Η απόφαση της αντιπροσωπείας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης (09/09/1955)

Υπάρχουν περιπτώσεις που, και χίλια δίκια να’χει κανείς, πρέπει να αφήνει τον αντίπαλο να εκδηλωθεί πρώτος και να μην παρασύρεται σε κινήσεις που, όσο δίκαιες και να είναι, μπορεί να δώσουν πάτημα στον αντίπαλο ώστε να τις αξιοποιεί. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν είναι ευνοϊκό για αυτόν το πλαίσιο, το οποίο πάντοτε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη προτού προβαίνουμε στην παραμικρή κίνηση.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση για τον παραπάνω ισχυρισμό αποτελούν τα “γεγονότα της Τασκένδης” το Σεπτέμβρη του 1955 όπου, στην ανοιχτή και υποκριτική εκδήλωση αμφισβήτησης της επαναστατικής ηγεσίας του ΚΚΕ από μία οικτρή μειοψηφία πολιτικών προσφύγων μελών και μη του ΚΚΕ, τα οποία είχαν εκφυλιστεί από τις ευκολίες που παρείχε η ζωή στη Σοβιετική Ένωση και από την απλόχερη βοήθεια από το ΚΚΕ για να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους αδυναμίες, η απάντηση της αντιπροσωπείας της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν χίλιες φορές δίκαιη, όμως δεν βοήθησε στην αποκατάσταση του δικαίου και την ήττα των υποκριτών. Κι αυτό, ιδίως επειδή οι υποκριτές δρούσαν σε ένα ευνοϊκότατο για αυτούς πλαίσιο, το οποίο διαμορφωνόταν από τη βοήθεια που είχαν από την αντεπαναστατική ηγεσία του ΚΚΣΕ.

Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας των συσπειρωμένων στην επαναστατική ηγεσία του ΚΚΕ. Αντίθετα, τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, από τα παρακάτω γεγονότα:

1.Στα γραφεία της Κ.Ε. του Κ.Κ. Ουζμπεκιστάν, τα οποία ήταν ήδη στέκι – καταφύγιο των υποκριτών, συστηματικά καλούνταν μέλη του ΚΚΕ, στα οποία ασκούταν πίεση να στραφούν ενάντια στην επαναστατική ηγεσία του ΚΚΕ.

2.Όταν, ύστερα από έλεγχο της οικονομικής επιτροπής στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης (ΚΟΤ) αποκαλύφτηκε η κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ρουβλιών από τον αντιζαχαριαδικό διαχειριστή των οικονομικών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΚΟΤ Γιώργο Φουρκιώτη, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από διάθεση βιβλίων του εκδοτικού οίκου “Νέα Ελλάδα”, το Κ.Κ.Ουζμπεκιστάν έστειλε δύο σοβιετικούς επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι αλλοίωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας και βρήκαν τάχα έλλειμμα μόλις 37,5 ρουβλιών.

3.Όταν διαπιστώθηκε ότι στο Ταμιευτήριο υπήρχε κατάθεση του Φουρκιώτη με μέρος από το ποσό της εκτιμώμενης κατάχρησης (60.000 ρουβλιών περίπου), και το ποσό αυτό δεσμεύτηκε με απόφαση του εισαγγελέα της πρωτεύουσας, με γραπτή εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών του Ουζμπεκιστάν ο Φουρκιώτης έβγαλε το ποσό και παρότι τα δύο βιβλιάρια των καταθέσεών του φυλάγονταν στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΚΟΤ.

4.Με προσωπική εντολή του μέλους του Προεδρείου του ΚΚΣΕ, Μ. Σουσλόφ, απαγορεύτηκε η διεξαγωγή της 4ης Συνδιάσκεψης της ΚΟΤ (στις αρχές του Γενάρη του 1956), προφανώς επειδή τα αποτελέσματα στους επαναστάτες θα έδιναν υπεροχή, μετά και από τα συντριπτικά στοιχεία της κατάχρησης χρημάτων.(Στοιχεία από το επίμετρο στο βιβλίο του μετέπειτα “ανανεωτικού” Μήτσου Ζυγούρα – Παλαιολόγου “Ένα μεγάλο ταξίδι”, εκδ.Θεμέλιο, Αθήνα, 2012, το οποίο δεν αναγράφει αν έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Παλαιολόγο).

Παρακάτω παρατίθεται η απόφαση της Αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με την οποία καθαιρούταν το γραφείο της Κομματικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Τασκένδης του ΚΚΕ. Η απόφαση αυτή, από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1955, στην απόφαση για τα γεγονότα της Τασκένδης, κρίθηκε εσφαλμένη, όπως και ο συνολικός χειρισμός της κατάστασης από την Αντιπροσωπεία. Στο σημείο 12 της απόφασης του Δεκέμβρη, αναφέρεται συγκεκριμένα:

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συντονισμό των προσπαθειών της με τους ντόπιους Σοβιετικούς συντρόφους. Και εφόσον στην εκπλήρωση της αποστολής της σκόνταψε επιτόπου σε σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια γιατί η αντικομματική φράξια κατάφερε να προδιαθέσει ενάντια στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ μια σειρά από υπεύθυνα Σοβιετικά κομματικά όργανα και στελέχη, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ δεν έπρεπε να προχωρήσει μόνη της στη λήψη των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων. Αντίθετα έπρεπε να μην αλλάξει μα να πραγματοποιήσει την απόφαση που είχε πάρει και να ζητήσει να εξεταστεί το όλο ζήτημα της κατάστασης στην ΚΟΤ απ’ τα ανώτερα Σοβιετικά όργανα. Το ότι η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ προχώρησε μόνη της χωρίς συντονισμό και συμφωνία με τους ντόπιους σοβιετικούς συντρόφους στη λήψη μιας σειράς οργανωτικών μέτρων για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ΚΟΤ ευκόλυνε την αντικομματική φράξια στο προβοκατόρικο έργο της γιατί της έδινε τη δυνατότητα να διαλαλεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και τους ντόπιους Σοβιετικούς συντρόφους κι έτσι να οργανώνει τις προβοκάτσιες της.”

Όμως και πέραν της ίδιας της δίκαιης κίνησης (καθαίρεση του γραφείου της ΚΕ της ΚΟΤ), σημασία έχει και η μορφή της. Όσο σωστή κι αν ήταν η αναφορά-πρόβλεψη ότι οι ίδιοι οι αντιηγετικοί που παρίσταναν τους φιλοσοβιετικούς (για να κερδίσουν την εύνοια των αντεπαναστατών σοβιετικών ηγετών), αργότερα θα ξέρναγαν λάσπη εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, όσο σωστά κι αν ήταν τα στοιχεία για το παρελθόν τους, ήταν άστοχη η αναφορά σε αυτά, αφού επρόκειτο για θέματα για τα οποία ανώτατα κομματικά σώματα είχαν ήδη πάρει αποφάσεις και μπορεί, τα σκάγια της, να έπαιρναν και μέλη που διόρθωσαν το παρελθόν τους με τις κατοπινές τους πράξεις και στέκονταν στο πλευρό της επαναστατικής ηγεσίας.

Πλαίσιο, χρόνος και μορφή των κινήσεων, επομένως, αποτελούν σημαντικές παράμετρους που πρέπει προκαταβολικά να εξετάζουμε.

Bλ.επίσης: Η – πάντα επίκαιρη – απόφαση της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ για τα γεγονότα της Τασκένδης (9-11 Σεπτέμβρη 1955)

***

Κ.Κ.Ε.

Κεντρική Επιτροπή

Προς τα μέλη της Κ.Ο.Τ. του Κ.Κ.Ε.

Σύντροφοι,

μια συμμορία από εχθρικά προς τον Κομμουνισμό, το Κ.Κ.Σ.Ε. το Κ.Κ.Ε. και το λαό μας στοιχεία, από δηλωσίες, απατεώνες, από πράχτορες του εχθρού και από βουτηγμένους στην κατάχρηση και τη διαφθορά εγκληματίες, αλωνίζει μέσα στην οργάνωσή μας. Επικεφαλής είναι οι Χοτούρας, Υψηλάντης, Χείμαρρος κλπ., δηλωσίες της 4ης Αυγούστου και προσκυνημένοι του Μεταξά, που τότε στη δήλωσή τους γράφαν: αποκηρύττω και καταδικάζω το Κ.Κ.Ε., τον Κομμουνισμό, τη Σοβιετική Ένωση και που τώρα εγκληματούν κάτω από την απάτη με τη μάσκα του φιλοσοβιετισμού. Όποιος πούλησε μια φορά το Κ.Κ.Ε. και τη Σ. Ένωση θα την πουλήσει και δέκα φορές. Αυτούς τους πολιτικά εκφυλισμένους της σπείρας εκπροσωπεί ο Αρριανός – Χοτούρας, που την εξαπάτηση των Σοβιετικών συντρόφων την έχει κάνει επάγγελμα. Το 1945 εξαπατούσε στην Μόσχα το Κ.Κ.Σ.Ε. με τη βιογραφία που έδωσε. Και σήμερα στο Τασκέντ ξεφωνίζει ξετσίπωτα μπροστά στους Σοβιετικούς συντρόφους, ότι είναι από φτωχή οικογένεια και εργάτης, ο γιος του κουλάκου, ο εργολάβος και εκβιαστής των εργατών, ο μαυραγορίτης και συνεργάτης των Ιταλών στα 1941 – 1942.

Αυτό είναι το πολιτικό πρόσωπο της σπείρας αυτής, που τη βαρύνουν αναρίθμητα εγκλήματα, καταχρήσεις, κυνήγημα μελών του Κόμματος, διασυρμός στελεχών, διώξιμο από την δουλειά, τρομοκράτηση της βάσης της οργάνωσης. Για να “σωθούν” θέλησαν όλα αυτά να τα κρύψουν κάτω από την πολιτική πλατφόρμα των διαφωνιών με την Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.. Και σήμερα που βλέπουν ότι η βάση της οργάνωσης ξεσηκώνεται και τους γιουχαΐζει, καταφεύγουν σε όλα τα εγκληματικά μέσα, για να κρατηθούν ακριβώς όπως κάνει ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., έχοντας εκφρασμένη τη γνώμη της βάσης που παντού όπου μπόρεσε, παρά τις απαγορεύσεις, τη βία και την τρομοκρατία τής πιο πάνω σπείρας εξέφρασε τη γνώμη της κατά 95 – 100% υπέρ της γραμμής της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Πήρε και κοινοποιεί τις παρακάτω αποφάσεις της:

1.Καθαιρεί το γραφείο της Κ.Ο.Τ. του Κ.Κ.Ε..

2.Διαγράφει από μέλη του Κόμματος τους πιο βαμμένους αρχιτραμπούκους τής σπείρας αυτής: Υψηλάντη, Δημητρίου, Φουρκιώτη, Ρούνη (Μπαρμπαλιά). Ο Αρριανός – Χοτούρας σαν δηλωσίας είναι διαγραμμένος από το 7ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε..

3.Ορίζει καινούργιο γραφείο καθοδήγησης της Κ.Ο.Τ. τους συντρόφους:

1.Παλαιολόγο Μήτσο, πρώτο γραμματέα

2.Σοφιανό Ηλιάδη, δεύτερο γραμματέα

3.Δούμπλη Σπύρο

4.Σταματάκο Τάκη

5.Σαρρή Βασίλη

6.Λιάκο Βασίλη

7.Νοικοκύρη Τασία

Καθήκοντά του το καινούργιο γραφείο έχει: Πρώτο: να αποκαταστήσει την κανονική ζωή και τον κομματικό ρυθμό στην δουλειά της οργάνωσης στο ύψος των καθηκόντων που βάζει η ολομέλεια του Ιούλη της Κ.Ε. του Κ.Κ.Σ.Ε. και των απαιτήσεων που προβάλει προς τους κουκουέδες το Κ.Κ.Ε. και ο λαός μας.

Δευτερο: να ετοιμάσει τη Συνδιάσκεη της Κ.Ο.Τ. του Κ.Κ.Ε. με βάση το Καταστατικό του Κ.Κ.Ε. και τις νόρμες της εσωκομματικής δημοκρατίας για τον Γενάρη του 1956.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συσπειρωθείτε γύρω από την καινούργια καθοδήγηση της οργάνωσής σας.

Βοηθήστε ολόψυχα στην εκπλήρωση της αποστολής της. Ξεσκεπάστε και απομονώστε παντού τους προβοκάτορες εχθρούς του λαού μας, του Κ.Κ.Ε. και της Σ.Ε..

-Ζήτω η Κ.Ο.Τ. του Κ.Κ.Ε.

-Ζήτω το Κ.Κ.Ε.

-Ζήτω το Κ.Κ.Σ.Ε.

9/9/1955

Η Αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Πηγή: Μήτσος Ζυγούρας – Παλαιολόγος “Ένα μεγάλο ταξίδι”, εκδ.Θεμέλιο, Αθήνα, 2012, σ.σ.429-430.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: