Άνα Πάουκερ: Οι λαϊκές δημοκρατίες μπορούν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα της δικτατορίας του προλεταριάτου (28/12/1948)

Οι κομμουνιστές γνωρίζουν ότι μορφές και περιεχόμενο βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση. Στην ενότητα αυτή το περιεχόμενο είναι η κύρια πλευρά. Όμως και η μορφή μπορεί να επιδράσει στο περιεχόμενο από ένα βαθμό και μετά. Μόνο φαντασιόπληκτοι μπορούν να νομίζουν το αντίθετο, σαν αυτούς, για παράδειγμα, που φετιχοποίησαν τη μαζικότητα των Πλατειών στην Ελλάδα, και δεν είδαν ότι η οργανωτική μορφή είναι που από ένα σημείο και μετά μπορεί να οδηγήσει και στην απομαζικοποίηση, αν αυτή η μορφή δεν οικοδομεί τίποτα. Ή, για παράδειγμα, είναι ένα πράγμα να υπάρχουν 1.000 κομμουνιστές σε ένα κομμουνιστικό κόμμα το οποίο, για να είναι κομμουνιστικό, διέπεται από τις απελευθερωτικές και δημοκρατικές οργανωτικές αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, και εντελώς άλλο πράγμα να υπάρχουν 1.000 κομμουνιστές “συσπειρωμένοι” γύρω από μία “γραμμή” και μόνο, χωρίς κόμμα, χωρίς διαδικασίες, χωρίς οργανωτικές αρχές δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, ο οποίος τείνει να εξαλείφει τις διαφορές σε πολιτικό και μαχητικό επίπεδο ανάμεσα στα μέλη του. Για την ακρίβεια, από ένα σημείο και μετά, η μορφή μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά με το περιεχόμενο (π.χ. στην Ελλάδα, η μετατροπή ολόκληρης της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας σε συνεργείο υποστήριξης μιας εφημερίδας, οδήγησε στην κατακρήμνιση του περιεχομένου της ως οργάνωσης: η μορφή “εφημερίδα” λειτουργούσε ανταγωνιστικά με το περιεχόμενο, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των μελών και της οργάνωσης ως συνόλου).

Μεταπολεμικά, το κομμουνιστικό κίνημα αναμετρήθηκε με ένα νέο θεωρητικό αλλά και πρακτικό πρόβλημα (διαφορετικό σε σχέση με αυτό του συνθήματος για «εργατοαγροτική κυβέρνηση» του 4ου και 5ου συνεδρίου της Κομιντέρν): είναι τα σοβιέτ η μοναδική μορφή οργάνωσης που μπορεί να κάνει πράξη το επιθυμητό “περιεχόμενο” της εξουσίας; Και αν, όπως το 1917, οι λαϊκές δημοκρατίες ξεπήδησαν από την υπαρκτή πραγματικότητα, “αυθόρμητα”, αυτές τι ρόλο μπορούν να παίζουν; Έναν διαφορετικό από αυτό που έπαιζαν τα σοβιέτ; Πρόκειται για ένα διαφορετικό στάδιο, προσοσιαλιστικό;

Μετά από συζητήσεις σχεδόν τριετίας, στο κομμουνιστικό κίνημα κατέληξαν ότι η μορφή “λαϊκή δημοκρατία” μπορεί να επιτελεί ρόλο διχτατορίας του προλεταριάτου στη δεύτερη φάση της (για τις δύο φάσεις της λαϊκής δημοκρατίας βλ.εδώ).

    H Άνα Πάουκερ μιλά στις 24/06/1945 σε συγκέντρωση του Μετώπου Αγροτών με επικεφαλής τον Πέτρου Γκρόζα (που την αγκαλιάζει), κόμματος που συμμετείχε στο Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο (πηγή)

Η Άνα Πάουκερ, Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, μια από τις μπροστάρισσες του επαναστατικού κινήματος του 20ού αιώνα (την οποία όλες οι “ροζ” φεμινίστριες επιδεικτικά αγνοούν, καθότι “σταλινικιά), η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο, στο λόγο που παρατίθεται παρακάτω, τον οποίο εκφώνησε κατά τη σύνοδο της ρουμανικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης η οποία επικύρωσε το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη χώρα της και την Τσεχοσλοβακία, πραγματεύεται το ζήτημα της μορφής της λαϊκής δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού περιεχομένου που μπορεί αυτή να έχει από ένα σημείο και μετά. Επίσης, πραγματεύεται το διεθνές πλαίσιο που καθορίζει το δρόμο προς τη μορφή της (λαϊκοδημοκρατικής) εξουσίας που μπορεί να οδηγήσει στο σοσιαλισμό, ένα πλαίσιο το οποίο συχνά αγνοούν σήμερα διάφοροι επαναστάτες, ιδίως στην Ελλάδα, και οι οποίοι, ως εκ τούτου, αποφεύγουν να το μελετούν, χτίζοντας έτσι παλάτια στην άμμο, ή μάλλον, στον γυάλινο κόσμο τους. Και είναι γεγονός ότι η ύπαρξη της ΕΣΣΔ και η δημιουργία ενός “στρατοπέδου” χωρών, το οποίο όλο και περισσότερο ενωνόταν, και μάλιστα στη βάση της ισότητας (ακόμα και με τη Σοβιετική Ένωση, όπως αναφέρει εθνικά υπερήφανα η Πάουκερ, παρά τις διαφορές μεγέθους) ήταν αυτή που καθόρισε τον εντελώς μη βίαιο χαρακτήρα της μετάβασης προς το σοσιαλισμό (που γρήγορα ανακόπηκε στη Ρουμανία, ήδη ζώντος του Στάλιν, με την καθαίρεση της Άνα Πάουκερ και του Βασίλε Λούκα το 1952, και την επιβολή της μονοκρατορίας του πρωτοστάτη της πραξικοπηματικής “6ης Ολομέλειας” του ΚΚΕ, Γκεόργκι Γκεοργκίου Ντεζ, βλ. εδώ). Τέλος, η Πάουκερ, σε μια Ρουμανία όπου στις εκλογές του ίδιου χρόνου το Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο έχει κερδίσει, θεωρεί πως οι πρώην εκμεταλλευτές εξακολουθούν να υπάρχουν, και δίνει ίση – όπως και στους ξένους συμμάχους τους – σημασία στην αντιμετώπισή τους.

Ο αισιόδοξος τόνος στο λόγο της Πάουκερ είναι διάχυτος. Στις εκλογές της 28ης Μάρτη του ίδιου χρόνου, άλλωστε, το Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετείχε το Εργατικό Κόμμα, το Μέτωπο Αγροτών του πρωθυπουργού Γκρόζα, το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα και η Μαγυάρικη Λαϊκή Ένωση, είχε κερδίσει το 93,2% των ψήφων, έναντι μόλις 2,8% του ανταγωνιστικού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος του Μπέγιαν, και 0,7% του Δημοκρατικού Αγροτικού Κόμματος, κερδίζοντας 405 έδρες έναντι 7 και 2 αντίστοιχα. Ακολούθως, στις 13 Απρίλη ψηφίστηκε το νέο σύνταγμα της χώρας που έθετε τις βάσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

***

Οι λαϊκές δημοκρατίες μπορούν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα της δικτατορίας του προλεταριάτου (28/12/1948)

Σύντροφοι και φίλοι βουλευτές και βουλευτίνες.

Επιτρέψτε μου, εκ μέρους της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης να αποστείλουμε ένα χαιρετισμό στο Λαό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Τσεχοσλοβακίας, που πρόσφατα επικύρωσαν το Σύμφωνο Φιλίας με τη χώρα μας.

Στις 21 Ιούλη 1948 στο Βουκουρέστι υπογράφτηκε το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας και την Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία.

Η φιλία ανάμεσα στους λαούς των δύο δημοκρατιών μας οικοδομείται χάρη στα πολιτικά καθεστώτα που υπάρχουν στις χώρες μας, χάρη στην ανάπτυξη και τον κοινό τους δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Το πρωτο σοσιαλιστικό κράτος του κόσμου, το οποίο οικοδόμησε το σοσιαλισμό, προέκυψε 31 χρόνια πριν μέσω μιας νικηφόρας επανάστασης που γέμισε ελπίδες τους λαούς της Ρωσίας.

Οι τσιφλικάδες και η αστική τάξη εκδιώχτηκαν από την εξουσία. Η σοβιετική εξουσία, η σοσιαλιστική εξουσία, κατέκτησε τα τα σοβιέτ των εργατών και των αγροτών. Ωστόσο, στη Σοβιετική Ένωση, συνέχισε να υπάρχει η εκμεταλλεύτρια τάξη, και οι σοβιετικοί λαοί είχαν ανάγκη μια εξουσία καλά οργανωμένη, με ξεκάθαρους σκοπούς, μια εξουσία εμφορούμενη από μια πρωτοπόρα ιδεολογία, τη μαρξιστική – λενινιστική ιδεολγία. Αυτή η εξουσία είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.

Στις χώρες μας, στις λαϊκές δημοκρατίες, οι τσιφλικάδες και οι αστοί πλέον δεν βρίσκονται στην εξουσία, έχουν ανατραπεί.

Στη Ρουμανία συμπληρώθηκε ένας χρόνος, στις 6 Νοέμβρη από τότε που οι τελευταίοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης εκδιώχτηκαν από την κυβέρνηση, και επίσης αυτή την εβδομάδα, γιορτάσαμε με μεγάλη χαρά την πρώτη επέτειο από τότε που ο πυλώνας που στήριζε τους τσιφλικάδες, τους αστούς και τους αντιδραστικούς, ο σάπιος πυλώνας της μοναρχίας – καταστράφηκε.

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο ανατράπηκε η εξουσία των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης στη Σοβιετική Ένωση και στη μορφή με την οποία συνέβη αυτό σε εμάς, στις λαϊκές δημοκρατίες. Στη Σοβιετική Ένωση, η εξουσία των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης κατέρρευσε από τη μεγάλη ποσότητα αίματος που χύθηκε από το λαό. Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν υπήρξε βίαιη επανάσταση.

Το πρωτοσέλιδο της Σκαντέια, οργάνου της ΚΕ του ΕΚΡ την παραμονή των εκλογών της 28ης Μάρτη 1948 (πηγή)

Αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έγινε με τεράστιες θυσίες από το ευρισκόμενο σε συμμαχία με την αγροτιά ρωσικό προλεταριάτο, ενώ η εγκαθίδρυση των καθεστώτων λαϊκής δημοκρατίας στις χώρες μας πραγματοποιήθηκε χάρη στην ύπαρξη αυτή καθ’εαυτή της Σοβιετικής Ένωσης, που είναι μια μεγάλη δύναμη σήμερα.

Με την απελευθέρωση των χωρών μας από τον ένδοξο Κόκκινο Στρατό, το προλεταριάτο στις σημερινές λαϊκές δημοκρατίες, συνασπισμένο με την εργαζόμενη αγροτιά, έλαβε μια τεράστια και αδερφική βοήθεια από τη Σοβιετική Εξουσία, η οποία βοήθεια έκανε εφικτή την ανακήρυξη των λαϊκών δημοκρατιών χωρίς βίαιη επανάσταση. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο εγκαθιδρύθηκαν οι λαϊκές δημοκρατίες οφείλεται στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην επανάσταση από την οποία γεννήθηκε η υπέροχη εξουσία στη Σοβιετική Ένωση, επομένως η αναγνώρισή μας προς αυτή πρέπει να είναι μόνιμη.

Σύντροφοι και φίλοι βουλευτές και βουλευτίνες, η φιλία με την Τσεχοσλοβαία, φιλία την οποία εδραιώνουμε με αυτό το Σύμφωνο, θα είναι διαρκής, γιατί τόσο η Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία όπως και η δική μας βαδίζουν στο δρόμο για το σοσιαλισμό. Μπορούμε μήπως να χτίσουμε το σοσιαλισμό χωρίς οι εργαζόμενοι να διαθέτουν μια εξουσία καλά οργανωμένη, μια φωτεινή εξουσία, η οποία να γνωρίζει πού πηγαίνει και πού θέλει να φτάσει; Όχι. Αυτό δεν είναι εφικτό.

Είναι σωστό και ξεκάθαρο: η εκμεταλλεύτρια τάξη δεν υπάρχει πια στην εξουσία στις χώρες μας, όμως ακόμα υπάρχει ανάμεσά μας. Αν βαδίσουμε μπροστά, η ταξική πάλη δεν θα αποδυναμωθεί αλλά θα γίνει ακόμα πιο έντονη, γιατί οι εκμεταλλευτές στο εσωτερικό και τα παράσιτα από το εξωτερικό θα προσφεύγουν στα πιο δόλια μέσα, και θα συνεχίσουν να το κάνουν, προκειμένου να ανακτήσουν τα μισητά τους προνόμια που τα είχαν από τη δουλειά, τα δεινά και το αίμα όσων εργάζονται.

Οι αντιδραστικοί της χώρας μας, καθοδηγούμενοι από τα αφεντικά τους στο εξωτερικό, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δίκες που έλαβαν χώρα, επιδιώκουν με πολλούς τρόπους να ανακόψουν το δρόμο μας προς το σοσιαλισμό.

Για την πάλη για την πλήρη εξάλειψη των κοινωνικών τάξεων, την πάλη για την παρεμπόδιση του σαμποτάζ από την αντίδραση, που θέλει να βάζει εμπόδια στο δρόμο μας, την πάλη για να αποτρέψουμε τους εκμεταλλευτές από το να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να έχουν μια ενιαία εξουσία στα χέρια τους, μια καλά οργανωμένη εξουσία, καθοδηγούμενη από την πιο πρωτοπόρα ιδεολογία, το μαρξισμό – λενινισμό, μια εξουσία που έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό, τον οποίο μας δείχνουν τα διδάγματα των Λένιν και Στάλιν: μια εξουσία που αποδεικνύει ότι καθοδηγείται από τη σοφία και την εμπειρία του Μπολσεβικικού Κόμματος και του λαμπρού ηγέτη του, του Στάλιν.

Μια εξουσία που, με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζει το δρόμο μας προς το σοσιαλισμό, μια εξουσία που μας εγγυάται την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, μπορεί να είναι μόνο μια Διχτατορία του Προλεταριάτου, η οποία είναι μια μορφή συμμαχίας του προλεταριάτου με την εργαζόμενη αγροτιά, υπό την καθοδήγηση του πρώτου.

Εμείς έχουμε πραγματοποιήση την οικοδόμηση των θεμελίων του σοσιαλισμού, όμως τώρα μπορούμε να διατυπώσουμε μερικά ερωτήματα: πώς ήταν η αρχή, εύκολη; Υπήρχαν μήπως όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει; Μπορούμε εμείς να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που απαιτεί η διχτατορία του προλεταριάτου στις συνθήκες μιας λαϊκής δημοκρατίας;

Η απάντηση που γεννήθηκε στο Στάλιν για αυτό το ερώτημα είναι η ακόλουθη.

Ναι. Οι λαϊκές δημοκρατίες μπορούν να υλοποιούν τα μεγάλα καθήκοντα της διχτατορίας του προλεταριάτου!”.

Η Άνα Πάουκερ (φωτό)

Όμως, γιατί είναι αυτό εφικτό; Γιατί υπό αυτή τη νέα μορφή, τις λαϊκές δημοκρατίες, μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι της διχτατορίας του προλεταριάτου;

Είναι εφικτό γιατί υπάρχει η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε γιατί απελευθερωθήκαμε με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ. Εμείς μπορούμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα της διχτατορίας του προλεταριάτου γιατί ακολουθούμε το μαρξιστικό – λενινιστικό δρόμο του Μπολσεβίκικου Κόμματος, γιατί έχουμε μια στενή συμμαχία με τον πανίσχυρο γείτονά μας, τη Σοβιετική Ένωση.

Με αυτό τον τρόπο, εμείς μπορούμε να ανεγείρουμε το οικοδόμημα του σοσιαλισμού. Δηλαδή, εντείνοντας όλες μας τις δυνάμεις μας, επαγρυπνώντας απέναντι στους εχθρούς μας ώστε να μην τους επιτρέψουμε να βλάψουν τη δημιουργική μας δουλειά, και έχοντας έτοιμα τα χέρια μας για να χτυπήσουμε όσους προσπαθούν να τη διαταράξουν. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε την κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι δεν θα αποτελούν άλλο αντικείμενο εκμετάλλευσης· μια κοινωνία στην οποία το προϊόν της εργασίας, της επιστήμης, του ταλέντου και της ενέργειας όσων εργάζονται, θα χρησιμοποιείται για την ευμάρεια τους, για την προετοιμασία ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για τα παιδιά τους, για την ευημερία, τον πλουτισμό και το ακαταμάχητο της πατρίδας τους.

Στο δρόμο για το σοσιαλισμό, στο δρόμο της συμμαχίας ανάμεσα στο προλεταριάτο και την εργαζόμενη αγροτιά υπό την καθοδήγηση του πρώτου, στο δρόμο μιας ισχυρής φιλίας με τη Σοβιετική Ένωση και με τις άλλες λαϊκές δημοκρατίες – δρόμο στον οποίο βαδίζει επίσης τώρα ο τσεχοσλοβάκικος λαός – στο δρόμο αυτό η φιλία ανάμεσα στον τσεχοσλοβάκικο και το ρουμάνικο λαό θα είναι διασφαλισμένη δια παντός.

Το Σύμφωνο ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας και την Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία προνοεί για μια διευρυμένη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας.

Η συνεργασία μας διασφαλίζεται επίσης από τον κοινό δρόμο στον ποίο βαδίζουμε όπως και από τα κοινά συμφέροντα που μας ενώνουν.

Στο δρόμο μας συναντούμε και θα συνεχίσουμε να συναντούμε δυσκολίες. Είναι δύσκολος ο δρόμος προς το σοσιαλισμό, όμως είναι ένας δρόμος γεμάτος καρπούς, καρπούς που θα δρέψουμε όμως εμείς.

Συναντούμε δυσκολίες μέσα στη χώρα, συναντούμε και έξω από αυτή. Οι ιμπεριαλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών και όλου του κόσμου δεν σταματούν να μας θέτουν πολιτικά και οικονομικά εμπόδια.

Για παράδειγα, μερικά περιουσιακά στοιχεία των χωρών μας έχουν αδικαιολόγητα δεσμευτεί στις ελβετικές τράπεζες.

Οι λαοί μας παλεύουν ενάντια στα εμπόδια που τίθενται στο δρόμο μας και το κάνουν με επιτυχία. Απόδειξη για αυτό είναι ότι ο τσεχοσλοβάκικος λαός εχει πετύχει το πλάνο που εκπόνησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και η κυβέρνησή του, πλάνο που οδηγεί στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Το πλάνο που ανάλυσε χτες εδώ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματός μας και Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού, Γκεοργκίου – Ντεζ, καθώς και ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει αύριο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Υπουργός Οικονομικών, Βασίλε Λούκα, θα υλοποιηθεί χωρίς καμία αμφιβολία από την εργαζόμενη τάξη και τη ρουμανική αγροτιά. Η επιτυχία του θα μας πάει ακόμα πιο μπροστά, θα ενισχύει περαιτέρω τις βάσεις της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Ρουμανία.

Ωστόσο, φίλοι και σύντροφοι βουλευτές! Ο δρόμος μας μπροστά θα είναι ακόμα πιο εύκολος και γρήγορος όταν θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όταν οι λαϊκές δημοκρατίες δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο συνεργασίας, έχοντας μπροστάρη τη Σοβιετική Ένωση.

Μια τέτοια συνεργασία, η οποία θα μας κάνει να προχωρούμε, η οποία θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα προς το σοσιαλισμό, μια συνεργασία ανάμεσα στις λαϊκές δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση, πρέπει να την κάνουμε πράξη, και θα το κάνουμε.

Τα καπιταλιστικά κράτη, οι ιμπεριαλιστικές χώρες, κάνουν λόγο για συνεργασία στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ. Τι σημαίνει “συνεργασία” ανάμεσα σε καπιταλιστικές χώρες το καταλαβαίνει σήμερα ακόμα και ένα μικρό παιδί. Σημαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποταγή των χωρών οι οποίες έχουν ενταχθεί σε αυτό το σχέδιο στους ιμπεριαλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών· σημαίνει συνεργασία ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς κύκλους για να φτωχοποιήσουν τις χώρες του Σχεδίου Μάρσαλ· σημαίνει συνεργασία ενάντια στους λαούς των “μαρσαλοποιημένων” χωρών.

Το πρωτοσέλιδο της Σκαντέια την επομένη των εκλογών της 28ης Μάρτη 1948 με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών στη Ρουμανία και τα αποτελέσματα στο Βουκουρέστι (πηγή)

Με καπιταλιστικό καθεστώς, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο παρά ανταγωνισμός, ασυμφωνία και καχυποψία ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κράτη, ανάμεσα στις διάφορες κυβερνήσεις, ανάμεσα στους διάφορους κυρίαρχους κύκλους των καπιταλιστικών χωρών.

Η ιμπεριαλιστική πολιτική έχει τη βάση της στην εχθρότητα, το φυλετικό μίσος, τον εθνικισμό. Μόνο οι εχθροί του ίδιου του λαού τους ηγέτες μπορούν να υπερασπίζονται μια πολιτική εθνικιστική, μια πολιτική απομόνωσης της μιας χώρας από την άλλη και, τέλος, μια πολιτική βλαπτική για τα συμφέροντα του ίδιου του λαού τους.

Η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της λαϊκής δημοκρατίας, η συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση, είναι μια συνεργασία που βασίζεται στην αγάπη και την αδελφότητα ανάμεσα στους λαούς. Η εσωτερική πολιτική του αποκαλούμενου και σοσιαλιστικού στρατοπέδου και των λαϊκών δημοκρατιών, όπως και η εξωτερική τους πολιτική, είναι μια πολιτική βασιζόμενη στο διεθνισμό, στη φιλία και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς.

Μια πολιτική πραγματικής, αλληλέγγυας συνεργασίας ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις χώρες της λαϊκής δημοκρατίας σημαίνει ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ισότητα ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τα μικρά και μεσαία κράτη που είναι οι σημερινές λαϊκές δημοκρατίες. Η πολιτική συνεργασίας της Σοβιετικής Ένωσης είναι μια πολιτική αμοιβαίας βοήθειας με τις μεσαίες και μικρές χώρες.

Η χώρα μας γνωρίζει αυτή τη μεγάλη βοήθεια που δίνει η Σοβιετική Ένωση. Η Σοβιετική Ένωση βοηθά εμάς και άλλες φιλικές χώρες ώστε να αναπτύξουμε τη βιομηχανία μας, προκειμένου να μετασχηματιστούμε από μια καθυστερημένη αγροτική χώρα σε μια εκβιομηχανισμένη και προοδευμένη χώρα, με ταυτόχρονη την ανάπτυξη της γεωργίας.

Αυτός ο τύπος συνεργασίας βασισμένης στο διεθνισμό, βασισμένης στην αμοιβαία υποστήριξη, αυτός ο τύπος πολιτικής όλο και πιο στενής συνεργασίας είναι αυτό που επιθυμούμε να ενισχύσουμε με τη φίλη μας Τσεχοσλοβακία και τις υπόλοιπες λαϊκές δημοκρατίες.

Αυτός ο τύπος πολιτικής εγγυάται ότι η συνεργασία στην οποία καταλήξαμε με το Σύμφωνο με την Τσεχοσλοβακία θα λάβει χώρα στις καλύτερες συνθήκες.

Σύντροφοι και φίλοι βουλευτές και βουλευτίνες! Το Σύμφωνο που υπογράφτηκε με την Τσεχοσλοβακία προβλέπει την αμοιβαία μας βοήθεια. Η Δημοκρατία μας και η Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί ότι, σε περίπτωση επίθεσης από πλευράς Γερμανίας ή από οποιοδήποτε άλλο κράτος που θα συμμαχούσε μαζί της, υπό οποιαδήποτε μορφή, εμείς θα αμυνθούμε αμοιβαία με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τραστ δεν μπορούν να ξεχάσουν τα βουνά από χρυσό που έβγαλαν από το αίμα, τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν κατά τον τελευταίο πόλεμο· δεν μπορούν να ξεχάσουν τα βουνά από χρυσό που παρήγαγαν τα δάκρυα και ο πόνος των μανάδων και των παιδιών τους που έπεσαν στο μέτωπο. Οι μεγάλοι καπιταλιστές ήδη ονειρεύονται τα οφέλη από ένα νέο πόλεμο.

Το Σχέδιο Μάρσαλ “βοηθά”: βοηθά τους ναζί εγκληματίες της δυτικής Γερμανίας να ανακτήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Βοηθά στην Κίνα, την Ελλάδα και την Ινδονησία τις δυνάμεις που οι λαοί αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους για τη λευτεριά. Βοηθά τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία να εξοπλιστούν ενάντια στους εργαζόμενους και τους αγρότες που θέλουν δουλειά, θέλουν ψωμί, θέλουν λευτεριά.

Η Άνα Πάουκερ με το Ντεζ κατά την επιστροφή τους από τη Βουλγαρία στις 18 Ιούλη 1947 (φωτό)

Ο σ. Στάλιν έχει πει: “Αυτοί οι κύριοι υποστηρίζουν μια πολιτική επίθεσης και εξαπόλυσης ενός νέου πολέμου… Όλο αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με μια ντροπιαστική ήττα των υποστηρικτών μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης”.

Οι λαοί όλου του κόσμου χαιρετίζουν τα λόγια αυτά του Στάλιν. Τα χαιρετίζει και ο κινεζικός λαός, του οποίου ο νικηφόρος στρατός προελαύνει σε όλη την Κίνα.

Τα χαιρετίζει και ο ελληνικός λαός, οι δημοκρατικές δυνάμεις του οποίου καταγράφουν τη μια νίκη μετά την άλλη.

Τα χαιρετίζουν και οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, οι οποίοι φωνάζουν ώστε όλος ο κόσμος να ακούσει ότι οι γάλλοι εργάτες, οι αγρότες της Γαλλίας, ο γαλλικός λαός δεν θα πολεμήσει ποτέ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Αυτοί οι κύριοι θα υποστούν μια ταπεινωτική ήττα, διαβεβαιώνουν επίσης οι εργάτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και όλου του κόσμου. Το διαβεβαιώνουν όλοι όσοι παλεύουν ενάντια στην κυρίαρχη τάξη, ενάντια στους εκμεταλλευτές, ενάντια στους ιμπεριαλιστές που οργανώνουν τον πόλεμο. Οι ιμπεριαλιστές υποστηρικτές ενός νέου πολέμου θα υποστούν μια νέα ντροπιαστική ήττα, όπως διαβεβαιώνει κάθε μέρα το ισχυρό μέτωπο των σοσιαλιστικών χωρών το οποίο υπερασπίζεται την ειρήνη με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση.

Προεκλογικό τρικάκι του Μετώπου Δημοκρατικών Κομμάτων για τις εκλογές του 1946 (στις οποίες το μέτωπο κέρδισε το 69% των ψήφων) (πηγή)

Ο τρόμος για την ατομική βόμβα διαδίδεται από τα ραδιόφωνα, μεταδίδεται σε χώρες όπως τη δική μας, μέσα από φήμες που διαδίδουν τα στόματα ανθρώπων που μοιάζουν με αράχνες που εξυφαίνουν έναν εύθραυστο ιστό στις σκοτεινές και βρώμικες γωνίες. Όμως η φωνή της Ειρήνης, η φωνή της Σοβιετικής Ένωσης, η φωνή που καλεί στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, ακούγεται δυνατά, ξεκάθαρα, θαρραλέα, σε όλο τον κόσμο. Αντηχεί η φωνή της Σοβιετικής Ένωσης, φωνή που αποκαλύπτει, φωνή που εμψυχώνει και τονώνει την ακλόνητη πίστη ότι η εξουσία του Λαού, η ενιαία εξουσία όσων εργάζονται, μπορεί και θα εμποδίζει τους ιμπεριαλιστές να διεξάγουν ένα νέο επιθετικό πόλεμο.

Στους μεγάλους καπιταλιστές που οργανώνουν τον πόλεμο, τους έρχεται συνεχώς στη μνήμη και μπροστά στα μάτια τους ο πλούτος που συσσώρευσαν χάρη στον πόλεμο. Όμως ο σ. Στάλιν λέει: “Είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη των λαών οι φρίκες από τον πρόσφατο παγκόσμιο πόλεμο και πάρα πολύ μεγάλες οι κοινωνικές δυνάμεις που είναι υπέρ της ειρήνης, για να μπορούν οι μαθητές του Τσώρτσιλ στην τέχνη της επίθεσης να τις ξεπεράσουν και να φέρουν στον κόσμο ένα νέο πόλεμο”.

Αγαπητοί σύντροφοι βουλευτές και βουλευτίνες. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας, σε συμμαχία με την Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία και τις υπόλοιπες λαϊκές δημοκρατίες και με τη Σοβιετική Ένωση, προχωρά με αποφασιστικότητα στο δρόμο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Ακριβώς για να διασφαλίσουμε αυτή την οικοδόμηση, εμείς και οι υπόλοιπες λαϊκές δημοκρατίες ενισχύουμε τη στενή οικονομική, πολιτιστική και πολιτική μας συνεργασία, συμμαχώντας στον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση, στο δρόμο της ειρήνης και ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο του οποίου επικεφαλής είναι η Σοβιετική Ένωση· βαδίζουμε στο μαρξιστικό – λενινιστικό δρόμο, το δρόμο του Στάλιν, το δρόμο του προλεταριακού διεθνισμού.

Κατ’ αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι το Σύμφωνο που η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση θα επικυρώσει σήμερα, θα φέρει ευμάρεια, ευημερία και ακόμα και ευτυχία στον αδελφό τσεχοσλοβάκικο λαό, θα φέρει ευμάρεια, ευημερία και ευτυχία στο ρουμάνικο λαό.

Μετάφραση από τα ισπανικά. Το κείμενο στα ισπανικά υπάρχει στο ισπανόφωνο μπλογκ για θέματα της Ρουμανίας imbratisare και μεταφράστηκε από τη μπροσούρα που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: