Παύλου Κούφη: Λαογραφικά Άλωνα-Άρμενσκο Φλώρινας

Καμία δυνατότητα εκπόνησης μιας πολιτικής γραμμής με δυνατότητες αποτελεσματικής αντίστασης στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να εκπονηθεί αν δεν είναι γνωστή η πραγματικότητα κάθε γωνιάς της χώρας, κάθε ιδιαίτερο στοιχείο της. Στρουθοκαμηλισμοί εδώ δεν χωρούν. Και η πραγματικότητα είναι, θέλουν – δε θέλουν κάποιοι, ότι σήμερα, 2 Αυγούστου, έχουν εθνική γιορτή κάποιοι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ανάμνηση της Εξέγερσης του Ήλιντεν του 1903. Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε (και καλώς έχουμε) συμπολίτες μας που συγγενείς τους είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση αυτή και έχουν ίσως διαφορετική ερμηνεία από την επίσημη κρατική για το χαρακτήρα της εξέγερσης αυτής.

Το ένοπλο τμήμα των Πάντο Κλιάσεφ και Βασίλ Τσεκαλάροφ από το Σμρντες/Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας τον καιρό της εξέγερσης

Το γεγονός ότι αποτελεί εθνική γιορτή άλλου έθνους ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα και σε εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα, δεν καθιστά αυτομάτως «αλυτρωτικό» τον εορτασμό της επετείου αυτής. Αλυτρωτικό τον καθιστά πρωτίστως αυτός που καταπιέζει συμπολίτες του, που ενίοτε είναι ομοεθνείς γειτονικού κράτους, προς μεγάλη χαρά (αν όχι κατ’ εντολή) του ιμπεριαλισμού, που υπάρχει χάρη και στο «διαίρει και βασίλευε». Αντίθετα, η μελέτη της Εξέγερσης του Ήλιντεν μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ενότητας των δύο λαών που έχουν δώσει ταυτόχρονους (και μερικώς κοινούς) αγώνες ενάντια στον ίδιο αντίπαλο (φασισμό, οθωμανικό δεσποτισμό) και που πρέπει να δώσουν κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό: μιας ενότητας που είναι η πλέον φυσική, ακόμα κι αν στεκόταν κανείς μόνο στη γεωγραφία και την οικονομία της περιοχής.

Το χωριό Άρμενσκο/Άλωνα Φλώρινας

Ως μία μικρή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας αυτής, αναρτάται το βιβλίο που έχει γραφτεί από τον δάσκαλο Παύλο Κούφη (1913-2003), ο οποίος γεννήθηκε στο σλαβομακεδονικό χωριό Άρμενσκο Φλώρινας, το οποίο με διάταγμα μετονομάστηκε το 1927 σε Άλωνα. Με το βιβλίο αυτό μπορεί κανείς να κατανοήσει τον χαρακτήρα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και να μάθει για την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμά του, τους χορούς, τα τραγούδια, τα φαγητά κλπ. Περιλαμβάνονται ακόμα και οι παρτιτούρες (σε απλή μορφή) τραγουδιών των οποίων είναι γνωστές ανά την Ελλάδα οι μελωδίες, όχι όμως και η καταγωγή τους.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και το αλφάβητο της γλώσσας του χωριού (μακεδονικής, κατά τον Παύλο Μελά και την επίσημη κρατική απογραφή του 1920). Ωστόσο, αυτό που παραθέτει ο Κούφης είναι μία ανάμειξη του αλφαβήτου που έδωσε το ελληνικό λαϊκοδημοκρατικό κίνημα στους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας και αυτού που δεν έχει παραδοσιακούς και σημαντικούς για την προφορά των λέξεων χαρακτήρες, όπως τα я, ъ, ь, ενώ αντιθέτως έχει τα σερβικά και λατινικά љ, њ, ј, ѕ, και το οποίο επιβλήθηκε στους κατοίκους της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας επί Τίτο, στην προσπάθεια αυτού του φιλοϊμπεριαλιστή να αποσπάσει για πολιτικούς λόγους το Σλαβο-Μακεδονικό έθνος από την μεγάλη (τότε αντιιμπεριαλιστική) σλαβική οικογένεια και να το περιορίσει στη μικρή (και φιλοδυτική) γιουγκοσλαβική.

Η ανάγκη καταγραφής των ηθών και των εθίμων της σλαβομακεδονικής μειονότητας της Ελλάδας και σε άλλες περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας, χωρίς τις αλλοιώσεις μιας φιλοϊμπεριαλιστικής (καταπιεστικής) πολιτικής, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παραμένει επιτακτική.

«Κατεβάστε» το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του parapoda εδώ .

βλ. επίσης

Αλέξη Πάρνη: Ο παληός καϋμός του γερο-Τράικου (10/03/1949)

Αλέξη Πάρνη: Τσφέτα – Η ηρωίδα του σλαβομακεδονικού λαού (Στην επέτειο του Ήλιντεν) (31/7-09/08/1949)

Γκ. Πυλάεφ: Ηρωικές παραδόσεις του ΕΑΜ στο Ξινό Νερό / Г. Пилаев: Геройските традиции на ЕАМ во Екшису

και τις υπόλοιπες αναρτήσεις στη στήλη «Σλαβο-Μακεδονικό»

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: