Νίκου Ζαχαριάδη: Πού τραβάμε; (13/12/1947)

44 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο δέσμιος του χρουσιωφικού ρεβιζιονισμού και αργότερα του μπρεζνιεφικού “σοσιαλ”ιμπεριαλισμού ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που τα έβαλε με όλες τις υπερδυνάμεις της εποχής του. Αφήνοντας ως κληρονομιά, πέρα από το ατομικό αγωνιστικό του παράδειγμα, την ικανότητά του να ορίζει νέα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα όταν διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση… Κι όσο κι αν περνούν τα χρόνια, η κληρονομιά αυτή δεν χάνει την αξία της. Το αντίθετο.

Ως ένα ακόμα λιθαράκι αυτής της κληρονομιάς παρατίθεται το παρακάτω σύντομο άρθρο του, γραμμένο το Δεκέμβρη του 1947. Σε αυτό προαναγγέλλει τη δημιουργία προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, βασιζόμενος, πρώτον, στις εσωτερικές εξελίξεις, όπου αφ’ενός οι αντιθέσεις στο μοναρχοφασιστικό στρατόπεδο οξύνονται, όπως και η εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, αφ’ετέρου οι επιτυχίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι μεγάλες, παρά τις δυσκολίες, και δεύτερον στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες, με τη σταδιακή δημιουργία του λαϊκοδημοκρατικού στρατοπέδου και γενικότερα του μετώπου της προοδευτικής ανθρωπότητας, καθίσταντο ευνοϊκές.

Πού τραβάμε;

Το άρθρο αυτό του συναγωνιστή Νίκου Ζαχαριάδη μεταδόθηκε απ’ το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δ.Σ στις 13/12/1947

Οι τελευταίες πληροφορίες απ’ την Αθήνα δείχνουν ότι οι φαγωμάρες μέσα στο Τσαλδαρο-σοφουλικό μωσαϊκό δυναμώνουν. Απ’ τη μια μεριά ο Σοφούλης κινητοποιεί τον Πλαστήρα και στέλνει το Βενιζέλο στην Αμερική επιδιώκοντας ν’ απαλλαγεί απ’ την τσαλδαρική κηδεμονία που τον πιέζει και τον φθείρει. Απ’ την άλλη μεριά στο Λαϊκό Κόμμα φουντώνει η δυσαρέσκεια γιατί οι βουλευτές του δεν καλοκαταλαβαίνουν για ποιο λόγο ειναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται με τους σοφουλκούς τόσα Υπουργεία μια κι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και αφού ο Σοφούλης, ύστερα απ’ το ξεφτισμα του κατευνασμού, υποχρεώθηκε να συνεχίσει, αυξημένη στο τετράγωνο, την υπερδυναμική πολιτική του μοναρχοφασισμού. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Λαϊκοί, πηγαίνοντας στη συμμαχία με το Σοφούλη, κάναν τούτη την απλή σκέψη: “η γρηά αλεπού μάς έγινε τσιμπούρι με τον κατευνασμό του. Ας τον αναγκάσουμε να τον κουρελιάσει με τα ίδια του τα χέρια και μετά τον ξεφορτωνόμαστε”. Το άρθρο του Τσαλδάρη στην “Ανεξαρτησία” του, όπου μιλά για ύπουλη υπονόμευση που γίνεται στην Κυβέρνηση από ορισμένους κύκλους των φιλελευθέρων δείχνει και αυτό ότι, αφού φαίνεται καπνός, κάπου θα υπάρχει και φωτιά. Πολύ περισσότερο που στο προσκήνιο της φαγωμάρας αυτής ξαναεμφανίζεται και ο Ναπολέων..

Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι ωριμάζει καινούργια κυβερνητική κρίση. Τρεις παράγοντες συντέλεσαν και συντελούν στην εξέλιξη αυτή. Πρώτο το γεγονός ότι χρεωκόπησε απόλυτα ο κατευνασμός. Δεύτερο το γεγονός ότι κάτω απ’ τα χτυπήματα του Δ.Σ.Ε. απότυχε απόλυτα και η νέα εκστρατεία, που τόσο διατυμπάνισε ο Σοφούλης, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα δυναμικό αντίβαρο για τον κατευνασμό του, που καταρρέει και τον συμπαρασύρει. Τρίτο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση απότυχε απόλυτα και στον οικονομικό τομέα, πράγμα που προκαλεί την παλλαϊκή αγανάκτηση και εξέγερση. Αυτό αναγκάζει την Κυβέρνηση να δυναμώνει την τρομοκρατία απαγορεύοντας τις απεργίες και να ξαναπλώνει το δίσκο στο Γκρίσγουωλντ ζητώντας νέα “βοήθεια”.

Η τέτοια κατάσταση όχι μόνο δυνάμωσε τις αντιγνωμίες μέσα στους φιλελεύθερους, μα ξανάφερε σε κίνηση και την κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” που άρχισε να ζητά επίμονα να ξαναμοιραστούν τα χαρτιά. Αναμφισβήτητοο επίσης είναι ότι και η αμερικάνικη πολιτική στην Ελλάδα περνά νέα κρίση. Και όπως συνήθως, ενώ απ’ τη μια μεριά περνούν οι Αμερικάνοι όλα τα μέτρα τους για να κρατάν γερά την κατάσταση στα χέρια τους, απ’ την άλλη, σύμφωνα και με τις πατροπαράδοτες συνήθειες της αγγλοσαξωνικής κατασκοπείας, προσπαθούν να μας βάλουν σε εσφαλμένο δρόμο με τις διαδόσεις τους, ότι τάχα θέλουν δημοκρατική Κυβέρνηση και συνεννόηση με την αριστερά. Ο σκοπός τους είναι φανερός. Επιδιώκουν να μας αποκοιμήσουν και κυρίως να καλμάρουν την λαϊκή επαναστατική κινητοποίηση στις πόλεις, πρώτ’ απ’ όλα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Χαμένος ο κόπος τους. Μπορούν να κάνουν Κυβέρνηση με αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ που θα κάνει εκλογές με όλες τις δημοκρατικές εγγυήσεις και δίχως την παρουσία ξένων στην Ελλάδα; σε μια τέτοια περίπτωση και με την προϋπόθεση της πολεμικής ανακωχής, πιστεύουμε πως και ο Δ.Σ.Ε. θα δεχθεί μια αναμονή, χωρίς φυσικά να παραχωρήσει καμμιά απόυτα θέση του. Στο μεταξύ, το δημοκρατικό κίνημα συμπληρώνει το έργο του και ο σχηματισμός της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στη Λέφτερη Ελλάδα δεν είναι παρά ζήτημα ημερών. Δεν κρύβουμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας με την τραγωδία του ξεκληρίσματος εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και με τη λαϊκή εξαθλίωση, που έφτασε στο απροχώρητο. Δεν κρύβουμε πως οι στρατιώτες μας πολλές φορές πεινάν και κρυώνουν. Μα γι’ αυτό παλαίβουμε, για να νικάμε τις δυσκολίες στηριγμένοι στο δίκιο μας, που είναι η ζωή του λαού μας, η Δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν βρισκόμαστε πια ούτε στο Δεκέμβρη του ’44 ούτε στη Βάρκιζα όταν παλαίβαμε μόνοι ή σχεδόν μόνοι. Σήμερα το παγκόσμιο δημοκρατικό κίνημα στέκεται σταθερά στο πλευρό μας και μαζί μας παλαίβουν και οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης, που βλέπουν τα καλά της ιμπεριαλιστικής αμερικανοκρατίας. Η δημοκρατική λαϊκή συμφιλίωση παραμένει η σημαία μας, γιατί ο αγώνας μας εκφράζει την ψυχή του λαού μας. Και τη φορά αυτή ο δημοκρατικός λαός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει ολόπλευρα τις νικες του, όσες θυσίες κι αν χρειασθεί ακόμα να δοθούν. Γιατί το έπαθλο των θυσιών του θα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία.

Νίκος Ζαχαριάδης

Πηγή: “Εξόρμηση”, όργανο του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 16 Δεκέμβρη 1947, χρόνος Β’, αρ.14, σ.1. Υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ.

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: