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ανοιχτά απειλεί να κάνει χρήση για να υποχρεώσει την ΗΑΔ να ξανανοίξει τον κόλπο της Άκαμπα· ταυτόχρονα, το πρωτοπαλίκαρό του, Λίντον Τζονσον, συνωμοτεί με ένα τέτοιο άτομο σαν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ου Θαντ, σε μια μάταιη προσπάθεια να καταπνίξουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των αραβικών λαών, αξιοποιώντας το βολικό τους εργαλείο, τον ΟΗΕ. Οι εντατικές επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Βρετανία και τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Τζορτζ Μπράουν στη Μόσχα, είναι όλες ενταγμένες στο σχέδιο για να καθοριστεί η μοίρα των αραβικών λαών και να εξαναγκαστούν να υποταχτούν μέσω του λεγόμενου “στάτους των μεγάλων δυνάμεων”. Όμως κανένα τρικ ή απειλή δεν θα εκφοβίσει ή εξαπατήσει τους όλο και πιο αφυπνιζόμενους αραβικούς λαούς. Τέτοιες ενέργειες από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως το να χώνει τη μύτη του, να επιτίθεται και να παριστάνει το δεσπότη παντού, επ’ ουδενί δεν αποτελεί ένδειξη της δύναμής του, αλλά εκδήλωση της απελπισίας και της εσωτερικής αδυναμίας του. Ο πρόεδρος Μαο έχει εδώ και καιρό επισημάνει: “ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει γεράσει. Οπουδήποτε διαπράττει επίθεση, θέτει μια νέα θηλιά στο λαιμό του. Όλο και πιο πολύ πολιορκείται από τους λαούς όλου του κόσμου”. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στην επίθεσή του ενάντια στο Βιετνάμ και σίγουρα δεν θα έχει καλύτερο τέλος με την επίθεσή του ενάντια στα αραβικά κράτη. Δεν είναι μακριά η μέρα εκείνη όπου οι λαοί όλου του κόσμου θα θάψουν πλήρως τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Η σοβιετική ρεβιζιονιστική ηγετική κλίκα είναι ο νο. 1 συνένοχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Παντού παρέχει υπηρεσίες στις επιθετικές και πολεμικές πολιτικές του. Τώρα, ακριβώς τη στιγμή που ο αγώνας των αραβικών λαών ενάντια στην αμερικάνικη ιμπεριαλιστική και την ισραηλινή επίθεση φτάνει σε νέα ύψη, η σοβιετική ρεβιζιονιστική ηγετική κλίκα άλλη μια φορά συνωμοτεί με τον αμερικάνικο και το βρετανικό ιμπεριαλισμό, εργάζεται δραστήρια για να καταφέρει ένα πολιτικό πλήγμα μαζί τους και ενεργά εμπορεύεται την απαίσια πραμάτεια της του “πνεύματος της Τασκένδης”, σε μια μάταιη προσπάθεια να υπονομεύσει τη δίκαιη υπόθεση των αραβικών λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δεν λέει κουβέντα για το ουσιαστικότερο ζητημα – την επίθεση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στα αραβικά κράτη. Ούτε υποστηρίζει τις δίκαιες ενέργειες της ΗΑΔ, την απαίτηση αποχώρησης των δυνάμεων του ΟΗΕ και το κλείσιμο του Κόλπου της Άκαμπα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προδοσία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τη νέα τους εμπειρία, οι αραβικοί λαοί, οι οποίοι έχουν μια παράδοση αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σίγουρα θα αναγνωρίσουν τη σοβιετική ρεβιζιονιστική ηγετική κλίκα, σε όλη της την ασχήμια, το ότι προδίδει τα συμφέροντα των αραβικών λαών, και ότι ποτέ δεν θα παρασυρθούν από αυτή.

Ο ισραηλινός στρατηγός Μοσέ Νταγιάν έχοντας μόλις καταλάβει την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο μεγάλος ηγέτης του κινεζικού λαού πρόεδρος Μαο λέει: “Λαοί του κόσμου, να είστε θαρραλέοι, να τολμάτε να μάχεστε, να αψηφάτε τις δυσκολίες και να προχωράτε συνεχώς. Τότε όλος ο κόσμος θα ανήκει στους λαούς. Τα τέρατα όλων των ειδών θα καταστραφούν”. Το αραβικό έθνος είναι ένα μεγάλο έθνος. Οι αραβικοί λαοί είναι ένας ηρωικός λαός. Όσο είναι ενωμένοι και διατηρούν με αποφασιστικότητα τον αγώνα, είναι βέβαιο ότι θα νικήσουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το μαντρόσκυλό του, το Ισραήλ.

Οι αραβικοί λαοί είναι προορισμένοι να νικήσουν! Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι προορισμένος να ηττηθεί.

Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.23, 2 Ιούνη 1967, σ.σ.29-30.

***

Ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης

Σταθερά να υποστηρίξουμε τον αγώνα των αραβικών λαών ενάντια στην αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

6 Ιούνη 1967

Στις 5 Ιούνη 1967, με την υποκίνηση και υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, το Ισραήλ εξαπέλυσε σκανδαλωδώς μια μαζική ένοπλη επίθεση ενάντια στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, τη Συρία και άλλα αραβικά κράτη. Αυτό είναι άλλο ένα πρωτοφανούς κλίμακας έγκλημα ενάντια στους αραβικούς λαούς το οποίο διαπράττει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και το εργλαλείο του, το Ισραήλ, καθώς και μια σοβαρή πρόκληση ενάντια στους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και όλου του κόσμου. Οι λαοί των αραβικών κρατών, ξεσηκώνονται και ενώνονται στο μίσος τους ενάντια στον κοινό εχθρό, και καταφέρουν πλήγματα στους επιτιθέμενους. Μία θύελλα αγώνων ενάντια στην αμερικανική ιμπεριαλιστική επίθεση σαρώνει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Το Ισραήλ είναι ένα προϊόν της αμερικανικής και βρετανικής ιμπεριαλιστικής επιθετικής πολιτικής. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει χωρίς την προώθηση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και δεν θα τολμούσε ποτέ να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στα αραβικά κράτη χωρίς την αμερικανική ιμπεριαλιστική υποστήριξη. Είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που υποκίνησε το Ισραήλ να επιτεθεί στη Συρία· είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που, ενωμένος με το βρετανικό ιμπεριαλισμό, έχει απειλήσει να ξανανοίξει δια της βίας των όπλων τον Κόλπο της Άκαμπα· είναι πάλι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που προμηθεύει το Ισραήλ με μεγάλες ποσότητες όπλων προκειμένου να εξαπολύσει ξαφνικές επιθέσεις ενάντια στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία και τις άλλες αραβικές χώρες. Τα γεγονότα έχουν πλήρως αποδείξει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο παρασκηνιακός μάνατζερ του Σιωνισμού και ο νο. 1 εχθρός των αραβικών λαών και των λαών του κόσμου.

Σε αυτή την κατάσταση, η σοβιετική ρεβιζιονιστική ηγετική κλίκα έχει συνομωτήσει στην επίθεση που διαπράττει το Ισραήλ με την υποκίνηση και την υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ασχήμια της ως προδότη των αραβικών λαών.

Ο πρόεδρος Μαο Τσε Τουνγκ, ο μεγαλύτερος ηγέτης του κινεζικού λαού, έχει επισημάνει ότι: “Το κύμα οργής των λαών του κόσμου ενάντια στους αμερικάνους επιθετιστές είναι ακαταμάχητο. Ο αγώνας τους ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του σίγουρα θα πετύχει ακόμα πιο μεγάλες νίκες”. Η ΗΑΔ, η Συρία και τα άλλα αραβικά κράτη, όπως και ο αραβικός λαός της Παλαιστίνης, διεξάγουν έναν δίκαιο πόλεμο ενάντια στην επίθεση ΗΠΑ – Ισραήλ. Ένας δίκαιος πόλεμος δεν μπορεί να χαθεί. Οι ηρωικοί αραβικοί λαοί, έχοντας μια ένδοξη αντιιμπεριαλιστική παράδοση, έχουν σηκώσει ψηλά τη δίκαιη σημαία του πολέμου ενάτια στην επίθεση. Πιστεύουμεότι με τη συμπάθεια και την υποστήριξη των λαών ολόκληρου του κόσμου, οι αραβικοί λαοί σίγουρα θα πετύχουν την τελική νίκη στο βαθμό που ενισχύουν την ενότητά τους, επιμένουν αγωνιστικά, προχωρούν βήμα το βήμα και ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες.

Η κινεζική κυβέρνηση εμφατικά εδώ διακηρύττει: εξοπλισμένα με τη Σκέψη Μαο Τσε Τουνγκ, τα 700 εκατομμύρια κινεζικού λαού που νικηφόρα διεξάγουν τη μεγάλη προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση, επ’ουδενί δεν θα επιτρέψουν στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους να πατάνε πόδι και να διαπράττουν επιθέσες παντού. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των αραβικών λαών και με αποφασιστικότητα τους στηρίζουμε στο δίκαιο πόλεμό τους ενάντια στην αμερικανο – ισραηλινή επίθεση.

Η νίκη σίγουρα ανήκει στους ηρωικούς αγωνιζόμενους αραβικούς λαούς!

Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.24, 9 Ιούνη 1967, σ.σ. 89

***

Αραβικοί λαοί, ενωθείτε, κάντε επίμονες προσπάθειες και πολεμήστε μέχρι τέλους τον ιμπεριαλισμό!

Κύριο άρθρο της “Ρενμιν Ριμπάο” της 11ης Ιούνη 1967

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που ξαφνικά εξαπόλυσαν οι αμερικανοϊσραηλινοί επιθετιστές και της πίεσης που ασκήθηκε στις αραβικές χώρες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σοβιετική Ένωση, οι οποίες δρούσαν από κοινού, η κυβερνήσεις της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, της Συρίας και της Ιορδανίας υποχρεώθηκαν να ανακοινώσουν την αποδοχή από πλευράς τους της “απόφασης κατάπαυσης του πυρός” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο αγώνας αντίστασης των αραβικών λαών στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το λακέ του βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο σημείο.

Ο αγώνας των αραβικών λαών ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το λακέ του έχει μόλις υποστεί μία προσωρινή υποχώρηση· οι φλόγες δεν έχουν σβήσει και δεν θα σβήσουν ποτέ.

Ισραηλινά στρατεύματα καταλαμβάνουν το τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ

Από την έναρξη του επιθετικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ένα κύμα εκτεταμένου μαζικού αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ σαρώνει τον αραβικό κόσμο. Αυτό εκφράζει μια χωρίς προηγούμενο αφύπνιση των αραβικών λαών. Παρότι ανακοινώθηκε “κατάπαυση του πυρός”, το ηθικό των αραβικών λαών παραμένει υψηλό και συνεχίζουν να πλήττουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το λακέ του, με διάφορους τρόπους: είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους τους επιτιθέμενους.

Επί πολλά χρόνια, οι αραβικοί λαοί διεξάγουν ηρωικούς αγώνες για να πετύχουν και να διασφαλίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία. Παρά τις επανειλημμένες υποχωρήσεις στους αγώνες τους, έχουν, παρόλα αυτά, καταγάγει τρομακτικές επιτυχίες. Ούτε η υποχώρηση στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ούτε η “τριμερής διακήρυξη” το 1950, στην οποία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία από κοινού παρενέβησαν στα αραβικά ζητήματα, μπόρεσαν να ανακόψουν την ανάπτυξη των αραβικών εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Οι ιμπεριαλιστές ήταν αρκετά αλαζόνες για κάποιο διάστημα μετά τη δημιουργία του στρατιωτικού μπλοκ της Βαγδάτης το 1955, αλλά οι αραβικοί λαοί συνέχισαν να προχωρούν. Όταν ξέσπασε από τους ιμπεριαλιστές ο επιθετικός πόλεμος στο Σουέζ το 1956, οι αραβικοί λαοί συσπειρώθηκαν και σταθερά αντιπάλεψαν τους ιμπεριαλιστές επιτιθέμενους. Οι αραβικοί λαοί δεν εκφοβίστηκαν όταν οι ιμπεριαλιστές εξύφαναν μια επίθεση ενάντια στη Συρία το 1957 ή όταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έστειλε στρατεύματά του στο Λίβανο και εξαπέλυσε ένοπλη επέμβαση ενάντια στην ιρακινή επανάσταση το 1958. Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι ο μεγάλος αραβικός λαός διακατέχεται από ένα απτόητο μαχητικό πνεύμα και ότι προσωρινές αποτυχίες μόνο ενισχύουν την αγωνιστική του θέληση.

Ο μεγάλος ηγέτης του κινεζικού λαού πρόεδρος Μαο Τσε Τουνγκ έχει πει: “Να παλεύουν, να αποτυγχάνουν, να παλεύουν πάλι, να αποτυγχάνουν πάλι, να παλεύουν πάλι…μέχρι τη νίκη τους: αυτή είναι η λογική των λαών.” αυτός είναι νόμος του μαρξισμού – λενινισμού – σκέψης Μαο Τσε Τουνγκ. Η κινεζική λαϊκή επανάσταση ακολούθησε αυτό το νόμο. Οι εθνοαπελευθερωτικοί αγώνες των ασιατικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών λαών έχουν ακολουθήσει αυτό το νόμο. Ο αγώνας των αραβικών λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το λακέ του, αναπόφευκτα, θα ακολουθήσει αυτό το νόμο.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον κόσμο έχουν δώσει εξετάσεις μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά έναντι του δίκαιου πολέμου των αραβικών λαών ενάντια στην επίθεση. Ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το σοβιετικό σύγχρονο ρεβιζιονισμό και τους αντιδραστικούς όλων των χωρών, έχουν με χίλιους και έναν τρόπους υποθάλψει και ενθαρρύνει την ισραηλινή επίθεση και προσπάθησαν να καταστείλουν τον αγώνα των αραβικών λαών ενάντια στην επίθεση. Ο κινεζικός λαός και οι λαοί του κόσμου έχουν σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των αραβικών λαών, έχουν πλήρως αποκαλύψει το μεγάλο αντεπαναστατικό τρίγωνο ΗΠΑ – Βρετανίας – Σοβιετικών και έχουν δώσει την ολόπλευρη υποστήριξή τους στους αραβικούς λαούς στον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση. Αυτή είναι η ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο έχει ανοίξει διάπλατα τα μάτια των αραβικών λαών και τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν ακόμα πιο ξεκάθαρα ποιοι είναι οι απαίσιοι εχθροί τους και ποιοι οι αφοσιωμένοι, αξιόπιστοι συμμαχητές.

Οι βάρβαρες πτυχές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχουν πλήρως αποκαλυφθεί. Τα ωμά γεγονότα έχουν αποδείξει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο βασικός ενορχηστρωτής αυτού του επιθετικού πολέμου, ο αρχιεγκληματίας που καταπιέζει τους αραβικούς λαούς, ο μεγαλύτερος επιθετιστής που προωθεί το νεοαποικισμό στον αραβικό κόσμο και ο νο. 1 ορκισμένος εχθρός των 100 εκατομμυρίων αραβικού λαού.

Οι επιθετικές πτυχές του βρετανικού ιμπεριαλισμού έχουν επίσης σε μεγάλο βάθος αποκαλυφθεί. Ήταν η Βρετανία που ενώθηκε με τις ΗΠΑ στο σχεδιασμό και την υποστήριξη των ένοπλων επιθέσεων του Ισραήλ στις αραβικές χώρες και η οποία προέβη σε κάθε είδους πονηρή πολιτική μανούβρα ώστε να ασκηθεί πίεση σε αυτές. Αυτός ο γερασμένος και ξεπερασμένων μεθόδων ιμπεριαλισμός έχει ξεσαλώσει στην προσπάθειά του να προωθήσει το νεοαποικισμό, αποπειρώμενος να διατηρήσει την αποικιακή του θέση στην Ασία και την Αφρική, η οποία κλονίζεται.

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν “ουδέτερος” σε αυτα τα γεγονότα, στην πραγματικότητα ασκούσε “πολιτική μεγάλης δύναμης” μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σοβιετική Ένωση, και έδειξε ότι στέκεται στο πλευρό των αμερικανοϊσραηλινών επιτιθέμενων.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι αραβικοί λαοί άντλησαν ένα σημαντικό δίδαγμα. Σταδιακά άρχισαν να αναγνωρίζουν τις καταστροφικές πτυχές της σοβιετικής ρεβιζιονιστικής κλίκας ως ενός ψεύτικου και προδοτικού φίλου. Η ένοπλη επίθεση του Ισραήλ ενάντια στους αραβικούς λαούς ήταν στην ουσία μια μανιακή επίθεση για την οποία από κοινού συνωμότησαν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Ήταν επίσης μια κοινή αμερικανοσοβιετική πολιτική μανούβρα για να παγιδεύσουν τις αραβικές χώρες. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα. Η σοβιετική ρεβιζιονιστική κλίκα, από τη μια, “εγγυόταν” ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί και, από την άλλη, εργαζόμενη χέρι χέρι με τις ΗΠΑ, ενθάρρυναν το Ισραήλ να εξαπολύσει μια ξαφνική επίθεση στις αραβικές χώρες και να τις πιάσει στον ύπνο. Τη μια μέρα μιλούσε για “υποστήριξη” στους αραβικούς λαούς και την άλλη προέβαινε σε παρασκηνιακές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και μαγείρευε μία απόφαση “κατάπαυσης του πυρός” στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την πλέον ξεδιάντροπη προδοσία των αραβικών λαών. Εκδίδει το ένα ανακοινωθέν μετά το άλλο, τη μια δήλωση μετά την άλλη, “καταδικάζοντας” το Ισραήλ, την ίδια ώρα που μυστικά φλερτάρει με το Ισραήλ. Όταν το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο των Στενών του Τιράν, ένα σοβιετικό πολεμικό πλοίο ήταν το πρώτο πλοίο που διέσχισε τον Κόλπο της Άκαμπα. Η σοβιετική ρεβιζιονιστική κλίκα είναι ένας στυγνός απατεώνας που ειδικεύεται στο να παίζει σε διπλό ταμπλό, ένας μεγάλος προδότης των αραβικών λαών και, ευρισκόμενος σε συνωμοσία με τον αμερικάνικο και βρετανικό ιμπεριαλισμό, ένας σφαγέας που καταπιέζει τον αγώνα των αραβικών λαών ενάντια στην επίθεση.

Ο αγώνας των αραβικών λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση θα είναι παρατεταμένος. Κοιτώντας την ουσία και μακροπρόθεσμα, είναι οι αραβικοί λαοί αυτοί που είναι πραγματικά ισχυροί. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, ο σοβιετικός ρεβιζιονισμός, το Ισραήλ – όλοι τους είναι χάρτινοι τίγρεις. Αποτελεί μόνο προσωρινό φαινόμενο το ότι το Ισραήλ, βασιζόμενο στη βοήθεια του αμερικάνικου και βρετανικού ιμπεριαλισμού, καθώς και του σοβιετικού ρεβιζιονισμού, είναι σε θέση να καταλαμβάνει κάποια αραβικά εδάφη με τη βία των όπλων. Οι αραβικοί λαοί αργά ή γρήγορα θα απελευθερώσουν όλα τα εδάφη τους που τώρα βρίσκονται υπό την αναγκαστική κατοχή του ιμπεριαλισμού και του λακέ του. Ο ιμπεριαλισμός θα τους πληρώσει ό,τι τους χρωστά. Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να σταματήσει τους αραβικούς λαούς από την άσκηση του ιερού δικαιώματός του!

Ισραηλινά στρατεύματα καταλαμβάνουν τους Άγιους Τόπους

Μια εξαιρετική επαναστατική κατάσταση επικρατεί τώρα σε όλο τον κόσμο. Αντιαμερικάνικοι αγώνες εξαπλώνονται σθεναρά παντού. Ο ηρωικός βιετναμέζικος λαός, δείχνοντας πλήρως την απεριόριστη δύναμη του λαϊκού πολέμου, έχει καταφέρει σοβαρά πλήγματα στα σχεδόν 500.000 αμερικάνικα επιτιθέμενα στρατεύματα. Στις αχανείς εκτάσεις της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, οι λαοί είναι πιο αφυπνισμένοι παρά ποτέ και οι φλόγες της αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης πετούν όλο και πιο ψηλά. Το ιμπεριαλιστικό μπλοκ βαίνει προς αποσύνθεση, και η σύγχρονη ρεβιζιονιστική κλίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η παγκόσμια κατάσταση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους επαναστατημένους λαούς όλων των χωρών και η πλέον δυσμενής για τον ιμπεριαλισμό. Είναι ευνοϊκή για τον αραβικό λαό για να επιδείξει επιμονή στον αγώνα του ενάντια στην επίθεση. Όποιες απεγνωσμένες προσπάθειες ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και να κάνει, και σε όσες ειδεχθείς προδοτικές ενέργειες οι σοβιετικοί σύγχρονοι ρεβιζιονιστές και να προβούν, αυτή η γενική τάση στην παγκόσμια κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει. Τα ζικ ζακ που οι αραβικοί λαοί συναντούν στην πορεία του αντιιμπεριαλιστικού τους αγώνα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανακόψουν τη συνεχή προέλασή τους.

Ο πρόεδρος Μαο έχει πει: “Οι λαοί, και μόνο οι λαοί, είναι η κινητήρια δύναμη στη δημιουργία της παγκόσμιας ιστορίας”. Οι αραβικοί λαοί είναι οι δημιουργοί της αραβικής ιστορίας. Καμία καταπάτηση ή παραβίαση της αραβικής γης από τον ιμπεριαλισμό και το λακέ του δεν θα γίνουν ανεκτές. Όσο τα 100 εκατομμύρια των αράβων ανεβάζουν την πολιτική τους συνείδηση, υιοθετούν σωστές πολιτικές και διατηρούν τον αγώνα, θα είναι σίγουρα σε θέση να διώξουν τους παλιούς και νέους αποικιστές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και να εξαλείψουν όλους τους επιτιθέμενους αλήτες!

Αραβικοί λαοί! Να είστε ενωμένοι! Κάνετε επίμονες και συνεχείς προσπάθειες! Ριχτείτε σε μακροπρόθεσμους σκληρούς αγώνες! Τα 700 εκατομμύρια κινεζικού λαού σας υποστηρίζουν. Το ίδιο και όλοι οι επαναστατημένοι λαοί του κόσμου. Η τελική νίκη ανήκει σίγουρα στους ηρωικούς αραβικούς λαούς!

Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.25, 16 Ιούνη 1967, σ.σ. 11 – 12

***

Όσο πιο πολύ το ασβεστώνουν, τόσο πιο βρώμικο γίνεται το πρόσωπο των σοβιετικών ρεβιζιονιστών αποστατών

Σχόλιο της “Ρενμίν Ριμπάο” 13 Ιούνη 1967

Σε μια προσπάθεια να καλύψει την προδοσία της προς τους αραβικούς λαούς, η σοβιετική ρεβιζιονιστική άρχουσα κλίκα επιστράτευσε την αποστάτρια ομάδα του Τίτο και άλλους, και στις 9 Ιούνη εξέδωσε  ένα κοινό ανακοινωθέν 7 χωρών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η χρησιμοποίηση αυτού του χωρίς περιεχόμενο εγράφου ψεύτικης υποστήριξης ήταν άλλη μια μάταιη απόπειρα να εξαπατήσουν τους αραβικούς λαούς. Ωστόσο, αυτή η αδέξια μανούβρα της σοβιετικής ρεβιζιονιστικής κλίκας χρησίμευσε μόνο στο να αποκαλύψει περαιτέρω τον ξεδιάντροπο χαρακτήρα της ως ενός δήθεν υποστηρικτή, αλλά, στην πραγματικότητα, πραγματικού προδότη των αραβικών λαών.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο αρχιεγκληματίας που υποκίνησε το Ισραήλ να αρχίσει επιθετικό πόλεμο. Όχι μόνο σχεδίασε, υποστήριξε και έδωσε εντολή στο Ισραήλ να εξαπολύσει την ξαφνική επίθεση στις αραβικές χώρες, αλλά και η αεροπορία του πήρε άμεσα μέρος στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ. Ωστόσο, το “κοινό ανακοινωθέν” της σοβιετκής ρεβιζιονιστικής κλίκας, όπως και οι προηγούμενες δηλώσεις της, δεν περιέχουν ούτε μία λέξη καταδίκης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τι δείχνει αυτό, αν όχι το ότι οι ρεβιζιονιστές επιδιώκουν να απαλλάξουν τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές από τα εγκλήματα και να συνεχίσουν τη “συνεργασία” μαζί τους;

Το κοινό ανακοινωθέν που υποστήριξε η σοβιετική ρεβιζιονιστική κλίκα υποκριτικά εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα των αραβικών λαών και δηλώνει ότι θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τους λαούς των αραβικών χωρών για να προβούν σε μια αποφασιστική απώθηση του επιτιθέμενου”. Αυτός ο χωρίς αξία και κενός περιεχομένου λόγος είναι απλά αηδιαστικός.

Δεν ήσασταν εσείς, σοβιετικοί ρεβιζιονιστές, που εμφατικά δηλώνατε στο ανακοινωθέν σας της 23ης Μάη ότι “όσοι εξαπολύσουν επίθεση” θα αντιμετωπίσουν την “αποφασιστική δράση της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στην επίθεση”; Όμως τι “δράση” αναλάβατε αφότου το Ισραήλ εξαπόλυσε την επίθεσή του; Εσείς απλώς κοιτούσατε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ οι αραβικές χώρες βρίσκονταν υπό ισραηλινή επίθεση. Πράγματι, όμως, αναλάβατε κάποια δράση: συνεργαστήκατε πλήρως με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, προστατεύσατε το Ισραήλ και ασκήσατε πίεση στις αραβικές χώρες στον ΟΗΕ· προστατεύσατε τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Μόσχα διαλύοντας τις διαδηλώσεις των αράβων, αφρικανών και λατινοαμερικάνων φοιτητών. Μπορούν τέτοιες ενέργειες σας να χαρακτηριστούν “δράση ενάντια στην επίθεση”; Δεν είναι πραγματικά συνενοχή και υποστήριξη της επίθεσης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του Ισραήλ; Αφότου προδώσατε τους αραβικούς λαούς με τον πιο ειδεχθή τρόπο, έχετε το θράσσος να κομπάζετε ξεδιάντροπα ότι είστε “πιστοί στις διεθνιστικές σας υποχρεώσεις”. Τι ξεδιάντροπος ισχυρισμός!

Αυτό που είναι ειδικά γελοίο είναι ότι, αφότου εξέδωσε το κοινό ανακοινωθέν, η σοβιετική ρεβιζιονιστική κλίκα, με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ανακοίνωσε την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Δεν το έκανε αυτό όσο το Ισραήλ εξαπέλυε τις πολεμικές του απειλές ενάντια στις αραβικές χώρες, ούτε το έκανε αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την ξαφνική του επίθεση ενάντια στις αραβικές χώρες. Αντίθετα, φλέρταρε απευθείας με αυτό το μαντρόσκυλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και μυστικά εργάστηκε σε συνωμοσία με αυτόν. Τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το τρικ για να ηρεμήσει τους αγανακτισμένους αραβικούς λαούς. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να έχει αποτέλεσμα;

Επιπροσθέτως, ο λόγος για τον οποίο έκαναν λόγο για ρήξη στις σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν το ότι το Ισραήλ διέπραξε επίθεση ενάντια στις αραβικές χώρες, αλλά το ότι “αγνόησε” την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας” το οποίο σκάρωσε με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτό και μόνο δείχνει πως ό,τι προσπαθούν να αναδείξουν δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον των αραβικών χωρών, αλλά, αντίθετα, του κύρους του ΟΗΕ, ενός εργαλείου το οποίο από κοινού χειρίζονται οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές και οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να εξαναγκάσουν τις αραβικές χώρες να έρθουν στα μέτρα τους. Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς για το ότι οι ισραηλινοί επιτιθέμενοι απλώς σήκωσαν τους ώμους τους στη σοβιετική απόφαση για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ τους.

Αυτή η προδοσία των αραβικών λαών από τη σοβιετική ρεβιζιονιστική άρχουσα κλίκα, η οποία συνωμοτεί με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, συνιστά άλλο ένα πλήγμα προς τους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Έχουμε να κάνουμε με ένα μάτσο καθ’έξιν αποστατών. Επί πολλά χρόνια προβαίνουν σε προδοσίες και δρουν ως συνένοχοι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού οπουδήποτε υπάρχει επανάσταση και αγώνας ενάντια στην επίθεση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανειλημμένα έχουν ψηφίσει προς υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για να χρησιμοποιεί αυτός τις “δυνάμεις του ΟΗΕ”, ώστε να καταπνίγει τον επαναστατικό αγώνα του Κονγκολέζικου λαού (της Κινσάσα).

Λύγισαν μπροστά στις πολεμικές απειλές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και ανοιχτά πρόδωσαν τον κουβανέζικο λαό.

Υποστήριξαν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό για να χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ ώστε να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου.

Στον αγώνα του Πακιστάν ενάντια στην ινδική επίθεση, έδειξαν την μεροληψία τους υπέρ των ινδών αντιδραστικών και εξανάγκασαν το Πακιστάν να αποδεχτεί μία “κατάπαυση του πυρός” ευνοϊκή προς την Ινδία.

Όταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός κατέστειλε ένοπλα τον πατριωτικό αντιαμερικανικό αγώνα του δομινικανού λαού, οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές υποστήριξαν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στη χρήση του ΟΗΕ για περαιτέρω επέμβαση.

Στο ζήτημα του Βιετνάμ, κάνουν τα πάντα ώστε να υπηρετήσουν τα αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά σχέδια του “εξαναγκασμού σε ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω πολέμου” και την “προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών μέσα από μία παύση των βομβαρδισμών”, σε μια προσπάθεια να σβήσουν τις φλόγες του αγώνα του βιετναμέζικου λαού ενάντια στην αμερικανική επίθεση και υπέρ της εθνικής σωτηρίας.

Οι λαοί της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους μαζί τους για τις προδοτικές ενέργειές τους. Όποιο τρικ και να μεθοδεύσουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεφύγουν από την τιμωρία της Ιστορίας.

Αυτή η προδοτική πράξη της σοβιετικής ρεβιζιονιστικής κλίκας έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στους αραβικούς λαούς. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, φώναζαν “Κάτω ο Κοσίγκιν!” και “Σοβιετική Ένωση, έξω από τη Μέση Ανατολή!”. Οι αραβικοί λαοί τώρα βλέπουν ξεκάθαρα ότι η σοβιετική ρεβιζιονιστική άρχουσα κλίκα είναι ψεύτικος φίλος με μέλι στο στόμα και δολοφονία στην καρδιά, και ότι είναι πιστός συνένοχος του αμερικάνικου και βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Ο πρόεδρος Μαο έχει πει: “Ποιοι είναι οι εχθροί μας; Ποιοι είναι οι φίλοι μας; Αυτό είναι ένα ζήτημα πρώτης τάξεως για την επανάσταση”. Οι αραβικοί λαοί, στο σημερινό πόλεμο ενάντια στην επίθεση, έχουν δει πιο ξεκάθαρα ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι τους. Αναπόφευκτα θα πετύχουν πλήρη νίκη με το να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, με το να είναι ενωμένοι με τους πραγματικούς φίλους τους και με το να διεξάγουν έναν αγώνα μέχρι τέλους ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους συνενόχους του.

Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή: Επιθεώρηση Πεκίνου, τ.25, 16 Ιούνη 1967, σ.σ. 17 – 18

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: