Κώστας Κυργιάννης (Λακαρέας): Συνέντευξη στον “Οχτώβρη” για τα γεγονότα της Τασκένδης (Αύγουστος 1982)

Παρατίθεται παρακάτω η συνέντευξη που έδωσε ο εξόριστος από το ρεβιζιονισμό πολιτικός πρόσφυγας Κώστας Κυργιάννης (Λακαρέας) στον “Οχτώβρη”, την εφημερίδα της Συνεπούς Αριστερής Κίνησης Ελλάδας, τον Αύγουστο του 1982 (Ευχαριστίες στην “Κόντρα” Θεσ/νίκης και το συν. Νίκο Νούλα). Στη συνέντευξη ο Λακαρέας παραθέτει αποσπάσματα από αδημοσίευτα ως τότε ντοκουμέντα, όπως η απόφαση της 5ης Ολομέλειας του 1955, με την οποία ρητά αναφερόταν – καταγγελόταν από την επαναστατική ηγεσία του ΚΚΕ, με το Νίκο Ζαχαριάδη επικεφαλής, η συνεργασία ελλήνων ρεβιζιονιστών με σοβιετικούς, και η οποία κρατιόταν αδημοσίευτη από τους ρεβιζιονιστές επί δεκαετίες και δημοσιεύτηκε μόλις το 1995.

Η Ελευθερία Κτενά – Αυγή, ο Κώστας Κυργιάννης (Λακαρέας) και ο συντάκτης του «Οχτώβρη»

Για άλλη μια φορά παρακαλείται ο κάτοχος του αρχείου του Κώστα Κυργιάννη (Λακαρέα), το οποίο εκπλειστηριάστηκε (!) το 2010, να επικοινωνήσει με το periodikocom@yahoo.gr, ή, σε κάθε περίπτωση, με κάποιο τρόπο να το δημοσιεύσει. Παρακαλούνται επίσης όσοι-ες κατέχουν άλλα κείμενα ή συνεντεύξεις του Λακαρέα ή της ομάδας στην οποία συμμετείχε αυτός στην Τασκένδη, να κάνουν το ίδιο και να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη και τη δράση αυτής της ομάδας, ανεξαρτήτως των ιδιαίτεων πολιτικών τους πεποιθήσεων. Γιατί καμία πολιτική πεποίθηση, ιδίως επαναστατική, δεν είναι δυνατό να δίνει δικαίωμα να “διαχειριζόμαστε” (αποκρύπτουμε) την ιστορία.

Συνέντευξη του σ. Κώστα Κυργιάννη (Λακαρέα)

Ο σ. Κώστας Κυργιάννης (Λακαρέας) υπήρξε ένα απ’ τα στελέχη του κομμονιστικού κινήματος που έμειναν πιστά στις υποθήκες των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν – Στάλιν, που υπεράσπισαν αταλάντευτα την επαναστατική γραμμή του παλιού ένδοξου ΚΚΕ και του αρχηγού του Ν. Ζαχαριάδη. Επαναπατρισμένος πριν λίγο καιρό, ο σ. Λακαρέας, παρά τις ταλαιπωρίες που πέρασε στα δύο ηρωικά αντάρτικα του λαού μας, παρά την εξορία, τη φυλακή και τα ψυχιατρεία της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ (μαζί με τη γυναίκα του Ελευθερία Κτενά – Αυγή έμειναν 5 χρόνια, 3 μήνες και 22 μέρες στη φυλακή της Άλμα Άτα στο Καζαχστάν και σε 3 ψυχιατρεία, έχοντας τα μυαλά τους 400 παρά τα 71 χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του, είναι πρόθυμος να βοηθήσει μ’ όλες του τις δυνάμεις τους Μαρξιστές – Λενινιστές της Ελλάδας, να προσφέρει το απόσταγμα της πολύχρονης αγωνιστικής του πείρας στο έργο της ανασύστασης του επαναστατικού κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης. Με τον σύντροφο Κώστα είχαμε μια μεγάλη συζήτηση που οι στήλες της εφημερίας μας δεν θα’ φταναν να τη χρέσουν. Έτσι, θα περιοριστούμε σήμερα στις αναμνήσεις του απ’ τους διωγμούς των κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη, απ’ τη δολοφονία του σ. Ν. Ζαχαριάδη.

Εκτός των άλλων, ο σ. Κώστας φέρνει στο φως και πολύτιμα ντοκουμέντα και γεγονότα, άγνωστα μέχρι σήμερα.

Ρωτήσαμε το σ. Λακαρέα να μας πει τι επιδίωκαν οι ρεβιζιονιστές με τα γεγονότα της Τασκένδης και πώς χάθηκαν τα ίχνη του Ζαχαριάδη.

Απάντηση: Ο αιφνιδιαστικός “θάνατος” του Στάλιν και οι επίσης αιφνίδιοι “θάνατοι” των ηγετών των Κ.Κ. Μπιερούτ (Πολωνίας), Κος (Ινδιών), η εκτέλεση του Μπέρια, οι παραιτήσεις και δειλία των Μαλενκόφ, Μολότοφ, τα γεγονότα της Ουγγαρίας το 1956 και η εκτόπιση του Ράκοσι και η εξορία του Ζαχαριάδη, όλα αυτά οδηγούν σ’ ένα συμπέρασμα: Στο επαναστατικό Κρεμλίνο των Λένιν – Στάλιν έγινε αντεπανάσταση. Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΣΕ το Σεπτέμβρη του ’53 κατοχύρσε την αντεπανάσταση με “παραίτηση” του Μαλενκόφ απ’ το πόστο του Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ και τον αυτοδιορισμό του Χρουτσιόφ σ’ αυτό το πόστο.

Το πολιτικό πογκρόμ στις 9 – 10 Σεπτέμβρη του ’55, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του ΚΚΕ, της Κ.Ο. Τασκένδης, σε βάρος 6.000 μελών του ΚΚΕ και της συντριφτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων επαναστατών – αγωνιστών του λαού και της προόδου σκαρώθηκε απ’ τη ρεβιζιονιστική ηγεσία της ΚΕ του ΚΚΣΕ και ειδικά από το Σοβιετικό Ρασπούτιν Σουσλόφ. 450 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες, μ’ επικεφαλής τον “χάρτινο στρατηγό” ήταν εκτελεστές αυτού του πογκρόμ για να εξαπατηθεί το ελληνικό και παγκόσμιο γνήσιο Μαρξιστικό – Λενινιστικό κίνημα, για να φανεί πως τάχα το “Ζαχαριαδικό τρομοκρατικό καθεστώς”, η “λαθεμένη πολιτική της ΚΕ του ΚΚΕ, η ήττα του ΔΣΕ και η “πρωσωπολατρία του Ζαχαριάδη” που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ κατ’ εικόνα και ομοίωση της “προσωπολατρίας του Στάλιν”, εξόργισαν τους έλληνες κομμουνιστές πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης και τους υποχρέωσαν δυναμικά ν’ αποκαταστήσουν τις Μαρξιστικές – Λενινιστικές και καταστατικές αρχές στο ΚΚΕ.

Το ψέμα αυτών των ισχυρισμών αποδείχνεται από πολλά γεγονότα. Πρώτα – πρώτα απ’ την ομόφωνη καταδίκη του πογκρόμ που έγινε απ’ την 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (της εκλεγμένης απ’ την Γ’ Συνδιάσκεψη του 1950) το Δεκέμβρη του 1955. Υπάρχει ύστερα το γράμμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ που δόθηκε προσωπικά στο Ζαχαριάδη, όταν ο Χρουτσιόφ με τον ανανήψαντα Μπουλγκάνιν βρίσκονταν στις Ινδίες. Scripta Manent. Τα γραφτά μένουν. Να τι έλεγε αυτό το γράμμα, που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, διαψεύδει τη μομφή που δόθηκε στο Ζαχαριάδη και επιβεβαιώνει το πραξικόπημα της Σοβιετικής ρεβιζιονιστικής ηγεσίας:

Δε θα γινόταν τα γεγονότα αυτά σε βάρος της μεγαλύτερης οργάνωσης του ΚΚΕ, στην ΚΟ Τασκένδης, εαν ορισμένοι σοβιετικοί δεν είχαν τη γνώμη τους πως αυτοί (δηλαδή, οι Δημητρίου, Υψηλάντης, Θάνος, Χατούρας, κλπ) είναι το καλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού κι αν δεν τους ενίσχυαν μ’ όλα τα μέσα”. Απόσπασμα της απόφασης της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ το 1955….Είναι το σημείο, το Πουνκτ, όπως πολιτογραφήθηκε στον αγώνα των πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης, ενάντια στο σοβιετικό και ελληνικό ρεβιζιονισμό.

Το πολιτικό γραφείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ λυπάται για τα θλιβερά γεγονότα στην παροικία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων Τασκέντης. Εξουσιοδοτεί το Γ. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ σ. Νίκο Ζαχαριάδη για ν’ αποκαταστήσει τις καταστατικές αρχές στο ΚΚΕ. Παρακαλεί τους σοβιετικούς καθοδηγητές που εξουσιοδοτήθηκαν να διευκολύνουν την παροικία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων Τασκέντης για την προσαρμογή τους στη ζωή της χώρας μας, να μην εμποδίσουν το έργο του Γ. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ σ. Ν. Ζαχαριάδη”.

Γράμμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ που διαβάστηκε στο κομματικό αχτίφ της ΚΟ Τασκένδης, που αριθμούσε πάνω από 1.000 στελέχη το Δεκέμβρη του 1955, στο κινηματοθέατρο Τασκένδης. Οι πιο πάνω αποφάσεις της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και ειδικά το Πουνκτ, σ’ ότι αφορά στην επέμβαση των Χρουτσιοφικών σοβιετικών καθοδηγητών, αναλύθηκαν από τον Απόστολο Γκρόζο, Πρόεδρο της ΚΕ Ελέγχου του ΚΚΕ, αρχές Δεκέμβρη του ’55.

Την εποχή εκείνη, μπροστά σε πολυάριθμο αχτίφ του κόμματος, ο φραξιονιστής Αριστοτέλης Χατούρας Γραμματέας της ΚΟΤ δήλωσε: “Ό,τι έκανα εγώ μου τα υπόδειξαν οι σοβιετικοί καθοδηγητές”.

Και τότε, ο Ζαχαριάδης είπε: “Βλέπετε σύντροφοι; κρατούμε την ουρά του ελέφαντα”. Όλοι καταλάβαμε ότι ουρά ονόμαζε τον Χατούρα και ελέφαντα τον Χρουτσιόφ.

Μετά την απομόνωση του Ζαχαριάδη, διαδόθηκε από τους Χατουρικούς (μαύρους, όπως τους ονομάσαμε), ότι ο Χρουτσιόφ κάλεσε το Ζαχαριάδη και του είπε:

…σ. Ζαχαριάδη, πρέπει να υιοθετηθεί και από την ΚΕ του ΚΚΕ ότι η πολιτική της συνύπαρξης εξυπηρετεί και την πολιτική επιδίωξη του ΚΚΕ στο χώρο του. Η προηγούμενη πολιτική που υπαγορεύονταν απ’ το Στάλιν σήμερα δεν εξυπηρετεί. Πρέπει το ΚΚΕ να συντελέσει για τη διέξοδό μας και τη σταθεροποίηση της ΕΣΣΔ στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, που η Ελλάδα έχει στρατηγική τοποθέτηση στο χώρο της…”.

Και ο Ζαχαριάδης τού απάντησε:

Τον Στάλιν δεν τον δίνω στον εχθρό. Η Ελλάδα ανήκει στο λαό της. Ο Ζαχαριάδης και το ΚΚΕ ποτέ δεν θα συντελέσουν ώστε η Ελλάδα να γίνει μήλο της έριδας ιμπεριαλιστικής Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης…”

Τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη 1955, ο Ζαχαριάδης και η συντριφτική πλειοψηφία της ΚΕ του ΚΚΕ βρίσκονται στην Τασκένδη, διαβάζοντας το πιο πάνω γράμμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ και προετοιμάζουν τη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Τασκένδης. Αυτές τις μέρες επέστρεψε από τη νύφη της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ και πρωθυπουργό των Ινδιών Ίντιρα Γκάντι ο Χρουτσιόφ και ο ανανήψας σταλινικός Μπουλγκάνιν. Την άλλη μέρα το βράδυ έκτακτα καλούνται τα μέλη της εκλεγμένης ολομέλειας της Κομματικής Επιτροπής της ΚΟΤ (Ζαχαριαδικοί – Χατουρικοί). Ο Ζαχαριάδης ανακοινώνει:

…οι σοβιετικοί καθοδηγητές μού είπαν να μη γίνει η Συνδιάσκεψη. Εγώ συμφώνησα. Τώρα η σειρά σας…”.

Και η ολομέλεια συμφώνησε. Ο Ζαχαριάδης διαλύει το συντονιστικό γραφείο και σε ερώτηση γιατί το διαλύει κι αφήνει τηνοργάνωση ακέφαλη απάντησε:

Οι Έλληνες κομμουνιστές της Τασκένδης ξέουν να παλεύουν. Υστερούν από μένα στην πείρα. Θα την αποχτήσουν”.

Έδωσε τα κλειδιά, πήρε μαζί του τις βαλίτσες. Τι περιείχαν και το μυστικό του τα πήρε στον τάφο του. Πέταξε με τ’ αεροπλάνο στη Μόσχα το ίδιο βράδυ.

Την άλλη μέρα πέταξαν μ’ αεροπλάνα όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ μ’ επικεφαλής το Γκρόζο και μαθητές της Κομματικής Σχολής Μπελογιάννης. Να τι μας είπε ο Δήμος Κισκίνης, όταν μετά τη διάλυση αυτής της Σχολής γύρισε στην Τασκένδη:

Άκουσα στο αεροπλάνο το Γκρόζο κοιτώντας στο παράθυρο να μονολογεί: …αν μπορούσε να συντριβεί το αεροπλάνο που μας μεταφέρει. Έτσι θα αποφεύγαμε αυτά που μας περιμένουν…”.

Το Ζαχαριάδη πια δεν τον είδαμε. Ο Τουλούδης που παρουσιάζονταν σαν υποστηριχτής του Ζαχαριάδη, αλλά πατρονάρονταν απ’ τους Σοβιετικούς, μας είπε αργότερα ότι συνάντησε τον Ζαχαριάδη. Η ομάδα μας έστειλε άτομο, αλλά στη διεύθυνση που έδωσε ο Τουλούδης δεν βρέθηκε ο Ζαχαριάδης. Το 1973 οι Σοβιετικοί κάλεσαν την Κουκούλου στη Μόσχα (αυτή τη σύγχρονη Ηρωδιάδα) και της ανακοίνωσαν το θάνατό του. Κανένας όμως δεν είδε ούτε πώς ούτε πότε πέθανε. Δεν αποκλείεται να τον είχαν σκοτώσει κι αναγκάστηκαν κάτω απ’ το δικό μας αγώνα ν’ ανακοινώσουν το θάνατό του, για να τελειώσουν μ’ αυτό το θέμα.

Πηγή: Οχτώβρης, μηνιάτικη εφημερίδα, όργανο της Κ.Ε. της Σ.Α.Κ.Ε., αρ.φ.31, χρονιά τρίτη, Αύγουστος 1982.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: