Για τον πολιτικό αγώνα που οδήγησε στον Οκτώβρη (Στάλιν: Λόγοι στο 6ο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ (Μπ.): 1. Έκθεση Δράσης της ΚΕ – 2. Τελικός λόγος, 27/07/1917)

Στο 17ο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση παρατίθενται δύο από τις έξι τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του Στάλιν στο 6ο συνέδριο των μπολσεβίκων. Στο Στάλιν ανατίθεται να λογοδοτήσει για τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κατά την περίοδο Μάη – πρώτο μισό Ιούλη 1917. Πρόκειται για μια περίοδο που ξεκινά από την περίοδο που ξαναγίνονται διαδηλώσεις για το μέλλον της επανάστασης στη Ρωσία και φτάνει ως το πογκρόμ ενάντια στους μπολσεβίκους αλλά και στο θεσμό των σοβιέτ από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης τον Ιούλη του 1917. Στην έκθεση δράσης ο Στάλιν παραθέτει λεπτομερή εξιστόρηση ιδίως της κρίσιμης καμπής του Ιούλη του 1917. Και είναι να αναρωτιέται κανείς, με βάση τα στοιχεία που δίνει ο Στάλιν, πόσες από τις ηγεσίες των αριστερών οργανώσεων και κομμάτων στην Ελλάδα, συνεδρίαζαν π.χ. συνεχώς, σε κάποιες ημέρες που τα πράγματα άλλαζαν από ώρα σε ώρα, ή θα μπορούσαν να εξελιχτούν διαφορετικά (με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα). Επίσης, ο Στάλιν, παρά την αναγνώριση της ήττας, όπως θεωρεί τη διάσπαση του μετώπου έστω με τους εσερομενσεβίκους, οι οποίοι και τυπικά λύγισαν, εκτιμά πως υπάρχει και μια θετική πτυχή από τις εξελίξεις. Το κύρος των μπολσεβίκων μεγάλωσε εκεί ακριβώς που έπρεπε: στις τάξεις των εργατών, αλλά και, σταδιακά, στις τάξεις των μεσαίων στρωμάτων. Ο λόγος; Γιατί οι μπολσεβίκοι, παρά τη διαφωνία τους, συμμετείχαν σε λαϊκές εκδηλώσεις που δεν ήλεγχαν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα από τις περισσότερες αριστερές και επαναστατικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Παρενέβαιναν για να γνωστοποιήσουν την άποψή τους, για να προσδώσουν σε αυτές τις εκδηλώσεις το χαρακτήρα που έκριναν σωστό αυτές να έχουν: ούτε παρασύρονταν από το αυθόρμητο των εκδηλώσεων που δεν ήλεγχαν, μασκαρεμένοι, ούτε προσπαθούσαν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά: γιατί, ακόμα κι αν δεν ήθελαν τη στιγμή εκείνη ένοπλη έκφραση των διαθέσεων των λαϊκών μαζών, ο ισχυρισμός τους ότι αυτή θα ήταν πρόωρη δεν ήταν κατασταλτικός, αλλά τον ενέτασσαν στο συνολικότερο σχέδιό τους ώστε να γίνει κάποια στιγμή ώριμη η ένοπλη έκφραση. Και βέβαια, άλλος λόγος ήταν ότι στην ήττα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2015, όχι μόνο από συνιστώσες Σύριζα και Ανταρσύα που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα Τσίπρα, αλλά και από τους άλλους, δεν λούφαξαν, δεν παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως τις εξελίξεις, αλλά έδωσαν έστω μάχες οπισθοφυλακής, και άμεσα, μόλις οι τεχνικές προϋποθέσεις υπήρξαν (που ήταν ο μόνος λόγος καθυστέρησης, όχι το καλοκαίρι και οι ανάγκες τους για διακοπές, όπως επικαλούνταν κάποιοι “αγωνιστές” στην Ελλάδα), ανέλαβαν το καθήκον του απολογισμού και της επεξήγησης της κατάστασης στις μάζες, δεν ανακοίνωσαν (όπως στην Ελλάδα κάποιοι δήθεν αντιτσιπρικοί πρώην τσιπρολάγνοι) ότι “θα μιλάμε όταν έχουμε κάτι να πούμε”. Όπως λέει και ο Στάλιν, ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Έμπρακτα, και όχι βοηθώντας την παγίωση της κατάστασης.

***

Λόγοι στο 6ο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ (Μπ.)

1.Έκθεση Δράσης της ΚΕ

27 του Ιούλη

Σύντροφοι!

Η έκθεση δράσης της ΚΕ αναφέρεται στη δράση της ΚΕ στους τελευταίους δυόμιση μήνες – Μάη, Ιούνη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

Η δράση της ΚΕ μέσα στο Μάη στράφηκε προς τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτο, ρίξαμε το σύνθημα για καινούργιες εκλογές των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Ρίχνοντας αυτό το σύνθημα η ΚΕ ξεκινούσε από την προϋπόθεση ότι η επανάσταση στη χώρα μας εξελίσσεται ειρηνικά, ότι με καινούργιες εκλογές στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών μπορούσε να αλλάξει η σύνθεση των Σοβιέτ, συνεπώς και η σύνθεση της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοί μας μάς κατηγόρησαν ότι αποπειραθήκαμε να καταλάβουμε την εξουσία. Αυτό είναι συκοφαντία. Δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Αναφέραμε πιο πάνω πως μπροστά μας ξανοιγόταν η δυνατότητα με καινούργιες εκλογές των Σοβιέτ να αλλάξουμε το χαραχτήρα δράσης των Σοβιέτ, σύμφωνα με τους πόθους των πλατιών μαζών. Ήταν για μας ολοφάνερο πως αρκούσε να έχουμε υπεροχή μιας ψήφου μέσα στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών για να τραβήξει η εξουσία έναν άλλο δρόμο. Γι’ αυτό το λόγο όλη η δουλιά μας το Μάη διεξήχθηκε κάτω από το σύνθημα των καινούργιων εκλογών. Τελικά κερδίσαμε τις μισές σχεδόν θέσεις στην εργατική ομάδα των Σοβιέτ και περίπου το ένα τέταρτο στην ομάδα των Σοβιέτ των στρατιωτών.

Δεύτερο, είχαμε τη ζύμωση ενάντια στον πόλεμο. Όταν καταδικάστηκε σε θάνατο ο Φρ. Άντλερ (53) πιάσαμε αυτό το γεγονός και οργανώσαμε μια σειρά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της θανατικής ποινής και του πολέμου. Οι φαντάροι είδαν με καλό μάτι αυτή την καμπάνια.

Η τρίτη πλευρά της δράσης της ΚΕ ήτανε οι δημοτικές εκλογές του Μάη. Η ΚΕ μαζί με την Επιτροπή της Πετρούπολης έβαλαν όλα τα δυνατά τους για να δώσουν τη μάχη τόσο ενάντια στους καντέτους, τη βασική δύναμη της αντεπανάστασης, όσο και ενάντια στους μενσεβίκους και τους εσέρους, που θεληματικά ή άθελά τους ακολουθούσαν τους καντέτους. Από τους 800.000 ψηφοφόρους της Πετρούπολης πήραμε περίπου τα 20% των ψήφων και κερδίσαμε ολόκληρο το συμβούλιο του διαμερίσματος του Βίμποργκ. Πολύ μεγάλη υπηρεσία πρόσφεραν στο κόμμα οι σύντροφοι φαντάροι και ναύτες.

Κι έτσι τα γεγονότα που κυριαρχούν μέσα στο μήνα Μάη είναι:

1)Οι δημοτικές εκλογές, 2) η ζύμωση ενάντια στον πόλεμο και 3) οι καινούργιες εκλογές για τα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

Ιούνης. Οι φήμες για την προετοιμασία της επίθεσης στο μέτωπο εκνευρίζανε τους φαντάρους. Εκδόθηκαν μια σειρά διαταγές που είχαν σαν αποτέλεσμα να εκμηδενίσουν τα δικαιώματα των φαντάρων. Όλα αυτά ηλεκτρίζανε τις μάζες. Κάθε φήμη κυκλοφορούσε σαν αστραπή σε ολόκληρη την Πετρούπολη και προκαλούσε αναταραχή ανάμεσα στους εργάτες και ιδιαίτερα τους φαντάρους. Οι φήμες για επίθεση· οι διαταγές του Κερένσκι και η διακήρυξη των δικαιωμάτων του φαντάρου· η αποσυμφόρηση της Πετρούπολης από τα “αχρείαστα” στοιχεία, όπως έλεγαν οι αρχές – ενώ ήταν φανερό πως ήθελαν να ξεκαθαρίσουν την Πετρούπολη από τα επαναστατικά στοιχεία· η καταστροφή που διαγραφόταν όλο και πιο καθαρά – όλα αυτά εκνεύριζαν τους εργάτες και τους φαντάρους. Στα εργοστάσια γίνονταν συνελεύσεις και κάθε τόσο διάφορα συντάγματα και εργοστάσια μάς πρότειναν να οργανώσουμε εκδήλωση. Στις 5 του Ιούνη επρόκειτο να γίνει εκδήλωση – διαδήλωση. Όμως η ΚΕ αποφάσισε να μη γίνει ακόμα καμια εκδήλωση, μα να συγκαλέσει στις 7 του Ιούνη συγκέντρωση αντιπροσώπων από τις αχτίδες της πόλης, τις φάμπρικες, τα εργοστάσια και τα συντάγματα και εκεί να λυθεί το ζήτημα της εκδήλωσης. Η συγκέντρωση έγινε και πήραν μέρος σ’ αυτήν περίπου 200 άτομα. Στη συγκέντρωση φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή μέσα στους φαντάρους. Η τεράστια πλειοψηφία ψήφισε να γίνει η εκδήλωση. Μπαίνει το ζήτημα, τι θα γίνει αν το συνέδριο των Σοβιέτ που άρχισαν κείνες τις μέρες οι εργασίες του ταχθεί ενάντια στην εκδήλωση. Η τεράστια πλειοψηφία των συντρόφων που μίλησαν διατύπωσε τη γνώμη πως καμια δύναμη δεν είναι σε θέση να σταματήσει την εκδήλωση. Ύστερα απ’ όλα αυτά η ΚΕ αποφάσισε να αναλάβει την οργάνωση ειρηνικής διαδήλωσης. Απαντώντας στο ερώτημα που έβαλαν οι φαντάροι, αν μπορούν να κατέβουν στην εκδήλωση ένοπλη, η ΚΕ πήρε την απόφαση: να μην κατέβουν ένοπλοι. Οι φαντάροι ωστόσο δήλωσαν πως είναι αδύνατο να κατέβουν άοπλοι, πως τα όπλα είναι η μοναδική και ουσιαστική εγγύηση ενάντια στις υπερβασίες του αστικού κοινού και πως θα πάρουν τα όπλα μόνο για αυτοάμυνα.

Στις 9 του Ιούνη η ΚΕ, η Επιτροπή της Πετρούπολης και η Στρατιωτική οργάνωση συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη. Η ΚΕ βάζει το ζήτημα αν δε θα πρέπει ν’ αναβληθεί η εκδήλωση μια που το συνέδριο των Σοβιέτ και όλα τα “σοσιαλιστικά” κόμματα εκφράζονται ενάντια στη διαδήλωσή μας. Όλοι έχουν αντίθετη γνώμη.

Στις 9 του Ιούνη τα μεσάνυχτα το συνέδριο των Σοβιέτ κυκλοφορεί προκήρυξη με την οποία στρέφεται εναντίον μας χρησιμοποιώντας όλο το κύρος του. Η ΚΕ αποφασίζει να μην οργανώσει τη διαδήλωση στις 10 του Ιούνη αλλά να την αναβάλει για τις 18 του Ιούνη, παίρνοντας υπόψη ότι το ίδιο το συνέδριο των Σοβιέτ όρισε τη διαδήλωση για τις 18 του Ιούνη, οπότε οι μάζες θα βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη θέλησή τους. Οι εργάτες και οι φαντάροι υποδέχονται με συγκρατημένη δυσαρέσκεια την απόφαση αυτή της ΚΕ, αλλά πειθαρχούν. Είναι χαραχτηριστικό, σύντροφοι, ότι το πρωί της ίδιας μέρας, δηλαδή της 10ης του Ιούνη, τότε που ολόκληρη σειρά από ομιλητές απεσταλμένους του συνεδρίου των Σοβιέτ μιλούσαν στα εργοστάσια για την ανάγκη να “μπει τέρμα στην προσπάθεια να οργανωθεί διαδήλωση”, η τεράστια πλειοψηφία των εργατών ήθελε να ακούσει μόνο τους ομιλητές του κόμματός μας. Η ΚΕ κατόρθωσε να καθησυχάσει τους φαντάρους και τους εργάτες. Το γεγονός αυτό έδειξε τη δύναμη της οργάνωσής μας.

Το συνέδριο των Σοβιέτ όρισε τη διαδήλωση για τις 18 του Ιούνη και παράλληλα ανακοίνωσε ότι η διαδήλωση θα διεξαχθεί με ελευθερία συνθημάτων. Ήταν φανερό ότι το συνέδριο αποφάσισε να δώσει μάχη με το κόμμα μας. Δεχτήκαμε την πρόκληση κι αρχίσαμε να προετοιμάζουμε τις δυνάμεις μας για την επικείμενη διαδήλωση.

Οι σύντροφοι ξέρουν πώς διεξήχθηκε η διαδήλωση της 16ης του Ιούνη. Ακόμα κι οι αστικές εφημερίδες έγραψαν ότι η τεράστια πλειοψηφία των διαδηλωτών ακολούθησε τα συνθήματα που παρουσίασαν οι μπολσεβίκοι. Το βασικό σύνθημα ήταν: “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!”. Στη διαδήλωση πήραν μέρος όχι λιγότερο από 400.000 άτομα. Μόνο τρεις μικρές ομάδες – το Μπουντ, οι κοζάκοι κι οι πλεχανοφικοί – αποτόλμησαν να παρουσιάσουν το σύνθημα: “Εμπιστοσύνη στην Προσωρινή κυβέρνηση”, μα κι αυτοί το μετάνοιωσαν γιατί τους ανάγκασαν να διπλώσουν τα πλακάτ τους. Το συνέδριο των Σοβιέτ πείστηκε με τα ίδια του τα μάτια πόσο μεγάλη είναι η δύναμη κι η επιρροή του κόμματός μας. Σε όλους σχηματίστηκε η πεποίθηση πως η διαδήλωση της 18 του Ιούνη, που ήταν πιο επιβλητική από τη διαδήλωση της 21 του Απρίλη, δε θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα. Και πραγματικά, δεν έμελλε να μείνει χωρίς αποτέλεσμα. Η “Ρετς” έγραφε πως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν σοβαρές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, γιατί η πολιτική των Σοβιέτ δεν επιδοκιμάζεται από τις μάζες. Όμως την ίδια ακριβώς μέρα άρχισε η επίθεση των στρατευμάτων μας στο μέτωπο, επίθεση επιτυχημένη, και σε σύνδεση μ’ αυτό άρχισαν οι διαδηλώσεις των “μαυροεκατονταρχιτών” στο Νέφσκι. Το γεγονός αυτό εκμηδένισε την ηθική νίκη των μπολσεβίκων στη διαδήλωση. Εκμηδενίστηκαν και τα ενδεχόμενα πραχτικά αποτελέσματα που ανέφερε και οι “Ρετς” και οι επίσημοι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων των εσέρων και των μενσεβίκων.

Η Προσωρινή κυβέρνηση παρέμεινε στην εξουσία. Το γεγονός της επιτυχημένης επίθεσης, οι μερικές επιτυχίες της Προσωρινής κυβέρνησης και μια ολόκληρη σειρά από σχέδια να απομακρυνθεί ο στρατός από την Πετρούπολη, είχαν τις συνέπειές τους πάνω στους φαντάρους. Τα γεγονότα αυτά τους έπεισαν ότι ο παθητικός ιμπεριαλισμός μετατρέπεται σε ενεργό ιμπεριαλισμό. Κατάλαβαν πως άρχισε μια φάση που απαιτούσε καινούργιες θυσίες.

Το μέτωπο αντέδρασε με το δικό του τρόπο στην πολιτική του ενεργού ιμπεριαλισμού. Παρά την απαγόρευση, ολόκληρα σειρά συντάγματα οργάνωσαν ψηφοφορία για να αποφασίσουν αν πρέπει να επιτεθούν ή όχι. Η ανώτατη διοίκηση δεν κατάλαβε πως μέσα στις καινούργιες συνθήκες όπου βρίσκεται η Ρωσία και μπροστά στο γεγονός ότι οι σκοποί του πολέμου δεν είναι ξεκάθαροι, της είναι αδύνατο να ρίξει στα τυφλά τις μάζες στην επίθεση. Συνέβηκε εκείνο ακριβώς που προείπαμε: αποδείχτηκε ότι η επίθεση ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το τέλος του Ιούνη κι οι αρχές του Ιούλη περνάν κάτω από το σύνθημα της πολιτικής της επίθεσης. Κυκλοφορούν φήμες ότι επαναφέρεται η ποινή του θανάτου, ότι διαλύονται ολόκληρα συντάγματα και ότι άρχισαν κακοποιήσεις στο μέτωπο. Καταφθάνουν απεσταλμένοι από το μέτωπο και μας αναφέρουν για μια σειρά συλλήψεις και κακοποιήσεις συντρόφων τους. Τα ίδια αναφέρουν και από το σύνταγμα των γρεναδιέρων και από το σύνταγμα των πολυβόλων. Όλα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για μια νέα εκδήλωση των εργατών και των φαντάρων στην Πετρούπολη.

Περνώ στα γεγονότα της 3 – 5 του Ιούλη. Τα γεγονότα άρχισαν στις 3 του Ιούλη, ώρα 3 το απόγευμα, στην έδρα της Επιτροπής της Πετρούπολης.

3 του Ιούλη. Ώρα τρεις το απόγευμα. Διεξάγονται οι εργασίες της συνδιάσκεψης της Πετρούπολης του κόμματός μας. Εξετάζεται το αθωότατο ζήτημα των δημοτικών εκλογών. Παρουσιάζονται δυο απεσταλμένοι από ένα σύνταγμα της φρουράς και προβαίνουν σε ανακοίνωση έξω από την ημερήσια διάταξη, που λέει ότι “αποφάσισαν να κατέβουν σήμερα το βράδυ σε διαδήλωση”, ότι “δε μπορούν πια να υπομένουν σιωπηρά, βλέποντας να διαλύονται το ένα πίσω από το άλλο τα συντάγματα στο μέτωπο”, ότι “έστειλαν κιόλας τους απεσταλμένους τους στα εργοστάσια και τα συντάγματα” για να τους προτείνουν να πάρουν κι αυτοί μέρος στην εκδήλωση. Απαντώντας σ’ αυτή την ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος του προεδρείου της συνδιάσκεψης ο σ. Βολοντάρσκι δηλώνει ότι “το κόμμα έχει πάρει απόφαση να μη γίνει καμιά εκδήλωση, και ότι τα κομματικά μέλη του συντάγματος δεν έχουν το δικαίωμα να παραβιάσουν την απόφαση αυτή του κόμματος.

Ώρα 4 το απόγευμα. Η Επιτροπή της Πετρούπολης, η Στρατιωτική οργάνωση και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ύστερα από μελέτη του ζητήματος, αποφασίζουν να μην πάρουν μέρος στη διαδήλωση. Η απόφαση εγκρίνεται από τη συνδιάσσκεψη και στέλνονται αντιπρόσωποι στα εργοστάσια και τα συντάγματα για να πείσουν τους συντρόφους να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ώρα 5 το απόγευμα. Ανάχτορα Ταυρίδας, Συνεδρίαση του Γραφείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ. Με εντολή της ΚΕ του κόμματος ο σ. Στάλιν καταθέτει στο Γραφείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωση για όλα όσα συνέβηκαν και συνάμα ανακοινώνει την απόφαση των μπολσεβίκων να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ώρα 7 το βράδυ. Μπροστά στο χτίριο της Επιτροπής της Πετρούπολης. Περνούνε κάμποσα συντάγματα με πλακάτ. Το σύνθημά τους είναι: “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!”. Σταματούν μπροστά στο χτίριο της Επιτροπής της Πετρούπολης και ζητούν να τους “μιλήσουν” τα μέλη της οργάνωσής μας. Οι ομιλητές μπολσεβίκοι Λασέβιτς και Κουράγιεφ εξηγούν στους λόγους τους την πολιτική κατάσταση και τους καλούν να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τους υποδέχονται με τις φωνές “κάτω!”. Τα μέλη της οργάνωσής μας προτείνουν τότε να βγει αντιπροσωπεία που να κάνει γνωστή τη θέλησή τους στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ και ύστερα να διαλυθούν, και να πάει ο καθένας στο σύνταγμά του. Σε απάντηση αντηχεί ένα εκκωφαντικό “Ζήτω!”. Η μουσική παίζει τη “Μασσαλιώτιδα”… Εκείνη τη στιγμή διαδίδεται σ’ όλη την Πετρούπολη η είδηση ότι οι καντέτοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση, πράγμα που εκνευρίζει τους εργάτες. Πίσω από τους φαντάρους εμφανίζονται οι φάλαγγες των εργατών. Τα συνθήματά τους είναι τα ίδια με τα συνθήματα των φαντάρων. Οι φαντάροι όπως κι οι εργάτες τραβάνε προς τα ανάχτορα Ταυρίδας.

Ώρα 9 το βράδυ. Στην έδρα της Επιτροπής της Πετρούπολης. Ουρά από αντιπροσώπους των εργοστασίων. Όλοι τους προτείνουν στις οργανώσεις του κόμματός μας να επέμβουν και να αναλάβουν την καθοδήγηση της διαδήλωσης. Διαφορετικά “θα χυθεί αίμα”. Ακούγονται φωνές ότι είναι ανάγκη να εκλεγούν αντιπροσωπείες από τα εργοστάσια και τις φάμπρικες που θα διαβιβάσουν στην ΚΕΕ των Σοβιέτ τη θέληση των διαδηλωτών και οι μάζες αφού ακούσουν τις ανακοινώσεις των αντιπροσωπειών θα διαλυθούν ήσυχα.

Ώρα 10 τη νύχτα. Ανάχτορα Ταυρίδας. Συνεδριάζει το εργατικό τμήμα του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης. Οι εργάτες αναφέρουν ότι άρχισε η εκδήλωση και η πλειοψηφία του τμήματος, για να αποφευχθούν οι ακρότητες, αποφασίζει να επέμβει στη διαδήλωση με σκοπό να της προσδώσει ειρηνικό και οργανωμένο χαρακτήρα. Η μειοψηφία δε συμφωνάει μ’ αυτή την απόφαση και αποχωρεί από την αίθουσα της συνεδρίασης. Η πλειοψηφία εκλέγει γραφείο για την εφαρμογή της απόφασης που πάρθηκε.

Ώρα 11 τη νύχτα. Το σημείο συνάντησης της ΚΕ και της Επιτροπής της Πετρούπολης του κόμματός μας μεταφέρεται στα ανάχτορα της Ταυρίδας, όπου από το βράδυ συρρέουν οι διαδηλωτές. Καταφθάνουν οι διαφωτιστές των αχτίδων κι οι αντιπρόσωποι των εργοστασίων. Γίνεται σύσκεψη των αντιπροσώπων της ΚΕ του κόμματός μας, της Επιτροπής της Πετρούπολης, της Στρατιωτικής οργάνωσης, της Επιτροπής της Μεζραγιόνκα και του Γραφείου του εργατικού τμήματος του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Από τις εκθέσεις των αχτίδων βγαίνει το συμπέρασμα:

1)ότι είναι αδύνατο να συγκρατήσει κανείς την επαύριο τους εργάτες και τους φαντάρους από τη διαδήλωση·

2)ότι οι διαδηλωτές θα κατέβουν οπλισμένοι, με αποκλειστικό σκοπό την αυτοάμυνά τους, για να υπάρχει μια πραγματική εγγύηση από ενδεχόμενα πυρά πρόκλησης από τη λεωφόρο Νέφσκι: “Δεν είναι και τόσο εύκολο να πυροβολήσουν ενάντια σε οπλισμένους διαδηλωτές”.

Η σύσκεψη αποφασίζει: τη στιγμή που οι επαναστατικές μάζες των εργατών και φαντάρων θα διαδηλώνουν με το σύνθημα: “Όλη η εξουσία στα Σοβοέτ!”, το κόμμα του προλεταριάτου δεν έχει το δικαίωμα να αποφύγει τις ευθύνες και να αγνοήσει την εκδήλωση, δε μπορεί να εγκαταλείψει τις μάζες στην τύχη τους, αλλά πρέπει να είναι μαζί με τις μάζες για να προσδώσει στο αυθόρμητο κίνημα συνειδητό και οργανωμένο χαρακτήρα. Η συνέλευση αποφασίζει να προτείνει στους εργάτες και τους φαντάρους να εκλέξουν αντιπροσώπους από τα συντάγματα και τα εργοστάσια και μέσω των αντιπροσώπων αυτών να κάνουν γνωστή τη θέλησή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ. Στο πνεύμα αυτής της απόφασης συντάσσεται προκήρυξη με σύνθημα για μια “ειρηνική και οργανωμένη διαδήλωση” (54).

Μεσάνυχτα. Πάνω από 30.000 εργάτες του εργοστασίου Πουτίλοφ συγκεντρώνονται μπροστά στα ανάχτορα Ταυρίδας. Σύνθημά τους: “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!”. Εκλέγονται αντιπρόσωποι. Οι αντιπρόσωποι εκθέτουν στην Εκτελεστική Επιτροπή τα αιτήματα των εργατών του εργοστασίου Πουτίλοφ. Οι φαντάροι και οι εργάτες που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στα ανάχτορα Ταυρίδας αρχίζουν να διαλύονται.

4 του Ιούλη. Μέρα. Παρέλαση των εργατών και των φαντάρων. Σημαίες. Συνθήματα μπολσεβίκικα. Οι φάλαγγες κατευθύνονται προς τα ανάχτορα Ταυρίδας. Η εκδήλωση κλείνει με χιλιάδες ναύτες της Κρονστάνδης. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τις ομολογίες των αστικών εφημερίδων (“Μπιρζιόφκα”) ξεπερνάν τις 400 χιλιάδες. Στους δρόμους πανηγυρίζουν. Ο κόσμος υποδέχεται τους διαδηλωτές με χαρούμενα “ζήτω”. Το απόγευμα αρχίζουν οι υπερβασίες. Σκοτεινές δυνάμεις από τις αστικές συνοικίες αμαυρώνουν την εκδήλωση των εργατών με τους εγκληματικούς προκλητικούς πυροβολισμούς τους. Ακόμα κι η εφημερίδα “Μπιρζεβίγιε Βέντομοστι” δεν τολμά να αρνηθεί το γεγονός ότι οι πυροβολισμοί άρχισαν από το μέρος των αντιπάλων της διαδήλωσης. “Ακριβώς στις δυο η ώρα το απόγευμα – γράφει η “Μπιρζιόφκα” (εσπερινή έκδοση της 4 του Ιούλη) – στη διασταύρωση της οδού Σαντόβαγια και της λεωφόρου Νέγσκι όταν περνούσαν οπλισμένοι διαδηλωτές και πολύς κόσμος συγκεντρωμένος τους παρακολουθούσε ήσυχα, από τη δεξιά πλευρά της Σαντόβαγια ακούστηκαν εκκωφαντικοί πυροβολισμοί κι αμέσως άρχισαν ομαδικά πυρά”.

Είναι ξεκάθαρο πως άρχισαν να πυροβολούν “άγνωστα πρόσωπα” κι όχι οι διαδηλωτές, ότι πυροβολήθηκε η διαδήλωση κι όχι το αντίθετο.

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του αστικού τμήματος της πόλης. Οι προβοκάτορες δεν κοιμούνταν. Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλωτές δε βγαίνουν έξω από τα όρια της αναγκαίας αυτοάμυνας. Δε μπορεί καν να γίνει λόγος για συνωμοσία ή εξέγερση. Δεν είχαμε ούτε μια περίπτωση που να καταλήφθηκαν δημόσια κτίρια ή άλλα κτίρια κοινωνικών ιδρυμάτων, και καμια απόπειρα να γίνει ένα τέτοιο πράγμα, αν και οι διαδηλωτές με τις τεράστιες ένοπλες δυνάμεις που είχαν στη διάθεσή τους, ήταν σε θέση να καταλάβουν όχι μόνο μεμονωμένα δημόσια κτίρια, μα και ολάκερη την πόλη…

Ώρα 8 το βράδυ. Ανάχτορα Ταυρίδας. Συνεδριάζουν η ΚΕ, η Μεζραγιόνκα και άλλες οργανώσεις του κόμματός μας. Αποφασίζεται: τώρα που οι επαναστάτες εργάτες και φαντάροι διαδήλωσαν τη θέλησή τους, η εκδήλωση πρέπει να σταματήσει. Στο πνεύμα της απόφασης αυτής συντάσσεται η έκκληση: “Η διαδήλωση τελείωσε… Το σύνθημά μας είναι: σταθερότητα, αυτοκυριαρχία, ησυχία” (Βλ.Έκκληση στο “Λιστόκ Πράβντι”(55). Η έκκληση αυτή που στάλθηκε για δημοσίευση στην “Πράβντα” δε μπόρεσε να κυκλοφορήσει στις 5 του Ιούλη, γιατί τη νύχτα (στις 4 με 5 του Ιούλη) τα τυπογραφεία της “Πράβντα” καταστράφηκαν από τους γιούνκερς και τους χαφιέδες του 2ου Γραφείου.

Ώρα 10-11 τη νύχτα. Ανάχτορα Ταυρίδας. Συνεδριάζει η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ. Συζητιέται το ζήτημα της εξουσίας. Μετά την αποχώρηση των καντέτων από την κυβέρνηση η θέση των εσέρων και των μενσεβίκων γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη: τους “χρειάζεται” ένας συνασπισμός με την κεφαλαιοκρατία, δεν υπάρχει όμως δυνατότητα να συνασπιστούν, γιατί η κεφαλαιοκρατία δε θέλει πια συμφωνίες μαζί τους. Η ιδέα για συνασπισμό με τους καντέτους χρεωκοπεί. Για το λόγο αυτό μπαίνει επιταχτικά το ζήτημα να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία τα Σοβιέτ.

Κυκλοφορούν φήμες ότι το μέτωπο διασπάστηκε από τους γερμανούς. Οι φήμες αυτές, αν και δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Κυκλοφορούν φήμες ότι την επομένη θα δημοσιευτεί στον Τύπο ανακοίνωση που θα περιέχει αισχρή συκοφαντία ενάντια στο σ. Λένιν.

Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ καλεί το σύνταγμα Βολινίας (τους φαντάρους) στα ανάχτορα Ταυρίδας για να φρουρήσει τα ανάχτορα – να τα περιφρουρήσει από ποιον; Όπως φαίνεται, από τους μπολσεβίκους, που πήγαν για να “συλλάβουν” δήθεν την Εκτελεστική Επιτροπή και να “αρπάξουν την εξουσία”. Κι αυτά λέγονται για τους μπολσεβίκους, που αγωνίστηκαν για να δυναμώσουν τα Σοβιέτ και να περάσει στα χέρια των Σοβιέτ όλη η εξουσία.

Ώρα 2-3 μετά τα μεσάνυχτα. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ δεν παίρνει στα χέρια της την εξουσία. Αναθέτει στους “σοσιαλιστές” – υπουργούς να σχηματίσουν καινούργια κυβέρνηση και να πάρουν σ’ αυτήν έστω και μεμονωμένους αστούς. Στους υπουργούς παρέχεται ειδική εξουσιοδότηση για την “καταπολέμηση της αναρχίας”. Το πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή, που βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη αποφασιστικής ρήξης με την κεφαλαιοκρατία, πράγμα που το φοβάται πάρα πολύ, γιατί ως τα τώρα αντλούσε τη δύναμή της από τούτους ή εκείνους τους “συνδυασμούς” με την κεφαλαιοκρατία – απαντά ξεκόβοντας αποφασιστικά με τους εργάτες και τους μπολσεβίκους, για να ενωθεί με την κεφαλαιοκρατία και να στρέψει τα όπλα ενάντια στους επαναστατημένους εργάτες και φαντάρους. Έτσι αρχίζει η εκστρατεία ενάντια στην επανάσταση. Και προς μεγάλη χαρά της αντεπανάστασης, η επανάσταση γίνεται ο στόχος των πυρών των εσέρων και των μενσεβίκων.

5 του Ιούλη. Στις εφημερίδες (ιδιαίτερα στη “Ζιβόγιε Σλόβο” (56)) δημοσιεύεται ανακοίνωση που περιέχει μια αισχρή συκοφαντία ενάντια στο σ. Λένιν. Η “Πράβντα” δεν κυκλοφόρησε, γιατί τη νύχτα της 4 με 5 του Ιούλη καταστράφηκαν τα τυπογραφεία της. Εγκαθιδρύεται η διχτατορία των “σοσιαλιστών” υπουργών, που επιζητούν συνασπισμό με τους καντέτους. Οι μενσεβίκοι κι οι εσέροι, που δεν ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία, αυτή τη φορά την παίρνουν (για λίγο καιρό) για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τους μπολσεβίκους… Στους δρόμους εμφανίζονται στρατιωτικά τμήματα που ήρθαν από το μέτωπο. Οι γιούνκερς και οι αντεπαναστατικές συμμορίες οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές και έρευνες και ξεχύνουν το δηλητήριό τους κατά των μπολσεβίκων. Η αντεπανάσταση εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη συκοφαντική εκστρατεία που ξεσήκωσαν οι διάφοροι Αλεξίνσκι – Πανκράτοφ – Περεβέρζεφ στο Λένιν και τους μπολσεβίκους. Η αντεπανάσταση μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Το κέντρο της διχτατορίας είναι το Επιτελείο του στρατού. Οργιάζει το 2ο Γραφείο, οι γιούνκερς κι οι κοζάκοι. Συλλήψεις και κακοποιήσεις. Η απροκάλυπτη εκστρατεία της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ ενάντια στους μπολσεβίκους εργάτες και φαντάρους έχει σαν αποτέλεσμα να ξαπολυθούν όλες οι δυνάμεις της αντεπανάστασης.

Απαντώντας στη συκοφαντία που ξεσήκωσαν οι Αλεξίνσκι και Σία η ΚΕ του κόμματός μας κυκλοφορεί την προκήρυξη “Στο δικαστήριο οι συκοφάντες”(57). Κυκλοφορεί ιδιαίτερη έκκληση της ΚΕ (δε δημοσιεύτηκε στην “Πράβντα” επειδή είχαν καταστραφεί τα τυπογραφεία της) για να σταματήσουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι κανένα από τα άλλα “σοσιαλιστικά” κόμματα δεν έβγαλε προκήρυξη. Οι μπολσεβίκοι μένουν μόνοι. Εναντίον τους συνασπίζονται σιωπηρά όλα τα στοιχεία που βρίσκονται πιο δεξιά από τους μπολσεβίκους – από το Σουβόριν και το Μιλιουκόφ ως το Νταν και τον Τσερνόφ.

6 του Ιούλη. Σηκώνονται οι γέφυρες. Το απόσπασμα του “κατευναστή” Μαζουρένκο βρίσκειται επί το έργον. Στους δρόμους κυκλοφορούν στρατεύματα που οργιάζουν ενάντια στους ανυπόταχτους. Πραγματική κατάσταση πολιορκίας. Οι “ύποπτοι” συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο Επιτελείο. Αφοπλίζονται οι εργάτες, φαντάροι και ναύτες. Η Πετρούπολη έχει παραδοθεί στην εξουσία της στρατοκρατίας. Παρά το μεγάλο πόθο “των ανθρώπων της εξουσίας” να προκαλέσουν σε “μάχη” τους εργάτες και τους φαντάρους, αυτοί δεν πέφτουν στην πρόκληση, δε “δέχονται τη μάχη”. Το δρούριο του Πετροπαύλοφσκ ανοίγει τις πύλες του σε εκείνους που προορίζονται να αφοπλίσουν τους εργάτες. Το μιχτό απόσπασμα καταλαμβάνει την έδρα της Επιτροπής της Πετρούπολης. Στις εργατικές συνοικίες γίνονται έρευνες και αφοπλίζονται οι εργάτες. Η ιδέα του Τσερετέλι να αφοπλιστούν οι εργάτες κι οι φαντάροι, ιδέα που είχε διατυπωθεί δειλά για πρώτη φορά στις 11 του Ιούνη, μπαίνει τώρα σε εφαρμογή. “Υπουργό του αφοπλισμού”: έτσι ονομάζουν τον Τσερετέλι οι εργάτες εξαγριωμένοι…

Καταστρέφονται τα τυπογραφεία “Τρουντ”. Βγαίνει η εφημερίδα “Λιστόκ Πράβντι”. Ο εργάτης Βόινοφ που κυκλοφορούσε την εφημερίδα “Λιστόκ” δολοφονείται… Ο αστικός Τύπος λυσσομανάει, παρουσιάζει σα γεγονός την αισχρή συκοφαντία που εξυφάνθηκε ενάντια στο σύντροφο Λένιν και την επίθεσή του ενάντια στην επανάσταση δεν την περιορίζει τώρα στους μπολσεβίκους, αλλά την επεκτείνει και ενάντια στα Σοβιέτ, ενάντια στους μενσεβίκους και τους εσέρους.

Σήμερα είναι ολοφάνερο ότι οι εσέροι κι οι μενσεβίκοι, παραδίνοντας τους μπολσεβίκους στη διάθεση της αντεπανάστασης, παράδοσαν σ’ αυτήν και τον ίδιο τον εαυτό τους, λύνοντας και εξαπολύοντας έτσι τις δυνάμεις της αντεπανάστασης. Η εκστρατεία της αντεπαναστατικής διχτατορίας ενάντια στις ελευθερίες των μετόπισθεν και του μετώπου βρίσκεται στην πλέρια ανάπτυξή της. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Τύπος των καντέτων και των συμμάχων τους, που χτες ακόμα τα ‘βαζε με την επαναστατική Ρωσία, αισθάνθηκε ξαφνικά τον εαυτό του ικανοποιημένο, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το “έργο” του κατευνασμού δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς να βοηθήσουν στην εκστρατεία αυτή και οι ντόπιες και οι συμμαχικές χρηματοσακούλες.

2.Τελικός λόγος

27 του Ιούλη

Σύντροφοι!

Όπως έδειξε η συζήτηση, κανένας σύντροφος δεν κριτίκαρε την πολιτική γραμμή της ΚΕ και δεν έφερε αντίρρηση στα συνθήματα της ΚΕ του κόμματός μας. Η ΚΕ είχε καθορίσει τρία βασικά συνθήματα: όλη η εξουσία στα Σοβιέτ, έλεγχος στην παραγωγή και δήμευση της γης των τσιφλικάδων. Τα συνθήματα αυτά έγιναν δεχτά με συμπάθεια από τις εργατικές μάζες και τους φαντάρους. Τα συνθήματα αυτά αποδείχτηκαν στην πράξη σωστά και παλαίβοντας σ’ αυτή τη βάση, κρατήσαμε μαζί μας τις μάζες. Αυτό το θεωρώ σα βασικό γεγονός που συνηγορεί υπέρ της ΚΕ. Αν η ΚΕ στις πιο δύσκολες στιγμές δίνει σωστά συνθήματα σημαίνει πως βασικά έχει δίκιο.

Η κριτική δεν αφορούσε το βασικό αλλά ένα δευτερεύον ζήτημα. Περιορίστηκε στη διατύπωση της γνώμης ότι η ΚΕ δε συνδέθηκε με την επαρχία και ότι η δράση της εκδηλώθηκε κυρίως στην Πετρούπολη. Η μομφή ότι η ΚΕ ήταν αποσπασμένη από την επαρχία δεν είναι αβάσιμη. Ήταν όμως εντελώς αδύνατο να αγκαλιάσουμε όλη την επαρχία. Η μομφή ότι η ΚΕ μετατράπηκε ουσιαστικά σε Επιτροπή της Πετρούπολης είναι ως ένα βαθμό σωστή. Έτσι είναι. Όμως εδώ, στην Πετρούπολη, σφυρηλατείται η πολιτική της Ρωσίας. Εδώ βρίσκονται οι καθοδηγητικές δυνάμεις της επανάστασης. Η δράση της επαρχίας αποτελεί ανταπόκριση του καθετί που γίνεται στην Πετρούπολη. Το πράγμα εξηγείται τελικά με το γεγονός ότι εδώ βρίσκεται η Προσωρινή κυβέρνηση, που συγκεντρώνει στα χέρια της όλη την εξουσία, εδώ είναι η ΚΕΕ, που είναι η φωνή όλης της οργανωμένης επαναστατικής δημοκρατίας. Από το άλλο μέρος, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά, διεξάγεται ένας ανοιχτός αγώνας, δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι η σημερινή εξουσία δε θα ανατραπεί αύριο κιόλας. Μέσα σε τέτοιες συνθήκεςς δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε πότε θα πουν τη γνώμη τους οι φίλοι μας από την επαρχία. Είναι γνωστό ότι η ΚΕΕ αποφασίζει για τα ζητήματα της επανάστασης χωρίς να περιμένει την επαρχία. Η ΚΕΕ έχει στα χέρια της όλο τον κρατικό μηχανισμό. Ενώ εμείς τι έχουμε; Έχουμε το μηχανισμό της ΚΕ. Ο μηχανισμός όμως της ΚΕ είναι φυσικά αδύνατος. Και να έχει κανείς την αξίωση από την ΚΕ να μην κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς να ρωτάει προηγούμενηα την επαρχία, σημαίνει ότι έχει την αξίωση να μην τραβάει η ΚΕ μπροστά από τα γεγονότα, αλλά να ακολουθεί τα γεγονότα. Τότε όμως δε θα ‘ταν ΚΕ. Μόνο με τη μέθοδο που ακολουθήσαμε η ΚΕ μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Έγιναν και παρατηρήσεις που είχαν μερικότερο χαραχτήρα. Οι σύντροφοι μίλησαν για αποτυχία της εξέγερσης της 3 – 5 του Ιούλη. Ναι, σύντροφοι, ήταν μια αποτυχία, δεν επρόκειτο όμως για μια εξέγερση μα για διαδήλωση. Η αποτυχία αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι διασπάστηκε το μέτωπο της επανάστασης εξαιτίας της προδοτικής στάσης των μικροαστικών κομμάτων των εσέρων και των μενσεβίκων, που γύρισαν τις πλάτες στην επανάσταση.

Ο σ. Μπεζραμπότνι (58) είπε ότι η ΚΕ δε φρόντισε να πλημμυρίσει την Πετρούπολη και την επαρχία με προκηρύξεις που θα εξηγούσαν τα γεγονότα της 3 – 5 του Ιούλη. Το τυπογραφείο μας όμως είχε καταστραφεί και δεν υπήρχε κι η πιο παραμικρή τεχνική δυνατότητα να τυπώσουμε το παραμικρό σε άλλα τυπογραφεία, γιατί κινδύνευαν να καταστραφούν σε περίπτωση που θα τύπωναν δικά μας έντυπα.

Ωστόσο, δεν πήγαν και τόσο άσχημα τα πράγματα: αν σε ορισμένες συνοκίες μάς συλλάμβάνανε, σε άλλες μας υποδέχονταν θερμά και με εξαιρετικό ενθουσιασμό. Και σήμερα το ηθικό των εργατών της Πετρούπολης είναι υπέροχο και το κύρος των μπολσεβίκων μεγάλο.

Θα ήθελα να θέσω ορισμένα ζητήματα.

Πρώτο, πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην κατασυκοφάντηση των αρχηγών μας. Σχετικά με τα γεγονότα του τελευταίου καιρού, είναι απαραίτητο να συντάξουμε μια προκήρυξη προς όλο το λαό όπου να εξηγούμε όλα τα γεγονότα και για το σκοπό αυτό χρειάζεται να εκλέξουμε μια επιτροπή. Και προτείνω αυτή η επιτροή, αν την εκλέξετε, να εκδώσει μια προκήρυξη προς τους επαναστάτες εργάτες και φαντάρους της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας κλπ που να τους πληροφορεί για τα γεγονότα της 3 – 5 του Ιούλη. Στην προκήρυξη αυτή πρέπει επίσης να στιγματίζουμε τους συκοφάντες. Εμείς είμαστε το πιο πρωτοπόρο τμήμα του προλεταριάτου, εμείς φέρνουμε την ευθύνη για την επανάσταση, εμείς πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια για τα γεγονότα και να ξεσκεπάσουμε τους σιχαμερούς συκοφάντες.

Δεύτερο, σχετικά με την άρνηση του Λένιν και του Ζηνόβιεφ να παρουσιαστούν στο “δικαστήριο”. Στη δοσμένη στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται η εξουσία. Δεν υπάρχει εγγύηση πως αν παρουσιαστούν στο δικαστήριο δε θα τους κακομεταχειριστούν. Διαφορετικά θα είναι αν η δίκη οργανωθεί δημοκρατικά και δοθεί εγγύηση πως δε θα επιτραπεί να ασκηθεί βία εναντίον τους. Όταν βάλαμε αυτό το ερώτημα στην ΚΕΕ πήραμε την απάντηση: “Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί”. Συνεπώς, εφόσον δεν https://parapoda.wordpress.com/wp-admin/post-new.phpέχει ακόμα ξεκαθαριστεί η κατάσταση, εφόσον συνεχίζεται ακόμα η υπόκωφη πάλη ανάμεσα στην επίσημη και την πραγματική εξουσία, δεν έχει κανένα νόημα να παρουσιαστούν οι σύντροφοι στη “δίκη”. Αν πάλι έρθει επικεφαλής της χώρας μια εξουσία που θα μπορεί να εγγυηθεί στους συντρόφους μας ότι δε θα ασκηθεί βία εναντίον τους, τότε θα παρουσιαστούν.

***

Σημειώσεις

(52)Το 6ο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ(Μπ.) συνήλθε στην Πετρούπολη από τις 26 του Ιούλη ως τις 3 του Αυγούστου 1917. Το συνέδριο άκουσε και συζήτησε τις παρακάτω εισηγήσεις: πολιτική και οργανωτική έκθεση δράσης της ΚΕ, εκθέσεις των τοπικών οργανώσεων, πόλεμος και διεθνής κατάσταση, πολιτική και οικονομική κατάσταση, συνδικαλιστικό κίνημα, προεκλογική καμπάνια για τη Συνταχτική συνέλευση. Το συνέδριο ψήφισε το νέο καταστατικό του κόμματος και έβγαλε ειδική απόφαση για την οργάνωση των ενώσεων της νεολαίας. Ο Ι.Β. Στάλιν έκανε την έκθεση δράσης της ΚΕ και την εισήγηση για την πολιτική κατάσταση. Το συνέδριο απόρριψε τις τροτσκιστικές προτάσεις του Μπουχάριν και του Πρεομπραζένσκι που επιχείρησαν να τορπιλίσουν τον προσανατολισμό του κόμματος προς τη σοσιαλιστική επανάσταση και ψήφισε την απόφαση για την πολιτική κατάσταση που πρότεινε ο Ι.Β. Στάλιν. Το συνέδριο προσανατόλισε το κόμμα προς την ένοπλη εξέγερση, τη σοσιαλιστική επανάσταση.

(53)Φρίντριχ Άντλερ – ένας από τους ηγέτες της αυστριακής σοσιαλδημοκρατίας. Το 1916, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, ο Φρίντριχ Άντλερ σκότωσε τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Στιούρκ. Για την ενέργειά του αυτή καταδικάστηκε το Μάη του 1917 σε θάνατο. Όταν βγήκε από τη φυλακή το 1918, ο Άντλερ πήρε εχθρική θέση απέναντι στην επανάσταση του Οχτώβρη.

(54)Στις 4 του Ιούλη 1917 μοιράστηκε στις εργατικές συνοικίες η παρακάτω έκκληση:

«Σύντροφοι εργάτες και φαντάροι της Πετρούπολης! Τώρα που η αντεπαναστατική κεφαλαιοκρατία τάχθηκε απροκάλυπτα ενάντια στην επανάσταση, ας πάρει το Πανρωσικό Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών όλη την εξουσία στα χέρια του.

Αυτή είναι η θέληση του επαναστατημένου πληθυσμού της Πετρούπολης, που έχει το δικαίωμα με μια ειρηνική και οργανωμένη διαδήλωσή του να κάνει γνωστή τη θέλησή του αυτή στις Εκτελεστικές Επιτροπές των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών όλης της Ρωσίας, που συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή.

Ζήτω η θέληση των επαναστατών εργατών και φαντάρων!

Ζήτω η εξουσία των Σοβιέτ!

Η κυβέρνηση συνασπισμού χρεωκόπησε. Η κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκεται σε αποσύνθεση γιατί δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντα για τα οποία είχε δημιουργηθεί. Μπροστά στην επανάσταση μπαίνουν μεγάλα και πολύ δύσκολα καθήκοντα. Χρειάζεται μια καινούργια εξουσία, που χέρι με χέρι με το επαναστατικό προλεταριάτο, με τον επαναστατημένο στρατό και την επαναστατική αγροτιά θα καταπιαστεί αποφασιστικά να στερεώσει και να επεκτείνει τις καταχτήσεις του λαού. Τέτοια εξουσία μπορεί να είναι μόνο η εξουσία των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

Χτες η επαναστατική φρουρά της Πετρούπολης και οι εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διακηρύξουν το σύνθημα: “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!”. Σας καλούμε να μετατρέψετε την εκδήλωση αυτή που άρχισε στα συντάγματα και στα εργοστάσια σε ειρηνική και οργανωμένη διαδήλωση της θέλησης όλης της Πετρούπολης των εργατών, των φαντάρων και των αγροτών.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΔΕΚΡ

Η Επιτροπή της Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ

Η Επιτροπή της Μεζραγιόνκα του ΣΔΕΚΡ

Η Στρατιωτική Οργάνωση της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ

Η Επιτροπή του εργατικού τμήματος του Σοβιέτ των εργατών και φαντάρων βουλευτών».

(55)Το “Λιστόκ Πράβντι” (“Εφημερίδα της Αλήθειας”) – κυκλοφόρησε στις 6 του Ιούλη 1917 αντί του ταχτικού αριθμού της εφημερίδας “Πράβντα”, που οι γιούνκερς έσπασαν τα γραφεία της. Στο “Λιστόκ Πράβντι” δημοσιεύτηκε με τον τίτλο “Ησυχία και αυτοκυριαρχία” η έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ (Μπ.), της Επιτροπής της Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (Μπ.), και της Στρατιωτικής Οργάνωσης του ΣΔΕΚΡ(Μπ.)

(56)“Ζιβόγιε Σλόβο” (“Ζωντανός Λόγος”) – λαχανοφυλλάδα μαυροεκατονταρχίτικου τύπου που έβγαινε στην Πετρούπολη. Το 1917 η εφημερίδα αυτή έκανε ζύμωση για πογκρόμ ενάντια στους μπολσεβίκους. Έβγαινε ως την επανάσταση του Οχτώβρη.

(57)Την προκήρυξη “Σε δικαστήριο οι συκοφάντες” την έβγαλε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΔΕΚΡ(Μπ.), ύστερα από τις 5 του Ιούλη. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 9 του Ιούλη 1917 στην εφημερίδα “Βολνά” που την έβγαζε η Επιτροπή του Χέλσινγκφορς του ΣΔΕΚΡ(Μπ.). Η προκήρυξη έλεγε: “Η αντεπανάσταση θέλει να αποκεφαλίσει με τον απλούστερο τρόπο την επανάσταση, σπέρνοντας τη σύγχυση μέσα στις μάζες και ξεσηκώνοντάς τες ενάντια στους πιο λαοφιλείς αρχηγούς και τους πιο άξιους αγωνιστές της επανάστασης…Απαιτούμε από την Προσωρινή κυβέρνηση και την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών να γίνουν αμέσως δημόσια ανακρίσεις σχετικά με τα περιστατικά της πρόστυχης συνωμοσίας που εξύφαναν οι πογκρομιστές και οι πληρωμένοι συκοφάντες ενάντια στην τιμή και τη ζωή των ηγετών της εργατικής τάξης… Να παραπεμφθούν σε δίκη οι συκοφάντες και όλοι εκείνοι που βάζουν σε κυκλοφορία αυτές τις συκοφαντίες. Στον πάσαλο της ατιμίας και οι ψευδολόγοι!”

(58)Μπεζραμπότνι (σ.parapoda: στα ρωσικά σημαίνει “άνεργος”) είναι το ψευδώνυμο του Δ. Ζ. Μανουήλσκι (σ.parapoda: ο οποίος ανήκε μαζί με τον Τρότσκι στους Μεζραγιόντσι, οι οποίοι μετά το 6ο συνέδριο προσχώρησαν και τυπικά στους μπολσεβίκους, χωρίς φυσικά να έχει την κατρακύλα του Τρότσκι).

***

Βλ. επίσης

Το 1ο μέρος του αφιερώματος στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Στάλιν: Για τα σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών & Σχετικά με τον πόλεμο (14-16/03/1917)

Το 2ο μέρος: Στάλιν: Στο δρόμο για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια & Οι όροι της νίκης της ρωσικής επανάστασης (17-18/03/1917)

Το 3ο μέρος: Στάλιν: Η κατάργηση των εθνικών περιορισμών & Είτε – Είτε (25-26/03/1917)

To 4ο μέρος: Στάλιν: Ενάντια στην ομοσπονδιακή οργάνωση & Αυτοκριτική (28/03/1917)

Το 5ο μέρος: Στάλιν: Δύο Αποφάσεις & Η γη στους αγρότες (11-14/04/1917)

Το 6ο μέρος: Στάλιν: Η προσωρινή κυβέρνηση & Η σύσκεψη στα ανάχτορα της αυτοκράτειρας Μαρίας (18-25/04/1917)

Το 7ο μέρος: Στάλιν: Πάνω στο ζήτημα της σημερινής στιγμής & Εισήγηση και Τελικός λόγος για το εθνικό ζήτημα (24-29/04/1917)

Το 8ο μέρος: Στάλιν: Έμειναν πίσω από την επανάσταση & Τι περιμέναμε από τη συνδιάσκεψη; (04-06/05/1917)

Το 9ο μέρος: Στάλιν: Η καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές & Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Πετρούπολης (21-24-26/05/1917 & 15/06/1917)

Το 10ο μέρος: Στάλιν: Χτες και Σήμερα (Κρίση της επανάστασης) & Ενάντια στις μεμονωμένες διαδηλώσεις (13-14/06/1917)

Το 11ο μέρος: Στάλιν: Προς όλους τους εργαζόμενους – προς όλους τους εργάτες και τους φαντάρους της Πετρούπολης, Η διαδήλωση & Πυκνώστε τις γραμμές σας (17-20/06 & 15/07/1917)

Το 12ο μέρος: Στάλιν: Λόγοι στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Οργάνωσης της Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) (16 –20/07/1917)

Το 13ο μέρος: Στάλιν: Πρωτομαγιά (18/04/1917)

Το 14ο μέρος: Στάλιν: Τι συνέβηκε; – Νίκη της Αντεπανάστασης – Νίκη των Καντέτων (23-24/07/1917)

Το 15ο μέρος: Στάλιν: Προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους εργάτες και φαντάρους της Πετρούπολης – Δυο συνδιασκέψεις – Η καινούργια κυβέρνηση (25 – 26/07/1917)

Το 16ο μέρος: Στάλιν: Προς τις εκλογές της Συνταχτικής Συνέλευσης (27/07/1917)

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: