ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

Ως απάντηση, μεταξύ άλλων, και σε “εξ αριστερών” επικριτές της δυτικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίοι όμως 1) δεν καταγγέλλουν ταυτόχρονα (στην καλύτερη, σημειώνουν) τις ρωσικές επεμβάσεις (“Έλληνες, μην υποχωρείτε”, δημοψήφισμα), 2) δεν κάνουν τίποτα για προσέγγιση του λαού μας με το γειτονικό, σε επίπεδο κομματικό, πολιτιστικό, συνδικαλιστικό κλπ. 3) δεν έχουν δείξει θέληση να έχουν γνώση των στοιχειωδέστερων δεδομένων της ιστορίας και της πραγματικότητας της γεωγραφικής Μακεδονίας (η γνώση των οποίων είναι μια από τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των δύο λαών), και 4) σιωπούν ή και αποδέχονται ως και τα παραμύθια της ακροδεξιάς (περί 5ης Ολομέλειας, ΣΝΟΦ, ΝΟΦ κ.α.), συνεχίζεται εδώ η παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν την πραγματικά πατριωτική πολιτική του ελληνικού κομμουνιστικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, αλλά και, κυρίως, φωτίζουν την παρέμβαση των άλλων παραγόντων που οι φιλοϊμπεριαλιστές (και οι “αριστερής κοπής”) κάνουν πως δεν γνωρίζουν. Οι παράγοντες αυτοί είναι: 1) η απευθείας ανάμειξη των ιμπεριαλιστών (αρχικά Άγγλων, αργότερα Αμερικάνων), 2) η έμμεση ανάμειξή τους μέσω της ωμής φασιστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους σε όλες του τις μορφές που έκοβε τους ψυχικούς και πολιτικούς δεσμούς της σλαβομακεδονικής κοινότητας με την Ελλάδα, 3) ο παράγοντας Τίτο και στις δυο πτυχές του (αφ’ενός, το γεγονός της για πρώτη φορά σχετικά ελεύθερης ανάπτυξης στη Γιουγκοσλαβία του έθνους των Σλαβομακεδόνων που αντικειμενικά έκανε τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας να κοιτούν προς Γιουγκοσλαβία, αφ’ετέρου, το ξεπούλημα του Τίτο στους ιμπεριαλιστές που, μεταξύ άλλων, συνεπαγόταν διαλυτική προπαγάνδα και δράση στις τάξεις των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας για διάσπαση της ενότητας με τον ελληνικό λαό αλλά και μεταξύ τους).

Η φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική του Τίτο δεν ξεκίνησε το 1948, όταν δηλαδή καταγγέλθηκε από την Κομινφόρμ. Η ανάμειξή του στα της ελληνικής Μακεδονίας ξεκινά ήδη από το 1942. Δεν είναι τυχαίο ότι τους εκπροσώπους του τους έμπασε στη Φλώρινα ο Ηλίας Δημάκης (Γκότσε), ένας άνθρωπος “πιασμένος” και γνωστός στο ελληνικό κράτος (κατ’επέκταση και τους ιμπεριαλιστές) για τις αδυναμίες του που παρείσφρυσε στο ελληνικό απελευθερωτικό κίνημα (από το οποίο ήταν ξεκομμένος τα δυο πρώτα χρόνια της κατοχής, κατά τα οποία επιδιδόταν σε μαυραγοριτισμό) λόγω και της έλλειψης στελεχών σε αυτό (έτσι εξελίχτηκε από καπετάνιος ομάδας σε καπετάνιος τάγματος). Την ίδια εποχή οι Άγγλοι, με τους εκπροσώπους τους, προβόκαραν τους σλαβομακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας λέγοντάς τους “γιατί αγωνίζεστε μαζί με τους Έλληνες που σας καταπίεζαν και μετά την απελευθέρωση πάλι θα σας καταπιέζουν;”. Τα ίδια ακριβώς συνθήματα, για ξεχωριστά εθνικά ένοπλα σλαβομακεδονικά τάγματα, προωθούσαν και οι τιτοϊκοί. Μεγάλη φασαρία γινόταν από κάποιους “πιασμένους” από τον Τίτο Σλαβομακεδόνες για τη χρήση “επαναστατικών συμβόλων” (κόκκινη σημαία, πεντάκτινο αστέρι στο δίκοχο), που όλως τυχαίως ήταν και σύμβολα των ανταρτών της άλλης πλευράς των συνόρων, της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας. Το 28ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με επιστολή του υπεύθυνου του 2ου – πολιτικού – γραφείου του, Ζαχαρία, ήδη από τις 5/3/1944 προς την Π.Ε.του ΣΝΟΦ έκοβε, βέβαια, κάθε συζήτηση για τέτοια αιτήματα.

Προφανώς, όμως, δεν είναι σύμπτωση ότι η σχετική φασαρία άρχισε αμέσως αφότου ξεσκεπάστηκε κύκλωμα Ελλήνων “πιασμένων” από τους Άγγλους που πολεμούσαν στις τάξεις του 28ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, στα τέλη Γενάρη. Τότε, αξιοποιήθηκε το εθνικό “χαρτί” από τους Άγγλους, που με το σχέδιο “Κιβωτός” επεδίωκαν την αριθμητική, κατ’αρχάς, αποδυνάμωση του αντάρτικου και την επιχειρησιακή και υλική εξάρτησή του. Η δημιουργία της ΠΕΕΑ στις 10 Μάρτη 1944 επιτάχυνε τις εξελίξεις. Οι ιμπεριαλιστές έπρεπε άμεσα να αποδυναμώσουν το ελληνικό απελευθερωτικό κίνημα, πολιτικά (Κάιρο, Μάης 1944) και ηθικά (με τα περί προδοσίας). Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να προκαλέσουν και λιποταξίες “εξ αριστερών δυσαρεστημένων”; Όσο και να τους κατηγορούσε το ΕΑΜ αυτούς τους λιποτάκτες, η ρετσινιά θα μπορούσε να μείνει. 75 χρόνια μετά, τα γεγονότα παρουσιάζονται “το άσπρο-μαύρο”, ακόμα και από “προοδευτικούς” αφελείς που αφαιρούν την ιμπεριαλιστική παρέμβαση (το κυριότερο, δηλαδή) από τις αναλύσεις τους (βλ.εδώ). Αξίζει, λοιπόν, να δούμε πώς αντέδρασε το ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες.

Απόδειξη” των επιχειρημάτων των τιτοϊκών (δηλ.φιλοϊμπεριαλιστών) προβοκατόρων ήταν η αποστολή Συντάγματος τον Απρίλη του 1944 προς το Βίτσι, που εκτιμήθηκε ως “απάντηση” στα “δίκαια” προαναφερθέντα διασπαστικά αιτήματα. Η προβοκατόρικη προπαγάνδα εντείνεται. Αρχικά, οι τιτοϊκοί φιλοϊμπεριαλιστές προβοκάτορες που διεξάγουν ανοιχτά αυτονομιστική προπαγάνδα και λιποτακτούν στη Γιουγκοσλαβία κυνηγημένοι από το ΕΑΜ είναι μόλις δύο, οι αδερφοί Τουρούντζα από το Ξυνό Νερό. Με επιστολή του προς τους γιουγκοσλάβους παρτιζάνους (22/04/1944), το Απόσπασμα Βίτσι του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ζητεί την παράδοσή τους, πράγμα που οι γιουγκοσλάβοι αρνούνται. Μάλιστα, οι φιλοϊμπεριαλιστές τιτοϊκοί προβαίνουν και σε θρασύτατο βήμα, την επιστράτευση Ελλήνων πολιτών στο γιουγκοσλάβικο αντάρτικο.

Η απάντηση του ΕΛΑΣ είναι η ακόλουθη:

ΕΛΑΣ

28ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

Απόσπασμα Βίτσι

αριθ.21 (σ.parapoda: πρέπει να είναι λάθος η αρίθμηση)

Προς

Το 2ο Σερβικό Σύνταγμα Πεζικού

Παρακαλείσθε όπως τους αντάρτες τους οποίους επιστρατεύσατε να τους αποστείλετε πάραυτα εις την έδραν του Αποσπάσματος καθ’ ότι δεν έχετε ουδέν δικαίωμα να επιστρατεύετε εκ της Ελληνικής περιοχής. Επίσης σας προειδοποιούμεν να παύσετε να ρίχνετε συνθήματα αυτονομίας και να συκοφαντείτε τον ΕΛΑΣ ότι πάει να φέρει μια φασιστική Ελλάδα.

30-4-44

Για το απόσπασμα

ΛΥΤΡΙΔΗΣ

ΑΡΡΙΑΝΟΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Κοινοποιήσεις:

28ον Σύνταγμα Πεζικού (υ.τ.α.)

ΙΧ Μεραρχία Πεζικού (υ.τ.α.)

***

Η “ανταπάντηση” των φιλοϊμπεριαλιστών τιτοϊκών είναι η λιποταξία 30 σλαβομακεδόνων μαχητών του ΕΛΑΣ και άλλων πολιτικών στελεχών (τομεακή επιτροπή ΣΝΟΦ Κορεστίων) στις αρχές του Μάη. Και για αυτούς ζητήθηκε η παράδοσή τους. Μάλιστα, επειδή η σύγκρουση με τους τιτοϊκούς διασπαστές διευρυνόταν, κυκλοφόρησαν και οι ακόλουθες προκηρύξεις προς το λαό της περιοχής:

Ε.Λ.Α.Σ.

28ον Σύνταγμα Πεζικού

Απόσπασμα Βίτσι

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΤΙΩΝ

Αδέρφια Κορεστιάνοι,

Τώρα που ο φασισμός ξεψυχάει από τα χτυπήματα που του έδωσαν και του δίδουν, ο Μεγάλος Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ρωσσίας, η Συμμαχική Αεροπορία, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Γιουγκοσλαυίας, ο Ηρωικός Λαϊκός Στρατός της Ενωμένης αντιφασιστικής Ελλάδας και όλοι οι υποδουλωμένοι λαοί.

Τώρα που Ενωμένοι κι αδελφωμένοι αγωνιζόμαστε ενάντια στους καταχτητές και ντόπιους εκμεταλλευτές, για λεύτερη ευτυχισμένη και ισότιμη ζωή, τώρα που το τέλος του πολέμου είναι πια ολοφάνερο. Τώρα που η κάθε λογής αντίδραση βλέποντας να ξεφεύγει από τα χέρια της ο Λαός του οποίου παντοτινά ρουφούσαν το αίμα και τον ιδρώτα του, προσπαθεί με κάθε τρόπο πάλι να πάρει στα χέρια την εξουσία και να μας επιβάλλει σκληρότερο φασισμό και μεγαλύτερο διωγμό,

Τώρα που αδελφωμένοι οι τίμιοι Έλληνες με τους τίμιους Σλαυομακεδόνες, βαδίζουν αποφασιστικά για την τελική Λευτεριά,

Βρέθηκαν προδότες σαν τον Πέιο, Κοροβέση, Σίσκο, οι οποίοι θέλησαν να φέρουν διάσπαση ανάμεσά μας, πράγμα που το επιθυμεί ο Γκαίμπελς, ο Κάλτσεφ, ο Ράλλης, ο βασιλιάς Γλύξμπουργ και όλο το φασιστικό σκυλολόι της εκμετάλλευσης και της Τυραννίας, γιατί σ’ αυτονών του Μύλο έχυσαν νερό. Την ίδια προδοσία τον περσμένο Φλεβάρη θέλησαν να κάμουν και ωρισμένοι προδότες Έλληνες αξιωματικοί στο Σύνταγμά μας. Την απάντηση την πήραν αμέσως και τσακίστηκαν.

Αδέρφια Κορεστιάνοι.

Ο σημερινός πόλεμος είναι πόλεμος ενάντια σε κάθε καταχτητή, αλλά και σε κάθε ντόπιο εκμεταλλευτή και δικτάτορα. Ο κάθε λογής φασισμός επειδή με τα όπλα δεν μπορεί να επιβληθεί μεταχειρίζεται άλλο τέχνασμα. Και το τέχνασμα αυτό είναι η διάσπασή μας. Ο Χίτλερ λέγει ότι η Αγγλία πολεμάει για τη Ρωσσία. Οι Έλληνες φασίστες λένε ότι το κίνημά μας είναι Κομμουνιστικό, οι Βούλγαροι φασίστες λέγουν να κάνουν Αυτονομία της Μακεδονίας. Όλα αυτά τα λένε για να διασπάσουν τον εργαζόμενο Λαό που αιώνια υπόφερε και τώρα ενωμένος αγωνίζεται μια για πάντα να ελευθερωθή.

Όλα αυτά εξυπηρετούν τους φασίστες και είναι μαχαίρι για όλους μας που ενωμένοι αγωνιζόμαστε για λευτεριά. Γι’ αυτό οι Λιποτάχτες Πέιος, Κοροβέσης, Σίσκος και άλλοι παρασυρμένοι είναι Προδότες. Δεν θα βρουν στήριγμα πουθενά και θα έλθουν όπως κι έχει στα χέρια μας. Προσπαθούν από φιλοδοξία και ατομικά συμφέροντα να μας παραδώσουν στα χέρια του φασισμού του γερμανικού, του βουλγαρικού, του ελληνικού.

Αδέρφια Σλαυομακεδόνες:

Εμείς ο Ε.Λ.Α.Σ.είμαστε Στρατός Λαϊκός από τα τίμια παιδιά Ελλήνων και Σλαυομακεδόνων και βγαλμένοι από Σας το Λαό.

Κάθε εμπόδιο, κάθε προδότη τον κτυπήσαμε και θα τον κτυπήσουμε.

Όπως το Φλεβάρη κτυπήσαμε τους Έλληνες αξιωματικούς, έτσι και τώρα θα κτυπήσουμε τους προδότες Πέιο, Κοροβέση, Σίσκο.

Κάμνουμε έκκληση, ανοίγουμε την καρδιά μας και σας ΚΑΛΟΥΜΕ να τους αποκηρύξτε, να τους φτύστε και να μας Βοηθήστε.

Ενωμένοι Όλοι οι Τίμιοι ΕΛΛΗΝΕΣ και ΣΛΑΥΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ θα βαδίσουμε Λαός και Στρατός αποφασιστικοί για το κτύπημα των κααχτητών των κάθε λογής προδοτών για την ΤΕΛΙΚΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, για τη ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ και ΙΣΟΤΙΜΙΑ στον τόπο μας.

-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΕΙΟ, ΚΟΡΟΒΕΣΗ, ΣΙΣΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ.

-ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΡΟΔΟΤΗ

-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΧΤΗΤΗ

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προς

Το Σλαυομακεδόνικο λαό Κορεστίων

Αδέρφια Σλαυομακεδόνες,

Χρόνια τώρα ριγμένοι σε μια μαύρη σκλαβιά που άλλη φορά λέγονταν τούρκικη, άλλη φορά βουλγάρικη κι άλλη φορά φασιστική Ελληνική, παλεύετε σκληρά για τη ζωή και τη λευτεριά σας. Χρόνια πολλά σεις οι σλάβοι της στέρφας σας γης χύνετε το μαύρο ιδρώτα σας, δουλεύετε σαν είλωτες, κουράζεστε σαν κατάδικοι για να βγάλετε από τα φτωχά χωράφια σας το ψωμί σας, για να εξασφαλίσετε τη ζωή σας, μια ζωή όμως μαρτυρική. Και το μαύρο αυτό ψωμί χρόνια ολόκληρα τώρα σας το’καναν και πικρό και τη ζωή σας κολασμένη οι διάφοροι μπέηδες, βοηβόδες, τσιφλικάδες, μπακάλιδες, υπάλληλοι χωροφύλακες και όλοι οι άλλοι εκμεταλλευτές της ζωής του λαού, που στ’ άκουσμά τους και τώρα ακόμα σαν κακό όνειρο σφίγγεται η καρδιά σας, αναστατώνεται ολόκληρη η ύπαρξή σας. Γενιές ολόκληρες από πάππο προς πάππο, από παιδί σε παιδί περάται διπλά σκλάβοι τη ζωή, σκλάβοι της άγριας φύσης σας και σκλάβοι της άδικης κοινωνίας που σας λογαριάζει σαν δούλους της.

Και τώρα κοντά στους ντόπιους τυράννους έρχονται εδώ και τρία χρόνια οι βάρβαροι της δύσης, Ούνοι καταχτητές ήρθαν να ολοκληρώσουν τη σκλαβιά και να την ποτίσουν τη ζωή, με νέο φαρμάκι, να σπείρουν στον τόπο μας τον πόνο και την καταστροφή. Μα επιτέλους μια μέρα πριν από δυο χρόνια υψώθηκε και στη χώρα μας η σημαία της Επανάστασης, της Επανάστασης ενάντια στον ξένο καταχτητή, ενάντια στον ντόπιο φασίστα εκμεταλλευτή. Υψώθηκε η σημαία της Λαϊκής Λευτεριάς ενάντια στη διπλή σκλαβιά και την τυραννία, από το πρωτοπόρο και δοξασμένο Κ.Κ.Ε. Και τότε σεις σαν παιδιά του λαού, σαν παιδιά της δουλείας, του πόνου, του μόχθου, σαν παιδιά αδικούμενα, ριχτήκατε μ’ ορμή στον τίμιο αγώνα και αγκαλιασμένοι σφιχτά με τ’ άλλα αδέρφια μας τους Έλληνες πολεμάτε σκληρά για ένα κοινό σκοπό, για την Λαϊκή Λευτεριά και τη Δημοκρατία. Πολλές φορές οι οχιές της αντίδρασης προσπάθησαν να σας παρασύρουν με το μέρος τους για να σας κάνουν όργανά τους, όργανα του καταχτητή ενάντια στο Λαοαπελευθερωτικό αγώνα, ενάντια στο συμφέρον σας, ενάντια στο δίκαιο και την τιμή. Μα σεις οδηγημένοι από την ντόμπρα συνείδησή σας, διαφωτισμένοι από τη σωστή καθοδήγηση του ηρωικού μας Κ.Κ.Ε και των άλλων απελευθερωτικών οργανώσεων τούς δώσατε την πρέπουσα απάντηση με τις σκληρές μάχες, με τους δοξασμένους αγώνες σας, με τις άπειρες θυσίες σας. Και μέρα με την ημέρα δυναμώνει πιο πολύ, φωτισμένοι πιο τέλεια χτυπάτε, τσακίζετε, λιώνετε τις αλυσίδες της σκλαβιάς και προχωρείτε σταθερά προς το κοινό τελικά σκοπό την ολοκληρωτική Λευτεριά της χώρας μας. Η άτιμη όμως προδοσία λυσσασμένη από τους ηρωισμούς και τις ένδοξες θυσίες σας στις πιο κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές του αγώνα μας ξεσπάει ανάμεσά σας και ύπουλα κυττάει να σας παρασύρει στην καταστροφή. Οι Ναούμ Πέγιος, Σπύρος Λαζαρίδης, Μπλαγκόης και Ευδοκία Μπάλιου μπασμένοι μες στις οργανώσεις μας σαν φίδια, από καιρό τώρα αγωνίζονται κρυφά για να πετύχουν τους προδοτικούς τους σκοπούς μέσα στο Σλαυομακεδόνικο στοιχείο. Ρίχνουν και υποστηρίζουν συνθήματα που εξυπηρετούν το γερμανοβουλγάρικο φασίστα καταχτητή και φροντίζουν έτσι σατανικά να σας τραβήξουν ενάντια στο δίκαιο και τη Λευτεριά. Μα σεις δεν παρασύρεστε και με τη στάση σας δείχνετε πως δεν μπορούν να σας κάνουν πια όργανά τους συνεργάτες τους στην προδοσία.

Αδέρφια Κορεστιάνοι.

Οι Ναούμ Πέγιος, Σπύρος Λαζαρίδης, Μπλαγκόης, Ευδοκία Μπάλιου επρόδωσαν τον αγώνα μας, έγιναν μεγάλοι προβοκάτορες, όργανα του Ιβάν Μιχαήλωφ, Κάλτσεφ και γερμανών. Η προδοσία τους ξεσκεπάστηκε ολοφάνερα, η συνεργασία τους στους άτιμους σκοπούς του καταχτητή αποδείχτηκε πλέρια. Έφυγαν οι ένοχοι από τα χωριά μας για να μπουν ίσως φανερά στη μαύρη αντίδραση, εξαφανίστηκαν οι προδότες για ν’ αποφύγουν την εκδίκηση του Λαού.

Αδέρφια Κορεστιάνοι. Στις κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές του αγώνα μας, ας κλείσουμε τ’ αυτιά μας στα αισχρά προδοτικά κηρύγματα, για να μην παρασυρθούμε στην καταστροφή. Ας ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα το τίμιο και ηρωικό στρατόπεδό μας από κάθε προδότη, χαφιέ και προβοκάτορα σαν το Ναούμ Πέγιο και την κλίκα του και ενωμένοι γερά μες στο γρανίτινο Κ.Κ.Ε και τις άλλες οργανώσεις μας με σφιχτές τις γροθιές μας και ατσάλινη θέλησή μας ας βαδίσουμε για την τελική επιτυχία και τη ΝΙΚΗ.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΥΟΜΑΚΕΔΟΩΝ

ΖΗΤΩ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ

Πηγή: Θανάση Ζιώγα, Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα-Καστοριά 1941-1944, εκδόσεις Εντός, σ.σ.272-274.

Όμως, ακόμα και το ΣΝΟΦ, το Σλαβομακεδονικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, βγάζει προκήρυξη με δριμύτατες κατηγορίες για το διασπαστικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι προβοκάτορες φιλοϊμπεριαλιστές λιποτάκτες, η οποία κλείνει με συνθήματα όπως “Κρεμάλα στο λιποτάχτη Πέγιο”. Παρατίθεται η ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΝΟΦ Καστοριάς στη γλώσσα που δημοσιεύτηκε (κατά τον Παύλο Μελά – βλ.εδώ σ.σ.241,244- μακεδονική), στην καστοριανή διάλεκτο, ενώ κάποια στιγμή θα αναρτηθεί και στα ελληνικά:

позив кам славјаномакедонскио народ

на денешната титанска борба шо ја праш против окупаторо и против еркоја противност за да ја спечелиш слобода, се најдое људи да те предаде. се најдое људи којто сакае да се славе, расипани умови, гнасни тиходиокти бес никаква патриотическа савест, шо на најкритичија момент те напусане и звее со неми подароко на престапленето и на предателството.

мизерни липотахти шо не го замилвае никога народо шо не разбрае никакво чуство за робството на народо шо темната темничева душа никога пак не се издрава от величната борба на народо за слобода. закачена ватре во лерите на противнародни и разцеплени…на минута шо народо таргаше неклонен и решителен да доварши пријателството. минута обединението на двата народи ке доваршеше против тактиката на расцеплението, на минутата шо интересо на слободата на народо сакаше железно обединение точно сега шо цели зданишта на окупаторо и противноста се тресе от темелите, тија испарчкае со мајсторчина темни знакови шо пеев фармак кај верни и предадени слуги на германобалгарите окупатори.

људите на михаилоф и Калчеф можее со една предателска политика да влезе на нашите редови, се сторие раководители да те воде на твојата борба за живот слобода, на место да те воде да тарниш пато и чистите преданиа на Илинден, те турнае да го зеваш пато за расцеплението и на липотаксијата и когато разбрае шо СНОФ се најдва на трагически стапки да и открие и тогава ке се видеше фашиската змиена фаца избегае кај најгнасните предатели. Пеев тој шо до сега беше раководител на СНОФ избега заено со темните клики шо бее от саштата паста, избегае да предалже предателската темна работа на расцеплението, беше естетвено това които стана, коку тој теку и целата предателска клика Благој, Спиро, Шишко, Манго, Коровеши и.т.и. заштото бее совинисти шо со таја работа втасае да се сторе агенти на Михаилов, Калчеф и германобалгарите.

Пеев фашистин герој на Калчеф и германците не можеше да го види славјаномакедонскио народ слободен и со народна власт, но сакаше да го пули на острите нофти на фашиската колера Михаилоф-Калчеф.

Човек шо имаше влезено со подли начин во нашите редови предател, окјорен от противнароднија мараз збеснет заштото освен разбојнически и расцеплени работи да ја турни борбат за соединението на двата народи и или после отворен фати да турва фармак во с. Кономлати. знаеше многу лепо тој скришен фашистин, шарлатан, шо обединението е најголемата сила на народо и смартен душман на душманите на народо и за това последната минута заено со разбоническата клика испарчка објавленија на Михаилоф шо се против славјаномакедонскио народ за да заноси расцепление и предателство на народо. Народо цели тија предатели редадени кожи на германобулгарскиот фашизам и осонди еднаш за винаги.

героискио славјаномакедонскио народ има славна историја, тој шо има направено толку драматически национални ослободителни борби, народ шо се има борено здраво години самоцелни за слободата, неможи да пули това лошо положение шо напрабие тро фанатици фашиски глави и предатели. Ке и пуле гнасно ке и плукни на муцката и со диф отмраз ке му ја скарши темната височина шо е голема толку со топаницата.

со неклонена вера ке го тарни историческио пат за последната победа и слобода и за една целакупна слободна и со народна власт Грција, шо натре на неја славјаномакедонскио народ ке најди апсолутно политическо равноправие.

долу предателите и липотахтите.

Бесилка на липотахтинот Пееф.

Да живее героиската ни борба на народот.

Да живее победата.

Πηγή: Егејска Македонија во НОБ 1944–1945, ΑΕ:165, Σκόπια, 1971.

***

Η προσπάθεια του ελληνικού κομμουνιστικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος συνίσταται στην αποφυγή της παραμικρής διάσπασης εντός του αντιφασιστικού κινήματος. Έτσι, η προσπάθεια αρχικά περιορίζεται στην ενημέρωση της σλαβομακεδόνικης κοινότητας της Ελλάδας για τη δράση αυτών των προβοκατόρων. Ακολούθως, κάποιοι από αυτούς θα επανενταχθούν στις τάξεις του κινήματος. Άλλωστε, η κοινότητα των Σλαβομακεδόνων δεν ακολουθεί αλλά αποδοκιμάζει τους διασπαστές. Θα χρειαστεί, ωστόσο, νέα ένοπλη αναμέτρηση του ΕΛΑΣ με δαύτους, όταν το φθινόπωρο, οι εξελίξεις στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία τείνουν προς τη δημιουργία μακεδονικού κράτους, την αναγνωρισμένη μετά από λίγα χρόνια από το ελληνικό κράτος ΛΔ Μακεδονίας. Πάλι οι Σλαβομακεδόνες αποδοκιμάζουν τους διασπαστές. Με τιτοϊκούς ενόπλους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας, ωστόσο, θα συγκρουστούν και τμήματα του ΔΣΕ το 1946, την περίοδο πριν την έναρξη της ενεργητικής πολιτικής του ΚΚΕ έναντι της μειονότητας που χανόταν για την Ελλάδα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τις ίδιες πρακτικές, λιποταξίες, καλλιέργεια ηττοπάθειας και γκρίνιας θα υιοθετήσουν οι τιτοϊκοί φιλοϊμπεριαλιστές και στις τάξεις του ΔΣΕ.(βλ.κάποιες επόμενες αναρτήσεις)

Βλ. επίσης

Παύλου Κούφη: Για την απόφαση του ΕΑΜ για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε Φλώρινα-Καστοριά το Σεπτέμβρη του 1944

ΚΚΕ-ΕΑΜ Έδεσσας: “Σλαβομακεδόνες, στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενάντια στους διασπαστές” (09/08/1945)

Η 1η Ολομέλεια του ΚΣ του ΝΟΦ (08/08/1948)

Γκεόργκι Δημητρώφ: Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα (19/12/1948)

Η αλληλογραφία ΚΚΕ – ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες και η τιτοϊκή κατηγορία περί “απόσπασης γιουγκοσλαβικών εδαφών”(1949)

Χαιρετισμός Ν. Ζαχαριάδη στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (25-26/03/1949)

Μιλτιάδη Πορφυρογένη: Απάντηση στους σοσιαλιστές προδότες (Μάρτης 1949)

Μιχάλη Μάλιου: Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1η Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μακεδονίας του Αιγαίου – Κ.Ο.Ε.Μ. (Αύγουστος 1949)

Π. Μαυρομάτη (Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.): Η καπηλεία του μακεδονικού ζητήματος απ’ την προδοτική κλίκα του Τίτο (1949)

Σταύρος Κωτσόπουλος: Μακεδόνικες Εκδόσεις (1951)

Συμπεράσματα της σύσκεψης των σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (1951)

Σταύρου Κωτσόπουλου – Τάκη Γουσόπουλου: Προς το συνέδριο των σλαβομακεδόνων(Γενάρης 1952)

Αλέκου Ψηλορείτη: Πού οδηγεί η τιτομοναρχοφασιστική συνεργασία (Γενάρης 1952)

Οι αγώνες του σλαβομακεδόνικου λαού για απελευθέρωση (Εισήγηση-αποφάσεις-διακήρυξη του 1ου συνεδρίου της οργάνωσης «Ήλιντεν») (Απρίλης 1952)

Για το βιβλίο του εδεσσαίου Βάνγκελ Αγιάνοβσκι – Ότσε, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες” και για τα αντιΚΚΕ “φιλομειονοτικά” επιχειρήματα

Tagged: , , , , ,

One thought on “ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

  1. stangan@windtools.gr 27 Ιανουαρίου, 2019 στο 3:11 μμ Reply

    Τελικά,για σας από την έρευνα που κάνετε, για τοΚΚΕ και τον ΕΛΑΣ,είναι Μακεδόνες ή σλαβομακεδόνες ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: